HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 lis 2025, 10:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 34005 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 1361  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 08 ožu 2013, 21:38 

Koja ministarstva sunce ti! Kao da smo Indija. Treba to skresati za 2/3 i bice taman.
Za Republiku od milion i nesto stanovnika 6 ministarstava treba da radi posao,treba to objediniti u vece resore.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:41 

Mora se priznati da ovi u RS vrlo vješto okreću bošnjačke političare jedne protiv drugih. Ovi će se poklati.
Malo podržavaju i koaliraju sa Lagumdžijom, malo sa Tihićem, malo Radončić. Svima doziraju taman toliko da im nije dovoljno.

Još ne mogu skužiti je li to neki konkretan dogovor političara u RS, ili onako "spontano".

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:41 

Znam ja za kvotu Bošnjačkih i Hrvatskih ministarstava kao i za ostale kvote, ali te kvote nikada nisu popunjavale stranke iz federacije izuzev mozda Davora Cordasa - HDZ.
Dakle, ako stvar pokusamo sagledati malo sire dođemo do zakljucka da kao prvo dolazi do rascjepa između Milorada Dodika i Beograda, obzirom na vezanost BH Srba za Beograd to bi trebalo da znaci da Dodik mora otici, ali..., uvijek ono - ali. Jednostavno Dodik je personifikacija Srba iz Bosanske Krajine kao i njegova stranka SNSD. On je iz Bosanske Krajine i krenuo i tu se vraca. Nece se njega Krajisnici tako lahko odreci. Ako Dodik ne moze vise racunati sa Srbijom moze sa Krajisnicima. Naravno, i drugi politicki saveznici dobro dođu, SDA, HDZ...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:42 

Drinski, ko bi se odrekao takvih plata :)...

Ali je sasvim jasno da vladajuća koalicija određuje koja će ministarstva pripasti kome. Tako bošnjaci imaju tri ministarstava,ruku na srce sasvim beznačajna i bezuticajna. Hrvati su dobili puno bolja ministarstva.

Slažem se da je nepotreban ovoliki broj,tim prije jer svaki ministar ima pomoćnike,savjetnike,zamjenike,sekretarice,maserke, telohranitelje... Svi sve džabe imaju, prije polaganja zakletve svi dobijaju po dva ili tri nova odjela, 2 para cipela,novčane iznose, besplatna vozikanja,najskuplje hotele u regionu...

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:44 

BBC je napisao/la:
Mora se priznati da ovi u RS vrlo vješto okreću bošnjačke političare jedne protiv drugih. Ovi će se poklati.
Malo podržavaju i koaliraju sa Lagumdžijom, malo sa Tihićem, malo Radončić. Svima doziraju taman toliko da im nije dovoljno.

Još ne mogu skužiti je li to neki konkretan dogovor političara u RS, ili onako "spontano".

Ima tu i zajedničkih dogovora itekako. Naročito sa SDPom, svi koji prate izborne procese to znaju.

Vjerujem da je spontano,tim prije jer u vladajućoj koaliciji imaš i dalje ljubitelje djela i lika Borisa Tadića. Ako je što dobro,to je onda da bošnjački politički establišment nije počeo naginjati ka opoziciji u RS i podržavati istu,valjda im smeta ono Srpska u imenima stranaka :)

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:51 

Kum Bečo je napisao/la:
Znam ja za kvotu Bošnjačkih i Hrvatskih ministarstava kao i za ostale kvote, ali te kvote nikada nisu popunjavale stranke iz federacije izuzev mozda Davora Cordasa - HDZ.
Dakle, ako stvar pokusamo sagledati malo sire dođemo do zakljucka da kao prvo dolazi do rascjepa između Milorada Dodika i Beograda, obzirom na vezanost BH Srba za Beograd to bi trebalo da znaci da Dodik mora otici, ali..., uvijek ono - ali. Jednostavno Dodik je personifikacija Srba iz Bosanske Krajine kao i njegova stranka SNSD. On je iz Bosanske Krajine i krenuo i tu se vraca. Nece se njega Krajisnici tako lahko odreci. Ako Dodik ne moze vise racunati sa Srbijom moze sa Krajisnicima. Naravno, i drugi politicki saveznici dobro dođu, SDA, HDZ...

Nemam nikakve veze sa Krajinom. Ali sasvim dobro mi je poznato ono čuveno "Kad krajišnik dođe na vlast, godinama ostaje"

Što se kvota tiče i to je tačno (doduše ako me pamćenje služi bilo je izuzetaka). Isto tako bilo je prelaženja iz jedne nacionalne zajednice u drugu zarad ministarskog mjesta,negdje čak i načelničkog. Ima toga i u Federaciji,sasvim sigurno. Kao što se u Fedi marionetama od Srba daju funkcije,tako je i u RS da se ne lažemo sa ostala dva naroda.

Do rascjepa između Milorada i Beograda ne može doći.Štaviše. Ivica Dačić je neko ko vrlo dobro drži sve u svojim rukama,a Milorad nebi palo na pamet da se istome zamjeri zbog mnogo stvari. Tu je i Borisov DS. RS mora biti uz Beograd, iako se ispostavlja da je sam Dodik puno više valjao Borisu,nego ovaj njemu u političkoj karijeri.

I ne bih baš rekao da drugi saveznici dobro dođu. HDZ ima zaista prijateljske odnose,tim prije jer su svjesni da im na državnom nivou treba podrška Milorada. U RS sam Milorad je rekao da nije zadovoljan izborom Vlajkija kao predstavnika Hrvata,ali nije ništa mogao učiniti jer je demokratsko pravo svakoga da se kandiduje, najgore je što se Vlajki kandidovao kao neko koga je NDS predložila,mada će on često reći da je nezavisno od stranke dobio tolike glasove kao pojedinac,što po meni nije realno.

Dakle, HDZu puno više treba Milorad nego Miloradu HDZ,naročito na entitetskom nivou,gdje ruku na srce, HDZ predstavlja 8 ili 9 stranku po snazi.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:53 

Hrvati ministri ne lijezu u krevet s mislju kako bi napakostili Republici i to se cijeni. Muslimani ako ovako nastave,mogu slobodno ocekivati razne Galijasevice da popune njihovu kvotu u Vladi RS.
Niko srecniji od mene ne bi bio da im se izabere neki tip poput Komsica za ministra.
Dosad je Hrvat bio ministar za izbjeglice i imao uticaj na raspodjelu para.

A u vezi objedinjavanja ministarstava,sta bi falilo da se ujedine u jednu vecu cjelinu Ministarstvo saobracaja,trgovine i turizma i Ministarstvo rada.
To su 3 ministarstva koja bi mogla naci zajednicki modalitet rada,naravno uz odgovarajuce strucne savjetnike za svaku oblast.

Ali kome ja to pisem,nama treba jedna antibirokratska revolucija.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:58 

Drinski ne bih da iko pogrešno protumači, ali Hrvatima u BIH puno više mogu pomoć Srbi,nego što Srbima mogu odmoć i Hrvati i Bošnjaci u Srpskoj. Ovim ne želim apsolutno diskreditovati niti podcjeniti nijedan od dva konstitutivna naroda koji žive sa Srbima u RS.

Kasipović je jedan od ljudi koji je dosta korektan lik tokom čitave svoje karijere, Čordaš takođe. Što se Bošnja tiče,naravno da ne ulaze raznorazni idioti poput onog nosonje sa cvidžama ili slični njemu koji nakon svake skupštine pokreću pitanje nacionalnog vitalnog interesa. Ima i u bošnjačkoj političkoj eliti ok likova koji naravno žele jaču BIH prvenstveno,ali žele poštovati i Republiku Srpsku,a opet se ne mogu nazivati kopijama Galijaševića.

Što se objedinjavanja tiče,nije realno,tim prije jer postoje kvote.Možda će nakon popisa i te kvote pasti. Jer ruku na srce kvote su pravljene na osnovu popisa iz 1991. barem kada se radi o načelničkim i mjestima predsjednika opština.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 21:58 

Zasto onda Miloradovo izmirenje sa SDA? Ako je i sada isto kao sto je bilo kao i do sada zasto se Milorad izmiruje sa SDA, a Lagumdzija najavljuje zajednicke sastanke Vlade BiH i Srbije?
Ne kazem da ce se razlaz Banja Luke i Beograda desiti vec sutra ali stvari idu u tom pravcu.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:03 

Kume, ma koliko to tebi možda teško bilo prihvatiti, Beograd je centralni dio regiona,najvažniji centar koji predstavlja ključno mjesto za svu politiku regiona. Beograd je grad sa najviše Srba na svijetu, glavni grad Matice i sjedište mnogobrojnih važnih političkih odluka,kako pozitivnih isto tako i negativnih po Republiku Srpsku. A Milorad, peti,deseti ne može sebi dopustiti,pa makar radio i na sopstvenu štetu,da Beogradu okrene leđa ili radi mimo istoga. Tim prije jer su danas na vlast došli politički lideri koji sa Republikom Srpskom žele još čvršće veze.

Ja se ne sjećam da je Milorad ikad zvanično raskinuo vezu sa SDA,štaviše. Sjećam se da SBIH nikad nije mogao i onog ovjekovječenog šovinistu Silajdžića,da je kinjio Zlatka zbog majorizacije jednog konstitutivnog naroda,ali se ne sjećam da je ikad starog ćelavog dobrog Sulejmana bacio u kantu za smeće. Nije lud. :)

A Zlaja je svjestan da ako želi ikako MZu predstaviti da je BiH iole normalan teritorijalni prostor da mora zovnuti i tu Srbiju kao glavnog igrača regiona,makar i na uštrb podrške stranačkih kolega koji su za centralizaciju.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:12 

Ja se ne mogu sjetiti da su se Silajdzic i Dodik nekada direktno sukobili. Polemike koje sam ja vidio jesu bile između Silajdzica i neke klimatericne i isfrustrirane TV voditeljice na BHT. Silajdzic i Dodik nisu pripadali istom nivou vlasti.
Sve je to pitanje koliko je lobi precanskih Srba u Beogradu jak. Tamo su neki poslovni interesi Milorada Dodika postali ugrozeni i sve u svemu, nikada ne reci - nikada. Pogotovo ne u politici.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:17 

Naravno da je fraza nikad ne reci nikad upozorenje.Ali ne i kada su odnosi Beograda i Banjaluke u pitanju. Svako okretanje Milorada od Beograda značilo bi gubljenje pozicija,vlasti i odlazak sa političke scene.A jbg realno, za Srbe iz RS, Srbija je sve u svakom smislu.

Što se bh političke scene tiče,jasno je da bi većina tih stranaka željele pričati o građanskom društvu,toleranciji,jednakostima i čemu sve ne. Čim ugrabi mrvu kolača iskazuje pripadnost jednoj strani. Zato ja ne volim tupljenje o multietničkim strankama ili onim koje se zalažu za građansko društvo,a zapravo udaraju na Ustav ili osnovna prava pripadnika konstitutivnih naroda ;)

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:20 

Bosanski Srbi i Beograd više se ne nalaze u jednoj drzavi.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:23 

Vidis,ja nisam imao pojma da se kvote odredjuju po popisu iz 91. Godinama sam mislio da je to neki zakon iz Dejtona,a nije me nikad posebno ni zanimalo. Zato se ovi bune protiv popisa.

Nista,posle popisa praviti preraspodjelu ministarstava,ne moze 150.000 Muslimana imati pravo na 3 ministra ni u ludilu. Iskreno se nadam da ce se ovo pitanje rijesiti na pravi nacin.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:27 

Sta objasnjavas Beci,oni misle da postoji animozitet izmedju Srpske i Srbije.

A brojka od 150.000 Muslimana u prethodnom postu je vrlo vjerovatno prevelika,kad se odbiju laznjaci i manipulatori,ostaje oko 120.000 po mom misljenju. U RS naravno.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:35 

80 hiljada.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:36 

Ti to ozbiljno Jagnje?

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:45 

Drinski vuk je napisao/la:
Sta objasnjavas Beci,oni misle da postoji animozitet izmedju Srpske i Srbije.

A brojka od 150.000 Muslimana u prethodnom postu je vrlo vjerovatno prevelika,kad se odbiju laznjaci i manipulatori,ostaje oko 120.000 po mom misljenju. U RS naravno.

super,120 000 bosnjaka kupuje struju u srpskoj, placaju vodu, porez,namirnice, trose pare po gradovima, nije to lose

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:49 

Kum Bečo je napisao/la:
Bosanski Srbi i Beograd više se ne nalaze u jednoj drzavi.

Apsolutno tačno,ali ljubav i zajednički interesi u očuvanju identiteta i svih njegovih djelova su nešto što granice,novac i bilo kakva propaganda ne mogu otkinuti ;) To što prije shvate svi oni koji dijele Srbe ili pričaju o nekakvim drugačijim pogledima Srbina iz BL i Srbina iz BG,biće njima samima lakše. ;)

Dakle, Srpska i Srbija narednih godina će još više podići nivo svoje saradnje.Što razvijenija Srbija,to će biti razvijenija i naprednija i Republika Srpska.

Što se broja Bošnjaka tiče on je dakako oko 150 000,i neka ih, nek su živi i zdravi,nek žive u miru i međusobnim dobrim odnosima,poštujući Ustav Republike Srpske.

Ono što je problem je što Federacija i dalje ne ispunjava sve ono propisano Dejtonom,a tu je 30000+ novčanih naknada (penzija) koje daje RS iako nebi trebala.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:50 

Nezavisne Novine je napisao/la:
Istinski heroji rata: Goran Čengić ubijen jer je spasavao komšiju Husniju Ćerimagića

RADIO SLOBODNA EVROPA - 08.03.2013 18:24 FOTO

SARAJEVO - Cijeli region zna za Srđana Aleksića, mladića koji je spasio život sugrađaninu u Trebinju, zbog čega je ubijen. No, rijetki su oni koji znaju da je to isto, u Sarajevu, na Grbavici, polovinom juna 1992. uradio i Goran Čengić. Nekadašnji rukometaš pokušao je spasiti komšiju, no obojicu je ubio Veselin Vlahović Batko.
„On je naskakao na odbrane protivničke, davao golove. On je išao za pravdom da kaže da se ne može likvidirati komšija.“
Ovo je samo jedna od izjava prijatelja i komšija Gorana Čengića, čovjeka koji je u sarajevskom naselju Grbavica pokušao zaštiti komšiju Husniju Ćerimagića. Obojicu je na Trebeviću ubio Veselin Vlahović Batko, poznat i kao “Monstrum sa Grbavice“, i kojem se sudi za zločine nad civilima u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca. Neki od Goranovih komšija se prisjećaju događaja iz juna 1992.
„Goran je odozgo zavikao: 'Šta radite sa tim čovjekom, šta vam on smeta!', a onda je on rekao: 'E, taman nam i ti trebaš'.“
„Drži ga lijevom rukom, a desnom mu je zavratio glavu. Ne da mu vode. U to je došao Čengić, ovoga je maloga pažljivo odgurnuo, skočio kao da je letio kroz zrak, vitak, tanak, lijep momak, doveo ga je do stola. 'Šta je bilo?' Neće ovaj da počne. Tek je onda počeo da plače: 'Ne da mi vode'. Goran ga je pomilovao po glavi i kaže: 'Slobodno ti idi po vodu, nikad te više neće napasti'.“
Goran Čengić bio je poznati sarajevski rukometaš. Te 1963., sa 17 godina, igrao je za ekipu Rukometnog kluba Bosna, kada je klub osvojio Kup Jugoslavije. Za Gordana Žigića, Goranovog saigrača, Goran je bio više od sportiste.
„Bio je predivna osoba. Imao je karizmu. Ja sam imao tu sreću i čast da igram s njim zajedno. Počeo sam igrati rukomet u Mladoj Bosni. Goran se isticao svojim ljudskim osobinama. Ne govorim zato što o mrtvima treba sve najbolje, nego što je on zaista bio takva osoba. Na kraju, to se i pokazalo – izišao je da brani čovjeka.“
Svi oni koji su na bilo koji način poznavali Gorana kažu da mu je pomaganje drugima bilo u genima. Njegov otac bio je gradonačelnik Sarajeva poslije II Svjetskog rata, a majka Nataša Zimonjić Čengić potomak je crnogorske kraljevske porodice. No, posebno mjesto u njiihovoj porodici zaslužuje bratić Stevan Zimonjić, beogradski ilegalac koji je obješen tri dana prije oslobođenja srbijanske prestolnice. Po njemu je lik iz popularne serije "Otpisani" dobio ime Tihi. Goranova majka Nataša kaže da njen sin ljude nije razlikovao po naciji, jer su za njega postojali samo dobri i loši ljudi.
„Goran je došao jedan dan kući i kaže: 'Majko, ima li ikakav moj stari džemper? Došao je jedan drug u razred, primijetio sam da mu je jako loša garderoba.'. 'Pa, dobro sine, da mu kupimo džemper ili da mu ti dadneš'. Kaže on: 'Ne dolazi u obzir. Ja ne želim njega da povrijedim, nego, ja ću malo da se obučem slično njemu.'.“
Vladimir Čengić imao je četiri godine kada je njegov otac ubijen. Kaže kako ne voli mnogo da priča o njegovoj hrabrosti, jer je samo obavljao građansku dužnost.
„Možda će zvučati malo pretenciozno, ali nikad u životu nisam smatrao da moj otac treba da dobija neke nagrade. On je jednostavno tako odgojen, tako je naučen, ispunjavao je svoju ljudsku dužnost na šta je naučen. Ja vam to nikad u životu ne bih ni zamjerio.“
​​Nevladina organizacija “Gariwo” ove godine posthumno je dodijelila priznanje Goranu Čengiću za građansku hrabrost. Nažalost, to je prvi put da taj čovjek dobije neko priznanje za ono što je uradio prije 21 godinu. Sarajevo, grad u kojem se Goran rodio, bio poznat i priznat građanin, nikada mu se nije odužilo za ljudskost koju je pokazao. Nijedna ulica u ovom gradu ne nosi njegovo ime, pa čak ni ona u kojoj je živio i u kojoj je izgubio život braneći svog komšiju. O tome Momo Dragičević, Goranov komšija i novinar kaže:
„Ja bih bio sretan da postoji u ovom gradu ulica Gorana Čengića, trg Gorana Čengića, zbog nekih drugih, budućih Gorana, kakvih nama ovdje treba.“
Gordan Žigić dodaje:
„Ja sam bio inicijator jedne ideje da se napravi rukometni turnir 'Goran Čengić', i to još davne '97.-'98., međutim, ljudi nemaju sluha za to. Ljudi koji sjede u rukometnoj federaciji nemaju jednostavno sluha za to. Niti oni pripadaju sportu, niti poznaju Gorana Čengića. Drugi put, kada su nađene kosti Gorana Čengića, zvali su mene iz rukometne federacije da ih povežem sa Goranovom majkom. Nisu znali ni gdje stanuje, ni ko mu je majka, ni broj telefona. Ništa nisu znali. To je jedan nemar.“
Nevladina organizacija “Gariwo” snimila je i dokumentarac o Goranu Čengiću. Sagovornike za film nije bilo teško naći. Momo Dragičević kaže kako je prilikom snimanja imao problem da ih zaustavi u pričanju, jer su ljudi osjetili potrebu da mu se oduže, kada već Sarajevo nije.
„Da je Aleksić Srđan, Trebinjac, koji je polučio priznanja i ulice bi po njemu nazvane i trgovi – o Goranu se takoreći nigdje ništa ne zna. Ovaj grad je poznat po tome što ostaje dužan nekim svojim značajnim ljudima. Mislim da je pravo vrijeme da se počnemo oduživati Goranu jer nam takvih Gorana i treba.Zaslužio je da ga se sjećamo, ne samo mi, nego da bude primjer odnosa među ljudima, ljudske tolerancije i ljudske hrabrosti prije svega.“
Reprezentativac Jugoslavije
Goran Čengić rođen je 1946. godine u Sarajevu.
Bio je istaknuti rukometaš rukometnih klubova Bosna, Mlada Bosna, Crvena zvezda i reperezentacije SFRJ. 1963., u svojoj sedamnaestoj godini, sa RK Bosna osvaja Kup Jugoslavije.

Jedan primjer da se vidi da Srdjan Aleksic nije bio izuzetak,bilo je takvih ljudi jos.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 22:56 

storaB je napisao/la:
Što se broja Bošnjaka tiče on je dakako oko 150 000,i neka ih, nek su živi i zdravi,nek žive u miru i međusobnim dobrim odnosima,poštujući Ustav Republike Srpske.

Bošnjaka teško da je više od 7-8%. Dakle nema šanse da je u pitanju 150 000 ljudi. A posebno da ih se toliko izjasni. Jedino ako vam uvezu kakav sverige korpus.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 23:02 

Realnost RS:

1995. - 1.450.000 stanovnika srpske nacionalnosti
2000. - 1.250.000 stanovnika srpske nacionalnosti
2005. - 1.150.000 stanovnika srpske nacionalnosti
2010. - 1.050.000 stanovnika srpske nacionalnosti
2015. - 950.000 stanovnika srpske nacionalnosti

Za 20 godina - od 500.000. :zubati

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 23:04 

Vuk, sve po zakonu velikih brojeva.

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 23:06 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
storaB je napisao/la:

Bošnjaka teško da je više od 7-8%. Dakle nema šanse da je u pitanju 150 000 ljudi. A posebno da ih se toliko izjasni. Jedino ako vam uvezu kakav sverige korpus.

U ovu brojku sam računao i BD. I ima ih više od 10% ;)

p.s. Bošnjački krugovi ovih dana baš rade na statistikama,blago nama... Valjda nakon svjesnosti da priča od 2+ miliona nije realna ni sa braćom sandžaklijama,sada žele Srbe svesti na ispod milion... :smijeh

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2013, 23:06 

seherzada je napisao/la:
Realnost RS:

1991 - 440 000 Muslimana
2011 - 80 000 Muslimana

seherzada je napisao/la:
Za 20 godina...

:zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34005 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89 ... 1361  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: iprodano, Roko987 i 21 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: