|
|
Stranica: 3296/3572.
|
[ 89296 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Salivator
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 19:53 |
|
|
dudu je napisao/la: Katolibanska molitva
Ne razumim ovaj tuđi jezik Ne razumim ove ljude strane Meni fali moje rodno selo I u njemu zora da mi svane
Neću više piti gorka pića S nepoznatim ljudima na šanku Vratit ću se svojoj rodnoj kući Da me bude ptice na uranku
Šta sam puste postavio skele Oko nekih nepoznatih zgrada Izgubio i život i snagu Obolio od teškoga rada
Neću više isti brzu hranu Misto juhe za večeru piva Vraćam ti se tebi stara majko Vraćam ti se dok si mi još živa
Kad se vratim pa zapivam s društvom Uz čašicu najboljega vina Pa da gledam isprid kuće rodne Svoga malog razigranog sina
I kad pođem nediljom na misu Koju pratar propovida glasno I da kažem kad me neko pita Vratio se jel sada jasno Biž nos te đava manita, zaigra mi srce od sriće
_________________ Can't you hear the thunder? Better run, better take cover.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 20:44 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25838 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Neće živjeti među muslimanima.
Za one koji se vraćaju u Usoru i Žepče, to mora biti glavni razlog? Ne. Oni koji se vraćaju u Usoru i Žepče to čine radi standarda.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Brotnjak
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 21:00 |
|
|
Evo konkretno u mom selu od 220 stanovnika, tako nesto u zadnjih godinu i pol, 10ak ljudi se vratilo ili doselilo i tu mladih koji su rođeni vani, a roditelji su im tamo po 30ak godina i djeca dođu u Hercegovinu, a roditelji su ostali po zapadu.
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 21:06 |
|
|
Bit će toga sve više, pogotovo kako se zapad nastavi raspadat po šavovima.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 21:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60172 Lokacija: DAZP HQ
|
Brotnjak je napisao/la: Evo konkretno u mom selu od 220 stanovnika, tako nesto u zadnjih godinu i pol, 10ak ljudi se vratilo ili doselilo i tu mladih koji su rođeni vani, a roditelji su im tamo po 30ak godina i djeca dođu u Hercegovinu, a roditelji su ostali po zapadu. to je zanimljiv podatak, više nego da si rekao da se vraćaju ovi koji su otišli prije 3-10 godina.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Revolucionar
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 21:35 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Ja znam za slučaj mlađi par, ispod 30 godina, sa dvoje male djece. Živili su u Rijeci. Odselili u Nizozemsku pred 3 godine. Vratili se pred nešto manje od godinu dana, bili tu u Rijeci par mjeseci pa se preselili u Liku u jedno malo selo od babe od žene. Spasili školu od zatvaranja jer im dijete treći učenik u školi što je taman dovoljno da ne zatvore, a uskoro će i sljedeće dijete u školu. Kaže mi da im je super tamo. Bave se poljoprivredom i uzgojem koza i mlijeka a žena radi i u pekari. Vole oboje život u prirodi, a za Nizozemsku kažu da je sređena zemlja ali da im se gadi. Sad to je pojedinačni slučaj i vjerovatno nije Lika i ostale zabiti u migracijskom plusu al eto nije da svi samo bježe od tamo. Licko-senjska zupanija ne stoji tako lose sto se tice migracija (-5,83% izmedju dva popisa). Tri opstine su bile cak u plusu (Lovinac, Novalja, Karlobag). PP je veci problem tamo (-10,23% izmedju dva popisa). Sto se tice novijih podataka, migracijski saldo je +436 za zupaniju u 2022. godini, ali nije poznato je li to zbog strane radne snage jer su hrvatski drzavljani na dzavnoj razini imali -22.399 (nema podataka o drzavljanstvu po zupanijama). Podaci za 2023. ce biti objavljeni sredinom godine. https://podaci.dzs.hr/2023/hr/58061Rika sv Vida je napisao/la: Što se tiče Slavonije Osijek je u plusu sigurno. Čuo sam da je procvjetao u zadnjih 10 godina i da dosta ljudi se vratilo i doseljava Migracioni saldo za Osijek je izmedju dva popisa bio -6,23%, a migracijski saldo za Osjecko-baranjsku zupaniju 2022. prema DZS-u je bio -1.060, tako da bi bio veliki preokret da je u plusu 2023. godine.
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 21:38 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Rika sv Vida je napisao/la: Ja znam za slučaj mlađi par, ispod 30 godina, sa dvoje male djece. Živili su u Rijeci. Odselili u Nizozemsku pred 3 godine. Vratili se pred nešto manje od godinu dana, bili tu u Rijeci par mjeseci pa se preselili u Liku u jedno malo selo od babe od žene. Spasili školu od zatvaranja jer im dijete treći učenik u školi što je taman dovoljno da ne zatvore, a uskoro će i sljedeće dijete u školu. Kaže mi da im je super tamo. Bave se poljoprivredom i uzgojem koza i mlijeka a žena radi i u pekari. Vole oboje život u prirodi, a za Nizozemsku kažu da je sređena zemlja ali da im se gadi. Sad to je pojedinačni slučaj i vjerovatno nije Lika i ostale zabiti u migracijskom plusu al eto nije da svi samo bježe od tamo. Licko-senjska zupanija ne stoji tako lose sto se tice migracija (-5,83% izmedju dva popisa). Tri opstine su bile cak u plusu (Lovinac, Novalja, Karlobag). PP je veci problem tamo (-10,23% izmedju dva popisa). Sto se tice novijih podataka, migracijski saldo je +436 za zupaniju u 2022. godini, ali nije poznato je li to zbog strane radne snage jer su hrvatski drzavljani na dzavnoj razini imali -22.399 (nema podataka o drzavljanstvu po zupanijama). Podaci za 2023. ce biti objavljeni sredinom godine. https://podaci.dzs.hr/2023/hr/58061Rika sv Vida je napisao/la: Što se tiče Slavonije Osijek je u plusu sigurno. Čuo sam da je procvjetao u zadnjih 10 godina i da dosta ljudi se vratilo i doseljava Migracioni saldo za Osijek je izmedju dva popisa bio -6,23%, a migracijski saldo za Osjecko-baranjsku zupaniju 2022. prema DZS-u je bio -1.060, tako da bi bio veliki preokret da je u plusu 2023. godine. Velika je Osječko-baranjska. Tu plus u globalu nije,ali sam Osijek i par mjesta oko su vjerojatno u plusu. Ide KBC,ona američka tvrtka u Nemetinu i tako.
|
|
Vrh |
|
|
Revolucionar
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 21:45 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Velika je Osječko-baranjska. Tu plus u globalu nije,ali sam Osijek i par mjesta oko su vjerojatno u plusu. Ide KBC,ona američka tvrtka u Nemetinu i tako.
Podaci sa popisa su za grad Osijek, ali novijih podataka na nivou opstina nema, pa je moguce da se trend u medjuvremenu promenio.
|
|
Vrh |
|
|
Studeni
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 21:49 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 22:21 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Velika je Osječko-baranjska. Tu plus u globalu nije,ali sam Osijek i par mjesta oko su vjerojatno u plusu. Ide KBC,ona američka tvrtka u Nemetinu i tako.
Podaci sa popisa su za grad Osijek, ali novijih podataka na nivou opstina nema, pa je moguce da se trend u medjuvremenu promenio. Jel ti demografija hobi ili što? Svaka čast, približio si statistiku nama običnim neznalicama :)
_________________ Can't you hear the thunder? Better run, better take cover.
|
|
Vrh |
|
|
Revolucionar
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 12 ožu 2024, 22:43 |
|
|
Salivator je napisao/la: Jel ti demografija hobi ili što? Svaka čast, približio si statistiku nama običnim neznalicama :) Jeste, pratim vec duze vreme. Mislim da ce to biti jedna od najvaznijih tema u buducnosti na globalnom nivou. Hvala ti svakako.
|
|
Vrh |
|
|
Teuton
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 01:21 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 01:22 |
|
|
Iz Srbije i Crne Gore bi trebali evakuirat stanovništvo
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Teuton
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 01:25 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Iz Srbije i Crne Gore bi trebali evakuirat stanovništvo Bilo bi dobro da su strateški razmješteni u Boki i Srijemu. U suprotnom, osuđeni su na asimilaciju
_________________ Nad Bugojnom sviće Sudnja zora s Turcima se ratovati mora
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 01:43 |
|
|
Teuton je napisao/la: Rika sv Vida je napisao/la: Iz Srbije i Crne Gore bi trebali evakuirat stanovništvo Bilo bi dobro da su strateški razmješteni u Boki i Srijemu. U suprotnom, osuđeni su na asimilaciju Potaknuti njihovo školovanje i studiranje u RH. Organizirati posjete RH,spajati kud-ove,klubove,gradove i županije prijatelji,itd. Mora se nešto više napraviti da netko dođe i ojača naš korpus. Ovako su sve to budući Srbi i Crnogorci. Isto bi trebalo potaknuti da se ovi preostali iz Sarajeva izvuku u Kiseljak,a nek rentaju svoje stanove,kuće Sandžaklijama,Arapima i inima Bar bih ja tako napravio.
|
|
Vrh |
|
|
Teuton
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 02:04 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Teuton je napisao/la: Bilo bi dobro da su strateški razmješteni u Boki i Srijemu. U suprotnom, osuđeni su na asimilaciju
Potaknuti njihovo školovanje i studiranje u RH. Organizirati posjete RH,spajati kud-ove,klubove,gradove i županije prijatelji,itd. Mora se nešto više napraviti da netko dođe i ojača naš korpus. Ovako su sve to budući Srbi i Crnogorci. Isto bi trebalo potaknuti da se ovi preostali iz Sarajeva izvuku u Kiseljak,a nek rentaju svoje stanove,kuće Sandžaklijama,Arapima i inima Bar bih ja tako napravio. Studiranje svakako da. Tivat je do nedavno imao hrvatsku većinu. Sa gradskom/općinskom vlašću moglo se učiniti puno više. Šteta što danas nije tako, Boka dođe kao ekstenzija Dalmacije
_________________ Nad Bugojnom sviće Sudnja zora s Turcima se ratovati mora
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 11:25 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39644 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Egzodus Reportaža New York Timesa: Bosna nestaje Citat: Moćni i ugledni američki list New York Times objavio je veliku reportažu o BiH odnosno o demografskom slomu naše države.
Kada je bosanski uzgajivač ovaca pobjegao iz svog doma u Jugoslaviji koja se raspadala 1992., pješačeći sa svojom porodicom 40 dana kako bi pobjegao od početka rata koji će sukobiti susjeda protiv susjeda, selo koje je ostavio imalo je više od 400 ljudi, dvije trgovine i školu. Više od polovice seljana bili su Muslimani, ostali Srbi, no niko se na to, kaže, nije previše obazirao sve dok ekstremni političari nisu počeli vrištati za krvlju. Nakon više od desetljeća izbivanja iz svog doma u istočnoj Bosni, poljoprivrednik Fikret Puhalo, 61, vratio se u svoje selo Sočice. Do tada je bilo oko 100 ljudi, Srba koji su ostali i nekoliko muslimana koji su odlučili da je sigurno vratiti se. Danas ih je ostalo samo 15. Dućani su nestali, škola također. ''Svi ostali su umrli ili se odselili'', rekao je Puhalo, pokazujući na prazne domove razasute po stjenovitim brežuljcima oko porodične zemlje gdje on vodi svoje ovce na ispašu. ''Ovdje se nije rodilo nijedno dijete otkako sam se vratio''
Nizak natalitet
Nigdje, međutim, demografija i politika oko nje nisu bile tako opterećene kao u Bosni, maloj, etnički podijeljenoj naciji. Poput mnogih siromašnijih zemalja, ima visoku stopu emigracije, koja je porasla tijekom rata 1992-95. Ali također ima izuzetno nizak natalitet, fenomen koji se obično povezuje s bogatijim zemljama. U Sočici se broj stanovnika u proteklih 20 godina, koje su bile posve mirne, smanjio mnogo više nego u ratu u BiH.
Stopa fertiliteta u Bosni — broj živorođene djece po ženi — jedna je od najnižih u Europi, dijelom i zato što je veliki broj žena u fertilnoj dobi otišao. Tek je ispred Malte koja ima dvostruko veću prosječnu mjesečnu plaću.
''Evidentno je da ljudi odlaze iz svih dijelova zemlje'', rekao je Emir Kremić, generalni direktor Državne agencije za statistiku BiH. ''Ne znamo koliko ljudi živi u BiH'' Ali koliko ih je otišlo, rekao je, ne zna se točno, dobrim dijelom jer nije jasno koliko je ljudi ostalo. "Jednostavno ne znamo koliko ljudi ovdje živi", rekao je. Za to je dodao: "Potreban nam je novi popis".
Kremić je rekao da je grubi vodič za to koliko je populacija pala studija koju je prošle godine proveo njegov Zavod za statistiku kako bi se procijenilo korištenje obradivog zemljišta u Bosni. Utvrđeno je da je 30 posto poljoprivrednih kućanstava zabilježenih tokom popisa 2013. nestalo. "Tamo više nije bilo nikoga", rekao je.
Posljednji popis stanovništva pokazao je da ukupna bosanska populacija iznosi 3,5 milijuna, što je pad u odnosu na 4,4 milijuna u prethodnom brojanju, godinu dana prije izbijanja rata. Prema nekim procjenama, brojka je sada ispod dva milijuna stanovnika tijekom cijele godine. Bečki institut za demografiju izračunao je da je od 1990. do 2017. BiH pretrpjela pad stanovništva od 22 posto, uglavnom zbog iseljavanja, što je najveći pad u regiji. Nacionalni natalitet kontinuirano je padao od 1999. godine i, nakon kratkog naleta poslijeratnih povrataka, emigracija je ponovno porasla, pridonoseći onome što je izvješće bosanske Akademije nauka nazvalo "demografskom zimom" vođenom ekonomskim problemima i "kolektivnom depresijom" nad izgledima zemlje. Na Univerzitetu u Sarajevu, u glavnom gradu zemlje, studenti su podijeljeni oko toga hoće li ostati ili otići. Neki, osobito oni iz dobro povezanih obitelji, ne vide razloga za rizik iseljavanja. Drugi su očajni glede svojih šansi ako ostanu. Enis Katina, student kriminalistike, kaže da bi volio dobiti posao u bosanskohercegovačkoj policiji, ali ne vidi ''pravu perspektivu za mlade ljude u ovoj zemlji''. Odlazak je, dodao je, "jedina budućnost koju imamo." -
Među onima koji su razočarani izgledima svoje zemlje je Eldin Hadžić, 40-godišnji mehaničar koji je početkom 1990-ih pobjegao u Njemačku kako bi izbjegao rat, vratio se 1998. i sada je odlučan ponovno otići. Nedavno je otputovao iz svog doma u Sarajevo kako bi posjetio privatnu agenciju za izdavanje viza koja je davala savjete o tome kako izaći. ''Svatko tko ima iole pameti mora otići'', rekao je Hadžić, proklinjući sve političare, bez obzira na etničku pripadnost, kao prevarante. "Svi su oni isti, samo za svoje osobne interese", rekao je. ''Da biste ostvarili svoje snove u Bosni, morate biti lopov.'' -
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 16:32 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 14:46 Postovi: 8173 Lokacija: Republic of Srpska
|
Jedna mala digresija koja se tiče Bošnjaka u RS.
U Diviču (zvorničko prigradsko naselje) je do rata živjelo 1400 ljudi. Na Popisu 2013. popisano je 853. Tada ih nije živjelo više od 250. Danas u ovom naselju živi oko 150 ljudi. Bošnjački izvori. I to je sudbina maltene svih većih povratničkih naselja u Republici Srpskoj.
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 18:44 |
|
|
Rika sv Vida je napisao/la: Iz Srbije i Crne Gore bi trebali evakuirat stanovništvo Ne bismo. Trebali bismo pomagati dok ostane ijedan.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 18:50 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Teuton je napisao/la: Bilo bi dobro da su strateški razmješteni u Boki i Srijemu. U suprotnom, osuđeni su na asimilaciju
Potaknuti njihovo školovanje i studiranje u RH. Organizirati posjete RH,spajati kud-ove,klubove,gradove i županije prijatelji,itd. Mora se nešto više napraviti da netko dođe i ojača naš korpus. Ovako su sve to budući Srbi i Crnogorci. Isto bi trebalo potaknuti da se ovi preostali iz Sarajeva izvuku u Kiseljak,a nek rentaju svoje stanove,kuće Sandžaklijama,Arapima i inima Bar bih ja tako napravio. Slažem se s većinom ovoga. Neće nitko doći, to je iluzija, ali Aleksandar Musić je jednom rekao da što Hrvatska bude jača i, bitnije, što više bude pomagala, to će situacija s hrvatskom manjinom biti bolja. Čak i da ne bude, mi trebamo tako činiti. To je hrvatski način.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 19:01 |
|
|
Teuton je napisao/la: Noname01 je napisao/la: Potaknuti njihovo školovanje i studiranje u RH. Organizirati posjete RH,spajati kud-ove,klubove,gradove i županije prijatelji,itd. Mora se nešto više napraviti da netko dođe i ojača naš korpus. Ovako su sve to budući Srbi i Crnogorci. Isto bi trebalo potaknuti da se ovi preostali iz Sarajeva izvuku u Kiseljak,a nek rentaju svoje stanove,kuće Sandžaklijama,Arapima i inima Bar bih ja tako napravio.
Studiranje svakako da. Tivat je do nedavno imao hrvatsku većinu. Sa gradskom/općinskom vlašću moglo se učiniti puno više. Šteta što danas nije tako, Boka dođe kao ekstenzija Dalmacije Tivat je imao hrvatsku većinu, mislim do 80-ih. I sada ima najkonstantniji broj Hrvata, ono što opada brže od broja jest udjel jer je Tivat postao luksuzno mjesto s ekskluzivnom marinom. Zove se Porto Montenegro. Od jednonacionalnog gradića s preko devedeset posto Hrvata pretvoren je u grad s 50 etnija. Zbog doseljavanja. Teško je u takvim uvjetima, plus progonstvo 90-ih, zadržati većinu igdje. Ali, ovo je predobro. Zato što je "odriješio kesu" prema našim sunarodnjacima izvan RH, Plenković od mene ima ne plus, nego pluščetinu. Što se studiranja tiče, broj studenata iz CG u Hrvatskoj konstantno raste u zadnjih nekoliko godina, dok iz Srbije, recimo, pada. Za razliku od mnogih, ja se nadam da će se većina vratiti u zavičaj nakon studija. Boka jest povijesna Dalmacija, barem u hrvatskom kontekstu, zato nema svoj "zemaljski grb", već samo komunalne, t.j. gradske.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 19:47 |
|
|
Ovo s kolektivnim premještanjem. Svi ćemo jednom nestati, umrijeti... Bitno je učiniti sve što se može i najbolje što se može za svakoga od nas, pa što bude. Ali čak i da se ne gleda tako, nego samo kroz druge rakurse. Što mislite koliko bi trebalo, ukoliko nestanu Hrvati iz Boke, i samim tim Kotorska biskupija, da se SPC upiše na sve crkve i svetišta u Boki, uključujući najpoznatije.
S nekima manje poznatim, to je odavno praksa. Ima neke časti u ustrajavanju na svojem unatoč svim izgledima. Da mi nije prepatetično, pitala bih se još mnogo o nama i kako smo postali takvi, ali, evo, neću. Samo da dodam da je Hrvatska "dobila" Bokeljsku mornaricu pred Unescoom upravo zbog bokeljskih Hrvata, točnije HNV-a i Biskupije. To je izvedeno pod nemalim rizikom za njih. A vi s ovakvim diskurzom samo ubrzavate asimilaciju pretvarajući je u samoispunjavajuće proročanstvo. Dakle, mi ne da više nemamo međusobne solidarnosti i empatije (a zbog toga i zbog ničega drugoga dobivam napade očaja), nego ni pameti. Baš želimo SPC-u prepustiti Katedralu, Svetište Gospe od Milosti, Gospu od Škrpjela, Crkvu sv. Eustahija.... Svaku od 500 crkava, i to već od sljedeće godine. Fenomenalno!
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 20:07 |
|
|
snowflake je napisao/la: Ovo s kolektivnim premještanjem. Svi ćemo jednom nestati, umrijeti... Bitno je učiniti sve što se može i najbolje što se može za svakoga od nas, pa što bude. Ali čak i da se ne gleda tako, nego samo kroz druge rakurse. Što mislite koliko bi trebalo, ukoliko nestanu Hrvati iz Boke, i samim tim Kotorska biskupija, da se SPC upiše na sve crkve i svetišta u Boki, uključujući najpoznatije. S nekima manje poznatim, to je odavno praksa. Ima neke časti u ustrajavanju na svojem unatoč svim izgledima. Da mi nije prepatetično, pitala bih se još mnogo o nama i kako smo postali takvi, ali, evo, neću. Samo da dodam da je Hrvatska "dobila" Bokeljsku mornaricu pred Unesco-om upravo zbog bokeljskih Hrvata, točnije HNV-a i Biskupije. To je izvedeno pod nemalim rizikom za njih. A vi s ovakvim diskurzom samo ubrzavate asimilaciju pretvarajući je u samoispunjavajuće proročanstvo. Važniji su Hrvati nego neke zgrade, Unesco i budalaštine. Ako nema Hrvata sve ostalo je sasvim nepotrebno.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1090 of 2558 - 42.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 20:08 |
|
|
snowflake je napisao/la: Ima neke časti u ustrajavanju na svojem unatoč svim izgledima.
Ljudska potreba za svojom zemljom je kao potreba za disanjem. Pogotovo gdje se krvarilo za nju.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: 1995.-2023. Demografska Santa Barbara Postano: 13 ožu 2024, 20:14 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: snowflake je napisao/la: Ima neke časti u ustrajavanju na svojem unatoč svim izgledima.
Ljudska potreba za svojom zemljom je kao potreba za disanjem. Pogotovo gdje se krvarilo za nju. Mrtvi nemaju potrebu za disanjem.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1090 of 2558 - 42.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|