HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 ožu 2026, 13:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 98541 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2026. Demografska Santa Barbara
PostPostano: 07 vel 2026, 11:25 

sejdo.komsoglu je napisao/la:
Willkommen in der kroatischen Herzeg-Bosna :zubati

Citat:
Jednostavno smo se potpuno integrirali.

To govori dok daje intervju na njemačkom. :ucelo

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 11:29 

PaoUČikolu je napisao/la:
Willkommen in der kroatischen Herzeg-Bosna :zubati

Citat:
Jednostavno smo se potpuno integrirali.

U prilogu se napominje da su 4 godine tu i koliko vidim, supruga i djeca mu super pričaju hrvatski jezik. On vjerovatno još radi u Njemačkoj pa ima manje dodira s našim jezikom. Meni je priča pozitivna.

†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.
Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 11:29 

Djeca odlično pričaju hrvatski

2025/2026 - 14,366

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 11:30 

U prilogu se napominje da su 4 godine tu i koliko vidim, supruga i djeca mu super pričaju hrvatski jezik.
Meni je priča pozitivna.

Pa priča je pozitivna. Ali, kako te nije sram izjaviti da si se potpuno integrirao, a nisi uspio u 4 godine bar napola jezik naučiti.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 12:17 

U prilogu se napominje da su 4 godine tu i koliko vidim, supruga i djeca mu super pričaju hrvatski jezik.
Meni je priča pozitivna.

Pa priča je pozitivna. Ali, kako te nije sram izjaviti da si se potpuno integrirao, a nisi uspio u 4 godine bar napola jezik naučiti.

Daj ne izmišljaj živ bio, čovjek je tu ostavio ženu i djecu dok on radi u Njemačkoj. Djeca su se potpuno integrirala i to je dovoljan pokazatelj. Apsolutna ne-tema.

Ceterum censeo XXIII centesimam partem territorii Bosniae et Hercegovinae esse delendam.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 14:21 

@ novo sve

Raspravljamo o različitim stvarima, ne zanimaju me toliko haplogrupe koliko povijesno-lingvističke činjenice.
A povijest je bezgranična i pluralna i svako poopćavavanje jest nužno radi analize, ali i manjkavo.

Antropolozi se, recimo, slažu da u predagrarnim društvima patrijarhat nije postojao. Automatski to ne znači matrijarhat nego egalitarnije društvo u kojem je moguća matrilinearnost i matrilokalnost.
Kao što ovajsveučilišni profesor antropologije razlaže prepričavajući svoj udžbenik.
https://www.youtube.com/watch?v=7hQGi5NcLH4

U kontekstu nasilja nad ženama, kojeg smo se također dotakli, to znači da gotovo i nema silovanja i ropstva.
To masovnije dolazi s usponom gradova i agrarnih društava, prije toga ropstvo je ekonomski neisplativo.

Kad sam rekla da se žene u uvjetima ekstremnog nasilja asimiliraju radi prestiža, a ne staha imam na umu da je prestiž socijalna činjenica, a strah primarna emocija i da su u socijalnim procesima ove prve važnije od potonjih, ma koliko kontraintuitivno zvučalo.
Da se vratim na pitanje koje je ovo sve pokrenulo: seobu Hrvata.
Danas se povjesničari uglavnom slažu da su stare civilizacije uglavnom asimilirale pokorene populacije, a ne ih ubijale.
To znači da znači da pokoravatelji i pokoreni žive jednih pored drugih i da se ženska populacija pokorenih u konačnici može vratiti svojim muškim članovima: očevima, muževima, braći...

U takvim uvjetima asimilacija s pokoravateljima nije nužna (teoretski) i ne temelji se na strahu, već na prestižu.

P.S. Isprike na offtopicu.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 20:04 

Za tri godine skoro 30.000 više umrlih nego rođenih: BiH gubi stanovništvo, a strateškog pristupa nema

https://www.klix.ba/vijesti/bih/za-tri- ... /260202135

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 21:39 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Zupa Humac - Ljubuški, objavljeno na FB.

Privitak/ci:
FB_IMG_1770496354957.jpg
FB_IMG_1770496354957.jpg [ 42.33 KiB | Pogledano 980 put/a. ]

PostPostano: 07 vel 2026, 21:59 

snowflake je napisao/la:
@ novo sve

Raspravljamo o različitim stvarima, ne zanimaju me toliko haplogrupe koliko povijesno-lingvističke činjenice.
A povijest je bezgranična i pluralna i svako poopćavavanje jest nužno radi analize, ali i manjkavo.

Antropolozi se, recimo, slažu da u predagrarnim društvima patrijarhat nije postojao. Automatski to ne znači matrijarhat nego egalitarnije društvo u kojem je moguća matrilinearnost i matrilokalnost.
Kao što ovajsveučilišni profesor antropologije razlaže prepričavajući svoj udžbenik.
https://www.youtube.com/watch?v=7hQGi5NcLH4

U kontekstu nasilja nad ženama, kojeg smo se također dotakli, to znači da gotovo i nema silovanja i ropstva.
To masovnije dolazi s usponom gradova i agrarnih društava, prije toga ropstvo je ekonomski neisplativo.

Kad sam rekla da se žene u uvjetima ekstremnog nasilja asimiliraju radi prestiža, a ne staha imam na umu da je prestiž socijalna činjenica, a strah primarna emocija i da su u socijalnim procesima ove prve važnije od potonjih, ma koliko kontraintuitivno zvučalo.
Da se vratim na pitanje koje je ovo sve pokrenulo: seobu Hrvata.
Danas se povjesničari uglavnom slažu da su stare civilizacije uglavnom asimilirale pokorene populacije, a ne ih ubijale.
To znači da znači da pokoravatelji i pokoreni žive jednih pored drugih i da se ženska populacija pokorenih u konačnici može vratiti svojim muškim članovima: očevima, muževima, braći...

U takvim uvjetima asimilacija s pokoravateljima nije nužna (teoretski) i ne temelji se na strahu, već na prestižu.

P.S. Isprike na offtopicu.

gle, ovo je demografska tema, gdje smo mi počeli raspravu oko toga jel došlo do značajne zamjene stanovništva u ranom srednjem vijeku na našem prostoru.
Povjesničari se uglavnom NE slažu oko toga kad se i koliko i gdje izmjenjivala populacija kod seoba, bilo je onih koji su govorili da uglavnom nije, ali ono što je važnije, upravo genetska istraživanja tu najviše mogu otkriti. Danas je već posve pouzdano na temelju genetike, arheologije i povijesnih izvora da je do značajne,većinske izmjene populacije ovdje došlo.

Ono što nam genetika otkriva da kod osvajanja najčešće osvajač izmjeni mušku genetiku i jezik, što je i kod nas bio slučaj. Naveo sam već koje su iznimke. Ženska genetika uglavnom opstane u puno većoj mjeri. Dakle dolazi i do asimilacije, ali uglavnom žena, dok se muškarce uglavnom (ne uvijek i ne sve) istrijebi iz genetske slike. To je dakle prevladavujuće iskustvo. Ne uvijek i svugdje, ali pretežno.

Da, i kod nas je bilo asimilacije, ali u manjoj mjeri. Naša je specifičnost u tome što je domicilna populacija već bila uvelike depopulurana iz drugih razloga, ali to ne mijenja krajnji ishod. Ishod je upravo taj koji govorim: domicilna populacoja je uvelika zamjenjena, jezik je zamjenjen, a muška genetika je pritom zamjenjena puno više nego ženska, dakle asimilacija je uglavnom bila asimilacija žena. Opet, UGLAVNOM. Ne samo, ne jedino, ali pretežno.

to je generalni ishod demografskih promjena tog vremena, poopćeni.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 22:07 

Willkommen in der kroatischen Herzeg-Bosna :zubati :zivili

Interesantno da kao jednu od prednosti Livna navode to što dosta stanovnika zna pričat njemački. :zubati

Najmlađi priča hrvatski kao lokalac, livanjskim dijalektom.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 07 vel 2026, 22:37 

Na NOVOJ TV podatak iz njemačkog statističkog zavoda da se prošle godine u Njemačku doselilo oko 11 000 hrvatskih državljana a iselilo oko 22 000.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 00:38 

MiB je napisao/la:
Za tri godine skoro 30.000 više umrlih nego rođenih: BiH gubi stanovništvo, a strateškog pristupa nema

https://www.klix.ba/vijesti/bih/za-tri- ... /260202135

Sarajevski jal ne bi napisao u tekstu da je pozitivan prirastaj u Hercegovini ni da je sutra smak svijeta. Samo da se presuti, da jadna raja jos vise ne upadne u depru.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 10:15 

zaba1111 je napisao/la:
saskia je napisao/la:

Pobro RP je imalo prije rata više stanovnika nego će jedno Livno imat za 70 godina. Jezivi podatci. Nije ni ZHK sjajna nego nije loša jer održava samo svoj broj stanovnika.

Opet imam neku nadu da če se dobar dio dijaspore vratiti, neko šesto čulo mi to govori

Koji je tvoj zaključak zasto je RP toliko iseljeno?
Rožani su nepoduzetni ili je kriva vlast, recimo da je bila posuška bi li bilo drugačije ili je nešto treće ?

Koje prednosti ima Posušje u odnosu na TG ili Livno?

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 11:31 

Roško Polje je na popisu 1961 imalo 3430 stanovnika i 107 krštenih. To o krštenim je rekao fra Marko iz Posušja, nažalost prerano preminuli kad smo sjedili u župnom uredu nakon mise za pokojnog ćaću. Koliko je to promila natalitet. Koja afrička zemlja ima danas takav natalitet. Te goodine bila je 2012-ta ili godinu prije ili poslije veli u RP je kršteno 7-ero djece. I to je u odnosu na prošle godine bilo odlično. Bilo je godina da seu Roškom plju nije rodilo nijedno dijete

A u duvanjskoj knjizi, nije to rekord, rekord je 1921-ve sa 127 rođenih. A tada Roško polje nije imalo 3430 stanovnika. Možda je imalo 2000, nema podatka. Roško Polje je bilo veće od Posušja i to ohoho tih godina, to svatko zna.

Još je prije toga bio egzodus u Slavoniju iz a2.svj. rata. A onda dolazi 1962-ga i otvaraju se granice i dijele pasoši. Neviđen egzodus. Roško Polje je uz Vinicu jedino selo van svih koridora.

Unatoč tom egzodusu moj razred je imao 28 djece, dva godišta ranije su bila čak dva razreda iste godine. Natalitet je bio nezamisliv..

ja govorim ovo onako napamet ali mislim da Rožana i njihovih potomaka od Austarlije do Kanade ima 50 000. Samo u Berlinu su kontali da ima 300 roških obitelji. Zagreb. Split. Pa pola Podstrane i su Rožani, odnosno Duvnjaci, l Kaštela, Zagreb neću ni spominjat, Za rošku večeri moraju za 10% što ih dođe iznajmljivat najveću salu na Velesajmu. Slavonija, Bjelovar. Njemačka,

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 11:49 

saskia je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Koji je tvoj zaključak zasto je RP toliko iseljeno?
Rožani su nepoduzetni ili je kriva vlast, recimo da je bila posuška bi li bilo drugačije ili je nešto treće ?

O tome sam govorio bar deset puta, tebi osobno par puta .Ali to očito nema svrhe .
Posušje ima sve preduvjete za ostanak, Duvno ima sve preduvjete za odlazak.
Nikakve šanse, ni u jednoj opciji nije bilo moguće da npr RP zadrži stanovništvo.
Da je recimo cesta koja se pravi ni za šta išla kroz.RP to bi bitno poboljšalo uvjete.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 12:35 

zaba1111 je napisao/la:
saskia je napisao/la:

O tome sam govorio bar deset puta, tebi osobno par puta .Ali to očito nema svrhe .
Posušje ima sve preduvjete za ostanak, Duvno ima sve preduvjete za odlazak.
Nikakve šanse, ni u jednoj opciji nije bilo moguće da npr RP zadrži stanovništvo.
Da je recimo cesta koja se pravi ni za šta išla kroz.RP to bi bitno poboljšalo uvjete.

Nije RP čitav TG, RP ima predispozicije za odlazak ali ja sam te pitao koje prednosti imaju TG ili Livno u odnosu na Posušje, bilo kao općina bilo kao naseljeno mjesto.

A ti radi vlastitih kompleksa prema Posušju proseravaj se koliko oćeš radi mene

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 14:00 

Razlozi po važnosti.
Udaljenost sela od lokalnog centra
Udaljenost općine od većeg centra
Koncentracija stanovništva u odnosu na okolne opcine
Cestovna infrastruktura
Geografski položaj i klima
Politička potpora

Sve to je iznimno važno za ekonomski razvoj i za povoljnije životne uvjete, a time I opstanak.
Sve to je u ZHŽ na vrlo povoljnoj razini, Sve to je u HBŽ na izrazito nepovoljnoj razini.

Sto se tiče mene osobno, uvijek bez iznimke govorim isključivo činjenice, a što često ljudi koji polaze od svojih potreba i tako formiraju svoje mišljenje,ne mogu shvatiti.
Kompleks prema Posusju je luđe od jovanikn nesuđeni mecena, dobro šalim se od toga nema ništa urnebesnije.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 14:37 

Posušje mi je super. Da nisam u Mostaru, moj sljedeći izbor bi bio Posušje.

1503 of 2558 - 58.76%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 14:38 

zaba1111 je napisao/la:
Razlozi po važnosti.
Udaljenost sela od lokalnog centra
Udaljenost općine od većeg centra
Koncentracija stanovništva u odnosu na okolne opcine
Cestovna infrastruktura
Geografski položaj i klima
Politička potpora

Sve to je iznimno važno za ekonomski razvoj i za povoljnije životne uvjete, a time I opstanak.
Sve to je u ZHŽ na vrlo povoljnoj razini, Sve to je u HBŽ na izrazito nepovoljnoj razini.

Sto se tiče mene osobno, uvijek bez iznimke govorim isključivo činjenice, a što često ljudi koji polaze od svojih potreba i tako formiraju svoje mišljenje,ne mogu shvatiti.
Kompleks prema Posusju je luđe od jovanikn nesuđeni mecena, dobro šalim se od toga nema ništa urnebesnije.

Livno i Duvno snig se ne otopi do sv. Ive, metri i metri snijega. Ljeto kratko temperatura ne prelazi 15 stupnjeva. Ne seri časti ti.

Koliko su Kovači udaljeni od grada TG-a, koliko je Kolo udaljeno od TG-a, koliko Mokronoge?

Koliko su Zagoričani, ili Rapovine od Livna?

Koliko je Rakitno od Posušja? Koliko je Vir od Posušja?

Koliko su Livno i TG od Splita, a koliko Posušje? Koliko su od Mostara TG i Posušje?

I evo ako ćemo o klimi koja je razlika u klimi između Posušja i Livna ili Posušja i TG i onda mi usporedi Posušje sa Ljubuškim ili Širokim. Pa onda usporedi Rakitno sa Livnom na primjer.

Na šta je Posušje ličilo do prije 20 godina?

Dok god oni koji su otišli iz naših krajeva radi raznoraznih razloga, uglavnom opravdanih, ne odluče vratiti se džaba ti sve

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 14:45 

Ja sam ti naveo vrlo ozbiljne razloge o kojima ako te tema zanima trebaš razmisliti i ako želiš raspravljati ozbiljno neće mi biti problem. Pitao sam te za tvoje mišljenje nisi ga iznio tako da ti nemam što odgovoriti.
Najiseljaniji posuski kraj su upravo Rakitno i Vir.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 17:59 

https://www.jabuka.tv/velika-prilika-u-hrvatskoj-ova-zupanija-gradi-kuce-za-obitelji-i-daje-do-10-000-eura-potpore/

Osječko-baranjska županija pokrenula je program “Naša Slavonija i Baranja, naš dom”, kojim se potiče izgradnja obiteljskih kuća i omogućuje financijska potpora mladima koji stambeno pitanje rješavanju kupnjom, izgradnjom ili proširivanjem nekretnina.

Citat:
Kako ističu u Županijskoj upravi, program “Naša Slavonija i Baranja, naš dom” predviđa izgradnju do 50 obiteljskih kuća ili višestambenih zgrada, temeljem javnog poziva u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, koje su županiji trebale dostaviti podatke o potencijalnim lokacijama za izgradnju, koje će potom biti darovane županiji.

Citat:
Mlade obitelji kroz plaćanje najma otplaćuju vrijednost nekretnine. Minimalni najam će biti na rok od 10 godina, nakon čega korisnici mogu postati vlasnici nekretnine, a ono što su platili tijekom trajanja najma ulazi u cijenu otplate.

Citat:
Gradit će se kuće za obitelji s dvoje, troje ili više djece, s površinom između 110 i 130 četvornih metara, cilj je da u svakoj obiteljskoj kući može živjeti minimalno četveročlana obitelj.

Osječko-baranjska županija je velika županija potpuno smještena na ravnici te ima velik grad u Osijeku. Treba se to više iskoristiti. Sramota je da se u 2024. rodilo samo malo više od 2000 djece.

Za usporedbu u Tuzlanskoj županiji je u prvih XI. mjeseci ove godine rođeno 2650 djece.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 18:07 

Nastavlja se slobodni pad rođenih u RSu.

Citat:
Republika Srpska

Dnevni podaci iz porodilišta

2023 - 2024 - 2025 - 2026 (razlika)

Januar: 747 - 707 - 709 - 671 (-5,36%)
Februar: 640 - 666 - 611
Mart: 656 - 645 - 600
April: 600 - 620 - 580
Maj: 646 - 646 - 589
Jun: 706 - 618 - 606
Jul: 756 - 746 - 779
Avgust: 782 - 721 - 658
Septembar: 767 - 763 - 726
Oktobar: 704 - 713 - 704
Novembar: 692 - 754 - 639
Decembar: 659 - 659 - 595

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 18:12 

dudu je napisao/la:

Imaju li podatci posebno po svakom rodilištu?

Za nas je najbitnije da su padovi u zapadnoj RS.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 19:07 

dudu je napisao/la:

Zašto je to za nas bitno ? Pa padamo i mi, padaju i tzv. Bošnjaci a trenutno su nam federalni partneri ipak veća prijetnja a pad Srba samo njih jača.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2026, 19:18 

Perun_Velež je napisao/la:

Zašto je to za nas bitno ? Pa padamo i mi, padaju i tzv. Bošnjaci a trenutno su nam federalni partneri ipak veća prijetnja a pad Srba samo njih jača.

Zato što dugoročna politika Hrvatske treba biti preuzimanje zapadne RS.

Bošnjaci sa ogromnim padovima u USŽ i Tuzli te gubitkom potpore od strane međunarodne zajednice su vrlo vjerojatno gotova stvar.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 98541 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3916, 3917, 3918, 3919, 3920, 3921, 3922 ... 3942  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Tomba17 i 48 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: