|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 39 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
hilbert
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 26 ožu 2023, 01:08 |
|
|
Nema bas nekih sluzbenih granica koje gradsko naselje razdvajaju od prigradskih. Vecina se jedino slaze da recimo Brod i Begovaca nisu u sastavu grada. To su i prije rata bila vecinski bosnjacka naselja, ali je tu bilo uvijek i dovoljno Srba i Hrvata. To su bila prigradska naselja za srednju klasu u kojima su Bosnjaci bili vecina, pogotovo Brod. Begovaca granici sa hrvatskim selom Gorickici, a tu su odmah i Boce i Boderiste. Mapa koju je skrojio onaj Jack sa "nesluzbenog" stajalista nije nuzno netocna, ali subjektivno malo pretjerana.
Opcina Brcko je do rata imala relativnu bosnjacku vecinu, u gradu dominantnu. Na nivou distrikta danas je jos uvijek tako, samo sto u gradu Srbi cine knap vecinu za mozda 2000 ljudi, naravno zbog velikog broja srpskih izbjeglica.
Za Gornju Maocu se pitam da li je to uvijek bio njezin sluzbeni naziv? To selo je svima inace poznato kao Karavlasi i pripada opcini Srebrenik. U selu su zivili pravoslavni Romi koji su inace mahom bili u inostranstvu. Nije mi poznato pod kojim okolnostima vehabije dolaze u to selo, tj. da li su im Karavlasi prodali svoje kuce. U ratu je tu bilo par izbjeglickih obitelji iz Brckog koji su se prvom prilikom vratili svojim kucama. Karavlasi ili Bojasi su navodno napravili kuce u Bijeljini. Iz Gornje Maoce/Karavlaha ih nitko nije protjerao.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 26 ožu 2023, 19:58 |
|
|
U Gunji u Slavoniji je prije rata bilo dosta muslimana, to je bilo maltene predgrađe Brčkog.
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 26 ožu 2023, 20:53 |
|
|
Ceha je napisao/la: U Gunji u Slavoniji je prije rata bilo dosta muslimana, to je bilo maltene predgrađe Brčkog. Ima i danas. Mislim da nema veze što je Brčko blizu, te Muslimane je naselio Pavelić kao izbjeglice iz Podrinja. 5. Gbr. je čak imala incidenata tu u vrijeme i nakon Oluje sa lokalnim Muslimanima. Ista je bila u Uskoplju pa ih nisu baš gotivili.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 26 ožu 2023, 22:26 |
|
|
1986 je napisao/la: Ceha je napisao/la: U Gunji u Slavoniji je prije rata bilo dosta muslimana, to je bilo maltene predgrađe Brčkog. Ima i danas. Mislim da nema veze što je Brčko blizu, te Muslimane je naselio Pavelić kao izbjeglice iz Podrinja. 5. Gbr. je čak imala incidenata tu u vrijeme i nakon Oluje sa lokalnim Muslimanima. Ista je bila u Uskoplju pa ih nisu baš gotivili. Nisam znao, mislio sam da su sve Pavelićeve muslimane partizani protjerali nakon ww2.
|
|
Vrh |
|
|
storarare
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 27 ožu 2023, 09:25 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2021, 10:38 Postovi: 8643 Lokacija: Tu negde
|
Koliko ih je na poslednjem popisu bilo u Gunji?
_________________ Popis 2022-ge 99,99%Srbendi . "Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage". "Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".
|
|
Vrh |
|
|
Bosonosorg
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 27 ožu 2023, 23:46 |
|
|
|
Vrh |
|
|
hilbert
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 30 ožu 2023, 20:12 |
|
|
Ceha je napisao/la: U Gunji u Slavoniji je prije rata bilo dosta muslimana, to je bilo maltene predgrađe Brčkog. Najvise ih je bilo u Gunji i nesto u Rajevom Selu, ali ti muslimani nemaju veze sa Brckom, iako ih je par iza rata odselilo tamo. To sa predgradjem je donekle istina, jer su ljudi odatle radili u Brckom, dolazili u kupovinu, druzili se itd. Tako je i bilo Brcaka koji su u Gunji kupovali placeve, ali vecina muslimana iz Gunje je doslo tu za vrijeme Drugog svjetskog rata iz Foce i Ustikoline. Tu je, osim one u Zagrebu, i jedina dzamija u Hrvatskoj. U Brckom je bilo dosta Slavonaca, barem medju gradskim Hrvatima. Domaci su vecinom iz okolnih sela. U brcanskoj opcini je po broju sela najvise bilo hrvatskih, ali su bosnjacka nesto gusce naseljena. Srpskih sela imas masu u kojima je bukvalno po par kucica. Ja sam kao dijete neke starije slusao kako govore da "Srbin ne voli komsiju."
|
|
Vrh |
|
|
Bosonosorg
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 31 ožu 2023, 03:06 |
|
|
hilbert je napisao/la: Tu je, osim one u Zagrebu, i jedina dzamija u Hrvatskoj. Ima džamija i u Bogovolji, a biće i u Sisku i Maljevcu
|
|
Vrh |
|
|
hilbert
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 31 ožu 2023, 18:57 |
|
|
Bosonosorg je napisao/la: hilbert je napisao/la: Tu je, osim one u Zagrebu, i jedina dzamija u Hrvatskoj. Ima džamija i u Bogovolji, a biće i u Sisku i Maljevcu Bolje da nema, ali vidim tek sada da u toj Bogovolji zive uglavnom muslimani. Prvi put citam za to mjesto koje je ocigledno na samoj granici sa BiH. Maljevac je takodjer na granici.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 11 tra 2023, 21:15 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76368 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Interesantno je da Gunja u Hrvatskoj jako gravitira Brčkom, pri tom mislim i na Hrvate. Oni praktički žive u BiH. Za njih je Brčko Los Angeles. Na sličan način se Orašje kombinira i nadopunjuje sa Županjom. Iz Županje dolaze u Orašje na bazene, a ovi iz Orašja u Županji isto imaju neke sadržaje bolje pokrivene nego u Orašju.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 11 tra 2023, 21:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59823 Lokacija: DAZP HQ
|
Robbie MO je napisao/la: Interesantno je da Gunja u Hrvatskoj jako gravitira Brčkom, pri tom mislim i na Hrvate. Oni praktički žive u BiH. Za njih je Brčko Los Angeles. Na sličan način se Orašje kombinira i nadopunjuje sa Županjom. Iz Županje dolaze u Orašje na bazene, a ovi iz Orašja u Županji isto imaju neke sadržaje bolje pokrivene nego u Orašju. Pitaju ove iz Gunje kako je u EU. Kažu kad smo ušli.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 11 tra 2023, 21:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76368 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Interesantno je da Gunja u Hrvatskoj jako gravitira Brčkom, pri tom mislim i na Hrvate. Oni praktički žive u BiH. Za njih je Brčko Los Angeles. Na sličan način se Orašje kombinira i nadopunjuje sa Županjom. Iz Županje dolaze u Orašje na bazene, a ovi iz Orašja u Županji isto imaju neke sadržaje bolje pokrivene nego u Orašju. Pitaju ove iz Gunje kako je u EU. Kažu kad smo ušli. Jedno od najsiromašnijih slavonskih sela, znao sam lika odatle, pokazivo mi slike svog kraja. To još pojačava dojam Brčkog kao Las Vegasa, za njih. I još su imali poplave koje su ih dodatno unesrećile. To su sve naši jadni Bosanci, doseljeni nekom drugom mukom prije par stotina godina, iz tuzlanskog kraja ili možda istočne Bosne (katolici Srebrenice).
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zviezda Granda
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 11 tra 2023, 21:59 |
|
|
Tako i u dve Kostajnice na mikro nivou, a svećenik najveći islamofob u crkve u Hrvata, pored sve ratne sudbine i Srba svuda oko njega.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Distrikt Brčko Postano: 12 tra 2023, 00:54 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Robbie MO je napisao/la: dudu je napisao/la: Pitaju ove iz Gunje kako je u EU. Kažu kad smo ušli.
Jedno od najsiromašnijih slavonskih sela, znao sam lika odatle, pokazivo mi slike svog kraja. To još pojačava dojam Brčkog kao Las Vegasa, za njih. I još su imali poplave koje su ih dodatno unesrećile. To su sve naši jadni Bosanci, doseljeni nekom drugom mukom prije par stotina godina, iz tuzlanskog kraja ili možda istočne Bosne (katolici Srebrenice). Eto kako bi BOšnjaci izgledali da su u Federaciji sa Hrvatskom, ko Gunja.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|