HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: uto kol 04, 2020 7:11 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 39219 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: pon stu 11, 2019 10:58 pm 
Offline

Pridružen/a: sri ruj 18, 2019 3:44 pm
Postovi: 872
Robbie MO je napisao/la:
Razlika između broja rođenih muslimana i Srba+Hrvata u BiH sada je toliko malena, da je usporediva s godišnjim fluktuacijama rođenih u Hrvatskoj i Srbiji.

Znači, na razini statističke greške Hrvatske i Srbije.

Broj rođenih u Hrvatskoj, Srbiji, RS i Hercegbosni: 112 000
Broj rođenih muslimana u BiH: 13 000
Prednost muslimana u BiH nad Srbima i Hrvatima u BiH: 1 000


Izvor???


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: pon stu 11, 2019 11:08 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Jefferson Davis je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Razlika između broja rođenih muslimana i Srba+Hrvata u BiH sada je toliko malena, da je usporediva s godišnjim fluktuacijama rođenih u Hrvatskoj i Srbiji.

Znači, na razini statističke greške Hrvatske i Srbije.

Broj rođenih u Hrvatskoj, Srbiji, RS i Hercegbosni: 112 000
Broj rođenih muslimana u BiH: 13 000
Prednost muslimana u BiH nad Srbima i Hrvatima u BiH: 1 000


Izvor???


Izvor je prošla stranica (pročitaj ju), odnosno moje procjene zaokružene na 1000. I brzinsko Googlanje broja rođenih u Srbiji i Hrvatskoj.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: sri stu 13, 2019 12:09 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Citat:
U BiH nije mogla naći posao, u Berlinu postala rukovodeći stomatolog


Bezuspješno traženje posla u BiH već odavno nikome nije nepoznanica, pa nije bila ni Nermi Mameledžiji, koja je 2014. godine diplomirala na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Mada je godinama tragala za poslom, dok nije uzela stvar u svoje ruke i odlučila više sreće pronaći u Njemačkoj, nije se mogla zaposliti.

Nerma danas ima zvanje doktora stomatologije s adresom u Berlinu, a svojim humanitarnim radom osvojila je srca mnogih. Volontirala je na najvećim izbjegličkim kampovima u Europi, o čemu su pisale i novine “ZM”, jedne od najpoznatijih novina za stomatologe u Njemačkoj.

U razgovoru za naš portal Mamaledžija se prisjetila svojih početaka, ističući da je vrijedilo krenuti “trbuhom za kruhom”.
“Nakon završetka studija u Sarajevu pokušala sam tražiti posao u svojoj zemlji. Sve je dolazilo u obzir, uključujući volontiranje bez plate, u želji da počnem da stičem radno iskustvo. Međutim, oglasi za posao za stomatologe su bili rijetkost. U privatnom sektoru tražilo se radno iskustvo, a u državnim ustanovama, tražilo se “poznanstvo”. Sjećam se da sam sa isprintanim kopijama svog CV-a pod rukom kucala na vrata od ordinacije do ordinacije, ali bezuspješno”, počinje svoju priču Mameledžija.

Nakon toga, odlučila je napustiti BiH u nadi da će više sreće imati u inozemstvu. Bila je, kaže nam, prepuštena sama sebi.

“U tom trenutku nisam znala kako se može doći do posla u mojoj struci, da li će moja diploma biti priznata, niti kako se dođe do radne dozvole. Međutim, znala sam da je prvi korak poznavanje njemačkog jezika. Kao dijete sam bila izbjeglica u Njemačkoj, ali moje poznavanje njemačkog je bilo daleko od nivoa na kojem bih mogla profesionalno komunicirati. Zato sam počela da sama učim njemački kod kuće i uporedo sam počela istraživati na internetu kako do posla u Njemačkoj. Nisam poznavala nikog koga sam mogla pitati za savjet. Doslovno sam poslala upit svakoj stomatološkoj komori i ustanovi za rad sa strancima u svakoj pokrajini u Njemačkoj, jer su pravila drugačija u svakoj pokrajini”, pojašnjava nam Mameledžija.

Nakon dvomjesečne pripreme, Nerma je poslala preko 80 aplikacija za posao u pokrajini u kojoj je živjela. Od toga je dobila samo dva poziva da dođe na razgovor za posao. I njena avantura je krenula, korak po korak…

“Na ta dva razgovora, zaputila sam se sama, bez radnog iskustva i potpuno nesigurna u sebe. Prvi razgovor je bio u jednom malom gradiću, za kojeg ranije nisam ni znala, Heilbronn. Nakon prvog razgovora sam dobila ponudu za posao i odmah sam prihvatila. Međutim, moja priča nije bajka”, otkriva Mameledžija.

Mjesec dana kasnije, sa gotovom vizom i aviokartom u jednom pravcu, oprostila se od porodice i prijatelja na aerodromu. To je, priznaje, bio jedan od najtežih trenutaka u njenom životu.

“Otputovala sam u grad u kojem nikog nisam znala. Živjela sam prvih godinu dana u stanu sa još deset drugih nepoznatih ljudi. Nisam sebi mogla više priuštiti, radila sam na minimalnoj plati. Uporedo s poslom sam narednih osam mjeseci, svaku noć i svaki vikend, pripremala ispit za priznavanje moje diplome. Naime, imala sam rok od dvije godine od dobivanja vize da položim ispit za priznavanje diplome. Taj ispit podrazumijeva ispitivanje gradiva cjelokupnog stomatološkog studija. Dakle, morala sam pripremiti sve što sam ikad naučila o stomatologiji, na njemačkom jeziku i to uporedo s poslom u ordinaciji. A ako ne položim iz prve, ispit mogu ponoviti samo još jednom, u suprotnom bi se morati vratiti u BiH. Malo je reći da sam u svemu tome više puta posumnjala u ispravnost moje odluke da dođem u Njemačku”, iskrena je Mameledžija.

Međutim, u međuvremenu je položila ispit, promijenila tri ordinacije u tri različite pokrajine i danas je rukovodeći stomatolog jedne ordinacije u Berlinu.

“Sve to kroz što sam prošla me ojačalo, naučilo da mogu da ostvarim sve što zamislim i što je najbitnije, danas sam u mogućnosti da kroz humanitarni rad pomognem drugima, ljudima koji su u mnogo goroj poziciji nego što sam ja ikad bila”, govori Mameledžija.

Putovanja su, kaže nam, njena velika strast.

“Uživam u upoznavanju novih kultura i zemalja. U Berlinu je dovoljno da izađem iz stana i već sam u prilici da vidim, čujem i doživim različitost. Berlin je svijet u malom. Pored stomatoloških zahvata, organizujem i sprovodim sve administrativne obaveze prema zaposlenima i prema državi. Sve to je jedno veliko iskustvo koje me približava narednm velikom cilju, a to je moja privatna stomatološka ordinacija koju želim da otvorim zajedno sa mojim bratom, Nerminom. On će naredne godine završiti studij stomatologije u BiH i plan je da mi se pridruži u Njemačkoj”, otkriva nam sagovornica.

Humanitarni rad joj, govori nam, pruža životni balans i podsjeća je koliko treba biti zahvalna na svemu što ima. Njen prvi humanitarni rad je bio na Haitiju.

“Tamo sam pružala stomatološku pomoć ljudima u selima do kojih se jedva može doći autom. Ljudima koji su pješačili nekoliko sati dnevno da bi došli do mene. Ljudi koji nikad ranije nisu vidjeli stomatologa. Imala sam samo osnovnu opremu i radila sam od jutra pa sve dok ne padne mrak ili dok ne bi nestalo struje. Moj posljednji humanitarni rad bio je u izbjegličkom kampu Moria na grčkom otoku Lesbos. Trenutno je u kampu smješteno više od 10.000 izbjeglica koji su čamcima došli iz Turske”, priča Mameledžija.

Organizacija “Health Pont Fondation” za koju volontira jedina je koja pruža stomatološku pomoć u ovom kampu.

“Kamp čine šatori i kontenjeri, ukupnog kapaciteta za 3.000 ljudi, Međutim, trenutno je to dom za 10.000 ljudi. Moj prvi dojam kampa je bio užasan. Sve je ličilo na logor ili zatvor. Bodljikava žica je bila svugdje, rešetke, smeće, smrad, neopisivo. Podsjetilo me na snimke BiH s početka devedesetih i našu ratnu prošlost”, kaže Mameledžija.

Za nju je u tim trenucima, govori nam, najteže bilo procijeniti psihičko stanje pacijenata, s obzirom da su mnogi bili mučeni, imali ratne traume i strah za egsistenciju. No, ipak…

“Uspjela sam svakom pacijentu pomoći, dovoljno da zubobolja prestane biti njihov najveći problem, jer imaju dovoljno drugih. Možda zvuči sebično, ali u tom kampu, okružena izbjeglicama, osjetila sam da sam sve u životu uradila ispravno. Imam znanje i vještine koje nekom može oduzeti bol i zauzvrat dobijem najiskrenije ‘hvala’. To mi je najljepši poklon”, skromna je Mameledžija.

U humanitarnom radu bilo je najteže, dodaje, skupiti hrabrost jer nije znala šta je očekuje.

“U Haitiju sam radila bez struje i vode. Tu su improvizacija i kreativnost bili najvažniji. Kada se sjetim šta sam sve izmišljala za sterilizaciju instrumenata koje sam kuhala napolju na otvorenoj vatri u loncu pod pritiskom, sad bih mogla da se smijem”, prisjeća se Mameledžija.

Na kraju, dotičemo se i članka koji je o njenom radu objavio njemački “ZM”.

“S obzirom da je izbjeglička kriza u Grčkoj sada ponovo postala aktuelna “ZM” je bila zainteresovana da objavi moj rad na Lesbosu. Cilj tog članka je bio informisati javnost o trenutno katastrofalnom stanju u kojem se nalaze izbjeglice na grčkom otoku, motivisati druge kolege da se pridruže u donacijama i stručnoj pomoći na terenu. Ja ću biti jako sretna ako taj tekst ispuni svoj cilj i motiviše druge da sudjeluju i sa mnom pomognu u radu u kampu”, poručuje Mameledžija.

– /bhraja.ca/

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: sri stu 13, 2019 4:24 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto lis 05, 2010 12:48 pm
Postovi: 85997
Lokacija: Black Holes Matter
Želimo joj puno sreće u životu i da povuče za sobom mamu, tatu, sestru, brata, rođake, amidžu, daidžu, nenu, i par prijateljica iz ulice.

_________________
Što islam uništi to ni dragi Bog više ne može popraviti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 3:27 pm 
Offline

Pridružen/a: sri stu 13, 2013 5:10 pm
Postovi: 2942
Izasli podaci za 9.mesec.
Federacija 1572/1574
Nastavlja se pad.Pad u odnosu na isti mesec prosle godine je oko 5 %


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 3:55 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
chubura je napisao/la:
Izasli podaci za 9.mesec.
Federacija 1572/1574
Nastavlja se pad.Pad u odnosu na isti mesec prosle godine je oko 5 %Federacija oko -750 prvih devet mjeseci ove godine.

Iseljavanje definitivno glavni pokretač pada.

Prošle godine pad 6%. .
I ove godine pad 6.5%

12.5% demografske snage izgubljeno za samo dvije godine.
Ako i slijedeća godina bude ovakva, to će biti gubitak oko 20% demografske snage za samo tri godine. Normalni narodi bi bili u panici.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 4:05 pm 
Offline

Pridružen/a: sri stu 13, 2013 5:10 pm
Postovi: 2942
Robbie MO je napisao/la:
chubura je napisao/la:
Izasli podaci za 9.mesec.
Federacija 1572/1574
Nastavlja se pad.Pad u odnosu na isti mesec prosle godine je oko 5 %Federacija oko -750 prvih devet mjeseci ove godine.

Iseljavanje definitivno glavni pokretač pada.

Prošle godine pad 6%. .
I ove godine pad 6.5%

12.5% demografske snage izgubljeno za samo dvije godine.
Ako i slijedeća godina bude ovakva, to će biti gubitak oko 20% demografske snage za samo tri godine. Normalni narodi bi bili u panici.

Deseti mesec je bio jaci prosle godine,tu treba ocekivati veci pad.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 4:11 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub srp 08, 2017 11:10 am
Postovi: 10087
Robbie MO je napisao/la:
chubura je napisao/la:
Izasli podaci za 9.mesec.
Federacija 1572/1574
Nastavlja se pad.Pad u odnosu na isti mesec prosle godine je oko 5 %Federacija oko -750 prvih devet mjeseci ove godine.

Iseljavanje definitivno glavni pokretač pada.

Prošle godine pad 6%. .
I ove godine pad 6.5%

12.5% demografske snage izgubljeno za samo dvije godine.
Ako i slijedeća godina bude ovakva, to će biti gubitak oko 20% demografske snage za samo tri godine. Normalni narodi bi bili u panici.


Čestitke našim islamiziranim komšijama, držimo im palčeve da i ove godine otresu hiljadu u minus.
Ovim tempom za 2-3 godine idu ispod 10.000. zivorodjenih godisnje, taman dobro za izborne kampanje 2022. :zivili

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=IChjIGFUyUQ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 4:37 pm 
Offline

Pridružen/a: čet sij 24, 2019 8:33 pm
Postovi: 1136
Bošnjaci će i ove godine na nivou cijele BiH imati 15000+ živorođenih bez dijaspore.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 4:39 pm 
Offline

Pridružen/a: čet stu 08, 2012 1:05 am
Postovi: 16905
Ne zaleći se, tek je sutra Džuma namaz, možda hodža objavi i bolje rezultate.


Zadnja izmjena: Carmello Šešelj; čet stu 14, 2019 4:40 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 4:40 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Bosnjak007 je napisao/la:
Bošnjaci će i ove godine na nivou cijele BiH imati 15000+ živorođenih bez dijaspore.


Na kojim podacima to temeljiš, možeš li staviti izvore? :zubati

Jer, meni ispada 13 200.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 4:45 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto lis 05, 2010 12:48 pm
Postovi: 85997
Lokacija: Black Holes Matter
Imamo veliku sreću što su se toliko radikalizirali i prolupali. Odmah iza rata srpske, hrvatske i slovenačke firme su imale neku idealiziranu furku da će moći otvarati firme u muslimanskim općinama i zarađivati na jeftinoj radnoj snazi. Srećom ovi imbecili su to uglavnom sve rastjerali.

_________________
Što islam uništi to ni dragi Bog više ne može popraviti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 4:54 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
1991:
Broj rodjenih Slovenaca 20 000
Broj rodjenih Muslimana u BiH 35 000

2019:
Broj rodjenih Slovenaca 20 000
Broj rodjenih Muslimana u BiH 13 000

Pad od trećeg jugoslavenskog naroda do labavog petog mjesta (pretekli ih Albanci i Slovenci), možda i šestog jer Makedonci su tu negdje.

Kad si vjerska nakupina bez državotvornosti, onda te vjetar nosi vamo-tamo, čekaš na koju obalu će te rijeka izbaciti, "nafaka", daće Alah, sabur.

Slovenci imaju brod s propelerom i GPS-om.
Hrvati imaju brod s jedrima i pomorskim kartama.
Muslimani imaju splav bez vesla. :D

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:05 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Makedonci imaju sada 10 500 rođenih no daleko su stabilniji od bosanskih muslimana.

Ja sam ponudio okladu da će do 2029. godine muslimani imati ispod 8 500 rođenih u Federaciji. To se mora dogoditi jer prema popisu znamo da će 2029. imati 25% manje majki, to ih baca na oko 10 500 rođenih. Na to dodaj efekt migracija tijekom slijedećih 10 godina, koji će sigurno reducirati rođene za još bar 2000 (to bi iznosilo samo 200 godišnje).

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:20 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 23, 2009 6:09 pm
Postovi: 5723
Robbie MO je napisao/la:
Pad od trećeg jugoslavenskog naroda do labavog petog mjesta (pretekli ih Albanci i Slovenci), možda i šestog jer Makedonci su tu negdje.

Kad si vjerska nakupina bez državotvornosti, onda te vjetar nosi vamo-tamo, čekaš na koju obalu će te rijeka izbaciti, "nafaka", daće Alah, sabur.

Slovenci imaju brod s propelerom i GPS-om.
Hrvati imaju brod s jedrima i pomorskim kartama.
Muslimani imaju splav bez vesla. :D


Kad insan čita paralelno klix i tebe, može da dobije pomutnju u glavu. Oni sebe vide potpuno suprotno od onog kako ih ti vidiš.
Citat:
Sramota da mi Bosanci i Hercegovci (i politicari i gradjani) neznamo da cijenimo bogatstvo i vrijednosti koje imamo u vrijednosti drzave, ljudskih i prirodnih resursa. 35 miliona Kurda kao primjer jednog velikog naroda nemaju to sto mi imamo, nemaju svoju drzavu. Mi kao mali narodi imamo nasu priznatu drzavu u Evropi i svijetu, prirodne resurse i nase sposobne gradjane i neznamo da se snadjemo kako treba u tom bogastvu i mogucnostima, nego jos mnogi sanjaju i zele (povodjeni pricama jednih drugim i kopirajuci jedni druge) da bjeze u druge takozvane bogatije drzave Evrope. U nekim drzavama Evrope su plate vece ali su puno veci i troskovi, nasi ljudi nisu u svojoj drzavi nego rade i razvijaju tudje drzave sto je kompletan apsurd. Ni u tim takozvanim bogatijim drzavama Evrope ne tece med i mljieko, nego se ljudi moraju dobro namuciti kada je u pitanju skolovanje, rad na radnim mjestima, dizanje velikih i skupih kredita da bi imali neki normalni standard, u vidu stanova, kuca, auta, ekonomije itd. Da nasi ljudi u nasoj drzavi Bosni i Hercegovini ulazu toliko vremena u skolovanje, rad, pokretanje svojih firmi, otvaranju novih radnih mjesta, zaradjivali bi i zivjeli sigurno najmanje duplo bolje nego u takozvanim bogatim drzavama Evrope.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:26 pm 
Offline

Pridružen/a: čet stu 08, 2012 1:05 am
Postovi: 16905
Robbie MO je napisao/la:
1991:
Broj rodjenih Slovenaca 20 000
Broj rodjenih Muslimana u BiH 35 000

2019:
Broj rodjenih Slovenaca 20 000
Broj rodjenih Muslimana u BiH 13 000

Pad od trećeg jugoslavenskog naroda do labavog petog mjesta (pretekli ih Albanci i Slovenci), možda i šestog jer Makedonci su tu negdje.

Kad si vjerska nakupina bez državotvornosti, onda te vjetar nosi vamo-tamo, čekaš na koju obalu će te rijeka izbaciti, "nafaka", daće Alah, sabur.

Slovenci imaju brod s propelerom i GPS-om.
Hrvati imaju brod s jedrima i pomorskim kartama.
Muslimani imaju splav bez vesla. :D

Problem je što ni trend kod drugih neće biti značajno bolji, pa će procentualno stvari minimalno da se promene. Ili grešim? Ne pratim demografiju, pa je moguće da mi je odokativna procena niđe veze.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:29 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Carmello Šešelj je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
1991:
Broj rodjenih Slovenaca 20 000
Broj rodjenih Muslimana u BiH 35 000

2019:
Broj rodjenih Slovenaca 20 000
Broj rodjenih Muslimana u BiH 13 000

Pad od trećeg jugoslavenskog naroda do labavog petog mjesta (pretekli ih Albanci i Slovenci), možda i šestog jer Makedonci su tu negdje.

Kad si vjerska nakupina bez državotvornosti, onda te vjetar nosi vamo-tamo, čekaš na koju obalu će te rijeka izbaciti, "nafaka", daće Alah, sabur.

Slovenci imaju brod s propelerom i GPS-om.
Hrvati imaju brod s jedrima i pomorskim kartama.
Muslimani imaju splav bez vesla. :D

Problem je što ni trend kod drugih neće biti značajno bolji, pa će procentualno stvari minimalno da se promene. Ili grešim? Ne pratim demografiju, pa je moguće da mi je odokativna procena niđe veze.


Past će i Makedonci, ali procentualno stvari nisu baš iste kod svih.
Nitko nema ovakve padove rođenih, dva put po 6% u dvije godine. Nigdje u Makedoniji se nije zatvorilo 30 škola.
To bi u Hrvatskoj ili Srbiji bilo proglašeno kataklizmom i glavna tema u medijima.

Padovi od po 1000 po godini za narod kojeg se rađa oko 14 tisuća, to je kao da Srbija bilježi padove od po 4000 godišnje.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:32 pm 
Offline

Pridružen/a: čet stu 08, 2012 1:05 am
Postovi: 16905
Mislio sam na Srbe i Hrvate u BiH.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:34 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Carmello Šešelj je napisao/la:
Mislio sam na Srbe i Hrvate u BiH.


To će ostati približno, iako ja i tu vidim pomake jer je jasno da ovima pada udio u rođenima zadnjih godina. Pad udjela rođenih sa blizu 60% na 52% nije mala stvar.

Na kraju ćeš dobiti BiH sa par stotina tisuća svakog naroda, i Hrvatskom i Srbijom koje će izgledati kao gorostasi, kao Rusija i Kina u usporedbi s ovom šakom jada.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:34 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub srp 08, 2017 11:10 am
Postovi: 10087
Carmello Šešelj je napisao/la:
Mislio sam na Srbe i Hrvate u BiH.


Vjerovatno.
Jer dolaze na red da radjaju generacije rodjene u ratu 1992-95.
Tu ce bas svi otresti.
Al Srba i Hrvata ima i izvan tzv. BiH, milioni. A Muslimana nema.

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=IChjIGFUyUQ


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:37 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
novovrijeme je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Mislio sam na Srbe i Hrvate u BiH.


Vjerovatno.
Jer dolaze na red da radjaju generacije rodjene u ratu 1992-95.
Tu ce bas svi otresti.
Al Srba i Hrvata ima i izvan tzv. BiH, milioni. A Muslimana nema.


Jedna je situacija da imaš 2 milijuna muslimana 1991. s vrhunskom demografijom koji priželjkuju državu 30% manju od Srbije.

A druga je situacija da šaka jada od 900 000, nastanjena u tri lokve i koja se raseljava, traži za sebe državu na Balkanu malo manju od Srbije.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:39 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Nijedan rat na prostoru BiH do sada, u zadnjih 1000 godina, nije bio ravnopravna bitka između unutarnjih faktora bez vanjskog upliva.

Zato je itekako bitno što se nalazi oko BiH. Pogotovo ako se radi o istom narodu unutar i van BiH i to na 3/4 teritorija.

I bitna je jako relativna veličina BiH populacije u odnosu na Hrvatsku i Srbiju.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:41 pm 
Offline

Pridružen/a: čet stu 08, 2012 1:05 am
Postovi: 16905
Biće u mogućnosti da se kurče kao Mongolija svojim susedima. Već su u takvoj situaciji, ali u budućnosti će to stvarno biti na nivou crtanog filma.


Zadnja izmjena: Carmello Šešelj; čet stu 14, 2019 5:43 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:42 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Carmello Šešelj je napisao/la:
Biće u mogućnosti da se kurče kao Mongolija svojim susedima.


Otprilike tako. S jedne strane će imati "Rusiju", s druge "Kinu". I populacijski a pogotovo vojno.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: 1995.-2019. Krah multietniĆarsko-demografske politike baznian muzlims
PostPostano: čet stu 14, 2019 5:48 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 11:29 am
Postovi: 34653
Moja predikcija je da će uskoro početi pričati o "koridoru za Bihać".

To je prvo o čemu bi npr. Slovenci razmišljali u njihovoj situaciji :zubati , dapače Slovenci bi bili opsjednuti tom temom.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39219 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1211, 1212, 1213, 1214, 1215, 1216, 1217 ... 1569  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: Fela Kuti i 27 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO