HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 svi 2025, 07:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Diskriminirajuci naziv rs mora nestati
PostPostano: 04 stu 2011, 16:36 

13 je bolji naziv sa BiH od 3. :zubati

Vrh

PostPostano: 04 stu 2011, 16:36 

Lijepi je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Ili možda entiteti a. b. i c.. Hehh.

ih, onda bi vječno diskutirali oko toga ko će biti A, ko B i ko C. ja mislim da se hrvatski dio mora zvat A :closedeyes
al kad bolje razmislim, ono C ide uz CRO. ma može i C :yes

Ma kad se država može zvati B i H, zašto se ne bi zvala A, B i C? Ili A i B i C?

Može i skraćenica - ABC (kao onaj jogurt ABC kultura, nek se zna da smo kulturni)

Ili najbolje BAC ili CAB - jer se može čitati i na latinici i ćirilici, tako da se može iz samog imena države vidjeti što njeni stanovnici dobijaju njome. :zubati

Vrh

PostPostano: 04 stu 2011, 16:38 

Ovi u Sarajevu će na kraju tu BiH zgaditi i Bošnjacima u zapadnoj Bosni.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2011, 11:52 

Ja bi federaciju nazvo "Hamo ćopa pite" a Republiku Srpsku "evo lole s` planine se svuko" i poradio na afirmaciji shatrovackog jezika.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2011, 23:28 

Gledam danas popodne na OBN televiziji emisiju one Dejane Rosuljaš, neka sirotinja teška gostuje, ne zna se ko je jadniji i čiji je problem veći. Muka da te uhvati.
Pa reko, gledajte to da rešite, gde odoše one pare od stranih donacija...A ne, njima je glavni problem Republika Srpska i njeno ime.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2011, 23:30 

Najbolji naziv za BIH bi bio " Republik Rimtutituki" da se niko ne ljuti...

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 06 stu 2011, 23:33 

Ma glavno da ste vi gastarbajteri uvek veseli. Boli vas uvo za sve, a?

Vrh

PostPostano: 06 stu 2011, 23:53 

Dobro veče! Ja sam musliman, ali vratio sam se hrvatskom korijenu, tako da sam se počeo deklarisati Hrvatom. Pozvao bih i ostale muslimane da to urade isto, a naročito oni muslimani koji žive na teritorije BiH koje su nekada pripadale Hrvatskoj, poput Hercegovine, Bosanske Krajine i Posavine. Nemorate mjenjati vjeru, razumije se da nije lako odreći se vjere u kojoj ste se rodili, ali nije teško se vratiti korijenjima, šta vam fali? Svijesni ste da bošnjaštvo nije nacionalnost, pa što nećete sebi da priznate to? Ne branim vam da se smatrate Bosancima po geografskoj pripadnosti, jer živite u BiH, ali hrvatske ste ili srpske nacionalnosti. Ja sam po vjeri musliman. po nacionalnosti Hrvat, a po geografskoj pripadnosti Bosanac/Krajišnik. Bosanska Krajina se nekada zvala Turska Hrvatska. Evo vam citat iz wikipedije: Bosanska krajina poznata još pod starim nazivom Turska Hrvatska je srednjovjekovni prostor Kraljevine Hrvatske a danas regija koja obuhvaća prostor zapadne Bosne i Hercegovine smiještena oko tri rijeke: Una,Sana i Vrbas a proteže se od Jajca i Usora na istoku do Bihaća i Velike Kladuše na zapadu današnje Bosne i Hercegovine. Najveći grad regije je Banja Luka potom sljede gradovi Bihać, Prijedor, Kotor Varoš, Bosanska Krupa, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška‚ Cazin, Velika Kladuša, Bosanski Novi, Sanski Most. Krajnji sjeverozapadni dio Bosanske krajine se naziva i Cazinska Krajina po gradu Cazinu. Istočna granica Bosanske Krajine ili Turske Hrvatske je gora Borje i početak derventske općine, a južna prirodna granica kanjon rijekeUgar.
Bosanska krajina nema administrativno utvrđene granice, niti ima političko predstavništvo u trenutnoj upravnoj strukturi države Bosne i Hercegovine ali ima značajan hrvatski kulturno-povijesni identitet koji je formiran kroz mnoge povijesne i gospodarske događaje.
Brutalna povijest Bosanske Krajine je možda i razlog specifične kulture njenih stanovnika koji su uglavnom orijentirani prema zapadu i Hrvatskoj a ne Sarajevu. Ipak takav odnos prema Sarajevu i središnjoj Bosni više je predznak povijesne pripadnosti Kraljevini Hrvatskoj a ne srednjovjekovnoj zemljiciBosni. Današnji kulturni identitet Bosanske krajine je multikulturan i višenacionalan zbog nasilno promjenjene etničke slike te regije. U predtursko doba ta regija je bila isključivo katolička i hrvatska a nakon turske okupacije na prostore prognanih Hrvata naseljavaju se pravoslavni Vlasi koje favoriziraju turske vlasti kako bi osigurali zapadnu granicu Osmanskog Carstva, te vrše nasilnu islamizaciju ili pravoslaviziranje preostalih Hrvata tih krajeva čime se je dobio specifičan mozaik naroda.
Teritorij uklopljen rijekama Una, Sava i Vrbas je prije nosila ime "Turska Hrvatska" u europskim literaturama 18. i 19. stoljeća. Ime Krajina ovom predjelu su dale Osmanlije, iako sama riječ nije turska nego slavenska. Austrijski, talijanski, njemački i nizozemski kartografi su naziv prihvatili 1860. godine. Ime ove oblasti su promijenili u Bosanska Krajina koje se po prvi put spominje na kartama 1869. godine. Po starohrvatskim toponimima (imena rijeka, gora i naselja) vidljivo je da se nisu promjenila od doba Kraljevine Hrvatske što također potvrđuje da su islamizirani i pravoslavizirani Hrvati ostali većina na tom prostoru. (Mada je "Bošnjački" izvor wikipedije drugačiji od Hrvatskog izvora). Ovaj tekst me je vratio hrvatskim korjenima.

Zamolio bih moderatora da briše sve postove sa uvredama koje će mi uputiti muslimani, smatrajući me neopravdano izdajnikom.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2011, 23:54 

Nešto se tu kuha. Zapadna Bosna baš ne voli Sarajevo.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2011, 23:58 

ti si babov ili provokator. al na bajram ovo izjavit, pa dje to ima. usro si i sefa i konobaricu. inace, i drugi su se prodavali za papire, stas evropa je to...
-------------------------------------

Nisam ni Fikretovac ni provokator, samo se deklarišem kao Hrvat i šta sad ima u tome loše, jeli? Kakvo veze ima Bajram sa mojim deklarisanjem? Dali se vjerski blagdan ili Vjera može povrediti nacionalnim deklarisanjem? I dalje sam musliman.
------------------------------------

95% muslimana su deklarisali bosnjaci, 5% drugi. bajram slavi 95% muslimana, odnosno bosnjaka. ti musliman, ex bosnjak prelazis u hrvate na bajram. kontas sad vezu? sram te bilo (ovo oni radili neki tajni popis ?)
----------------------------------------------------

I opet, šta bajram ima sa vračanjem korijenju. Time nisam povredio Bajram, jer Bajram je dio vjere, a moje deklarisanje je nacionalna stvar, pa umiješ li praviti razliku između Vjere i nacije. Živim u djelu Bosne koji je pripadao Hrvatskoj, pa imam pravo se vratiti korijenju, jer su mi i preci bili Hrvati. .

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 00:00 

Aman čoveče, odakle to skidaš, ispada da ti to govoriš! Izvore nam daj!

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 00:01 

Ma ništa, komentari na članku:

http://www.poskok.info/index.php?option ... a&Itemid=2

Ali mi onako zanimljivo.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 00:03 

Islam je na ovo područje okupacijom stigao, da je pravde, zajedno bi se sa okupatorom iz svih ovih zemalja pokupio. To je za mene druga planeta bila i ostala.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 09:15 

BBC je napisao/la:
Dobro veče! Ja sam musliman, ali vratio sam se hrvatskom korijenu, tako da sam se počeo deklarisati Hrvatom. Pozvao bih i ostale muslimane da to urade isto, a naročito oni muslimani koji žive na teritorije BiH koje su nekada pripadale Hrvatskoj, poput Hercegovine, Bosanske Krajine i Posavine. Nemorate mjenjati vjeru, razumije se da nije lako odreći se vjere u kojoj ste se rodili, ali nije teško se vratiti korijenjima, šta vam fali? Svijesni ste da bošnjaštvo nije nacionalnost, pa što nećete sebi da priznate to? Ne branim vam da se smatrate Bosancima po geografskoj pripadnosti, jer živite u BiH, ali hrvatske ste ili srpske nacionalnosti. Ja sam po vjeri musliman. po nacionalnosti Hrvat, a po geografskoj pripadnosti Bosanac/Krajišnik. Bosanska Krajina se nekada zvala Turska Hrvatska. Evo vam citat iz wikipedije: Bosanska krajina poznata još pod starim nazivom Turska Hrvatska je srednjovjekovni prostor Kraljevine Hrvatske a danas regija koja obuhvaća prostor zapadne Bosne i Hercegovine smiještena oko tri rijeke: Una,Sana i Vrbas a proteže se od Jajca i Usora na istoku do Bihaća i Velike Kladuše na zapadu današnje Bosne i Hercegovine. Najveći grad regije je Banja Luka potom sljede gradovi Bihać, Prijedor, Kotor Varoš, Bosanska Krupa, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška‚ Cazin, Velika Kladuša, Bosanski Novi, Sanski Most. Krajnji sjeverozapadni dio Bosanske krajine se naziva i Cazinska Krajina po gradu Cazinu. Istočna granica Bosanske Krajine ili Turske Hrvatske je gora Borje i početak derventske općine, a južna prirodna granica kanjon rijekeUgar.
Bosanska krajina nema administrativno utvrđene granice, niti ima političko predstavništvo u trenutnoj upravnoj strukturi države Bosne i Hercegovine ali ima značajan hrvatski kulturno-povijesni identitet koji je formiran kroz mnoge povijesne i gospodarske događaje.
Brutalna povijest Bosanske Krajine je možda i razlog specifične kulture njenih stanovnika koji su uglavnom orijentirani prema zapadu i Hrvatskoj a ne Sarajevu. Ipak takav odnos prema Sarajevu i središnjoj Bosni više je predznak povijesne pripadnosti Kraljevini Hrvatskoj a ne srednjovjekovnoj zemljiciBosni. Današnji kulturni identitet Bosanske krajine je multikulturan i višenacionalan zbog nasilno promjenjene etničke slike te regije. U predtursko doba ta regija je bila isključivo katolička i hrvatska a nakon turske okupacije na prostore prognanih Hrvata naseljavaju se pravoslavni Vlasi koje favoriziraju turske vlasti kako bi osigurali zapadnu granicu Osmanskog Carstva, te vrše nasilnu islamizaciju ili pravoslaviziranje preostalih Hrvata tih krajeva čime se je dobio specifičan mozaik naroda.
Teritorij uklopljen rijekama Una, Sava i Vrbas je prije nosila ime "Turska Hrvatska" u europskim literaturama 18. i 19. stoljeća. Ime Krajina ovom predjelu su dale Osmanlije, iako sama riječ nije turska nego slavenska. Austrijski, talijanski, njemački i nizozemski kartografi su naziv prihvatili 1860. godine. Ime ove oblasti su promijenili u Bosanska Krajina koje se po prvi put spominje na kartama 1869. godine. Po starohrvatskim toponimima (imena rijeka, gora i naselja) vidljivo je da se nisu promjenila od doba Kraljevine Hrvatske što također potvrđuje da su islamizirani i pravoslavizirani Hrvati ostali većina na tom prostoru. (Mada je "Bošnjački" izvor wikipedije drugačiji od Hrvatskog izvora). Ovaj tekst me je vratio hrvatskim korjenima.

Zamolio bih moderatora da briše sve postove sa uvredama koje će mi uputiti muslimani, smatrajući me neopravdano izdajnikom.

Kako znas da su ti hrvatski korijeni a ne mozda srpski? Ako su nekada ljudi iz bosanske krajine isli u Zagreb po paprike(jer im je blizi) a ne u Beograd ne znaci da su listom bili hrvati,dokazi nam trebaju,dokazi :zubati
U svakom slucaju bolje da si i hrvat,jevrejin,slovenac nego nekakav bosnjak/bosanac :thumbup

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 09:27 

Ukinuli im voooozzz. Iz Sarajeva pričaju jedno, a Bihaću pružaju drugo. Ovo ukidanje vlaka za Bihać je izgleda prelilo čašu.

To smo i čekali... :zubati

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 12:08 

http://tinyurl.com/cqekbol

objasni to ovom vukovarskom branitelju!

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 12:45 

Ja razumijem zašto postojanje RS-a opterećuje ljude.Iskreno i mene nastanaka tog entiteta kao čovjeka i osobu iritira.No, mišljenja sam da sve Dodikove bombastične izjave treba gledati kao dobru šalu.

Svakodnevne izljeva gluposti i krkanluka.Tako to vjerovatno i MZ vidi.Te niko ozbiljno ni ne reagira o njegovim glupostima u pogledu referenduma i ocijepljenja.

On to da može i smije izvesti, davno bi uradio.Svaki dan presipati iz šupljeg u prazno, ne prestavlja politički stav nego glupost.

:zubati

Nego daj narodu "para i igara", pošto para nema, bacaj u oči prašinu o nezavisnosti.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 12:50 

BBC je napisao/la:
Nešto se tu kuha. Zapadna Bosna baš ne voli Sarajevo.

Kako ce ne voliti...kad je u istoj drzavi sa Sarajevom :ucelo

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 12:54 

Vas u Sarajevu nitko ne voli. Kad su takvi kao ti doselili, uclanili se u SDA i uzeli posao.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 13:04 

emt je napisao/la:
Ja razumijem zašto postojanje RS-a opterećuje ljude.

opterecuje samo vas u Sarajevu :zubati

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 13:13 

koma je napisao/la:
emt je napisao/la:
Ja razumijem zašto postojanje RS-a opterećuje ljude.

Opterećuje sve normalne ljude koji znaju da je taj entitet nastao, na krvi nevinih žrtava.A to što ste vi u RS-u slijepi za Dodikove propuste, samo je vaš problem.Ekonomija i sve ostalo vam je u haosu.Kako vam neko može prodavati godinama priče o bolesnom nacionalizmu, a entitet tone ?Gladni ste kao i ovi u Federaciji.

I najzanimljivije je da nećeš naći Srbina da pljune Dodika.Ali hoćeš Bošnju i Hrvata da popljuje svoje.Pa vi totalno nemate onda svijesti nikakve. :zubati
Dodik je meni totalno antipatična ličnost, krkan.No, da ima neku viziju budućnosti BiH, istog momenta bi pristala da bude presjednik.I federacije i RS-a.

No čovjek vas samo potkrada.Kao i ovi naši ovamo.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 13:16 

BBC je napisao/la:
Vas u Sarajevu nitko ne voli. Kad su takvi kao ti doselili, uclanili se u SDA i uzeli posao.

Ja ne zivim u Sarajevu...
Nevidim zasto bih ga mrzio...
zapravo...volim ga...to je moj grad...u mojoj je drzavi :palacgore1

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 13:17 

emt je napisao/la:
koma je napisao/la:

Opterećuje sve normalne ljude koji znaju da je taj entitet nastao, na krvi nevinih žrtava.A to što ste vi u RS-u slijepi za Dodikove propuste, samo je vaš problem.Ekonomija i sve ostalo vam je u haosu.Kako vam neko može prodavati godinama priče o bolesnom nacionalizmu, a entitet tone ?Gladni ste kao i ovi u Federaciji.

I najzanimljivije je da nećeš naći Srbina da pljune Dodika.Ali hoćeš Bošnju i Hrvata da popljuje svoje.Pa vi totalno nemate onda svijesti nikakve. :zubati
Dodik je meni totalno antipatična ličnost, krkan.No, da ima neku viziju budućnosti BiH, istog momenta bi pristala da bude presjednik.I federacije i RS-a.

No čovjek vas samo potkrada.Kao i ovi naši ovamo.

Neces ni Hrvata naci da pljune Doika :smijeh

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 13:19 

Citat:
Neces ni Hrvata naci da pljune Doika

Nije istina.To je više neki inat i prkos.No ubijeđena sam da su itekako svjesni koliko je njegova politika dugoročno štetna.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 13:21 

Naziv "RS" nije diskriminirajući.
Naoružajte se i krenite u rat protiv RS ili prestanite mlatiti o tome.

Od kraja rata zbog tih paljenja birate idiote Bošnjake na vlast. Koji vam uništili državu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 450 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: