|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Tombo
|
|
Naslov: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 25 stu 2013, 14:51 |
|
|
"Leda", "Gospoda Glembayevi", "U agoniji", "Golgota" i "Vucjak" su samo dio ogromnog dramskog opusa Miroslava Krleze. U svojim dramama je ulazio u dubine balkanskog covjeka i drustveno politicke zbilje ovoga podneblja. Kroz svoju literarnu djelatnost je vrlo jasno i precizno prikazivao drustvenu zbilju doba u kojem je djelovao, kao i truhle medjuljudske odnose unutar subdrustava koje je problematizirao.
Na ovu temu bih volio razmijeniti misljenja o Miroslavu Krlezi kao piscu odnosno njegovim djelima. Koja su vam najdraza njegova literarna djela i zasto? Postoji li mozda neki lik iz nekog njegovog romana ili dramskog djela s kojim se posebno identificirate? Da li ste nekada vise puta citali neke njegove knjige i zasto? Postoji li neki citat koji vam je ostao u sjecanju i zasto?
Citat koji je meni ostao u sjecanju: "Manite se dobrotvora kojima se prilazi s vizit kartama." (Leon u "Gospoda Glembayevi").
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 25 stu 2013, 15:06 |
|
|
Obradi malo tu osobu kada si već započeo
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 25 stu 2013, 15:16 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Mislim da tvoja ljubav prema "liku i delu" ima samo ideološku pozadinu zbog one "Sačuvaj me bože od...". No, da se ne zaboravi i ovo: Citat: To potvrđuje i Krležin memoarski zapis iz četrdesetih o nekoj “Azijatkinji koja prljavih dimija” ulazi u tu džamiju.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Tombo
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 25 stu 2013, 15:31 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Obradi malo tu osobu kada si već započeo Nije mi namjera predstavljati Krlezu kao pisca odnosno pisati eseje o njemu. Ovdje jednostavno zelim razmijeniti misljenja i diskutirati s ljudima koji ili vec imaju predznanje o Miroslavu Krlezi ili su samo procitali neko njegovo djelo koje je ostavilo utisak na njih.
|
|
Vrh |
|
|
Tombo
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 25 stu 2013, 15:33 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mislim da tvoja ljubav prema "liku i delu" ima samo ideološku pozadinu zbog one "Sačuvaj me bože od...". No, da se ne zaboravi i ovo: Citat: To potvrđuje i Krležin memoarski zapis iz četrdesetih o nekoj “Azijatkinji koja prljavih dimija” ulazi u tu džamiju. Ti imas svoje misljenje i ja ga postujem. Moja ljubav i postivanje spram Krlezina lika i djela lezi u dubini njegovog knjizevnog stvaralstva.
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 25 stu 2013, 15:45 |
|
|
Nakon nacional romantičnog medenog mjeseca koji traje prego dvadeset godina i nakon što su nas drage vođe jebali i ostavili mi se sasvim logično okrećemo društvenoj zbilji i protagonistima društvene zbilje. Pa dobro. Od čega je vakat od toga je i vrijeme pa možemo zboriti i o Krleži za kojega kažu "da se bojao da ga primitivne Ustaše iz Like ili iz Bosne ne zakolju"
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 26 stu 2013, 18:01 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Nakon nacional romantičnog medenog mjeseca koji traje prego dvadeset godina i nakon što su nas drage vođe jebali i ostavili mi se sasvim logično okrećemo društvenoj zbilji i protagonistima društvene zbilje. Pa dobro. Od čega je vakat od toga je i vrijeme pa možemo zboriti i o Krleži za kojega kažu "da se bojao da ga primitivne Ustaše iz Like ili iz Bosne ne zakolju" Glupost. Krleža nije diran u NDH jer je već onda bio poštovan kao književnik, iako se znalo kako diše u političkom pogledu. Takav status u NDH donio mu je kasnije probleme kod nekih u Jugoslaviji. Ja sam, inače, definitivni i neizliječeni krležoljub. Imao je moćne zaštitnike. A sam Krleža nije se njima poslije rata baš nikako odužio, posebno dr. Vranešiću, kojeg nije ni pokušao spasiti, iako ga je ovaj sklonio kod sebe par god. ranije. http://www.zabranjeni.url/duro-vranesic--p ... u-/985280/http://www.zabranjeni.url/krleza-se-bojao- ... ti/591863/
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 26 stu 2013, 18:22 |
|
|
Krleža je ishodio da se Vranešić pusti a potom je Vranešić ponovno uhićen i osuđen na smrt a Krleža je dobio ukor.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 27 stu 2013, 16:43 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Krleža je ishodio da se Vranešić pusti a potom je Vranešić ponovno uhićen i osuđen na smrt a Krleža je dobio ukor. Hm, nisam tako čula. No Vranešića je, zbog njegove funkcije, mogao spasiti samo Tito. A Krleža je bio u nemilosti odmah poslije rata. Inače, u potpunosti se slažem s onim što je rečeno u Vijencu http://www.matica.hr/vijenac/437/Krle%C ... BEevnosti/Citat: Krleža je dočekao Drugi svjetski rat, politički gledano, kako ste točno napisali „između svih stolica“. Posvadio se s ljevičarskim drugovima, a nije se mogao približiti njihovim konzervativnim, odnosno nacionalističkim protivnicima. Za Krležu je dolazak na vlast nacionalističkoga diktatora Ante Pavelića mogao završiti katastrofalno, ali nije. Za vrijeme komunističke Jugoslavije malo se znalo o tome tko je držao ruku zaštitnicu nad Krležom kao istaknutim komunističkim književnikom. Mislim da nikad nije dovoljno naglasiti kako se spasio jer se, prema Poglavnikovim riječima, „nije ogriješio o hrvatstvo“. S druge pak strane, Krleža je uvijek vjerovao u neku vrstu idealnog jugoslavenstva. Je li to proturječje?
Kad je izbio Drugi svjetski rat, Krleža se nalazio između svih stolica. Kao trockist nije mogao otići partizanima u šumu, a kao zakleti ljevičar nije mogao surađivati s ustašama, premda su visoki ustaški funkcionari kao Pavelić, Budak i dr. Vranešić držali ruku zaštitnicu nad njim. Oni su u njemu vidjeli hrvatskoga književnika koji se nalazio na suprotnoj poziciji spram Mile Budaka. U Krležinim djelima nalazimo mnoga mjesta u kojima je definirao hrvatstvo, geografski, politički i jezično. S druge strane u njega nalazimo manje političkoga jugoslavenstva. Čini se da je on izgubio svoje jugoslavenske iluzije već za vrijeme Drugog balkanskoga rata, nakon pobjede Srbije nad Bugarskom kod Bregalnice. Sjetimo se kako je taj aspekt intenzivno orisao u svojim Zastavama. Druga je stvar da je on, vrlo vjerojatno kao autor, stalno zagovarao jedinstveno jugoslavensko knjižno tržište.
Pišete da Krleža nakon pobjede komunizma u Jugoslaviji nije uspio spasiti ne samo Milu Budaka (što bi bilo ravno čudu!) nego i svoga dobročitelja dr. Đuru Vranešića. Meni se čini da to Krleža uopće nije mogao jer je tada njegov položaj s obzirom na nove vlastodršce bio vrlo nesiguran. Nije otišao u partizane, a da je otišao, vjerojatno bi nastradao, kao što je potvrdio tada svemogući staljinist i budući disident Milovan Đilas. Očito je Tito spasio Krležu jer je znao za njegove slabosti: osiguranje životne egzistencije i donekle slobodno djelovanje. Krleža se na neki način prodao novim vlastodršcima. Krleži su se rugali da je bio salonski komunist. Danas je u Hrvatskoj gotovo nepoznato da je Krleža pisao sastavke o omladinskim radnim akcijama i ode Staljinovoj vojničkoj genijalnosti. Drugim riječima, Krleža je time od Partije kupio svoju poluslobodu, u okviru koje je uspješno djelovao kao književnik i enciklopedist. U Hrvatskoj to nije bilo neobično. Zar nije Iso Kršnjavi služio mađarskom uzurpatoru Khuenu-Héderváryju i istodobno mnogo napravio za hrvatsku kulturu? Očito Krleža nije bio stvoren za disidenta. Zar se Krleža, time što je otišao u lijevo, nije udaljio od svoga naroda ili barem njegove većine?
Možda ste u pravu. Nakon završetka rata Krleža je bio ne samo bez ikakva utjecaja nego, naprotiv, morao se bojati za vlastitu egzistenciju. Zapisi iz tih godina, posebice klanjanje Staljinu, pripadaju u najnezgodnije tekstove u Krležinu stvaralaštvu. Ali i slavljenje Tita nije bez neugodnosti. I uopće, u poslijeratno vrijeme opada broj njegovih ambicioznijih djela. Meni izgleda kao da Krleža nije u socijalizmu našao svoju pravu temu. Zahvaljujući Titu uspeo se na poziciju dostojanstvenika, diktatora je pratio na inozemnim putovanjima i provodio ferije na Titovu otočju Brijunima. Ali ne smije se zaboraviti da je Krleža s velikom ozbiljnošću i velikim elanom upravljao golemim projektima u okviru Jugoslavenske enciklopedije. Tu je uložio silnu energiju. Rijetko se događa da neki dostojanstvenik postane disidentom, premda je Krleža u razgovoru s Predragom Matvejevićem rekao kako književnik u odnosima prema državi i njezinim institucijama mora biti disident, dapače i defetist. Osobno ne vidim u Krleži disidentstvo, osim možda u njegovu potpisivanju Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika, kao i u nekim kasnijim izjavama u razgovorima. Teško je reći koliko se Krleža oportunizmom udaljio od svoga naroda. Ali ipak vjerujem da narod svojim književnicima uvijek daje veći manevarski prostor, i u ideološkim pitanjima, nego u praktičnom životu. Svu apsurdnost toga doba, a možda i vlastiti manjak osobne hrabrosti za djelovanje, Krleža dobro oslikava u rečenici: Posve mi je svejedno hoće li me ubiti Dido ili Đido.Dido je Kvaternik, a Đido je Milovan Đilas.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 27 stu 2013, 17:37 |
|
|
Ma koliko mi se NDH gadila, treba reći: imala je definiranu politiku u kulturi. NA vrhu su joj bila trojica pisaca koma se dalo status nacionalnih bardova: Ivo Andrić (pozvan u Zagreb), Mile Budak i Miroslav Krleža. Oni su bili nepovredive veličine. Ili barem blizu toga. Krležu se danas previše gleda kroz ideološke okvire. I zato neke čudi njegov današnji status u našoj književnosti. Može mu se oduzeti status dvorskog pisca, može ga se kritizirati, ali mu se ne može poreći da bi bez njega naša moderna književnost izgledala potpuno drukčije. Ja prva ne znam što bi nacionalno kazalište izvodilo da nema glembajevskog ciklusa. Dobro, pretjerujem, ali ne previše. Desni se ne mogu pomiriti s tim da Krleža nikad, čak ni tijekom mračnih devedesetih, nije izgbio položaj ikoničkoga i lektirnoga pisca, a lijevima poručujem da kad sljedeći put organiziraju bankete u dvorištu njegove kuće da provjere u rječniku pojam nacionalna ljevica. Zapravo, ne moraju u rječniku, mogu i u slavljenikovim djelima.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 27 stu 2013, 18:04 |
|
|
Jedini dio intervjua gdje se ne slažem s novinarom Vijenca jest da se Krleža udaljio od nekoga prihvativši jugoslavensku (djelomično) i komunističku ideologiju. Istina jest da je među elitom tog naroda ta ideologija dugo vremena bila izjednačena ili čak prevladavala naspram hrv. nacionalne ideje. To je činjenica.
Gdje je Krleža točno stajao u svemu tome, zorno svjedoči činjenica da je uvijek djelovao samo i jedino u hrv. kulturnom miljeu, ne preselivši se nikad, poput tolikih drugih naših uvjerenih Jugoslavena, u Beograd.
Jedino bih voljela da prestane biti toliko aktualan, sad u ovoj krizi svi ga postavljaju, Željko Vukmirica, D. Despot, Histrioni tradicionalno, Jugoslovensko dramsko pozorište s tvrdnjom da je bio jugoslavenski pisac...
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 27 stu 2013, 19:42 |
|
|
Zbog Vranešića se Krleža bio razočarao i stupio jedno vrijeme u samoizolaciju a kasnije nije više bilo izbora. Da stvar bude čudnija Krleža se jako kritički odnosio prema Slavku Kvaterniku kojega je još 1919. optuživao za zločine po Beogradu. Logično je bilo da mu se Kvaternik osveti ali..
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 28 stu 2013, 00:46 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Ako bih trebao nekom laiku pojednostavljeno objasniti ili opisati Krležu u jednoj rečenici, rekao bih: "Veličina od književnika, pizda od čovjeka."
|
|
Vrh |
|
|
Tombo
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 17 ožu 2014, 20:54 |
|
|
Miroslav Krleza je u svojoj mladosti koketirao sa idejama i idealima socijalizma, ali se u toku svog zivota distancirao od istih zbog nacina na koji su sprovodjeni u praksu. Pri tome on jeste i dalje ostao ljevicarski nastrojen. U svemu tome se ipak treba istaci da je gospodin Krleza ostao vjeran samom sebi i svojim ubjedjenjima. Sto se njegova djela tice, nedavno sam gledao monodramsku izvedbu njegovog romana "Na rubu pameti". To mozete pogledati ovdje: http://www.youtube.com/watch?v=_sTk1BFob54Izvedba je fantasticna, bas kao i glumac koji ju je nosio.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Miroslav Krleza - veliki um malog podneblja Postano: 08 srp 2014, 02:14 |
|
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|