|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 24 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hroboatos
|
Naslov: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 14:38 |
|
|
Budući da sam piskarao razne slične stvari na više foruma- kako da to ne napravim i na "matičnom" Dakle, ovo je fikcija koju bih preporučio, uz njekoliko opasaka: a) radi se o tzv. klasicima, najčešće, tj. ne zabavnoj ili popularnoj literaturi b) iako se moje mišljenje oko 80% poklapa s nekim uvriježenima, u nekim odstupa- to će biti i navedeno u negativnim "ocjenama" c) naveo sam samo knjige u hrvatskom ili srpskom prijevodu, jer ne bih trošio vrijeme na nerazumljive strane jezike koji dobar dio forumaša zna ili govori (kako koji), no ako želi, može naći to i na njemačkom, engleskom, francuskom, ruskom, talijanskom,.. Idemo F.M.Dostojevski: Zapisi iz podzemlja: kratki roman o mržnji i bijesu na cijeli svijet. Neimenovani je protagonist u neku ruku predhodnik Hitlera (više je puta komentirano) u mizantropiji i želji za moći, plačljivom sentimentalizmu i brutalnosti. Nezaboravno: šaketanje "izvoščika" dok ovaj vozi, sluga Apolon koji pozorno zuri minutama u gazdu e da bi dobio plaću sa zakašnjenjem Franz Kafka: Zamak: u spiralnom hodu se autor trudi ući u zamak koji je misterija nad misterijama- metafora Boga Marcel Proust: U traganju za izgubljenim vremenom: 7 romana od, sve skupa, oko 3.000 stranica. Moja preporuka- početi od 2. "U sjeni procvalih djevojaka", a "Put Swannu" se može retro obaviti (iako su onda neki dijelovi malo nejasni u 3., 4,..). Za one koji žele vrlo dobar prikaz- E. Wilson: Akselov zamak, poglavlje o Proustu (srpski prijevod u Yu) George Orwell: Zašto pišem i drugi eseji: knjiga iz njegovih izabranih djela. Svakako pročitati "Zalaz engleskog umorstva", "Lav i jednorog", "Razmišljanja o Gandhiju" ..
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 14:49 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 15:00 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Možda bi valjalo otvoriti poseban slijed: Preporuke za trendovske čitatelje
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 15:05 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: RajvoSa je napisao/la: Možda bi valjalo otvoriti poseban slijed: Preporuke za trendovske čitateljeKoje su knjige lakmus za "pozere"? Sve od Dan Brown? Alkemičar?
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 15:09 |
|
|
Lav Tolstoj: Rat i mir: kvintesencijalna "debela knjiga"- iako 3 puta tanja od Prousta. ( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_novels ). U njoj je sve- nezaboravni natašin ples, buđenje kneza Andreja iz mizantorpije kad se zaljubio i ide kroz šumu tamo i natrag; Platon Karatajev; dva umiranja kneza Andreja, neuspjelo nakon Austerlitza i pravo; groteskna Pierreova inicijacija u masone; ...Tolstoj nije uspio razbiti mit o Napoleonu, no napisao je veliko, veliko djelo- zdravo djelo, "komediju" u klasičnom smislu sretnoga svršetka, poput one Danteove Lav Tolstoj: Smrt Ivana Iljiča: Čajkovski je napisao u svoj dnevnik da je to najveća stvar koju je pročitao- ikada. Kratka je, provjerite slažete li se s Pjotrom Iljičem. William Faulkner: Svjetlost u kolovozu: najjači ljubavni odnos kod Faulknera, te možda najdojmljiviji protagonist, Joe Christmas- na neki način i Krist i Sotona istodobno, a i Dionis. Lena Grove je mentalna i moralna ameba, ostali li-la, pa su ti uistinu nezaboravni- Christmas, Joanna Burden, te Rev. Hightower.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 15:12 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Hroboatos je napisao/la: Franz Kafka: Zamak: u spiralnom hodu se autor trudi ući u zamak koji je misterija nad misterijama- metafora Boga
Ovo planiram uzet već duže vrijeme, valjda ću ovog ljeta naći vremena za to. Inače, pročitao sam ostalo manje-više sve Kafkino.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 15:13 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Hroboatos je napisao/la: Možda bi valjalo otvoriti poseban slijed: Preporuke za trendovske čitatelje
Koje su knjige lakmus za "pozere"? Sve od Dan Brown? Alkemičar? Hja...teško je reći. Nisu to sve pozeri, nego ljudi slabijega kapaciteta i znanja. Čitatelje Browna i sl. bih stvaio u nekoliko kategorija: a) pozeri b) da vidimo oko čeg se diže prašina, hmmm c) kud svi Turci, tud i mali Mujo, valjda većina zna d) ...
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 15:47 |
|
|
RajvoSa je postavio pitanje o pozerima i njihovom čitanju. IMO, pozeri čine dio (važan i velik, ali ne cjelinu) čitatelja ove literature, literature koja daje status "informirane osobe" i nekoga tko je u "trendu", "modernoga čovjeka/žene" (uključuje lit i oko 10 godina unatrag):
Dan Brown, sabrana (ne)djela. Vatikanu, sjeme ti se zatrlo, i svim tvojim genijalnim urotama kojim zayebavaš cijeli svijet već dva milenija.
Bill Clinton, ljigavljenje od lažljive autobiografije
Barack Obama, ljigava nada (knjiga o ocu je začuđujuće dobra)
Orhan Pamuk, u zadnje vrijeme. On je dobar pisac- ne toliko koliko se misli da jest, no svejedno. No, čitati ga znači biti "trendy".
Paolo Coelho- simpa mi je taj dripac, što mogu. No, to vrijednost kao neka lokalna nogometna utakmica gdje prebiju sudca stadio je pun lokalnih zadriglih polupijanih "domaćina". Ima uspjeh kod žena- tako one, generalno, zamišljaju da izgleda "duhovnost".
Bridget Jones- klasika "chick-lit".
Popularne knjige Hawkinga (loše pisane) i Briana Greenea (dobro pisane) o fizici, strunama i kozmologiji. Brišete prašinu i pred ljudima se pravite pametni.
New Age smeće poput "Tajne", "Koji q...znamo" (What the bleep..). Tako ćete biti informirani o idiotarijama na toj sceni, a u širem društvu ostaviti dojam o vlastitoj dubini i mudrosti. Ako ste hlebinac- možda se uistinu oduševite.
Razni priručnici o zakonima uspjeha, mudrosti menopauze, uspješnosti roditeljstva i odgoja, seksualnoj potenciji, mršavljenju na čudesan način, obogaćivanju na čudesan način, .... Za protagoniste slavne Barnumove izrjeke.
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 15:52 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 16 srp 2009, 16:23 |
|
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 17 srp 2009, 10:45 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: RajvoSa je napisao/la: Inače je sva ta pozerska i "trend" kultura ogoljena i ismijana na satiričan način na sajtu (sada i knjiga) - "Stuff White People Like". Svakako preporučam za pogledati. http://stuffwhitepeoplelike.com/http://stuffwhitepeoplelike.com/full-list-of-stuff-white-people-like/Zanimljivo, i većim dijelom istinito. No-postoje li takve analize za obojene- crnce, azijce i sl ? A zašto bi se analizirale manjinske grupe? Ionako je naziv te stranice sporedna stvar. A zloban bi čovjek rekao da bi lista za crnce i azijce sadržala max 5-10 stavki (bar kako mi bijelci percipiramo njihov život i kulturu). No neću previše u
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 17 srp 2009, 11:16 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: A zašto bi se analizirale manjinske grupe? Ionako je naziv te stranice sporedna stvar. A zloban bi čovjek rekao da bi lista za crnce i azijce sadržala max 5-10 stavki (bar kako mi bijelci percipiramo njihov život i kulturu). No neću previše u Koliko ja vidim, listu su napravili WASPovci na autoironičan način. Primjer je kava koja je kontinentalno europsko piće (Francuska, Njemačka, Italija, Austrija, mi,...), a ne pije se baš u Engleskoj, Nizozemskoj i Skandinaviji. Tipična autoironija anglokulture (UK, US, Oz,..) s njihovim stereotipima (u hrani, u forsiranom liberalizmu,..).
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 17 srp 2009, 11:33 |
|
|
Hroboatos, naveo si klasike, koji možda i nisu baš "zabavni" a vjerojatno ni laki za pročitati (treba puno koncentracije). Postoji li nešto zabavno, čitljivo, i po mogućnosti da ne zahtijeva da se previše napinju moždane vijuge (razlog što ja nisam fiction knjigu pročitao već 5 godina) - dakle alternativa TV seriji, filmu, dakle nešto za raju, ali da ipak zadovoljava neke standarde kvalitete
|
|
Vrh |
|
|
pakovic
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 17 srp 2009, 22:19 |
|
|
"fikcija" u hrvatskom ipak ne znači "proza"
možda malo sitničavo, ali što ću, te mi stvari ne liježu.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 19 srp 2009, 20:06 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Hroboatos, naveo si klasike, koji možda i nisu baš "zabavni" a vjerojatno ni laki za pročitati (treba puno koncentracije). Postoji li nešto zabavno, čitljivo, i po mogućnosti da ne zahtijeva da se previše napinju moždane vijuge (razlog što ja nisam fiction knjigu pročitao već 5 godina) - dakle alternativa TV seriji, filmu, dakle nešto za raju, ali da ipak zadovoljava neke standarde kvalitete Da, u raznim žanrovima. Ovo će možda biti pomalo straodmodan izbor, no po meni je dobra literatura, a vrlo čitka i vrijedna: Antony Burgess: Paklena naranča/A Clockwork Orange; jedna od najboljih distopija, roman bolji od kultnoga Kubrickovog filma, slika patologije osobne i društvene Ken Casey: Let iznad kukavičjeg gnijezda/One flew over the cuckoo nest; isto roman bolji od kultnoga oskarovca s Nicholsonom; blaga zamjerka je miris američke kontrakulture 60-ih, koja se ispuhala Graham Greene: Moć i slava/The Power and the Glory; možda najbolji katolički roman svih vremena (da ne bude zabune- postoji kategorija "katolički roman", tj. roman koji se bavi katoličkim temama na taj način. To nema veze s vjerskom pripadnosšću autora jer su većina najvećih romanopisaca bili katolici- Cervantes, Balzac, Flaubert, Conrad, Proust, Joyce, Musil, Grass, Garcia Marquez ..- no nisu pisali "katoličke romane"). Roman je (bio) na indexu Katoličke crkve, a Greene je u audijenciji kod ondašnjega pape doznao da je to jedan od papinih omiljenih romana. Očito, Papa čita nedozvoljenu literaturu Arthur Clarke: Kraj djetinjstva/Childhood's end, jedan od najboljih sci-fi romana, vrlo čitak i pitak A.P.Čehov: Pripovijesti kao Jonič, Skakavac, Kuća s mezaninom, Paviljion br. 6, ..-trajna remek-djela, a to su kratke pripovijesti vrlo čitke- i ubitačne Albert Camus: Pad/La Chute- Camusovo najdraže djelo, kratko i jako. I klasika i zanimljivo. Ernest Hemingway: Izabrane kratke priče, napose "The Clean, Well Lighted Place"- najnihilističnija kratka priča uopće. Evo-to su relativno kratke (neke su samo 3 stranice, druge do 150 str. ili malo više) pisanije, dinamične, a vrijedne. Čitki klasici. I, u toj kategoriji, ponavljam: Lav Tolstoj: Smrt Ivana Iljiča
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 19 srp 2009, 22:03 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 21 srp 2009, 17:22 |
|
|
Richard Bach "Galeb Jonathan Livingston"...
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 22 ruj 2009, 15:01 |
|
|
Evo, upravo čitam "The Lost Symbol" od Dan Brown-a (slobodno osujte paljbu ). Može se reći i ovo i ono, no ovo ipak zaslužuje respekt: Citat: Released on September 15, 2009, it is the third Brown novel to involve the character of Harvard University symbologist Robert Langdon, after 2000's Angels & Demons and 2003's The Da Vinci Code.[2] It had a first printing of 6.5 million (5 million in North America, 1.5 million in the UK), the largest in its publisher's history. On its first day the book sold one million in hardcover and e-book versions in the U.S., the U.K. and Canada, making it the fastest selling adult novel in history.[6] No još zanimljivija je činjenica da se u njoj spominju Hrvati, i to u kontekstu kravate, evo pasusa sa 8 stranice: Citat: Neckties had been required six days a week when Langdon attended Phillips Exeter Academy, and despite the headmaster's romantic claims that the origin of the cravat went back to the silk fascalia worn by the Roman orators to warm their vocal cords, Langdon knew that etymologically, cravat actually derided from a ruthless band of Croat mercenaries who donned knotted neckerchiefs before they stormed into battle. To this day, this ancient battle garb was donned by modern office warriors hoping to intimidate their enemies in daily boardroom battles.
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 22 ruj 2009, 15:14 |
|
Pridružen/a: 30 svi 2009, 15:48 Postovi: 3256 Lokacija: Lost Continent of Mu
|
Od Browna sam čitao Digitalnu tvrđavu, Da Vincijev kod, te Anđeli i demoni. Isuviše je lako predvidjeti što će se događati do kraja nakon što se pročita uvod i zaplet. Pogotovo je to izraženo u Anđeli i demoni i Da Vincijevom kodu. Podsjeća me na teen horor romane od R.L.Stine koje sam čitao kad sam bio osnovac.
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 22 ruj 2009, 15:16 |
|
|
Cort0 Maltese je napisao/la: Od Browna sam čitao Digitalnu tvrđavu, Da Vincijev kod, te Anđeli i demoni. Isuviše je lako predvidjeti što će se događati do kraja nakon što se pročita uvod i zaplet. Pogotovo je to izraženo u Anđeli i demoni i Da Vincijevom kodu. Podsjeća me na teen horor romane od R.L.Stine koje sam čitao kad sam bio osnovac. I ova je rađena od istog kalupa, radnja skoro identična, samo drukčija lokacija i malo izmjenjeni zlikovac.
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 22 ruj 2009, 15:22 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Cort0 Maltese je napisao/la: Od Browna sam čitao Digitalnu tvrđavu, Da Vincijev kod, te Anđeli i demoni. Isuviše je lako predvidjeti što će se događati do kraja nakon što se pročita uvod i zaplet. Pogotovo je to izraženo u Anđeli i demoni i Da Vincijevom kodu. Podsjeća me na teen horor romane od R.L.Stine koje sam čitao kad sam bio osnovac. I ova je rađena od istog kalupa, radnja skoro identična, samo drukčija lokacija i malo izmjenjeni zlikovac. OK, znači nema potrebe da čitam, hvala na informacijama. Iako sam u stanju pročitati svakakvo smeće kad mi je dosadno, pa me ne bi iznenadilo da mi i to dođe pod ruku.
|
|
Vrh |
|
|
Cort0 Maltese
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 03 lis 2009, 17:04 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 01 stu 2009, 22:38 |
|
|
Ljudi- čitajte Orwella. Vrijedi. Evo nekoliko citata koji će ilustrirati što mislim: http://www.orwell.ru/library/index_enRevenge is sour Citat: Properly speaking, there is no such thing as revenge. Revenge is an act which you want to commit when you are powerless and because you are powerless: as soon as the sense of impotence is removed, the desire evaporates also.
Who would not have jumped for joy, in 1940, at the thought of seeing S.S. officers kicked and humiliated? But when the thing becomes possible, it is merely pathetic and disgusting. It is said that when Mussolini's corpse was exhibited in public, an old woman drew a revolver and fired five shots into it, exclaiming, ‘Those are for my five sons!’ It is the kind of story that the newspapers make up, but it might be true. I wonder how much satisfaction she got out of those five shots, which, doubtless, she had dreamed years earlier of firing. The condition of her being able to get close enough to Mussolini to shoot at him was that he should be a corpse. The Art of Donald McGill Citat: What they are doing is to give expression to the Sancho Panza view of life, the attitude to life that Miss Rebecca West once summed up as ‘extracting as much fun as possible from smacking behinds in basement kitchens’. The Don Quixote-Sancho Panza combination, which of course is simply the ancient dualism of body and soul in fiction form, recurs more frequently in the literature of the last four hundred years than can be explained by mere imitation. It comes up again and again, in endless variations, Bouvard and Pécuchet, Jeeves and Wooster, Bloom and Dedalus, Holmes and Watson (the Holmes-Watson variant is an exceptionally subtle one, because the usual physical characteristics of two partners have been transposed). Evidently it corresponds to something enduring in our civilization, not in the sense that either character is to be found in a ‘pure’ state in real life, but in the sense that the two principles, noble folly and base wisdom, exist side by side in nearly every human being. If you look into your own mind, which are you, Don Quixote or Sancho Panza? Almost certainly you are both. There is one part of you that wishes to be a hero or a saint, but another part of you is a little fat man who sees very clearly the advantages of staying alive with a whole skin. He is your unofficial self, the voice of the belly protesting against the soul. His tastes lie towards safety, soft beds, no work, pots of beer and women with ‘voluptuous’ figures. He it is who punctures your fine attitudes and urges you to look after Number One, to be unfaithful to your wife, to bilk your debts, and so on and so forth. Whether you allow yourself to be influenced by him is a different question. But it is simply a lie to say that he is not part of you, just as it is a lie to say that Don Quixote is not part of you either, though most of what is said and written consists of one lie or the other, usually the first..... I never read the proclamations of generals before battle, the speeches of flihrers and prime ministers, the solidarity songs of public schools and left-wing political parties, national anthems, Temperance tracts, papal encyclicals and sermons against gambling and contraception, without seeming to hear in the background a chorus of raspberries from all the millions of common men to whom these high sentiments make no appeal. Nevertheless the high sentiments always win in the end, leaders who offer blood, toil, tears and sweat always get more out of their followers than those who offer safety and a good time. When it comes to the pinch, human beings are heroic. Women face childbed and the scrubbing brush, revolutionaries keep their mouths shut in the torture chamber, battleships go down with their guns still firing when their decks are awash. It is only that the other element in man, the lazy, cowardly, debt-bilking adulterer who is inside all of us, can never be suppressed altogether and needs a hearing occasionally.
Decline of the English Murder Citat: It is Sunday afternoon, preferably before the war. The wife is already asleep in the armchair, and the children have been sent out for a nice long walk. You put your feet up on the sofa, settle your spectacles on your nose, and open the News of the World. Roast beef and Yorkshire, or roast pork and apple sauce, followed up by suet pudding and driven home, as it were, by a cup of mahogany-brown tea, have put you in just the right mood. Your pipe is drawing sweetly, the sofa cushions are soft underneath you, the fire is well alight, the air is warm and stagnant. In these blissful circumstances, what is it that you want to read about?
Naturally, about a murder. But what kind of murder? If one examines the murders which have given the greatest amount of pleasure to the British public, the murders whose story is known in its general outline to almost everyone and which have been made into novels and re-hashed over and over again by the Sunday papers, one finds a fairly strong family resemblance running through the greater number of them. Our great period in murder, our Elizabethan period, so to speak, seems to have been between roughly 1850 and 1925, and the murderers whose reputation has stood the test of time are the following: Dr. Palmer of Rugely, Jack the Ripper, Neill Cream, Mrs. Maybrick, Dr. Crippen, Seddon, Joseph Smith, Armstrong, and Bywaters and Thompson. .......... Before returning to this pitiful and sordid case, which is only interesting from a sociological and perhaps a legal point of view, let me try to define what it is that the readers of Sunday papers mean when they say fretfully that ‘you never seem to get a good murder nowadays’.
|
|
Vrh |
|
|
Perpetua
|
Naslov: Re: Preporuke za čitanje- fikcija Postano: 21 sij 2010, 00:13 |
|
|
Ako postoji prijevod bilo kojeg djela Joseph Roth-a na hrvatski preporucila bi ga svima (tj forumasima s vremenom i strpljenjem).
J. Roth je bio kao galicijskij Zidov Austrougarac iz najdubleg uvjerenja i njegova nezacjeliva bol za tom "mojom jedinom mogucom domovinom, tom domovinom svakog covjeka sirokog i dobrog srca" je stvorila jedan od najboljih opusa na njemackom jeziku u 20. stoljecu. Predvidio je nastavak Prvog Svijetskog rat u dolazecem Drugom puno ranije od drugih i znao je da ce time doci do konacnog samoubojstva Europske kulture.
I buduci da je covjeku najbolnije biti svezanih ruku svijestan nekog zla (to je vec stari Herodot jako lijepo izrazio: Historiae IX, 16,5), nije cudo sto je Roth bio strastveni pijanac i sto je umro od pica.
Zanimljivo je takoder da je Roth u mladosti bio socijalisticki usmjeren dok je u zrelijim godinama - da citiram ljevicarske germaniste - "prihvatio stajalista reakcije". Pokopan je uz prisutnost katolickog svecenika i s zastavom stare Austrije na lijesu.
U svojim djelima Roth prikazuje Hrvate pozitivno kao simpaticne i djetinjasto postene likove dok su Madjari uz antisemite i becke portire najgori negativci. Cim se pojavi neki Lakatos ili nekakva Etelka pomni citaltelj sluti da je Rothski belaj blizu ...
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 24 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|