HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 sij 2025, 19:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 88838 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2020. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 11 kol 2020, 15:10 

Tako je. Morali bi poput Izraela radit na vracanju dijaspore. Ima više Hrvata izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, ali glavni cilj bi morao bit povcecanje nataliteta. Mnoge općine su počele isplacivat velike novce majkama i tako treba svuda, ali treba podignut standard i dobroplaćene poslove nudit u tim općinama da ljudi ne iseljavaju. To dvoje je ključ. Sve drugo je kratkoročno rješenje i dovest će nas do scenarija Švedistana. Natalitetom najbolje stoje manji gradići blizu većih gradova gdje ima dobrog posla i predgrađa. Npr Rijeka ima najgori natalitet u Hrvatskoj ali u općinama oko grada raste natalitet i mlade obitelji iz grada ako mogu tu dosele. Zgrade i neboderi sa malim jednosobnim ili dvosobnim stančićima uništavaju natalitet dok velike kuće povecavaju. Treba i to imat na umu i fokusirat se i na to.

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2020. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 11 kol 2020, 15:19 

A za Slavoniju stvarno nisam pametan kako pomoći. Npr čitao sam da Hrvatska planira napravit tvornicu metaka u Zagrebu. Pa kud u Zagrebu, bolje da u Slavoniji negdje ili u Lici čak gdje još ima mladih nešto prije nego odsele i plačat pošteno. Doduše nisam siguran hoće li to bit državna firma al svjedno.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 15:20 

dudu je napisao/la:
zanimljiv je primjer Korčule, ona čak ima i prirodni prirast u 2019. godini.

Citat:
Doseljeni su stranci u dobi između 31 i 67 godina, a među doseljenicima najmlađi su bračni migranti. “...prije pet godina, ustvari šest, došla sam na odmor i upoznala svoga muža. Klasična priča... On je išao mene posjetiti u Južnoj Africi, ali je rekao da ne postoji šansa da će on poć' tamo živjet' tako da sam se morala odlučit' i ja sam došla ovamo”, kaže žena iz Južne Afrike. Više od pola ispitanih bračnih migrantica ima fakultetsko obrazovanje. U trećoj skupini migranata na Korčulu povratnici su prve i druge generacije. Povratnici prve generacije imaju odraslu djecu i u mirovini su. Povrat­nici druge generacije vraćaju se u radno aktivnoj dobi, s malom djecom, i imaju viši stupanj zavr­šene škole. Dolaze iz Južnoafričke Repu­blike, Njemačke, SAD-a, Kanade i Australije... Za mnoge povratnike iz većih svjetskih gradova otok izgleda kao idealno mjesto za život. Tako Kanađanin (43) kaže: “Ali smo uvik planirali doć' nazad, smatra sam da tamo se radi, ovdi se živi... tamo je stvarno, ono ujutro si se diga', o'ša si na posal i doša' si doma na večeru,” piše Večernji.hr.

https://dubrovackidnevnik.net.hr/vijest ... -drugacije

Korčula je čudo od otoka, jako puno ljudi su mornari koji putuju svjetskim morima, a imaju obitelji na Korčuli. Otok živi cijelu godinu za razliku od Orebića npr. koji izgleda zimi kao horor film.

Djece imaju solidno i evo, kad bi me se pitalo koji bih otok odabrao za život u RH, to je baš Korčula. Inače, oni su bili pod Austrijom. I to se vidi i osjeti, kao i svugdje drugo. Viva Austrija!

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 15:30 

Rika sv Vida je napisao/la:
A za Slavoniju stvarno nisam pametan kako pomoći. Npr čitao sam da Hrvatska planira napravit tvornicu metaka u Zagrebu. Pa kud u Zagrebu, bolje da u Slavoniji negdje ili u Lici čak gdje još ima mladih nešto prije nego odsele i plačat pošteno. Doduše nisam siguran hoće li to bit državna firma al svjedno.

ni za Slavoniju dugoročno nema problema, ona će sebe pronaći na negdje 500-600 tisuća ljudi, to je otpimum za tu regiju. ima i u Slavoniji dobrih i razvojnih firmi, potencijal je i poljoprivreda, ali od nje dobro može živjeti relativno malo ljudi, nikako cijela regija.

Osijek je nakon Zagreba najjači IT cluster u Hrvatskoj.

evo recimo investicije u Vukovar. hrvatska firma.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/prvih- ... je-4215223

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 15:32 

Na zalost, alternativa su pakistanci i afganistanci

Ja bi volio da nikog ne uvezemo nikad i da je hrvatsko drzavljanstvo svetinja, ali bez drastičnog podizanja nataliteta u Hrvatskoj kao i drastičnog smanjenja emigriranja ne vidim kako se oduprijet tome.

Kakvi Cesi i Slovaci? Oni bi dosli na Jadran na mera, ali nista drugo. A i nema ih mnogo. Sto ne uvozite Latinoametrikance ili Filipince? I jedni i drugi su katolici a ima ih na tone. Ali ozbiljno, zasto zapadna Evropa ne bi uvozila njih, koji su im kulturoloski mnogo blizi od muslimana i africkih crnaca? Narocito kad ih Ameri nece. Po nekoliko miliona meksikanaca, brazilaca, argentinaca i ostalih i resen problem radne snage a i natalitet ce povecati. Ali izgleda nekom odgovara da se naseljavaju samo muslimani i crnci i to oni iz najgorih drzava.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 15:34 

Pa zaboravili ste Skandinavce, Njemce, Francuze i Italijane da spomenete, pokojeg Amera možda. Situacija je mnogo složenija i opasnija po Hrvatsku nego vi to mislite, ona je kao članica EU najatraktivnija u regionu. Uzimaćete vi ne one koje vi hoćete nego kako vam se kaže, ne sekirajte se, za kvote je Brisel tu.
To je jedan od najvećih problema sa kojim će se čitava Evropa u idućih 5-10 godina suočiti.
Što se integracije tiče, iskustvo govori da se prva generacija brzo integriše. Druga a pogotovo treća generacija je veliki problem, upitajte u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 15:40 

dudu je napisao/la:
Osijek je nakon Zagreba najjači IT cluster u Hrvatskoj.

I to velikim dijelom zahvaljujući nama iz Bosne. Mislim da Žepče ima najviše IT inženjera na 1000 stanovnika. Mahom u Osijeku završili faks.

Osijek ima danas i ono čime se Rijeka diči, originalnu glazbenu scenu... Mia, Krankšvester, Kandžija i Gole žene... ako je nešto u Hr glazbi novo i originalno, dolazi iz Osijeka. Da imaju planinu, rado bih u Esekere...

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 15:41 

Bosanske muslimane u Hrvatskoj treba rekroatizirat i rekristijanizirat a ne im gradit džamije i gradit ''multikulti'' društvo i nikako uvozit hodže iz Bosne što su uradili u Rijeci npr a vjerovatno i u Zagrebu.

Je, to je uzaludan posao.

Korčula je lijepa, a i po Slavoniji treba radit.

Najsigurnije je štancat vlastitu djecu :D

Ali i iber toga, treba vući ljude natrag.

200ak tisuća latinosa bi popravilo neke stvari.
Npr. u Pounju :D

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 15:54 

babo je napisao/la:
Pa zaboravili ste Skandinavce, Njemce, Francuze i Italijane da spomenete, pokojeg Amera možda. Situacija je mnogo složenija i opasnija po Hrvatsku nego vi to mislite, ona je kao članica EU najatraktivnija u regionu. Uzimaćete vi ne one koje vi hoćete nego kako vam se kaže, ne sekirajte se, za kvote je Brisel tu.
To je jedan od najvećih problema sa kojim će se čitava Evropa u idućih 5-10 godina suočiti.
Što se integracije tiče, iskustvo govori da se prva generacija brzo integriše. Druga a pogotovo treća generacija je veliki problem, upitajte u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Iznenadio bi se. Moja susjeda npr je otišla radit u London pred 5 god ko dječja psihologica i bila je klasična indexovka sa pričama Hrvatska je uzas , ne moze se tu ništa i planirala trajno odselit. Tamo se udala za Engleza tj Velšanina koji ima neku malu firmu tamo i jako dobro zarađuje. Došli tu na ljeto na odmor i čovjek se zaljubio u Hrvatsku, svaki pedalj zemlje obilazi, ne samo more i on nju nagovorio da se tu presele, uči hrvatski čovjek i doslovno voli Hrvatsku ko malo koji Hrvat. Evo dobili sinčića nedavno i iako uči paralelno i hrvatski i engleski dali mu čisto hrvatsko ime i krstili u katoličkoj crkvi. Naravno to su pojediničani slučajevi i nema iz takvih zemalji radne snage koji tu dolaze trbuhom za kruhom i posao mu je sav u Engleskoj ali tako malo bogatiji ljudi bi mogli dolazit, pohrvatit se, otvarat tu poslove itd

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:01 

babo je napisao/la:

Iznenadio bi se. Moja susjeda npr je otišla radit u London pred 5 god ko dječja psihologica i bila je klasična indexovka sa pričama Hrvatska je uzas , ne moze se tu ništa i planirala trajno odselit. Tamo se udala za Engleza tj Velšanina koji ima neku malu firmu tamo i jako dobro zarađuje. Došli tu na ljeto na odmor i čovjek se zaljubio u Hrvatsku, svaki pedalj zemlje obilazi, ne samo more i on nju nagovorio da se tu presele, uči hrvatski čovjek i doslovno voli Hrvatsku ko malo koji Hrvat. Evo dobili sinčića nedavno i iako uči paralelno i hrvatski i engleski dali mu čisto hrvatsko ime i krstili u katoličkoj crkvi. Naravno to su pojediničani slučajevi i nema iz takvih zemalji radne snage koji tu dolaze trbuhom za kruhom i posao mu je sav u Engleskoj ali tako malo bogatiji ljudi bi mogli dolazit, pohrvatit se, otvarat tu poslove itd

To je lijepa priča i nije sigurno jedina, ali ja nisam mislio na to. Moj post cilja negdje drugo.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:04 

Kad smo kod latinosa, mi imamo nepresušan izvor Hrvata iz Čilea i Argentine, ima ih more malo. Sve ih treba dovuči nazad. Bit će prostora za kolonizaciju. :zubati

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:09 

weasel je napisao/la:
Kad smo kod latinosa, mi imamo nepresušan izvor Hrvata iz Čilea i Argentine, ima ih more malo. Sve ih treba dovuči nazad. Bit će prostora za kolonizaciju. :zubati

Problem je u tome što migraciju ne možeš da upravljaš kako hoćeš, ona ima svoju individualnu dinamiku.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:09 

Fakat previše seremo, pa evo Bošnje i Srbi misle i kod nas jadno kao i kod njih. Ne razumiju da ovdje ljudi kukaju kad ne mogu na Tenerife na zimovanje.

U RH ljudi žive bar duplo bolje nego u BiH i Srbiji. I dok god je tako mi ćemo povlačiti ljude iz tih zemalja. I to je dobro, i to treba naglašavati i otvoriti se za imigraciju. Ne proganjat imaginarne Miloševiće uokolo.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:12 

Joj kad krenu žugat ova dva bosanđerosa Junuz i Jeffer, svaku temu saseru

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:21 

Gazda je napisao/la:
Joj kad krenu žugat ova dva bosanđerosa Junuz i Jeffer, svaku temu saseru

Ovo sve treba prebacit u temu o revitalizaciji RH. O useljavanju u RH se raspravlja samo ako doprinosi krahu Bošnjačke demografije u BiH.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:23 

Da! Kad Hrvati spase USK od migranata, na poziv malobrojnih tamnošnjih penzionera, država bi trebala pokupovat kuće tamo od Muslimana iz Švedske, Njemačke itd i nudit besplatno Hrvatima iz Juzne Amerike koji trajno dosele :zubati

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:26 

Pa e :D
https://glagoljica.stin.hr/index.php?menu=110&action=3

Jedno malo slovo :zubati

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 16:28 

Bišće, Petrovo (treba zmisliti bolje ime :D), Ključ, Sanski Most, Krupa, Bužim/Jelačićevo, Cazin i Kladuša se trebaju vratiti matici.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 17:06 

weasel je napisao/la:

imam dosta svojih prezimenjaka na fejsu iz Čilea i Argentine, svi redom s Brača i Hvara, 4. ili čak 5. generacija Hrvata, ovi iz Čilea više ni ne izgledaju kao Hrvati, imaju primjese mestika, ali svi brutalno ponosni na podrijetlo.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 17:31 

dudu je napisao/la:
weasel je napisao/la:

imam dosta svojih prezimenjaka na fejsu iz Čilea i Argentine, svi redom s Brača i Hvara, 4. ili čak 5. generacija Hrvata, ovi iz Čilea više ni ne izgledaju kao Hrvati, imaju primjese mestika, ali svi brutalno ponosni na podrijetlo.

To više nije to, treba ciljati na ove koji drže do Hrvatske, treba vratiti sto vise ljudi poput Stiera nazad. Ti iz 4. i 5. generacije koji izgledaju kao domorodci oni više nisu kulturološki Hrvati, njih vratiti nazad je kao da dovodiš obične imigrante.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 17:35 

babo je napisao/la:

Neće ovo s kvotama ići baš tako. Ipak je poslije onog puštanja milijuna "izbjeglica" u Njemačku došlo do promjena u javnom i političkom životu i onih zemalja koje su poput Njemačke, uglavnom primale sve i svakoga. A tu su i Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka koje će stati na kraj pričama o kvotama. Tužno, ali mi se moramo oslanjati na njih po tom pitanju kad je već naša politička klasa sluganska prema Briselu.

Ja ti kažem da bi stvari po tom pitanju, ako se popravimo u nekim stvarima i odigramo pametno, za nas mogle postati bolje nego što mnogi misle. Kroz par desetljeća će tako veliki dio ovih zapadnih država postati "multikulturalan" da bi, kao predigra nekakvog građanskog rata tamo, populacija mogla polako curiti prema onim europskim državama gdje su još domaći ogromna većina. Bi li ti radije živio u Budimpešti, Brnu, Krakowu ili u nekom kvartu u Birminghamu u kojem ti 100 000 ljudi iz Bangladeša skače po glavi? Ionako se svugdje zna engleski.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 17:37 

weasel je napisao/la:
dudu je napisao/la:

To više nije to, treba ciljati na ove koji drže do Hrvatske, treba vratiti sto vise ljudi poput Stiera nazad. Ti iz 4. i 5. generacije koji izgledaju kao domorodci oni više nisu kulturološki Hrvati, njih vratiti nazad je kao da dovodiš obične imigrante.

Ima ih iznenađujuće puno koji se smatraju Hrvatima iako nemaju ništa od toga, ne govore dobro ili uopće hrvatski i imaju nekakvu idealiziranu predstavu o Hrvatskoj. Ali morali bismo prvo srediti neke svoje probleme da bismo postali primamljiviji.

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 18:07 

Jefferson Davis je napisao/la:
Sta kaze Robbie ZG, je li proteklih 7-8 stranica off topic?
Koja navala Kroasana.

Koji Robbie ZG, misliš Robbie Zgoni?

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 18:20 

Jefferson Davis je napisao/la:
A dobro ajde neka netko od istaknutijih zaista i zivi u BiH. :zubati

A sto se tice teme - dovedes Kroasane, postanes Kroasanija.

Šta im fali, i oni su Europljani i katolici, dušu dalo za imigraciju i asimilaciju. :zubati

Vrh

PostPostano: 11 kol 2020, 18:22 

Josip Filipović je napisao/la:
babo je napisao/la:

Neće ovo s kvotama ići baš tako. Ipak je poslije onog puštanja milijuna "izbjeglica" u Njemačku došlo do promjena u javnom i političkom životu i onih zemalja koje su poput Njemačke, uglavnom primale sve i svakoga. A tu su i Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka koje će stati na kraj pričama o kvotama. Tužno, ali mi se moramo oslanjati na njih po tom pitanju kad je već naša politička klasa sluganska prema Briselu.

Ja ti kažem da bi stvari po tom pitanju, ako se popravimo u nekim stvarima i odigramo pametno, za nas mogle postati bolje nego što mnogi misle. Kroz par desetljeća će tako veliki dio ovih zapadnih država postati "multikulturalan" da bi, kao predigra nekakvog građanskog rata tamo, populacija mogla polako curiti prema onim europskim državama gdje su još domaći ogromna većina. Bi li ti radije živio u Budimpešti, Brnu, Krakowu ili u nekom kvartu u Birminghamu u kojem ti 100 000 ljudi iz Bangladeša skače po glavi? Ionako se svugdje zna engleski.

Često nije stvar izbora, u najviše slučajeva ga i nema, nego trbuhom za kruhom pa hvataj prvu dobru priliku. Zato i jesu veći gradovi puni stranaca jer je mogućnost nalaska posla puno lakša nego recimo negdje u urbano manjoj sredini. Što ti spomenu taj neki građanki rat i moguću migraciju na periferiju EU, to bi moglo tako i da se dogodi. I ja mislim da će na zapadu puknuti, obe ekstremne strane, desnica kao i ljevica, sve više jačaju tako da bi moglo doći do sukoba. Onda bi se sav naš svijet slio u maticu, a ima ih kijamet po Evropi. :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 88838 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1570, 1571, 1572, 1573, 1574, 1575, 1576 ... 3554  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: storaB i 29 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: