|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 72 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 12:21 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39464 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Čitao sam Kustića kako objašnjava da je manastir i hrvatska riječ. Moštri su navodno manastiri u originalu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 13:10 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Čitao sam Kustića kako objašnjava da je manastir i hrvatska riječ. Moštri su navodno manastiri u originalu. Naravno da je i hrvatska riječ, samo što ne pripada standardnom jeziku, kao kod Srba primjerice. Kao što je paradajz i hrvatska riječ, ali stilski obilježena (dijalektizam), dok je rajčica stilski neutralna (standardnojezični naziv).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 14:23 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: Ceha je napisao/la: Hrvati nemaju manastire, Beli samostan/crkva bi još nekako prošlo.
Hrvati itekako imaju manastire, inače ne bi bilo toponima kao što su Nuštar ili Monoštor. Nisu samo štokavci Hrvati. Ok, osobna perspektiva (koja nije mjerodavna). Manastir mi zvuči srpski.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 14:23 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Čitao sam Kustića kako objašnjava da je manastir i hrvatska riječ. Moštri su navodno manastiri u originalu. Naravno da je i hrvatska riječ, samo što ne pripada standardnom jeziku, kao kod Srba primjerice. Kao što je paradajz i hrvatska riječ, ali stilski obilježena (dijalektizam), dok je rajčica stilski neutralna (standardnojezični naziv). Nisam znao to. Party 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 15:05 |
|
|
Kako su samo pametni pa rekli i da je manastir i paradjz hrvatske reči , zaista ste široki da se divim pojedincima. I samostan i rajčica su doslovni prevodi reči manastir i paradajz , kako što je i tajnica doslovni prevod od sekretarica. Znači , monos na grčkom znači "sam" , da bi znali šta je monos da bogda dobili mononukleozu i vodili monolog sa bogom , a sterios je kuća ili ćelija takođe na grčkom. Kao što i na temi o hrvatskom jeziku rekao da ovde zaista ima ljudi koji misle ovo je hrvastska a ovo srpska reč , i da su ih tako naši mudri starci davno klasifikovali. 
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 15:42 |
|
|
joe enter je napisao/la: Kako su samo pametni pa rekli i da je manastir i paradjz hrvatske reči , zaista ste široki da se divim pojedincima. I samostan i rajčica su doslovni prevodi reči manastir i paradajz , kako što je i tajnica doslovni prevod od sekretarica. Znači , monos na grčkom znači "sam" , da bi znali šta je monos da bogda dobili mononukleozu i vodili monolog sa bogom , a sterios je kuća ili ćelija takođe na grčkom. Kao što i na temi o hrvatskom jeziku rekao da ovde zaista ima ljudi koji misle ovo je hrvastska a ovo srpska reč , i da su ih tako naši mudri starci davno klasifikovali.  Manastir je dio srpskog standarda, a samostan hrvatskog. I jedan i drugi su nastali u 19. stoljeću (sa još nekim kasnijim peripetijama). Kažem da nisam znao da je riječ manastir koriste neka hrvatska narječja. I što ima lošeg u tome ? Srpska narječja definitivno ne koriste paradajz, pinjur ili slično ? Da ne pričam o dakanju i sličnim pojavama. Hrvatski i srpski nisu isti jezici, iako postoje granični dijalekti i pojedine sličnosti u standardima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 15:59 |
|
|
Ceha je napisao/la: joe enter je napisao/la: Kako su samo pametni pa rekli i da je manastir i paradjz hrvatske reči , zaista ste široki da se divim pojedincima. I samostan i rajčica su doslovni prevodi reči manastir i paradajz , kako što je i tajnica doslovni prevod od sekretarica. Znači , monos na grčkom znači "sam" , da bi znali šta je monos da bogda dobili mononukleozu i vodili monolog sa bogom , a sterios je kuća ili ćelija takođe na grčkom. Kao što i na temi o hrvatskom jeziku rekao da ovde zaista ima ljudi koji misle ovo je hrvastska a ovo srpska reč , i da su ih tako naši mudri starci davno klasifikovali.  Manastir je dio srpskog standarda, a samostan hrvatskog. I jedan i drugi su nastali u 19. stoljeću (sa još nekim kasnijim peripetijama). Kažem da nisam znao da je riječ manastir koriste neka hrvatska narječja. I što ima lošeg u tome ? Srpska narječja definitivno ne koriste paradajz, pinjur ili slično ? Da ne pričam o dakanju i sličnim pojavama. Hrvatski i srpski nisu isti jezici, iako postoje granični dijalekti i pojedine sličnosti u standardima. Kakav crni standrad?! , koga zabole za njega?! , i ko govori ovde o standardu?! Kad ti legneš sa ženom u krevet jel joj kažeš "Pripremi se da ti moj penis prodre u tvoju vaginu"?! , jel p..ka i k..ac nisu standardni jer su psovke i ne koriste u javnom govoru. Manastir je takođe hrvatska reč i možeš je koristiti u svakom javnom diksursu bez obzira što samostan ima eto neko standradno prvenstvo , ali to se na taj način ne gleda jer niko te zakonski neće niti može kazniti ako koristiš reč manastir. Ako u formularima katoličke crkve postoji samo samostan kad idu u državne urede nešto prijaviti ne znači da ne možeš koristiti reč manastir. Manastir nije nastao u 19.veku već je samostan nastao u to doba jer je doslovan prevod reči manastir. Ne možeš tek tako razdvajati reči i reći ovo je vaše a ovo naše , to su reči i ništa više njih nije porodila majka hrvatska niti majka srpska , one se izgovoraja i ne nose na čelu šahovnicu niti kokardu. Ako vi kažete za krst križ , ja ne vidim da se neko od Hrvata odrekao reči krst zato što ga Srbi koriste u standardu , niti će te reći da si novorođeno dete križio već krstio. Jel kontaš u kakvu blesavu priču ulaziš sa bezvezarijama ovog tipa oko reči?!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 16:31 |
|
|
|
Mene Srbi odlično razumiju,dođem u kafanu (pored Drine!) i kažem-Piva! Konobar pita-Jelen,BiP,Nektar?Kažem-Nema veze...Sve se razumijemo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 16:36 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Mene Srbi odlično razumiju,dođem u kafanu (pored Drine!) i kažem-Piva! Konobar pita-Jelen,BiP,Nektar?Kažem-Nema veze...Sve se razumijemo. A šta da si naleteo na Srbina-konobara koji je jezikoslovno nastrojen kako to samo Hrvati znaju?! , pa ti kažeš Piva , a on jel misliš na reku Pivu ili na Jelen,bip,...?! Znači nije baš jednostavno , problemi su uvek tu i uvek će nas pratiti. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 16:39 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Mene Srbi odlično razumiju,dođem u kafanu (pored Drine!) i kažem-Piva! Konobar pita-Jelen,BiP,Nektar?Kažem-Nema veze...Sve se razumijemo. A šta da si naleteo na Srbina-konobara koji je jezikoslovno nastrojen kako to samo Hrvati znaju?! , pa ti kažeš Piva , a on jel misliš na reku Pivu ili na Jelen,bip,...?! Znači nije baš jednostavno , problemi su uvek tu i uvek će nas pratiti.  Šupci uvijek nalete na šupke.Ja se pazim samo sa dobrim ljudima. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 16:56 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ceha je napisao/la: Manastir je dio srpskog standarda, a samostan hrvatskog. I jedan i drugi su nastali u 19. stoljeću (sa još nekim kasnijim peripetijama). Kažem da nisam znao da je riječ manastir koriste neka hrvatska narječja. I što ima lošeg u tome ? Srpska narječja definitivno ne koriste paradajz, pinjur ili slično ? Da ne pričam o dakanju i sličnim pojavama. Hrvatski i srpski nisu isti jezici, iako postoje granični dijalekti i pojedine sličnosti u standardima.
Kakav crni standrad?! , koga zabole za njega?! , i ko govori ovde o standardu?! Kad ti legneš sa ženom u krevet jel joj kažeš "Pripremi se da ti moj penis prodre u tvoju vaginu"?! , jel p..ka i k..ac nisu standardni jer su psovke i ne koriste u javnom govoru. Manastir je takođe hrvatska reč i možeš je koristiti u svakom javnom diksursu bez obzira što samostan ima eto neko standradno prvenstvo , ali to se na taj način ne gleda jer niko te zakonski neće niti može kazniti ako koristiš reč manastir. Ako u formularima katoličke crkve postoji samo samostan kad idu u državne urede nešto prijaviti ne znači da ne možeš koristiti reč manastir. Manastir nije nastao u 19.veku već je samostan nastao u to doba jer je doslovan prevod reči manastir. Ne možeš tek tako razdvajati reči i reći ovo je vaše a ovo naše , to su reči i ništa više njih nije porodila majka hrvatska niti majka srpska , one se izgovoraja i ne nose na čelu šahovnicu niti kokardu. Ako vi kažete za krst križ , ja ne vidim da se neko od Hrvata odrekao reči krst zato što ga Srbi koriste u standardu , niti će te reći da si novorođeno dete križio već krstio. Jel kontaš u kakvu blesavu priču ulaziš sa bezvezarijama ovog tipa oko reči?! Ajd ne seri. Pročitaj gospodara prstenova na hrvatskom. Pa na srpskom. Pa će vidjeti kolika je razlika. Španjolski i portugalski imaju vrlo slične riječnike. Uz granicu se ljudi i dobro razumiju. Kvragu, da im nije izgovora, po pisanju se može skužiti što piše. No to nisu isti jezici. Manastir je trenutno granični pojam u hrvatskom jeziku, dostupan u nekim rubnim dijalektima. Dijalekt u Bednji, hrvatskom selu od doseljenja, je srodniji standardnom ruskom nego standardnom hrvatskom. Da li će netko iz toga izvuć priču da su ruski i hrvatski isti jezik? E, tovarišći Mome dijalektu (dakle zagrebačkom) je riječ manastir strana. Isto kao i šargarepa, sveska neke drugi srbizmi. Jbt. srbi u matematici za ravninu kažu ravan, za varijablu promenjiva, a za pravac ? Kakve to veze ima s hrvatskim? @Mar-kan; da si došao i u sloveniju, makedoniju, il bugarsku, pivo bi valjda razumjeli 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 17:59 |
|
|
|
Ne samo da je Beli Manastir relativno "novozimišljeno" ime, već i Pélmonostor. Gradić se zvao zamo Monostor/Monoštor do 1899. Dodatak Pél je dodan u vrijeme velike promjene imena toponima u Mađarskoj između 1895.-1905. Većinom se radilo o mađariziciji, pa tako Sztanisics u Bačkoj postaje Őrszállás, ali su i mnoga mjesta istog imena dobila pridjeve da se mogu razlikovati. Monostor je dobio svoj pridjev kako bi se razlikovao o dva druga Monostra u Bačkoj. Bátmonostor ili Monoštorlija je danas u Mađarskoj a Monostorszeg ili Bački Monoštor je u Srbiji. Oba su tek nekih sat vremena udaljeni od Belog Manastira.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 18:12 |
|
|
|
U Banoštoru(Bánmonostor-mađ.) u Bačkoj žive Srbi , dok u Banatskom Monoštoru žive danas Mađari , a zvao se svojevremeno Kanizsamonostor.
Banoštor iliti u punom nazivlju značenja Banski Manastir je selo koje je nastalo kod benediktinskog samostana koji je podigao hrvatski ban Beloš koji je poreklom Srbin još polovinom 12.veka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ateist
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 18:39 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Otvaram ovu temu, pre svega jer želim nešto novo da naučim. A nadam se da hoću. U tu svrhu postaviću par otvorenih pitanja, na koje možete izneti svoje mišljenje ili neki podatak koji je opšte prihvaćeno kao istinit. Nakon postavljenih pitanja, izneću svoje viđenje o ovoj temi. Nakon čega se nadam argumentovanoj i dobronamernoj diskusiji. Dakle, prvo pitanja…
Zašto Srbi mogu da budu i ekavci i ijekavci, a da se to ne odrazi negativno po njihov nacionalni identitet? Zašto hrvatstvo odbacuje ekavicu, ako je već ionako prilično šaroliko (što, napominjem, ne smatram manom)? Zašto Srbi koriste dva pisma (latinično i ćirilično), a hrvati jedno? Smatrate li štetnom po hrvatstvo latinizaciju i propast glagoljice? Šta je, po vašem mišljenju, razlika između Srbina katolika i Hrvata ekavca? Za Srbe katolike smo čuli, postoje li pravoslavni Hrvati? Gde u toku istorije vidite tačku sa koje je došlo do animoziteta između Srba i Hrvata? Da li smatrate da male nacije (pa ako hoćete, i nacije generalno) imaju šansu da sačuvaju svoj identitet u globalizovanom svetu?
Moje mišljenje je dakle sledeće: smatram da su Srbi po ovom pitanju donekle u prednosti. Ne vidim da bilo ko prebacuje Srbima došljacima u Vojvodini zbog “kotača” i “mlijeka”, kod njih su podele jače na partijskom nivou, dok su lingvistički tolerantniji jedni prema drugima (iako iskreno nisam nikad čuo za Srbe ikavce). Vranjanci bi recimo, komotno mogli da prave rečnik, pa im ne pada na pamet. Srbi su, to niko ne dovodi u pitanje, iako njihov govor odstupa od normi poprilično. Ne samo vokabularom. Znam i da je Hrvatska šarolika po tom pitanju (Istra je zrela za titlove), i lično smatram da je to njeno blago. Ali ne mogu da shvatim zbog čega je ekavica “kapitalni greh” za Hrvate… a ijekavica za Srbe nije. Valjalo bi parlati ijekavski. Što se da naučiti. da li se onda Hrvat postaje ili rađa (krsti)? Želim da verujem da je hrvatstvo više od “j” ili “ij”u pojedinim rečima. Relativno dobro znam hrvatsku istoriju (bolje od mnogih nacionalista), i van njenih granica… Deklarišem se i osećam Hrvatom, ne planiram da menjam veroispovest iako pravoslavlje smatram najbližim od svih drugih hrišćanskih denominacija. Jer ima tradiciju koja je za poštovanje. Nemam običaj da mi nacija ili vera biraju prijatelje, čak što više, bio sam sa više Srpkinja nego Hrvatica. Jednostavno, ovde ih ima više, i ne foliraju se. Naravno, voleo bih da se ovi ratovi i slične gluposti u prošlosti nikad nisu desili, i da možemo opušteno da se zajebavamo u 2012. godini, razmenjujemo mišljenja u opuštenoj atmosferi… Recimo kao Česi i Slovaci. Znam da to nije uvek realno, znam da se svašta lošeg ipak i na žalost desilo (zbog čega kao ljudsko biće, žalim), ali izgleda ja mentalitetski nisam Balkanac jer mi iskreno to dosta smeta. Rastao sam i postao čovek u Voši. Ovde postoji jedna širokogrudost kod nas starosedelaca, koju u nekim podnevljima mogu shvatiti kao nemar za identitet, što mislim da nije slučaj. Naprotiv, ovde na najbolji mogući način dolaze do izražaja sve one pitome i plemenite odlike svih naroda. U čemu smo, indikativno, vrlo slični. Ponekad za to treba dosta vremena, ali i najglasniji došljaci će vremenom učtivo pozdravljati svoje komšije. Ako oni neće, njihova dece hoće. To vam je, čeljadi moja, Vojvodina. Ja znam da to u Bosni i Hrvatskoj (pa ni užoj Srbiji) ne pije uvek vodu, ali to je moje životno iskustvo i mišljenje. P.S. Svima koji slave, sretan Uskrs! * Jezik određuje pripadnost narodu. Srpski i hrvatski su dva slična i srodna jezika koji tvore jedan makrojezik. Srpski jezik ima dva narječja (štokavsko i torlačko) i dva odraza jata (ekavski i (i)jekavski). Hrvatski ima tri narječja (štokavsko, kajkavsko, čakavsko) i tri odraza jata (ikavski, ekavski, (i)jekavski). Sveukupno u hrvatskom jeziku najmanje je zastupljen (i)jekavski odraz jata, a najviše ikavski. Svi izgovori jata pojavljuju se u svima trima hrvatskim narječjima. Hrvatski ekavski govori štokavskog narječja rasprostiru se u sjevernoj Slavoniji (slavonska Podravina) koji su dio slavonskog šćakavskog dijalekta, te na kranjem istoku Hrvatske u gradu Iloku. Hrvatski ekavski govori čakavskog narječja obuhvaćaju istočnu Istru te zapadni Kvarner sa otocima Cres i Lošinj, ovi govori spadaju pod sjevernočakavski dijalekt, te buzetski govor koji spada pod gornjomiranski čakavski dijalekt. Hrvatski specifični ekavski (ei) govori kajkavskog narječja obuhvaćaju oko 3/5 kajkavskih govora i rasprostiru se u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Srpski standardni jezik utemeljen je na štokavskom narječju i ekavskom odrazu jata, a hrvatski na štokavskom narječju i (i)jekavskom odrazu jata (uglavnom zbog (i)jekavskog Dubrovnika iz kojega sam ja). Ekavica je dio hrvatskog jezika, ali nije hrvatskog STANDARDNOG jezika. * Hrvatstvo ne odbacuje ekavicu, ima je u svim trima narječjima i sveukupno je više nego (i)jekavice. Međutim, za podlogu standardnom jeziku uzet je dubrovački govor koji je štokavski (i)jekavski. * Jedino pismo srpskog jezika može biti Vukova ćirilica. Kad Srbi pišu latinicom, onda pišu gajicom (HRVATSKOM latinicom Ljudevita Gaja). I još ju nazivaju srpskom?! * Ne, jezik i pismo se razvijaju. Latinicom se služe skoro svi veliki jezici. * Razlika je u jeziku i u svijesti. Srbi govore (i)jekavicom koristeći srpske riječi, a Hrvati ekavicom koristeći hrvatske. Nije to istovjetno. * http://www.hrvatskipravoslavci.com/ Kad Srbin odluči postati katolik, to može bez da to dira njegovo srpstvo. Hrvat ako želi postati pravoslavni kršćanin, teže će mu ići očuvati hrvatstvo. Nema HPC, a jedina koja djeluje na ovim prostorima je SPC. A SPC je nacionalistička institucija kojoj je svaki pravoslavac Srbin i svaki Srbin pravoslavac. Član SPC-e mora štivati svece Miloša, Lazara i druge osobe iz srpske povijesti. Tako da teško može očuvati hrvatstvo. To je razlog zašto je tako puno Srba sa zapadne strane Drine, posrbljavanje Hrvata, Vlaha i Morlaka posredstvom SPC-e. Ja sam Hrvat ateist. * Kad su Srbi vršili teror i imali dominaciju nad Hrvatima u prvoj Jugoslaviji. * Mogu ako hoće.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:10 |
|
|
Ateist je napisao/la:
* Jezik određuje pripadnost narodu.
Što onda razlikuje Irce, Škote i Engleze?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:13 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
|
@Ateist
Stvarno se pretjeruje odnosno precjenjuje negativna uloga SPC-a (a i Katoličke Crkve) na ovim prostorima i služi isključivo za širenje mržnje. Pravaško posrbljivanje i šešeljvsko pokatoličavanje već u startu onemogućava ozbiljnu raspravu, da Srbin može bit katolik ali u Srbiji ,u Hrvatskoj je to korak ka potpunoj asimilaciji. Obrnuti slučaj vrijedi u Srbiji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:19 |
|
|
Ateist je napisao/la: * http://www.hrvatskipravoslavci.com/ Kad Srbin odluči postati katolik, to može bez da to dira njegovo srpstvo. Hrvat ako želi postati pravoslavni kršćanin, teže će mu ići očuvati hrvatstvo. Nema HPC, a jedina koja djeluje na ovim prostorima je SPC. A SPC je nacionalistička institucija kojoj je svaki pravoslavac Srbin i svaki Srbin pravoslavac. Član SPC-e mora štivati svece Miloša, Lazara i druge osobe iz srpske povijesti. Tako da teško može očuvati hrvatstvo. To je razlog zašto je tako puno Srba sa zapadne strane Drine, posrbljavanje Hrvata, Vlaha i Morlaka posredstvom SPC-e. Ja sam Hrvat ateist. * Kad su Srbi vršili teror i imali dominaciju nad Hrvatima u prvoj Jugoslaviji. * Mogu ako hoće. Od ustaškog sajta "hrvatskipravoslavci" i ne očekuje se ništa drugo do laž i lupetanje. Jako puno stranaca se krstilo u srpskoj pravoslavnoj crkvi i nijedan nije postao Srbin. Dalje , mnoštvo Srba je krstilo svoju decu u ruskim,grčkim,...crkvama i niko nije postao Grk niti Rus. Ali ovo "svaki član spc MORA poštovati neke srpske svece" je čisto odsustvo mozga" , jer ispada da sveže krštenog čoveka(Hrvata) ako se krsti u SPC svežu i onda mu ispraju mozak dok ne postane pravi Srbin. E jbt koja ludorija i koje odsustvo ikakvog zdravog razuma , jer ne znaju da je crkva samo jedna i da je svaka pravoslavna crkva univerzalna tj.katoličanska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:36 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ali ovo "svaki član spc MORA poštovati neke srpske svece" je čisto odsustvo mozga" , jer ispada da sveže krštenog čoveka(Hrvata) ako se krsti u SPC svežu i onda mu ispraju mozak dok ne postane pravi Srbin.
E jbt koja ludorija i koje odsustvo ikakvog zdravog razuma , jer ne znaju da je crkva samo jedna i da je svaka pravoslavna crkva univerzalna tj.katoličanska.
Dobro, to sad već ovisi od svećenika do svećenika. Jednom se krstio jedan mali u jednoj pravoslavnoj crkvi u ist. Hercegovini, i komentira moj kolega, ajde pa neka bude dobar kršćanin. Na to mu svećenik veselo, ma nek on bude dobar Srbin lako ćemo ostalo. Mi više nismo komentirali. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1652 of 2558 - 64.58%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:38 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: Ateist je napisao/la:
Što onda razlikuje Irce, Škote i Engleze? Možda nošenje kilta? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:39 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ateist je napisao/la: * http://www.hrvatskipravoslavci.com/ Kad Srbin odluči postati katolik, to može bez da to dira njegovo srpstvo. Hrvat ako želi postati pravoslavni kršćanin, teže će mu ići očuvati hrvatstvo. Nema HPC, a jedina koja djeluje na ovim prostorima je SPC. A SPC je nacionalistička institucija kojoj je svaki pravoslavac Srbin i svaki Srbin pravoslavac. Član SPC-e mora štivati svece Miloša, Lazara i druge osobe iz srpske povijesti. Tako da teško može očuvati hrvatstvo. To je razlog zašto je tako puno Srba sa zapadne strane Drine, posrbljavanje Hrvata, Vlaha i Morlaka posredstvom SPC-e. Ja sam Hrvat ateist. * Kad su Srbi vršili teror i imali dominaciju nad Hrvatima u prvoj Jugoslaviji. * Mogu ako hoće. Od ustaškog sajta "hrvatskipravoslavci" i ne očekuje se ništa drugo do laž i lupetanje. Jako puno stranaca se krstilo u srpskoj pravoslavnoj crkvi i nijedan nije postao Srbin. Dalje , mnoštvo Srba je krstilo svoju decu u ruskim,grčkim,...crkvama i niko nije postao Grk niti Rus. Ali ovo "svaki član spc MORA poštovati neke srpske svece" je čisto odsustvo mozga" , jer ispada da sveže krštenog čoveka(Hrvata) ako se krsti u SPC svežu i onda mu ispraju mozak dok ne postane pravi Srbin. E jbt koja ludorija i koje odsustvo ikakvog zdravog razuma , jer ne znaju da je crkva samo jedna i da je svaka pravoslavna crkva univerzalna tj.katoličanska. "Paaantiću, seeedi...."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:46 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: joe enter je napisao/la:
Od ustaškog sajta "hrvatskipravoslavci" i ne očekuje se ništa drugo do laž i lupetanje.
Jako puno stranaca se krstilo u srpskoj pravoslavnoj crkvi i nijedan nije postao Srbin. Dalje , mnoštvo Srba je krstilo svoju decu u ruskim,grčkim,...crkvama i niko nije postao Grk niti Rus.
Ali ovo "svaki član spc MORA poštovati neke srpske svece" je čisto odsustvo mozga" , jer ispada da sveže krštenog čoveka(Hrvata) ako se krsti u SPC svežu i onda mu ispraju mozak dok ne postane pravi Srbin.
E jbt koja ludorija i koje odsustvo ikakvog zdravog razuma , jer ne znaju da je crkva samo jedna i da je svaka pravoslavna crkva univerzalna tj.katoličanska.
"Paaantiću, seeedi...." Molim?! , imaš nešto da mi kažeš zeko peko?! , ili ćeš da haluciniraš?! Ako imaš nešto da mi odgovoriš i kažeš onda to uradi , a svojim prijateljima i s'kim već bacaj neodređene fore i forice. Gukni ili odhebi od mojih postova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ateist
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:54 |
|
|
Pavo B. je napisao/la: Ateist je napisao/la:
Što onda razlikuje Irce, Škote i Engleze? Irski, škotski i engleski jezik.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:55 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
joe enter je napisao/la: Molim?! , imaš nešto da mi kažeš zeko peko?! , ili ćeš da haluciniraš?!
Ako imaš nešto da mi odgovoriš i kažeš onda to uradi , a svojim prijateljima i s'kim već bacaj neodređene fore i forice.
Gukni ili odhebi od mojih postova. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:56 |
|
|
joe enter je napisao/la: vrilo_pridaka_1686 je napisao/la:
"Paaantiću, seeedi...."
Molim?! , imaš nešto da mi kažeš zeko peko?! , ili ćeš da haluciniraš?! Ako imaš nešto da mi odgovoriš i kažeš onda to uradi , a svojim prijateljima i s'kim već bacaj neodređene fore i forice. Gukni ili odhebi od mojih postova. Otvori temu, prvo... Sve je super u SPC, samo mi objasni u kom je fazonu Amfilohije? Taj lik bi od vrabaca pravio Srbe...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Identitet, Srbi ijekavci i Hrvati ekavci Postano: 09 tra 2012, 19:57 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: joe enter je napisao/la: Molim?! , imaš nešto da mi kažeš zeko peko?! , ili ćeš da haluciniraš?!
Ako imaš nešto da mi odgovoriš i kažeš onda to uradi , a svojim prijateljima i s'kim već bacaj neodređene fore i forice.
Gukni ili odhebi od mojih postova.  
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|