HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 pro 2024, 01:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Situacija na sveučilištu u Mostaru
PostPostano: 05 stu 2009, 17:31 

Ultras1986 je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:
Moja žena studira trenutno tamo, radi sa srednjom školom i sad joj je potreban fakultet da može ostati na radnom mjestu!
NJen ravnatelj je zvao tamošnjeg dekana u 11. mjesecu prošle godine da ju upiše i on je rakao da plati prvu ratu od 2000 km i da će biti upisana, bez prijemnog !
Ode tamo svake 2. subote na predavanja, nešto malo uči(istina da ima znanje o tome što studira) i upisala je drugu bez problema!
Inače tamo ima opcija da ti daju poklone ako fali za uvjet pa onda se to polaže naknadno! I dekan joj je rakao da će joj nakon odslušane druge godine dati potvrdu da je zvršila višu tako da može regulirati svoj radni odnos, a ona će nastaviti dalje po bolonjskom!

Govoriš o Univerzitetu ili Sveučilištu ?

Govorim o univerzitetu koji je upisala isključivo jer ga je mogla upisati na spomenuti način, a pošto joj kao zaposlenoj ženi s djetetom odgovaraju niski kriteriji i druge pogodnosti, tamo misli i ostati do kraja!
Tako da nema govora o pravoj konkurenciji, nego isključivo o lošijem fakultetu koji upisuju oni koji ne mogu na drugom mjestu!

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 22:23 

jel predaje na ekonomiji benić (mirkoekonomija)? u moje vrijeme je predavao u zagrebu, mostaru i dubrovniku paralelno. jedan dan u tjednu bi došao u zagreb, ravno s plesa u predavaonicu u 8 ujutro. on je odličan profesor.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 22:24 

zaba1111 je napisao/la:

Govoriš o Univerzitetu ili Sveučilištu ?

Govorim o univerzitetu koji je upisala isključivo jer ga je mogla upisati na spomenuti način, a pošto joj kao zaposlenoj ženi s djetetom odgovaraju niski kriteriji i druge pogodnosti, tamo misli i ostati do kraja!
Tako da nema govora o pravoj konkurenciji, nego isključivo o lošijem fakultetu koji upisuju oni koji ne mogu na drugom mjestu!

meni se sestrična mučila na 4. godini na sveučilištu, pa se prebacila na džemal bjedića i tamo diplomirala.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 23:32 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
dudu je napisao/la:
jel predaje na ekonomiji benić (mirkoekonomija)? u moje vrijeme je predavao u zagrebu, mostaru i dubrovniku paralelno. jedan dan u tjednu bi došao u zagreb, ravno s plesa u predavaonicu u 8 ujutro. on je odličan profesor.

Gjuro. :zubati

Vrh

PostPostano: 12 stu 2009, 18:07 

STUDENTI O ŽIVOTU U GRADU NA NERETVI: Mostar jednima poseban, drugima dosadan

Tekst i fotografije: Sanja Mlikota

Reporterka Pincom.info provela je jedan dan s mostarskim studentima pokušavajući saznati kako je biti student u Mostaru, otkriti što misle o gradu u kojem žive, kako provode slobodno vrijeme i bili nakon studija željeli ostati živjeti u gradu na Neretvi.

Kada je birala mjesto gdje će nastaviti svoje školovanje, studentici treće godine Pravnog fakulteta iz Kiseljaka prva solucija je bio Mostar, koji joj se činio kao grad s mnogo mogućnosti.

slika
Ana iz Kiseljaka: Nepravedno je što nisam primljena u dom

-Prve dvije godine stanovala sam u studentskom domu, no ove godine me nisu primili, uz objašnjenje kako nisam prešla bodovni prag. To mi se čini nepravednim, jer studenti koji žive blizu Mostara su dobili dom, a ja koja dolazim iz daljeg mjesta nisam, kaže nam Ana.

Razlog zašto je ponovo predala zahtjev za sobu u Studentskom domu je to što je jeftiniji od privatnog smještaja, a imala je mogućnost besplatnog korištenja interneta i kablovske televizije. -Danas za to mora posebno plaćati, jer se to ubraja pod standardne režije, objašnjava naša sugovornica.

Ana nam se požalila i da joj je ove godine cijena semestra na fakultetu skočila sa 600 po semestru na 750 maraka.

Studirati nije lako, no biti student ima i prednosti. Slobodno vrijeme se može iskoristiti na razne načine.

-Kad nemam obveza na fakultetu najčešće šetam s prijateljicama, družimo se uz kavu. Ponuda noćnog života također je na nivou. Iako financijski nije lako, drago mi je što studiram u Mostaru, jer to je grad koji ima za mene posebne čari- zaključila je Ana.

Studentica koja je također zadovoljna stanovanjem u privatnom smještaju je i studentica Ekologije Ana iz Gruda.

slika
Ana iz Gruda- živi kao podstanar

„Izabrala sam privatni smještaj jer želim imati svoj mir. Znam da oni koji žive u Studentskom domu imaju osiguranu prehranu i to mi se mnogo sviđa, ali ne može se uspoređivati s mirom koji mi pruža stan“- rekla nam je Ana.

Iako je mislila studirati u Hrvatskoj ipak se odlučila za Mostar, jer želi biti što bliže svome dome i svojim prijateljima. Ana ,međutim, za razliku od svoje imenjakinje nije oduševljena zabavom koju nudi grad.

„Mostar je dobar grad s mnogo mogućnosti, međutim za jedan ovakav grad iznenadila me loša ponuda mjesta za zabavu. Stvarno je nedostatak to što nema kino, a noćni život i nije mi nešto posebno“- priča Ana.

Nezadovoljna je i izgledom Mostara kad pada kiša. Šokirana je da jedan ovakav grad nema riješeno pitanje odvoda. S tim se slaže studentica na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Tanja iz Kreševa koja kaže da je takvo stanje za vrijeme kiša najgore za studente koji nemaju svoje automobile, nego moraju svugdje ići pješke.

Inače, Mostar joj se jako sviđa. „Ispočetka mi je bilo teško jer sam bila udaljena od doma, no sada mi je super. Živim u Studentskom domu čijim sam uvjetima prezadovoljna. Noćni život mi je super i smatram da grad ima dovoljno mjesta za provod mladih.“- priča nam Tanja.

slika
Tanja iz Kreševa: Zadovoljna noćnim životom

Slobodno vrijeme koristi za druženje s prijateljicama, na Internetu i u shopingu.

„Studentski dom je jeftin, a i sva mi je ekipa ovdje“ – rekao nam je Toni, student Računalstva iz Ljubuškog na upit zašto je izabrao Studentski dom za stanovanje.

„Mostar kao grad mi je dobar, međutim nikada se nebi mogao odlučiti ostati živjeti ovdje. Noćni život mi nije loš,al može bolje. Smatram da za Mostar ima premalo clubova jer osim samih Mostaraca na ta mjesta izlaze i ljudi iz daljih područja“- kaže Toni.

slika
Toni iz Ljubuškog: Nakon studija ne planira ostati u Mostaru

Kao i većina studenata slobodno vrijeme provodi na Internetu i kavi s društvom. Studenticu Renatu iz Žepča ta činjenica ne čudi jer kako kaže i nemamo drugih mjesta za zajedničko druženje i zabavu. Ova studentica Hrvatskog i Njemačkog zadovoljna je gradom, te smatra da može ostati ovdje živjeti.

slika
Reneta iz Žepča:Surfa i ispija kave s društvom

„Ispočetka mi je se nije svidio noćni život međutim sada mi je super. Zadovoljna sam ponudom mjesta za izlazak“- kaže Renata.

Mateja studentica iz Neuma je također zadovoljna noćnim životom. „Stanujem u privatnom smještaju, iako ove godine mi je baš bio problem naći dobar stan. Sve više je studenata, a stanovi su sve skuplji.“- kaže Mateja.

slika
Mateja iz Neuma: Nije zadovoljna cjenama studija

Mateja dodaje kako cijene studiranja i nisu za zavidnoj razini, te da bi mogli imati neke povlastice.

pincom.info

Vrh

PostPostano: 20 stu 2009, 12:48 

Pred sam početak nove akademske godine, uspješno je zaokružena prva od dvije faze projekta investicijskih ulaganja Vlade Republike Hrvatske u kampus Sveučilišta u Mostaru. U okviru navedenog projekta bio je potpisan ugovor samo za izvođenje prve faze i to u vrijednosti od 183,000.000 kuna, dok realizacija druge isključivo ovisi o raspoloživim kreditnim sredstvima, koja bi se trebala osigurati od Vlade Republike Hrvatske.

Prema riječima dr. Ive Čolaka, prorektora za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru, koji je u razdoblju dok je trajala prva faza izgradnje i rekonstrukcije objekata bio voditelj projekta i dekan Građevinskog fakulteta, utrošena su sva sredstva predviđena za prvu fazu i svi predviđeni radovi su završeni.

Radovi prve faze

“S 183,000.000 kuna iz prve faze izgrađeni su potpuno novi objekti Medicinskog, Građevinskog, Filozofskog i Fakulteta zdravstvenih studija. Pored ova četiri potpuno nova objekta, završena je u potpunosti nova zgrada Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, te je izvršena dogradnja i cjelokupna adaptacija Fakulteta strojarstva i računarstva te Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti”, istaknuo je Čolak.

Nadalje navodi kako je izvršena adaptacija Ekonomskog i Pravnog fakulteta, kao i Instituta za strojarstvo. U potpunosti je obnovljen i amfiteatar u središtu kampusa, koji danas koriste Ekonomski i Filozofski fakultet, a u kojem su smještene i prostorije Studentskog zbora. Obnovljena je i zgrada Rektorata na Rondou, a također su obnovljena i moderno opremljena oba paviljona Studentskog doma koji je, po mišljenju Čolaka, danas najopremljeniji studentski dom u Bosni i Hercegovini.

Također je u potpunosti obnovljena zgrada Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu i završeni su građevinski radovi za njihov Odjel kiparstva.

Povećani standardi

S obzirom da su svi ugovoreni radovi uspješno obavljeni, Vlada RH (sudužnik projekta) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (kreditor projekta) su istaknuli Sveučilište u Mostaru kao primjer u kojem su u zadanom roku s raspoloživim sredstvima ispunjeni svi postavljeni zahtjevi, što nije bio slučaj s izgradnjom pojedinih kampusa u Republici Hrvatskoj.

Završetkom prve faze nedvojbeno su se povećali studentski standardi, uvjeti za rad, kao i razina cjelokupnog nastavnog procesa u skladu sa zahtjevima Bolonjskog procesa. Kako navodi Čolak, povećanje kvalitete svakako ovisi od fakulteta do fakulteta.

“Dobar dio nastave na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija odvijao se u barakama na Bijelome brijegu, a vidite u kakvim uvjetima danas rade. I građevinski fakultet, čiji sam bio dekan, je radio u jako teškim uvjetima. No, bez obzira na sve poteškoće, mislim da smo uspjeli zadržati postavljenu razinu studija, koju smo sada dodatno poboljšali”, naveo je Čolak. Međutim, on ističe i izazov koji sad stoji pred Sveučilištem u Mostaru po pitanju održavanja novih objekata, opreme, kao i kvalitete rada. U ovom trenutku su jako povećani standardi u ovoj visokoškolskoj ustanovi, no koliko će isti biti održani, ostaje da vidimo.

Druga faza

Postavlja se i pitanje, kada će se početi realizirati i druga faza projekta investicijskih ulaganja Vlade Republike Hrvatske, za koju natječaj tek treba biti raspisan? U sklopu te faze, čija je vrijednost 177,000.000 kuna, trebalo bi se izgraditi nekoliko kapitalnih objekata, među kojima valja istaknuti Sveučilišnu knjižnicu, podzemnu garažu i novi paviljon Studentskog doma.

Kampus Sveučilišta u Mostaru zasigurno je već u ovom trenutku jedan od najboljih u regiji. Realizacijom druge faze projekta obnove i izgradnje, zasigurno bi se stvorili viši standardi, zahvaljujući kojima bi se ova visokoškolska ustanova, koja iz godine u godinu proizvodi brojne akademske građane, mogla ravnati i s najprestižnijim europskim sveučilištima.

Dnevni list

Vrh

PostPostano: 20 stu 2009, 13:40 

STUDENTI O ŽIVOTU U GRADU NA NERETVI: Mostar jednima poseban, drugima dosadan

Tekst i fotografije: Sanja Mlikota

Reporterka Pincom.info provela je jedan dan s mostarskim studentima pokušavajući saznati kako je biti student u Mostaru, otkriti što misle o gradu u kojem žive, kako provode slobodno vrijeme i bili nakon studija željeli ostati živjeti u gradu na Neretvi.

Kada je birala mjesto gdje će nastaviti svoje školovanje, studentici treće godine Pravnog fakulteta iz Kiseljaka prva solucija je bio Mostar, koji joj se činio kao grad s mnogo mogućnosti.

slika
Ana iz Kiseljaka: Nepravedno je što nisam primljena u dom

-Prve dvije godine stanovala sam u studentskom domu, no ove godine me nisu primili, uz objašnjenje kako nisam prešla bodovni prag. To mi se čini nepravednim, jer studenti koji žive blizu Mostara su dobili dom, a ja koja dolazim iz daljeg mjesta nisam, kaže nam Ana.

Razlog zašto je ponovo predala zahtjev za sobu u Studentskom domu je to što je jeftiniji od privatnog smještaja, a imala je mogućnost besplatnog korištenja interneta i kablovske televizije. -Danas za to mora posebno plaćati, jer se to ubraja pod standardne režije, objašnjava naša sugovornica.

Ana nam se požalila i da joj je ove godine cijena semestra na fakultetu skočila sa 600 po semestru na 750 maraka.

Studirati nije lako, no biti student ima i prednosti. Slobodno vrijeme se može iskoristiti na razne načine.

-Kad nemam obveza na fakultetu najčešće šetam s prijateljicama, družimo se uz kavu. Ponuda noćnog života također je na nivou. Iako financijski nije lako, drago mi je što studiram u Mostaru, jer to je grad koji ima za mene posebne čari- zaključila je Ana.

Studentica koja je također zadovoljna stanovanjem u privatnom smještaju je i studentica Ekologije Ana iz Gruda.

slika
Ana iz Gruda- živi kao podstanar

„Izabrala sam privatni smještaj jer želim imati svoj mir. Znam da oni koji žive u Studentskom domu imaju osiguranu prehranu i to mi se mnogo sviđa, ali ne može se uspoređivati s mirom koji mi pruža stan“- rekla nam je Ana.

Iako je mislila studirati u Hrvatskoj ipak se odlučila za Mostar, jer želi biti što bliže svome dome i svojim prijateljima. Ana ,međutim, za razliku od svoje imenjakinje nije oduševljena zabavom koju nudi grad.

„Mostar je dobar grad s mnogo mogućnosti, međutim za jedan ovakav grad iznenadila me loša ponuda mjesta za zabavu. Stvarno je nedostatak to što nema kino, a noćni život i nije mi nešto posebno“- priča Ana.

Nezadovoljna je i izgledom Mostara kad pada kiša. Šokirana je da jedan ovakav grad nema riješeno pitanje odvoda. S tim se slaže studentica na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Tanja iz Kreševa koja kaže da je takvo stanje za vrijeme kiša najgore za studente koji nemaju svoje automobile, nego moraju svugdje ići pješke.

Inače, Mostar joj se jako sviđa. „Ispočetka mi je bilo teško jer sam bila udaljena od doma, no sada mi je super. Živim u Studentskom domu čijim sam uvjetima prezadovoljna. Noćni život mi je super i smatram da grad ima dovoljno mjesta za provod mladih.“- priča nam Tanja.

slika
Tanja iz Kreševa: Zadovoljna noćnim životom

Slobodno vrijeme koristi za druženje s prijateljicama, na Internetu i u shopingu.

„Studentski dom je jeftin, a i sva mi je ekipa ovdje“ – rekao nam je Toni, student Računalstva iz Ljubuškog na upit zašto je izabrao Studentski dom za stanovanje.

„Mostar kao grad mi je dobar, međutim nikada se nebi mogao odlučiti ostati živjeti ovdje. Noćni život mi nije loš,al može bolje. Smatram da za Mostar ima premalo clubova jer osim samih Mostaraca na ta mjesta izlaze i ljudi iz daljih područja“- kaže Toni.

slika
Toni iz Ljubuškog: Nakon studija ne planira ostati u Mostaru

Kao i većina studenata slobodno vrijeme provodi na Internetu i kavi s društvom. Studenticu Renatu iz Žepča ta činjenica ne čudi jer kako kaže i nemamo drugih mjesta za zajedničko druženje i zabavu. Ova studentica Hrvatskog i Njemačkog zadovoljna je gradom, te smatra da može ostati ovdje živjeti.

slika
Reneta iz Žepča:Surfa i ispija kave s društvom

„Ispočetka mi je se nije svidio noćni život međutim sada mi je super. Zadovoljna sam ponudom mjesta za izlazak“- kaže Renata.

Mateja studentica iz Neuma je također zadovoljna noćnim životom. „Stanujem u privatnom smještaju, iako ove godine mi je baš bio problem naći dobar stan. Sve više je studenata, a stanovi su sve skuplji.“- kaže Mateja.

slika
Mateja iz Neuma: Nije zadovoljna cjenama studija

Mateja dodaje kako cijene studiranja i nisu za zavidnoj razini, te da bi mogli imati neke povlastice.

pincom.info

a vidi mi kolege :sega

Vrh

PostPostano: 20 pro 2009, 12:20 

da li na univerzitetu đemal b. još postoji dvogodišnji studij građevinarstva? prije 10 god. sam odslušao prvu godinu u hrvatskoj i položio većinu ispita a sad bi nastavio tamo. ima ko za privat da malo više saznam?

Vrh

PostPostano: 20 pro 2009, 16:55 

http://www.unmo.ba/
http://www.gf.unmo.ba/

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 11:27 

Nije čudo što studenti prelaze na Univerzitet jer na Sveučilištu nemaju šta ni od koga naučiti. Očit je primjer REKTORA koji predaje 24 predmeta. Ko da je svu pamet pokusao po lijepoj našoj. Samo je žalosno što Rektor nije usamljen.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 15:34 

Hrvati odlaze na Univerzitet zbog manjih kriterija, semestar im je npr na gradjevini 150 KM dok je u nas 600, profesori su puno pristupacniji, plan i program im je racionalniji (djelomicno i zbog slabijeg kriterija pa trebaju znati samo osnovne stvari).
Sto se tice misljenja studenata o Mostaru zapazio sam da su studenti iz Bosne puno zadovoljniji Mostarom i vecina ih namjerava ostati ovdje, za razliku od studenata iz Zap. Hercegovine

Vrh

PostPostano: 16 sij 2010, 15:42 

Ovo vrijedi pogledati

http://www.hercegbosna.org/hrv/kolumne/ ... r/485.html

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2010, 21:23 

Nisam mogao viditi i dobio sam ovaj odgovor:

Citat:
Not Found
The requested URL /hrv/kolumne/ ... r/485.html was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

--------------------------------------------------------------------------------

Apache/2.0.63 (Unix) mod_ssl/2.0.63 OpenSSL/0.9.8e-fips-rhel5 mod_auth_passthrough/2.1 mod_bwlimited/1.4 FrontPage/5.0.2.2635 Server at http://www.hercegbosna.org Port 80

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2010, 22:47 

Kako je portal dobio novi izgled dobio je i nove linkove:

http://www.hercegbosna.org/kolumne/demo ... r-485.html

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2010, 23:22 

Kako je portal dobio novi izgled dobio je i nove linkove:

http://www.hercegbosna.org/kolumne/demo ... r-485.html

Hvala Ultraš, odlično izgleda!
:palacgore1 :smajl007

Vrh

PostPostano: 05 ožu 2010, 21:41 

...

Privitak/ci:
Mostar.PNG
Mostar.PNG [ 17.18 KiB | Pogledano 10984 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 25 tra 2010, 07:41 

Mislim da ce ove godine na Sveucilistu u Mostaru biti prilicna guzva zbog notorne gluposti oko "drzavne mature" u HR. Cijeli (vrlo skup) proces je izveden katastrofalno lose, a sto je najgore ni hr fakulteti se nisu bas snasli.
Drzavna matura primarno podrazumijeva potvrdu o uspjesnom zavrsetku srednjeskolskog obrazovanja, ali je ujedno postala ulaznica za upis na fakultete, a sto sada sve starije generacije dovodi u polozaj da prakticki ponovo moraju "prolaziti" kroz srednju skolu i bubati napamet xx predmeta. Po novom principu fakulteti imaju mogucnost autonomije odlucivanja o tome da za potencijalne studente starije od 24 godine organiziraju posebne uvjete (prijamne ispite) i kvote, sto medjutim nijedan fakultet nije napravio.
Radi se zapravo o cistoj diskriminaciji svih generacija koje su zavrsile srednju skolu prije ovogodisnje mature, a zbog cega mnogi imaju daleko manje sanse, ili bolje receno, nikakve, za upis. Moze se naime pristupiti upisu i bez drzavne mature, ali to implicira znacajno manje bodova i nemogucnost da se uopce prijedje razredbeni prag. Jedino inteligentno i logicko rjesenje koje nije napravljeno, jest omoguciti svima, neovisno o godinama, jednaka prava na visoko obrazovanje, sto znaci napraviti prijelazni period i uvjete za generacije koje ne obuhvaca drzavna matura. Ja sam nesto starija gospa :oops - imam 42 godine i veliku zelju da upisem studij psihologije sto je za mene u novonastaloj situaciji nemoguca misija iako imam i status hrvatskog branitelja (ratna reporterka na podrucju Zapadne Slavonije 1992.) sto mi donosi odredjene pogodnosti, ali ni ta cinjenica mi ne moze pomoci da budem konkurentna bez drzavne mature. A ne pada mi na pamet da ju polazem. I tako sam se nasla u situaciji da sad trazim alternativu, a Mostar je izgleda, ne samo jedini, nego i dobar izbor iako jos nemam pojma kako cu se uopce (u ovim godinama) snaci, hocu li uspjeti financijski izdrzati, itd. (u Hrvatskoj mi je, posto sam branitelj, zagarantirano besplatno studiranje)
Ono sto sam dosad primjetila jest da je nastavni program za psihologiju na MO Sveucilistu odlican i da nimalo ne zaostaje za npr. Zagrebom, a cak je i daleko bolji od npr. Hrvatskih studija gdje rade po totalnom zastarjelom programu. Vidim da imate predivan novi kampus, a sto se tice tzv. gostujucih profesora, to ne mora nuzno znaciti losiju kvalitetu. Sve u svemu, sutra planiram nazvati fakultet i raspitati se o detaljima. Inace sam iz Virovitice, pa mi je Mostar so, so far away, ali ako bih u Mostaru uspjela pronaci neki honoran posao i jeftino unajmiti stan, mozda bi sve nekako i funkcioniralo. Vidjet cu..
U medjuvremenu bih bila zahvalna ako netko od Vas zna kako da dodjem do skripti za prijemni iz psihologije, to mi je hitno potrebno.
Sto se generalno tice situacije na Sveucilistima, nemojte se zavaravati da je u Hrvatskoj ista bolje - od politikanstva do korupcije, kupovanja ispita i sl.
Svima pozdrav :)

Vrh

PostPostano: 25 tra 2010, 10:47 

Evo tu ima osnovih podataka o Filozofskom fakultetu u Mostaru.
znanosti/filozofski-fakultet-t2055.html

Psihologija je jednopredmetni studij.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 25 tra 2010, 10:58 

Što se tiče skripte za prijemni, to možete nazvati dolje faks i raspitati se kod njih, oni bi vam trebali sve objasniti.
Inače postoji vjerojatnost da je skripta ista kao i u ZG, jer se literatura koja se koristi na studijima u Mostaru velikim dijelom sastoji od izdanja i udžbenika zagrebačkog (pretpostavljam i splitskog) sveučilišta.

Ali svakako se raspitajte i nazovite referadu fakulteta.

Vrh

PostPostano: 25 tra 2010, 11:01 

Cijene iznajmljivanja stanova u Mostaru se kreću od oko 150 KM po osobi. Jednosoban stan je oko 300KM ili cca. 150€ mjesec. Režije su sića (struja, voda, komunalno je ono što je pod moranje) Za jednosoban stan to je max 50KM po mjesecu.

Za zaposlenje - to zavisi šta tražite i šta imate ponuditi poslodavcu, ali kao i svugdje zavisi od sreće. Moguće je da bi našli drama posao odmah, a isto je moguće da ga ne nađete nikako. Sve zavisi.

Za sam fakultet nemam nekih konkretnih podataka, ali evo ako netko naleti nadam se da će napisati šta i kako na psihologiji.

Vrh

PostPostano: 25 tra 2010, 12:16 

Hvala svima na pomoci. Sutra cu nazvati fax i raspitati se o svim detaljima.
Inace se trenutno nalazim u Dalmaciji (u Vodicama) i s kim god razgovaram o Mostaru, svi kazu da je predivan grad i da su ljudi fenomenalni.
Zanima me ima li u Mostaru neka radio postaja ili TV koja emitira program na hrvatskom jeziku? (pitam zbog eventualnog posla, jer mi je to struka)

Vrh

PostPostano: 25 tra 2010, 20:15 

Gala je napisao/la:
Hvala svima na pomoci. Sutra cu nazvati fax i raspitati se o svim detaljima.
Inace se trenutno nalazim u Dalmaciji (u Vodicama) i s kim god razgovaram o Mostaru, svi kazu da je predivan grad i da su ljudi fenomenalni.
Zanima me ima li u Mostaru neka radio postaja ili TV koja emitira program na hrvatskom jeziku? (pitam zbog eventualnog posla, jer mi je to struka)

Imamo Hercegovačku TV - u štrajku, Radio postaju Mostar koja je OK, radio Herceg-Bosne je u štrajku, Radio Dobre Vibracije, ima još dosta radio postaja.

U Mostaru je središte Dnevnog lista, Večernjeg (ako se ne varam), a ima dosta i tjednika koji izlaze na nivou BiH.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2010, 00:59 

Postavio sam ovo jučer u krivu temu.

Sveučilište i Građevinski fakultet su izgubili velikog profesora i stručnjaka.
----------
Posljednji pozdrav: Prof. dr. sc. Pero Marijanović
Upetak 23. travnja umro je prof. dr. sc. Pero Marijanović, redoviti profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Pogrebna povorka kreće u nedjelju 25. 04. 2010. godine u 15:00 sati ispred mrtvačnice „BIJELI BRIJEG“.
Pokop dragog nam pokojnika bit će obavljen na Rimokatoličkom groblju u LJUCIMA (Stolac). Sveta misa zadušnica služit će se uz pokop. Prijevoz autobusom osiguran.

[url]http://www.bljesak.info/content/view/50869/158/[/url

Vrh

PostPostano: 26 tra 2010, 12:09 

Vjerojatno se ide linijom manjeg otpora, tako da me osobno i ne cude ova desavanja. Ovo vjerojatno nije problem samo Mostara, to se desava i sa drugim fakultetima u Zenici, Sarajevu, ... i studenti idu tamo gdje je lakse. Kriteriji se trebaju dovesti u neku ravninu, pa da odstupanja ne budu veca od 5%.
Na kraju htjeli ili ne visoko obrazovanje je postalo biznis, i to unosan pa se jedino moze govoriti oko vjerodostojnost.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2010, 12:21 

...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 108 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: