HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 stu 2025, 04:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 96506 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 3861  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2012. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 21 ruj 2012, 15:17 

Dobri odgovori.

Postoji tu još jedna stvar koja me kopka, kao zanimljivost. Hrvati BiH su strašno pobožni, čak i ove novije generacije, i mislim da i dalje ima fokusa na obitelj - a pobačaj je smrtni grijeh (sa čim se slažem i sa pozicija humanizma). Sa obzirom da dugo nismo imali "urbano" središte, ostala je ta stigma i strah od pobačaja. Podaci od prije par godina su tvrdili da na razini BiH ima više od 60.000 pobačaja, ali nema procjena za RS i FBiH.

Naravno, ne mogu dokazati ništa kroz brojke, niti želim implicirati da su neki narodi "moralniji" od drugih, ali stvarno mislim da su Hrvati najmanje "zagrizli" za komunizam, "urbanizam" i ateizam, i da su najmanje pogođeni tom pošasti.

Mislim da tu ima nešto, ali to su moja subjektivna opažanja koja ne mogu dokazati.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 15:26 

O ovome nemam nekih saznanja, osim nekih opstih utisaka kao i ti, ima poboznosti medju Srbima, ali broj abortusa u Srbiji je ogroman, srpsko selo je unisteno od Pala do Bosilegrada, a stepen poboznosti kakav imaju katolicki vjernici je nama pravoslavcima nepojmljiv. Cak imam utisak da i oni Srbi koji navodno vjeruju se vise ogranicavaju na neku molitvu i hodocasca nego da vjerska ucenja primjenjuju u stvarnom zivotu. Tipa, otici cu ja pod Ostrog, slava mu i milost, ali s bratom necu pricat pet godina, a na prijateljevu zenu gledam ko gladan na peceno prase.

Inace, ono sto vazi za Srbiju, kad je u pitanju stanje svijesti, sistem vrijednosti i sl. jako cesto je identicno i za RS.

E sad, ne znam da li je stanje kod vas takvo kao sto tvrdis, nemam razloga da sumnjam da mozda i jeste, ali kod nas definitivno nije. Dakle, zagazilo se jako puno u lumpenproleterijat i urbani sljam, ateizam, komunizam, materijalizam, beogradizam, torontizam, sidnejizam...

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 15:41 

Zanimljiva rasprava, ako smiem dati svoje mišljenje, Hrvati su bili i najmanje urbanizirani, te se zadržala tradicija vjere i čvrstih obitelji, mi smo imali natalitet malo slabiji od Bošnjaka, ali su nas iseljavanja uništila u vrijeme Juge. Postojala su velika sela, ali osim Mostara Hrvati su bili minorni u svim gradovima koje su popunili Bošnjaci i Srbi dok smo se mi iseljavali i stagnirali.

Za krah RS-a je donekle kriv njen neprirodni položaj, te gubitak i odsječenost od ekonomskih centara, npr ist. Bosna od Tuzle, Sarajeva, Trebinje-Mostar i sl.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 15:47 

Iseljavali su se i Hrvati i Srbi podjednako za vrijeme YU, naravno iz različitih pobuda. Na izvjestan način, činjenica da su se Hrvati dobrim dijelom iseljavali u Europu je na kraju bio začetak obrata, jer se time stekao kapital i strane mirovine koji su pokrenuli zapadnu Hercegovinu i srednju Bosnu i stvorili uvjete za prestanak iseljavanja.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 15:51 

Ministry of Sound je napisao/la:
Iseljavali su se i Hrvati i Srbi podjednako za vrijeme YU, naravno iz različitih pobuda. Na izvjestan način, činjenica da su se Hrvati dobrim dijelom iseljavali u Europu je na kraju bio začetak obrata, jer se time stekao kapital i strane mirovine koji su pokrenuli zapadnu Hercegovinu i srednju Bosnu i stvorili uvjete za prestanak iseljavanja.

Slažem se, ali da nije bilo tih iseljavanja, Hrvati bi 91-e bili debela večina u Mostaru, Travniku, Brčkom, Bugojnu.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 15:51 

Ronaldinho je napisao/la:

Slažem se, ali da nije bilo tih iseljavanja, Hrvati bi 91-e bili debela večina u Mostaru, Travniku, Brčkom, Bugojnu.

slika

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 15:54 

slika

Hvala na tabeli, samo me zanima kako objasniti rast Bošnjaka između 61.-e i 71.-e na popisu, praktički su se uduplali, što je nemoguče, jel se njih dobar dio izjašnjavao Hrvatima, Srbima, Jugosima prije?

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 15:56 

U to se ne bih upuštao na ovoj temi, držimo se migracija.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 15:56 

To vrijedi više za Hrvate u Hrvatskoj. Evo u mojoj crkvi u Zagrebu valjda je polovica ljudi koji idu na misu podrijetlom iz BiH. Hercegbosanci jesu najkonzervativnija i najvjerničkija komponenta hrvatskog naroda. Opet nemam ni ja podataka ali životna iskustva to potvrđuju. I moja generacija u Zagrebu koja je od dole je jako vezana za Crkvu, idu redovito na misu, obiteljska orijentacija je jaka. Normalno to se spaja sa opijanjem u subotu pa u nedjelju na misu ali svejedno najmanje su zaraženi virusom propalih vrijednosti. Nekad biti provincija je zaista prednost. Primaš i negativnosti na sebe sa zakašnjenjem.

Moj je dojam da su i Hrvati ipak više vezani za kršćanstvo što se tiče nauka, vrijednosti. To se ipak u Katoličkoj crkvi puno jače propagira, i ta obiteljska orijentacija, moral. Kako bi Ministry rekao Srbi imaju nacionalističku instituciju pod krinkom Crkve. :zubati Malo karikiranje ali mislim da ističe što je bitno. Katolička crkva je nedvojbeno narodno i domoljubno nastrojena ali ne posvećuje većinu vremena tim stvarima.

U smislu kršćanstva to je kamilica ali smatram da Katolička crkva u glubalu jako povoljno djeluje na narod u moralnom smislu pa makar ono bilo naglašenije humanistički nego što bi možda trebalo ali zalažu se za pozitivne vrijednosti, koje društvo čine jačim. Jedna od tih posljedica je i jači natalitet Hrvata u BiH.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 16:07 

Srbi su u vrijeme svoje države u 19.st i početkom 20.st imali ogroman natalitet, čak i iza 2.s.r., ali moj dojam je da je njih komunizam najviše uništio, koliko njih je bilo samo zadojeno partijon kroz miliciju i JNA. Da ne spominjemo propadanje srpskog sela 70-ih slijedom industrijalizacije, čime je i slabio utjecaj SPC.

Naravno, ovo je samo moje mišljenje i vrh ledenog brijega.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 16:14 

Srbi su u vrijeme svoje države u 19.st i početkom 20.st imali ogroman natalitet, čak i iza 2.s.r., ali moj dojam je da je njih komunizam najviše uništio, koliko njih je bilo samo zadojeno partijon kroz miliciju i JNA. Da ne spominjemo propadanje srpskog sela 70-ih slijedom industrijalizacije, čime je i slabio utjecaj SPC.

Naravno, ovo je samo moje mišljenje i vrh ledenog brijega.

Bingo, poslije 2.sv.rata su Srbe trpali u buvaru (zatvor) zbog slavljenja Slave usred Hrvatske , ali to su radili naši komunisiti , hrvatski komunisti su u tom smislu bili mnogo liberalniji bez obzira šta god neko mislio o njima ,naši su bili puno gori.Gotovo je isplivao najgori šljam kod Srba u svim tim procesima.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 16:35 

Zašto postoji tolika razlika između Hrvata i Srba glede nataliteta? Razlika na razini BiH i nije tolika jer su i Hrvati u minusu, ali se mora reći da općine koje su ostale van kontrole HVO-a pridonose tom minusu zbog starog stanovništva, dok je veći dio općina u Hercegovini i srednjoj Bosni u plusu.

1. Hrvati imaju povoljniju dobnu piramidu? (ne bih rekao)
2. Hrvati imaju bolji standard? (opet ne bih rekao da je razlika toliko drastična)
3. Crkva i vjera igra jaču ulogu kod Hrvata, strožija zabrana pobačaja? (moguće)

Moj je utisak da odnos prema religiji je znacajno drugaciji...

Kod Srba je pravoslavlje i hriscanstvo uglavnom obicaj, na prste mozes prebrojati istinske vernike... cak i pre komunizma, znam iz prica moje bake, Bozic, Uskrs i Slava su bili glavni praznici... Nova godina jedva da se slavila...

A kad je praznik, onda se praznuje, bogato, mrsno...mnogo ljudi za stolom, slavljenicka i svadbarska atmosfera... ni traga skromnosti, posvecenosti zastitniku familije kad je Slava, mrsilo se i za posne Slave...

Znacajan je drugi segment... kod Srba je Svetoslavlje jako bitan element nacionalne ideologije... crkva je vekovima bila jedina ustanova, u kojoj se i molilo, i vencavalo, sahranjivalo, islo u skole, slusali su se propovedi i govori svestenika kao sveto pismo... tu se bastinilo secanje na srednjevekovnu drzavu, nacionalne heroje, tu je prizivano u boj za samostalnu drzavu...

Srbima su vazniji njihovi sveci, ostala hriscanska dogma je tu kao kulisa... to je jedan snazan pokretacki motor koji je gonio Srbe i na velike, i na male stvari, u dubini SPC je to jezgro...

Ono sto je nakalemljeno na to, destruktivan ateisticki komunizam, tu je srz problema... nije nas on odrodio od srpstva, nego od onog sto je dobro u njemu... kad tebi tvoj narod postaje manje vazan u ime neke morbidne ideologije, onda si u stanju i da vodis pogubnu politiku, da progonis svoje ljude samo zato sto se ne zaklinju Titu na vernost... onda ti ne volis svoju drzavu...

Natalitet je posledica nekoherentnog stava prema primarnim stvarima, kada budemo ocistili brozov brlog u potpunosti, necemo vaskrsnuti, ali cemo formirati stabilne temelje na kojima uz poboljsanje standarda ce se formirati jedna nova nacionalno svesna generacija Srba koja ce ostavljajuci iza sebe brojne potomke zidati i zajednicku kucu...

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 16:42 

DzoniBG je napisao/la:
Ono sto je nakalemljeno na to, destruktivan ateisticki komunizam, tu je srz problema... nije nas on odrodio od srpstva, nego od onog sto je dobro u njemu... kad tebi tvoj narod postaje manje vazan u ime neke morbidne ideologije, onda si u stanju i da vodis pogubnu politiku, da progonis svoje ljude samo zato sto se ne zaklinju Titu na vernost... onda ti ne volis svoju drzavu...

Natalitet je posledica nekoherentnog stava prema primarnim stvarima, kada budemo ocistili brozov brlog u potpunosti, necemo vaskrsnuti, ali cemo formirati stabilne temelje na kojima uz poboljsanje standarda ce se formirati jedna nova nacionalno svesna generacija Srba koja ce ostavljajuci iza sebe brojne potomke zidati i zajednicku kucu...

Eto taman kada se "očistilo" od jugoslavenskog komunizma, javila se druga pošast - zapadni konzumerizam, liberalizam i hedonizam, koji je uz slabu ekonomsku situaciju na najboljem putu da sjebe istočnu Europu koliko komunizam u najboljim danima.

Hrvatima je RKC, i njeno promoviranje obitelji i zabrana pobačaja, od neprocjenjivog značaja, a ako njen utjecaj dovoljno oslabi, Hrvati će biti u teškim govnima, koja su nastupila u bivšim katoličkim utvrdama tipa Španjolske, Italije i Portugala - sa razlikom da njihov pad nije krenuo od 4 milijuna ljudi.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 16:49 

Eto taman kada se "očistilo" od jugoslavenskog komunizma, javila se druga pošast - zapadni konzumerizam, liberalizam i hedonizam, koji je uz slabu ekonomsku situaciju na najboljem putu da sjebe istočnu Europu koliko komunizam u najboljim danima.

Hrvatima je RKC, i njeno promoviranje obitelji i zabrana pobačaja, od neprocjenjivog značaja, a ako njen utjecaj dovoljno oslabi, Hrvati će biti u teškim govnima, koja su nastupila u bivšim katoličkim utvrdama tipa Španjolske, Italije i Portugala - sa razlikom da njihov pad nije krenuo od 4 milijuna ljudi.

Da pojednostavim - mislim da se Hrvati vise "plase" Boga... katolicanstvo je mnogo rigidnije, i u mnogim porodicama od malih nogu usadjuje jedan kodeks odnosa prema religiji... u savremenom zivotu se to negde pomalo gubi, ali ostali su jaki temelji, pogotovo u Hercegovini...

Kod Srba tog straha nema, vec se u ime tradicije i predaka uvek formiralo jedno duboko militaristicko drustvo, sklono ekspanzionizmu, i zrtvovanju za ideale, koji jesu nacionalni, ali ne mnogo puta hriscanski...

Sad je to na iskusenju, mi moramo da promenimo, osavremenimo nacionalni obrazac...da izvucemo pouke gde su bile greske... stari kod vise ne radi, moramo da nadjemo neku novu formulu...

Slazem se, postavka modernih ekonomija nam ne ide u prilog, pruzamo otpor, ali ne saglasno... moramo ljude da otrgnemo iz dremeza konzumerstva i zadovoljavanja najnizih nagona...

Videcemo, vreme ce pokazati koliko cemo u tome biti uspesni...i Srbi, ali i Hrvati...

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 16:51 

DzoniBG je napisao/la:

Moj je utisak da odnos prema religiji je znacajno drugaciji...

Kod Srba je pravoslavlje i hriscanstvo uglavnom obicaj, na prste mozes prebrojati istinske vernike... cak i pre komunizma, znam iz prica moje bake, Bozic, Uskrs i Slava su bili glavni praznici... Nova godina jedva da se slavila...

A kad je praznik, onda se praznuje, bogato, mrsno...mnogo ljudi za stolom, slavljenicka i svadbarska atmosfera... ni traga skromnosti, posvecenosti zastitniku familije kad je Slava, mrsilo se i za posne Slave...

Znacajan je drugi segment... kod Srba je Svetoslavlje jako bitan element nacionalne ideologije... crkva je vekovima bila jedina ustanova, u kojoj se i molilo, i vencavalo, sahranjivalo, islo u skole, slusali su se propovedi i govori svestenika kao sveto pismo... tu se bastinilo secanje na srednjevekovnu drzavu, nacionalne heroje, tu je prizivano u boj za samostalnu drzavu...

Srbima su vazniji njihovi sveci, ostala hriscanska dogma je tu kao kulisa... to je jedan snazan pokretacki motor koji je gonio Srbe i na velike, i na male stvari, u dubini SPC je to jezgro...

Slažem se ,ali veliki je problem što se nemože drugoga kriviti ,najteže je ispraviti samoga sebe u greškama. No daleko od toga da je demografija jedini važan parametar,u BiH je to najlakše vidjeti ,recimo Bošnjaci su vitalnija populacija pa nemaju pad kao mi ali im je sve ostalo lošije , prije 10 godina Goražde je bio pojam za gradove RS u srednjem Podrinju , gdje je Tuzla bila nasuprot Bijeljine i Zvornika a danas ih šišamo , što smo mi napravili sa Istočnim Sarajevom a šta oni sa istočnim Mostarom itd. Nije toliko loše ali mora bit bolje ,bitno je da skockamo ekonomiju i vratimo obiteljske vrijednosti ,povratak tradiocionalnoj srpskoj misli u čemu mislim da je Republika Srpska otišla dalje od Srbije.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:00 

DzoniBG je napisao/la:

Da pojednostavim - mislim da se Hrvati vise "plase" Boga... katolicanstvo je mnogo rigidnije, i u mnogim porodicama od malih nogu usadjuje jedan kodeks odnosa prema religiji... u savremenom zivotu se to negde pomalo gubi, ali ostali su jaki temelji, pogotovo u Hercegovini...

Kod Srba tog straha nema, vec se u ime tradicije i predaka uvek formiralo jedno duboko militaristicko drustvo, sklono ekspanzionizmu, i zrtvovanju za ideale, koji jesu nacionalni, ali ne mnogo puta hriscanski...

Sad je to na iskusenju, mi moramo da promenimo, osavremenimo nacionalni obrazac...da izvucemo pouke gde su bile greske... stari kod vise ne radi, moramo da nadjemo neku novu formulu...

Slazem se, postavka modernih ekonomija nam ne ide u prilog, pruzamo otpor, ali ne saglasno... moramo ljude da otrgnemo iz dremeza konzumerstva i zadovoljavanja najnizih nagona...

Videcemo, vreme ce pokazati koliko cemo u tome biti uspesni...i Srbi, ali i Hrvati...

pa nemere brez huma da ga jebes :D
nije se dzaba gospa ukazala... :zubati

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:07 

konačni podaci popisa:

Priština -- Kosovo ima 1.739.825 stanovnika, bez Srba koji žive u opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, rezultati su popisa stanovništva iz 2011. godine.

Kosovo je jedina zemlja u Europi koja ima više muškaraca od žena, 50,6:49,4 %. to znači da im je životni vijek dosta kraći od europskog prosjeka, ali i da imaju mlado stanovništvo jer je poznato da se rađa nešto više muškaraca od žena, pa u pravilu među populacijom do 40 godina, uvijek je više muškaraca.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:08 

DzoniBG je napisao/la:

Mislim da ni sami nismo svjesni koliko je ovo bitno. Europska društva su sagrađena na krščanskim temeljima. I od malih nogu se u djecu usađuju pozitivne vrijednosti kroz krščanstvo. Ona kad odrastu se religioznost ili Bog mogu izgubiti u njihovim životima ali vrijednosti u kojima su drilani ostaju. E sad kad oni te vrijednosti hoće prenjeti slijedećoj generaciji tu nastaje teškoća. Jer je individualizam i užitak na prvom mjestu i postavlja se pitanje zašto? Zašto bi ja bio pošten, marljiv, vjeran jednoj ženi, imao djecu ako to neću. Ja odlučujem.

Prije je odgovor bio jasan. To Bog zapovijeda. To je prirodan zakon. Ti prestaješ vjerovati u Boga ali vrijednosti ostaju jer su prešle u naviku. I društvo živi još neko vrijeme na zalihi kršćanstva koje se akumuliralo kroz proteklu generaciju mada se sadašnja ohladila. Ali onda nastaje preokret kad slijedeća generacija koja nije bila uronjena u to dođe na pozornicu.

I to će nas brzo udariti. Nije još jer smo provincija i primamo sve sa zakašnjenjem. Ali zapadni konzumerizam je daleko jača i destruktivnija ideologija. Money talks. Mislim da ćemo brzo to spoznati.

I šta znači prestanak moralnog društva i općeprihvaćenih standarda ponašanja.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:08 

ZlatkoZG je napisao/la:

Slažem se ,ali veliki je problem što se nemože drugoga kriviti ,najteže je ispraviti samoga sebe u greškama. No daleko od toga da je demografija jedini važan parametar,u BiH je to najlakše vidjeti ,recimo Bošnjaci su vitalnija populacija pa nemaju pad kao mi ali im je sve ostalo lošije , prije 10 godina Goražde je bio pojam za gradove RS u srednjem Podrinju , gdje je Tuzla bila nasuprot Bijeljine i Zvornika a danas ih šišamo , što smo mi napravili sa Istočnim Sarajevom a šta oni sa istočnim Mostarom itd. Nije toliko loše ali mora bit bolje ,bitno je da skockamo ekonomiju i vratimo obiteljske vrijednosti ,povratak tradiocionalnoj srpskoj misli u čemu mislim da je Republika Srpska otišla dalje od Srbije.

Po mom sudu Srbi u BiH moraju da rasciste u svojoj glavi... ili je RS drzava(jos nepriznata, ali nebitno), njihova zemlja u kojoj vide svoju buducnost, ili ce biti dugogodinsnji neprilepljeni prilepak Srbiji koji u nekom medjuprostoru ceka veliku srpsku drzavu, dok sadrzaj iznutra curi...

Srbija ima svoje probleme, i to ozbiljne, mi ovde moramo sa njima da se izborimo... dal cemo imati uspeha, ostaje da se vidi... nismo spremni da nadzidjujemo kucu kad nam krov prokisnjava, kad u mnogim segmentima jos nemamo adekvatan odogovor na izazov...

Svaki Srbin u RS treba da se zapita - jel ja ostajem ovde....ili cekam priliku da kupim gajbu u BG i Novom Sadu... i Hrvati isto, nema opstanka ako svaki mladi ambiciozan covek pikira Zagreb kao mesto dokazivanja...

Nece oba naroda izumrti ako se nastavi odliv ljudi, ali ce biti sakat, odrezanih krila, ti ako nemas mladu generaciju zeljnu afirmacije koja punim gasom gura napred... nema tu leba, onda ostaje srednjovecna i starija populacija vec umorna od svega, pun im je kurac sopstvenih problema, nemaju vremena da se posvete opstem dobru svog naroda...

Sa jednom dobrom energijom i verom krenuti napred...bez kukanja i optuzivanja drugih... sam crtas svoje krugove...

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:15 

Kosovo 2011 1.739.825 (bez sjevernog Kosova)

Albanaca 92,93%
Srba 1,47%

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:21 

Svašta ste pametno rekli na zadnje 2 strane. :palacgore1

@dudu

Tema je krah....politike bošnji, ne krah...Srba. :zubati

Daj neke dobre vesti.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:24 

doc je napisao/la:
Mislim da ni sami nismo svjesni koliko je ovo bitno. Europska društva su sagrađena na krščanskim temeljima. I od malih nogu se u djecu usađuju pozitivne vrijednosti kroz krščanstvo. Ona kad odrastu se religioznost ili Bog mogu izgubiti u njihovim životima ali vrijednosti u kojima su drilani ostaju. E sad kad oni te vrijednosti hoće prenjeti slijedećoj generaciji tu nastaje teškoća. Jer je individualizam i užitak na prvom mjestu i postavlja se pitanje zašto? Zašto bi ja bio pošten, marljiv, vjeran jednoj ženi, imao djecu ako to neću. Ja odlučujem.

Prije je odgovor bio jasan. To Bog zapovijeda. To je prirodan zakon. Ti prestaješ vjerovati u Boga ali vrijednosti ostaju jer su prešle u naviku. I društvo živi još neko vrijeme na zalihi kršćanstva koje se akumuliralo kroz proteklu generaciju mada se sadašnja ohladila. Ali onda nastaje preokret kad slijedeća generacija koja nije bila uronjena u to dođe na pozornicu.

I to će nas brzo udariti. Nije još jer smo provincija i primamo sve sa zakašnjenjem. Ali zapadni konzumerizam je daleko jača i destruktivnija ideologija. Money talks. Mislim da ćemo brzo to spoznati.

I šta znači prestanak moralnog društva i općeprihvaćenih standarda ponašanja.

Juce je bila jedna jako zanimljiva emisija na National Geographic... za 120 miliona godina Zemlja ce biti nemoguca za zivot ljudi, opstace oni organizmi koji mogu da se prilagode visokoj temperaturi... za 1.2 milijardi godina izumrece poslednji zivot na zemlji, ubice ga vrelina Sunca koje raste u jace sija, i na kraju za 4.5 milijarde godina privuci ce nas i sazvakati Zemlju...

Poenta je - ako se ne prilagodimo, necemo postojati...kako i na tom sirokom planu, tako i u danasnje vreme...

Ne mozemo mimo sveta, ali kao mali narodi moramo jako paziti kako da se uglavimo negde izmedju, i da budemo kolko je moguce samostalni...

Religija da...dobro si primetio da polako iscezava daj tradicionalni odnos...doci ce internet generacije kojima je odlazak u crkvu dosadan kao odlazak na sahranu rodjaka koga nikad nisi video... znaci mora tu jos nesto postojati, da se zapitamo kao narodi sta nas to veze i spaja, dal je to zajednicka proslost, ili zajednicka buducnost...ja misli da ima mesta za obe stvari.

Najbrze cemo propasti ako se bez prezanja predamo svim globalistickim tokovima materijalistickog poretka... isti si igrac WOW-a kao Tadeshi iz Jokohame, isto cirkas kolu kao James iz Birminghama, na ista se auta palis kao Jevgenius iz Rige... i to je jedna kasha promasenih likova koja je upala u matrix, ne zna kako se komsijina deca zovu, al zna sa kim se jebucka holywoodska diva...

Ajde mi kao narodi da napravimo nesto svoje, nesto autenticno...dal je to kultura, film, sport...obicaji, hrana... da je to samo nase, i da se po tome prepoznajemo...

Mozda sam malo odlutao od teme, ali kao krajnji proizvod, to se sve ocitava i u demografiji...

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:33 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Svašta ste pametno rekli na zadnje 2 strane. :palacgore1

@dudu

Tema je krah....politike bošnji, ne krah...Srba. :zubati

Daj neke dobre vesti.

Pa šta i nije bio cilj da na crash party dovučete Bošnjake i Albance?

Tu ste uspjeli svjetski. Za ove prve spasili i nas. Sad bi ti sve. :zubati

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:34 

Srbi konačno moraju izaći iz postsocijalističkog, ratnog i kriznog načina razmišljanja i življenja.

Kao što Džoni reče, situacija je prosta... Prilagodi se ili nestani.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2012, 17:40 

Summa Sumarum: Ljudi žele promjeniti neke procese koji traju već skoro 50 godina, ali bez ideje kako. U Europi imamo samo primjere Francuza i Iraca koji su uspjeli donekle preokrenuti te negativne procese (iako je kod njih dosta mutno jer nije jasno koliki je autohtoni udjel u tom obratu). Dakle, imate/imamo ambicije biti prvi u Europi, bez pristupa značajnim financijskim sredstvima, koji će sami pobijediti trend koji traje već 50 godina, i koji ne pokazuje znakove usporavanja - dapače. Tko god tu nešto riješi, zaslužuje Nobelovu nagradu za Alkemiju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 96506 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 3861  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: