|
|
Stranica: 275/3834.
|
[ 95831 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 18:02 |
|
|
NoviSeer je napisao/la: Može bit da je htio reć kako Hrvati iz tih sredina pričaju lijepim milozvučnim srednjobosanskim naglaskom (kao ja  ) ali koji se razlikuje znatno od onog zeničko - sarajevskog "ŠĆA JE BAAAA" i tih gluposti.  Srednjebosanski dijalekt je novoštokavski ikavski (iliti zapadnohercegovački), a sarajevski je istočnobosanski staroštokavski (starošćakavski) jekavski. S time da se tim dijalektom (minus turcizmi i unakaživanje jezika) pričalo i u Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Varešu i Sutjesci).
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 18:03 |
|
|
Aztec je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Gledam neki dan na muslimanskoj Hayat TV one audicije ZMBT. Hrvati iz SB, a bilo ih je iz NT, Kiseljaka i drugih mjesta pjevaju folk pjesme, govore bosanskim jezikom, izgledaju kao Sandzaklije, itd.  Kako govore "bosanskim" jezikom? Taj jezik za mene ne postoji. To sto ste vi odredjene rijeci prozvali bosanskim jezikom je druga stvar. a to kako izgledaju ostavljam moderatorima da se pozabave. I ja govorim bosanskim jezikom, ja sam Bosanac. Oni su idioti. Pokušavaju nazvati jezik po hrvatskom dijalektu. Iako to nije niti čudno, s obzirom da su naciju nazvali po hrvatskom prezimenu.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 18:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11636 Lokacija: Varta drzava
|
Ceha je napisao/la: Aztec je napisao/la: Kako govore "bosanskim" jezikom? Taj jezik za mene ne postoji. To sto ste vi odredjene rijeci prozvali bosanskim jezikom je druga stvar. a to kako izgledaju ostavljam moderatorima da se pozabave. I ja govorim bosanskim jezikom, ja sam Bosanac. Oni su idioti. Pokušavaju nazvati jezik po hrvatskom dijalektu. Iako to nije niti čudno, s obzirom da su naciju nazvali po hrvatskom prezimenu. Ma znam da jesu. 
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
NoviSeer
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 18:09 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 16:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
Ceha je napisao/la: NoviSeer je napisao/la: Može bit da je htio reć kako Hrvati iz tih sredina pričaju lijepim milozvučnim srednjobosanskim naglaskom (kao ja  ) ali koji se razlikuje znatno od onog zeničko - sarajevskog "ŠĆA JE BAAAA" i tih gluposti.  Srednjebosanski dijalekt je novoštokavski ikavski (iliti zapadnohercegovački), a sarajevski je istočnobosanski staroštokavski (starošćakavski) jekavski. S time da se tim dijalektom (minus turcizmi i unakaživanje jezika) pričalo i u Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Varešu i Sutjesci). Pa to, al danas više srodnosti u govoru imaju Hrvati iz Žepča sa onima iz Viteza i Busovače, nego što ih imaju sa Muslimanima u Maglaju i Zavidoviću, koji više vuku na Zeničane i Travničane. To je neko moje iskustvo.
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
ivica je napisao/la: Tuđman je za muslimane učinio više i od alije...
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 18:13 |
|
|
NoviSeer je napisao/la: Ceha je napisao/la: Srednjebosanski dijalekt je novoštokavski ikavski (iliti zapadnohercegovački), a sarajevski je istočnobosanski staroštokavski (starošćakavski) jekavski. S time da se tim dijalektom (minus turcizmi i unakaživanje jezika) pričalo i u Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Varešu i Sutjesci). Pa to, al danas više srodnosti u govoru imaju Hrvati iz Žepča sa onima iz Viteza i Busovače, nego što ih imaju sa Muslimanima u Maglaju i Zavidoviću, koji više vuku na Zeničane i Travničane. To je neko moje iskustvo. Tako nekako. Ovo je stanje s početka stoljeća; http://en.wikipedia.org/wiki/File:Shtok ... ts1988.pnghttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Dijal ... 4%8Dja.svgDoseljenici u Zenicu i Travnik su iz ovih muslimanskih sela istočno od rijeke Bosne.
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 18:39 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Aztec je napisao/la: Kako govore "bosanskim" jezikom? Taj jezik za mene ne postoji. To sto ste vi odredjene rijeci prozvali bosanskim jezikom je druga stvar. a to kako izgledaju ostavljam moderatorima da se pozabave.
I ja govorim bosanskim jezikom, ja sam Bosanac. A ne kužim što ih uspoređuje sa Sandžama? Ono što sam vidio na Pešteru su Srbende par exellance , oni iz crnogorskog dijela imaju suviše albanske krvi.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 19:36 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Aztec je napisao/la: Kako govore "bosanskim" jezikom? Taj jezik za mene ne postoji. To sto ste vi odredjene rijeci prozvali bosanskim jezikom je druga stvar. a to kako izgledaju ostavljam moderatorima da se pozabave.
I ja govorim bosanskim jezikom, ja sam Bosanac. A ne kužim što ih uspoređuje sa Sandžama? Ono što sam vidio na Pešteru su Srbende par exellance , oni iz crnogorskog dijela imaju suviše albanske krvi. ma pusti, valja gluposti kako to obicno i cine... A bas bi bilo interesantno vidit njegovu glavu. 
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 20:55 |
|
|
Aztec je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la: A ne kužim što ih uspoređuje sa Sandžama? Ono što sam vidio na Pešteru su Srbende par exellance , oni iz crnogorskog dijela imaju suviše albanske krvi. ma pusti, valja gluposti kako to obicno i cine... A bas bi bilo interesantno vidit njegovu glavu.  Muslimani iz Sandžaka (i srbijanskog i crnogorskog dijela) su poturice porijeklom iz CG (Izbjeglice od Do istrage naše ili vaše). Dakle, njemu su ljudi iz Središnje Bosne Crnogorci 
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 21:58 |
|
|
Aztec je napisao/la: ZlatkoZG je napisao/la: A ne kužim što ih uspoređuje sa Sandžama? Ono što sam vidio na Pešteru su Srbende par exellance , oni iz crnogorskog dijela imaju suviše albanske krvi.
ma pusti, valja gluposti kako to obicno i cine... A bas bi bilo interesantno vidit njegovu glavu.  Šta će ti moja glava? Bumbar često spominje Sandzaklije pa neka on objasni kako izgleda Sandzaklija u Sarajevu. Nije samo oblik glave.
|
|
Vrh |
|
 |
GRMEC 22
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 22:07 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Aztec je napisao/la: ma pusti, valja gluposti kako to obicno i cine... A bas bi bilo interesantno vidit njegovu glavu.  Šta će ti moja glava? Bumbar često spominje Sandzaklije pa neka on objasni kako izgleda Sandzaklija u Sarajevu. Nije samo oblik glave. Zanimljivo, recimo u okolini Kaknja lokalni Muslimani i Hrvati se nepogriješivo među sobom mogu prepoznati tko je tko po naglasku i po facama na ulici koje prvi put vide.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 23:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 84318 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Stjepan je napisao/la: Ko drugi nego ja je napisao/la: 2.Bošnjaci su nekad(1996) imali fenomenalan natalitet danas sasvim pristojan( u plusu preko 3000), dok vi imate dobar natalitet u zh ali slab u ostatku zemlje gdje vam je populacija jako stara. Za ovako dramatičan pad u FBiH imamo četiri uzroka: -Bošnjaci više nisu fenomenalni već solidni dudu je napisao/la: u kom smislu je negativna pojava povećanje broj rođenih drugu godinu zaredom? ti se baviš prirodnim prirastom koji je u velikoj mjeri zadan mortalitetom na koji se praktički ne može značajno utjecati i koji odražava demografske procese iz prošlosti. daleko važniji podatak je broj rođenih koji odražava trenutne demografskeprocese, ali i projicira budućnost u određenoj mjeri. to što trenutno Srbi imaju negativni prirast, a Bošnjaci još uvijek pozitivan na dugi rok ne znači ništa jer je za očekivati značajan porast mortaliteta kod Bošnjaka. trenutno Srbi imaju i u apsolutnim brojevima podjednak broj umrlih kao Bošnjaci, ali to je zato što prosječan umrli u ovoj godini je rođen 1938. godine kad su Srbi još uvijek bili uvjerljivo većinski narod u BIH, pa su i među djecom tih godina imali visok udio. kako je vrijeme prolazilo, udio Bošnjaka je rastao, a to je bila posljedica velikog udjela među rođenima, posebno izražena 40-tih, 50-tih i 60-tih i te generacije su kod Bošnjaka značajno veće nego kod Srba. najkasnije do 2020. godine Bošnjaci će biti u debelom minusu, čak i ako uspiju podignuti broj rođenih, što i nije izvjesno jer će tada prosječna rodilja biti rođena ratne 1992. godine. dakle, te 2020. imamo sudar jedne od najbrojnijih generacija rođene 1945. godine koja će imati najveći udio među umrlima u toj godini i najmanje generacije iz 1992. godine koja će biti u fertilnoj špici. sad potpisujem da će te godine bošnjački minus biti veći nego kod Hrvata i Srba zajedno. Nije nemoguće. Ono što se zna, je da će mortalitet Bošnjaka kroz slijedećih 15 godina će skočiti u nebo. To već znamo, i to nije nešto o čemu se može polemizirati, ili nadati da se neće dogoditi (valjda će spriječiti ljude da umiru?). Popis iz 1991. nam otkriva preciznu brojnost svake generacije (npr. točno se zna koliko je ljudi rođeno u 1935. a koliko u 1950.), i to nije nešto što navijačke rasprave, laganje ili samozavaravanje može promijeniti. Također poznat je prijeratni natalitet po narodima iz svake godine 1945.-1991., a samim time i brojnost generacija po narodima. Korigirano za ratne i migracijske gubitke (a koji su podjednako zahvatili generacije rođene 40.-ih i 50.-ih, jer su i jedni i drugi bili ratno sposobni 1991. i podjednako emigrirali), te koristeći sadašnje podatke o distribuciji umrlih po godinama starosti, moglo bi se čak dosta pouzdano predvidjeti mortalitet za period 2013.-2030. To ću zapravo napraviti kada nađem vremena. Gledajući brojnost generacija precizno izmjerenu 1991., najkasnije do 2030. broj umrlih Bošnjaka bio trebao biti veći za oko 40-50% nego danas. Mortalitet će varirati od godine do godine, ali srednji porast mortaliteta do 2030. mora biti oko 2.5% godišnje. Mortalitet je u 2013. u prva četiri mjeseca veći za 6% nego isti period lani. Što je i brži porast, nego što bi očekivao (po meni ipak fluktuacija), ali ako uzmete stopu rasta mortaliteta u slijedećih 5 godina vidjet ćete da će sredina biti između 2 i 3%. Moje predviđanje za 2025. godinu je 13 000 rođenih i 19 000 umrlih Bošnjaka godišnje, a za 2030. 12 000 rođenih i 20 000 umrlih. Broj rođenih temeljim na sadašnjim trendovima i na činjenici da će fertilne generacije 2025. i 2030. biti značajno malobrojnije nego danas (nije isto kada rađa generacija koja broji 30 000 i generacija koja broji 18 000). Kao što je dudu već primjetio, sastavit će se dva "cunamija" od kojih je svaki pojedinačni strašan, a udruženi će proizvesti kataklizmu. Velika brojnost generacija poslije 45. koje će doći na red za umiranje, i skoro duplo mala brojnost generacija iza 1991. koje dolaze na red za rađanje.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 01 srp 2013, 23:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 84318 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Gradsko stanovništvo u BiH.
1953. 16.3%
1961. 21,0%
1971. 28,0%
1981. 36,3%
1991. 39,5%
Da je porast ovako nastavljen, 2001. bi bilo oko oko 45% a 2010. 52%, međutim rat je dobrim dijelom isprazio sela i natjerao ljude u gradove, tako da je stopa urbanizacije u BiH danas vjerojatno oko 60%. Pod gradska naselja se naravno računaju i mali gradići poput Olova ili Orašja.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:04 |
|
|
Nisam stručnjak ali glupe su ti projekcije.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:09 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Nisam stručnjak ali glupe su ti projekcije. Rece neko ko kaze da nije strucnjak. Robbie, projekcije su ti divne. 
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:11 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Nisam stručnjak ali glupe su ti projekcije. Znači ti tvrdiš da ima faktora od ogromne važnosti, a koje sam ja zanemario i koji mogu totalno izmijeniti ono što nas čeka. Koji su to?
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:14 |
|
|
Ne tvrdim to nego da su projekije glupe.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:15 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62686 Lokacija: DAZP HQ
|
jedini faktor koji može promjeniti Robbijevu projekciju je veliki porast stope fertiliteta, ali to se neće dogoditi, pogotovo ne spontano.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:18 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Ne tvrdim to nego da su projekije glupe. Zašto? Misliš da su Bošnjaci besmrtni?
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:21 |
|
|
Jagnjeca brigada je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Ne tvrdim to nego da su projekije glupe. Zašto? Misliš da su Bošnjaci besmrtni? Ne, nećemo se podjebavati, nego zato što se to ne mož predviđati sa čim su se svi složili.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:25 |
|
|
Nitko ne kaže da može sa sigurnošću predvidjeti do u preciznost od par % što će se događati.
Međutim u projekcijama rođenih i umrlih za 2025. i 2030. sam mogao pogriješiti maksimalno do 20% (u plus ili u minus, znači može biti i bolje i još gore), a kataklizma 20% veća ili manja je i dalje kataklizma. Jednostavno zato što su većina varijabli već poznate (izmjerene) i zadane.
Broj umrlih je 90% određen brojnošću postojećih generacija, a 10% poboljšanjem zdravstva i životnog standarda što može povećati životni vijek i trenutno odgoditi umiranje. Znači mortalitet za narednih 20 godina je već "zapisan u sudbini" koja se ne može promijeniti.
Broj rođenih je 50% određen brojnošću fertilnih generacija (opet nešto što je "zapisano" i ne može se mijenjati), a 50% trenutnim fertilitetom (opet zadani parametar) i šansi da se taj fertilitet smanji ili poveća (jedina prava varijabla u cijeloj priči). Dodatna varijabla su migracije, a one mogu biti samo negativne i još više pogoršati projekcije.
Ostali scenariji obuhvaćaju doseljavanje crnaca iz Afrike i slične scenarije.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62686 Lokacija: DAZP HQ
|
čuj ne može se predviđati. teško je predvidjeti na dugi rok, recimo više od 15-20 godina jer i mala promjena stope fertiliteta radi veliku razliku, ali zato nije problem predviđati na period do desetak godina jer se tu malo iznenađenja može dogoditi.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:30 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Ne, nećemo se podjebavati, nego zato što se to ne mož predviđati sa čim su se svi složili. Nismo se za taj deo složili da je nemoguće predviđati. Nagađanje tipa, za 100 godina biće ukupno 300 000 XY, a za 250 biće ih 0, zato što se ove godine rodilo XXXX istih, a umrlo XXXX, što daje minus toliki i toliki... je besmisleno. Dolazak ogromnih generacija na red za prirodnu smrt i malobrojnih generacija na red za rađanje je prosto činjenica.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:31 |
|
|
dudu je napisao/la: čuj ne može se predviđati. teško je predvidjeti na dugi rok, recimo više od 15-20 godina jer i mala promjena stope fertiliteta radi veliku razliku, ali zato nije problem predviđati na period do desetak godina jer se tu malo iznenađenja može dogoditi. 2030-2013=17 
|
|
Vrh |
|
 |
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:33 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Lebowski je napisao/la: Ne, nećemo se podjebavati, nego zato što se to ne mož predviđati sa čim su se svi složili. Nije potrebno bit Nostradamus da se "otkrije" da će Bošnjacima osjetno skočit mortalitet , imaš generacije u kojima se godišnje rađalo po preko 40 tisuća i danas 16-17 tisuća , kad ovi počnu umirat bit će te u minusu svakako. To sad prolaze Srbi i Hrvati ali pošto su poodmakli u tim procesima , trebali bi se stabilizirat. Najveći značaj tih promjena je sljedeći , ako Srbi i Hrvati skupe 50%+1 , tada će oni žestoko zagovarat građansku Bosnu a SDA će branit Dayton 
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: 1995.-2013. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 02 srp 2013, 00:36 |
|
|
ZlatkoZG je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Ne, nećemo se podjebavati, nego zato što se to ne mož predviđati sa čim su se svi složili. Nije potrebno bit Nostradamus da se "otkrije" da će Bošnjacima osjetno skočit mortalitet , imaš generacije u kojima se godišnje rađalo po preko 40 tisuća i danas 16-17 tisuća , kad ovi počnu umirat bit će te u minusu svakako. To sad prolaze Srbi i Hrvati ali pošto su poodmakli u tim procesima , trebali bi se stabilizirat. Najveći značaj tih promjena je sljedeći , ako Srbi i Hrvati skupe 50%+1 , tada će oni žestoko zagovarat građansku Bosnu a SDA će branit Dayton  Nećete jer uvijek će biti Srba i Hrvata koji nisu na vašoj strani.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|