Ali ovo su punoljetni. Vjerujem da je među maloljetnima više Bošnjaka (zbog Maoče) i da je ukupno u BD malo više Bošnjaka nego Srba.
Da, i podaci o prvacicima pokazuju da je medju maloletnicima malo vise Bosnjaka. Verovatno zbog malo povoljnije starosne strukture ili nesto veceg fertiliteta tamo.
Sto se tice Maoce, vidi se da je 2020/2021 godine u devetoj OS Maoca bilo 75 prvacica (50 Bosnjaka i 25 Roma). Zanimljivo je da Roma na popisu u Maoci skoro da i nema.
Ali razlika izmedju zivorodjenih i prvacica pokazuje da se u Brckom radja vise dece iz FBiH nego iz RS.
Zahvaljujući demografskim mjerama, Ljubuški je prošle godine prvi put nakon dugo godina konačno zabilježio pozitivan prirodni priraštaj, kaže gradonačelnik. Navodi kako je cijeli Zapadnohercegovački kanton usmjeren ka demografskoj politici, i da bi takav primjer trebale slijediti i druge sredine, jer je to jedini način da mladi ostanu u našoj zemlji, piše BHRT.
Napomena: Za entitete usklađeno napuštanje na relaciji FBiH-RS i obratno. Više djece dolazi iz RS-a u FBIH nego što dolazi iz FBiH u RS. Ovo sam uzeo u obzir i u skladu sa tom razlikom smanjio "Ukupno" za FBIH i povećao "Ukupno" za RS za tu razliku.
Nažalost, isto nisam mogao uraditi za kantone jer ne znam u koje su kantone došli ovi iz RS-a. Zato zbir "ukupno" kantona bude veći od "ukupno" FBiH. Drugim riječima, u "ukupno" kantona idu i oni koji su iz tog kantona otišli u RS a nisu oduzeti oni koji su iz RS-a došli u taj kanton.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
Ili je direktan podatak, što ne mislim da se prikuplja jer nije obavezan podatak kojeg federalni zavod traži od kantona.
Direktan podatak. Imaš u biltenima Obrazovanja za svaku godinu koliko je djece napustilo OŠ (radi odlaska u drugi entitet, BD, INO, nepoznato) i koliko je prekinulo školovanje. U RS čak ima i po razredima.
Ima i u biltenima srednjih škola isto. Tu tabelu objavim kasnije.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 80727 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
I ta tablica, makar iz perspektive Hrvata, ima jako smisla i korelirana je s mnoštvom anegdotalnih zapažanja o kojim ljudi pričaju, ili čak političari lokalno.
Od 2023 godini se kod nas priča o brojnim slučajevima povratka i drastičnom reduciranju odlaska.
Također se vidi ubrzanje od 2014 kada je Hrvatska ušla u EU.
Je li to ukupni saldo, ili samo ispisani, bez upisanih povratnika iz inozemstva ?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Je li to ukupni saldo, ili samo ispisani, bez upisanih povratnika iz inozemstva ?
To su ispisani. A upisani su svakako u statistici đaka.
Međutim, imam razloga da sumnjam da u onima koji su prekinuli školovanje ima onih koji su to uradili radi odlaska u inostranstvo. Naime ovo su kategorije:
Promjenili školu i otišli u: -drugu školu u istom entitetu (ove podatke ignorišem jer ne piše u koji su kanton otišli ali recimo USK, TK i ZDK ovdje imaju sigurno jake minusa sa KS) -drugu školu u drugom entitetu -drugu školu u BD -inostranstvo -nepoznato (ovdje mogu također da se kriju oni koji su otišli u INO ali nisu napisali)
Prekinuli školovanje zbog: -lošeg uspjeha -socijalnih razloga -ekonomskih razloga -ličnog razloga
E sad, svi ovi koji su u formularu naveli da su prekinuli školovanje iz bilo kojeg od ova 4 razloga, moguće je da su ustvari prekinuli radi odlaska u INO. Zato mislim da je bitno da imamo ovu "Ukupno" statistiku. Jer to su oni koji su napustili školu iz bilo kojeg razloga (izuzev odlaska u školu u istom entitetu koje sam izbacio iz statistike). Ono što su napisali kao razlog možda nije tačno ali je tačno da su napustili školu.
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 80727 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
Nebula je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
To su ispisani. A upisani su svakako u statistici đaka.
Međutim, imam razloga da sumnjam da u onima koji su prekinuli školovanje ima onih koji su to uradili radi odlaska u inostranstvo. Naime ovo su kategorije:
Promjenili školu i otišli u: -drugu školu u istom entitetu (ove podatke ignorišem jer ne piše u koji su kanton otišli ali recimo USK, TK i ZDK ovdje imaju sigurno jake minusa sa KS) -drugu školu u drugom entitetu -drugu školu u BD -inostranstvo -nepoznato (ovdje mogu također da se kriju oni koji su otišli u INO ali nisu napisali)
Prekinuli školovanje zbog: -lošeg uspjeha -socijalnih razloga -ekonomskih razloga -ličnog razloga
E sad, svi ovi koji su u formularu naveli da su prekinuli školovanje iz bilo kojeg od ova 4 razloga, moguće je da su ustvari prekinuli radi odlaska u INO. Zato mislim da je bitno da imamo ovu "Ukupno" statistiku. Jer to su oni koji su napustili školu iz bilo kojeg razloga (izuzev odlaska u školu u istom entitetu koje sam izbacio iz statistike). Ono što su napisali kao razlog možda nije tačno ali je tačno da su napustili školu.
Razlika inozemstva i ukupnih je tek 10%, nije toliko bitno.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Znači Albanaca na Kosovu je vjerojatno 1.2 mil, ima tu sigurno i dijaspore među tih 1.4-1.5 mil. Imaju duplo više rođenih od Bošnjaka. To znači da Bošnjaka ima 0.6 mil u BiH ?!
Capljinac je napisao/la:
Znači Albanaca na Kosovu je vjerojatno 1.2 mil, ima tu sigurno i dijaspore među tih 1.4-1.5 mil. Imaju duplo više rođenih od Bošnjaka. To znači da Bošnjaka ima 0.6 mil u BiH ?!
Ne ima ih sigurno preko milion u Federaciji.
U 2023 godini vidi se da Hrvati čine 10% ispisanih, Bošnjaci 90%.
To je za Hrvate najpovoljnija godina do sada.
Kao u svemu, treba imati rezervu oko preciznosti tih podataka, jedino se možemo osloniti na trendove a tu se vidi da je najgore za nas prošlo (nažalost jedan od razloga je da smo na minimumu naprosto nema ko iselit u bitnijem broju) dok se god muslimana ispuhuje višak mladosti.
Vidljivo je da USK isto dolazi do minimuma, i njima padaju valovi iseljavanja, trokut zato daje gas, čak i glavni grad bliskoistočno sarajevo.
Imota je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
U 2023 godini vidi se da Hrvati čine 10% ispisanih, Bošnjaci 90%.
To je za Hrvate najpovoljnija godina do sada.
Kao u svemu, treba imati rezervu oko preciznosti tih podataka, jedino se možemo osloniti na trendove a tu se vidi da je najgore za nas prošlo (nažalost jedan od razloga je da smo na minimumu naprosto nema ko iselit u bitnijem broju) dok se god muslimana ispuhuje višak mladosti.
Vidljivo je da USK isto dolazi do minimuma, i njima padaju valovi iseljavanja, trokut zato daje gas, čak i glavni grad bliskoistočno sarajevo.
Reći da nitko u Sarajevu nije zainteresiran za iseljavanje, je isto kao reći da Zagrepčani ne iseljevaju.
Uopće me ne bi čudilo da Sarajlije preuzmu jedno vrijeme prvo mjesto, mada je to trenutno Tuzlanski Kanton što se ispravno slaže s anegdotama. Ta urbana i lijevija populacija imaju i veće kriteriije, standarde, oko toga čime su zadovoljni.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.