Robbie MO je napisao/la:
Pilum23 je napisao/la:
Možda i jest, možda i nije. O ovom treba razgovarati za jedno 50 do 100 godina.
Međutim sve je to ionako nebitno. Nafuravanje na države, nacije i religije je apsurd sam po sebi kojem vrijeme uvijek presudi. Kolektivni "uspjeh" ne mora da znači i osobnu sreću. Kolektivizmi su vazda pušiona za obične smrtnike i samo služe elitama na vlasti.
Slažem se da je osobni uspjeh najbitniji.
Ja ljude i ne dijelim posebno na individualnoj razini.
No, ljudi su i društvena bića, udružuju se u bande kao i čopori vukova, fundamentalno samim time sto jedan čovjek ne može biti prepper koji će sve proizvesti za sebe. Isto tako, ako se ti ne udružiš, IMA TKO HOĆE i taj Game theory dovodi do pobjede onih koji se udružuju. Dodaj tome genetiku, kulturu, materijalni interes, instinkt za tradicijom i imaš jako ljepilo koje možeš probati zanemariti; ali kažem neka druga ekipa onda dođe, udruži se i razlupa te.
Hrvati u BiH su vrlo etnocentrički raspoloženi, od toga imamo i radosti i koristi. Ali ne diramo nikoga, tko ne dira u nas. Nismo vas dženosajdirali, 100 vaših žrtava u Ahmićima ili naših 50 žrtava u Grabovici je tri reda veličine ispod najvećih stradanja na Balkanu zadnjih 100 godina.
Kakve pobjede??? Propašće im države, religije i narodi za 1000, najkasnije 2000 godina i neće im se ni za kosti znati. Ni pobjednicima ni pobijeđenima. Sve će biti nevažno, kao što jest sve nevažno sem obitelji, ljubavi, prijatelja i kvaliteta života.
Jedino što se broji je kako si živio u kratkoj ljudskoj egzistenciji. Kakvu si obitelj imao, jesi li radio previše, ili si pak našao vrijeme da se uzdižeš kulturno i duhovno, proputuješ, kako i koliko si se družio, veselio, kakvi su ti prijatelji bili, jesi li se zabavio sa dovoljno lijepih i interesantnih žena i tako.
Udruživanje je imalo smisla dok nije bilo izbora i kad si morao da budeš na nekom terenu, a i onda se bježalo i sklanjalo. Danas u globalnom svijetu imaš toliko izbora da promijeniš kavanu, da nemaš neke potrebe da se udružuješ, niti da se boriš za nešto. Srbi i njihovo udruživanje pripadaju u svijet primata i općenito majmuna, jer otprilike toliko svijesti stoji iza toga. To je ta svijest mozga kod gmazova. Da misle 1% ne bi progovorili riječi dok postoje, a kamoli nešto više učinili.
Ne osjećam se kao mi i vi, niti mi je to važno. Islamisti nisu moj narod, a nisam ni ja njihov. Mada je i to nevažno.
Imali smo generalno sreće da nam je Hrvatska susjed, mislim na BiH.
Nema života bez Mediterana i mora.