HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 stu 2024, 21:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 121 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ljetni turizam na planinama u BiH
PostPostano: 08 srp 2024, 20:29 

Normalno da je većina tih grobnih spomenika nastala u kamenjaru gdje je kamen lako dostupan materijal.
Groblja se s razlogom zovu vlaška jer to i jesu groblja stočarskih nomada - vlaha.
Da ne govorim koliko su pjesme i djela o grobljima morbidno.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 20:44 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Evo ti Lukomir.

Lijevo muslimansko, desno vlaško groblje.

Cekaj malo, da nije ovo kulisa iz onog filma Gluvi barut???

Imena zaboravljam iste sekunde ali imam fotografsko pamcenje - kad vidim prizor ili lice npr., nikad ga ne zaboravim.

Uglavnom, veoma impresivno.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 20:46 

Interesantno bi takodjer bilo znati kako i na koji nacin i zbog cega je islam dopro do tog najviseg sela u BiH...

Mnostva sela su ostala krscanska, tako da ne mozemo nikako govoriti o pravilu, i sto si bio blizi gradskim centrima, to je veca bila mogucnost islamizacije. Lukomir sigurno ne spada u tu kategoriju.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 20:54 

Haram je napisao/la:
Interesantno bi takodjer bilo znati kako i na koji nacin i zbog cega je islam dopro do tog najviseg sela u BiH...

Mnostva sela su ostala krscanska, tako da ne mozemo nikako govoriti o pravilu, i sto si bio blizi gradskim centrima, to je veca bila mogucnost islamizacije. Lukomir sigurno ne spada u tu kategoriju.

Jedno je staro stanovništvo, ovo tursko u Lukomiru su stočari iz Stoca koji su ljeti selili ovce gore.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 20:57 

Jest Gluvi barut.

https://balkans.aljazeera.net/teme/2012 ... ansko-selo

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 00:40 

Haram je napisao/la:

Jedno je staro stanovništvo, ovo tursko u Lukomiru su stočari iz Stoca koji su ljeti selili ovce gore.

Citat:
“Današnji stanovnici potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj. Dolazili su ljeti zbog bogatih pašnjaka, da bi sezonska naselja prerasla u današnje selo. Tradicija seoba u skladu sa godišnjim dobom danas se vratila, ali iz drugih razloga”, navodi Bobetić.

https://balkans.aljazeera.net/teme/2012 ... ansko-selo

Stočari su ovčari s obronaka Veleža.

Ta dva sela su zapravo Kamena u općini Mostar i Žulja u općini Nevesinje koje je u Daytonu podijeljeno, pa je dio Žulje pripao općini Mostar u FBiH.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 00:42 

U Lukomiru su snimani fimovi “Gluvi barut” i “Nebo iznad krajolika”.
https://m.imdb.com/title/tt0808393/

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 08:07 

Tocno. Danasnje stanovnistvo Lukomira nije "izvorno ni staro" stanovnistvo, vec dolaze s podrucja Podvelezja i Lukomir im je u pocetku sluzio kao ljetni stanovi odnosno ljetna ispasa.
S vremenom su kako je to cesto bivalo ostajali dok se nisu trajno nastanili tu. Prvo su naselili Donji Lukomir, a Gornji Lukomir su poceli koristiti kao ljetnu ispasu. Trajno naseljavanje sela Gornji Lukomir se odvijalo od pedesetih do polovine sedamdesetih godina XX stoljeca. Prva kuća je napravljena između 1952. i 1955.godine. Dakle ne tako davno. S vremenom je prvotno selo Donji Lukomir potpuno napusteno, a stvorilo se selo Gornji Lukomir odnosno ono sto danas poznajemo pod Lukomirom

Tako da sve je jasno oko islama odnosno religije. Medjutim u Lukomiru nikad nije postojala dzamija, mesdzid je napravljen tek nakon sto su se stanovnici trajno naselili.
Dzamiju su napravili tek poslje ovoga rata. Naravno obiljezavanje teritorija. Mislim da su se protiv toga bunili cak i neki uceni Muslimani jer se mjenja izgled sela koje nikad nije bilo takvo. Ali nema toga ko ce sta sprijeciti kad IZ zacrta.

Na isti nacin su nastala i sela Umoljani, Kramari, Cuhovici, Sabici itd....

Inace ljetni stanovi nisu nikakva rijetkost u BIH niti je rijetkost da ljetni stanovi postanu trajno naselje. Postojali su ili postoje i na Vranici, Radusi, Vlasicu, Busovackoj planini, sarajevskim planinama, hercegovackim planinama itd...
Lukomir i Umoljani su posebni jer se stanovnistvo najduze odrzalo u njima

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 08:09 

daramo je napisao/la:
Normalno da je većina tih grobnih spomenika nastala u kamenjaru gdje je kamen lako dostupan materijal.
Groblja se s razlogom zovu vlaška jer to i jesu groblja stočarskih nomada - vlaha.

Samo sto muslimani pod vlahom ne podrazumjevaju stocara inace ga ni ne bi zvali vlasko jer su i sami bili stocari odnosno "vlasi". Musliman pod pojom vlah podrazumjeva nevjernika odosno krscanina

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 08:40 

Jaklicka planina, Drasevo
Jos jedan primjer ocuvanih ljetnih stanova. Nekim obiteljima su postali odnosno bili stalno boraviste

slika

slika

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 09:03 

Heh a znas kad sam ovaj film gledo???

U kinu ko klinjo kad je izaso i onda dva tri puta neke scene na youtube kad bi neko stavljao. Znam da mi je tad bila impresivna zadnja scena u kojoj se vide ljudi kako marsiraju nekud...a kulisa upravo ovo sto si sliko.

Nista, ide se u Lukomir prvom prilikom. Ustvari je glupo, da ne kazem sramota, otici u BiH vise puta i samo se gushiti medju onom masom po Mostaru ili Sarajevu. Mostar ljetos pun ko sibica..ne mozes proci kroz stari grad a bez da ne dotaknes masu ljudi. Sjedis i jedes cevape a prolaznici ti se cesu guzicama ili butevima o stol jer jednostavno nema mjesta.

A i ugostitelje neke, mozda i vecinu, ustvari boli racku jer znaju da je 90 posto ljudi "turista u prolazu" pa se i ne trudi bogzna. Jedan konobar iznio casu za sok a na njoj otisci karmina..dakle haha..necu da izigrivam snobcinu ali ono..

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 09:21 

krstjanin je napisao/la:
Tocno. Danasnje stanovnistvo Lukomira nije "izvorno ni staro" stanovnistvo, vec dolaze s podrucja Podvelezja i Lukomir im je u pocetku sluzio kao ljetni stanovi odnosno ljetna ispasa.

Inace ljetni stanovi nisu nikakva rijetkost u BIH niti je rijetkost da ljetni stanovi postanu trajno naselje. Postojali su ili postoje i na Vranici, Radusi, Vlasicu, Busovackoj planini, sarajevskim planinama, hercegovackim planinama itd...

Na internetu je dostupna skenirana knjiga dr. Tvrtka Kanaeta: Podveležje i Podvelešci.

U njoj je detaljno opisana godišnja seoba Podveležaca na Bjelašnicu, sa stadima ovaca i tovarnim konjima.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 09:26 

krstjanin je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Samo sto muslimani pod vlahom ne podrazumjevaju stocara inace ga ni ne bi zvali vlasko jer su i sami bili stocari odnosno "vlasi". Musliman pod pojom vlah podrazumjeva nevjernika odosno krscanina

A nije to uvijek ni zlobno vec nekad i od milja. A cesto i apsolutno nesvjesno.

Tetka neka u 19494. koljenu, ustvari obicna nana u Cajnicu, imala podstanarku a podstanarka se zvana Rana. Srpkinja, logicno. I kad bi bile one dvije gospojine u Cajnicu - to je mislim kod pravoslavaca najveci praznik - dodje toliko ljudi da se gradic od jedva 3000 prenapushe. I cumuzi su se - mislim - iznajmljivali. To je zbog veoma vazne ikone u Cajnicu. Tkzv. ikona prasvete bogorodice.

I tako ljudi idu od vrata do vrata i pitaju za prenociste. Pozvonili nani toj a ona izasla gore na terasu koja je imala stepenice i koja je bila pred ulaznim vratima od gornjeg sprata, tj. stana u kojem je ona sama stanovala jer joj je muz davno umro (ne znam kako to da kod nas "ljudi" uvijek umiru tako mnogo prije zena vlastitih..). I pitaju nanu za prenociste a ona to nikad nije izdavala a bila vec pomalo prigluha...i vice odozgo, zove Ranu koja je stanovala ispod, "Ranooo, trebal tebi vlaha?!" Moj stari sjedio s njenim sinom u basci i prisustvovao prizoru.

Ranu, vidis, uopste i nije smatrala vlahinjom.

Ja licno znam iz djetinjstva samo za naziv "karavlah" i to su neki odrasli koristili opisujuci posebno crnomanjaste ljude..onak...ne znam kako da objasnim..vlahe jbg. :D

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 09:31 

Haram je napisao/la:
Ja licno znam iz djetinjstva samo za naziv "karavlah" i to su neki odrasli koristili opisujuci posebno crnomanjaste ljude..onak...ne znam kako da objasnim..vlahe jbg.

Karavlasi su naziv za pravoslavne Rome rumunjskog materinskog jezika.
Rumunjskog, a ne romskog jezika.

Vama najbliži su bili u Vlasenici.

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 09:33 

Glazbenik je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Na internetu je dostupna skenirana knjiga dr. Tvrtka Kanaeta: Podveležje i Podvelešci.

U njoj je detaljno opisana godišnja seoba Podveležaca na Bjelašnicu, sa stadima ovaca i tovarnim konjima.

U Austriji normala. Cak i poznati djeciji crtic "Heidi" se vrti oko njenog djeda, "Almöhi" (dijalektski izraz - alm za kolibu na planini, a "öhi" mislim za deda). Ona siroce dosla kod nj a on tmurni stari mrzitelj civilizacije zivi gore na planini i prezire ostatak svijeta, ali nju vremenom zavoli. Ta koliba na planini koja se koristi ustvari samo ljeti jer su stada u to vrijeme gore..zimi je logicno snijeg.

Snimili i film davno
slika

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 09:35 

Haram je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

U Austriji normala. Cak i poznati djeciji crtic "Heidi" se vrti oko njenog djeda, "Almöhi" (dijalektski izraz - alm za kolibu na planini, a "öhi" mislim za deda). Ona siroce dosla kod nj a on tmurni stari mrzitelj civilizacije zivi gore na planini i prezire ostatak svijeta, ali nju vremenom zavoli. Ta koliba na planini koja se koristi ustvari samo ljeti jer su stada u to vrijeme gore..zimi je logicno snijeg.

Da u Austriji i Svicarskoj jos uvjek aktivno, s tim da se njihovo stocarstvo u vecini bazira na kravama, a nase je bilo bazirano na ovcarstvu

Glavni dogadjaj po tim selima je kad se u jesen vracaju sa ljetnih pasnjaka u sela
slika
slika

Vrh

PostPostano: 09 srp 2024, 09:45 

Haram je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

A nije to uvijek ni zlobno vec nekad i od milja. A cesto i apsolutno nesvjesno.

Tetka neka u 19494. koljenu, ustvari obicna nana u Cajnicu, imala podstanarku a podstanarka se zvana Rana. Srpkinja, logicno. I kad bi bile one dvije gospojine u Cajnicu - to je mislim kod pravoslavaca najveci praznik - dodje toliko ljudi da se gradic od jedva 3000 prenapushe. I cumuzi su se - mislim - iznajmljivali. To je zbog veoma vazne ikone u Cajnicu. Tkzv. ikona prasvete bogorodice.

I tako ljudi idu od vrata do vrata i pitaju za prenociste. Pozvonili nani toj a ona izasla gore na terasu koja je imala stepenice i koja je bila pred ulaznim vratima od gornjeg sprata, tj. stana u kojem je ona sama stanovala jer joj je muz davno umro (ne znam kako to da kod nas "ljudi" uvijek umiru tako mnogo prije zena vlastitih..). I pitaju nanu za prenociste a ona to nikad nije izdavala a bila vec pomalo prigluha...i vice odozgo, zove Ranu koja je stanovala ispod, "Ranooo, trebal tebi vlaha?!" Moj stari sjedio s njenim sinom u basci i prisustvovao prizoru.

Ranu, vidis, uopste i nije smatrala vlahinjom.

Ja licno znam iz djetinjstva samo za naziv "karavlah" i to su neki odrasli koristili opisujuci posebno crnomanjaste ljude..onak...ne znam kako da objasnim..vlahe jbg. :D

Pa dobro to je vjerovatno uslo naviku nazivanja vlasima svih onih koji su strani. Medjutim nikad musliman muslimana nece nazvat vlahom

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 10:04 

Ovaj dečko na kanalu ima dio onoga gdje ja zujim. Čini mi se da bi on mog'o bit iz Bugojna.

https://www.youtube.com/@zvrc/videos

Evo za Glazbenika Kukakvice:

Ugl. ja skoro 20 g. zujim po BiH, i samo sam načeo. Ima stvarno lijepih mjesta i puno toga za vidjeti, pojest, popit, doživjet i generalno nikakvih problema izvan gradova. Samo treba gradove izbjegavat i sve O.K.

Odgovor na pitanje: Čija je BiH? Onoga tko zuji izvan gradova. Moja. 90 % BiH nisu gradovi. Ono kad se mi raspravljamo što je čije, uglavnom raspravljamo o gradovima ali ono što je dostupno svakome s voljom i formom je onoga tko može doći tamo. Ja mogu. :D

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 10:40 

Jesi bio na Buškom jezeru, plaži Marinovac.
Nema ništa ljepše na daleko.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 10:50 

zaba1111 je napisao/la:
Jesi bio na Buškom jezeru, plaži Marinovac.
Nema ništa ljepše na daleko.

Nisam, taj kraj, Buško, Zavelim, Tušnica su mi to do. Bio sam blizu mnogo puta ali baš mi je plan jednom otići. I korijeni su mi podno Zavelima.

Ali eto, svi koji kukaju kako nemaju love i sl. To zvuči kao sjajan vikend bar. Kupanje u Buškom, pa malo bjka i hajka. Klopa u restoranima kao u Zg u Konzumu.

Jedina mana tog kraja je blizina mora, ujedno i prednost. Razlog zašto se ja nisam okupao u njemu je što je blizu mora, pa uvijek radije skočim u more nego u jezero.

Ovo sam već imao ukucano prošle g. u GPS na satu i nešto je iskrsnulo i nisam uspio proći:

https://www.takeadventure.com/tomislavgrad-vitrenik/

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 11:00 

Vlašić
https://artinfo.ba/index.php/sport/5825 ... tar-sporta

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 11:04 

Seoski turizam je u nas tek u začetku, a to je važan dio za nas u Bosni a bogami i u Hercegovini

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 11:05 

Tromeđa Prozor - Gornji Vakuf - Konjic kao jedinstvena cjelina.
Za početak.
https://www.google.ba/maps/place/%C5%BD ... ?entry=ttu

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 11:09 

Haso je napisao/la:
Seoski turizam je u nas tek u začetku, a to je važan dio za nas u Bosni a bogami i u Hercegovini

Moje mišljenje je kako bi to eksplodiralo kad bi BiH ušla u EU. Ovako europska srednja klasa zazire od BiH. Dolaze u gradove: Sarajevo, Međugorje, Jajce, Mostar, Neum; su 90 % turizma a zapravo pravi potencijal nije u gradovima.

Posebno bi eksplodirao NP Una, koji bi s Plitvicama na kojima je sad ludilo, činio jednu cjelinu.

Vrh

PostPostano: 12 srp 2024, 11:13 

Haso je napisao/la:
Tromeđa Prozor - Gornji Vakuf - Konjic kao jedinstvena cjelina.
Za početak.
https://www.google.ba/maps/place/%C5%BD ... ?entry=ttu

Nedavno sam bio na Ždrimačkom. Usput, s Vranice išao. Lijepi je. I može se okupat ispod njega. Nažalost tek poslije sam vidio da imaju i neka jezera u blizini...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 121 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: