|
|
Stranica: 5/5.
|
[ 117 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
NSOS
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 09 srp 2023, 14:02 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 08:12 |
|
|
Citat: Smjena Milorada Dodika
Koliko god javnost u Sarajevu priželjkivala odluku Christiana Schmidta kojom bi predsjednik Republike Srpske bio smijenjen, to je najmanje realna opcija kada je u pitanju provedba same odluke. Visoki predstavnik ima ovlasti da smjenjuje zvaničnike u BiH. No, treba imati na umu da Republika Srpska nije onaj dio Federacije BiH u kojem većinski žive Bošnjaci. Ukoliko, recimo, Schmidt upotrijebi Bonske ovlasti i smijeni Milorada Dodika, dolazimo do jednog novog pitanja – ko će i kako provesti ovu odluku? U Republici Srpskoj u ovom trenutku ne postoji politički subjekt po uzoru na sarajevsku Trojku koji bi, čak i u slučaju suspenzije Ustava Republike Srpske, preuzeo vlast. Pritom, SNSD je nametnuo takav narativ u javnosti da bi svako prihvatanje Schmidtove odluke značilo – izdaja srpskih nacionalnih interesa. Milorad Dodik još uvijek kontrolira MUP Republike Srpske, kao i Skupštinu, Vladu i pravosudne institucije u tom entitetu. Čak i ako bi bila donesena odluka o Dodikovoj smjeni, na koji bi način OHR proveo tu odluku? Državnom agencijom za istrage i zaštite upravlja Dodikov kadar Darko Ćulum, dok Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nema takve kapacitete. Ostaje još mogućnost angažiranja snaga EUFOR-a ili NATO snaga koje bi, faktički, morale zauzeti banjalučki Banski dvor. U tom slučaju realno bi bilo očekivati da se svi srpski zvaničnici povuku iz svih institucija i BiH bi ušla u mnogo ozbiljniju krizu od trenutne. Upravo zbog toga je teško očekivati da Schmidt smijeni Dodika. No, i ako se usudi da to učini, to bi, prije svega, bio kraj OHR-a. (istraga)
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 08:16 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 88455 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Smijeniti može samo Lendu.
Nad Srbima od jučer nema vlasti. Ljudi se osamostalili, nikome ništa.
Lol.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hanma
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 13:53 |
|
|
|
I sta je bilo sa ovim, zna li se sta Talibani? Je li VP-u zaista toliko tesko samo da objavi 2 recenice na sajtu i tako "smeni" Dodika posle svega?
Ne, nije mu tesko, nego zna da to ne bi imalo nikakvog efekta u RS i da bi se samo obrukao i obelodanio da je qurac od ovce tamo i zvanicno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 13:59 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Smijeniti može samo Lendu.
Lol. Može li se preko granice sa ličnom ili treba pasoš? Koje pare koriste? Pitam za jarane, treba nešto do Modriče.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 14:05 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
Rutinerr je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Smijeniti može samo Lendu.
Lol. Može li se preko granice sa ličnom ili treba pasoš? Koje pare koriste? Pitam za jarane, treba nešto do Modriče. A čuj, tako je RH povezana sa afričkim Reunionom. Ne treba putovnica i ista valuta. 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 14:21 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Rutinerr je napisao/la: Može li se preko granice sa ličnom ili treba pasoš? Koje pare koriste? Pitam za jarane, treba nešto do Modriče.
A čuj, tako je RH povezana sa afričkim Reunionom. Ne treba putovnica i ista valuta.  Ja i? Kakve to veze ima sa FBiH i RS?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 14:27 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: A čuj, tako je RH povezana sa afričkim Reunionom. Ne treba putovnica i ista valuta.  Ja i? Kakve to veze ima sa FBiH i RS? FBiH i RS su povezane jednako kao RH i Reunion.  Znaš kako je Neša Galija pjevao Slobi nekad davno: Ma digni ruku, digni obadve, nemaš kartu ni do Prištine. Možete vi komotno od RS-a podignut ruke a kako sad stvari stoje i Sarajv'o je upitno. Teško da će bit bošnjačko više, puno veće su šanse da bude građansko. Povijesna ironija.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 14:48 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Rutinerr je napisao/la: Ja i? Kakve to veze ima sa FBiH i RS?
FBiH i RS su povezane jednako kao RH i Reunion.  Znaš kako je Neša Galija pjevao Slobi nekad davno: Ma digni ruku, digni obadve, nemaš kartu ni do Prištine. Možete vi komotno od RS-a podignut ruke a kako sad stvari stoje i Sarajv'o je upitno. Teško da će bit bošnjačko više, puno veće su šanse da bude građansko. Povijesna ironija. Šta si imao iz geografije? Sve više od 1 je previše Sve i da mi dignemo, ne može RS dignuti od FBiH. Ti tačno imaš cijepanje ličnosti, navijaš i da se podijeli BiH i da uđe u EU. Moraš se odlučiti, to dvoje ne ide nikako zajedno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 14:53 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: FBiH i RS su povezane jednako kao RH i Reunion.  Znaš kako je Neša Galija pjevao Slobi nekad davno: Ma digni ruku, digni obadve, nemaš kartu ni do Prištine. Možete vi komotno od RS-a podignut ruke a kako sad stvari stoje i Sarajv'o je upitno. Teško da će bit bošnjačko više, puno veće su šanse da bude građansko. Povijesna ironija. Šta si imao iz geografije? Sve više od 1 je previše Sve i da mi dignemo, ne može RS dignuti od FBiH. Ti tačno imaš cijepanje ličnosti, navijaš i da se podijeli BiH i da uđe u EU. Moraš se odlučiti, to dvoje ne ide nikako zajedno. Ja se trenutno krećem po BiH i po zapadu i sjeveru od RH kao da sam u svojoj avliji. Jedino što mi smeta je zaustavljanje na granici kad idem u BiH. Dođem na Jahorinu fino me prime, na Bjelašnicu isto. Baš me zaboli koja je država dok god normalno funkcionira. A puno toga funkcionira jer stranci financiraju i upravljaju, da nema njih, što se zelenila tiče bila bi k. BiH će se ujedinit kad prestane apetit jednih na druge jer onda nema potrebe za zidovima. EU je tako se ujedinila.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 15:00 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Rutinerr je napisao/la: Šta si imao iz geografije? Sve više od 1 je previše Sve i da mi dignemo, ne može RS dignuti od FBiH. Ti tačno imaš cijepanje ličnosti, navijaš i da se podijeli BiH i da uđe u EU. Moraš se odlučiti, to dvoje ne ide nikako zajedno. Ja se trenutno krećem po BiH i po zapadu i sjeveru od RH kao da sam u svojoj avliji. Jedino što mi smeta je zaustavljanje na granici kad idem u BiH. Dođem na Jahorinu fino me prime, na Bjelašnicu isto. Baš me zaboli koja je država dok god normalno funkcionira. A puno toga funkcionira jer stranci financiraju i upravljaju, da nema njih, što se zelenila tiče bila bi k. BiH će se ujedinit kad prestane apetit jednih na druge jer onda nema potrebe za zidovima. EU je tako se ujedinila. Onda ti pogotovo ne stoji ta priča o FBiH i RS. Misliš, kad prestane politika pumpanja sirotinje na sve tri strane nacionalnim glupostima. Naši, njihovi, koji su koji? Evo ja sam davno prepoznao da Bakir nije moj, džabe mu što je Bošnjak.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 15:06 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Ja se trenutno krećem po BiH i po zapadu i sjeveru od RH kao da sam u svojoj avliji. Jedino što mi smeta je zaustavljanje na granici kad idem u BiH.
Dođem na Jahorinu fino me prime, na Bjelašnicu isto. Baš me zaboli koja je država dok god normalno funkcionira. A puno toga funkcionira jer stranci financiraju i upravljaju, da nema njih, što se zelenila tiče bila bi k.
BiH će se ujedinit kad prestane apetit jednih na druge jer onda nema potrebe za zidovima. EU je tako se ujedinila.
Onda ti pogotovo ne stoji ta priča o FBiH i RS. Misliš, kad prestane politika pumpanja sirotinje na sve tri strane nacionalnim glupostima. Naši, njihovi, koji su koji? Evo ja sam davno prepoznao da Bakir nije moj, džabe mu što je Bošnjak. Uvijek će bit pumpanje. Baš tako, trebaš među Bošnjacima tražit tko je drukčiji i tko više brine o svakodnevnom životu a ne o Srbima. Recimo u Zenici je to Kasumović napravio i vide se rezultati. Dodik će prestat laprdat ovo što laprda kad Bošnje ne budu imali apetit za RS-om. Moguć je prijenos nadležnosti na državu i promjena recimo naziva RS, ali tek kad se tenzije smire. Dok god lupate po Srbimai Hrvatima možete očekivati samo daljnje propadanje i iseljavanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NSOS
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 15:12 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: Može li se preko granice sa ličnom ili treba pasoš? Koje pare koriste? Pitam za jarane, treba nešto do Modriče. Kao i "granica" na Drini i Savi. Licna karta ili cak ni to, velika zastava Republike Srpske i pored neka mala Varta cisto da se Eskobar ne buni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 15:14 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44973 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Moguća promjena naziva Republika Srpska, evo i naš Junuz im hrani nemoguća očekivanja pa se čudi kad polude i napadnu Hrvate. Naziv entiteta je ustavna kategorija i brisanje naziva je moguće koliko i brisanje Hrvata i Srba iz istog.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 15:18 |
|
|
daramo je napisao/la: Moguća promjena naziva Republika Srpska, evo i naš Junuz im hrani nemoguća očekivanja pa se čudi kad polude i napadnu Hrvate. Naziv entiteta je ustavna kategorija i brisanje naziva je moguće koliko i brisanje Hrvata i Srba iz istog. Biloje i Srpsko Sarajevo, bila je i Makedonija a ne Sjeverna Makedonija. Svašta nešto može bit a i ne mora. Uglavnom, puno više se postiže nenavaljivanjem na RS. To je američko čedo koje oni čuvaju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NSOS
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 10 srp 2023, 16:17 |
|
|
|
Pa i promenice se. U zapadna Srbija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Dodik želi da isprovocira svoju smjenu od strane VP? Postano: 12 srp 2023, 09:40 |
|
|
Zapadni Hašim Nego, vidim Mile na raportu 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|