|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 76 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Pantagana
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 16 lis 2012, 21:57 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Onda ne bi trebalo nositi li leće ni naočale, jer one samo ublažuju simptome a ne rješavaju uzrok. Ili ako je netko ostao bez noge ne dajte mu protezu jer ona samo ublažava simptome, neka mu naraste nova noga!
O čemu to ti, ne kontam? Kako to može pomoći nekom?
Kakve veze ima proteza sa vidom,proteza mijenja dio tijela koji ne postoji,a koliko sam skužio ,imaš oba oka? Vid nije nepromjenjljiva kategorija,neprestano se mijenja,zavisno od tzv. vizualnog stresa.Dvije su komponente vizualnog stresa: dugotrajno,napregnuto gledanje bliskih objekata i vršenje radnji koje zahtijevaju velik intelektualni napor. Određenim tehnika i vježbama vid se može strahovito poboljšati,jer najvažniji organ za vid je mozak. Oftamološka industrija nije zainteresovana za takve poduhvate:) Liječenje simptoma pomoću operacija,naočara i sličnog može samo privremeno pomoći ljudima da bolje vide,ali ubrzo potom dolazi do slabljenja vida. A takvi oblici liječenja održavaju na snazi mit o neizlječivosti vida,kao što je rekao onaj BBC-ijev liječnik... Sreća pa su postojali i postoje liječnici i stručnjaci koji se ne slažu sa njima. pričaj druže pretvorio sam se u uho.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 16 lis 2012, 22:12 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Evo mogu ja, ja imam dokazano smanjenje dioptrije.
Ne nosite naočale kad god možete!
Ja ih nosim samo kad vozim auto i ponekad kad gledam TV. Tako je uvijek bilo, mrzio sam ih nosit. Leće mi je bilo mrsko stavljat i vadit, makar sam imao neke koje su držale po tjedan dana.
Čuo sam davno da ta "pomagala" kvare vid, jer nikad nisu "precizna" do kraja a navodno im se onda oči počnu prilagođavat pa u biti pogoršavaju stanje.
Tako da u teoriji samo doista odlično pogođene naočale popravljaju vid ili zadržavaju, a sve druge kvare. Vjerojatno je više ovih drugih.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 16 lis 2012, 22:24 |
|
|
Je li mogueć imati -1,5 i za godinu dana savršenu dioptriju?
|
|
Vrh |
|
|
Pantagana
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 16 lis 2012, 22:43 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Evo mogu ja, ja imam dokazano smanjenje dioptrije.
Ne nosite naočale kad god možete!
Ja ih nosim samo kad vozim auto i ponekad kad gledam TV. Tako je uvijek bilo, mrzio sam ih nosit. Leće mi je bilo mrsko stavljat i vadit, makar sam imao neke koje su držale po tjedan dana.
Čuo sam davno da ta "pomagala" kvare vid, jer nikad nisu "precizna" do kraja a navodno im se onda oči počnu prilagođavat pa u biti pogoršavaju stanje.
Tako da u teoriji samo doista odlično pogođene naočale popravljaju vid ili zadržavaju, a sve druge kvare. Vjerojatno je više ovih drugih. wot da fak?! znači ako ne vidim dobro tvoj savjet bi bio, nemoj nosit ni cvike ni leće jer će ti one još više pokvarit vid, umjesto toga budi cijelo vrijeme polućorav, nema veze što kurca ne vidiš! ja sam isto dok sam bio mlađi izbjegavao cvike, i glava me znala nenormalno bolit, pogotovo kada bih bio bez njih po mraku. otkad sam na mekim kontaktnim lećama sve 5, vid odličan, dioptrija stala rast, itd.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 18 lis 2012, 22:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Ja imam savrsen vid.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 18 lis 2012, 22:53 |
|
|
Nijedna korkcija vam neće pomoći da bolje vidite svijet oko sebe, dzaba sve.
|
|
Vrh |
|
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 12:10 |
|
|
Evo da se i ja javim, jedan sam od onih s blažom dioptrijom : -1,5 i -1. Također sam razmišljao o skidanju dioptrije LASIKOM ili čim već, ali naravno da se nije lako odlučiti na takav potez. Opet, ovaj Gabrić se širi kao pošast, ima poliklinike u Zagrebu, Banja Luci, Sarajevu i sada najnovije u Splitu. Da ne radi dobro ne bi ni imao posla. A i stalno nas bombardiraju reklamama u kojima su neke poznate ličnosti skinule dioptriju tim putem.
Također, probao sam raznim načinima sam si pomoći, dakle nekakvim vježbama i slično. Bio sam prije par godina kod onog Pavića u Zagrebu koji se reklamirao da vježbanjem skida dioptriju, ali nije mi pomoglo (još sam pljunuo dobre pare za to, ali dobro). S druge strane, imam prijatelja koji je išao isto kod njega, imao je puno lošiju dioptriju od mene i sada odlično vidi.
Uzeo sam i te rupičaste naočale, ali da ispravljaju vid, baš i ne. Mišljenja sam da na dioptriju dosta utječe psihološko stanje čovjeka. Nekakva teorija je da su kratkovidni ljudi zabrinuti za budućnost, podložni stresu itd. Moja se dioptrija nije puno mijenjala, ali mislim da ima istine u tome. Naravno, i konstantno gledanje na blizu sigurno je faktor, ali opet znam masu ljudi koji odlično vide a provode sate i sate pred računalom.
Ne znam, stvarno nisam pametan kako to riješiti. Mislim da ću na kraju uzet kakve leće pa se probati naviknuti na njih.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 12:14 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Pripazite vi sa tim. Nije isto to uraditi u nekoj klinici koja je top i ne smije sebi dozvoliti nijednu sitnu grešku. I kod privatnika u Hrvatskoj. Možda ti operaciju bude radio praktikant.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 12:16 |
|
|
Pa gabrić je vrh, i on si ne smije priuštiti grešku jer će propasti
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 12:22 |
|
|
Samo kažem da pripaze. Greška kod tog Gabrića će u medijima proći nezapaženo. Ako ovi nekom glumcu zajebu vid čitav svijet o tome zna.
Ja sam inače kod mene primjetio jednu vrlo zanimljivu stvar. Koja me nekako kopka da ta znanost oko vida još nije do kraja objašnjena. Spomenuo sam nedavno kad sam uglednog optičara upitao za to treniranje vida i naočale sa rupicama, pa mi odgovorio da on zasigurno ne bi nosio naočale za vida da je takvo nešto moguće.
Ali kod mene sam primjetio da sam fokusirao i izoštrio moj vid upravo na onu razdaljinu na kojoj stoji LCD display od Notebook. Tu vidim u micrometar (iako sad trebam naočale za čitanje knjiga i papirnih novina) Što mi nekako ukazuje da se ipak treniranjem može nešto uraditi. Možda uzima toliko dugo vremena da nijedna studija to nije uspjela dokazati.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 17:37 |
|
|
Ja sam negdje cuo/citao da je moguce popraviti dioptriju oka vjezbanjem na nacin da se ne nose stalno naocale, jer se onda oko "ulijeni". To je valjda moguce u slucajevima di nije neka prevelika dioptrija.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 20:11 |
|
|
BBC je napisao/la: Samo kažem da pripaze. Greška kod tog Gabrića će u medijima proći nezapaženo. Ako ovi nekom glumcu zajebu vid čitav svijet o tome zna.
Ja sam inače kod mene primjetio jednu vrlo zanimljivu stvar. Koja me nekako kopka da ta znanost oko vida još nije do kraja objašnjena. Spomenuo sam nedavno kad sam uglednog optičara upitao za to treniranje vida i naočale sa rupicama, pa mi odgovorio da on zasigurno ne bi nosio naočale za vida da je takvo nešto moguće.
Ali kod mene sam primjetio da sam fokusirao i izoštrio moj vid upravo na onu razdaljinu na kojoj stoji LCD display od Notebook. Tu vidim u micrometar (iako sad trebam naočale za čitanje knjiga i papirnih novina) Što mi nekako ukazuje da se ipak treniranjem može nešto uraditi. Možda uzima toliko dugo vremena da nijedna studija to nije uspjela dokazati. Ne bih da te zezam ali jesi ti kad pročitao kakvu knjigu oko teme vida, ljudi su o tome pisali, kao što je i poznato da se oko navikne na štošta i da se vježbanjem vid naizgled može popraviti.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 20:13 |
|
|
Onda moram uzeti za da ovaj optičar laže zbog zarade. Tko laže, ti ili on ? Objasnio mi je da se ona prozirna presvlaka preko oka stvrdne i ne možeš je vježbama vida napraviti ponovo elastičnom.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 20:17 |
|
|
Problem je sa mozgom, oko je samo jedan organ čula vida a mozak obavlja recimo 90% operacija vezanih za čulo vida..
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 20:24 |
|
|
Tijelo propada i troši se. Mozak tu ne može puno uraditi, bar za neke stvari općenito.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 22:28 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Problem je sa mozgom, oko je samo jedan organ čula vida a mozak obavlja recimo 90% operacija vezanih za čulo vida.. Kakav jebeni mozak? Ja kao da ovdje razgovaram s budistima ili ne znam ni sam vise. http://www.ordinacija.hr/zdravlje/kolum ... reske-oka/Ukratko, da li ce neko imati dioptriju, odnosno biti kratkovidan ili dalekovidan ovisi o mjestu gdje zraka svjetla pada u odnosu na mreznicu. Mozak s tim nema veze. Mozak.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 22:29 |
|
|
Čitam o tim naočalama sa rupama, i ne mogu naći da se ijedna studija pravila. Čak su i za e-cigarete napravili nekoliko polu-studija, bar nešto.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 22:35 |
|
|
Aztec je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Problem je sa mozgom, oko je samo jedan organ čula vida a mozak obavlja recimo 90% operacija vezanih za čulo vida.. Kakav jebeni mozak? Ja kao da ovdje razgovaram s budistima ili ne znam ni sam vise. http://www.ordinacija.hr/zdravlje/kolum ... reske-oka/Pa slika se obrađuje u mozgu, ne u oku. Tako nastaju optičke varke. Ti možeš ne vidjeti dobro, imati neodgovarajuću dioptirju ali se oči i mozak jedno vrijeme prilagođavaju slabijem vidu i stvaraju skoro neiskvarenu sliku. Cijenu plaćaš u npr. glavoboljama i drugim simptomima. Tako isto ako često provodiš vrijeme uz računar, uvijek na istoj udaljenosti čulo vida se optimizuje za to iako ne mora biti baš dobro.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 22:39 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Aztec je napisao/la: Kakav jebeni mozak? Ja kao da ovdje razgovaram s budistima ili ne znam ni sam vise. http://www.ordinacija.hr/zdravlje/kolum ... reske-oka/Pa slika se obrađuje u mozgu, ne u oku. Tako nastaju optičke varke. Ti možeš ne vidjeti dobro, imati neodgovarajuću dioptirju ali se oči i mozak jedno vrijeme prilagođavaju slabijem vidu i stvaraju skoro neiskvarenu sliku. Cijenu plaćaš u npr. glavoboljama i drugim simptomima. Tako isto ako često provodiš vrijeme uz računar, uvijek na istoj udaljenosti čulo vida se optimizuje za to iako ne mora biti baš dobro. Slika se obradjuje u mozgu, kao i miris, dodir itd... Al ne moze tebi mozak nesto obraditi za sto nema potrebnu informaciju. A ti je nemas, jer jebeno NE VIDIS. Jer ti svjetlo ne pada u oku na mjesto di bi trebalo. Pa moja baba ne moze bez naocala vrata pogoditi, sta ce njoj onda mozak obraditi kad je slijepa k'o sismis? Mozak tebi samo stvara sliku onog sto dobija kroz opticki zivac.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 23:48 |
|
|
Aztec je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Pa slika se obrađuje u mozgu, ne u oku. Tako nastaju optičke varke.
Ti možeš ne vidjeti dobro, imati neodgovarajuću dioptirju ali se oči i mozak jedno vrijeme prilagođavaju slabijem vidu i stvaraju skoro neiskvarenu sliku. Cijenu plaćaš u npr. glavoboljama i drugim simptomima.
Tako isto ako često provodiš vrijeme uz računar, uvijek na istoj udaljenosti čulo vida se optimizuje za to iako ne mora biti baš dobro.
Slika se obradjuje u mozgu, kao i miris, dodir itd... Al ne moze tebi mozak nesto obraditi za sto nema potrebnu informaciju. A ti je nemas, jer jebeno NE VIDIS. Jer ti svjetlo ne pada u oku na mjesto di bi trebalo. Pa moja baba ne moze bez naocala vrata pogoditi, sta ce njoj onda mozak obraditi kad je slijepa k'o sismis? Mozak tebi samo stvara sliku onog sto dobija kroz opticki zivac. E jbg, ja samo pričam onako kako čujem. Spomenuo sam gore optičke varke. One nastaju upravo zbog toga jer mozak kada prima informacije koristi nešto kao što je cache memorja u browserima. Čovjek u svom mozgu vidi nešto što u stvarnosti ne postoji jer mu mozak na osnovu informacija koje ima, već viđenih, stvara sliku na osnovu pretpostavki i na npr 20% sadržaja koje vidi ubacuje 80& iz te memorije. Potraži ako hoćeš na netu, možda su mene slagali.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 23:51 |
|
|
Pročitao sam da te naočale sa rupicama pomognu (nekim ljudima, ne svim) samo u jakim svjetlosnim uvjetima i samo dok ih nosiš. Izoštre sliku. U biti ima neke logike kad to poredim sa principom na kojem objektivi od fotoaparata rade. Sasvim odgovara tome.
Ali za tu oštrinu slike kako sam vidim izgubiš na tome da je ona glupa mreža uvijek vidljiva i normalno smeta. Malo se navikneš na nju.
I da, normalno uviek moraš glavu držati potpuno pravo prema objektu kojeg gledaš. Što kažu da je vrlo iritantno vremenom.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 23:54 |
|
|
Ok, mozak se zbuni prilikom obrade tih optičkih varki, al kakve to ima veze s tim da ne možeš pročitat knjigu, nikakve... Mislim, vi praktički govorite da uz pomoć mozga možeš hodat bez nogu...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 23:57 |
|
|
a ne znam sta bih ti rekao. Da tebi neko koljena polomi, bi li ti mogao vjezbama mozga istrcati maraton? Fatamorgana (o tome govoris pretpostavljam): Citat: This optical phenomenon occurs because rays of light are bent when they pass through air layers of different temperatures in a steep thermal inversion where an atmospheric duct has formed.[1] (A thermal inversion is an atmospheric condition where warmer air exists in a well-defined layer above a layer of significantly cooler air. This temperature inversion is the opposite of what is normally the case; air is usually warmer close to the surface, and cooler higher up.)
In calm weather, a layer of significantly warmer air can rest over colder dense air, forming an atmospheric duct which acts like a refracting lens, producing a series of both inverted and erect images. A Fata Morgana requires a duct to be present; thermal inversion alone is not enough to produce this kind of mirage. While a thermal inversion often takes place without there being an atmospheric duct, an atmospheric duct cannot exist without there first being a thermal inversion. Dakle, kakav cache, kakve pizde materine boze oprosti mi...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 22 lis 2012, 23:58 |
|
|
Možda je njega zbunilo što sam ja napisao da savršeno i najbolje vidim odprilike na udaljenost monitora od laptopa. Istina je to ali nije dokaz ni za što. Može biti sasvim slučajno da mi osobno ta daljina najbolja za vid.
A možda se vid stvarno da istrenirati. Volio bih vjerovati u to, iako mi naočale ne smetaju jer ih rijetko nosim.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Laserska korekcija vida. Iskustva? Postano: 23 lis 2012, 00:01 |
|
|
Moguce da se daju istrenirati ocni misici, koji rastezu oko prilagodjavajuci ga datim potrebama. Al mozak nema veze s ovim.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|