|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 13 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 22 sij 2010, 17:58 |
|
|
Polazeći od Ustavne obveze Republike Hrvatske prema dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama (čl. 10. Ustava), obveze Republike Hrvatske koja proizlazi iz Daytonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava temeljenog na načelima dobrosusjedskih odnosa i nemiješanja u poslove druge države Republika Hrvatska podržava susjednu, prijateljsku i europsku Bosnu i Hercegovinu na putu euroatlantskih integracija kao jamca daljnjeg demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine - države tri ravnopravna naroda i građana, Republika Hrvatska će u skladu sa svojim ovlastima pomoći Hrvatima i drugim konstitutivnim narodima u njihovim naporima koji vode Bosnu i Hercegovinu članstvu Europske Unije, Zabrinuti selektivnom provedbom Općeg mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, čiji je potpisnik i Republika Hrvatska kao i nerealiziranjem njegovog aneksa VII. koji se odnosi na povratak prognanika i izbjeglica a polazeći od uvjerenja kako je temeljita ustavna reforma preduvjet za osiguranje stabilne, funkcionalne i demokratske Bosne i Hercegovine u kojoj će Hrvatski narod zajedno s druga dva naroda Bošnjacima i Srbima biti suveren konstitutivan i jednakopravan na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine,
Hrvatski Sabor na temelju članka 120. Poslovnika, na sjednici održanoj dana 2009. donosi
D E K L A R A C I J U o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena
HRVATSKI SABOR pozdravlja i podupire ustavne promjene u Bosni i Hercegovini koje će osigurati punu, pravnu i provedivu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine što je preduvjet osiguranja suživota i očuvanja cjelovitosti Bosne i Hercegovine kao i njezinog integriranja u euroatlantske integracije; HRVATSKI SABOR podupire legitimne predstavnike svih triju suverenih naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, Hrvata i Srba da u skladu s najvišim demokratskim i civilizacijskim normama u otvorenom dijalogu poštujući ljudska i narodna prava i slobode utemeljene Poveljom Ujedinjenih naroda i europskim konvencijama urede suverenu Bosnu i Hercegovinu na načelima poštovanja nacionalnih, manjinskih i građanskih prava kao doprinos trajnom miru i stabilnosti; HRVATSKI SABOR podržava kao najvišu vrijednost očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta sva tri konstitutivna naroda i njihovo međusobno uvažavanje i poštivanje u višenacionalnoj Bosni i Hercegovini; HRVATSKI SABOR pozdravlja i podržava zajednički napor Sjedinjenih Američkih Država i Europske Unije u procesu ustavnih reformi u BiH te njihov angažman do konačnog donošenja Ustava koji će osigurati da BiH bude funkcionalna, demokratska i prosperitetna država jednakopravnih naroda i ravnopravnih građana; HRVATSKI SABOR daje potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te njihovim političkim predstavnicima u pregovorima vezanim za promjene Ustava kako bi osigurali punu suverenost i jednakopravnost s druga dva naroda što se može ostvariti samo uz poštivanje načela jednakosti i pravičnosti te ustavom zajamčenim administrativno-teritorijalnim ustrojem Bosne i Hercegovine koji će na istovjetan način regulirati načela suvereniteta, konstitutivnosti i jednakopravnosti svih naroda kao i izbor svojih predstavnika u sve institucije i sve razine vlasti; HRVATSKI SABOR podupire povratak i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini kao najviše humano i civilizacijsko pravo što je i strateški interes Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, stoga će Republika Hrvatska i u buduće davati punu potporu povratku Hrvata u BiH i ostvarenju svih pretpostavki za njihov normalan i slobodan razvoj.
OBRAZLOŽENJE Ocjena vanjskih ocjenitelja kao i BH političara, bez obzira na nacionalnu i političku pripadnost, jest to da je Daytonski mirovni sporazum zaustavio rat, ali ni danas nije osigurao trajnu stabilnost i prihvatljivo funkcioniranje BiH. Anex IV DMS sa svojim strukturalnim slabostima uz neprovedbu Anexa VII, koji se odnosi na povratak prognanika i izbjeglica, dovodi do trajnih zastoja u redovitom radu kako državnih institucija tako i institucija Federacije BiH čime se neravnopravnost konstitutivnih naroda (u Anexu DMS) u životu pojačava. Posljedica svega je da se Bosna i Hercegovina postupno pretvara u zemlju dva unitarna i centralizirana entiteta s punom dominacijom Srba - većinskog naroda u jednom a Bošnjaka - većinskog naroda u drugom, s tendencijom (ustavnog i političkog) marginaliziranja hrvatskog naroda.
Novi Ustav BiH je nužnost i preduvjet demokratskog razvoja kao i opstanaka BiH kao države tri ravnopravna naroda i svih njezinih građana kao i uvjet integriranja BiH u euroatlanske integracije. Ustavnom reformom potrebno je osigurati administrativno-teritorijalni ustroj BiH koji će se bazirati na (federalnim) načelima koji će BiH učiniti modernom decentraliziranom demokratskom državom čije će institucije osigurati razvoj i budućnost zemlje. Ustavnom reformom (novim ustavom) potrebno je postojeći dvoentitetski ustroj Bosne i Hercegovine nadogradit novim učinkovitijim i pravednijim, u kojemu ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti favoriziran niti diskriminiran. Potrebno je osigurati da sva tri konstitutivna naroda imaju jednaka prava, kao i osigurati punu primjenu Europske konvencija o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina.
Interes Republike Hrvatske je razvijanje dobrosusjedskih odnosa s BiH kao i potpora BiH na putu euroatlantskih integracija. Republika Hrvatska je prva zemlja koja je međunarodno priznala Bosnu i Hercegovinu te joj je protivno agresiji kojoj je bila izložena, osigurala humanitarnu i svaku drugu potporu u vrijeme rata. Republika Hrvatska s BiH ima najdužu granicu te s njom čine jedinstveni geopolitički i gospodarski prostor. Hrvatski narod u BiH je konstitutivan, suveren i jednakopravan narod. Nažalost, upravo Hrvati u BiH su razmjerno prijeratnom broju stanovnika, zbog etničkog čišćenja i svih posljedica rata najviše stradali narod u BiH kojemu nije zajamčena praktična tj. provediva jednakopravnost. Stoga je jačanje svih veza s BiH i Hrvatima u BiH kao i potpora njihovom povratku i ostanku u BiH kao i osiguranje njihove pune jednakopravnosti ustavna obveza i strateški interes Republike Hrvatske.
Sukladno tome, RH će na temelju ustavne obveze ali i obveze koja proističe iz Daytonskog mirovnog sporazuma u suradnji s međunarodnom zajednicom učiniti sve kako bi Hrvati u BiH očuvali svoj ustavni status.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 22 sij 2010, 19:14 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25791 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Da nije obrazloženja ovo ne bi bila potpora Hrvatskom narodu već jedinstvenoj, cjelovitoj i nedjeljivoj Bosni i Hercegovini.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 22 sij 2010, 19:19 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Da nije obrazloženja ovo ne bi bila potpora Hrvatskom narodu već jedinstvenoj, cjelovitoj i nedjeljivoj Bosni i Hercegovini. D E K L A R A C I J A o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Citat: HRVATSKI SABOR daje potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini te njihovim političkim predstavnicima u pregovorima vezanim za promjene Ustava kako bi osigurali punu suverenost i jednakopravnost s druga dva naroda što se može ostvariti samo uz poštivanje načela jednakosti i pravičnosti te ustavom zajamčenim administrativno-teritorijalnim ustrojem Bosne i Hercegovine koji će na istovjetan način regulirati načela suvereniteta, konstitutivnosti i jednakopravnosti svih naroda kao i izbor svojih predstavnika u sve institucije i sve razine vlasti; OBRAZLOŽENJE Citat: Novi Ustav BiH je nužnost i preduvjet demokratskog razvoja kao i opstanaka BiH kao države tri ravnopravna naroda i svih njezinih građana kao i uvjet integriranja BiH u euroatlanske integracije. Ustavnom reformom potrebno je osigurati administrativno-teritorijalni ustroj BiH koji će se bazirati na (federalnim) načelima koji će BiH učiniti modernom decentraliziranom demokratskom državom čije će institucije osigurati razvoj i budućnost zemlje. Ustavnom reformom (novim ustavom) potrebno je postojeći dvoentitetski ustroj Bosne i Hercegovine nadogradit novim učinkovitijim i pravednijim, u kojemu ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti favoriziran niti diskriminiran. Potrebno je osigurati da sva tri konstitutivna naroda imaju jednaka prava, kao i osigurati punu primjenu Europske konvencija o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina.
|
|
Vrh |
|
|
egerija
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 22 sij 2010, 19:20 |
|
|
Ne treba dvojiti da će Hrvatska „kao s nokta“ skinuti s evidencije o prebivalištu koliko god da ima Hrvata iz BiH s dvojnim prebivalištem, jer silno želi u EU.
|
|
Vrh |
|
|
i_jopet
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 22 sij 2010, 19:41 |
|
|
egerija je napisao/la: Ne treba dvojiti da će Hrvatska „kao s nokta“ skinuti s evidencije o prebivalištu koliko god da ima Hrvata iz BiH s dvojnim prebivalištem, jer silno želi u EU. Ne bih rekao da građani Hrvatske to podržavaju, kao što ni ZERP nisu podržavali, kao ni mnogo toga, kao ni odluku o brisanju dvojnog prebivališta tako ni ostale odluke što slijede. Rekao bih da je to slijed događaja sluganstva prema onima koji su dali novac i sada taj dug visi kao uteg oko vrata. Mi se jedino moramo sada skoncentrirati na Treći jer nam je on jedina preostala opcija, ova deklaracija ostavlja tu mogućnost ali je ne garantira, jer je dug oko vrata RH-e pretežak.
|
|
Vrh |
|
|
Starfucker226
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 23 sij 2010, 00:08 |
|
|
Dobra je Deklaracija, upozorava na težak politički položaj Hrvata i poziva na donošenje novog Ustava koji će omogućiti ustrojstvo BiH na federalnim načelima. Naravno sve to uz nezaobilazno mutietničko blebetanje i izražavanje potpore cjelovitoj BiH. Sasvim solidno, najvažnije da se daje potpora u pregovorima bez da se nameću neki stavovi.
|
|
Vrh |
|
|
zrikavac
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 24 sij 2010, 10:23 |
|
|
Deklaracija RH sabora o bla bla? da i? koji je njen doprinos značaj nama???
trla baba lan...
nek se radije bace u lov na dvostruke Hrvate prebivatelje. Bruxell je nestrpljiv...
Yebe mi se za deklaraciju Perecije...
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 24 sij 2010, 12:29 |
|
|
zrikavac je napisao/la: Deklaracija RH sabora o bla bla? da i? koji je njen doprinos značaj nama???
trla baba lan...
nek se radije bace u lov na dvostruke Hrvate prebivatelje. Bruxell je nestrpljiv...
Yebe mi se za deklaraciju Perecije... Zašto grube riječi,a sam tvrdiš da si u 7% elite najtezih škola i sl.?Od tebe bih očekivao malo veći nivo komunikacije i argumentacije Ok,za tebe je perecija,za mene je Hrvatska.A nije Hrvtaska samo ono na šta ti imaš zamjerke i protiv čega jesi.Hrvatska je puno više.Bar za mene.Zbog x momaka sa kojima sam proveo puno vremena iz svih dijelova RH,dok smo zajedno dijelili pola cigarete,ja ne mogu biti *** i zvati Hrvatsku perecom. Znam da nije idealna drzava.A što je to na ovom svijetu idealno?Ipak je i naša,kakva god bila.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 24 sij 2010, 12:52 |
|
|
zrikavac je napisao/la: Deklaracija RH sabora o bla bla? da i? koji je njen doprinos značaj nama???
trla baba lan...
Yebe mi se za deklaraciju Perecije... Politika je umijeće mogućega, a ne Diznilend za ispunjavanje želja.
|
|
Vrh |
|
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 24 sij 2010, 15:04 |
|
|
Deklaracija
_________________ Montreal, Quebec, Canada hercegbosna.org, 72.55.146.19 Čuvajte se velikosrpskih lobista, musli kameleona, XD3-ovih operativaca te dvoličnih angloidnih moderatora koji imaju po više nickova.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 24 sij 2010, 15:54 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Zašto grube riječi,a sam tvrdiš da si u 7% elite najtezih škola i sl.?Od tebe bih očekivao malo veći nivo komunikacije i argumentacije Ok,za tebe je perecija,za mene je Hrvatska.A nije Hrvtaska samo ono na šta ti imaš zamjerke i protiv čega jesi.Hrvatska je puno više.Bar za mene.Zbog x momaka sa kojima sam proveo puno vremena iz svih dijelova RH,dok smo zajedno dijelili pola cigarete, ja ne mogu biti *** i zvati Hrvatsku perecom.Znam da nije idealna drzava.A što je to na ovom svijetu idealno?Ipak je i naša,kakva god bila. Tako je Markane!
|
|
Vrh |
|
|
zrikavac
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 25 sij 2010, 02:51 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zrikavac je napisao/la: Deklaracija RH sabora o bla bla? da i? koji je njen doprinos značaj nama???
trla baba lan...
Yebe mi se za deklaraciju Perecije... Zašto grube riječi,a sam tvrdiš da si u 7% elite najtezih škola i sl.?Od tebe bih očekivao malo veći nivo komunikacije i argumentacije Ok,za tebe je perecija,za mene je Hrvatska.A nije Hrvtaska samo ono na šta ti imaš zamjerke i protiv čega jesi.Hrvatska je puno više.Bar za mene.Zbog x momaka sa kojima sam proveo puno vremena iz svih dijelova RH,dok smo zajedno dijelili pola cigarete,ja ne mogu biti *** i zvati Hrvatsku perecom. Znam da nije idealna drzava.A što je to na ovom svijetu idealno?Ipak je i naša,kakva god bila. ja govorim o Deklaraciji RH Sabora. KAd kažem Hrvatska mislim na pravno politički subjekt. Kad kažem Perecija mislim na političku Hrvatsku. Tih momama o kojima ti pričaš nema u Pereciji. Deklaracija - pamflet koji će nam nauditi. Što dalje RH SAboru i Bagarićima kuća bila od HercegBosne. Na greškama se uči. tekst deklaracije btw čisti diletantizam. kao da ga je pisao isti lik kao i pravni sustav bobanove hercegbosne.
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
|
zrikavac
|
Naslov: Re: DEKLARACIJA o potpori Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u procesu ustavnih promjena Postano: 25 sij 2010, 02:59 |
|
|
Starfucker226 je napisao/la: Dobra je Deklaracija, upozorava na težak politički položaj Hrvata i poziva na donošenje novog Ustava koji će omogućiti ustrojstvo BiH na federalnim načelima. Naravno sve to uz nezaobilazno mutietničko blebetanje i izražavanje potpore cjelovitoj BiH. Sasvim solidno, najvažnije da se daje potpora u pregovorima bez da se nameću neki stavovi. Deklaracija ne donosi ništa revolucionarno inovativno niti radikalno. Tek naivno kao i svaki puta do sada otvara mogućnost da se ideja Trećeg iskompromitira i u RH javnosti. Već vidim tekstove i rasprave u Saboru. I naslove tipa "Duvnjak Bagarić deklaracijom Kosorici koja vodi Hrvatsku u EU htio podvaliti kukavičje jaje...(jutarnji)" i Podijeliti našu Bosnu!(bivši doživotni MEsić)
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 13 post(ov)a ] |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|