HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 07:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 19:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19062
Lokacija: među zvijezdama
Evo jedne teme za čajoljubce :D
Ovo je upravo idealno vrijeme za ovu vrstu toplog napitka, koji vas moze čak spasiti i od gripe ili prehlade.
Čajevi se naravno mogu piti i ohladjeni no ovo jesenje vrijeme mi nije pogodno za takvu vrstu napitka.
Koje su vam omiljene vrste čajeva?
Preporučite i podijelite vaša iskustva sa forumašima.


Citat:
Čajni riječnik
AROMATIZIRANI ČAJEVI – Čajevi se aromatiziraju dodavanjem prirodnih mirisnih ekstrakata, esencija, suhih cvjetnih latica i sl.

ASSAM – Naziv za čajeve iz sjeveroistočne indijske savezne države ASSAM. To je najveći čajni vrt svijeta.

BANCHA – Biološki japanski zeleni čaj proizveden od starijih, osušenih i pečenih listova, ubranih u jesen.Visoko cijenjen zbog svoje arome, bogat vitaminom C i antioksidantima.

BLEND (mješavina) – Mješavina više vrsta čajeva kao npr. jak zabranjeni čaj ENGLISH BREAKFAST.

BOP – Broken Orange Pekoe – Čaj iz prvih zdrobljenih hrapavih i crnih vršnih listova. Specifičan za "niska područja" Cejlona.

BOSTON TEA PARTY ( bostonska čajanka ) – 1773.g. američki su doseljenici u Bostonu, nezadovoljni visokim carinama koje je na čaj uveo kralj George III, pobacali sav teret čaja u more. To je bio početak otvorene pobune protiv britanske kolonijalne uprave ( Američka revolucija ).

BROKEN – Jači čaj koji se dobiva postupkom valjanja iz zdrobljenih, usitnjenih listića

CAMELIA SINENSIS ( čajavec ) - Grmolika zimzelena tropska biljka bez mirisa sa čvrstim, kožastim, sjajnim i eliptičnim listovima, nazubljenih rubova te bijelim i mirišljavim cvjetovima od kojih dobivamo čaj. Grmovi se sade u velikim čajnim vrtovima na nadmorskim visinama od 100-2000 m. Grm se reže na visinu do jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća.

CEYLON - Trgovački naziv za čajeve iz Šri Lanke, visoko cijenjene zbog jačine i okusa.

CHA-NO-YU – Japanska čajna ceremonija

CHUN MEE – Kineski zeleni čaj najviše kvalitete iz samih vršnih pupoljaka listova.

ČAJ (riječ) – Dolazi od kineskog CHA’, dok ga u zapadnoeuropskim jezicima znamo kao TE, THE, TEE ili TEA. Izuzetak je portugalski naziv; on je najbliži izvornom: piše se cha’, a izgovara [ša’].

DARJEELING – Čaj iz indijske pokrajine na obroncima Himalaje (800-2000m nadmorske visine), vrhunske kvalitete, posebice u drugoj berbi (sredina svibnja do konca lipnja).

DUST (prah) – Čajna prašina koja sadrži djeliće čajnih listića manjih od 1 mm, prosijane nakon postupka valjanj. Služi za punjenje filter vrećica. Čaj najslabije kvalitete.

EARL GREY – Čaj aromatiziran bergamotovim (podvrsta naranče) uljem ili cvijetom.

ENGLISH BREAKFAST – Mješavina čajeva s Ceylona i Assama, karakteristična po jakom okusu dobivenom od kratkih i sitno sjeckanih listića ( broken leaf ).

FANNINGS – Približno 1 mm veliki djelići čajnih listova dobiveni prosijavanjem nakon valjanja. Često se za Fannings sa ekstremno malim česticama naziva čajnom prašinom i spada u najlošiju kvalitetu čaja iako postoje i eksluzivniji i skupocijeniji Fannings čajevi.

FERMENTACIJA (vrenje) – prirodni proces raspada složenih organskih spojeva u čaju pod utjecajem fermenata (enzima). Fermentirani čaj = crni čaj .

FINE PLUCKING (fina berba čaja) – Berba u kojoj se trgaju samo dva lista i vršni pupoljak s grančice ( zovu je i “carskom berbom”).

FIRST FLUSH – Prva berba u Darjeelingu (ožujak). Daje posebno aromatičan čaj visoke kakvoće.

GOLDEN NEPAL – Čaj koji dolazi iz gorja kraljevine Nepal i u sebi združuje odlike DARJEELINGA i ASSAMSKIH čajeva.

GUNPOWDER (puščani prah) – Kineski zeleni čaj listića savijenih u kuglice.

GENMAICHA – Japanski zeleni čaj “aromatiziran” na originalan način (dodana su mu zrna pržene riže i kukuruza).

KEEMUN – Posebno mirisan i nježan crni čaj iz kineske provincije An Hui.

LAPSANG SOUCHONG – Crni kineski čaj velikih listova (peti list na vršnoj grančici). Suši se na dimu zbog čega ima specifičan miris.

MATCHA – Posebna i skupocijena vrsta zelenog čaja u prahu kod koje se ručno ubiru samo najmlađi pupoljci čaja. Priprema Matche počinje nekoliko tjedana prije žetve, kada je grmlje čaja prekriveno kako bi se spriječio doticaj sa izravnom sunčevom svjetlosću. To usporava rast, daje lišću tamniju nijansu zelene boje i uzrokuje proizvodnju aminokiselina koje čine čaj slađim.Rabi se kod japanske čajne ceremonije (cha-no-yu). Koriste ga budistički svećenici prilikom meditacija. Odličan je u sladoledu, kolačima,a od Matche se rade i kokteli.

MATE – Južnoamerička biljka od koje se pravi čaj ljekovitih svojstava. Mate znači izvorno u Kečua jeziku posuda za piće. Napitak se tradicionalno priprema u posebnim drvenim posudicama (volumena cca 2 dcl) te pije direktno iz njih pomoću metalne slamčice (bombille) koja je u pravilu u svom donjem dijelu plosnata i sadrži fine pore za filtriranje. potiče probavu, pojačava znojenje,a s obzirom na veći sadržaj kofeina smanjuje umor. Odličan je napitak za mršavljenje jer smanjuje apetit.

OOLONG – Polufermentirani čaj iz Kine i Taiwana. Fermentacija zahvaća oko 60% listića. Zovu ga ubojica masnoća.

ORANGE PEKOE (OP) - Čaj drugog razreda kakvoće, jer se prvi listići ubiru kada su već dobro razvijeni. Naziv Orange dolazi od niz. kraljevske loze ORANIE, a Pekoe od kineskog Pak ho ( vlas, zapravo list ), pa ORANGE PEKOE ustvari predstavlja KRALJEVSKI LIST.

PAI MU TAN – Zovu ga bijelim planinskim čajem; čuveni je kineski zeleni ( zapravo sasvim malo fermentiran ) čaj, velikih listića.

PEKOE (P), PEKOE SOUCHONG (PS) – Treći i četvrti list grančice čajevca. Veći su i slabije arome, pa daju čaj nešto slabije kakvoće.

PU-ERH – Čaj koji se radi iz roda Camellie Sinesis zvane Dayeh, podvrste velikog lista. Pu-erh se dijeli na zeleni i "kuhani"ili oksidirani pu-erh. Kod zelenog pu-erha sušenje se izvodi samo djelomično kako bi se dopustilo listu da polako oksidira tokom vremena. Oksidirani pu-erh je tamniji zbog inicijalne oksidacije prije sušenja. Ti tamni čajevi dobro stare i okus im se poboljšava s vremenom. Uravnotežuje kolesterol i pomaže pri mršavljenju.

ROOIBOS - Red bush ili Crveni grm (Južna Afrika) iz čijih se stabljika pripravlja čaj izvrsnog okusa. Sve je popularniji u svijetu (također i s raznim aromama). Bez teina je.

RUSKI ČAJ – Nježna mješavina crnih kineskih čajeva s čajevima Ceylona i Jave, no često ga brkamo s čajem iz Zakavkazja.

SAMOVAR – Grijana metalna posuda tradicionalno korištena u Rusiji, Zakavkazju, Turskoj i Iranu za grijanje vode za čaj.

SECOND FLUSH – Druga, ljetna berba u Darjeelingu ( svibanj, lipanj ). Vrhunska kakvoća čaja.

SENCHA – Najpopularniji japanski zeleni čaj specijalno napravljen bez brušenja čajnih listića. Aroma i kvaliteta ovise o sezoni i mjestu berbe, ali se smatra da je najkvalitetnija Sencha iz prve bebe. Zanimljivo je da 80% proizvodnje čaja u Japanu odnosi na Senchu.

SOUCHONG – Skupna oznaka za crne čajeve iz velikih listova ( peti list grančice ).

TANIN – Čaj sadrži 5-25% tanina koji mu daje okus trpkosti.

TEA TIME – Sinonim za uobičajenu englesku stanku uz čaj (five o’clock tea = poslijepodnevni čajni domjenak u 17 sati).

TEIN – Alkaloid u čaju (trimetilksantin). Istovjetan kofeinu. U vrućoj se tekućini oslobađa, već nakon tri minute. Jedna ga šalica sadrži od 0,01 do 0,05 grama.

TIPPY (T) – Oznaka za čaj iz pahuljastih vršnih čajnih listića, npr. TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) označava čaj iz prvog (OP) vršnog listića, koji je ubran, kada se tek otvara ( flowery ), još je pahuljast (T), te počinje dobivati zlatastu ( golden ) boju.

TWININGS – Najstarija engleska tvrtka čaja. 1706.g. Thomas Twining je u Londonu prvi gostima u svom “COFFEE HOUSE” ponudio čaj.

UVA – Čaj iz istoimenog bazena u zapadnom visočju Šri Lanke (Ceylon OP UVA). Jedan od najboljih na otoku.

YUNNAN – Južno kineska pokrajina (uz Burmu i Laos), prirodno stanište čajevca i pradomovina čaja u kojoj se uzgaja istoimeni crni čaj, vrhunske kakvoće, te specifična skupina čajeva zvana PU-ERH.
Kako kupiti čaj Praline Recepti za čajeve


Citat:
Ljekovitost
Prije čak četiri tisuće godine čaj je postao omiljeno piće u azijskim državama. Od sastojka za ovaj topli napitak često se pripremala juha. Premda su u početku listovi bili mrvljeni u prah, poslije je započeo trend prelijevanja vode preko čitavih listova. Navika ispijanja čaja iz Kine se proširila u Tibet, da bi je Europa prihvatila u 13. ili 14. stoljeću, nakon čega je čaj osvojio svaki kutak planeta.
Čajem od preslice možete ispirati svoju kosu budući da zaustavlja njezino ispadanje. Ispadanje kose regulira i čaj od kamilice, kojim se ispire tjeme prilikom pranja kose. No, univerzalna kamilica dolazi i kao lijek za smirenje, smanjuje grčeve, osipe, temperaturu i menstrualne bolove. Ponuda čajeva s vremenom je postala raznovrsna, pa tako danas imamo bijeli čaj, koji se smatra carem među čajevima; oolong, koji nastaje djelomičnom fermentacijom; crni čaj, koji u Aziji zovu crveni; žuti, koji je nedavno popularnost stekao i u Hrvatskoj, ali i brojne druge vrste. No svima je zajednička jedna odlika – zdravi su, a njihovo je djelovanje često podcijenjeno.
Smatramo da bi svatko tko imalo drži do svojeg zdravlja, u kući na kuhinjskim policama trebao imati minimalno pet čajeva.
Jer, u slučaju bolesti, čajevi su ti koji uz painkillere prvi pristižu u pomoć pri rješavanju tegoba, ma koliko ljudi bili skeptični u vezi njihovog djelovanja.
Majčina dušica za živce, trputac za akne
Prvi na listi učinkovitih jest čaj majčine dušice, koji djeluje antibakterijski, pomaže pri menstrualnim bolovima, mukama po želucu, opušta grčeve, jača živce (popijte nekoliko šalica nakon svađe s nadređenim), koristi se i kod crijevnih problema i kod dijareje. Osim majčine dušice, važno je imati čaj gospine trave ili kantariona, koji se koristi i pri tretiranju depresivnih stanja, anksioznosti i uklanjanja bolova u želucu.

Photo wikipedia
Kod kantariona postoji nekoliko zamki, pa konzumacija ovog čaja može utjecati i na druge lijekove, primjerice na kontracepcijske pilule. Prema tome, prije početka pijenja ovog napitka svakako se treba savjetovati s liječnikom.
Ako imate problema s bubrezima, svakako biste trebali piti čaj od trpuca. On, naime, djeluje kao antibiotik, pročišćava krv, djeluje protuupalno, olakšava iskašljavanje i smiruje upale gornjih dišnih putova. Imate li problema s aknama, lice možete ispirati ovim ljekovitim čajem.
Čaj od šipka zaista je klasik. Izvor neophodnog C-vitamina jača imunološki sustav, regulira probavu te se koristi za čišćenje već nastalog pijeska i kamenaca u bubrezima i mokraćnom mjehuru.
Kadulja - lijek za probleme s gornjim dišnim putevima
Ni čaj od stolisnika ne bi vam smio biti nepoznanica.
Napitak ove blagotvorne biljke pomaže pri čišćenju krvotoka, ali i kod srčanih oboljenja. Pomaže pri regulaciji menstrualnog ciklusa, potiče otjecanje žući, lučenje sline i želučane kiseline te zaustavlja krvarenje rana ako ga se upotrijebi kao oblog.
Ako se borite protiv bora, pijte čaj od preslice. Preslica se ne smije piti u velikim količinama, a preporučuje se konzumirati i tijekom upale mokraćnog mjehura ili za vrijeme trajanja bubrežnih tegoba.Nažalost, većina ljudi bježi čim čuje za kadulju, čija vodica najčešće služi za ispiranje usne šupljine. Međutim, zbog lagano oporog okusa, kadulja nije vrijedna izbjegavanja.
Ova je biljka uistinu jedan od boljih sastojaka svakog čaja. Svojim antibakterijskim djelovanjem smiruje upaljeno grlo, liječi probleme gornjih dišnih putova, smanjuje znojenje, sprječava neugodni zadah, smiruje živce i opušta mišiće.
Pri liječenju reume, upale mjehura i bubrega pije se čaj od brusnice koji ide ruku pod ruku s prevencijom nastanka krvožilnih oboljenja.
Crni čaj umjesto kave, čaj od hrastove kore kao pomoć triježnjenju
Crni čaj, koji je također klasik i mnogi ga piju s dodatkom mlijeka, sadrži kofein. Jedna šalica čaja sadrži jednaku količinu kofeina kao šalica kave. No, za razliku od kave, crni čaj manje je štetan, a ako u organizam unesete četiri šalice indijskog, tada ćete kroz sebe 'provući' gotovo litru tekućine.

Žuti čaj
Photo wikipedia
Ukoliko volite popiti čašicu više, u pomoć pri jutarnjem mamurluku učinkovito vam pristiže čaj od hrastove kore. Osim što smanjuje učinak alkohola, umiruje upalne procese u usnoj šupljini.
Preslica i kamilica protiv ispadanja kose
Ako se borite protiv bora, pijte čaj od preslice. Preslica se ne smije piti u velikim količinama, no preporučuje se piti tijekom upale mokraćnog mjehura ili bubrežnih tegoba. Čajem od preslice možete ispirati svoju kosu budući da zaustavlja njezino ispadanje.
Ispadanje kose regulira i čaj od kamilice, kojim se ispire tjeme prilikom pranje kose. No, univerzalna kamilica dolazi kao lijek za smirenje, smanjuje grčeve, osipe, temperaturu i menstrualne bolove. Kako biste postigli ljepši ten, savjetujemo vam da barem jednom tjedno lice umijete u čaju od kamilice.
Aromatična menta također je, baš kao i kamilica, 'liječnik za sve'. Pomaže pri prehladi, smanjuje nervozu, jača oslabjele živce, pomaže u borbi protiv glavobolja, migrena, nadutosti i osipa…
Žuti čaj za mršavljenje, bijeli za jačanje imunološkog sustava
U 17. stoljeću počelo je ispijanje ovog vrućeg, aromatičnog napitka u Velikoj Britaniji, odakle potječe današnji izraz 'čaj u pet'. Ledeni čaj nastao je ubacivanjem leda u napitak, i to zapravo slučajno, u trenutku kada je jedan Amerikanac morao čajem poslužiti prijatelje. Kako je čaj bio suviše vruć, domišljati muškarac rashladio ga je ledom, vjerojatno nesvjestan da je stvorio jedno od popularnijih pića današnjice. Na samom kraju dolazi gospodin traženi, famozni žuti čaj za kojim je nastala bezglava pomama. Žuti čaj neupućeni često poistovjećuju sa zelenim.
Međutim, među njima postoji velika razlika. Žuti se uzgaja samo u Kini, bere se pri pupanju te su u njegovom lišću sadržani svi antioksidansi. Zeleni potiče brži rad metabolizma, preporučuje se za mršavljenje, čisti organizam i štiti krvožilni sustav.
Osim žutog, na listi najcjenjenijih jest i bijeli čaj, koji sadrži antioksidanse, a pije se zbog jačanja imunološkog sustava.
Čajeve se mora konzumirati po uputama
Naposljetku valja spomenuti kako je najvažnije čaj piti u određenim količinama koje variraju od čaja do čaja. Najbolje bi bilo, ako imate priliku, da čaj uberete sami. Umjesto vikenda u trgovačkom centru, odaberite vikend u prirodi.

Važno je znati u koje se doba koje biljke beru, na koji način i što od njih točno trebate (korijen, stabljiku, listove, cvijet).
Ako nemate priliku otići do šume, najpametnije i svakako najzdravije jest obratiti se iskusnom travaru, za kojeg pouzdano znate da dijelove biljaka uzima u prirodi.
Što se egzotičnih čajeva tiče, kod njih treba pripaziti na to da su zaista originalni, što naposljetku u većini slučajeva piše na deklaraciji.
Katkada su skuplji od onih koje nalazimo na policama u trgovinama, no ako ste sigurni u svoj izbor, nemojte štedjeti. Ipak se radi o vašem zadovoljnom nepcu i, što je još važnije, vašem zdravlju.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 19:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 sij 2012, 03:21
Postovi: 15067
Lokacija: Zagreb
slika

Trenutno pijem Earl Gray od Twiningsa. Žica domaćeg meda i par K plus keksića. :laugh

Uglavnom podcjenjeno piće kod nas.

_________________
Do godine u Herceg Bosni. :HercegBosanac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 19:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19062
Lokacija: među zvijezdama
Koju vrstu meda koristiš uz njega?

Nisam ga nikad probala s medom pa pitam.

Kakvi su keksići? Domaći?

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 20:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
Zanimljiva tema. :kava

slika

slika

slika

:zubati

Kao veliki ljubitelj i poznavalac čajeva pio sam razne čajeve od kojih ponajviše mi se svidio kineski čaj sa ukusom limuna i meda.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 20:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19062
Lokacija: među zvijezdama
Meni su lijepi ovi servisi za čaj.

Neobičan je uzitak iz ovakve jedne šoljice konzumirati čaj, sa pravim porcelanskim čajnikom.
Jedino mi med uz neke vrste gorčijeg ukusa ne ide baš.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 20:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
a milk?

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 21:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19062
Lokacija: među zvijezdama
Mlijeko takodje ne volim.

Preferiram uzivanje u biljnim i voćnom okusima sa vrlo malo sladila.
Odredjene vrste meda samo uz odredjene vrste čajeva, jer med kao dodatak svojim oskusom zna neutralizirati miris i okus bilja.
Tako da to treba ipak malo ukomponirati za potpunije uzivanje.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 21:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
slab si čajopija kad milk izbacujes :)

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 21:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23208
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
PO meni je stavljati med u čaj bogohulno. Jedino u već dobro ohlađeni čaj. Med naime gubi svoja svojstva na tako visokom temperaturama i vrijedi jedino u ohlađenim ili najviše toplim napicima.

Vrućima nikako. :zubati

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 21:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 pro 2012, 19:27
Postovi: 17349
Lokacija: יום טוב
crni s mlijekom, zeleni s mlijekom (hladnim, naravno), mate. od engleskih marki Twinings - kad to probate, onda naučite šta je čaj. ovo što nama prodaju su valjda oni otpaci koje pometu s poda tvornice. od zadnjih najbolji mi je đumbir s limunom, kako to fino grije iznutra. :wub
biljne volim sama smućkati. :D

_________________
Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica

Takozvana RS je genocidna tvorevina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 21:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19062
Lokacija: među zvijezdama
To sam i ja pročitala Lider.

Da se čaj mora ohladiti do odredjene temperature ( no ne skroz ) prije miješanja s medom...

Inače mi slatkoća nije vazna i ako zelim nešto dodatno posluzim se keksićima i sl.
Nisam probala nikad američku verziju slatkih uštipaka sa puterom i medom, a ovaj vikend sam upravo uštipke uvjezbavala tako da bi to valjalo isprobati.
Tanak sloj putera na poluohladjen uštipak i med :D
Mislim da je odlična kombinacija.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 22:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
imas onih juzno americkih. biljke u u rodu sa zabranjenim biljkama, ali navedene su legalne (mate ovo-ono).piju se iz posebnih posudica... slamka metalna... opustencija

turski isto jako dobar,medju najboljima

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 22:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19062
Lokacija: među zvijezdama
Turci kuvaju neku gustu smjesu u DVA čajnika.

Smjesu sipaju iscijedjenu i onda dodaju čistu prokuvanu vodu.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 23:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
menscini da je kod turaka u biti obicni crni indijski caj

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 06 lis 2013, 23:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2012, 23:08
Postovi: 19062
Lokacija: među zvijezdama
Imaju ih nekoliko aktuelnih..No koriste i indijski crni..
Način pripreme im je medjutim zanimljiv i ta kombinacija sa vodom.

_________________
Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!


Ponesi zastavu!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 02:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
kako god,dobar je

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 sij 2012, 02:15
Postovi: 5115
Lokacija: Mali noćni razgovori
Čajeve prezirem. Iz dna duše. Ljudi ih piju zbog zdravlja ok, al ona gluma da uživaju u njima...teško mi je u to povjerovati.
Bila sam počela sa zelenim čajem..ma kad ne ide, onda ne ide. Poslije se sjetim da pravim nešto kao ledeni, skuham jači zeleni čaj, napravim limunadu, pomiješam, dodam malko šećera (s medom ne volim), promiješam i u frižider.
Napravim odmah litar pa popijem po veliku čašu svaki dan. Koliko ima koristi od tako pripremljenog čaja pojma nemam, ali opet bolje piti njega nego industrijske sokove.

_________________
Pomozite mi da vas ne ubijem!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 pro 2012, 19:27
Postovi: 17349
Lokacija: יום טוב
Sayuri je napisao/la:
Čajeve prezirem. Iz dna duše. Ljudi ih piju zbog zdravlja ok, al ona gluma da uživaju u njima...teško mi je u to povjerovati.



=))

vjerovala ili ne, ja baš volim čaj. ne pijem sokove, a i voda dosadi s vremenom. :D

_________________
Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica

Takozvana RS je genocidna tvorevina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 sij 2012, 02:15
Postovi: 5115
Lokacija: Mali noćni razgovori
Ma dobro...možda zaluta 1 od 50 000 vas koji čajeve zaista volite, ali više je tu nekog furanja.
I prije nego što krenu komentari kako ja nisam probala najbolje čajeve, da ih odmah pobijem.
Istina, namučila sam se dok sam nabavila zeleni čaj u listićima, ali ne može se reći da se svo moje iskustvo s čajevima svodi na filter kesice :D

_________________
Pomozite mi da vas ne ubijem!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 pro 2012, 19:27
Postovi: 17349
Lokacija: יום טוב
Sayuri je napisao/la:
na filter kesice :D


mango i jabuka s okusom deterdženta za pranje suđa. :zubati


isto kao i Ožujsko radler (mali offtopic, ali okus je tu negdje).

_________________
Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica

Takozvana RS je genocidna tvorevina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 sij 2012, 02:15
Postovi: 5115
Lokacija: Mali noćni razgovori
Ne kontam te baš. Rekoh da se moje iskustvo s čajevima NE MOŽE svesti samo na filter kesice jer znam da čajoljupci pljuju po njima, kao to nije čaj nego onaj prah koji ostane nakon što se pravi čaj spakuje :D
Ti si negdje spomenula đumbir. Njega sam pokušavala jesti/piti zbog mučnine i mogu ti reći da ništa odvratnije nisam oprobala. Isto deterdžent za suđe s mirisom limuna.
Jedino šta volim popiti je domaći čaj od šipurka i toga naberem svake jeseni. Baš mu je sad sezona.

_________________
Pomozite mi da vas ne ubijem!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 sij 2012, 16:01
Postovi: 12319
Pijem čaj jedino hladan i kad moram nekud putovati umjesto kafe, da ne idem u WC. Al eto, znam razlikovati onaj najjeftiniji od malo skupljeg i to mi je dovoljno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 pro 2012, 19:27
Postovi: 17349
Lokacija: יום טוב
Sayuri je napisao/la:
Ne kontam te baš. Rekoh da se moje iskustvo s čajevima NE MOŽE svesti samo na filter kesice jer znam da čajoljupci pljuju po njima, kao to nije čaj nego onaj prah koji ostane nakon što se pravi čaj spakuje :D
Ti si negdje spomenula đumbir. Njega sam pokušavala jesti/piti zbog mučnine i mogu ti reći da ništa odvratnije nisam oprobala. Isto deterdžent za suđe s mirisom limuna.
Jedino šta volim popiti je domaći čaj od šipurka i toga naberem svake jeseni. Baš mu je sad sezona.



shvatila sam ja tebe, samo sam komentirala neke čajeve u filter vrećicama. :D čista kemija, nije vidjelo čaja.

đumbir je papren. ja sam jednom malo pretjerala s količinom (rezala sam korijen na ploške i to kuhala za čaj) i mislila sam da ću početi rigati vatru. :D (inače ne volim ništa papreno, odmah osjetim i malu količinu)

_________________
Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica

Takozvana RS je genocidna tvorevina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
Ja pijem isključivo vruć čaj i to uglavnom samo zimi, jer kad bi pio hladan čaj, i ja i takav čaj bi se smrzli na ovakvoj hladnoći. :D

Ljeti skorom da uopšte ne pijem čaj jer tada preferiram kafu ili kapućino kada se ohladi.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čajevi
PostPostano: 07 lis 2013, 17:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 sij 2012, 02:15
Postovi: 5115
Lokacija: Mali noćni razgovori
Možda sam i ja pretjerala s dozom. Pokušala sam i svježi korjen i u prahu grrrrrrrr... kad se sjetim.
Čak sam umjesto čaja pokušala ovaj u prahu pomiješati s jogurtom da vidim ima li razlike.
Ma kakvi. Trebao je da suzbije mučninu, a on je baš pospješio :D

_________________
Pomozite mi da vas ne ubijem!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO