HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 lis 2025, 00:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 34005 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 13 sij 2023, 20:57 

Ni u našim životima i sadašnjosti još se uvijek ne nazire kraj ili nekakva vrsta raspleta. Još smo u vrtloga osvete, neznanja, netolerancije. Još uvijek je aktivan ,,Nož,,

Vrh

PostPostano: 13 sij 2023, 22:28 

On bolje da je samo pisao.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2023, 22:32 

Nije istina da je čitana krisom i prenosena iz ruke u ruku. Regularno sam je kupila negdje oko '90-tih i to u ZE.
Također ne širi nacionalnu mrznju, već pojašnjava izvor zla i nastavak mržnje.
Također opovrgava ustaljeno mišljenje da se genetski prenosi mržnja s koljena na koljeno, već je stvar odgoja koji te usmjerava ili na mržnju ili na ljubav i toleranciju. To se vidi iz života Ilije i Alije.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2023, 22:35 

Lapo-lapo je napisao/la:
Nije istina da je čitana krisom i prenosena iz ruke u ruku. Regularno sam je kupila negdje oko '90-tih i to u ZE.
Također ne širi nacionalnu mrznju, već pojašnjava izvor zla i nastavak mržnje.
Također opovrgava ustaljeno mišljenje da se genetski prenosi mržnja s koljena na koljeno, već je stvar odgoja koji te usmjerava ili na mržnju ili na ljubav i toleranciju. To se vidi iz života Ilije i Alije.

Lapuso, kad se kaze da se nesto prenosi s kolena na koleno, to jeste stvar odgoja ili vaspitanja. To bukvalno znaci da genreacija vapitava mladju generaciju u odgovarajucem duhu.
Kakva genetika? Genetski se prenose plave oci, crna kosa i sl. :D

Vrh

PostPostano: 13 sij 2023, 22:41 

Dobro, krivo sam se izrazila. Molim razumijevanje, ležim sa temperaturom od 39 stepeni.
Poenta je trebala biti u tome da smo i sami djelomično krivi radi mržnje koju generacijama ostavljamo u nasljeđe, umjesto da djecu učimo praštanju, milisrdju, ljubavi...
Evo sada zvučim kao Subotarka.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2023, 23:57 

Lapo-lapo je napisao/la:
Dobro, krivo sam se izrazila. Molim razumijevanje, ležim sa temperaturom od 39 stepeni.
Poenta je trebala biti u tome da smo i sami djelomično krivi radi mržnje koju generacijama ostavljamo u nasljeđe, umjesto da djecu učimo praštanju, milisrdju, ljubavi...
Evo sada zvučim kao Subotarka.

I ja sam pod temperaturom i kući pa imam vremena ovdje piskarati :blushing
Fino mi se odmori na bolovanju :zubati .

Vrh

PostPostano: 13 sij 2023, 23:59 

I ja sam prekjuče imala 38. Šta je ovo sa svima.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 10:28 

https://crna-hronika.info/video-mladic- ... -iz/456856

Mladić urinirao po dzamiji u Bijeljini
Da li ce neko od forumaša osuditi ovaj bezobrazni čin

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 10:43 

Za osudu naravno.
Ako isključimo ove moderne vjernike (politički i vjerski podobne) postoje i oni normalni, dobri ljudi, koji utjehu u životnim neprilikama traže u vjerskim institucijama, liječe dušu i pokušavaju biti ,,ispravni,,...
Osuditi ovakve stvari trebaju prvo vjerski poglavari, političari, narod i ne zaboravimo novinari koji se žestoko pale na ovakve vijesti i raspiruje vatru daljeeeee

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 11:22 

Nisam čitao Nož, iako se dobro sjećam kad je izašla knjiga i Srbi su poludjeli za njom. :zubati

Knjigu smo doživjeli kao psihološku pripremu Srba za rat. Ono poanta je "kako su nas ustaše klali, ajmo pričati o tome, dok ne dobijemo razlog za osvetu Hrvatima... ".

Ok, ustaše su definitivno uradile i nešto što ne treba naravno, ali uradili su i četnici, pa i partizani. Te priče su obično beskonačne rasprave i rijetko tko ima živaca bez emocija istraživati što se sve događalo. I onda je Nož bio jedan tipični lagani primjer jednostranosti, evo mi fini, oni ne valjaju, ok. :zubati

1359 of 2558 - 53.13%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 11:24 

Krivi su definitivno i komunisti, jer su sve te priče stavljali pod tepih u ime bratstva i jedinstva, a onda je sve odjednom krenulo previše naglo. Ne kažem da se ne treba sve istraživati, samo mislim lakše bismo podnijeli da je bilo malo pomalo kroz period od 50 godina.

1359 of 2558 - 53.13%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 11:31 

Preiotska liga BH je napisao/la:
https://crna-hronika.info/video-mladic-urinirao-po-vjerskom-objektu-u-bijeljini-oglasio-se-i-medzlis-iz/456856

Potrebno je provesti reforme u organizaciji i promjenu političkog djelovanja islamske vjerske zajednice na srpskom tlu.Ovako kako je sad nije dobro ni za koga a najmanje za srpske muslimane.Vjerska organizacija srpskih muslimana mora biti u odnosu na vjerske organizacije u drugim zemljama u potpunosti samostalna.Njen srpski karakter mora doći do izražaja ne samo u imenu te organizacije nego i političkom delovanju na način da ista oblikuje patriotsku svijest srpskih muslimana prema svojoj jedinoj domovini Srpskoj.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 11:36 

Naša Kvačica je napisao/la:
Nisam čitao Nož, iako se dobro sjećam kad je izašla knjiga i Srbi su poludjeli za njom. :zubati

Knjigu smo doživjeli kao psihološku pripremu Srba za rat. Ono poanta je "kako su nas ustaše klali, ajmo pričati o tome, dok ne dobijemo razlog za osvetu Hrvatima... ".

Ok, ustaše su definitivno uradile i nešto što ne treba naravno, ali uradili su i četnici, pa i partizani. Te priče su obično beskonačne rasprave i rijetko tko ima živaca bez emocija istraživati što se sve događalo. I onda je Nož bio jedan tipični lagani primjer jednostranosti, evo mi fini, oni ne valjaju, ok. :zubati

Kvakac, sam kažeš da nisi čitao knjigu, ali tako samouvjereno komentarises da čovjek ne zna šta bi ti rekao.
Ja knjigu tumačim na taj način da treba da se sagledaju stvari iz prošlosti, kako bi se u budućnosti otklonila mržnja, osveta, neznanje.Za mene je glavni lik Sikter efendija koji objašnjava, podsjeća, miri nepomirljivo. Ne odustaje do posljednjeg daha. Na žalost uzalud...

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 11:40 

Religijske institucije u BiH treba odvojiti od politike, vlasti. Nemaju oni tu šta da traže. Neka rade svoj posao i plaćaju porez.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 11:43 

Srpsčanin je napisao/la:
https://crna-hronika.info/video-mladic-urinirao-po-vjerskom-objektu-u-bijeljini-oglasio-se-i-medzlis-iz/456856

Potrebno je provesti reforme u organizaciji i promjenu političkog djelovanja islamske vjerske zajednice na srpskom tlu.Ovako kako je sad nije dobro ni za koga a najmanje za srpske muslimane.Vjerska organizacija srpskih muslimana mora biti u odnosu na vjerske organizacije u drugim zemljama u potpunosti samostalna.Njen srpski karakter mora doći do izražaja ne samo u imenu te organizacije nego i političkom delovanju na način da ista oblikuje patriotsku svijest srpskih muslimana prema svojoj jedinoj domovini Srpskoj.

Jel isto i za lravoslavne crkve na tuđem tlu?

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 12:34 

Imam ja.
Ali nakon što BiH potpiše ugovor sa tom paraorganizacijom.
Mi uopšte ne znamo stav države prema islamu i džamiji. Možda islam bude zabranjen za 20 godina pa jel treba neko da me proziva što sam podržavao džamiju? :neznam

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 12:38 

Lapo-lapo je napisao/la:
Religijske institucije u BiH treba odvojiti od politike, vlasti. Nemaju oni tu šta da traže. Neka rade svoj posao i plaćaju porez.

:palacgore2 Aj da si i ja jednom složim sa tobom. Vjerskim organizacijama nije mjesto u politici. Osim u slučaju SPC. SPC ojačava političku poziciju srpskog naroda tako je njihovo učešće u politici neophodno. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 13:37 

Karabaja je napisao/la:
Srpsčanin je napisao/la:

Jel isto i za lravoslavne crkve na tuđem tlu?

Nije za srpske muslimane srpsko tle tudje tle.Nisi razumio.Ovde je problem što je organizacija islamskih vjernika integrisana u organizaciju IVZ iz Federacije BiH a ta organizacija zauzima neprijateljski stav prema Republici Srpskoj.Ja vjerujemo da takav stav ne dijele islamski vjernici Republike Srpske.Drugo je pitanje čisto vjerske prirode gdje ne postoje smetnje da vjerska organizacija islamskih vjernika bude ntegrisana sa drugim islamskim organizacijama u regionu i u svijetu.Drzava nema ništa sa pitanjima tumačenja Kurana i sl

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 16:43 

Lapo-lapo je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Kvakac, sam kažeš da nisi čitao knjigu, ali tako samouvjereno komentarises da čovjek ne zna šta bi ti rekao.
Ja knjigu tumačim na taj način da treba da se sagledaju stvari iz prošlosti, kako bi se u budućnosti otklonila mržnja, osveta, neznanje.Za mene je glavni lik Sikter efendija koji objašnjava, podsjeća, miri nepomirljivo. Ne odustaje do posljednjeg daha. Na žalost uzalud...

Priznajem nisam čitao, obično zaključujem na osnovu prvog dojma i intuicije. To jako štedi vrijeme. :zubati

Možda je Drašković namjeravao poticati pomirenje, namjera je možda dobra, ali rezultati ne bih rekao. Sjećam se opće atmosfere tih godina i ta knjiga definitivno nije nikoga pomirila. :zubati

1359 of 2558 - 53.13%

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 17:12 

Naravno da nije. On je tad bio ultranacionalista. Posle ga je CIA uzela pod svoje.
Mozda pomirenje u smislu da se Hrvati pokaju i potpuno odreknu ustastva. Predlagao je pomirenje tako sto bi se u Jugoslaviju na presto vratili Karadjordjevici!

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 18:26 

Za mene je to bila jedna ljubavna prica zaceta poslije krvoprolica izmedju muslimanske i srpske porodice koje imaju iste korjene.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2023, 18:38 

Lapo-lapo je napisao/la:
Za mene je to bila jedna ljubavna prica zaceta poslije krvoprolica izmedju muslimanske i srpske porodice koje imaju iste korjene.

Spoznaja porekla izrečena kroz lajtmotiv romana: "Srbin sam, dođe mi da poletim!"

Vrh

PostPostano: 16 sij 2023, 02:48 

Citat:
U Bijeljini pronađeno tijelo u automobilu
Na lice mjesta izašao je i dežurni ljekar, koji je konstatovao smrt

Policija na licu mjesta. InfoBijeljina

Tijelo tridesetosmogodišnjaka pronađeno je večeras u Ulici Gavrila Principa u centru Bijeljine.

- Policijski službenici izašli su na lice mjesta i utvrdili da nema tragova nasilja, te da se najverovatnije radi o prirodnoj smrti lica - potvrđeno je za InfoBijeljina u policiji.

Sa 38. je najbolje vrijeme za umiranje

Vrh

PostPostano: 16 sij 2023, 14:27 

Citat:
U 2023. godinu bh. entitet Republika Srpska ušla je sa 35 siromašnih opština, a od tog broja 20 ih je izrazito nerazvijeno, dok je 15 opština u grupi nerazvijenih.

Od 64 :crying

Citat:
Da stvar bude gora, u tim opštinama živi svega 206.000 stanovnika, što je manje od petine ukupne populacije u RS.

Citat:
Prema toj odluci, izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave u 2023. godini su: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Kada su u pitanju nerazvijene opštine, tu se ubrajaju: Bratunac, Višegrad, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Novi Grad, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo, prenose Nezavisene novine.

Za sve navedene opštine u 2022. godini vlast je dodijelila tri miliona KM.

Tri miliona za 20 opština, a Miletu 58 miliona budžet =))

Vrh

PostPostano: 16 sij 2023, 15:27 

Nije morao niko.
Prođeš istočnom Bosnom, istočnom Hercegovinom, lično se uvjeriš u jad i čemer.

Tokmak, vidiš da ovo pišu Nezavisne iz RS.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34005 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231 ... 1361  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot], mrnjav, Patriota, Tomba17 i 45 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: