Mada, moj stav o tome je poznat. Nije trebalo prenositi nadleznosti koje drzavi ko fol daju instrumente sile nad predstavnicima RSa. Dakle upravo ove koje sad Dodik ukida (Sud, Tuzilastvo, SIPA). Vidimo sada da su to fiktivne nadleznosti. Dayton tu nije trebalo dirati.
Po Daytonu onda nije ni postojala država, nego dvije države.
Ako nemaš zajedničkog suda koji može pravdu utjerati onda nemaš ni države.
Nema Suda BiH, tko onda može spriječiti Dodika da uvede graničnu kontrolu između entiteta?
Njegovi ga neće kaznit, pa tko?
Glupo je bilo tražiti od Schmidta da nametne odredbu po kojoj bi gonili Dodika jer njegov inat sad od njega pravi narodnog heroja.
Ako je bilo glupo potpisati Dayton koji nije regulirao osnovna pitanja, onda je bilo glupo uopće potpisivati išta.
Bolje bilo dvije konfederacije, Hrvatska i FBiH, Srbija i RS. Stanje bi bilo bolje.
Bošnjaci i hrvati uvijek prihvate međunarodnu arbitražu za naše međusobne sporove, što je u biti samo postojanje Visokog predstavnika, stalna međunarodna arbitraža za naše sporove., Sa srbima nema te sreće.
_________________ Što možemo izgubiti ako izgubimo BiH? Vlastiti entitet kojeg nemamo? Mjesto u Predsjedništvu koje nemamo? Poduzeće za plin koje nemamo?
Naslov: Re: Čović: Došlo je vrijeme, nećemo dopustiti da uđemo u 2026. a da nam neko drugi bira člana Predsj
Postano: 04 tra 2025, 19:41
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 41107 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Nebula je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Sad navedi dio gdje piše da se entiteti ne mogu povući iz tog dogovora i da entiteti ne smiju vratiti preneseno.
Moze se na parlamentu BiH ukinuti ono sto je uspostavljenl na parlamentu BiH. Ali ne moze jednostrano.
RS je uvijek nesto dobijala zauzvrat da pristane na neki prenos nadleznosti. Sad bi da vrati nadleznosti ali da ne vrati ono sto je dobila zauzvrat?
Mada, moj stav o tome je poznat. Nije trebalo prenositi nadleznosti koje drzavi ko fol daju instrumente sile nad predstavnicima RSa. Dakle upravo ove koje sad Dodik ukida (Sud, Tuzilastvo, SIPA). Vidimo sada da su to fiktivne nadleznosti. Dayton tu nije trebalo dirati.
Gdje piše u sporazumu da entiteti ne mogu povući jednostrano? Piše u dogovoru oba entiteta, dakle državne institucije mogu dijelovati samo u dogovoru i uz podršku oba entiteta.
Moze se na parlamentu BiH ukinuti ono sto je uspostavljenl na parlamentu BiH. Ali ne moze jednostrano.
RS je uvijek nesto dobijala zauzvrat da pristane na neki prenos nadleznosti. Sad bi da vrati nadleznosti ali da ne vrati ono sto je dobila zauzvrat?
Gdje piše u sporazumu da entiteti ne mogu povući jednostrano? Piše u dogovoru oba entiteta, dakle državne institucije mogu dijelovati samo u dogovoru i uz podršku oba entiteta.
Pise da se taj dogovor mora potvrditi zakonom u parlamentu BiH. A svaki zakon se moze ukloniti samo tamo gdje je donesen.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
Naslov: Re: Čović: Došlo je vrijeme, nećemo dopustiti da uđemo u 2026. a da nam neko drugi bira člana Predsj
Postano: 04 tra 2025, 19:51
Bakir prije nekoliko dana.
"Vide da je vrag sada odnio šalu, počinju igrati ozbiljnu, stabilizirajuću ulogu. Ako ovako ostane s porukama koje šalje Čović, s porukama koje mi je Radman prenio... mogli bi Hrvati stabilizirajuće djelovati u BiH. Imamo iskustva iz prethodnih 20-ak godina gdje mislim da su naučili lekciju da nije dobro kada se udruže sa Srbima"
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1164 of 2558 - 45.5%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
Postano: 04 tra 2025, 19:53
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 41107 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Zato kažem da se meni više sviđa srpski odgovor na čaršijski cinizam. Srbi su jasno dokazali da mogu u NSRS. Kao što vi možete nametnuti Komšića tako i Srbi u NSRS mogu vratiti nadležnosti koje im pripasaju po Daytonu.
Zato kažem da se meni više sviđa srpski odgovor na čaršijski cinizam. Srbi su jasno dokazali da mogu u NSRS. Kao što vi možete nametnuti Komšića tako i Srbi u NSRS mogu vratiti nadležnosti koje im pripasaju po Daytonu.
I evo vrate ih pa sta? 10 godina nakon rata nije bilo ni Suda ni Tuzilastva ni SIPE a BiH postojala bez ikakvih problema. Cemu se ustvari nadate? Nismo nadleznosti mi nametali vec vIsoki predstavnici. Sve iskljucivo nakon Alije.
Cilj prenosa nadleznosti je bio da Srbi i Hrvati kontrolisu Bosnjake na nivou BiH. Direktor SIPE je uvijek Srbin a sjediste u RSu. Formirana je bukvalno da hvata islamiste. Direktor granicne policije je uvijek Hrvat. Formirana da hvata islamiste na granici. Pasosi se izdaju u Banjaluci (IDEA) kako bi Srbi kontrlisali ko dobija pasose (ne do bog kakvi islamisti). UIO sjediste u Banjaluci. Formirana sa ciljem da Bosnje placaju Srbima ove usluge kontrole
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
Postano: 04 tra 2025, 20:14
Robbie MO je napisao/la:
Muslimani bi trebali pokušati da osim “prava na prevaru” (što također nije ljudsko pravo), probaju malo graditi odnose sa susjedima.
Susjedi su vječni, strani hohštapleri se mijenjaju, kao i level njihovog interesa.
Geografija nas osuđuje, a vas je osudila da imate dva susjeda, koji su takvi kakvi jesu.
A da probate biti normalni susjedi kao što su Slovenci? Je li ta ideja ikome pala na pamet?
A da je, ne bi im Omer paša Latas, elitu smaknuo i poslao u surgun. Isti je to mentalni sklop, do danas.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
Postano: 04 tra 2025, 20:19
Nebula je napisao/la:
daramo je napisao/la:
I evo vrate ih pa sta? 10 godina nakon rata nije bilo ni Suda ni Tuzilastva ni SIPE a BiH postojala bez ikakvih problema. Cemu se ustvari nadate? Nismo nadleznosti mi nametali vec vIsoki predstavnici. Sve iskljucivi nakon Alije.
60 000 stranih vojnika je garantiralo opstanak BiH, a ne unutarnji ustroj koji nije funkcionirao. Sad nam ti pokušavaš reći da BiH bez strane vojne sile može godinama postojati. Ajde ne budalači, za 4 dana bi vas opet 40 000 prešlo Savu kao 1992. U Podrinju su već sada opet bježali, jer su se usrali da se može opet ponoviti.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
I evo vrate ih pa sta? 10 godina nakon rata nije bilo ni Suda ni Tuzilastva ni SIPE a BiH postojala bez ikakvih problema. Cemu se ustvari nadate? Nismo nadleznosti mi nametali vec vIsoki predstavnici. Sve iskljucivi nakon Alije.
60 000 stranih vojnika je garantiralo opstanak BiH, a ne unutarnji ustroj koji nije funkcionirao. Sad nam ti pokušavaš reći da BiH bez strane vojne sile može godinama postojati. Ajde ne budalači, za 4 dana bi vas opet 40 000 prešlo Savu kao 1992. U Podrinju su već sada opet bježali, jer su se usrali da se može opet ponoviti.
ovakva BiH je zatvor za Bosnjake. Zasto smatras da je bosnjacki interes da opstane? Pa vidis da niko ne reaguje na dodikovu secesiju? Zalibo nas racku
Postano: 04 tra 2025, 20:27
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 79664 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
Nebula je napisao/la:
novem je napisao/la:
ovakva BiH je zatvor za Bosnjake. Zasto smatras da je bosnjacki interes da opstane? Pa vidis da niko ne reaguje na dodikovu secesiju? Zalibo nas racku
Mene i dalje fascinira kako se istovremeno bojite šta će biti, a istovremeno puštate da se stvari stihijski događaju jer se svatko boji optužbe za izdaju.
To je jedna mentalna i psihološka paraliza koju zapažam.
Za to vrijeme, Srbi idu dalje, imaju puno manje “blokade u glavi”.
_________________ Nema Izbornog zakona BiH ako nema BiH.
Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.
Postano: 04 tra 2025, 20:30
Nebula je napisao/la:
novem je napisao/la:
Svaka vaša reakcija do sada upućuje na to da vi niste odustali od otimačine cijele BiH. Druga je stvar vaša nemoć. Odnosno, ravnate se kako stranci reagiraju, a njihove reakcije su relativno mlake.
Postano: 04 tra 2025, 20:33
Nebula je napisao/la:
novem je napisao/la:
ovakva BiH je zatvor za Bosnjake.
Vi ste izabrali "zatvor", ili bolje rečeno, mislili ste da će te s vremenom dobiti isporučenu BiH na tacni. Morate biti ustrajni, tu ste sigurni i svi mi okolo.
Postano: 04 tra 2025, 20:35
Tomba17 je napisao/la:
Nebula je napisao/la:
ovakva BiH je zatvor za Bosnjake.
Pa koje onda rješenje?
Paaaaa sloboda!
‘Ajte!
Odužilo se nešto…
Ma Nebula lupeta. Muslimani ujutro mogu dobiti svojih 23% i biti slobodni. Nego, oni bi krali što je tuđe, ali to ne ide, jer dvije velike susjedne sile nikad neće dopustiti, pa zato tvrdi da su u "zatvoru". Nisu, to je laž.
Postano: 04 tra 2025, 20:38
Robbie MO je napisao/la:
Nebula je napisao/la:
Mene i dalje fascinira kako se istovremeno bojite šta će biti, a istovremeno puštate da se stvari stihijski događaju jer se svatko boji optužbe za izdaju.
To je jedna mentalna i psihološka paraliza koju zapažam.
Za to vrijeme, Srbi idu dalje, imaju puno manje “blokade u glavi”.
Pogledaj svu njihovu prošlost 19. god stoljeća, imaš istu stvar. Oni su navikli čekati i da drugi za njih sve odradi. A onda jednog jutra kršćanska vojska pred vratima i oni idu na tombolu. Nedostatak razumnih ljudi koji imaju realan cilj. Sve im se svelo na megalomaniju i varanje. Logično je da tu nema pravog lidera. Alija, islamistički fanatik iskoristio taj prazan prostor.
Postano: 04 tra 2025, 20:44
crni_bombarder je napisao/la:
Najjace mi je kad upadne Sporet i razbuca bosnjake ko svinja masan dzak
Inace, Covic igra najpametniju politiku, pusta bosnjake da sami razvale drzavu. Samo sabura.
Najljepše mi je kad naglasi "moja domovina BiH", Muslimani se svi tresu od muke.
Postano: 04 tra 2025, 21:16
Magnus je napisao/la:
Magnus je napisao/la:
Za 30 godina bit će dokumentarac o raspadu BiH, ovaj Čovićev govor ulazi u povijest. Ovo je bilo epski.
Čović se zatim obratio na sjednici s porukom da su iz medija već čuli da će se danas dogoditi ovaj scenarij, kao i to da će Klub Bošnjaka blokirati održavanje 12. hitne sjednice.
"Klub Bošnjaka je tražio da se zakaže sjednica. Ja razumijem da ste vi kao klub blokirali Dom naroda od trećeg do 10 mjeseca. Ja razumijem da vi želite opet blokirati Dom naroda, ja mislim da to nije dobro, nije bilo dobro ni prošle godine. To možete uraditi, al ja mislim da nije dobro za našu BiH"
Postano: 04 tra 2025, 21:20
Muslimani iz kluba su titulirani kao aktivni sudionici koji blokadama guraju raspad BiH. Nije Čović tek tako naveo što su radili i prošle godine.
Citat:
Čović: Ja razumijem da ste vi kao klub blokirali Dom naroda od trećeg do 10 mjeseca. Ja razumijem da vi želite opet blokirati Dom naroda, ja mislim da to nije dobro, nije bilo dobro ni prošle godine. To možete uraditi, al ja mislim da nije dobro za našu BiH."
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.