HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 lis 2025, 12:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 96225 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 31 lis 2021, 13:13 

Robbie MO je napisao/la:
Inače kad je napravljena općina Gusinje, jer je nema na ovoj mapi iz 2011

2014. je formirana opština Gusinje. Na popisu 2011. je na teritoriji današnje opštine bilo 42,6% Bošnjaka, 40,8% Albanaca, 9,4% Muslimana, 3,6% Srba i 2,2% Crnogoraca.
Izdvajanjem Gusinja od Plava, u opštini Plav se udeo Srba i Crnogoraca povećao sa 22,3% na 29,6%.

2013. je formirana i opština Petnjica (izdvojena od Berana). Tamo je preko 96% muslimana. U prvih osam meseci ove godine 30 rođenih i 52 umrla.

Ovo su trenutno opštine u Crnoj Gori.

slika

Postojala je inicijativa da se formira opština Sutomore (izdvojila bi se iz Bara) i ona bi imala oko 4k stanovnika, ali su došli do zaključka da nije isplativa. Ne znam baš kojom logikom su Petnjica i Gusinje isplative, a Sutomore ne, ali dobro.
Bilo je i neke priče da se Petrovac odvoji od Budve (opština bi imala oko 2,5k stanovnika), ali se tu na priči sve i završilo.

Gradska opština Golubovci (u okviru Podgorice) ima 16k stanovnika, ali nigde nema posebnih podataka za nju već samo u okviru Podgorice.

Vrh

Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 31 lis 2021, 13:33 

nova tema o iseljavanju, pratim pozorno.

Citat:
Pola drzave bi platilo da moze otici odavde.
Odlaze doktori, inzinjeri, pravnici, električari, med sestre, apsolutno svih zanimanja. Neki dan slusam, ode covjek sa 58 godina. Penzioner. Ode u DE da radi.

Citat:
Imao solidan posao, platu (dvije), svoj stan i normalan život. I spakovao jedan ruksak i još jedan kofer, pozdravio se, pustio koju suzu i otišao. Dole odem desetak dana godišnje na odmor i to je to, ne mijenjam ovaj trenutni život ni za šta.

Sigurnija i stabilnija budućnost, veći standard, bolje plate, veći izbor posla, veće mogućnosti za napredovanjem na privatnom/poslovnom planu, želja za učenjem još jednog stranog jezika, mnogo veći izbor aktivnosti u slobodno vrijeme, jaka putna infrastruktura, kako kopnena tako i zračna (jbg volim putovati, to mi je bitno), bijeg od BH političko/korupcijske sive svakodnevnice i izapiranja mozga, itd, itd... ovo prvo je svakako najbitnije

Citat:
Otisao sa zenom i dvoje djece i nisam se ni malo pokajao. Djeca u medjuvremenu (dvoje) zavrsila skolu i zaposlili se, ja radim kao i zena mi i mjesecno kane 9-10 hiljada eura. Ostala mi kuca u BiH gdje niko ne stanuje vise i navratim godisnje 10-ak dana i kako koja godina sve me manje zelja vuce ikako da dolazim. Zato, ne oklijevajte!

Citat:
Ovo bas zavisi od slucaja do slucaja, daleko od toga da se moze generalisati, ali ja licno tesko. I u tim nekim godina bih radije dosao negdje blizu (vjerovatno Sicilija) sa finom obalom i plazom, nego nazad u Sarajevo “na svoje”. A kada sam odlazio, svi su mi rekli da cu se za tri mjeseca vratiti…

Citat:
Realno, mi smo besqrac narod. Idemo linijog manjeg otpora kroz citavu historiju. Tu i tamo nas sudbina natjera da se angazujemo i pokazemo zube.

Npr. Irska je imala veliko sranje. Zemlja u rasulu, terorizam. Hrpa ljudi napustilo drzavu. Kad se situacija iole smirila, velika vecina se vratila u Irsku i krenuli haman od nule da prave to sto su danas.

U mnogim zemljama ljudi odlaze, ali ovo kod nas. Ne znam. Bas zabrinjavajuce.

Doslo je do toga da neko nekoga pogresno pogleda, ovaj se seli iz drzave.

Kad pitas ove da se vrate. Ma kakvi, milion isprika, zahtjeva...

Ne znam, treba proci vremena da mi shvatimo sta je drzava.

I ovo govorim ne da se pravim nekim patriotom, jer bi i ja sutra napustio drzavu da dobijem dobru priliku. I to me nervira.

Jer ne zelim da je napustam. Ne zelim da budem stranac. A ove koje ja znam da su vani jesu i dan danas stranci. Dzaba sto su neki i rodjeni tamo.

Niko od njih se ne druzi sa tim ljudima domacim. Bas je rijetkost npr da ce se neko nas u Njemackoj druziti sa svabom, u fra sa francuzom, skandinavija ma kakvi. Opet se nadju bosanci, nadju se drugi stranci, dodje se ovdje u BiH da se nadje muz/zena.

Ne znam, mozda kad ti euri kapaju i kad je sve normalno ne razmisljas o tome. Al dzaba stranac si i uvijek ces ostati.

Citat:
Zato ne treba ici ni u Njemacku ni u Francusku ni u Skandinaviju, vec u neku od zemalja koje su nastale imigracijom - USA, Kanada, Australija, Novi Zeland. Tamo si poslije godinu dana i ti domaci. Tzv. "melting pot".

Citat:
U zadnje vrijeme postalo pomodarstvo.
Svi koji su otišli od otprilike 2002.- 2004. tj. od uvođenja eura ili 2008. od recesije, žive prosječni život. Zavaljeni u kredite, plastika kartice, pozajmice, minusi, klemanje, šparanje, gleda se da se sistem zaebe da se nešto pokuša uštedjeti, prekovremeni/noćni rad itd itd.
Kaže živim extra. kupim jednu jabuku, sjednem na biciklo i odem se vozat kraj rijeke. A ovdje ostavila stan, vikendicu, posao u bolnici, voćnjak. Ok. Poštujem.
Bio. Vidio kako se živi, koliko se radi i koliko ti ostane na kraju. Samo nešto računaš, preračunavaš. Naručuješ se za termin kod ljekara (uglavnom Indijaca) isto ko i ovdje.
Ne platiš osiguranje eban si, platiš osiguranje, iščašiš koljeno, odeš na hitnu dođe ti račun. Kako, pa plaćam osiguranje? E kaže ti plaćaš ovo 10% jeftinije (da se uštedi, jel) a ono ti pokriva samo lom a ne iščašenje i uginuće. I ode ti godišnji. Al kad me pitaju što te nema 'vamo na odmor, kazaću "ebeš Bosnu. Ovdje je zakon. Ne dolazi mi se više......" aha. Kako da ne.
Znam ih u Australiju otišli. Dolaze svake druge godine i to po dvoje (4 člana porodice) jer su karte skupe.
Al opet,
Neka radi ko šta misli da bi trebao uraditi sa svojim životom.
Sad trenutno, zbog korone i ove krize ne znam koliko je srrća ići i započinjati neki novi život bilo gdje.
Mišljenja sam da ovdje u BiH ima perspektive samo da smo manje plachipichke i korumpirani, da smo odlučniji i hrabriji, mogli bi biti jači od Švicarske. Ima para, ima mogućnosti, ali lakše pobjeć neg' boriti se. Vazda bilo

Citat:
Živim i radim u Sa i na državnim sam jaslama i relativno zadovoljan platom 1300 KM sa SSS ali cesto poželim otici vani...
Ne zbog plate nego zbog sistema... zbog prvog GRAS-a tj javnog gradskog prevoza koji je užasan!
Glavni grad države u srcu Evrope, žila kucavica sjeverna longitudinala ulica Drinska tj Safeta Zajke nema javni prevoz tj skroz su ukinute linije Željeznička stanica-Rajlovac i Ž.stanica-Reljevo Dom i na toj liniji voze tzv "markaši" - nelegalni kombi prevoznici gdje se po 10 15 ljudi zgura u narandžasti kombi koji na Heco pijaci prevozi voće i to je tuga i poraz za vidjeti...
A ako i naiđe legalni centrin kombi iz Briješća ili sa Sokola u njega ne možeš ući jer je krcat a ako i uđeš moraš platiti punu cijenu karte jer ti radnički GRAS-ov kupon ne važi u centri iako je i on javni prevoznik - apsurd koji ima samo u BiH!

Otišao bih jednostavno zbog haoticnog sistema, korupcije, nepravde... i savjetujem mladim da bježe glavom bez obzira jer pametan živi gdje mu je bolje a glup tamo gdje je rođen gladnog stomaka i izrevoltiran i sje*an nepravdom!

Znam da nije lahko ostaviti svoj zavicaj... ali vratit se možete ako ne uspijete, makar se necete kajati citav zivot zasto nisam pokusao a ako i uspijete ako vas bude duša molila da se vratite to možete kad odete u penziju ali makar najproduktivniji dio života od 20-te do 60-te provedite kvalitetno i pružite svojoj djeci svijetliju buducnost...

Citat:
Ja sam vec gore neko vrijeme.......procitah cijeli post od costacurta i ne vidjeh nikakvu slicnost sa njegovim pisanjem........kod mene sve susta suprotnost.......i da rekao bih svima da idu

https://forum.klix.ba/odlazak-iz-bih-t160407.html

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 13:37 

Jedan komentar na youtubu na temi iseljavanja mi je najbolji. Sad ne znam više točan copy paste citata ali ide otprlike ovako
"I ja i supruga smo imali dobar posao i živili smo iznadprosjećno za BiH standarde, ali otišli smo isključivo zbog naše djece, kad vidim kakva im je budućnost i potencijal u BiH a kakav potencijal imaju u Njemačkoj, to je dan noć razlika"

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 13:39 

Ko ne pobjegne na vrijeme Bakir Izetbegović će mu biti vrhovni vojni zapovjednik i ratni strateg.
Da sam musliman sama pomisao na to bi me sledila od straha.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 13:41 

To bi mene u slucaju nekog ratnog sukoba ustvari najvise i brinulo.

Bosnjaci jednostavno nemaju lidera. Imaju polu-lidera u kojeg se pola kune a druga polovina po njemu pisa.

To jest na neki nacin rezultat stranacke heterogenosti koja je najizrazenija kod Bosnjaka. U normalnim uslovima bi to bio ogroman plus u smislu demokratizacije drustva, u ovakvom okruzenju pak, to je minus.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 13:43 

turbotakija je napisao/la:

Bosnjaci jednostavno nemaju lidera. Imaju polu-lidera u kojeg se pola kune a druga polovina po njemu pisa.

To jest na neki nacin rezultat stranacke heterogenosti koja je najizrazenija kod Bosnjaka. U normalnim uslovima bi to bio ogroman plus u smislu demokratizacije drustva, u ovakvom okruzenju pak, to je minus.

Objasni ti nama koja je kod vas razlika između stranaka?

Politika im je apsolutna ista svima, jedni se samo pretvaraju da su sekularni drugi se ni ne trude.

⬜🟥⬜🟥⬜
⠀⠀⬜🟥⬜

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 14:44 

Kakav ratni sukob? Zar bi se ti vraćao iz Beča poginut ko zadnja budala za državu koja tjera vlastite građane? Baš zato i neće biti rata.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 15:33 

Lucho je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Inače kad je napravljena općina Gusinje, jer je nema na ovoj mapi iz 2011

2014. je formirana opština Gusinje. Na popisu 2011. je na teritoriji današnje opštine bilo 42,6% Bošnjaka, 40,8% Albanaca, 9,4% Muslimana, 3,6% Srba i 2,2% Crnogoraca.
Izdvajanjem Gusinja od Plava, u opštini Plav se udeo Srba i Crnogoraca povećao sa 22,3% na 29,6%.

2013. je formirana i opština Petnjica (izdvojena od Berana). Tamo je preko 96% muslimana. U prvih osam meseci ove godine 30 rođenih i 52 umrla.

Ovo su trenutno opštine u Crnoj Gori.

slika

Postojala je inicijativa da se formira opština Sutomore (izdvojila bi se iz Bara) i ona bi imala oko 4k stanovnika, ali su došli do zaključka da nije isplativa. Ne znam baš kojom logikom su Petnjica i Gusinje isplative, a Sutomore ne, ali dobro.
Bilo je i neke priče da se Petrovac odvoji od Budve (opština bi imala oko 2,5k stanovnika), ali se tu na priči sve i završilo.

Gradska opština Golubovci (u okviru Podgorice) ima 16k stanovnika, ali nigde nema posebnih podataka za nju već samo u okviru Podgorice.

Pre se pričalo ( uglavnom pred izbore ) da se firmira opština Murino tj izdvoji iz Plava i formira opština Pavino Polje izdojena iz Bijelog Polja

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 15:53 

3AJE6 je napisao/la:
https://www.dnevnik.ba/vijesti/doktor-iz-travnika-rasplakao-gledatelje-autobiografskim-filmom-o-odlasku-u-njemacku-2619710

trbuhom za kruhom
Doktor iz Travnika rasplakao gledatelje autobiografskim filmom o odlasku u Njemačku

Suza mi kanula...radosnica :001_rolleyes

Treba ovakva videa i slicne reklame, di kako da se jave da ispare iz BIH vrtiti na televizijama koje najvise gledaju.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 16:41 

Muslimani u Crnoj Gori, sve općine, rođeni/umrli

Gusinje: 23/40
Petnjica:30/52
Plav: 77/88
Rožaje:177/135

Prije 10 godina Rožaje imalo tri puta više rođenih od umrlih. U takvim okolnostima super odnosa nataliteta i mortaliteta, Muslimani su uspijevali samo držati svoj udio u Crnoj Gori konstantnim, jer je iseljavanje poništavalo priraštaj.

Sada imaju i negativan priraštaj i daleko najveće iseljavanje u Crnoj Gori. Uskoro je više crnogorskih Sandžaklija u New Yorku nego u CG.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 17:11 

Dobro je da uopće više ne sele u Sarajlabad.
Nema više kolonizacije BiH

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 17:14 

Rika sv Vida je napisao/la:
Dobro je da uopće više ne sele u Sarajlabad.
Nema više kolonizacije BiH

Vrlo malo.

Mostar ima duplo više stranih studenata od Sarajeva, a nisu svi strani studenti u Sarajevu Sandžaklije, ima i tu studenata iz Hrvatske, Turske itd. od svuda pomalo.

Isto tako, pored otvorenih granica Njemačke, i bježanije i iz samog Sarajeva, rijetko tko bi došao u Sarajevo danas.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 17:14 

Kontradiktoran si, prvo izdvajaš bošnjake kao najviše stranački raznolike(u smislu svijetalog demokratskog primjera) iako ste tu neđe sa Srbima, što isključuje vašu posebnost i objašnjava nešto drugo, valjda sam možeš shvatit, a onda kažeš kako je to politički idiotizam.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 17:15 

dudu je napisao/la:

Bježanija iz Sarajeva.

Ovaj grad rapidno gubi stanovnike.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 17:41 

dudu je napisao/la:
nova tema o iseljavanju, pratim pozorno.

neki musliman: je napisao/la:
Neka radi ko šta misli da bi trebao uraditi sa svojim životom.
Mišljenja sam da ovdje u BiH ima perspektive samo da smo manje plachipichke i korumpirani, da smo odlučniji i hrabriji, mogli bi biti jači od Švicarske. Ima para, ima mogućnosti, ali lakše pobjeć neg' boriti se.

BBC je napisao/la:
Ko ne pobjegne na vrijeme Bakir Izetbegović će mu biti vrhovni vojni zapovjednik i ratni strateg.
Da sam musliman sama pomisao na to bi me sledila od straha.

Spremni su oni za nomađenje još od odlaska Turaka. Zbili su se islamski bezemljaši uz vodu, u kućama bez fasada. Podsvjesno su odavno spremni za razguljivanje. KaundKa monarhija, Aco Karađorđević, Ante Pavelić, Josip Broz, te amerikanci kroz proces building nations-a, su taj proces odložili za vijek i po. Ne možeš biti državotvoran bez kulturne, političke, naučne i diplomatske elite koju, jebiga, za taj vijek i po nisi iznjedrio. Napravili su od islamističke kaste Izetbegovića sintetičku elitu. Odrekli su se zadnje linije predgrađa nacije, kojoj su pripadali Tunjo, Zulfikarpašić, pa čak i Abdić. Odrekli su se Andrića i Meše, ne shvatajući da im oni nisu neprijatelji, već korektivni faktor.
Zato im je nakon naleta adrenalina lakše pobjeći, nego boriti se. Znaju oni da je Živkovićev plafon raspodijela Ikara po Merhametu i naručeni masakr pred kamermanom CNN-a.
Zamisli da si imao sve sile 150 godina na svojoj strani, koje su se iz petnih žila trudile da od tebe stvor narod. Džaba. Ide novi diskurs u kome će biti maksimalno marginalizovani, jer jednostavno ne postoji više niko ko bi podmetnuo grbaču i resurse za njihov opstanak.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 18:33 

Kmeka zbog iseljavanja.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 18:37 

dudu je napisao/la:
Kmeka zbog iseljavanja.

Kmečidba Muslimana je glazba za moje uši.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 18:45 

Govor u Saboru

Citat:
Bogu hvala, puno bolja situacija je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a daleko najbolja je u Zapadnohercegovačkoj županiji koja ima po mnogim pokazateljima najbolja demografska kretanja u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine", rekao je zastupnik Vidović.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 18:46 

dudu je napisao/la:
Kmeka zbog iseljavanja.

:clap :bihzastava

Koji gušt. A do prije par godina su se naslađivali kako Hrvati nestaju iz BiH...

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 18:54 

dudu je napisao/la:
Kmeka zbog iseljavanja.

Muzika. Simfonija.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 19:09 

95% dijasporaša živi ispodprosječan život vani. Imaš 5% supreobrazovanih, traženih, poduzetnih, ljudi koji su na ovaj ili onaj način došli do kapitala. Ostalo je tropikana. Proletarijat, ljudi koji žive i umru u radnim odijelima, djeca na drogama i stranputicama. Ne dožive ni tu mirovinu da iskoriste ko ljudi. Pune bolnice naših ljudi 50+ kojima je rad slomio leđa.

Međutim balkanski seljak je balkanski seljak i ono radi što što druge ovce rade, pa makar se bacali sa litice svi kolektivno. Žene posebno bi se mazale govnima, kad bi vidjele da to druge žene rade.

Hajd ove katolike i razumijem, ali muslimane. Pobjegli iz tave u lonac. U BiH smo barem u grupi i obranit ćemo se, a tamo drhte ko prutevi kad god neki Orban, Le Pen, ili barem Macron pobijedi na izborima. Neće imati šanse ako se neki novi Hitler pojavi. Pomlatit že ih ko Židove 1942.

A što su dobro društveno prihvaćeni to je čudo jedno. Sve i jedan muški se vraća i traži ženu po BiH i Sandžaku, šanse nemaju da priđu iole boljoj ženi. Pa i dosta žena. Neki hurci uspješni, a niko normalnu ženu nema, nema ovdje traže rukama i nogama. Nisi prihvaćen ako te loklani ne prihvate u obitelj i točka. Nema dalje.

Najveći hype je što prate naše medije i uživaju kad šta loše čuju iz BiH. To im je duševna hrana i neophodna potvrda da opravdaju svoje usrane živote. Ovih dana im se srce puno, jer misle da će ovdje rat.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 19:13 

95% dijasporaša žive ispodprosječan život vani, koji je opet 10 puta bolji nego paćenje u Bosni.
Brojke govore za sebe, a vi se i dalje lažite, do novog prepolavljanja. Mi ćemo biti tu da ugasimo svjetlo za vama.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 19:18 

Auf, krvoločno autozabijanje.
Najjača mu je:"Idete da perete guzicu tuđim roditeljima, dok vaši roditelji kod kuće umiru sami u bijedi i bez ikog svog."

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 19:21 

Ma ja bolje kopat ugljen u Bosni za 250 eura nego prati guzice babama u Njemačkoj za 2500 eur (10 puta više). I još vikendima odraditi kakav mini-job za dodatnih 500-1000 eura neoporezivo. Pa i ovi sto su zadovoljni sa 500-750 EUR u Bosni bi guzice dali za 2000 EUR u uređenoj Njemačkoj.

Budala je tko god ne ode iz Trokutistana.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2021, 19:25 

Sit gladnog ne razumije...
Oksuzluk i bijeda haraju, uz to naša drevna tradicija Mržnja buja svakim danom, a okolo ljudi putuju čak i u svemir kao građani i kad se sve sabere i oduzme odluka je jednostavna samo fali prilika da se nabije nogom i ćao.

Razglednica iz zemlje Safari,... i zbogom žohari :smajl031

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 96225 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 2314, 2315, 2316, 2317, 2318, 2319, 2320 ... 3849  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: