|
|
Stranica: 9/10.
|
[ 236 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 08 svi 2012, 14:15 |
|
|
Igras se svakog dana
Igraš se svakoga dana svjetlošću svemira. Profinjena uzvanice, stižeš u cvijetu i vodi. Više si no ova bijela glavica koju stežem svakoga dana poput grozda. Ne sličiš nikome otkako ja te volim. Dopusti da te položim među žute vijence. Tko ti zapisuje ime dimnim slovima među južnim zvijezdama? Ah, daj da se sjetim kakva si nekoć bila, kad još nisi postojala. Iznenada, vjetar zavija i udara u moj prozor zatvoreni. Nebo je mreža ispunjena mračnim ribama. Ovamo svi vjetrovi neba stižu, svi. Kiša halju odbacuje. Prolijeću ptice. Vjetar. Vjetar. Ja se mogu boriti protiv ljudske sile. Oluja tamo lišće kovitla i odvezuje sve barke što su ih sinoć vezali za nebo. Ti si ovdje. Ali ti ne bježiš. Do posljednjeg krika ti ćeš mi odgovoriti. Kao da te strah, sklupčaj se uz mene. Pa ipak, ponekad ti je neka čudna sjena očima prohujala. Sada, također sada, malena, cvijetak mi kozje krvi pružaš, i čak ti grudi njima odišu. Dok žalobni vjetar huji ubijajući leptire, ja te ljubim, i radost moja grize ti šljivu usta. Nije ti bilo lako priviknuti se na mene, na dušu moju usamljenu i divlju, na ime moje koje svi izbjegavaju. Toliko puta vidjesmo kako zornjača plamti dok smo se ljubili u oči i dok su se nad našim glavama sumraci rasplitali u razigrane lepeze.
Moje su te riječi zasipale, milovale. Odavna sam volio tvoje tijelo od blistavog sedefa. Za mene ti si vladarka svemira. Cvijeće ću radosno, naš copihue, s planine donijeti, lješnjake zagasite i košare šumskih poljubaca. Želio bih učiniti s tobom ono što proljeće s trešnjama čini.
Pablo Neruda
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 08 svi 2012, 17:28 |
|
|
Crvena Sonja je napisao/la: Igras se svakog dana
Igraš se svakoga dana svjetlošću svemira. Profinjena uzvanice, stižeš u cvijetu i vodi. Više si no ova bijela glavica koju stežem svakoga dana poput grozda. Ne sličiš nikome otkako ja te volim. Dopusti da te položim među žute vijence. Tko ti zapisuje ime dimnim slovima među južnim zvijezdama? Ah, daj da se sjetim kakva si nekoć bila, kad još nisi postojala. Iznenada, vjetar zavija i udara u moj prozor zatvoreni. Nebo je mreža ispunjena mračnim ribama. Ovamo svi vjetrovi neba stižu, svi. Kiša halju odbacuje. Prolijeću ptice. Vjetar. Vjetar. Ja se mogu boriti protiv ljudske sile. Oluja tamo lišće kovitla i odvezuje sve barke što su ih sinoć vezali za nebo. Ti si ovdje. Ali ti ne bježiš. Do posljednjeg krika ti ćeš mi odgovoriti. Kao da te strah, sklupčaj se uz mene. Pa ipak, ponekad ti je neka čudna sjena očima prohujala. Sada, također sada, malena, cvijetak mi kozje krvi pružaš, i čak ti grudi njima odišu. Dok žalobni vjetar huji ubijajući leptire, ja te ljubim, i radost moja grize ti šljivu usta. Nije ti bilo lako priviknuti se na mene, na dušu moju usamljenu i divlju, na ime moje koje svi izbjegavaju. Toliko puta vidjesmo kako zornjača plamti dok smo se ljubili u oči i dok su se nad našim glavama sumraci rasplitali u razigrane lepeze.
Moje su te riječi zasipale, milovale. Odavna sam volio tvoje tijelo od blistavog sedefa. Za mene ti si vladarka svemira. Cvijeće ću radosno, naš copihue, s planine donijeti, lješnjake zagasite i košare šumskih poljubaca. Želio bih učiniti s tobom ono što proljeće s trešnjama čini.
Pablo Neruda Jako dobro.
|
|
Vrh |
|
|
škerac
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 08 svi 2012, 17:49 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 08 svi 2012, 18:07 |
|
|
Đorđe Balašević, "D-mol".
Odlutaš ponekad i sanjam sam, priznajem-ne ide, ali pokušavam, i uvek dođe d-mol, spusti se k'o lopov po žicama, ruke mi napuni tvojim sitnicama i teško prođe sve to
Jedan d-mol me dobije, kako odeš ti, u sobi je, glupi d-mol uvek sazna kad je to, uhvati me čvrsto i ne popušta, lud je za tišinom, to ne propušta, vodi me u svoj plavičasti dom
Jedan d-mol me razvali, neki bi to prosto tugom nazvali, nije to, šta je tuga za d-mol
Ponekad te nema i sasvim sam izmišljam način da malo smuvam dan, ali je lukav d-mol, pusti da se svetla svud priguše, sačeka poslednje zvezde namiguše, vuče mi rukav, idemo
Plaši me on, gde si ti hiljadu se stvari moglo desiti, glupi d-mol, za kim tugujem svu noć, uzme me u svoju tamnu kočiju, nebo primi boju tvojih očiju, znam taj put, to je prečica za bol jedan d-mol me razvali, neki bi to prosto tugom nazvali, nije to, šta je tuga za d-mol
Ostala je knjiga sa par nepročitanih strana i neke stvarčice od Herendi porcelana, jedan pulover u kom si bila i ostala je ploča Best of Ray Cooder i fina mala plava kutijica za puder i ja sam te ostao željan dok me bude, moja mila
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 08 svi 2012, 20:34 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 22:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
OPAKA VREMENA
Vremena opaka su nas stigla Brat brata ne poznaje vise sada Zloba se iznad dobrote digla Glupost namjesto razuma vlada
Odbjegli robijasi zakone stvaraju Ubojice se plemenitoscu dice Po pustim ognjistima lesinari haraju Medj' ljudima sjeme mrznje nice
Pjesnici neke cudne pjesme pisu Mladez sve vise gubi prave ideale Pijavice nemocnima krv posljednju sisu Vrijeme je dobro samo za kurve i budale
Mudrost i vrline imaju sve manje pristasa Milostinja za siromahe trosi se po bordelima Preko noci radja se mnostvo bogatasa Gospodski se zivot vec zivi i po selima
Boze spasi puk svoj od laznih proroka Pamet mu prosvijetli i oci slijepe otvori Oslobodi ga od silnih grijeha i poroka Ne daj mu da rusi sto ti za njeg' stvori
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 12 svi 2012, 00:55 |
|
|
DOMOVINA
Domovina je majka i jos puno vise Sidro sto neda da nas otpusu bure To je suza koja se ne brise I utjeha kojoj sve molitve zure
Domovina su gradovi i sela Podignuti iz pepela i krsa To su zita sto se jos nisu pozela I zastava sto iznad tvrdjava leprsa
Domovina je nesto sto se voli To mogu biti skoljke po zalovima Mozda na kozi sitna zrnca soli Ili igra vjetra sa valovima
Domovina to je ponos i slava More i visoke gore mocne Bistre rijeke i jezera plava I krajolici pospani od uspavanke nocne
Domovina to su sestra i mati Sve ljubavi i sva po krvi braca Ona je nesto sto nikom ne mozes dati Ona se ljubi i ona ljubav vraca
lirik
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 12 svi 2012, 09:53 |
|
|
NIRVANA
Noćas su me pohodili mrtvi. Nova groblja i vekovi stari; Prilazili k meni kao žrtvi, Kao boji prolaznosti stvari.
Noćas su me pohodila mora, Sva usahla, bez vala i pene, Mrtav vetar duvao je s gora, Trudio se svemir da pokrene.
Noćas me je pohodila sreća Mrtvih duša, i san mrtve ruže, Noćas bila sva mrtva proleća: I mirisi mrtvi svuda kruže.
Noćas ljubav dolazila k meni, Mrtva ljubav iz sviju vremena, Zaljubljeni, smrću zagrljeni, Pod poljupcem mrtvih uspomena.
I sve što je postojalo ikad, Svoju senku sve što imađaše, Sve što više javiti se nikad, Nikad neće - k meni dohođaše.
Tu su bili umrli oblaci, Mrtvo vreme s istorijom dana, Tu su bili poginuli zraci: Svu selenu pritisnu nirvana.
I nirvana imala je tada Pogled koji nema ljudsko oko: Bez oblika, bez sreće, bez jada, Pogled mrtav i prazan duboko.
I taj pogled, k'o kam da je neki, Padao je na mene i snove, Na budućnost, na prostor daleki, Na ideje, i sve misli nove.
Noćas su me pohodili mrtvi, Nova groblja i vekovi stari; Prilazili k meni kao žrtvi, Kao boji prolaznosti stvari.
MOŽDA SPAVA
Zaboravio sam jutros pesmu jednu ja. Pesmu jednu u snu što sam svu noć slušao: Da je čujem uzalud sam danas kušao, Kao da je pesma bila sreća moja sva. Zaboravio sam jutros pesmu jednu ja.
U snu svome nisam znao za buđenja moć, I da zemlji treba sunca, jutra i zore; Da u danu gube zvezde bele odore; Bledi mesec da se kreće u umrlu noć. U snu svome nisam znao za buđenja moć.
Ja sad jedva mogu znati da imadoh san. I u njemu oči neke, nebo nečije, Neko lice ne znam kakvo,možda dečije, Staru pesmu,stare zvezde, neki stari dan, Ja sad jedva mogu znati da imadoh san.
Ne sećam se ničeg više, ni očiju tih: Kao da je san mi ceo bio od pene, Il' te oči da su moja duša van mene; Ni arije, ni sveg drugog, što ja noćas snih: Ne sećam se ničeg više, ni očiju tih.
Ali slutim, a slutiti još jedino znam. Ja sad slutim za te oči da su baš one Što me čudno po životu vode i gone: U snu dođu da me vide šta li radim sam. Ali slutim, a slutiti još jedino znam.
Da me vide, dođu oči, i ja vidim tad I te oči, i tu ljubav, i taj put sreće; Njene oči, njeno lice, njeno proleće U snu vidim, ali ne znam što ne vidim sad. Da me vide, dođu oči, i ja vidim tad;
Njenu glavu s krunom kose i u kosi cvet, I njen pogled što me gleda kao iz cveća, Što me gleda, što mi kaže da me oseća, Što mi brižno pruža odmor i nežnosti svet, Njenu glavu s krunom kose i u kosi cvet.
Ja sad nemam svoju dragu, i njen ne znam glas; Ne znam mesto na kom živi ili počiva; Ne znam zašto nju i san mi java pokriva; Možda spava, i grob tužno neguje joj stas, Ja sad nemam svoju dragu, i njen ne znam glas.
Možda spava sa očima izvan svakog zla, Izvan stvari, iluzija, izvan života, I s njom spava, neviđena, njena lepota; Možda živi i doći će posle ovog sna. Možda spava sa očima izvan svakog zla.
TAMNICA
To je onaj život gde sam pao i ja s nevinih daljina, sa očima zvezda I sa suzom mojom što nesvesno sija I žali, k'o tica oborena gnezda. To je onaj život, gde sam pao i ja
Sa nimalo znanja i bez moje volje, Nepoznat govoru i nevolji ružnoj. I ja plakah tada. Ne beše mi bolje. I ostadoh tako u kolevci tužnoj Sa nimalo znanja i bez moje volje.
I ne znadoh da mi krv struji i teče, I da nosim oblik što se mirno menja; I da nosim oblik, san lepote, veče I tišinu blagu k'o dah otkrovenja. I ne znadoh da mi krv struji i teče,
I da beže zvezde iz mojih očiju, Da se stvara nebo i svod ovaj sada I prostor, trajanje za red stvari sviju, I da moja glava rađa sav svet jada, I da beže zvezde iz mojih očiju.
Al' begaju zvezde; ostavljaju boje Mesta i daljine i viziju jave; I sad tako žive kao biće moje, Nevino vezane za san moje glave. Al' begaju zvezde, ostavljaju boje.
Pri beganju zvezda zemlja je ostala Za hod mojih nogu i za život reči: I tako je snaga u meni postala, Snaga koja boli, snaga koja leči. Pri beganju zvezda zemlja je ostala.
I tu zemlju danas poznao sam i ja Sa nevinim srcem, al' bez mojih zvezda, I sa suzom mojom, što mi i sad sija I žali, k'o tica oborena gnezda. I tu zemlju danas poznao sam i ja.
Kao stara tajna ja počeh ja živim, Zakovan za zemlju što životu služi, Da okrećem oči daljinama sivim. Dok mi venac snova moju glavu kruži. Kao stara tajna počeh ja da živim.
Da osećam sebe u pogledu trava I noći, i voda; i da slušam biće I duh moj u svemu kako moćno spava K'o jedina pesma, jedino otkriće; Da osećam sebe u pogledu trava
I očiju što ih vidi moja snaga, Očiju što zovu kao glas tišina, Kao govor šuma, kao divna draga Izgubljenih snova, zaspalih visina I očiju što ih vidi moja snaga.
Vladislav Petković Dis (Zablaće kod Čačka 10. mart 1880 — 16. maj 1917, kod Krfa) je bio srpski pesnik. Veliki srpski pesnik i rodoljub. Radio kao učitelj i carinski službenik. Bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku gde piše svoju poslednju zbirku pesama Nedovršene pesme. Pri povratku u Grčku brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa.
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 14 svi 2012, 00:29 |
|
|
VUK SAMOTNJAK
Od malena sam se sa zivotom nosim Samoca mi i otac i mati,njome se ponosim Sam protiv svih bez obzira na gubitke Ponekad dobijah ali najcesce gubih bitke
Rane zadobih mnoge na tijelu i na dusi One vidljive zacijelise,druge alkohol gusi Noci samotne sve su mi duze i duze Nad tijelom mi umornim vec strvinari kruze
I zime su mi vec beskrajno duge i hladne Oko jazbine moje tumaraju jezive utvare gadne Bolest me polako nacima i cesto imam vrucicu I u toj slabosti zazalim sto nemam moju vucicu
Zivot bi mozda bio puno laksi udvoje Jer utjehe nema do druzbenice svoje I kada umire stvor boziji sam ne zeli biti Za mene je prekasno,zalit cu i piti
lirik
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 16 svi 2012, 11:35 |
|
|
UZ ZVUKE PIJANA
Stari je pijanist svirao neku pjesmu na rasklimanom pijanu dok je barski dim gusio moju dusu samocom ovjerenu Jos jedna isprazna noc se zaludno trudila da mi tugu u viskiju utopi i polugole lake zene u oblacima jeftinog parfema pokusavale su da mi mrvu lazne ljubavi utrape A ja sam poput usamljenog kaktusa u pustinji boravio na kraju sanka i kao i uvijek mislio na tebe Branka
lirik
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 16 svi 2012, 19:55 |
|
|
@Ljubisa Bacic(srpski glumac)
Ministar unutrasnjih dela
Bio jednom jedan car, pa imao golem kar. Imao je i tri sina, u svakoga po ***. Svaki *** pravo reci, od drenove budze veci. Njim se sluzi mesto maca, sva tri brata tri jebaca.
Jednom car ih sva tri srete, pa ih pita: „Sta jebete?“ Al’ govore sva tri brata: „Nista tata, nista tata.“ Car se zgranu pa im veli: „Sta? Lenstine i dembeli! Zar vi deca carske krvi, u tom poslu niste prvi? Dangubite, tesko meni, a kurcevi besposleni.“
Pa zapreti prvom sinu: „Izbegavas jebacinu.“ Drugog sina zatim grdi: „Tebi picka mozda smrdi?“ Treceg sina psuje, ruzi: „Cemu li ti *** sluzi?“ Pa se zatim dalje zesti: „Ej, da li ste vi pri svesti? U ustavu carstva moga ima stavka vrlo stroga. Zene, ljudi, pa i deca svako mora da se keca.
Ja jos uvek primer dajem, sa jebacinom ne prestajem. Iako sam vrlo star, jebem carski jer sam car.“ Uspomene cara muce, pa kurcinu on izvuce. Zgranuse se sva tri sina, uplasi ih ta ***. Jer to bese neman prava, k’o azdaja sedmoglava!
Jedan rece: „Braco slatka, zar postoji takva patka? Da li sanjam il’ sam lud, kakav grdan, strasan ud.“ Car svoj *** setno gleda, secanje mu mira neda. U ruke ga nezno uze, iz oci mu kaplju suze.
Pa ga stipka, pipka, cima, i govori sinovima: „Kad bi znali, kuku, jao, sta je sve taj pojebao. Tri carice saveznicke, sto imaju tesne picke. Trtila je ova kara, zene raznih ministara. Dvesta i dve vojvotkinje, sto se jebu kao svinje. cetrdeset i pet princeza, i jos uz to dva-tri kneza.
Nicega se on ne stidi, jebe gde god rupu vidi. Predrasude nema glupe, voli picku k’o i dupe. Pojebo je sve cinove: pocevçi od generala, sto im guza nije mala. Preko lepih porucnika, pa do smrdljivih vojnika. sto na suvom zivi hlebu, pa se dere kad ga jebu.
On me i sad dobro sluzi, zato primer nek vam pruzi. jebe vredno sta god stigne, i za tren se oka digne. jebe ozgo i sa strane, i nikad mi ne omane. jebe spreda kako s guza, tvrd je kao klip kukuruza. jebe besno, jebe strasno, i nikad mi nije splasno. Krut je kao suva grana, u po noci i po dana.
Za zasluge zbog jebanja, dobio je sva priznanja: Orden „Zlatne picke“ ima, s ukrstenim kurcevima. Zatim dalje krasi njega, „Lenta venerinoga brega“. Zbog jebanja samo spreda, „Svetu kitu“ prvog reda. Zbog jebackog grdnog truda, nosi orden „Zlatnih muda“.
I jos lista nije puna, tu je „Lenta picjeg runa“. Pa „Medalja mracne rupe“, i „Plaketa tesno dupe“. Pa „Rozeta male pice“, i „Orden svete podguzice“.
Stog odluku moju cujte, nek zna zemlja cela, postavljam ga za ministra Unutrasnjih Dela.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 17 svi 2012, 12:07 |
|
|
Gdje bas ovo nadje?Dzoni ovo je teski sund!Gore nego one "turbo-folk" pjesme. Od toliko dobrih srpskih pjesnika ti se za vulgarnosti odlucio Evo, da popravim ukupan dojam,jedna od meni dragog srpskog pjesnika kojeg izuzetno cijenim: BESMRTNA PESMA Ako ti jave: umro sam, a bio sam ti drag, onda će u tebi odjednom nešto posiveti. Na trepavici magla. Na usni pepeljast trag. Da li si uopšte ponekad mislio šta znači živeti? Ako ti jave: umro sam evo šta će biti. Hiljadu šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti visoko... Visoko. Zar misliš da moja ruka, koleno, ili glava može da bude sutra koren breze il' trava? Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem. Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag. I zato: ne budi tužan. Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast i čudno drag. Noću, kad gledaš u nebo, i ti namigni meni. Neka to bude tajna. Uprkos danima sivim kad vidiš neku kometu da nebo zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim, i živim. Miroslav Mika Antic
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 17 svi 2012, 12:34 |
|
|
Jemo voli Jem-Ovo je hit o zastavnik Džemu, i njegovom fiziološkom problemu, u njegovoj jedinici znao je svako, da mu organizam zahtjeva slatko. Uveče kad vojska i oficiri, pozdrave zastavu i odu da spavaju, njega želudac, probavni trakt i crijeva počnu da uznemiravaju. Zastavnik Džemo dežura al se brine što nemože da zaspe od ljute kiseline Srećom je zastavik Džemo zadužio rezervne ključeve od kantine Ušunja se i krene gozbu da sprema poređa desetak tegli od džema skine šapku, uzme kašiku i nema za Džema više problema Zastavnik Džemo čelična krila naše armije, Zastavnik Džemo sve pusti u grad kad se napije Zašto regrut vršak ima? Da se kuka igra s njima! Stara kuka pitala fazana tužna ptico, kol'ko brojiš dana? Rambo Amadeus
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 18 svi 2012, 15:33 |
|
|
Lied Vom Kindsein – Peter HandkeAls das Kind Kind war, ging es mit hängenden Armen, wollte der Bach sei ein Fluß, der Fluß sei ein Strom, und diese Pfütze das Meer. Als das Kind Kind war, wußte es nicht, daß es Kind war, alles war ihm beseelt, und alle Seelen waren eins. Als das Kind Kind war, hatte es von nichts eine Meinung, hatte keine Gewohnheit, saß oft im Schneidersitz, lief aus dem Stand, hatte einen Wirbel im Haar und machte kein Gesicht beim fotografieren. (dalje...) http://en.wikiquote.org/wiki/Wings_of_Desire
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 18 svi 2012, 18:40 |
|
|
KAMO PRIPADAM
Bijah u raju i tu mi bi dosadno Odoh u pakao i tu mi bi prevruce Vratih se na zemlju i tu nadjoh sebe Sada znadem gdje mi je mjesto
lirik
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 19 svi 2012, 18:25 |
|
|
BLUEBIRD
there's a bluebird in my heart that wants to get out but I'm too tough for him, I say, stay in there, I'm not going to let anybody see you. there's a bluebird in my heart that wants to get out but I pour whiskey on him and inhale cigarette smoke and the whores and the bartenders and the grocery clerks never know that he's in there.
there's a bluebird in my heart that wants to get out but I'm too tough for him, I say, stay down, do you want to mess me up? you want to screw up the works? you want to blow my book sales in Europe? there's a bluebird in my heart that wants to get out but I'm too clever, I only let him out at night sometimes when everybody's asleep. I say, I know that you're there, so don't be sad. then I put him back, but he's singing a little in there, I haven't quite let him die and we sleep together like that with our secret pact and it's nice enough to make a man weep, but I don't weep, do you?
CHARLES BUKOWSKI
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 20 svi 2012, 10:33 |
|
|
AGONIJA MAJKE ZEMLJE
U propast je gurate vi sto na njoj zivite Nakazite je umjesto da joj se divite U utrobu njenu trpate atomsko smece Na povrsini dizete gradnje sve vece i vece
Svakoga dana prasume njene rusite U vodama njenim zivot trujete i gusite Oceane njene pljackate do kraja Stvarate sebi pakao od raja
Umjesto obicnih padaju kisele kise Za izvora nekoc bistrih neda se piti vise Gradite ceste i kroz brda tunele busite Reljefe prastare rujete i mocvare susite
Zrak koji disete gadite cadju i smogom Ratujete i sa prirodom i sa Bogom Nije li vec dosta nistenja i pomora Ili vam je malo jedna Sodoma i Gomora
lirik
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 20 svi 2012, 11:38 |
|
|
lirik je napisao/la: AGONIJA MAJKE ZEMLJE
U propast je gurate vi sto na njoj zivite Nakazite je umjesto da joj se divite U utrobu njenu trpate atomsko smece Na povrsini dizete gradnje sve vece i vece
Svakoga dana prasume njene rusite U vodama njenim zivot trujete i gusite Oceane njene pljackate do kraja Stvarate sebi pakao od raja
Umjesto obicnih padaju kisele kise Za izvora nekoc bistrih neda se piti vise Gradite ceste i kroz brda tunele busite Reljefe prastare rujete i mocvare susite
Zrak koji disete gadite cadju i smogom Ratujete i sa prirodom i sa Bogom Nije li vec dosta nistenja i pomora Ili vam je malo jedna Sodoma i Gomora
lirik Odlična.
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 22 svi 2012, 17:46 |
|
|
Puno hvala! Evo jos jedne malo starije:
ODAVNO
U mislima mi sve cesce uspomene daleke Te slike iz mladosti sto zive i traju Jeseni obilne i kruske zrele,meke Odavno vec ne bijah u zavicaju
Razmisljam o igrama i iz sela djeci O poljanama prostranim,nasem na zemlji raju O vrbacima sjenovitim i pecanju na rijeci Odavno vec ne bijah u zavicaju
Sanjam proljeca mirisna kada se priroda budi Raskosne latice cvjetne kako se otvaraju Kada se sve podmladi i priroda i ljudi Odavno vec ne bijah u zavicaju
Sjecam se mrazeva i dubokih snijegova Tisine dok iz neba pahulje sipaju U dubokom zimskom snu bijelih brijegova Odavno vec ne bijah u zavicaju
lirik
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 25 svi 2012, 14:37 |
|
|
SUMORNI SNOVI
Sanjao sam na jugu krvave zore i mutno more Kolone beskucnika u bijegu i iznad njih dusmanski mac Molitve Bogu iz usta odraslih i nejake djece plac
Gledao sam kako mrznja pada na plodno tlo i radja zlo Gradove i sela kako guta ih ognjeni plamen Ljude u muci svojoj jadne i nijeme kao kamen
Cuo sam vojnike alkoholom natopljene i zavijanje hijene U jecanju bolnom zgrcen okrvavljeni rt Sotonu kako likuje i razularenu smrt
Namirisao sam strvine nad kojima gavrani kruze i crne ruze Nekad blagi zadah zemlje sada tako opor i grk I dom paljevinom unakazen nad rusevinama sto bdije k'o strazar mrk
lirik
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 30 svi 2012, 20:50 |
|
|
SKITNICA
Niz prasnjavu se krivudavu cestu Umorno vuce skitnica mlad Odjeven u preveliku olinjalu vestu Od prtljaga nosi samo gitaru i glad
Od mjesta do mjesta on tako luta Taj nepopravljivi sanjar i vjeciti nomad Do sljedeceg gradica jos djelic puta A onda pjesma za posni kruha komad
Od zivota on vise i ne zeli Ne zanima ga bogatstvo niti novac On voli kao ptica da se seli Poet da bude i na snove lovac
To sto ima njemu je sasvim dosta Jer on nije kao nezasiti pelikan Iako je samo vagabund ispod mosta Za mene on je istinski velikan
lirik
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 09 lip 2012, 10:23 |
|
|
OJ MOSORE, MOSORE
Oj Mosore, Mosore, Sve se diže u gore. Skupljaju se sa svih strana, Čete partizana.
O mladosti, mladosti, Stegni puške na kosti. Za slobodu svoga roda, Istjeraj izroda.
Oj Mosore, Mosore, Naša sela sva gore. Fašistička zvjerad kolje, Sve sto ostalo je.
Partizani, drugovi, Puni su vas lugovi. Vaša puška mirna nije, Sve krvnike bije.
Oj Mosore, Mosore, Skoro ćemo na more. Skoro ćemo svom narodu, Donijeti slobodu.
Jure Kaštelan (1919-1990)
|
|
Vrh |
|
|
lirik
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 19 lip 2012, 20:19 |
|
|
KATAKLIZMA
Zli dusi potjeraše oblake sumorne Mrak se na zemlju spusti gust Munje i tuča iznenadiše putnike umorne Vjetrovi silni ostaviše trag pust
Poslije toga padoše duboki snjegovi Posvuda bjelina i do smeta smet Nestadoše sve carske granice i stijegovi U strahu iskonskom zadrhta i plemić i kmet
Za milost počeše svi da se mole Jer mišljahu da je stigao zadnji sud Obećavahu sve da spase živote gole Smjerno se pokaja i prosjak i bogataš hud
I uistinu se nevrijeme nenadno utiša Prestaše padaline i stravični vjetra huk Nebeska sila molitve grešnika usliša Sunce obasja prirodu i ustrašeni puk
Ali brzo zaboraviše ljudi obećanja dana Jer daleka opet postade im smrt Prihvatiše se opet starih navika i mana Puče jednakost ljudska kao čavao krt
Povukoše se opet krvlju granice nove I svijetom nanovo zavlada mržnja i rat Nastaviše strvinama gavranovi da se tove Pošteni se uhitiše a pomilova se tat
Izmisliše moćnici kapitalizme i socijalizme Najvažniji postade im prokleti profit taj A sve će to dovesti do nove kataklizme Koja će biti konačni svijeta kraj
lirik
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 30 lip 2012, 16:14 |
|
|
REQUIEM ZA SPRŽENU ZEMLJU
Diljem tvojih prostranih polja vije se mrki sablasni dim i smrad nedavne paljevine nosnice mi para Zadojili su te gorkim mlijekom svoje srdžbe i jedino su plahi valovi dobili oduška od svog tog kaosa Ali ti nemaš i nikada nećeš imati čime zaštiti svoju djecu, možeš ih samo rađati i voljeti Zato će po njih opet doći kotači zla i hajka na mrsku misao Tada će im nanovo trgati barjake s jarbola, poput jeftinih večernjih haljina pred grupno i zvjersko napastvovanje, uz obilje šamara i prijetnji Kainov nakot će kaliti svu svoju bol i bijes, prerano skinuti majci s vrata i sise bljuvajući posvuda užareno željezo, barut i sumpor
|
|
Vrh |
|
|
Dragica88
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 02 srp 2012, 15:40 |
|
|
RAINER MARIA RILKE:
Samoća
Samoća je poput kise, U veceri iz mora se dize, Iz ravnica pustih I dalekih stize, Ide u nebo, gdje je uvijek ima. I tek sa neba pada po gradovima.
Pada prije neg svijetlost je izasla, kad ulice se okrecu spram zore, I kad se tijela sto nisu nista nasla, Razocarano dijele puna mora, I kada ljudi sto od mrznje gore, U postelji jednoj moraju da noće.
Tad dolaze valovi samoće…
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Pjesme Postano: 14 srp 2012, 00:48 |
|
|
Velebit
Velebit se zovem, junak sam ti pravi Kamen-krunu nosim na ponosnoj glavi.
Da istinu kažem baš mi dobro nije Mene sunce pali, studen vjetar bije. Sunčana mi žega kosu poharala Zelenu mi bradu bura obrijala.
Obraze mi grdi kiša, sn´jeg i krupa, Jadransko me more po tabanu lupa.
Iz neba me biju str´jele i gromovi, Noge su mi bose, a goli bokovi.
Nevolja i tuga stisnulo me jato, Al´ ja čvrsto stojim: ne bojim se zato!
Nek me munje biju i dave oblaci Na muci se pravi poznaju junaci!
Još Ličanin vrli po meni se skita, Još u gori pjeva vila Velebita.
Iza mene Lika i Krbava slavna, L´jevo Dalmacija, desno Istra travna.
Uza mene leže Senj i Nehaj smjeli, Kraljevica, Bakar, Novi i Bag b´jeli: Preda mnom je puklo sinje more slano, Po njemu otoci, stado raštrkano: I Pag, i Rab i Krk, Cres i Lošinj kitni, I Molat i Olib, Silba, Susak sitni, I još mnogo drugih ispred nogu mojih Ja ih često brojih, još ih ne izbrojih.
Čuvam ovce da ih vuci ne zateku, Da mi ne zastrane, da mi ne uteku.
Tim se, brate dragi, dičim i ponosim, Pa visoko glavu u oblake nosim.
Vladimir Nazor
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|