|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
storaB
|
Naslov: Zašto Bošnjaci ne vode računa o higijeni svojih domova? Postano: 27 srp 2014, 10:03 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46 Postovi: 8174 Lokacija: Republic of Srpska
|
Naime, obišao sam tokom ove godine stotinjak bošnjačkih porodica i to iz različitih "klasa" i zaprepastio sam se činjenicom koliko oni vode računa o čistoći svojih domova. U 95% slučajeva. Vode računa o sopstvenoj higijeni ili barem djelimično, dakle kad izađu na ulicu žele biti dotjerani, ostaviti utisak negovanih i obučenih, međutim kad se radi o sopstvenom domu i uslovima u njemu, oni su najblaže rečno slabi.
Mogu razumjeti radnike seljake, pa i onu tešku sirotinju koja nije u stanju obezbjediti sve neophodno za higijenu svog doma, ali ne radi se o toj vrsti problema, daleko je šire, meni neobjašnjivo. I sveprisutno. Kažem da nisam bio u projektu vjerovatno bi to za mene ostala nepoznanica. Šta konkretno zatičem?
- zatičem kuhinju punu neopranog suđa i to barem 5 dana, doslovno pojavu crva. Neoprane šolje i tanjire. Tepih na kome su friške zalihe hrane, usisavanje veoma rijetko, zidove pune paučine... Prozori se zatvaraju i venecijaneri spuštaju da komšiluk ne bi vidio u kakvom je haosu domaćinstvo. - masa neoprane odjeće gdje god zakoračiš. Neprijatan miris, koji apsolutno nema veze sa religijskim i nacionalnim, već isključivo sa nedostatkom vođenja računa o higijeni prostora u kome se živi. - gosti se u većini slučajeva dočekuju u dvorištima ili na terasi, kako ne bi bili u prilici vidjeti haos koji je u kući. - članovima porodice je uređivanje vlastitog životnog prostora ili konkretnije čišćenje i higijenska briga na poslednjem mjestu. - iz svog tog stanja haosa i nečistoće posljedica mora biti da većina tih osoba na ulici zaudara upravo iz razloga te nehigijene sopstvenog doma.
Zašto je to tako? Zašto Bošnjaci ne vode računa o svom životnom prostoru u dovoljnoj mjeri? Zašto im je higijena špansko selo? Da li čistoća tijela vs čistoća prostora u kom se živi mora imati upravo taj vs zbog nekih religijskih ili nacionalnih aspekata?!
(ne radi se o isključivo Bošnjacima povratnicima, bio sam i u Sarajevu, Tuzli, Banovićima, Gradačcu, stanje je svugdje isto)
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Zašto Bošnjaci ne vode računa o higijeni svojih domova? Postano: 27 srp 2014, 10:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24375 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Ja stvarno ne bih tako generalizirao. Trebaš imati ogroman uzorak pa dati jednu ovakvu kvalifikaciju. 
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
korrisnik
|
Naslov: Re: Zašto Bošnjaci ne vode računa o higijeni svojih domova? Postano: 27 srp 2014, 12:58 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10 Postovi: 15077 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
storaB je napisao/la: Naime, obišao sam tokom ove godine stotinjak bošnjačkih porodica i to iz različitih "klasa" i zaprepastio sam se činjenicom koliko oni vode računa o čistoći svojih domova. U 95% slučajeva. Vode računa o sopstvenoj higijeni ili barem djelimično, dakle kad izađu na ulicu žele biti dotjerani, ostaviti utisak negovanih i obučenih, međutim kad se radi o sopstvenom domu i uslovima u njemu, oni su najblaže rečno slabi.
Mogu razumjeti radnike seljake, pa i onu tešku sirotinju koja nije u stanju obezbjediti sve neophodno za higijenu svog doma, ali ne radi se o toj vrsti problema, daleko je šire, meni neobjašnjivo. I sveprisutno. Kažem da nisam bio u projektu vjerovatno bi to za mene ostala nepoznanica. Šta konkretno zatičem?
- zatičem kuhinju punu neopranog suđa i to barem 5 dana, doslovno pojavu crva. Neoprane šolje i tanjire. Tepih na kome su friške zalihe hrane, usisavanje veoma rijetko, zidove pune paučine... Prozori se zatvaraju i venecijaneri spuštaju da komšiluk ne bi vidio u kakvom je haosu domaćinstvo. - masa neoprane odjeće gdje god zakoračiš. Neprijatan miris, koji apsolutno nema veze sa religijskim i nacionalnim, već isključivo sa nedostatkom vođenja računa o higijeni prostora u kome se živi. - gosti se u većini slučajeva dočekuju u dvorištima ili na terasi, kako ne bi bili u prilici vidjeti haos koji je u kući. - članovima porodice je uređivanje vlastitog životnog prostora ili konkretnije čišćenje i higijenska briga na poslednjem mjestu. - iz svog tog stanja haosa i nečistoće posljedica mora biti da većina tih osoba na ulici zaudara upravo iz razloga te nehigijene sopstvenog doma.
Zašto je to tako? Zašto Bošnjaci ne vode računa o svom životnom prostoru u dovoljnoj mjeri? Zašto im je higijena špansko selo? Da li čistoća tijela vs čistoća prostora u kom se živi mora imati upravo taj vs zbog nekih religijskih ili nacionalnih aspekata?!
(ne radi se o isključivo Bošnjacima povratnicima, bio sam i u Sarajevu, Tuzli, Banovićima, Gradačcu, stanje je svugdje isto) Da to nisu malo mlađe generacije jer ima primjera takvih kod mlađih generacija. A ono ostalo moglo bi se rieći i da je laž. Jer ako je neki Bošnjak musliman po vjeroispovijesti to se ne bi smjelo dešavati. Mrve po podu, jer bi morao na tim mjestima klanjati itd. Nema psa koji prlja. A i sjećam se prije kad su govorili da ne valja spavati na mrvama da se može naograisati i razne druge priče. Ovakve primjere si mogao naći kod mlađih generacija a kod starijih jok.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: Zašto Bošnjaci ne vode računa o higijeni svojih domova? Postano: 27 srp 2014, 14:13 |
|
|
Upravo suprotno i to me i iznenadilo. A što se tiče priče o mrvama, ona je ista bez obzira na vjeru. I kod nas ide to standardno "možeš nagraisati ako staneš na nju".
Nije cilj teme omalovažiti jedan do naroda, već samo da vidim kakva su mišljenja jer ranije nisam imao prilike družiti se sa pripadnicima bošnjačkog naroda ili makar zavirivati u njihove životne prostore. Kao što reče lider ne treba generalizovati. Slažem se, ali previše sam kuća obišao da bi bila slučajnost.
|
|
Vrh |
|
 |
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Zašto Bošnjaci ne vode računa o higijeni svojih domova? Postano: 27 srp 2014, 14:17 |
|
|
To Srbi čisti?
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
 |
storaB
|
Naslov: Re: Zašto Bošnjaci ne vode računa o higijeni svojih domova? Postano: 27 srp 2014, 14:28 |
|
|
Barem je to oduvijek bila činjenica. Ako govorimo o higijeni. (bez glupih doskočica)
|
|
Vrh |
|
 |
škerac
|
Naslov: Re: Zašto Bošnjaci ne vode računa o higijeni svojih domova? Postano: 27 srp 2014, 16:15 |
|
|
Otvorilo čudovište temu o čistoći ili prljavštini jednog naroda?! Pa ovo je za izrigati se!
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|