HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 24 tra 2024, 21:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Karate klub Zrinjski
PostPostano: 14 stu 2012, 23:39 
Offline

Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:46
Postovi: 1701
Lokacija: Tamo gdje viori crven-bijeli plavi!
Klub bogate prošlosti i svijetle budućnosti

slika

slika

Karate klub Zrinjski jedan je od nekoliko karate klubova koji funkcioniraju u Mostaru, no po nečemu je u velikoj prednosti u odnosu na ostale klubove i udruge. Naime, Zrinjski ima – vlastitu dvoranu.

U proljeće prošle godine u prigradskom naselju Cim otvorena je prva namjenska dvorana u Mostaru. U prizemlju obiteljske kuće Dragana Rezića nalazi se mala, ali vrlo lijepa i funkcionalna dvorana namijenjena samo za karate.
KK Zrinjski ima dvjestotinjak polaznika i odaziv na njihove pozive na upis u školu karatea svake godine je velik. Oni stariji, kadeti i juniori, treniraju u dvorani u Cimu, a treninzi su svakodnevni. I zbog toga što članovi žele što više trenirati i – što mogu.
“Puno je razloga zbog kojih imaju motiva da stalno dolaze na treninge. Dolaze zbog stvari kojima ih oplemenjuje ovaj sport i zbog osjećaja zajedništva i prijateljstva koje ih sve međusobno veže. Također, ovo je jedina dvorana koja radi ‘non stop’ tako da mogu doći kad god požele”, kaže za Bljesak.info utemeljitelj kluba Dragan Rezić.

Rezić osnivač kluba

slika

Dragan Rezić, čovjek koji je 1994. godine osnovao klub i u čijoj obiteljskoj kući se nalazi jedina namjenska dvorana u Mostaru također je bio aktivni borac i trener. Karatem se počeo baviti 1977. i trener mu je bio upravo Čuturić u KK Mostar. I on je nakupio ogroman broj medalja u svojoj karijeri, ali prenio nam je i jednu zanimljivu anegdotu iz svojih natjecateljskih dana. Pred rat 1990. godine na natjecanju u Podgorici, odnosno tada Titogradu, dominirao je u svojoj i apsolutnoj kategoriji, no diskvalificiran je uoči finala u jer mu je na taj dan - “isteklo zdravstveno osiguranje!“.


Klub je ove godine postao “punoljetan” budući da ga je Rezić osnovao 1994. Godine. Šest godina kasnije, točnije 2000. pridružio mu se prijatelj i nekadašnji mentor Zdravko Čuturić –Volta.
Za njih dvojicu predsjednik KK Zrinjski Robert Muselimović kaže da su “alfa i omega” kluba.
Ipak, kada se povuku u mirovinu, ako se povuku, jer kako sami kažu “jednom u karateu, doživotno u karateu”, iza njih neće nastati raspad.
“Neće klub propasti, jer već sada imamo puno trenera koje smo sami izgradili. Marko Opančar, Lovro Ćorić i ostali, svi su oni polako učili kako prenositi svoje znanje na druge još dok su i sami počinjali. Godinama primamo pohvale i priznanja zbog svih odličnih trenera koje je klub izbacio, tako da klub ima lijepu budućnost”, kaže Čuturić.
Klub je registiran pri oba saveza, hrvatskom i bosanskohercegovačkom, ali natjecatelji sami biraju pod kojom zastavom će se natjecati.
Dosad je Zrinjski uglavnom imao hrvatske reprezentativce. Najistaknutija je trenutno Kristina Ćorić, treća u Europi u konkurenciji kadetkinja.
“Nekada smo znali odlaziti na turnire ili kupove u velikom broju. Jednom prilikom u Njemačkoj smo od organizatora turnira dobili posebnu plaketu kao klub s najviše natjecatelja na turniru. U autobusu je znalo biti polovica naših članova, a polovica ostatak hrvatske reprezentacije”, ističe Rezić.

Volta - pola vijeka u karateu

slika

Biografiju Zdravka Čuturića Volte nemoguće je sažeti u nekoliko redova. Čovjek koji je u karateu skoro pola vijeka, točnije od 1968. godine i jedan od najeminentnijih stručnjaka s ovih prostora. Nositelj je crnog pojasa, šesti dan, a karate je davne 1968. godine počeo trenirati u Karate klubu Mostar, bio je reprezentativac Jugoslavije, osvajač europskih zlata i sudionik najvećih natjecanja. U karateu je prošao sve moguće funkcije, od trenerai i instruktora do međunarodnog karate suca na svim velikim natjecanjima u Europi i svijetu, čime se i sada bavi u svojoj 61. godini.

I ovaj klub opstaje isključivo zahvaljujući entuzijazmu. Nekada se, kaže Čuturić, od karatea moglo vrhunski živjeti, no danas je sve u domeni volonterizma. Sam Zrinjski funkcionira zahvaljujući naporima svih, unutar i oko kluba.
“Od grada i županije ne dobijemo ništa, ali zahvalni smo Sportskom savezu grada Mostara koji nam puno pomaže. Ponekad nam pomogne kakav pravni subjekt, kao svojevremeno Unicredit banka, ali uglavnom se radi o samofinanciranju i doslovnom snalaženju. Dosta roditelja uključeno je u upravni odbor i svatko daje svoj doprinos u pronalaženju sredstava za odlazak na putovanja. Uglavnom svi funkcioniramo kao velika i skladna obitelj”, istaknuo je za Bljesak.info predsjednik Robert Muselimović.

slika

slika

Bljesak.info

_________________
slika


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO