HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 ožu 2025, 12:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89738 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826 ... 3590  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2018. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 30 stu 2018, 14:23 

Anketa o radnoj snazi:BIH 2,7 miliona st.FBiH 1 680 000 stanovnika.Bosnjaci u federaciji max. 1,2 miliona,a u celoj BiH manje od 1,3 miliona.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2018, 14:48 

ako se ne varam,jedan od naslova na portalu hb.org od prije 9-10 godina je bombastično najavljivao da bi 2013. godine udio Hrvata u Gradu Mostaru trebao doseći 60 %...
a evo sada se nadamo da će u petom mjesecu 2019 godine objaviti da smo dosegli 58 %,koliko sam shvatio...
loše,loše...trebalo je to puno bolje biti...

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2018, 18:00 

Svima kojima je ovo loše, pozvani ste svi da doselite u Mostar i sami pripomognete.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2018, 19:47 

PCM je napisao/la:
Svima kojima je ovo loše, pozvani ste svi da doselite u Mostar i sami pripomognete.

Možda iz tvoje perspektive to ne izgleda tako, ali za većinu nas Hrvata u BiH preseljenje u Mostar je iznad vlastitih mogućnosti

Vrh

PostPostano: 30 stu 2018, 20:41 

Bobovac je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Možda iz tvoje perspektive to ne izgleda tako, ali za većinu nas Hrvata u BiH preseljenje u Mostar je iznad vlastitih mogućnosti

Ne govorim za tebe osobno niti za Hrvate BiH kao kolektiv, već za ove koji vode ratove po internetu i još prigovaraju što razlika između nas i Bošnjaka u Mostaru umjesto 10% nije 20%. To ko one fore što nismo uzeli Istočni Mostar, pa zato što je trebalo krvi do koljena - za koga ili za što točno ... Zašto Srbi nisu uzeli Vukovar za tjedan dana - pa zato što nisu mogli.

U okviru otvorenih granica EU i Hrvata BIH koji mogu dignut sidro sutra gdje im volja, trendovi i u Mostaru i u HNŽ su dobri, a tko želi bolje nek se sam na licu mjesta pobrine za to.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2018, 22:36 

Problem mostara i naseg pokusaja dominacije u istome nije samo jedan(demografija).Javne firme imaju preko 50% uhljeba iz (Širokog,Ljubuškog,Čitluka,Rame,Čapljine) koji naravno vozare a ne kupuju stan i osnuju obitelj u "ciganiji".To je klasični "prazan hod" jer su javne firme trebale posluziti za jacanje nase pozicije a ne pojedinca.Takva radna mjesta su trebala poslužiti za mlade Hrvatske obitelji iz djelova bosne gdje ne prelazimo 5% ili 10% (Teheran,Zenica,Kakanj,Vareš...). Da bi se smirile strasti valjalo bi prebaciti neke firme manje vrijednosti u gore navedene sredine(čisto zbog neke ravnoteže i hlađenja ponekih glava).Drugi problem je homogenost teritorija gdje mi na onoj strani nemamo nikakvu moć ni utjecaj.Da smo izmjesani dok mi jačamo to bi imalo snazan psiholoski utjecaj na njih, kao što je naš slučaj u Travniku ili Bugojnu(nestajanje). Poveznica nam može biti i podijeljeno Uskoplje gdje oni mogu biti i na 60 % al nasi nece napustati zbog psiholoske granice(zna se tko sta drzi)

Vrh

PostPostano: 30 stu 2018, 23:58 

Potpuni je promašaj ganjati 60, 70 ili više % u jedinstvenom Mostaru. Bitno da ne idemo ispod 50%, a to je već osigurano. Sve preko 55% je kontraproduktivno jer je to ionako podijeljen grad. Zapadni Mostar je naš, Istočni njihov. To što nema teorije da padnemo ispod 50% je osigurač da Muslimani neće tražiti da se grad unitarizira.

S tim u vidu, svaki naš doseljenik u Mostar znači jedan Hrvat manje tamo gdje je potrebniji i k tome to znači i još jedan Hrvat koji neće imati puno djece. Vjerojatno nema pogubnije situacije za natalitet od skučenog mostarskog stana.

Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 00:11 

A gdje je to Hrvat potrebniji?

U zapadnoj Hercegovini? Tomislavgradu i Livnu? U Orasju koje ne ni granici s Federacijom? U Sarajevu? Zenici? Tvoja logika eventualno vrijedi za Srednju Bosnu, iako i tamo imas, i medju Hrvatima i Bosnjacima, dio mladih ljudi koji zele karijeru koju mogu imati samo u vecem gradu, ili iz bilo kojeg drugog razloga zele u veci grad. Gdje da oni idu?

Zamisli da Hrvatskoj pobrises s mape Zagreb, Split, Rijeku, Pulu, Karlovac, Osijek, Slavonski Brod, Zadar, Sibenik, Dubrovnik, Varazdin..., i sve ostale gradove preko 10 000 stanovnika. Sto dobijes?

Nemoguce je imati sposobne i obrazovane kadrove, elitu, ako nemas jedan centar. Hrvati po prvi puta u 500 godina u BiH imaju jedan homogen vlastiti centar koji je po kolicini institucija otprilike 5. hrvatski grad (ispred Zadra, i otprilike kao Osijek). 60% rodjenih u Mostaru je neki minimum da se to pitanje za sva vremena skine s dnevnog reda.

Hrvatima u Mostaru uopce ne smetaju Muslimani, dapace i oni pridonose velicini i regionalnoj vaznosti grada, ali grad mora imati dominantnu hrvatsku vecinu. A ja ju definiram kao 65%. No, isto tako mislim da ce se ona postici tek jacim otvaranjem granica BiH, sto Njemacka djelomicno radi vec od sijecnja. BiH ima 50% previse stanovnika.

Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.

33% dionica firme koja je bankrotirala vrijede 0.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 00:47 

Gore je bila tema mostar al dakako da je Hrvat trenutno najpotrebniji u srednjoj bosni jer je posao u HNZ skoro pa zavrsen, al mi nije jasna druga stvar. Ako se vec islo na saburanje tj na duzu igru(jedina opcija nakon Daytona) zasto nismo prebacili neke javne firme u srednju bosnu tamo gdje su Hrvati oko 50% (N.Travnik npr)??.Da ne nabrajamo kakve su se firme mogle stvoriti da djeluju u kooperaciji s Aluminijskim(obicne pilane) kao i s ostalim njemu bliskim firmama. Svaki zdrav razum je mogao pretpostaviti sudbinu Mostara kao i HNŽ. Praljak je još 90 tih znao da smo moćniji te da zbog toga bošnjaci ne žele jedinstven grad što je javno i govorio. Nakon rata smo uradili takve gluposti, zasrali gdje se moglo, sami sebi pucali u nogu da je to nešto za nepovjerovat...

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 01:12 

Diablo je napisao/la:
Problem mostara i naseg pokusaja dominacije u istome nije samo jedan(demografija).Javne firme imaju preko 50% uhljeba iz (Širokog,Ljubuškog,Čitluka,Rame,Čapljine) koji naravno vozare a ne kupuju stan i osnuju obitelj u "ciganiji".To je klasični "prazan hod" jer su javne firme trebale posluziti za jacanje nase pozicije a ne pojedinca.Takva radna mjesta su trebala poslužiti za mlade Hrvatske obitelji iz djelova bosne gdje ne prelazimo 5% ili 10% (Teheran,Zenica,Kakanj,Vareš...). Da bi se smirile strasti valjalo bi prebaciti neke firme manje vrijednosti u gore navedene sredine(čisto zbog neke ravnoteže i hlađenja ponekih glava).Drugi problem je homogenost teritorija gdje mi na onoj strani nemamo nikakvu moć ni utjecaj.Da smo izmjesani dok mi jačamo to bi imalo snazan psiholoski utjecaj na njih, kao što je naš slučaj u Travniku ili Bugojnu(nestajanje). Poveznica nam može biti i podijeljeno Uskoplje gdje oni mogu biti i na 60 % al nasi nece napustati zbog psiholoske granice(zna se tko sta drzi)

Odlicno... rodjenim Mostarcima ne moze zapast nijedna od tih boljih firmi i oni nazalost moraju bjezati ili imaju max. 1-2 djece.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 01:33 

CroLordz23 je napisao/la:
Diablo je napisao/la:

Odlicno... rodjenim Mostarcima ne moze zapast nijedna od tih boljih firmi i oni nazalost moraju bjezati ili imaju max. 1-2 djece.

Brati da daš i 10 000 placu ostao bi isti broj djece,samo bi mu zena bolje izgledala i više putovala. Budimo realni...

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 01:48 

Diablo je napisao/la:
Gore je bila tema mostar al dakako da je Hrvat trenutno najpotrebniji u srednjoj bosni jer je posao u HNZ skoro pa zavrsen, al mi nije jasna druga stvar. Ako se vec islo na saburanje tj na duzu igru(jedina opcija nakon Daytona) zasto nismo prebacili neke javne firme u srednju bosnu tamo gdje su Hrvati oko 50% (N.Travnik npr)??.Da ne nabrajamo kakve su se firme mogle stvoriti da djeluju u kooperaciji s Aluminijskim(obicne pilane) kao i s ostalim njemu bliskim firmama. Svaki zdrav razum je mogao pretpostaviti sudbinu Mostara kao i HNŽ. Praljak je još 90 tih znao da smo moćniji te da zbog toga bošnjaci ne žele jedinstven grad što je javno i govorio. Nakon rata smo uradili takve gluposti, zasrali gdje se moglo, sami sebi pucali u nogu da je to nešto za nepovjerovat...

Zaboravljas par cinjenica:

1. Odmah iza rata, muslimani su u prvim godinama cinili blagu vecinu rodjenih (barem je to tako fzs prikazivao, tko zna je li bila istina), 1998. se cinilo da blago gubimo u Mostaru demografsku bitku
2. Cinilo se da moze biti i gore, ako se Skandinavija vrati u Mostar. No to se nije dogodilo.
3. I danas, Muslimani su brojniji u generacijama starijim od 60 godina. Slicno kao sto Hrvati u Varesu cine vecinu penzionera te opcine. Zato oni cine apsolutnu vecinu umrlih u gradu svake godine. To je jedan dio objasnjenja zasto su isti ili cak blago jaci na izborima. Muslimani u HNZ imaju odlicnu izlaznost ali i ti penzioneri imaju najvisu izlaznost od svih grupacija. Hrvati su vecina medju rodjenima, muslimani vecina medju umrlima. Prosle godine se ja mislim prvi put desilo da je medju umrlima Hrvata vise, to je prvi znak da ove jako brojne stare generacije Muslimana 70-godisnjaka (a mislim da Zapadni Mostar tome najvise pridonosi) vec lagano izasle, i da Hrvati lagano postaju vecina u svima generacijama od najmladjih do najstarijih, a najveca razlika je kod najmladjih. Medju najmladjima imamo 30% vise Hrvata nego Muslimana. Da je to slucaj i medju penzionerima, i da je izlaznost ista, na izborima u Mostaru bi imali 30% vise glasova od njih, sto znamo da nije slucaj, dapace jako daleko od toga.

Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.

33% dionica firme koja je bankrotirala vrijede 0.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 02:16 

Ima li netko nekakav info o miješanim brakovima u BiH?

Za Hrvatsku sam našao podatak da je osjetan rast brakova između Hrvata i strankinja iz susjedstva. Npr. 2016. 1155 Hrvata je oženilo strankinje. 1155 hrvatskih mladoženja koji su se oženili strankinjama njih 269 se oženilo mladenkama iz BiH (Bošnjakinje ili Bosanke Srpske), a njih 235 mladenkama iz Srbije, slijede Nijemce, Slovenke, Austrijanke itd.

Napominjem da se ne radi o Hrvaticama iz BiH i Vojvodine ili o Srpkinjama hrvatskim državljankama, već isključivo o državljankama BiH i Srbije, znači Bošnjakinjama i Srpkinjama iz BiH te Srpkinjama iz Srbije.

Uglavnom su muškarci Hrvati u Hrvatskoj ti koji se žene strankinjama u Hrvatskoj, naspram tek 89 Hrvatica koje su se udale za strance u 2016. od toga tek 4 njih za Srbe iz Srbije.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 11:23 

Bobovac je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Kaj je onda beli Zagreb grad? Vaseljena? :D

Neš ti velegrada, Mostara.

Da se razumijemo. Mostar mi je super, živio sam u njemu i redovno dolazim ali da je neki grad i nije. Čapljina je ljepša, ugodnija, bliže moru a i vlakom povezana. A i AC ide do Berlina iz nje.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 11:44 

Ma da vas je i sto tisuca vise i 94% dzaba vam je. Nema preko Bulevara i kraj price.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 13:27 

Ma ja ba HAHAHAH
Amiđa daj se najedi,nervozan si laješ puno.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 15:14 

Puljić: Veleposlanik mi je rekao – “Ili ćete se seliti ili asimilirati”
https://www.jabuka.tv/puljic-veleposlan ... imilirati/
Pomalo jadan, kukavički nastup Puljića, kad je već počeo zašto ne dovrši imenovanjem tog veleposlanika...
Spominje nekakvu medijsku maglu a i sam sudjeluje u istoj.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 15:15 

Ma Puljic je zreo za penziju.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 15:32 

Puljic je 1992. Hrvate nagovarao u savez sa Muslimanima a onda cetvrt vijeka pravdao tu svoju glupost dodatnim multikulti umotvorinama da bi se tek danas kao probudio. Sve do nedavno je srao po Covicu a sad ponavlja ono sto Covic godinama govori.
Aj ti sad u penziju i pusti nekog pametnijeg da se bavi tim poslom, uzalud si zivot potrosio isto ko hodza Komarica.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 15:33 

Vujadin je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
1.40 milijuna, uz ovih 14 000 rodjenih i pretpostavku od 10 promila stvarni natalitet.

Ako se ne varam na popisu 2013. je bilo 1.55 milijuna Bosnjaka u Federaciji, a samo u USK je u tom trenutku oko 70 000 lažno popisano (alternativa je da vjerujemo da je tamo stopa nataliteta 5-6 promila), znaci 1.48 milijuna samo ta korekcija za USK kad se napravi. Kad se doda korekcija za druge kantone (recimo u Mostaru je oko 5000 popisanih “Skandinavaca”) te odseljeni u razdoblju 2013.-2018. a bilo ih je deseci tisuća, dolazim do procjene o

1.35-1.40 milijuna Bosnjaka u Federaciji

Ove dvije metode se dobro slažu, obje daju ocjenu 1.40.

Uzmi u obzir i mortalitet.
On je u Federaciji iznosio prošle godine 14.719 za Muslimane i 5.267 za Hrvate.
Smatram da on iznosi 11 promila za Muslimane i 14.5 promila za Hrvate, odnosno da Muslimana ima oko 1.300.000, a Hrvata 360.000 u Federaciji.

Čuj to ti smatraš, mnogo relevantna metoda izračuna.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 15:59 

Ako znamo da je još 2000. godine postojala muslimanska većina u Mostaru ili je barem većina tadašnjih pokazatelja upućivala na takav zaključak onda je uspjeh da smo danas jasna većina pa kolika god, pogotovo u uvjetima neznatnog prirodnog prirasta, smanjenog fertiliteta, gdje se neka promjena može dogoditi samo mehaničkim priljevom stanovništva. Naravno tu je i faktor da Hrvati daleko lakše mogu napustiti Mostar i BIH nego Bošnjaci.

Nadalje, mi gledamo samo sebe, ali valjda se nešto i Bošnjake pita i oni imaju neke želje oko Mostara i sigurno se nisu predali. Nisam siguran koliko su svjesni trendova, ali oni će se Mostara odreći kad i mi Novog Travnika i Jajca, dakle nikad.

U takvim uvjetima bi 58% rođenih bio sjajan rezultat i uopće se ne uznemiravam je li taj postotak 55, 58 ili 60%, bitno je da postoji hrvatska većina koje su svi svjesni i da grad ima hrvatskih štih. Neki ovdje pišu protiv ostalih Hrvata koji žive oko Mostara iako su oni presudni da Mostar ima hrvatski karakter, oni daju masovnost. Dodatno, Hrvati u Mostaru uopće nemaju loš natalitet pa da su neki tamo Širokobriježani problem jer uzimaju posao poštenim Mostarcima, dapače od svih najvećih hrvatskih gradova Mostar ima najbolju demografsku sliku i jedini ostvaruje prirodni prirast, iako ponavljam da to nema presudan utjecaj na to da je Mostar postao većinski hrvatski grad u zadnjih 20 godina.

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 16:23 

Nisam pisao protiv okolnih sredina jer i sam zivim u Širokom.Pisem protiv praznog hoda kojeg su isti prouzrocili . Sta mislis koliko bi mostar imao Hrvata da se samo 20% radnih mjesta otkinulo od okoline i dalo mladim Hrvatskim obiteljima koje stizu iz nama nevaznih sredina(Teheran,Zenica, itd ) ???

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 16:33 

Nema nitko nikakav info o miješanim brakovima u BiH zadnjih godina?

Inače, zanimanje za ovu temu je proizašla kod mene nakon što sam nedavno upoznao jednog Hrvata iz Tuzle koji zadnjih desetak godina živi u Zagrebu i koji mi je u razgovoru o mnogim temama vezanim za Hrvate u BiH i Tuzli istaknuo citiram ga: "Hrvatice Tuzle su se totalno Muslimani" odnosno masovno se udaju za Bošnjake.

Na moju opasku da su Hrvatice nacionalno jako osvještene žene i da mu ne vjerujem te da je to vjerojatno njegov nekakav možda dojam, on mi izvadi mobitel i pokaže fejs profile svojih prijateljca s kojima je u Tuzli odrastao, a koje su sad u braku s Bošnjacima. Jedno njih desetak mi je nabrojao i sve su u dobi od 24 do 30 god. Inače on je 1990. rođen i tvrdi da je većina djevojaka iz njegove generacije u braku ili vezama s Bošnjacima.

Sad čitam i ovaj članak u kojem Puljić govori o asimilaciji, a kako do asimiliacija dolazi? Pa kroz miješane brakove! Sumnjao sam da u svim sredinama gdje je Hrvata manje od 5% u BiH, njihova asimilacijama neminovna i na ovom forumu komentirao da hrvatski politički vrh u BiH treba kako god zna vaditi barem mlade Hrvate iz sredina gdje Bošnjaci čine 90% stanovništva jer su osuđeni na nestanak i sad mi lik iz Tuzle sve ono što sam sumnjao potvrdio.

Hrvati Sarajeva, Tuzle i Zenice su osuđeni na nestanak. U takvim sredinama se rađaju novi Komšići!

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 19:32 

robelec je napisao/la:

Inače, zanimanje za ovu temu je proizašla kod mene nakon što sam nedavno upoznao jednog Hrvata iz Tuzle koji zadnjih desetak godina živi u Zagrebu i koji mi je u razgovoru o mnogim temama vezanim za Hrvate u BiH i Tuzli istaknuo citiram ga: "Hrvatice Tuzle su se totalno Muslimani" odnosno masovno se udaju za Bošnjake.

Na moju opasku da su Hrvatice nacionalno jako osvještene žene i da mu ne vjerujem te da je to vjerojatno njegov nekakav možda dojam, on mi izvadi mobitel i pokaže fejs profile svojih prijateljca s kojima je u Tuzli odrastao, a koje su sad u braku s Bošnjacima. Jedno njih desetak mi je nabrojao i sve su u dobi od 24 do 30 god. Inače on je 1990. rođen i tvrdi da je većina djevojaka iz njegove generacije u braku ili vezama s Bošnjacima.

Sad čitam i ovaj članak u kojem Puljić govori o asimilaciji, a kako do asimiliacija dolazi? Pa kroz miješane brakove! Sumnjao sam da u svim sredinama gdje je Hrvata manje od 5% u BiH, njihova asimilacijama neminovna i na ovom forumu komentirao da hrvatski politički vrh u BiH treba kako god zna vaditi barem mlade Hrvate iz sredina gdje Bošnjaci čine 90% stanovništva jer su osuđeni na nestanak i sad mi lik iz Tuzle sve ono što sam sumnjao potvrdio.

Hrvati Sarajeva, Tuzle i Zenice su osuđeni na nestanak. U takvim sredinama se rađaju novi Komšići!

Uz dužno poštovanje Hrvatima tih sredina, ali ti ljudi su vjerovatno i sami glasali za Komšića. Nema tu puno Hrvatstva. Ono što je Hrvatsko odselilo se od tamo

Vrh

PostPostano: 01 pro 2018, 19:52 

1986 je napisao/la:
robelec je napisao/la:

Uz dužno poštovanje Hrvatima tih sredina, ali ti ljudi su vjerovatno i sami glasali za Komšića. Nema tu puno Hrvatstva. Ono što je Hrvatsko odselilo se od tamo

Čović je u Tuzli dobio 2.300 glasova, tako da se ne slažem s tobom.
To je zapravo ono što i žele da kažu Bošnjaci, da za HDZ/HNS, ne glasaju svi Hrvati, pa onda uzimaju nebuloze da je za Ćovića glasala samo jedna trećina Hrvata, jer bi valjda izlaznost kod HB Hrvata trebala biti kao u Sjevernoj Koreji pa da mu se prizna legitimitet da on predstavlja Hrvate,

Vezano za temu, svaki dan gledam i slušam kako se Bošnjaci na sve moguće načine pokušavaju ispaliti iz BiH, a ako je točno da se od Nove Godine i za njih otvara tržište Njemačke, čeka ih takav egzodus da će im posljedice biti katastrofalne.
Čini mi se da se naš trend odlazaka dosta usporio, makar u mojoj okolini, čak ima i popriličan broj ljudi koji se vratio, jer makar danas nije nekakav veliki problem naći solidno plaćen posao i u Usori.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89738 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 820, 821, 822, 823, 824, 825, 826 ... 3590  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, hoblatopla, iprodano, Roko987, zrtvasvihrezimaa i 37 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: