|
|
Stranica: 21/23.
|
[ 554 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:06 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5930 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Pessimus dux je napisao/la: Glazbenik je napisao/la: Ako nije problem, možeš li imenovati konkretne KŠC koji su spomenuti u negativnom svjetlu? Ako nije prikladno za forum, onda ništa. U raspravi nisu ni bili izrijekom spomenuti pojedini KŠC-ovi, ali zaključujem kako se radi o onima koji se nalaze u sredinama gdje su Hrvati izrazita manjina. Pritom je istaknut problem djelovanja KŠC-ova u takvim sredinama, gdje oni praktički moraju prilagođavati svoje programe i kadrove potrebama sredine, kako bi privukli dovoljan broj zainteresiranih za upis, pa tako pomalo gube svoj hrvatski i katolički duh, s kojim su prvobitno osnovani. Hvala na informaciji. Bio sam proučavao strukturu nastavnika i učenika KŠC-ova, ali po dostupnim podatcima baš svaki od njih ima bar 90% nastavnika koji su kršćani, a i u strukturi učenika golema su većina katolici. Sad, moguće da tvoj izvor bolje zna za konkretne primjere koji mu daju za pravo. U svakom od KŠC-ova hrvatski jezik i književnost predaju nastavnici s hrvatskim imenima.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:08 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Glazbenik je napisao/la: Ukoliko stvarno zaživi Vrhbosansko sveučilište u Travniku, onda se Hrvatsko sveučilište može izmjestiti u Žepče, Vitez ili Busovaču, a zašto ne i u Fojnicu? Ovo već ni meni ne bi imalo smisla, osnivati dva hrvatska sveučilišta u SB?
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:10 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Glazbenik je napisao/la: Hvala na informaciji. Bio sam proučavao strukturu nastavnika i učenika KŠC-ova, ali po dostupnim podatcima baš svaki od njih ima bar 90% nastavnika koji su kršćani, a i u strukturi učenika golema su većina katolici. Sad, moguće da tvoj izvor bolje zna za konkretne primjere koji mu daju za pravo. U svakom od KŠC-ova hrvatski jezik i književnost predaju nastavnici s hrvatskim imenima. Moguće da i griješi, ne uzimam svaku informaciju zdravo za gotovo, no imam dosta povjerenja u njega, a pripada višim crkvenim krugovima Katoličke crkve u BIH, tako da bi trebao biti dobro informiran po tom pitanju.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:10 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ne valjaju KŠC-ovi jer u njih idu i muslimani, jel' de?
E pa napravile su te daidže odličnu stvar s njima, koliko je generacija izišlo Hrvata kroz njih.
A i ovi SDP Bosanci koji nas sad zahebaju su nastali od njih, ali barem nam niko ne raznosi kuće...
Uostalom, što je bolje da imamo Sve. Mo. u koji ide dio muslimana ili da kažemo: ma to daidžansko, ne valja to ništa...
Ne volim te dvostruke aršine...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:14 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5930 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Pessimus dux je napisao/la: Upravo ta vijest bila je i meni poticaj za prethodno spomenutu raspravu, gdje sam s pozitivnom reakcijom prema toj vijesti nastupio u razgovoru s ljudima iz viših crkvenih i znanstveno-sveučilišnih krugova Hrvata u BIH.
No, kao što rekoh, oni su izrazili skepsu prema svemu tome (iako su načelno za), prvenstveno iz razloga što sumnjaju u kadrovski potencijal za takvu instituciju, pa stoga imaju i donekle opravdani strah preuzimanja Sveučilišta od strane "daidža" i "multietničara" (skeptični su upravo i prema vodstvu HKD Napredak, spomenutom u tekstu), a na kraju krajeva i u financijsku održivost tog projekta. Što se tiče financijske održivosti tu je Crkva, a možda od početka i županija pridonese neka sredstva. I ja sam odmah pomislio tko će im voditi studij povijesti, stoga sam i podcrtao da će Vrhbosansko sveučilište biti pod okriljem HKD "Napredak". Zato sam i podsjetio na Lidiju Korać. Nije mi jasno, kako nije moguće preuzeti vodstvo Napretka? Ali, treba imati povjerenja u Crkvu. Dokle god je nastavni proces na hrvatskom jeziku, a vjerojatno će biti, to je dovoljno za dobar početak.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:17 |
|
|
Mislim da je bila u HSS-u nekad, valjda iz tih dana...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:20 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Glazbenik je napisao/la: Ukoliko stvarno zaživi Vrhbosansko sveučilište u Travniku, onda se Hrvatsko sveučilište može izmjestiti u Žepče, Vitez ili Busovaču, a zašto ne i u Fojnicu? Ovo već ni meni ne bi imalo smisla, osnivati dva hrvatska sveučilišta u SB? Vrhbosansko sveučilište je privatno, a ovo drugo bi bilo javno. Ali, slažem se da se treba koncentrirati na jedno. Ako je projekt Vrhbosanskog spreman, onda ne treba izmišljati toplu vodu već sva sredstva u njega.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:21 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: I ja sam odmah pomislio tko će im voditi studij povijesti, stoga sam i podcrtao da će Vrhbosansko sveučilište biti pod okriljem HKD "Napredak". Zato sam i podsjetio na Lidiju Korać. Nije mi jasno, kako nije moguće preuzeti vodstvo Napretka?
Ali, treba imati povjerenja u Crkvu. Dokle god je nastavni proces na hrvatskom jeziku, a vjerojatno će biti, to je dovoljno za dobar početak. Ovo ni meni nikako ne ide u glavu. Iako, moram priznati da ne poznajem dovoljno njihov unutarnji ustroj, pravila itd.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:23 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Glazbenik je napisao/la: Hvala na informaciji. Bio sam proučavao strukturu nastavnika i učenika KŠC-ova, ali po dostupnim podatcima baš svaki od njih ima bar 90% nastavnika koji su kršćani, a i u strukturi učenika golema su većina katolici. Sad, moguće da tvoj izvor bolje zna za konkretne primjere koji mu daju za pravo. U svakom od KŠC-ova hrvatski jezik i književnost predaju nastavnici s hrvatskim imenima. Moguće da i griješi, ne uzimam svaku informaciju zdravo za gotovo, no imam dosta povjerenja u njega, a pripada višim crkvenim krugovima Katoličke crkve u BIH, tako da bi trebao biti dobro informiran po tom pitanju. Nema problema. Ako ti imaš povjerenja u njega, onda on vjerojatno ima temelja za svoje mišljenje. S druge strane možda, ako pripada vrhu Mostarsko-duvanjske biskupije, nema sluha za uvjete djelovanja tamo gdje su Hrvati manjina.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:31 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ne valjaju KŠC-ovi jer u njih idu i muslimani, jel' de? Nije to rečeno, već je rečeno kako postoji opasnost od "prilagodbe programa potrebama sredina", koja se na nekim KŠC-ovima, gdje su Hrvati u debeloj manjini već iznutra provodi, iako se izvana to ne prikazuje. Dakle, kako bi održivost pojedinih KŠC-ova u takvim sredinama bila neupitna, program se prilagođava sredini, a zbog nedostatka kadrova u takvim sredinama, primaju se nehrvati ili Hrvati ala Gradimir Gojer, Lidija Korać itd. Sve u svemu, nije rečeno kako su KŠC-ovi loša stvar, daleko od toga, previše pojednostavljuješ. Inače, samo prenosim informacije koje sam čuo i interpretiram ih jer u razgovoru nije sve bilo izrijekom navedeno. Don't kill the messenger!
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:32 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Nema problema. Ako ti imaš povjerenja u njega, onda on vjerojatno ima temelja za svoje mišljenje. S druge strane možda, ako pripada vrhu Mostarsko-duvanjske biskupije, nema sluha za uvjete djelovanja tamo gdje su Hrvati manjina. Ne isključujem u potpunosti ni tu mogućnost.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:36 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ne valjaju KŠC-ovi jer u njih idu i muslimani, jel' de?
E pa napravile su te daidže odličnu stvar s njima, koliko je generacija izišlo Hrvata kroz njih.
A i ovi SDP Bosanci koji nas sad zahebaju su nastali od njih, ali barem nam niko ne raznosi kuće...
Uostalom, što je bolje da imamo Sve. Mo. u koji ide dio muslimana ili da kažemo: ma to daidžansko, ne valja to ništa...
Ne volim te dvostruke aršine... Nisu problem muslimani. Glavno je da je nastavni jezik hrvatski i apsolutna većina učenika katolika. S ta dva elementa zajamčen je hrvatski karakter KŠ Centara. Ukratko, s KŠC je napravljen velik posao i svaka čast Crkvi za to djelo. I s daidžama se može izići na kraj. Ja ih pažljivo čitam i slušam, nitko od njih ne niječe postojanje hrvatskog naroda, što je vrlo bitno. Oni samo imaju drugačiji pogled na rješenje hrvatskog pitanja od većine Hrvata u BiH, što zna biti iritantno u zaoštrenim situacijama poput sadašnje. S njima je glavni problem što dopuštaju da ih Bošnjaci eksploatiraju za svoje svrhe, a s obzirom na moje kontakte s njima ja bih rekao da je šteta što oni nisu dobro informirani o demografskoj realnosti Hrvata u BiH, već se služe podatcima koje im servira Slavo Kukić i slična bulamenta. Moj dojam je da su oni, kao tankoćutni intelektualci, sablažnjeni načinom djelovanja hrvatskih stranaka u BiH od 1990.-te do danas i da zato miješaju razine djelovanja - političku i vjersku, pokušavajući demontirati HDZ u ime evanđeoskog načina života, na ruku idu još gorim strankama i puno štetnijim partijama - SDA i SDP BiH.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:43 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Mislim da je bila u HSS-u nekad, valjda iz tih dana... Osim što je dokazano korumpirana i kao takva sramota za HKD "Napredak", ono što mene muči u njenom slučaju je taj potpuno iskvareni jezik - bosanski, srpski, srpsko-hrvatski ili štogod da je posrijedi. Ne razumijem da osoba koja je u vodstvu HKD "Napredak" ne pokazuje nikakvu namjeru, nikakav trud kako bi progovorila hrvatskim jezikom. Mogu razumjeti da u Sarajevu u miješanoj sredini govori kako govori kako bi se uklopila u sredinu, ali budući da prilikom gostovanja na HTV-u ili na događajima gdje su prisutni samo govornici hrvatskog, govori isto to je za mene uvreda dostojanstvu hrvatskog jezika i diskvalificira je od članstva u HKD "Napredak".
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 13 pro 2010, 23:52 |
|
|
Još o ujacima...
Ma nije samo to nabrojano, imali su ti ljudi problem kao i ja, naprosto ne ide im se iz grada kao što je Sarajevo. Kud?
Mostar nije Bosna, nekako nama Bosancima Hercegovina koliko god lijepa bila uglavnom ne sjeda za živjet. Ostaje ti Zagreb, ali što bi ti ljudi bili u Zagrebu?
Zagreb bi prihvatio one najbolje ali prosječne ima i svoje...
E sad, Travnik jest skok s konja na magarca, no steže im se omča lagano u Šeheru, osjete je...
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:03 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Još o ujacima...
Ma nije samo to nabrojano, imali su ti ljudi problem kao i ja, naprosto ne ide im se iz grada kao što je Sarajevo. Kud?
Mostar nije Bosna, nekako nama Bosancima Hercegovina koliko god lijepa bila uglavnom ne sjeda za živjet. Ostaje ti Zagreb, ali što bi ti ljudi bili u Zagrebu?
Zagreb bi prihvatio one najbolje ali prosječne ima i svoje...
E sad, Travnik jest skok s konja na magarca, no steže im se omča lagano u Šeheru, osjete je... Kad govoriš o ujacima, govoriš li o franjevcima ili si proširio pojam na još nekoga? Travnik je više nego 10x manji grad od Sarajeva.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:14 |
|
|
Da, ali nemamo ništa bolje, gdje nas ima dosta, uostalom, Travnik je dio cjeline Lašvanske doline koja kad se zbroji i nije tako mala.
Ma meni se općenito to ujaci, daidže ne sviđa kao kvalifikacija, to je iz Zrikijeve kuhinje...
Meni osobno su ti ljudi Hrvati, ali koji imaju koristi, ili su imali, od države kakva jest.
Gojer, Pejaković, Topić, Lovrenović...
I iz tog razloga imaju malko proračunate, rekao bih, akcije i prezentacije.
Ali i njima dolazi voda do grla, a korisno ih je imati u svojim redovima...
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:18 |
|
|
[quote="Junuz Djipalo"]Da, ali nemamo ništa bolje, gdje nas ima dosta, uostalom, Travnik je dio cjeline Lašvanske doline koja kad se zbroji i nije tako mala.
Ma meni se općenito to ujaci, daidže ne sviđa kao kvalifikacija, to je iz Zrikijeve kuhinje...
Meni osobno su ti ljudi Hrvati, ali koji imaju koristi, ili su imali, od države kakva jest.
Ali i njima dolazi voda do grla, a korisno ih je imati u svojim redovima...[/quote]
.ebo ti hrvata koji će to biti iz koristi, bilo kakva da je u pitanju.
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:26 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Da, ali nemamo ništa bolje, gdje nas ima dosta, uostalom, Travnik je dio cjeline Lašvanske doline koja kad se zbroji i nije tako mala.
Ma meni se općenito to ujaci, daidže ne sviđa kao kvalifikacija, to je iz Zrikijeve kuhinje... Travnik je dobar izbor. I meni je taj naziv daidže odvratan i uvredljiv. Istina, meni smeta isključivo kad se rabi za franjevce i ostale crkvene ljude, odnosno do sada sam ga percipirao kao uvredu po njih. Junuz Djipalo je napisao/la: Meni osobno su ti ljudi Hrvati, ali koji imaju koristi, ili su imali, od države kakva jest.
Ali i njima dolazi voda do grla, a korisno ih je imati u svojim redovima... Da, u komunizmu je kulturna elita (pisci, glumci i sl.) bila duboko uvučena u sistem, a to se nastavilo do danas u Sarajevu. Moj dojam je da je Pejaković Jugoslaven, pretpostavljam da je isti slučaj i s Gojerom. Ako je tako, onda ih prezirem i stavljam u isti koš s Jergovićem. Istina, Pejaković mi nije sasvim jasan, ako je bio Hrvat, a ne Jugoslaven onda bih imao više razumijevanja za njega. U svakom slučaju, dalo bi ih se iskoristiti protiv Šehera. Topić je svećenik i samim time ne mogu podnijeti ništa negativno o njemu. Lovrenović je ime koje bi bilo bitno pridobiti kad bi se moglo ili ga pretvoriti u marionetu.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:27 |
|
|
Ma nemoj zaj. Osa većina političara i u BiH i u Hr su takvi...
Nisu oni Hrvati iz koristi oni jesu Hrvati, samo šićar vuče...
Svi mi to imamo pomalo u sebi, ako ostaneš bez posla, prihoda, kuneš državu, grad, rodbinu, svi su ti krivi, i crnci i kinezi. E toga se boje...
Ljudski je... Zato su vazda u vojsku slali 20-godišnje idealiste...
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:29 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ma nemoj zaj. Osa većina političara i u BiH i u Hr su takvi...
Nisu oni Hrvati iz koristi oni jesu Hrvati, samo šićar vuče...
Svi mi to imamo pomalo u sebi, ako ostaneš bez posla, prihoda, kuneš državu, grad, rodbinu, svi su ti krivi, i crnci i kinezi. E toga se boje...
Ljudski je... Zato su vazda u vojsku slali 20-godišnje idealiste... ne svi, ja ne, oduvijek sam smatrao da čovjeka nitko ne može .ajebati, uvijek se sam .ajebeš.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:31 |
|
|
osa je napisao/la: .ebo ti hrvata koji će to biti iz koristi, bilo kakva da je u pitanju. To ti je život. Bili bi pijuni hrvatske stvari, ne bi im trebalo omogućiti sukreiranje hrvatske politike.
|
|
Vrh |
|
|
osa
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:33 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: osa je napisao/la: .ebo ti hrvata koji će to biti iz koristi, bilo kakva da je u pitanju. To ti je život. Bili bi pijuni hrvatske stvari, ne bi im trebalo omogućiti sukreiranje hrvatske politike. nikad kukolj ne može popraviti kvalitetu žita, dapače da bi žito bilo kvalitetno, kukolj treba odstraniti, neka njih lijepo tamo gdje su bili, sa onima s kojima su bili, daleko im kuća od naše.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:38 |
|
|
Daidže je naziv koji je odavno prerastao svoje prvobitno značenje,odnosi se praktički na bilo koga u Sa ili Zenici a ima javnu funkciju.
Evo ne znam nikoga ko je takav a da ga na ovim stranicama, i sličnim, nisu prozivali zbog sluganstva.
Pa nije moguće da baš niko ne valja...
Pa šta da je meni naletio kakav dobar posao, ako bih mogao u Berlin zbog toga otići živjet,pa mogao bih i u Šeher. Sama lokacija ne bi trebala utjecat.
Njih bi ja u Travnik zato što bi to povuklo narod a ne što meni smeta što oni rade u Sarajevu.
Recimo meni je sve što sam pročitao od Željka Ivankovića poprilično dobro sjelo i čovjek reže multikulte u sred Sarajeva ali nađu neki dio teksta od ko zna kad, izvuku iz konteksta i diskvalificiraju ga.
I tako jednog, drugog, trećeg, i na kraju se svi čude kako eto smo osuđeni na nekoga ko se potpisivao ćirilicom.
Mislim!
Ali to mi jesmo, Hrvati iz Bosne, oni su naša krema, bez njih smo 0. Ili se utapamo u neku masu ili bošnjačkih Bosanaca ili Hercegovaca a niti jedno ni drugo nije nam prirodno.
Zato je bitno ne nalijegat toliko na njih, pa svašta smo prošli s nekima u koje smo se kleli.
Treba ih svakako povući da budu naši predstavnici, a ne da stvaraju blok koji služi drugima...
Predstavnici, kulture i intelektualizma, školstva, ne politike da se razumijemo...
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:43 |
|
|
osa je napisao/la: Glazbenik je napisao/la: To ti je život. Bili bi pijuni hrvatske stvari, ne bi im trebalo omogućiti sukreiranje hrvatske politike.
nikad kukolj ne može popraviti kvalitetu žita, dapače da bi žito bilo kvalitetno, kukolj treba odstraniti, neka njih lijepo tamo gdje su bili, sa onima s kojima su bili, daleko im kuća od naše. Cilj je oduzeti Bošnjacima mogućnost da opstruiraju hrvatske akcije putem Hrvata koje drže na svojoj platnoj listi, tako što bi se plaćenike platilo da rade za hrvatsku stvar. Radi se o praktičnoj stvari, a ne ljubavi prema izrodima.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni Postano: 14 pro 2010, 00:46 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Cilj je oduzeti Bošnjacima mogućnost da opstruiraju hrvatske akcije putem Hrvata koje drže na svojoj platnoj listi, tako što bi se plaćenike platilo da rade za hrvatsku stvar. Tako bi nekako zaključak trebao izgledat. Rijeka teče, uvijek, na nama je da je vodimo gdje nam odgovara, ako nećemo očito ima ko hoće...
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|