|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 34 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hroboatos
|
Naslov: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 16:21 |
|
|
..dobro pismo, odmara oči ...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 16:23 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: ..dobro pismo, odmara oči ... Tvoj rukopis?
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 16:43 |
|
|
Imal neki stručnjak za hijeroglife? Šalim se, u osnovnoj smo učili ćirilicu, tj pravilo je bilo 2 sedmice latinica 2 ćirilica ali nema šanse da znam ovo pročitati, štampana znam.
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 16:50 |
|
|
Koji ružan, tipično muški rukopis!? Moracu vam pokazati šta je rukopis.
|
|
Vrh |
|
|
Ujka Ho
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 16:50 |
|
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 17:06 |
|
|
Ne znam jesam li vam rekao kako smo dohakali dvojezičnim natpisima, odnosno ustavnoj obavezi da svi natpisli u RS budu napisani ćirilicom i latinicom? Ćirilica - Srpski jezik Latinica - Engleski jezik
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 17:17 |
|
|
Evo jedan potpis na ćirilici
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 17:24 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Evo jedan potpis na ćirilici He, he.. još imam značku s ,,njegovim,, potpisom.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 17:30 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Evo jedan potpis na ćirilici ..što je ovdje ćirilica..nazire se t i b..drugo je šaranje ko što i sam znam napravit...
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 17:54 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: ..dobro pismo, odmara oči ... Tvoj rukopis? Da.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 17:56 |
|
|
laganini je napisao/la: i_jopet je napisao/la: Evo jedan potpis na ćirilici ..što je ovdje ćirilica..nazire se t i b..drugo je šaranje ko što i sam znam napravit... Nje ćirilica, nego J B tito u jednom potezu.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 17:57 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 17:58 |
|
|
Ujka Ho je napisao/la: шишмиш шишти тишти пишти
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 18:02 |
|
|
..u bih do devedesti znači do rata se pisalo i čitalo jedan dan na latinici drugi na ćirilici kod nas je čak i ono vrime komunizma počinjala učit ćirilica u trećem osnovne al nije se puno na tome inzistiralo...znam čitat štampana slova mala teže...pisat nikako..al nemam neprijateljski stav na ćirilicu to je i hrvatsko pismo al i to je na crnoj listi zbog srpske agresije di god su mogli uništit nekakv način suživotu uspili su..
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 19:23 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Tvoj rukopis? Da. Citiraš post i vidiš link sa nazivom jpega, na latinici.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 19:58 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Hroboatos je napisao/la: ..dobro pismo, odmara oči ... Ideš na ukro bojišnicu i treba ti za strojnicu, lisnicu i STRELJIVO...
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 09 tra 2023, 23:59 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7389 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Мала сека
Мала сека До менека Гуз севељи, Мре у жељи Да се баци Накитачи!
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
Amiđa
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 11 tra 2023, 18:02 |
|
Pridružen/a: 11 tra 2016, 17:17 Postovi: 7751 Lokacija: Сарај Чадор
|
Najugodnije pismo za čitati, što jes', jes'. Ne umara oko kao latinica.
_________________ Skidanje okova je imperativ.
Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.
The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.
Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..
|
|
Vrh |
|
|
Pacifikator
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 11 tra 2023, 18:44 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Ne znam jesam li vam rekao kako smo dohakali dvojezičnim natpisima, odnosno ustavnoj obavezi da svi natpisli u RS budu napisani ćirilicom i latinicom? Ćirilica - Srpski jezik Latinica - Engleski jezik Genijalno Ja sam ćirilicu naučio s prometnih znakova, putujući kroz Republiku Srpsku. Doduše poznavao sam prethodno latinicu, grčki alfabet. Svega nekoliko slova dodatnih ima.
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 21 kol 2023, 16:57 |
|
|
Tiskana slova ćirilice - mogu čitati, ali me od toga ubrzo počne boliti glava i oči. Stvaraju mi neki napor.
U JNA imali smo sate "političke" nastave. Sa jedne strane dobro, jer nisi vani na zimi, nego u prostoriji, sa druge strane neopisivo dosadno. Bile su to knjige tipa drug Kardelj ovo ono... mahom na ćirilici. Pa tako dođe red i na mene da to čitam, a mene bilo strah reći da mi se ne čita to sranje, nego velim je njima kako - ne znam čitati ćirilicu. Mislio sam kako mi to neće proći, pa da će ne mene vršiti pritisak, no srećom, popušili su foru, a mene sažaljevali, kao eto, završio školu, a - nepismen. Političku smo imali i na razini čete, a to je tek bio poseban događaj. Radilo se o povećoj dvorani, sa školskim klupama, u niskom montažnom objektu. Vani zima, unutra griju, a nas ~ 100. Jedan nam tamo čita te budalaštine, nitko ga ne sluša, svi smo tiho. a po dvorani šeće kapetan. Fora je bila u tome, da je u dvorani ubrzo ponestalo kisika i svima se jako spavalo. Pa tako, ubrzo jedan vojnik spusti glavu na klupu i - zaspi. Kapetan mu priđe, udari dlanom u klupu kraj njegove glave, a ovaj se strese i skoči. Kapetan se zadere - "Ima ovdje drugova koje to ne zanima!!" i pošalje ga van, da trči oko dvorane. Pa tako redom... Objekt je bio nizak, a prozori svuda naokolo, pa smo ubrzo tako gledali kolonu trkača oko dvorane i borili se sami sa sobom, da ne zaspimo i pridružimo se trci oko dvorane....
Proljeće 1991. znao sam (prije nego što su ga opkolili) ići za Slunj. I kako bi nas provocirali, Srbi našarali grafite ćirilicom. Kad ono, te gluposti nisu napisali pravilno. Ni oni zapravo nisu znali - ćirilicu.
Krajem 1991., oslobodio ZNG selo, a ono izgleda kao mala Hirošima - sve porušeno i spaljeno, te išarano grafitima na ćirilici. Ono, "zapišavali" su ćirilicom, da se vidi dokle su došli. Pazi - piše "Drinska divizija", a mi ih potjerali. Koje smo bili face - od nas pobjegla - divizija. A danas nam prodaju fore, kako je ćirilica u RH "sasvim OK", "također hrvatsko pismo", "treba ju uvesti u škole" i tsl.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 21 kol 2023, 17:10 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Tiskana slova ćirilice - mogu čitati, ali me od toga ubrzo počne boliti glava i oči. Stvaraju mi neki napor.
U JNA imali smo sate "političke" nastave. Sa jedne strane dobro, jer nisi vani na zimi, nego u prostoriji, sa druge strane neopisivo dosadno. Bile su to knjige tipa drug Kardelj ovo ono... mahom na ćirilici. Pa tako dođe red i na mene da to čitam, a mene bilo strah reći da mi se ne čita to sranje, nego velim je njima kako - ne znam čitati ćirilicu. Mislio sam kako mi to neće proći, pa da će ne mene vršiti pritisak, no srećom, popušili su foru, a mene sažaljevali, kao eto, završio školu, a - nepismen. Političku smo imali i na razini čete, a to je tek bio poseban događaj. Radilo se o povećoj dvorani, sa školskim klupama, u niskom montažnom objektu. Vani zima, unutra griju, a nas ~ 100. Jedan nam tamo čita te budalaštine, nitko ga ne sluša, svi smo tiho. a po dvorani šeće kapetan. Fora je bila u tome, da je u dvorani ubrzo ponestalo kisika i svima se jako spavalo. Pa tako, ubrzo jedan vojnik spusti glavu na klupu i - zaspi. Kapetan mu priđe, udari dlanom u klupu kraj njegove glave, a ovaj se strese i skoči. Kapetan se zadere - "Ima ovdje drugova koje to ne zanima!!" i pošalje ga van, da trči oko dvorane. Pa tako redom... Objekt je bio nizak, a prozori svuda naokolo, pa smo ubrzo tako gledali kolonu trkača oko dvorane i borili se sami sa sobom, da ne zaspimo i pridružimo se trci oko dvorane....
Proljeće 1991. znao sam (prije nego što su ga opkolili) ići za Slunj. I kako bi nas provocirali, Srbi našarali grafite ćirilicom. Kad ono, te gluposti nisu napisali pravilno. Ni oni zapravo nisu znali - ćirilicu.
Krajem 1991., oslobodio ZNG selo, a ono izgleda kao mala Hirošima - sve porušeno i spaljeno, te išarano grafitima na ćirilici. Ono, "zapišavali" su ćirilicom, da se vidi dokle su došli. Pazi - piše "Drinska divizija", a mi ih potjerali. Koje smo bili face - od nas pobjegla - divizija. A danas nam prodaju fore, kako je ćirilica u RH "sasvim OK", "također hrvatsko pismo", "treba ju uvesti u škole" i tsl. I treba, no to je bosančica. https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_%C4%87irilicaStručno: https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr ... vo-1006255KRISTIAN PASKOJEVIĆ Više od 600 godina u Dubrovniku se koristila ćirilica, prvenstveno kao diplomatsko sredstvoZnanstveno: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/1 ... istian.pdf RAZVOJNI PROCESI DIPLOMATIČKE ĆIRILIČKE MINUSKULE U DOKUMENTIMA SREDNJOVJEKOVNE DUBROVAČKE KANCELARIJEA srpsku, napose do Vuka- hvala, ne ...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 21 kol 2023, 17:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76394 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Od brojnih naziva bosančice, a ima ih desetak, najprecizniji naziv je
bosansko-dalmatinska ćirilica
Osobno bih ga mogao usvojiti.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 21 kol 2023, 18:51 |
|
|
Ženski rukopis...
|
|
Vrh |
|
|
goran2hr
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 21 kol 2023, 20:46 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: goran2hr je napisao/la: Tiskana slova ćirilice - mogu čitati, ali me od toga ubrzo počne boliti glava i oči. Stvaraju mi neki napor.
Krajem 1991., oslobodio ZNG selo, a ono izgleda kao mala Hirošima - sve porušeno i spaljeno, te išarano grafitima na ćirilici. Ono, "zapišavali" su ćirilicom, da se vidi dokle su došli. Pazi - piše "Drinska divizija", a mi ih potjerali. Koje smo bili face - od nas pobjegla - divizija. A danas nam prodaju fore, kako je ćirilica u RH "sasvim OK", "također hrvatsko pismo", "treba ju uvesti u škole" i tsl. I treba, no to je bosančica. https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_%C4%87irilicaStručno: https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr ... vo-1006255KRISTIAN PASKOJEVIĆ Više od 600 godina u Dubrovniku se koristila ćirilica, prvenstveno kao diplomatsko sredstvoZnanstveno: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/id/eprint/1 ... istian.pdf RAZVOJNI PROCESI DIPLOMATIČKE ĆIRILIČKE MINUSKULE U DOKUMENTIMA SREDNJOVJEKOVNE DUBROVAČKE KANCELARIJEA srpsku, napose do Vuka- hvala, ne ... Opet HDZ podvala. Ta priča krenula je koordinirano iz "hrvatske" (ili bolje rečeno antihrvatske) "znanosti", vlade, medija i "kulture". Očito je to još jedna želja SDSS koju morate ispuniti. Učenje ćirilice u školi kao u vrijeme Jugoslavije. E sad, treba to sranje umotati u razne "celofane" i pošpricati "parfemom", pa uvaljati hrvatskoj djeci, a na trošak njihovih roditelja. Pa sad kao, "to je bilo i hrvatsko pismo", "brljali su s tim i u Dubrovniku", "ma to je samo pismo", "opća kultura".... Uostalom, znakovito je kako ste baš Vi krenuli s promidžbom ćirilice. Ćirilicu mogu čitati (iako ne volim), bosančicu ne i to očito nije nešto isto. A ovu pravu ćirilicu, ako je i kroz povijest koristio neki Hrvat smušenjak, koji nije znao bolje, to nas ničim ne obavezuje. Možda bi te priče i imale nekog smisla da nismo imali iskustvo s ćirilicom od 1918. do 1996. Ne hvala. Tko želi slobodno mu je sam da to nauči, ali opterećivati djecu dodatnim gradivom i izdvojiti za to makar 1,00 €, teška je budalaština. Siguran sam kako ima i drugih načina da zadovoljite svog koalicionog partnera, a ne uvaljavati ćirilicu Hrvatima. Na žalost, opet će to Hrvati platiti, poput spomenika i proslave u Srbu, ali stvarno..... ćirilica?! Sutra ćete da zadovoljite Možemo uvesti djeci TIPS i Marksizam? "Sutjesku", IK i "Marakeš" već jeste. No ako vam je baš do novotarija (ili povratka na staro) - uvedite glagoljicu. Nas je u 7 razredu osnovne škole istu naučila nastavnica likovnog. I to je bilo brzo, možda kroz 2-3 tjedna (zapravo po 2 sata tjedno likovnog). Valjda dječji mozak tako funkcionira, pa sve upija. Mogli smo normalno čitati oblu i uglatu. Nažalost, nismo ju dalje koristili i vremenom se zaboravi, ali promovirati je kroz školstvo i poslije se sa njom služiti (toliko da se ne zaboravi), bilo bi nešto dobro i Hrvatski.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Pišite ćirilicom.... Postano: 21 kol 2023, 21:44 |
|
|
goran2hr je napisao/la: Opet HDZ podvala. Ta priča krenula je koordinirano iz "hrvatske" (ili bolje rečeno antihrvatske) "znanosti", vlade, medija i "kulture". Očito je to još jedna želja SDSS koju morate ispuniti. Učenje ćirilice u školi kao u vrijeme Jugoslavije. E sad, treba to sranje umotati u razne "celofane" i pošpricati "parfemom", pa uvaljati hrvatskoj djeci, a na trošak njihovih roditelja. Pa sad kao, "to je bilo i hrvatsko pismo", "brljali su s tim i u Dubrovniku", "ma to je samo pismo", "opća kultura".... Uostalom, znakovito je kako ste baš Vi krenuli s promidžbom ćirilice. Ćirilicu mogu čitati (iako ne volim), bosančicu ne i to očito nije nešto isto. A ovu pravu ćirilicu, ako je i kroz povijest koristio neki Hrvat smušenjak, koji nije znao bolje, to nas ničim ne obavezuje. Možda bi te priče i imale nekog smisla da nismo imali iskustvo s ćirilicom od 1918. do 1996. Ne hvala. Tko želi slobodno mu je sam da to nauči, ali opterećivati djecu dodatnim gradivom i izdvojiti za to makar 1,00 €, teška je budalaština. Siguran sam kako ima i drugih načina da zadovoljite svog koalicionog partnera, a ne uvaljavati ćirilicu Hrvatima. Na žalost, opet će to Hrvati platiti, poput spomenika i proslave u Srbu, ali stvarno..... ćirilica?! Sutra ćete da zadovoljite Možemo uvesti djeci TIPS i Marksizam? "Sutjesku", IK i "Marakeš" već jeste.
No ako vam je baš do novotarija (ili povratka na staro) - uvedite glagoljicu. Nas je u 7 razredu osnovne škole istu naučila nastavnica likovnog. I to je bilo brzo, možda kroz 2-3 tjedna (zapravo po 2 sata tjedno likovnog). Valjda dječji mozak tako funkcionira, pa sve upija. Mogli smo normalno čitati oblu i uglatu. Nažalost, nismo ju dalje koristili i vremenom se zaboravi, ali promovirati je kroz školstvo i poslije se sa njom služiti (toliko da se ne zaboravi), bilo bi nešto dobro i Hrvatski.
Vi ste ili budala iline znate. Uzet ćemo ovo drugo. Problem hrvatske kulture je što je još od 19. st. skoro u cijelosti zanemarivala starobosansku pismenost koja je na ćirilici. Tako se tumačilo da sva bosanska kultura do Tutaka- srpska. I tek je sustavnije počelo od početka 21. stoljeća proučavanje bosanske pismenosti u stećcima, poveljama i pismma, te evanđeljima (Povelja Kulina bana, Hvalov zbornik, epigrafika,..). To je golem i težak rad kojeg nismo ozbiljnije radili skoro 150 godina, "zahvaljujući" Jagiću koji je postavio pravilo da glagoljica pripada Hrvatima, a ćirilica Srbima, "poklonivši" tako cijelu starobosansku kulturu Srbima. Mi tek ozbilnije radimo na zbornicima tekstova i paleografiji, dok su i Srbi Muslimani izdali već kompletne zbirke tekstova, a koje smo mi naumili staviti u rječnik starohrvatskoga jezika, no taj je projekt zapeo. Dakle, vi nemate pojma, a priče o HDZu su idiotske.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|