Da obnovim ovu staru temu...ima strahoviti potencijal
Prije nego što započnem, volio bih da, ukoliko postavite neku knjigu, da objasnite u par rečenica o čemu se radi, te da istu ocijenite (koristite skalu koju vi poželite, naravno, ili se možemo dogovoriti). Bilo bi dobro da sve preporučene knjige ne budu isključivo na hrvatskom, jer, da budemo iskreni, mnoge i neće biti prevedene na isti. Evo, da počnem:
Rodney Stark - God's Batallions (Božiji bataljoni)Knjiga je na
engleskom. Dobar dio nas je svjestan da se europska, a i donekle i američka elita, cijelo vrijeme ispričava raznim nacijama, grupama i rasama za razne zločine, i stvarne, kao i nestvarne. Zašto? Jer je danas
in mrziti svoje, a cijeniti tuđe.
In je pljuvati po religijama koje su i stvorile Zapad (judaizam i krščanstvo), ali nije po religiji koje čiji sljedbenici javno pozivaju na osvajanje Zapada i terorizam protiv istoga (nema stvarno potrebe da navodim koja je to religija).
Jedna od najkontroveznijih tema su, naravno, križarski ratovi, koji su glavni fokus ove knjige.
Ova knjiga govori ne samo o križarskim ratovima, nego i o uzrocima istih. Oni nisu bili nikakav pokušaj koloniziranja, niti osvajanja novih tržišta, nego želja prvenstveno da se sveta krščanska mjesta osiguraju od Arapa, koji su ih česti oskvrnjivali, kao i zaštita hodočasnika, koji su često bili meta muslimana, i to ne samo zbog ekonomskih razloga. Također, dosta se govori o situaciji u Europi tokom ranoga srednjeg vijeka (koja nije bila tako crna kao što se misli), kao i na muslimanskim teritorijama (gdje situacija nije bila idealna kao što se govori).
Ako vam je pun k...c liberala i Arapa, koji, zahvaljujući petrodolarima, vole pljuvati po svemu što je i stvorilo Zapad, kao i prekrojiti cijelu povijest a la Tunjo Filipović, ova knjiga je za vas.
Ocjena 5/5 (jbg, velikodušan sam
)
Danijel Džino - Becoming Slav, Becoming Croat ( Od slavenizacije do kroatizacije)Knjiga je također na engleskom. Pošto je autor Hrvat (mislim da predaje na nekom faxu negdje u Americi, ne sječam se),
vjerojatno je ova knjiga prevedena i na hrvatski.
U ovoj knjizi je, kao što i sam naslov govori, glavna tema slavenizacija, kao i kasnija kroatizacija predslavenskog stanovništva u regionu koji će kasnije postati Hrvatska i Bih. Tu je cijeli taj proces objašnjen, kojemu i nije data neka neka velika pažnja.
Najbitnije u svemu, ovdje nema mitomanije. Spomen da su Hrvati imali državu za vrijeme kromanjonaca, da je Ramzes podrijetlom Hercegovac (
) itd. , kao i svojatanje tuđe povijesti tu nećete naći ( bar ja nisam), što je vrlo pohvalno za nekoga autora podrijetlom sa naših prostora.
Ocjena 5/5
Linkove i trackere za te knjige za sada neću staviti, zbog copyrighta. Kada administrator(i) da(ju) zeleno svijetlo, budem.