HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 pro 2024, 05:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2807 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 113  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vaša jela...
PostPostano: 02 svi 2016, 14:53 

Ministry of Sound je napisao/la:
Inače nisam još napravio, pa evo tuđe slike, ali ovo je popularno u SAD-u.

Iceberg Wedge salad.

slika

:palacgore1

– Bridget of Sweden (1303-1373)

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 14:54 

Šta je to kačkavalj?

U kajganu ne mora ići ništa osim jaja i malo soli i papra, sve drugo je stvar osobnog ukusa. Kajgana su smućkana jaja koja se miješaju kad se peku.

Ja sam danas pravila fritaju sa šparogama, njami njami.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 14:54 

Audrey je napisao/la:

Pokusaj da eksperimentiras, kolega MoS. Mozda vam se i svidi. Meni je odlicno.

Jesam već, dominirao sam ovom temom, počevši od stranice 71 ove teme. No sweet n sour ne ide (npr med i sir), a rocket je najgora vrsta salate (doslovno trava).

Dobro, onda to nije za vas. Meni odgovara. Sva sreca pa nismo svi isti, zar ne? :)

– Bridget of Sweden (1303-1373)

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 15:04 

zlatna ribica je napisao/la:
Šta je to kačkavalj?

U kajganu ne mora ići ništa osim jaja i malo soli i papra, sve drugo je stvar osobnog ukusa. Kajgana su smućkana jaja koja se miješaju kad se peku.

Kačkavalj je vrsta sira.

U kajganu ne mora mleko, ali lepše ispadne sa malo mleka. Nikad nisam stavljao biber u kajganu, prvi put čujem za tu mogućnost, mada ne zvuči loše.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 15:09 

S obzirom da više nemam vremena za ovo, recap od best of, ništa fensi (STRONG no homo), sve jednostavno:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 15:11 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Šta je to kačkavalj?

Kačkavalj je vrsta sira.

U kajganu ne mora mleko, ali lepše ispadne sa malo mleka. Nikad nisam stavljao biber u kajganu, prvi put čujem za tu mogućnost, mada ne zvuči loše.

Znam da je sir, ali ne znam ima li hrvatski prijevod, ili koji bi bio hrvatski pandan. Sireva ima na tisuće vrsta.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 15:26 

Ne verujem da ima prevod. To je najverovatnije vlaški naziv za sir. Ovo sam lupio, ali mislim da sam pogodio, pošto i Rumuni kažu "kačkavalj". Neka me ispravi neko ako ovo što sam lupio nije tačno.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 16:32 

Šta je to kačkavalj?

Kačkavalj je vrsta sira.

Crveni luk obvezno.Kad se zarumeni,onda pljas jaja,može mlijeko,začini po volji,ja sam nekad kao skoj-evac čak i šećerio :zubati

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 16:34 

A đe je tu slan'na?

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 16:50 

Šta je to kačkavalj?

Meni gode u slanoj vodi skuhane šparoge dok ne omekšaju koje se jednostavno stave na hrpicu na pjat i sa strane grudvu skute.
Lagano predjelo.

Što se tiče mesa, tu sam konzervativna i najviše volim tepsiju sa teletinom, krumpirima, komadima prase, paprike i patlidžana na fete .. Ona starinska tepsija nedjeljom...kad se peče od jutra...

Ovako to približno izgleda, evo link da Ministar ne udari nase:
IZVOR:

http://www.coolinarika.com/recept/teletina-s-krumpirom/

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 17:10 

A đe je tu slan'na?

Nejma odgovora?

Tolko si omekšao pa nejma slanine jer ti je žao svinja pa ih neš klat?

Meni bi bilo žao, ja ne mogu ni mrava da ubijem. Ali svejedno očekujem od vas kojima nije žao da me snabdete sa mesom, slaninom i čvarcima. :D

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 17:15 

A đe je tu slan'na?

Nejma odgovora?

Tolko si omekšao pa nejma slanine jer ti je žao svinja pa ih neš klat?

Meni bi bilo žao, ja ne mogu ni mrava da ubijem. Ali svejedno očekujem od vas kojima nije žao da me snabdete sa mesom, slaninom i čvarcima. :D

Može i slanina,ali to više kad je zima.I ne volim miješati slaninu i jaja,tj. da se kajgana prelije preko slanine.

Jedna prigodna pjesma :zubati
Pijetao kokoški začepio tučak,
al' će biti kajgane za ručak!!

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 17:23 

Jadne kokoške bi živele pet puta duže nego što žive da ne moraju nonstop da nose jaja. Koji smo mi ljudi zločinci, to je strašno.

I opet sa svim tim znanjem i ogromnom grižom savesti, ne mogu da postanem vegetarijanac. Ministry je u nekom od prethodnih postova na ovoj temi naučno obrazložio zašto je to tako.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 21:20 

siroče. :crying

moj ručak za sutra. "rižoto" ali ne od riže nego od prosa - kuhano proso, dinstana mrkva i kockice tofua, malo oraha za mozak (ovo gore), sol, papar, miješani začini.
proso je na dnu posude pa se ne vidi. :zubati

Privitak/ci:
20160502.jpg
20160502.jpg [ 151.2 KiB | Pogledano 3227 put/a. ]

Takozvana RS je genocidna tvorevina.
Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 21:33 

Meni je obrok bez mesa kao da nisam ni jeo. Mogu da pojedem deset kila povrća, ali ako nisam pojeo i šniclu, gladan sam.

Nije zbog ukusa ni percepcije nego zbog (nedostatka) kalorične vrijednosti.

3kg zelene salate ima samo 450 kalorija. Ergo, da bi prosječna osoba u sebe unijela dovoljno kalorija za funkcioniranje tijela za samo jedan dan, morali bi pojesti cirka 15kg salate.

Jedna šnicla od 500gm ima cirka 1.100 kalorija ili otprilike pola potrebnih kalorija za dnevne potrebe prosječne osobe.

Zbog toga je teško razumjeti i gledati vegane (ne vegetarijance). Količinski moraju unositi ogromne količine hrane kako bi zadovoljili dnevne potrebe. Donekle kikirikijem, bademima itd unesu ostatak (puni su kalorija zbog velikog udjela masnoće, a 1gm masnoće je 9 kalorija), ali ne unose ni blizu dovoljno proteina/bjelančevina.

moram se osvrnuti na ove dezinformacije. :D

prvo, nitko ne može količinski pojesti toliko salate i nitko i ne živi samo o salati (manekenke excluded).
drugo, šnicla od 500 g je previše proteina za jedan obrok, a osim malo masti nema ništa drugo.
mislim, možeš ti pojesti i 100 g maslaca za obrok, to je cca 900 kalorija, ali to nije uravnotežena prehrana. u svakom obroku bi trebao imati proteine, masti i ugljikohidrate. jedina namirnica koji ih sadrži u idealnom omjeru je jogurt. plus vitamini i minerali. dakle raznovrsnost i umjerenost.
što se vegana tiče, mahunarke sadrže proteine. uz malo truda može se postići ok omjer nutrijenata. nije da ih branim, mislim da pretjeruju, pogotovo zato jer vitamina B12 imaju samo namirnice životinjskog porijekla, pa oni uzimaju nadomjestke. što je glupost sama po sebi. ali tko voli nek izvoli.
da skratim, nisu bitne samo kalorije, nego i odakle dolaze. mozgu je potrebna glukoza za normalnu funkciju (što objašnjava deficitarnost bodibildera po tom pitanju :zubati ), proteini i masti (peptidi) nemaju samo gradbenu nego i funkcionalnu ulogu u organizmu.
i tak...

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 22:06 

ZGabriel je napisao/la:
pogotovo zato jer vitamina B12 imaju samo namirnice životinjskog porijekla, pa oni uzimaju nadomjestke. što je glupost sama po sebi. ali tko voli nek izvoli..

Manje od jedne trećine grama je više nego dovoljno vitamina B12 da traje cijeli život (uz uvjet da se uzima u malim dijelovima tijekom života).A dodaju ga u žitne pahuljice,mlijeko,tako da...

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 22:12 

Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:
pogotovo zato jer vitamina B12 imaju samo namirnice životinjskog porijekla, pa oni uzimaju nadomjestke. što je glupost sama po sebi. ali tko voli nek izvoli..

Manje od jedne trećine grama je više nego dovoljno vitamina B12 da traje cijeli život (uz uvjet da se uzima u malim dijelovima tijekom života).A dodaju ga u žitne pahuljice,mlijeko,tako da...

Hoćeš da kažeš da bih trebao da podelim litar piva tako da mi traje ceo život!?
Jebem ti doktore i ko vas izmisli...

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 22:19 

Mar-kan je napisao/la:

bwahahahahahahahaha :smijeh

p.s. ne treba ti ni cijelo pivo, samo kvasac. :laugh

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 22:24 

Mar-kan je napisao/la:

Slažem se.Daj pivo i hrskave slanine adidas type! :zivili

Vrh

PostPostano: 02 svi 2016, 22:25 

ja ću linoladu, žlicom. :D

kupujmo hrvatsko! :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 03 svi 2016, 14:45 

ZGabriel je napisao/la:

Nije zbog ukusa ni percepcije nego zbog (nedostatka) kalorične vrijednosti.

3kg zelene salate ima samo 450 kalorija. Ergo, da bi prosječna osoba u sebe unijela dovoljno kalorija za funkcioniranje tijela za samo jedan dan, morali bi pojesti cirka 15kg salate.

Jedna šnicla od 500gm ima cirka 1.100 kalorija ili otprilike pola potrebnih kalorija za dnevne potrebe prosječne osobe.

Zbog toga je teško razumjeti i gledati vegane (ne vegetarijance). Količinski moraju unositi ogromne količine hrane kako bi zadovoljili dnevne potrebe. Donekle kikirikijem, bademima itd unesu ostatak (puni su kalorija zbog velikog udjela masnoće, a 1gm masnoće je 9 kalorija), ali ne unose ni blizu dovoljno proteina/bjelančevina.

moram se osvrnuti na ove dezinformacije. :D

prvo, nitko ne može količinski pojesti toliko salate i nitko i ne živi samo o salati (manekenke excluded).
drugo, šnicla od 500 g je previše proteina za jedan obrok, a osim malo masti nema ništa drugo.
mislim, možeš ti pojesti i 100 g maslaca za obrok, to je cca 900 kalorija, ali to nije uravnotežena prehrana. u svakom obroku bi trebao imati proteine, masti i ugljikohidrate. jedina namirnica koji ih sadrži u idealnom omjeru je jogurt. plus vitamini i minerali. dakle raznovrsnost i umjerenost.
što se vegana tiče, mahunarke sadrže proteine. uz malo truda može se postići ok omjer nutrijenata. nije da ih branim, mislim da pretjeruju, pogotovo zato jer vitamina B12 imaju samo namirnice životinjskog porijekla, pa oni uzimaju nadomjestke. što je glupost sama po sebi. ali tko voli nek izvoli.
da skratim, nisu bitne samo kalorije, nego i odakle dolaze. mozgu je potrebna glukoza za normalnu funkciju (što objašnjava deficitarnost bodibildera po tom pitanju :zubati ), proteini i masti (peptidi) nemaju samo gradbenu nego i funkcionalnu ulogu u organizmu.
i tak...

Kakve dezinformacije? Nisi valjda pomislila da tvrdim da vegani jedu 15kg salate dnevno? :D

Karikiram kako bih predstavio suštinu. Izučavao sam i slijedio nekoliko blogera i vlogera vegana (i život mi se zgadio).

Unos dovoljno proteina im je rak-rana cijele strategije. Kao što rekoh, proteina ima u kikirikiju, bademima i sl, ali se u pogrešnom omjeru u odnosu na masnoću (100gm kikirikija ima 26gm proteina, 16gm ugljikohidrata i 49gm masnoće za sveukupno 609 kalorija).

Problem sa mahunarkama, i za muškarce i za žene (no više za muškarce jelte) je stimulacija proizvodnje estrogena. Eto, muškarcima koji su željni dobrih sisa preporučam mahune za doručak, ručak i večeru i u roku godinu dana će te imati dobar par.

S obzirom da ne smiju uzimati ni WPI (jer ima animalno porijeklo) sad imaju neke proteinske praškove (skupe) koji se baziraju na proteinima biljnog porijekla.

Za sve ostalo, naravski da se slažemo (osim količine proteina koja se može procesuirati u jednom obroku - tu praktički nema ograničenja).

Ako se gledaju samo kalorije, u teoriji možeš preživjeti i neko vrijeme sa alkoholom (1gm alkohola sadrži 7 kalorija - 1 piva ima cirka 160 kalorija, no to je miks kalorija od alkohola i ugljikohidrata).

IIFYM (if it fits your macros) tipovi prehrane, koji postaju popularni su bazirani na predpostavki da možeš jesti što god želiš ali samo u unaprijed zadatim okvirima "velika 3" makronutrijenta (protein, uglijkohidrati, masnoća).

Znači, prvo si zadaš kalorični okvir za dnevni unos energije. Zatim tu kaloriju rasporediš na makronutrijente (ne zaboravljajući da 1gm proteina iznosi 4 kalorije, 1gm ugljikohidrata iznosi 4 kalorije i 1gm masnoće iznosi 9 kalorija). Površno analizirajući prehranu na Balkanu, može se reći da sadrži previše ugljikohidrata i masnoće, a nedovoljno proteina. A to proteina što unose je nažalost često kroz suhomesnate proizvode koji su puni sodijuma (sodijum ti tjera tijelo na retenciju vode i daje onaj naduvani izgled, pogotovo oko stomaka).

Na zapadu je malo veći trend (iako se službene piramide još nisu promijenile) prema izbjegavanju ugljikohidrata (tzv Paleo dijete). Ne bih preporučio, ali bih ako je moguće ugljikohidrate držao ispod 40% dnevnog unosa kalorija.

Pod uvjetom da ima raznovrstnosti, ako nema problema sa unosom makronutrijenta, neće biti problema ni sa mikronutrijentima (vitaminima i mineralima) osim ako u potpunosti izbjegavaš voće i povrće. U najgorem slučaju se to može nadomjestiti sa vitaminskim kapsulama.

Nakon dugo eksperimentiranja sam za sebe pronašao savršenu formulu za makronutrijente. Ovo se mijenja po potrebi, npr ako se trči maraton, skoro sve kalorije uneseš kao ugljikohidrate (i dalje preferirana vrsta goriva za tijelo). Proteini naravski za izgradnju i zaštitu mišića. Masnoća za veliki broj stvari ukjučujući proizvodnju testosterona i imunitet.

Dnevni TDEE (bazični metabolizam) je cirka 2.550 kalorija.

Danima kad se ide u teretanu se ide na blagi suficit (2.760 kalorija):

220gm proteina (880 kalorija)
200gm ugljikohidrata (800 kalorija)
120gm masnoće (1.080 kalorija)

Slobodnim danima 2.000 kalorija

160gm proteina (640 kalorija)
115gm ugljikohidrata (460 kalorija)
100gm masnoće (900 kalorija)

Vrh

PostPostano: 03 svi 2016, 15:36 

Kakve dezinformacije? Nisi valjda pomislila da tvrdim da vegani jedu 15kg salate dnevno? :D

Karikiram...

ma nije valjda? :D

Citat:
Problem sa mahunarkama, i za muškarce i za žene (no više za muškarce jelte) je stimulacija proizvodnje estrogena.

valjda ti je jasno da bi trebao jesti 20 kila mahunarki dnevno i to dugoročno da izazoveš neki efekt.
isto kao što nećeš dobiti rak pluća od jedne cigarete ali ako pušiš kutiju dnevno 30 godina, možda i hoćeš.

ovo tvoje mi liči na prehranu u Zoni, samo imaš malo previše masti.
nadam se da su UH koje pojedeš pretežno voće i povrće.
kad već uspoređujemo količine - jedan tanjur tjestenine ima istu količinu UH kao 12 tanjura brokule. :D porcija tjestenine dovoljna za jedan obrok je veličine špila karata.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2016, 23:14 

Koje prenemaganje.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2016, 23:32 

Kruskha je napisao/la:
Di ste kuvari :zivili
Sad kad imam kvalitetan fotić sad je i gušt poslikati što se kuha .

Chilli con carne

slika

Piletina u kremastom limun umaku sa špinatom

slika

I gay tourta :zubati

slika

Torta grozna,suva.Te slatke hlebove..mrzim.Hrvatski stil poslastičarstva.Piletina i Čili sasvim dobro izgledaju ne znam šta sve ima Čiliju.Ako hoćeš napiši recept.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2016, 00:15 

ZGabriel je napisao/la:
Ksenija je napisao/la:
Nije amater Gabi već je u pravu. Kajgana je ništa drugo do omlet. http://www.hrleksikon.info/definicija/omlet.html

ma nije. :mad kajgana su jaja pomiješana s brašnom i vodom i onda se miješaju u tavi i dobiješ poluskuhane/polupečene komadiće. omlet je kao palačinka, sve je dobro pečeno s obje strane.

:mad mrzim kajganu

Ma jeste. Stvar je u umešnosti kuvara. Kajganu pečem tako da je mogu obrnuti kao palačinku, ni govora o komadićima. Dodaci su sekundarni.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2807 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 113  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: