HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2024, 20:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33903 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 srp 2022, 20:40 

Citat:
CHRISTIAN SCHMIDT NAJAVLJUJE: "U srijedu očekujemo odluku Ustavnog suda, a onda djelujemo"

U decembru smo u RS-u imali velike najave da će se sve promijeniti, 140 zakona je tada navedeno, a sada je ostao samo mali broj. Mislim da će u srijedu Ustavni sud donijeti odluku da li RS ima pravo da osniva vlastitu agenciju. Sud kada odluči, onda ćemo ići u provedbu.

Zeli dodati jos par postotaka Dodiku.

Vrh

PostPostano: 04 srp 2022, 22:00 

Legionnaire je napisao/la:
HusoBaznijek je napisao/la:
Kad kažeš očistiti, vjerujem da misliš etnički očistiti tj. Napraviti još jedan genocid jer Šiptari neće sami od sebe napustiti Kosovo.

Mislio sam očistiti iz okupiranih institucija. Ako neko zbog toga napusti Kosovo*, a bože moj.

Ja sam na forumu već pozivao Bošnjake i Hrvate koji su spremni biti lojalni građani Republici Srpskoj da se vrate.

Znamo mi na šta si ti mislio ali kako god, vi ste sa Kosovom završili.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 08:33 

mirusvijetu je napisao/la:
Legionnaire je napisao/la:

Mislio sam očistiti iz okupiranih institucija. Ako neko zbog toga napusti Kosovo*, a bože moj.

Ja sam na forumu već pozivao Bošnjake i Hrvate koji su spremni biti lojalni građani Republici Srpskoj da se vrate.

Završili smo kad mi kažemo da smo završili.
Da si normalan čovek, konverzacija bi tekla ovako:

Muja: Srbi, da li ste završili sa Kosovom?
Čeda: Nismo Mujo, možda ćemo dogodine.
Muja: Ok

Al teško je Muji biti normalan, nikad nije bio, ni prađed mu nije bio normalan pa nije imao od koga naučiti kako se ponaša ljudski rod.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 09:21 

Koliko vas ima tamo.
Imal 5 %

Čemu se nadate.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 09:27 

Koliko vas ima tamo.
Imal 5 %

Čemu se nadate.

Pa nije nas bilo puno više ni 1991. u ex. Istočnoj Bosni. Nemaju ti postotci neke veze. Brzo se to promjeni. :neznam
Nadamo se padu Liberalnog nacizma. Do tada se naoružavamo.
Kosovo je de jure Srbija. Ni vi ga ne priznajete. :neznam

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 09:34 

Hipotetički, da padne taj liberalni nacizam.

Jel mislit da bi vam Rusija i Kina dopustili da divljate.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 09:57 

novovrijeme je napisao/la:

Završili smo kad mi kažemo da smo završili.
Da si normalan čovek, konverzacija bi tekla ovako:

Muja: Srbi, da li ste završili sa Kosovom?
Čeda: Nismo Mujo, možda ćemo dogodine.
Muja: Ok

Al teško je Muji biti normalan, nikad nije bio, ni prađed mu nije bio normalan pa nije imao od koga naučiti kako se ponaša ljudski rod.

Znači bit će, trebalo bi, možda će, dok se desi to i to, dok propadne ovo i ono.
Hahahahaha
Stoljeća sabura i nadanja. Ko da vas je Turčin pravio.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 10:12 

Hipotetički, da padne taj liberalni nacizam.

Jel mislit da bi vam Rusija i Kina dopustili da divljate.

Znaš kako... malo toga na ovoj planeti je 100% sigurno...
Ali 100% je sigurno da Rusija i Kina neće bombardovati Srbe ako Srbija odradi antiterorističku akciju na svojoj terotoriji i ako se Srpska odvoji od BiH. To ti je 100% jarane.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 13:24 

Meni su simpatični ovi Muslimani koji povremeno dođu u RS da se čude i šokiraju. =))

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 14:51 

Jesil ove procente samo onako bubno, iz glave.

Kosmet (vjerovatno misliš na Kosovo) odavno nije u pravnom sistemu Srbije (''rs'' u BiH jest). Kako to dvoje uopće možeš poredit i ostat živ.

Ne znam po kojem programu uče ali vrijeme je da se otrijeznite i prihvatite realnost.

Kosovo je za vas izgubljeni i tu vam nisu krivi ni Albanci ni liberalni nacisti već sami vi.

Za Kosmet nas je Lazar vez’o i mitom i kletvom
Đavo tada nije stao, pa je zla i dalje slao
Gadne dušmane i bagru, na ovo što ostade nas malo
Samo nekad bili Turci, onda došli gladni vuci
Juče bio nam je kolac, sad nas muče u žutoj kući
I još brane mi da ne smem da gledam moje freske
Jer će za čas da me sete na ponosne nam pretke
Da ne čujem nikada pesmu Dečanskih monaha
U srcu, Miloša junaka, da ne probudi se snaga
Sve te podvale ja znam i bezbroj puta vi’do sam
Krstove kad lome nam i skrnave nam Vidovdan
Al’ nije prvi put nam, ovde, da smo u zbegu i seobi
Al’, kad vreme prođe, seljak svojoj njivi dođe
Jer mi ginuli smo svuda, za slobodu stalno
Da junaku bi se, sutra, Srbin dete zvalo
Zato dobro slušaj, sine: I najgorem se prašta
Al’ za otadžbinu gine
Kosmet večno zemlja naša

I šta imate od pjesmica.
Kosovo je srce Srbije i tako to.

Treba bit realan.

Vrh

PostPostano: 05 srp 2022, 14:53 

Za Kosmet nas je Lazar vez’o i mitom i kletvom
Đavo tada nije stao, pa je zla i dalje slao
Gadne dušmane i bagru, na ovo što ostade nas malo
Samo nekad bili Turci, onda došli gladni vuci
Juče bio nam je kolac, sad nas muče u žutoj kući
I još brane mi da ne smem da gledam moje freske
Jer će za čas da me sete na ponosne nam pretke
Da ne čujem nikada pesmu Dečanskih monaha
U srcu, Miloša junaka, da ne probudi se snaga
Sve te podvale ja znam i bezbroj puta vi’do sam
Krstove kad lome nam i skrnave nam Vidovdan
Al’ nije prvi put nam, ovde, da smo u zbegu i seobi
Al’, kad vreme prođe, seljak svojoj njivi dođe
Jer mi ginuli smo svuda, za slobodu stalno
Da junaku bi se, sutra, Srbin dete zvalo
Zato dobro slušaj, sine: I najgorem se prašta
Al’ za otadžbinu gine
Kosmet večno zemlja naša

I šta imate od pjesmica.
Kosovo je srce Srbije i tako to.

Treba bit realan.

Nije realno Srbima uzeti Kosovo.
To Mujo neće da može.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 00:07 

HusoBaznijek je napisao/la:
Kad kažeš očistiti, vjerujem da misliš etnički očistiti tj. Napraviti još jedan genocid jer Šiptari neće sami od sebe napustiti Kosovo.

Nisu ni Srbi iz RSK htjeli sami od sebe napustit Krajinu pa ?

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 08:43 

Koliko vas ima tamo.
Imal 5 %

Čemu se nadate.

Pa nije nas bilo puno više ni 1991. u ex. Istočnoj Bosni. Nemaju ti postotci neke veze. Brzo se to promjeni. :neznam

Ima li vode, jesi se bar u *** Vrbasa okupao?
Šta vam Draško radi, usmrdiš se ko svinjac na ovim vrućinama, kad ono slavina suha ko barut =))

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 08:46 

Citat:
DODIK PRED IZBORE DIJELI MILIONE, A DUGOVI SE GOMILAJU: BEČKA BERZA ČEKA NA PLAĆANJE

U januaru je usvojena informacija o novom maksimalnom zaduženju od još 611 miliona maraka, a izgubljen je i spor protiv slovenačkog “Vijadukta” vrijedan 90 miliona maraka koji će uskoro stići na naplatu.

Sljedeće godine stiže na naplatu i obaveze po osnovu petogodišnje, netrasparentne, emisije obveznica Republike Srpske na Bečkoj berzi u vrijednosti 200 miliona eura, piše Capital.

Za povećanje zarada u Šumama RS izdvaja se 12 miliona maraka, od čega samo pet miliona bit će potrebno izdvojiti do kraja tekuće, izborne, godine.

Ranije ovog mjeseca potpisano je povećanje plata za 54.118 zaposlenih u javnoj upravi i to svima po 100 maraka od 1. augusta, što iznosi 5.411.800 maraka mjesečno, a budžet će to do kraja godine koštati dodatnih 27.059.000 KM.

Nasumična i očigledno nedovoljno isplanirana akcija opravdava se usvajanjem rebalansa kojim će biti “obezbjeđeno skoro 160 miliona maraka što će omogućiti isplatu za 10 odsto uvećanih plata, penzija, socijalnih i boračkih davanja”.

Dodik je najavio da je ova pomoć namijenjena mladima da nabave udžbenike, a penzionerima za zimnicu. Veće plate mogu očekivati sudije i tužioci.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da RS nema taj novac za tolika povećanja i da se ovdje igra populistička igra. Ostalo je manje od godinu dana do trenutka kada RS dospijevaju obaveze sa Bečke berze i kada će morati da plati dug od skoro 400 miliona maraka.

Uzimajući u obzir finansijske obaveze koje nam sljeduju, jedino ispravno rješenje je stezanje kaiša i smanjivanje potrošnje. Ne bi se smjele povećavati plate bez obzira na tešku situaciju. Sljedeće godine nam dolazi kredit Bečke berze od 200 miliona eura. Računa se da se će novim zaduživanjem vratiti stari dug, a kamata na svjetskoj pijaci je u međuvremenu porasla. Ne zna se da li će uopšte biti raspoloživih sredstava da se novim kreditom vraćaju obaveze po osnovu obveznica izdatih na pet godina – kaže Pavlović.

:crying

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:05 

Naša Kvačica je napisao/la:

Sve je to isto Slobo govorio, ali vam nije izgledalo privlačno niti ste bili impresionirani prijetnjom nestankom. :zubati

Nebitno je što je Slobo govorio. Nije se on pretplatio na neke ideje i izjave pa da ako je nešto i rekao da je to u svojoj osnovi ispravno ili pogrešno.

Bitno je da su građanske države realnost današnjeg civiliziranog društva.

U stvari nama i ne smeta toliko građanska država koliko centralizirana država. Centralizacija nije prihvatljiva, građanska manje više svejedno.

Možemo imati građansku državu ali ne i centraliziranu. Građanska recimo sa tri građanske pokrajine u granicama po etničkim linijama. Primjeri Belgije, Švicarske, Italije, Britanije, Španjolske itd itd.

Građanska država koja je centralizirana gdje bi onda vladala SDA je neprihvatljiva, preciznije rečeno rat je prihvatljivija opcija nego centralizirana građanska država. I ne zavaravaj se, ako se nije popustilo Slobi sa cijelom JNA iza leđa, neće nas impresionirati ni zlo Sarajevo koliko god filozofirali. Možete se malo puhati dok ne dosadi strancima a onda ćemo svakako dalje.

1048 of 2558 - 40.97%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:05 

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bundest ... /220706007

Njemački Bundestag u petak bi trebao održati sjednicu na kojoj će se između ostalog raspravljati i o raspoređivanju njemačkih vojnika u Bosni i Hercegovini u okviru operacije EUFOR Althea, ali i o dokumentu vladajućih partija o stanju u BiH.

Prema najavama iz Berlina, uoči donošenja odluke o raspoređivanju pripadnika Bundeswehra, zastupnici će održati raspravu koja bi trebala trajati 40 minuta tokom kojih će se razmatrati zahtjev njemačke vlade o slanju do 50 vojnika u Bosnu i Hercegovinu.

"Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine", navodi se na stranici Bundestaga.

PODRŠKA EVROPSKOM PUTU
Ahmetović: Bundestag će isti dan glasati o rezoluciji i ponovnom slanju vojnika u BiH
Osim rasprave o slanju vojnika, na istoj sjednici Bundestaga zastupnici će glasati i o prijedlogu parlamentarnih grupa SPD, Zeleni i FDP pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti".

"Aktuelna politička dešavanja u BiH izazivaju veliku zabrinutost. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa. Osim toga, NSRS je posljednih mjeseci poduzeo konkretne pravne korake kako bi u potpunosti odvojio RS od BiH. Osim toga, postoji opasnost da Rusija iskoristi agresiju na Ukrajinu kao katalizator dalje destabilizacije Bosne i Hercegovine. Konkretno, bliske veze srpske vlade s Ruskom Federacijom i njen utjecaj na Republiku Srpsku doprinose ovim strahovima", navodi se u objašnjenju.

Između ostalog, SPD, FDP i Zeleni kroz ovaj dokument će pozvati saveznu vladu da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

"Navodne etničke razlike iskorištavaju nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama te pojačavaju i eksploatišu samobogaćenje i održavanje na vlasti. Pojedini lideri se sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje", ističe se na stranici Bundestaga.

Na kraju, iz parlamentarnih grupa su naglasili kako su Milorad Dodik i Dragan Čović glavni krivci za trenutno stanje.

"Političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika i Dragana Čovića imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom za raznoliko društvo. Prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi je neprihvatljiva i zahtijeva odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice", stoji u zaključku najave.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:12 

Mariooo je napisao/la:

Šta vam Draško radi, usmrdiš se ko svinjac na ovim vrućinama, kad ono slavina suha ko barut =))

:zubati
Hvala na pitanju Mujo, što bi vi u Bosni rekli: "Smrdimo ko bula." =))
Nikad više za Draška i PDP, taman kad se čovjek ponada da postoji neko još bolji od mog Milorada i razočara se.
Doduše nije BL bez vode nego nekoliko sela oko BL al svejedno, Srbima se to ne smije desiti. U ovu žegu ostati bez vode to je kasatstrofa. Ko da smo Sarajlije. :cursing

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:14 

Mariooo je napisao/la:

Nikad više za Draška i PDP, taman kad se čovjek ponada da postoji neko još bolji od mog Milorada i razočara se.
Doduše nije BL bez vode nego nekoliko sela oko BL al svejedno, Srbima se to ne smije desiti. U ovu žegu ostati bez vode to je kasatstrofa. Ko da smo Sarajlije. :cursing

U selima svaka kuca ima bunar. Nece ce se osetiti nedostatak vode.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:15 

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bundestag-u-petak-glasa-o-rezoluciji-za-bih-odlucivat-ce-se-i-o-dolasku-njemackih-vojnika/220706007

Njemački Bundestag u petak bi trebao održati sjednicu na kojoj će se između ostalog raspravljati i o raspoređivanju njemačkih vojnika u Bosni i Hercegovini u okviru operacije EUFOR Althea, ali i o dokumentu vladajućih partija o stanju u BiH.

Prema najavama iz Berlina, uoči donošenja odluke o raspoređivanju pripadnika Bundeswehra, zastupnici će održati raspravu koja bi trebala trajati 40 minuta tokom kojih će se razmatrati zahtjev njemačke vlade o slanju do 50 vojnika u Bosnu i Hercegovinu.

"Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine", navodi se na stranici Bundestaga.

PODRŠKA EVROPSKOM PUTU
Ahmetović: Bundestag će isti dan glasati o rezoluciji i ponovnom slanju vojnika u BiH
Osim rasprave o slanju vojnika, na istoj sjednici Bundestaga zastupnici će glasati i o prijedlogu parlamentarnih grupa SPD, Zeleni i FDP pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti".

"Aktuelna politička dešavanja u BiH izazivaju veliku zabrinutost. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa. Osim toga, NSRS je posljednih mjeseci poduzeo konkretne pravne korake kako bi u potpunosti odvojio RS od BiH. Osim toga, postoji opasnost da Rusija iskoristi agresiju na Ukrajinu kao katalizator dalje destabilizacije Bosne i Hercegovine. Konkretno, bliske veze srpske vlade s Ruskom Federacijom i njen utjecaj na Republiku Srpsku doprinose ovim strahovima", navodi se u objašnjenju.

Između ostalog, SPD, FDP i Zeleni kroz ovaj dokument će pozvati saveznu vladu da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

"Navodne etničke razlike iskorištavaju nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama te pojačavaju i eksploatišu samobogaćenje i održavanje na vlasti. Pojedini lideri se sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje", ističe se na stranici Bundestaga.

Na kraju, iz parlamentarnih grupa su naglasili kako su Milorad Dodik i Dragan Čović glavni krivci za trenutno stanje.

"Političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika i Dragana Čovića imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom za raznoliko društvo. Prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi je neprihvatljiva i zahtijeva odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice", stoji u zaključku najave.

Izgleda da će i Hrvatima biti rampa u Njemačkoj. :bored
Samo Muslimani mogu i moći će iseljavati u Njemačku i biti rahat u njoj... :sad
Njemačka je samo Muslimanima prijatelj... :placipicka

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:19 

Mariooo je napisao/la:

Pa jel vam bar dostavi one cisterne :crying

To u Sarajevu su bile političke igre *** SDA, tome se stalo u kraj ima više od 5 godina :palacgore1

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:20 

aleksije radicevic je napisao/la:

U selima svaka kuca ima bunar. Nece ce se osetiti nedostatak vode.

Osjeti se. Da ne kažem šmeka :zubati

Kaže Draško, boli me ***, ja se 5 puta tuširam dnevno =))

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:23 

Mariooo je napisao/la:

Pa jel vam bar dostavi one cisterne :crying

To u Sarajevu su bile političke igre *** SDA, tome se stalo u kraj ima više od 5 godina :palacgore1

Moguce je da su i u BL politicke igre. Gradska skupstina i gradonacelnik se ne vole. Drzavna vlast i gradonaclenik se ne vole, takodje.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:26 

Nebitno je što je Slobo govorio. Nije se on pretplatio na neke ideje i izjave pa da ako je nešto i rekao da je to u svojoj osnovi ispravno ili pogrešno.

Bitno je da su građanske države realnost današnjeg civiliziranog društva.

U stvari nama i ne smeta toliko građanska država koliko centralizirana država. Centralizacija nije prihvatljiva, građanska manje više svejedno.

Možemo imati građansku državu ali ne i centraliziranu. Građanska recimo sa tri građanske pokrajine u granicama po etničkim linijama. Primjeri Belgije, Švicarske, Italije, Britanije, Španjolske itd itd.

Građanska država koja je centralizirana gdje bi onda vladala SDA je neprihvatljiva, preciznije rečeno rat je prihvatljivija opcija nego centralizirana građanska država. I ne zavaravaj se, ako se nije popustilo Slobi sa cijelom JNA iza leđa, neće nas impresionirati ni zlo Sarajevo koliko god filozofirali. Možete se malo puhati dok ne dosadi strancima a onda ćemo svakako dalje.

Drago mi je da čujem da građanska država nije problematična. Ali ona se kosi sa kocenptom konstitutivnost tako da bi to moralo ići van.

Što se tiče decentralizacije, apsolutno sam za. Ali...BiH je već izrazito decentralizirana i to mnogo više nego te države koje si pomenuo.
Što se tiče decentralizacije po etničkim linijama, nisam siguran da bi bilo izvodivo povući te linije.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:28 

Drago mi je da čujem da građanska država nije problematična. Ali ona se kosi sa kocenptom konstitutivnost tako da bi to moralo ići van.

Što se tiče decentralizacije, apsolutno sam za. Ali...BiH je već izrazito decentralizirana i to mnogo više nego te države koje si pomenuo.
Što se tiče decentralizacije po etničkim linijama, nisam siguran da bi bilo izvodivo povući te linije.

Od cele BiH, u samo dva kantona nisu povucene etnicke linije. To nije mnogo posla, i uz malo dobr volje, lako bi se zavrsilo.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2022, 09:30 

Građanska RS je Muslimanima problematična. :neznam

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33903 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1085, 1086, 1087, 1088, 1089, 1090, 1091 ... 1357  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, iprodano, Patriota, Robbie MO i 73 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: