HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 07:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Mediji u BiH
PostPostano: 21 srp 2014, 16:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
ANALIZA TRŽIŠTA EMITIRANJA U BiH

http://www.rak.ba/hrv/download.php?name=ANALIZA%20TR%C5%BDI%C5%A0TA%20EMITIRANJA%20U%20BiH&file=1381389760.doc



Citat:
·Prema važećem Zakonu o javnom RTV sustavu, novac od marketinga trebao bi se prikupljati na jedinstveni račun, a raspodjela se vršiti po sustavu 50% za BHT, te po 25% za FTV i RTRS. Međutim, prema podacima za 2012. godinu, BHT ostvaruje 19,52%, RTVFBiH 62,76 % i RTRS 17,72% prihoda od marketinga, što ukazuje na to da svaki servis zadržava ono što je ostvario, a što predstavlja kršenje Zakona o javnom RTV sustavu.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 13 ruj 2014, 09:42 
Offline

Pridružen/a: 03 lip 2009, 14:13
Postovi: 1747
Kako lijepo piše ovaj Ahmet a prenosi poskok.

http://poskok.info/wp/?p=108712

_________________
https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 29 lis 2014, 14:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
O Goebelsima iz maglovite kotline,...

Citat:
Kako funkcionira sarajevska medijska scena?
slika

Posljednji ozbiljan pokušaj promjene ustava BiH bio je onaj u Prudu, krajem 2008. Tri lidera su se tada složila oko određenih principa, a svoje zamisli stavili su na jednu stranicu A4 formata. Sulejman Tihić se s papirom nije ni vratio u Sarajevo, a (sarajevski) mediji su sporazum već označili kao "pokušaj podjele Bosne".

Piše: Sabit Tutum, Sarajevo

Tih dana do savršenstva je dovedena politička minijatura "optuži za podjelu Bosne - postavi se kao branitelj". Sulejman Tihić je nekoliko dana nakon evidentne propasti sporazuma iz Pruda, tugaljivo, pred nekoliko stranih novinara, priznao (držeći u ruci Dnevni Avaz) kako "ne može ništa reći a da ga on - u tom trenutku Haris Silajdžić - ne napadne".

Mediji politički faktor

No, nije Silajdžić bio jedini. I Lagumdžija je tada uspješno oprobao recept "podjela Bosne - obrana". Tihić nije imao šanse. Slabog karaktera, osuđen na vječnu potragu za kompromisom koji nikad neće doći, popustio je pred sarajevskim medijskim pritiskom, koji će do danas evoluirati u najsnažniji politički faktor u BiH! Katalizator medijskog pritiska u BiH prvenstveno su mediji smješteni u Sarajevu. Njihova snaga ne izvire iz snažne i razvijene javnosti, koja bi u normalnim zemljama reagirala na medijske impulse, nego iz činjenice da međunarodna zajednica doživljava medije kao glas javnosti, a onda preko OHR-a prijeti izravnim uplitanjem u same političke procese.
Činjenica da sarajevski mediji nisu nikakav glas javnosti, nego isključivo glas uske političke elite koja vlada Sarajevom, predmet je i ovog teksta.
Sarajevski mediji se dakle predstavljaju kao glas "svih građana BiH" što neodoljivo zaudara na mimikriju SDP-a, Naše stranke, a u posljednje vrijeme i DF-a. Ovo ne treba čuditi jer se radi o istoj grupaciji ljudi, koji dijele isti društveno-kulturni krug. Građanski diskurs sarajevskih medija pravi iluziju društveno odgovornih medija koji se osim raskrinkavanja kriminala, korupcije i nepravde, eto uspijevaju baviti i borbom protiv fašizma i nacionalizma.
Suvišno je i naglašavati da je leglo kriminala u Hercegovini, leglo zločina u Republici Srpskoj, da je korupcija nekako izraženija kod Srba i Hrvata, a da je fašizam i nacionalizam bez iznimke među Srbima i Hrvatima a ako ga već ima među Bošnjacima, onda je ograničen na "naše budale" ili drugim riječima - vehabije.
Iako je u pitanju mnogo medija, teško je povjerovati da se radi o koordiniranom nastupu. I on to u najvećoj mjeri nije. Ali postoji jedan fenomen koji u najvećoj mjeri definira sarajevske medije – ''medijski opinion makeri''.
Radi se o medijima čije poruke (manje ili više) definiraju poruke ostalih medija. Te poruke preuzimaju ostali mediji i šire ih kao neupitne činjenice.

Povratak Waltera

Period dolaska stranaka platforme na vlast je pokazni primjer tog procesa. SDP je u to vrijeme preko FTV-a kontrolirao glavnog ''opinion-makera'' te je svako protivljenje platformi u tom trenutku u Sarajevu bilo krajnje nepopularno.
Izuzev načelnih kritika TV1, i tek nešto oštrijih Slobodne Bosne, gotovo cijela sarajevska medijska scena stala je iza SDP-a. Oslobođenje, Dani, FTV, portali, televizije, novine... svi su uglas slavili pobjedu SDP-a, svjesno zanemarujući ulazak nacionalista (SDA), fašista (HSP) i notornih kriminalaca (NSRZB) u vlast.
Sarajevski mediji kreirali su atmosferu "Povratka Waltera" koji će sada fašistima (Čoviću i Dodiku prije svih) "Jebati mater". Svima koji bi na bilo koji način doveli u pitanje ovu medijsku misiju slijedila je medijska egzekucija. Primjer medijske egzekucije je slučaj profesora Uge Vlaisavljevića, koji je osim iz medija, do danas izgnan i iz sarajevskog društvenog života. Nije jedini. Medijski presing se raspadao u vrijeme raspada koalicije SDP - SDA. Uvjeti za raspad medijske stege SDP-a stečeni su razlazom Zlatka Lagumdžije sa Slavom Kukićem i Reufom Bajrovićem.
Slavo Kukić je izbio FTV iz ruku Lagumdžije, što se brzo manifestiralo smjenom Bakira Hadžiomerovića (Zlatkovog intimusa) te prelakom ekipe Šabić-Jukić-Avdić pod kute SDA. Reuf Bajrović preselio je u Washington odakle je preko NDI istrgnuo kontrolu SDP-a nad sarajevskim NVO sektorom. Riiječ je o otprilike 22 udruge koje se u nazivu bave svim i svačim, ali u praksi samo jednim - komentiranjem političkih procesa.
Prekid koalicije SDP-SDA značio je da cijela NVO-medijska ekipa, mijenja stranu. Priključuje im se Oslobođenje i Dani, u vlasništvu SDA tajkuna Muje Selimovića. U roku nekoliko dana, formirala se cijela medijska koalicija usmjerena protiv SDP-a. Sastanak Lagumdžija - Čović (kada je dogovoreno elektorsko glasanje) bio je Lagumdžijin politički harakiri. SDA mediji (tada dodatno pojačani Slobodnom Bosnom i Klixom) proglasili su Lagumdžiju "djeliteljem Bosne". Invaziju izjava i političkih analiza imali su predsjednici NVO-a, intelektualci i svi oni nakalemljeni na SDA i navedene medije.

Jačina Sarajeva

Naravno, kao branitelj Bosne pojavio se sam Sulejman Tihić, a njegov zamjenik Bakir Izetbegović čak je priprijetio "patriotama". Mahanje patriotama nije bilo uzaludno, jer jedan patriot se svakako probudio: Željko Komšić. Nositelj zlatnog ljiljana, svjestan da ga Lagumdžija, lojalnog i poštenog, vodi u političku smrt, odlučio je izaći iz SDP-a i pokrenuti vlastiti politički projekt. Pridružuje mu se Slavo Kukić (već na osnivačkoj sklupštini) a zatim i Reuf Bajrović. Reuf mu naknadno plasira još neke kadrove, poput svog intimusa Emira Suljagića, kojeg je ranije financirao u kampanji 1.mart.
Sarajevska medijska scena likuje nad svojom očitom moći. Uništili su SDP i njenog neposlušnog lidera a protiv njega su okrenuli i međunarodnu zajednicu. Kolika je zaista jaka (i podla) sarajevska medijska scena najbolje se vidi na terenu. Međunarodni službenik, ili diplomat prolazi hodnikom. Prilazi mu novinarka i moli za izjavu. Pristojan kakav jest, stranac pristaje. Pitanje ide: "Što mislite o pokušajima nekih da unište državu BiH?'' Dužnosnik je naravno kategorički protiv. Onda pitanje: "A kako komentirate Lagumdžijin pokušaj da sruši Bosnu?!" Dužnosnik je i protiv toga.
Nabere novinarka pet-šest takvih zgroženih izjava, smontira prilog kako je Amerika (ili zemlja iz koje je dužnosnik) "protiv rušenja Bosne i protiv Lagumdžije". Nakon toga slijedi još niz izjava slično rangiranih dužnosnika koji su jednako protiv. Ambasade to naravno gledaju i sljedeći put kad daju izjavu sami će, bez pitanja, reći kako su "protiv rušenja Bosne i Lagumdžije". Posebno je zloupotrebljavan, da ne kažemo silovan, bio Valentin Inzko. Uz njega su česti bili i američki dužnosnici Patrick Moon, Roderick Moore i Jonathan Moore. Čini se da su više bili žrtve medijske zloupotrebe, nego što su bili kreatori političkih stavova. Ako bi kada rekli nešto suvislo ili konstruktivno, to ne bi nalazilo put u eter.
Sarajevska medijska scena u nekoliko je navrata ipak pokazala vlastitu koordinaciju. Medijska hajka na Milorada Barašina dobar je primjer kako se smjenjuje državni tužitelj. Medijsko umivanje i kupanje Živka Budimira nakon masovnog pomilovanja svih ozbiljnijih kriminalaca u zemlji dobar je primjer kriznog PR-a.
Medijski napadi na Romea Zeleniku, upravitelja mostarskog zatvora, primjer su slabo koordiniranog napada na nekog dužnosnika. Napadi na stotine dužnosnika iz Republike Srpske dokaz su da sarajevski medijski pritisak ne prelazi entitetske granice. Napadi na Dragana Čovića primjer su kako se prikupljaju glasovi za konkurenta koji se nakloni sarajevskoj medijskoj sceni. Inače, jako dobre odnose sa sarajevskim medijima ima upravo Martin Raguž, i to ponašajući se češće kao neki od tuceta NVO analitičara, a rjeđe kao predsjednik (hrvatske) stranke. Silno prisustvo u sarajevskim medijima učinilo je da mu u općini Centar Sarajevo fali samo 350 glasova da dostigne Bakira izetbegovića! Promocija Martina nije vrijedila i za promociju hrvatskih interesa. Niti bi to Martinu bilo dopušteno da radi, čak i da je htio.

SDA medijski magovi

Sarajevska medijska scena nipošto nije slobodna. Njeno djelovanje danas je uglavnom financirano i dijelom upravljano iz SDA. Ova stranka financira medije kroz javna poduzeća, najviše BH Telecom. Neke medije, poput Dana i Oslobođenja, neposredno posjeduje.
Kroz političke blokade na rubu zakonitosti i korektnosti drži na funkciji menadžment FTV-a, kojem je uzgred rečeno, već godinama istekao mandat. SDA je na pokušaje SDP-a da vrati kontrolu nad FTV-om odgovorila potezanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u Domu naroda FBiH, a onda se pobrinula da Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH nikada ne postigne kvorum, tako da se o ovom pitanju Ustavni sud još uvijek nije izjasnio! SDA na ovaj način drži menadžment FTV-a pod direktnom kontrolom. Ostale medije na ovaj ili onaj način plaća.
Iz cijele priče iskače Dnevni Avaz, koji pak radi vlastitog kredibiliteta mora paziti da ne ide previše protiv ostalih, kako i sam ne bi postao žrtva šizofrene optužbe "djelitelja Bosne". Iako je SDA poklopila većinu medija (izuzev Avaza) teško je reći da su svi mediji i svi novinari dio uigranog orkestra. Radi se o sistemu koji je istovremeno politički kontroliran, ali i koji sam vrši kontrolu. Ukoliko neki medij iskoči iz "tračnica ispravne probosanske politike" drugi je medij tu koji će upozoriti na to. Stranka (danas SDA, jučer SDP) je tu da financira, NVO je tu da osigura potrebnu količinu ispravnih mišljenja, stranci su tu da zastupaju ono što "građanska javnost" misli. Za sve njih, BiH završava u Bilješevu, a sve iza je neka nepoznata BiH, koju fašisti žele da otmu. Srećom, tu su sarajevski mediji da još jednom, po tko zna koji put u posljednje četiri godine, spriječe "podjelu Bosne".
Sretno njima, nama, a Bosni najviše.

Dnevnik.ba


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 29 lis 2014, 17:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Glas razuma kod Bošnjaka. Ne mogu vjerovati da to postoji. Ili je neki Srbin / Hrvat iza aliasa "Sabit Tutum" ? Google ne daje ništa o tom tipu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 29 lis 2014, 19:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23208
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ne mogu vjerovati, da postoji taj Sabit Tutum i glas racija u onoj goebbelsovoj kotlini. :confused1

Točno razotkriva što je glavni problem zadnjih 10 godina i tko je najveći kočničar BiH.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 10:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
U pozadini tog nazovi njihovog patriotizma je samo financijski interes ostvaren kroz medijsku korupcijsku hobotnicu koju su samo malo načeli sa ovom zadnjom hapsanom zbog pelješenja HTEroneta, taj model važi i za Elektroprivrede, i ostale Telekome i Javna poduzeća.

Sve su to moguli koji jednostavno nemaju interesa da imalo zatalasaju ovu kolotečinu pljačke i lopovluka koju su izgradili u zadnjih 10ak godina, naravno mislim na objektivno novinarstvo i izvješćivanje o pravim problemima, a i rješenjima po širu zajednicu, što bi im i trebala biti svrha, jelte. Naravno to nije slučaj i bez sile tipa hapsane se to njihovo kolo neće raskrinkati.

I to raskrinkavanje neće imati neki efekat ako se ne povrati lova koju su godinama muzli iz budžeta u vlastite džepove, a materijalizirali sa masovnom kupovinom nekretnina, pa će prvom prilikom, jer osjećaju da brod zvani FBiH tone, kao pravi miševi uzeti kesu i pobjeći sa Titanika.

Naravno, uvijek će biti budala koji će se u isto vrijeme dok se ovi izvlače sa Titanika busati u prsa i za mrvu njihove sadake uzvikivati patriJotske parole o jednoj i jedinoj, na kraju priče njihovoj nekretnini na jadranskoj obali i ostalim sa gladnim narodom nedjeljivim ukradenim i opljačkanim, jedan kroz jedan kroz gruntovnicu prenesenih na njih, državnim novcem,...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 10:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ti Bumbar bi im bio dobar odvjetnik. Tako dobro ih amnestiraš odgovornosti svakim svojim komentarom. Čuj novac, eto kao neka mala elitica iza medija zaludila Bošnjake, onu su dobre graDŽanske duše. Možda prihvate te tvoje ublehe, ali ne žali se onda ako to budu radili.

Mislim, jesi po glavi izgorio. Pisati da je bošnjački nacionalizam i šovinizam uzrokovan vlasnicima nekoliko medija (oliti političara). Tako jebeno plitko.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 11:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
BBC je napisao/la:
Ti Bumbar bi im bio dobar odvjetnik. Tako dobro ih amnestiraš odgovornosti svakim svojim komentarom. Čuj novac, eto kao neka mala elitica iza medija zaludila Bošnjake, onu su dobre graDŽanske duše. Možda prihvate te tvoje ublehe, ali ne žali se onda ako to budu radili.

Mislim, jesi po glavi izgorio. Pisati da je bošnjački nacionalizam i šovinizam uzrokovan vlasnicima nekoliko medija (oliti političara). Tako jebeno plitko.


Po tebi je nemoguće onda biti šovinist, nacionalist i lopov,... u jednom liku.
Eto bumo vidli na šta će ta njihova bitka za "100%Bosnu" spasti, kod većine je to vila na hrvatskoj obali iliti šablon "take money and run". Ti izgleda pojma nemaš koje ovdje beznađe i jad vlada u realnom životu, a šta im političari i goebels mediji kite i time zamagljivaju pljačku, naravno i huškajući ih na Hrvate i Srbe. Podcjenjuješ medije, a ne kontaš kako su u bliskoj i neraskidivoj vezi sa političarima, to je ista kamarila.

Kad ti nestane logike, a vidim da se non-stop čudiš "glupošću bošnjačkih političara", onda zapamti da osobni interes političara može opravdati tu njihovu ogromnu tvrdoglavost, nelogičnost i nerazumijevanje stvarnih problema koje ima narod, istovremeno i njihov lažni patriJotizam.

Što bi se reklo, oni bi pljačkali do zadnje "100%BiH budale" koja će padati na te medijske patriJotske fore, koje za sada dobro funkcioniraju zato jer su ih ti mediji zatucali i mozak im isprali da su ih pretvorili u šovinističke zombije.
Ti da pogledaš ove lokalne bošnjačke medije, onda bi ti se dosta toga objasnilo zbog čega tolika histerija i nacionalizam u kotlini i šta je uzrok tome,...podcjenjuješ utjecaj politički dirigiranih medija i huškačke propagande na narod, a u tome je većina problema. Jasno nisam ni izdvojio samo medije nego i sva javna poduzeća koja kradu po sličnom šablonu krijući se iza nacionalizma.

Ukratko, smanjivanjem kriminala u medijima, a time smanjivanja ovisnosti medija o politici, smanjiti će se i nacionalizam, mržnja, strah...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 11:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Samo ti hoću reći da su im političari, mediji, čitavo društvo takvo jer je bošnjački narod radikalno nacionalistički i šovinistički nastrojen. Ne obrnuto, nije "jadne" Bošnjake nitko izludio "zbog fotelja" ili" zbog novca".

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 11:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
BBC je napisao/la:
Samo ti hoću reći da su im političari, mediji, čitavo društvo takvo jer je bošnjački narod radikalno nacionalistički i šovinistički nastrojen. Ne obrnuto, nije "jadne" Bošnjake nitko izludio "zbog fotelja" ili" zbog novca".


Govorim ti da su ih političari i mediji napravili takvima po drevnom huškačkom receptu "osiromaši i obrusi mozak".

Jasno da je to siromaštvo danas poprimilo masovnu histeriju i mržnju kod bošnjaka, koju mediji vješto usmjeravaju prema Srbima i Hrvatima kao krivcimaa za siromaštvo i lopovluk koji hara po Trokutu, dok oni pljačkaju objeručke i dalje, dok guslaju po medijima i dalje,...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 11:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Onda se ne slažemo. Živiš gde su oni većina pa poprimaš njihovog ludila ala "Srbi će se promjeniti kad Dodik ode".

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 11:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27123
bumbar92 je napisao/la:
Ti da pogledaš ove lokalne bošnjačke medije, onda bi ti se dosta toga objasnilo zbog čega tolika histerija i nacionalizam u kotlini i šta je uzrok tome,...podcjenjuješ utjecaj politički dirigiranih medija i huškačke propagande na narod, a u tome je većina problema...


Evo jedan primjer. Jučer je bila prezentacija autoceste BL-ST.

http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1112 ... 2-29102014
Od 16-te minute. Za njih je ovo nešto kao u smislu obmanjivanje, poziva se "analitičar" koji sve popljuje i sve u svemu stvara se slika, da sve što se tamo pravi ili priprema je laž i gubljenje vremena. Naravno u Fed. istovremeno cvjetaju ruže.


Prilog RTRS o istoj temi:

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 12:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
@novem dobro primjećuje, svaka vijest je dobro izbalansirana da se podredi interesima Kotline, ne samo u izgradnji putova, nego općenito. Tipičan i redovan Goebbels primjer je baš FTV, tu je vrijeme stalo u 80im i još uvijek sa istim komitetskim spin-manirima rade.

@Bibač naravno kad ne živiš, ne gledaš i onda ne kontaš potpuno kako je to začaran krug ostrašćenih šovinističkih i kriptonacionalističkih medija i propagandne mržnje pretočene u svakodnevicu siromašnog čovjeka. Takvi jadnici dolaze kao naručeni ovima što dirigiraju tim medijima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 13:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Bumbar, mediji su samo jedan djelić mozaika koji stvara javno mnjenje...prva istina je da je u pitanju kolektiv "od kolijevke do groba". Ako ne počne u obitelji, počne u školi sa slikovnicama o Aliji, nastavlja se u mektebu itd.

Ja ne znam je li mediji djeluju na Muslimane ili obratno (znaš da mediji svugdje čitateljima daju ono što žele). Isto vrijedi i za njihove političke stranke i vezu s narodom. Nemoguće je ustanoviti kauzalitet, odnosno ko utječe na koga.

Apropos medija, često sam citirao djelić iz knjige Sarajlije, prof. Ančića, koju je napisao pred 15-ak godina.

Citat:
U svjetlu svega ovdje rečenoga početna teza o Bosni kao “tamnom vilajetu" pojavljuje se u posve novome svjetlu. Kao bitne odrednice današnje situacije u onom dijelu BiH koji je pod nadzorom vlasti iz Sarajeva ukazuju se sljedeći elementi: pogubne posljedice socijalističkoga obrazovanja s konačnim proizvodom u obliku "poluinteligenta"; raspad društvenoga tkiva i masovni “odljev mozgova" kao posljedica rata; komunikacijska i duhovna izoliranost od ostatka svijeta, što u konačnici stvara uvjete u kojima duh ideologiziranoga jednoumlja, unatoč prividu demokratskih procedura, uspijeva bolje no u vrijeme kada je provoden uz policijsku prisilu. Usljed toga svi muslimanski mediji nalikuju jedan drugome kao jaje jajetu, a da pri tomu ne postoje bilo kakvi mehanizmi prisile ili cenzure.

Vješti ideološki manipulatori u takvim uvjetima dolaze na svoje, dok je konačni učinak njihova djelovanja to da “vilajet" nepovratno tone u potpuni mrak samoizolacije i ksenofobije uz retoriku koja cijeli proces zrcali u obrnutoj slici.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 13:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
Naravno, slažem se da su mediji samo djelić ili karika u tom začaranom krugu bošnjačkog nacionalizma, no tema su mediji i zato naglašavam njih, ali im ne prenaglašavam ulogu i utjecaj na današnje stanje u Trokutu, po mom skromnom mišljenju ono je ogromno...
U današnjem vremenu jako su učinkoviti i jedan od glavnih uzroka ove histerije, jer ovako otvoreno i javno huškanje i sotonizacija Srba i Hrvata na javnom servisu je samo inercija onoga što se radi po lokalnim medijima, a tamo je katastrofa, od svakodnevnih obilježavanja obrane hamdinog ćoška i idrizovog pendžera do npr. kultnog kopanja tunela,... svakodnevno po jedan takav dozirani sadržaj koji poziva na osvetu u mozgove im se slijeva kao trauma i mržnja.

No, takvi su danas obrušeni, prestrašeni i sluđeni, jebga, i tu se teško šta može naglo promijenti,...a ako i može onda je to da im se ova goebbels mašina uništi. Koja eto usput pljačka i krade, kao i svi rekli bi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 13:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Mediji su samo sredstvo, ali to ne znači da ne treba pratiti mehanzime po kojima funkcionišu.

Bosna je podijeljena, prirodan proces bi bio polagano smirivanje tenzija, a to se sistematski ne dozvoljava.

Oni su u začaranom krugu...

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 13:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
To je nemoguće, harmonizacija i da zaborave rat. Eto jučer, ili danas, US veleposlanstvo pokrenulo opet neku ublehu o "Pamti Srebrenicu".
Amerikanci i UK im ne daju nikakvu šansu da se izmire sa drugima.

Sad, s obzirom kako Ameri "pomažu" muslimanima po istoku, kakvu ulogu su isplanirali za Bošnjake muslimane ? Pitanje za milijun Eura.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 14:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
Metemma je napisao/la:
Mediji su samo sredstvo, ali to ne znači da ne treba pratiti mehanzime po kojima funkcionišu.

Bosna je podijeljena, prirodan proces bi bio polagano smirivanje tenzija, a to se sistematski ne dozvoljava.

Oni su u začaranom krugu...


Mediji su dovoljno jako moćno sredstvo da ih otrijezne i izmire sa svima, ali kako ti reče, to im njihove političke Orke baš sistematski ne dozvoljavaju, a zašto bi kad se evo samo na medijima u jednoj aferi "HTEronet", opljačka na desetke miliona i to iz "hrvatske firme", tu nema talasanja, nego muzi i loži narod,...

Primjer,...Ubijaju povratnike nemuslimane u Trokutu već skoro dvije decenije, radikalni islamisti i ostali teroristi šetaju kao svoj-na svome, ali nema kod njih panike niti brige oko toga, pa đe će njih njiOvi. Zašto? Pa pripremaju ih za rat i osvajanje jer mirnodobske metode medija i potplaćenih visokih predstavnika su uradili svoje, dalje ne mogu, ostaje im samo rat ili konačni unutarnji dogovor sa Srbima i Hrvatima.
U dogovor sumnjam, jer on znači EU i svođenje računa, tj. razotkrivanje pljačke, dakle,...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 14:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Pa da, CIA i MI5/6, šta bi drugo bilo... strašno je za kakva su zla sposobni...

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 14:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Onaj njihov medij koji bi ih počeo otrijeznjivati ekspresno bi bio prestan čitan i ne bi više bio medij. Stvano ne znam o čemu ti pričaš, to su neke jebene utopije.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 14:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9486
Lokacija: HR HB
Tu mislim na javni servis u kojem dominiraju likovi koji zagovaraju bošnjački šovinizam i hegemoniju, kako u upravi, uredništvu tako i novinari, a tu se može dosta uraditi. Ove privatne nek tarlahaju koliko hoće.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 14:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Prestali bi mu Bošnjaci plaćati pretplatu, ne bi ga gledali i vidi čuda "više se ne bi zvao medij" već gomila uredskog prostora.
A njegovo mjesto bi brzinom svjetlosti popunio drugi radikalni bošnjački medij.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 20:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Otvorila se nova televizija, N1, gosti tri člana predsjedništva, a debil od Muslimani novinara ne može da se sjeti boljeg pitanja od "za koga navijate kad igraju Bosna i Srbija"... strašno je gdje se sve zavukao taj balifašizam, Slobodna Evropa, Al Džazira, evo i N1... ko gamad smrdljiva...

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 22:47 
Offline

Pridružen/a: 05 lis 2014, 15:40
Postovi: 3307
Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
Koja opsjednutost Bošnjacima. Milina je gledati kako se kofrčite.

_________________
A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Mediji u BiH
PostPostano: 30 lis 2014, 23:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ovo je građanski forum koji se bori, i nastavit će se boriti, protiv najvećeg nacionalnog i fašističkog tora. A vi ako vam do bošnjaštva imate druge forume.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO