HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 lip 2026, 18:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 34131 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305 ... 1366  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 29 stu 2015, 22:11 

chat nick je napisao/la:
To nije dovoljno!
Zašto je odložen referendum?!!
Srbi jedini na prokletoj planeti nemaju prava na referendum!Treba pobiti prokletu gamad i završiti više s tim zauvek.

Cedo..bez zamjerke , da nisi ti nekakav trol ?
Cuj , ''pobiti gamad''...Nemoj , ruzno je to sto pises .
Kakvo bolan ubijanje, malo li ga je bilo ?
Sve probleme treba rjesavati mirnim putem .Zdravije je za sve .

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 22:12 

ERDOGAN PRETI BALKANU: Ko dirne Bošnjake, imaće protiv sebe 100 miliona Turaka
http://beograd.in/erdogan-preti-balkanu ... stcron.com

Ture je prošle godine na nišanu imalo hrvatskog saveznika, sada ima našeg. Da je pameti da se jednom ujedinimo i da sa njima završimo jednom zauvek.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 22:13 

:biceovodobro

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 22:21 

Vrijeme je za ustanak srpske nejači ...

slika

Bol, ali i odlučnost na licima vidljiva ...

:smijeh :smijeh :smijeh

Alija, gde će ti duša, Alija ... pardon Bakire ??? ...

Love USA !

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 22:38 

Bistrik je napisao/la:

Rezime Alijine politike:

slika

Šućur Allahu ako je Bakir ko pola svog babe.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 22:40 

A Bistriku godra kako nas je zajebo :smijeh

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 22:44 

Citat:
Šućur Allahu ako je Bakir ko pola svog babe.

Ono zeleno je napakovani narod, a ono žuto uglavnom divljina, brda, planine, pustopoljine itd. itd. itd.

Ne drže međedi, lisice, ovce i divlje svinje sa pokojom razbacanom kućom jedan kraj pod kontrolom ...

Dakle, zeleno je praksa, a žuto teorija ...

Love USA !

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 22:48 

Eto što ti kao Bošnjak misliš o Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 23:09 

Je li poceo srpski ustanak?

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 23:43 

Bistrik je napisao/la:
Vrijeme je za ustanak srpske nejači ...

slika

Bol, ali i odlučnost na licima vidljiva ...

:smijeh :smijeh :smijeh

Nemoj Mutiče grješit dušu.. :sad

Kad god pritreba , čim nešto zaškripi... i ćaća Alija i sin mu , nesebično su priskaklali i pomagali Srpsku .
Nek ih Allah poživi ( mislim Bakira...Alija je umro , jbga.. :neznam ) , mnogo su učinili i pomogli srpsku stvar.
Kako samo maestralno Baki poradi na jedinstvu prekodrinskih , zapadnih Srba...tačno kako , i kad je trebalo . :yes

Svaka mu čast :001_smile

slika

slika

Vrh

PostPostano: 29 stu 2015, 23:57 

Amidza je napisao/la:
Je li poceo srpski ustanak?

Јел долазиш да браниш буле и балинчад уваљану у блато? :gunsmilie

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 00:03 

Citat:
Boš?Bosch?Mosch?Mošnice?Moschnjak?Bosch..pumpa?!Was ist Boooschnjakkk??Neka pumpa za gorivo,vodu,membrana?Mikser?Mešalica za beton?
Švabski naziv za govno kraj puta?
Koji qrčev Hrvat.Ahahahahaha...

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 04:53 

Citat:

Ja o BH Srbima, a ti o BH Hrvatima. Eto što ti misliš o BH Hrvatima da je to isto kao BH Srbi ...

:no

Love USA !

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 11:21 

Sam Bog od te nakarade ne može skrpiti nešto kao Belgiju. I mogu reći da mi je jako drago. Tolika količina bošnjačkog bezobrazluka mora imati kaznu.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 19:18 

Citat:
"Novi zakon ili referendum!"

Najviši zvaničnici Republike Srpske sinoć su nakon višečasovnog sastanka u Palati Republike donijeli jedinstvenu izjavu da se odbacuje odluka Ustavnog suda BiH kao neprimjenjiva, rekao je nakon sastanka predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

slika

"Ostajemo svi pri Deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske. Cijenimo da je ova odluka donesena uz intervenciju međunarodne zajednice i da u tom pogledu postoji potreba da se u Parlamentarnoj skupštini BiH najdaljem u roku od 120 dana usvoji Zakon o Ustavnom sudu u kome će se predvidjeti da odluke donose predstavnici konstitutivnih naroda, a da se iz Ustavnog suda izbace strane sudije.

Ukoliko se to ne desi, donijećemo svoje stavove o učešću u zajedničkim organima i potpisati novu zajedničku izjavu da se u skladu sa odlukom Narodne skupštine organizuje referendum na kojem građani Republike Srpske treba da se izjasne da li su za ovakvu odluku Ustavnog suda i da li podržavaju da 9. januar ostane Dan Republike Srpske", objasnio je Dodik.

"Izražavajući na ovaj način potpuno jedinstvo u Republici Srpskoj, i predstavnika u Srpskoj i zajedničkim institucijama BiH, mi smo pokazali sposobnost i svijest da na ozbiljne izazove odgovorimo jedistveno", rekao je predsjednik Republike Srpske i najavio:

"Mi ćemo napraviti operativni plan provođenja ovih stavova. Republika Srpska će u roku od par sedmica predložiti novi zakon o Ustavu BiH koji će eliminisati sve mogućnosti da se na ovakav način nameću odluke".

Lider Socijalističke partije Republike Srpske Petar Đokić kazao je da će Republika Srpska sačekati da li će biti spremnosti drugih naroda da ide promjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a potom će se srpski zvaničnici opet sastati i donijeti odluku.

Predsjednik DNS Marko Pavić rekao je da su zvaničnici večeras konstatovali da je Odluka Ustavnog suda neodrživa i da su je donijele strane sudije kojima je mandat istekao prije pet godina.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da su svi učesnici sastanka pokazali da se ne odriču Dana Republike Srpske 9. januara i da će Republika Srpska nastaviti da ga slavi.

"Mi se ne odričemo Dana Republike Srpske i mi ga nastavljamo slaviti. Ustavni sud djeluje mimo osnovnih dejtonskih principa koji čuvaju stabilnost u BiH. Zato smo spremni da zajedno sa predstavnicima ostala dva konsitutivna naroda kreiramo zakon o Ustavnom sudu BiH gdje više neće biti preglasavanja jednog od naroda, već će se donositi odluke na dobro svih“, rekao je Borenović.

Predsjednik NDP Dragan Čavić rekao je da je današnji stav jedinstven stav svih političkih faktora u RS. „Niko od nas nije spreman da žrtvuje identitet Republike Srpske zarad bilo kakvog političkog cilja“, rekao je Čavić i podsjetio da su dvojica sudija Ustavnog suda BiH bivši visoki funkcioneri SDA. Svi učesnici današnjeg sastanaka izrazili su zadovoljstvo dogovorom i jednistvenim stavom.

BN TV

Izvor: http://www.rtvbn.com/366645/Novi-zakon-ili-referendum

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 19:22 

Citat:
"Srpska je važnija od političkih ciljeva"

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je na sastanku kod predsjednika Republike Srpske sinoć postignut dogovor i formulisan u zajedničku izjavu.

slika

Čavić je naglasio da je riječ o jedinstvenom stavu svih učesnika sastanka koji pokazuje da niko nije spreman da vitalne i ključne faktore identiteta Republike Srpske žrtvuje zbog dnevnopolitičkog cilja.

"Mi insistiramo da se u naredna četiri mjeseca završi cijeli posao u vezi sa zakonom o Ustavnom sudu BiH, to je u korist svih građana ove zemlje, i da konačno oni imaju svoje predstavnike u Ustavnom sudu koji će odlučivati na principima na kojima odlučuju ustavni sudovi entiteta", rekao je Čavić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske.

Čavić je podsjetio da je 2007. godine Narodna skupština Republike Srpske promijenila Zakon o praznicima, da je apelacija došla pred Ustavni sud Srpske i da su svi dokazi i argumenti tada bili u korist odluke suprotne odluci Ustavnog suda BiH.

"Sudije stranci su prije 15 godina morali da odu odavde i tada je trebalo da imamo zakon o Ustavnom sudu BiH, dva puta su pokretane inicijative iz Republike Srpske za usvajanje Zakona o ustavnom sudu – 2005 i 2007. godine i svaki put su odbijeni ti zahtjevi. Zato ovako više ne može", poručio je Čavić.

Prema njegovim riječima, loša je praksa i da Bošnjaci preglasavaju Srbe i Hrvate.

"Zbog toga smo se svi složili da ovu praksu prekinemo i postigli smo zajednički dokument na kojem ćemo istrajavati i djelovati zajednički i kroz Predstavnički dom i Dom naroda /Parlamentarne skupštine BiH/ i u Narodnoj skupštini", rekao je Čavić.

Izvor: http://www.rtvbn.com/366660/Srpska-je-vaznija-od-politickih-ciljeva

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 19:28 

Citat:
Škeljić opozvan u trećem pokušaju

Za opoziv načelnika opštine Kneževo Bore Škeljića glasalo je 3054 stanovnika Kneževa, dok je 2464 bilo protiv, čime je Škeljić izgubio načelničku fotelju u trećem pokušaju, saznaje portal „Nezavisnih".

slika

Na glasanje je izašlo 58 odsto glasača ili više od 5.500 građana. Referendum za opoziv načelnika podržalo je 11 od ukupno 19 odbornika u opštini Kneževo.

Za ovu inicijativu glasalo je pet odbornika SNSD-a, po dva odbornika SDS-a i Saveza za demokratsku Srpsku i po odbornik PDP-a i Socijalističke partije.

Izvor: Nezavisne novine

Izvor: http://www.rtvbn.com/366662/Skeljic-opozvan-u-trecem-pokusaju

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 19:33 

Citat:
PDP: Još pet miliona maraka pronevjere!

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

slika

AFERA „Šesnaest“

„Rashodi za stručne usluge 2013. godine"

Nakon pisanja u aferi „Sedam“ o rashodima za stručne usluge 2011. godine, gdje nikad nismo saznali za šta je potrošeno šest miliona KM, te aferi „Trinaest“ kada je 2012. za nepoznate namjene potrošeno 5.674.000 KM postavljamo još jedno pitanje.

Kakvi su efekti i za koje potrebe su utrošena sredstva Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS sa budžetske stavke – potrošačka jedinica 412700 – Rashodi za stručne usluge za 2013. godinu u iznosu od 5.073.000 KM?

Ovaj iznos je isplaćen iz Budžeta Republike Srpske za 2013. godinu koji je usvojen u decembru 2012. godine. Do danas nije poznato, tačnije – nikada nije odgovoreno na zvaničan upit skupštinskog odbora: gdje su ove pare i za koje namjene su utrošene?

Šteta za Republiku Srpsku 5.073. 000 KM ili 16.360 prosječna penzija

Nastavljena je praksa započeta dvije godine ranije, pa kada se saberu iznosi za nepoznate stručne usluge 2011, 2012. i 2013. godine isplaćene bez pravdanja dobije se cifra, za samo jednu potrošačku jedinicu, od 16.749.000 KM!

Odgovor iz Ministarstva nikad nije stigao, bez obzira na činjenicu da je pitanje postavljeno nakon jednoglasnog zaključkom (i članova iz pozicije i opozicije) skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju od 26. decembra 2014. godine, prije rasprave o Budžetu za 2015. godinu.

Od Vlade Republike Srpske zatraženo je da dostavi detaljnu informaciju o utrošku sredstava sa ove potrošačke jedinice u okviru Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju za period 2010-2014 za svaku isplatu pojedinačno. Odbor je zbog nedobijanja odgovora poslao i urgenciju 16. marta 2015, ali nikakav odgovor do danas nije stigao.

Podsjećamo da je po Poslovniku o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Vlada obavezna da na pitanje poslanika i na zahtjev skupštinskog odbora uputi odgovor u roku od 15 dana.

*Pogledati zaključak Odbora za EU integracije i urgenciju po istom zaključku (Afere „Sedam“ i „Trinaest“), kao i Budžet za 2013. godinu.

Partija demokratskog progresa

Izvor: http://www.rtvbn.com/366675/PDP-Jos-pet-miliona-maraka-pronevjere

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 19:36 

Citat:
Poreska potražuje milijardu i po maraka

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je ukupan dug za poreze i doprinose na kraju oktobra iznosio 1,529 milijardi KM, od čega 429,73 miliona KM čini dug preduzeća u stečaju, nesolventnih i obveznika u likvidaciji.

slika

Vidovićeva je navela da je reprogramirano 333,41 milion KM duga, dok je preostali dug u postupku redovne ili prinudne naplate.

"Evidentna je loša struktura duga u kojoj glavnicu čini dug obveznika koji su u stečaju, likvidaciji ili nesolventni i kod kojih je procenat naplate do deset odsto, te stari dug poreskih obveznika koji su odavno prestali sa radom i kod kojih ne postoji ni imovina ni druga sredstva iz kojih bi dug eventualno mogao biti naplaćen", rekla je Vidovićeva za "Glas Srpske".

Prema njenim riječima, vlasnici firmi koje imaju dug za porez neće ubuduće moći osnovati novo preduzeće, što bi trebalo pomoći poreznicima u borbi sa onima koji na taj način pokušavaju izigrati sistem.

Vidovićeva je dodala da je Poreska uprava u proteklih deset mjeseci obavila 3.167 kontrola i u 64 odsto slučajeva utvrdila nepravilnosti koje su počinili poreski obveznici, dok su kod 1.937 obveznika utvrđene nove obaveze koje sa kamatom iznose 88 miliona KM.

Izvor: http://www.rtvbn.com/366682/Poreska-potrazuje-milijardu-i-po-maraka

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 19:41 

Citat:
Najstarija Srpkinja preživjela tri rata

Bojana Bojović ima 105 godina, živi u selu nadomak Zvornika, bila je svedok smenjivanja brojnih vlasti, sahranila sina i dva supruga, preživela šlog i bedu. Jedno dete je čak htela da baci u Drinu kako bi ga „spasla“ gladi i hladnoće.

slika

Bojana Bojović iz mesta Vilčevići u Republici Srpskoj, sela nadomak Zvornika, blizu granice sa Srbijom, nedavno je napunila 105 godina. Ova najstarija Srpkinja sahranila je sina i dva supruga, a tokom njenog života država u kojoj živi više puta menjala je ime i granice.

Baka Bojana ispratila je sa vlasti i mnoge vladare, od kralja Petra I Karađorđevića, preko Josipa Broza Tita i Radovana Karadžića, prvog predsednika Republike Srpske. Dve godine nakon njenog rođenja austrijski car Franc Jozef I anektirao je Bosnu i Hercegovinu, pa je tako živela i u Austrougarskoj.

slika

Udala se sa 16 godina

"Svašta sam preživela i mnogo sam propatila. Tri puta me je zadesio rat, ne daj bože nikome. Više puta sam bežala, nisam imala da jedem, vodu da pijem, nisam imala ništa",priča baka Bojana. Udala se sa 16 godina, a prvog sina Miladina rodila je sa svega 18.

"Udala sam se iz ljubavi, đavo me odneo. Mnogo sam volela Peru, pa sam za njega i pobegla. Međutim, to su bila teška vremena. Mnogo se gladovalo. Obolela sam od tifusa, sva kosa mi je opala. Potom se razboleo i Miladin. Umro je sa tri godine", priseća se kroz suze.

Kaže da su joj tokom Drugog svetskog rata ustaše zapalile kuću, u kojoj je živela s roditeljima i osmoro braće i sestara.

"Svi su izgoreli i pomrli, preživeli smo samo ja, moj otac i najstariji brat. Za srpsku Novu godinu 1943. poginuo je i moj prvi muž Pero. Dovukli su mi ga mrtvog i smrznutog, dok mi je sin Čedo od tri meseca bio u naručju. Nakon toga smo se dali u beg. Nismo više znali gde da bežimo i da se krijemo. U jednom trenutku sam čak malog Čedu htela da bacim u Drinu, nek mi Bog oprosti. Bilo mu je hladno, nisam imala gde da ga okupam, povijem, bili smo previše gladni. Želela sam da ga spasem muke. Otac me je sprečio u tome", priča uznemireno baka. Do kraja rata krila se u starom mlinu. Pred kraj je upoznala drugog muža Dimisija, koji je umro pre nekoliko godina.

Baka Bojana se šlogirala pre 25 godina, desna strana tela joj je oduzeta, a sedam meseci nije ustala iz postelje.

Ima 11 praunučadi

Ona kaže da ne zna šta ju je toliko dugo održalo u životu.

"Videla sam mrtve, ranjene, gladne. Ceo život sam gladovala, jela zelje i delila parče hleba. I tako je bilo u svim vremenima, bez obzira na to ko je bio na vlasti. Ali lep je život kad imate porodicu, kad ste srećni s onim što imate i ne žalite za onim što nemate" kaže Bojana koja ima troje dece, 12 unučadi i 11 praunučadi.

slika

O Bojani brinu sin i snaja... Čedomir i Dragica Bojović

Ratovi koje je preživela:

- Prvi svetski rat
- Drugi svetski rat
- Rat u Bosni i Hercegovini

ZEMLJE U KOJIMA JE ŽIVELA

- Austrougarska (1908-1918)
- Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1929)
- Kraljevina Jugoslavija (1929-1945)
- Federativna Narodna Republika Jugoslavija - FNRJ (1945-1963)
- Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija - SFRJ (1963-1992)
- Bosna i Hercegovina (Republika Srpska) (1992-)

VLADARI ZEMALJA U KOJIMA JE ŽIVELA

- Franc Jozef I
- kralj Petar I Karađorđević
- Aleksandar I Karađorđević
- kralj Petar II Karađorđević
- Josip Broz Tito
- Radovan Karadžić
- Biljana Plavšić
- Nikola Poplašen

Izvor: Kurir

Izvor: http://www.rtvbn.com/366696/Najstarija-Srpkinja-prezivjela-tri-rata

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 19:46 

Citat:
Iskopao milione iz vladinog rudnika

Gordan Pavlović je za šest miliona KM kupio fočanski Novi rudnik mrkog uglja „Miljevina“. Iako je morao, nije zaposlio ni četvrtinu planiranih radnika, ali zbog toga nije kažnjen.

slika

Na taj način je ujedno ostvario i pravo na eksploataciju uglja, tržišno vrijednog najmanje tri milijarde KM.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Pavlović nije ispoštovao obaveze kupoprodajnog ugovora da će na kraju trogodišnjeg perioda poslovanja u Rudniku imati 100 radnika, ali ga resorno ministarstvo zbog toga nije kaznilo sa skoro 600.000 KM. Umjesto toga, isto ministarstvo je u tom periodu dalo Pavloviću podsticaj za izvoz uglja od 266.433 KM.

Nakon što je preuzeo Rudnik, Pavlović nije nastavio podzemnu eksploataciju, kako je to najavljeno na Narodnoj skupštini Republike Srpske koja je odobrila prodaju „Miljevine“. Jamu je zatvorio, a eksploataciju vrši samo na površinskom kopu.

Eksploatacija mrkog uglja iz „Miljevine“ kod Foče je počela 1947. godine iz jame „Nozdre“, a četiri decenije poslije je otvoren i površinski kop „Budanj“. Do početka 2000. godine Rudnik je bio državno preduzeće, a nakon privatizacije je transformiran u Akcionarsko društvo Rudnik mrkog uglja „Miljevina“.

slika

Većinsko vlasništvo od 80 odsto zadržali su Vlada Republike Srpske i njeni fondovi, a ostalo su dobili mali akcionari, među kojima su i radnici. Međutim, poslovanje nije bilo uspješno.

Jedan od radnika iz tog perioda, rudarski tehničar Momčilo Andrić, kaže da radna snaga nije bila dobro raspoređena i da je puno više bilo radnika u administraciji nego rudara u jamama. „Nas je, recimo, bilo ovamo 50, a njih tamo bilo 200“, kaže Andrić.

Zbog zastarjele i neadekvatne opreme eksploatacija na površinskom kopu je stala, a podzemna je radila otežano. Do sredine 2006. gubitak u poslovanju Rudnika je iznosio nešto više od 12 miliona KM. Računi su bili blokirani, a dug prema radnicima je iznosio više od milion KM.

Radnici su pomoć za rješavanje problema potražili od Vlade, odnosno od resornog ministarstva gdje im je kao jedna od mogućnosti sugerisano pokretanje stečaja. Nakon toga su 83 radnika predala Osnovnom sudu u Trebinju zahtjev za pokretanje stečajnog postupka koji je otvoren u novembru 2006. godine. Za stečajnog upravnika je imenovan Lazo Đurđević.

Prema dokumentaciji koju je on tada sačinio, knjigovodstvena vrijednost imovine Rudnika iznosila je nešto više od 34 miliona KM. Đurđević je u razgovoru za CIN rekao da su priznata potraživanja radnika i ostalih povjerioca oko 7,6 miliona KM.

Prema toj računici, sva dugovanja su mogla biti naplaćena prodajom imovine.

Međutim, upravnik kaže da knjigovodstvena vrijednost Rudnika nije bila realna pa su sudski vještaci napravili novu procjenu. Zemljište od 225.499 m2, građevinski objekti, oprema, zalihe među kojima je bilo i 15.000 tona uglja te nematerijalno ulaganje u geološka istraživanja ugljenog bazena procijenjeni su na 8,1 milion KM.

Sva imovina, osim dvije upravne zgrade i neiskopani ugalj, ponuđena je na licitaciji na kojoj se kao kupac pojavila Vlada Republike Srpske sa cijenom od 4,9 miliona KM. Kupoprodajni ugovor potpisali su u januaru 2008. godine resorni ministar Rajko Ubiparip i stečajni upravnik Đurđević.

Upravnik kaže da nije sporno što Vlada Republike Srpske kupuje imovinu preduzeća u kojem je bila većinski vlasnik. „Može bilo ko da kupi“, kaže Đurđević.

On kaže da je tim novcem plaćen veći dio ukupnog duga među kojim je i dugovanje prema radnicima te da je ostalo još da se plati 2,7 miliona KM raznim dobavljačima. Kaže da će upravne zgrade teško prodati jer su u njima smještene izbjeglice.

slika

Vlada Republike Srpske je od kupljene imovine formirala Novi rudnik mrkog uglja „Miljevina“ u kojem je nekolicina radnika nastavila eksploataciju uglja.

Bivši radnik Andrić kaže da je za radnike to bio najbolji period. „Mi smo radili strašno dobro. Imali smo dobru platu.“ On je u razgovoru za CIN rekao da je u to vrijeme bilo dosta zainteresovanih za kupovinu tog rudnika, ali on ne misli da su svi imali ozbiljne ponude.

„Bilo je tu raznih mešetara. Ja mislim da je bilo jedno pedeset raznoraznih delegacija: od Vijetnama, Rusije, Češke, zapadnih zemalja i naših svih vrsta“, kaže Andrić.

Ponude za kupovinu „Miljevine“ Vladi su dostavila tri preduzeća: „Inox-Tehnomont“ iz Gruda, „Euro Invest“ iz Moskve i „Pavgord“ iz Foče. Prva dva su odustala od kupovine i Vlada je prihvatila ponudu fočanskog preduzeća, sačinivši o tome Informaciju za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

U Informaciji je navedeno da je „Pavgord“ za kupovinu rudnika ponudio šest miliona KM i investiranje od 10 miliona KM u opremu i infrastrukturu. Takođe, bili bi zadržani stari radnici, zaposleni novi i nastavljena eksploatacija mrkog uglja na površinskom i jamskom kopu.

Poslanik Vukota Govedarica je rekao na Skupštini, održanoj u julu 2010. da je Informacija nepotpuna. „Iz ovoga se bojim da mi ne možemo ama baš ništa da vidimo i ja ne znam da li ovo čudo u naredne tri godine zaista može da se desi u Foči.“
Sa 47 glasova za i 15 suzdržanih Narodna skupština Republike Srpske je prihvatila pripremljenu Informaciju i odobrila odluku Vlade da se „Miljevina“ proda „Pavgordu“.

Idućega mjeseca su predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik i vlasnik preduzeća Gordan Pavlović potpisali kupoprodajni ugovor u kojem je, uz ostalo, definisana cijena od 6 miliona KM, trogodišnje ulaganje u osnovni kapital preduzeća od 10.125.000 KM te 100 zaposlenih radnika u trgodišnjem periodu.

Kupoprodajnim ugovorom Pavlović se obavezao da će u trogodišnjem periodu nastaviti eksploataciju uglja, ali nije precizirano da to mora biti i u jami i na površini kako je rečeno poslanicima u Narodnoj skupštini. Takođe, u ugovoru je navedeno da će proizvodnja biti unaprijeđena dodjelom koncesije za eksploataciju mrkog uglja u što kraćem roku, o čemu nije bilo riječi na Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema informacijama do kojih je došao CIN, četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora Pavlović je dobio koncesiju za eksploataciju uglja na period od 30 godina, ali nadležne institucije Republike Srpske ne dozvoljavaju uvid u koncesioni ugovor.

Prema podacima Ministarstva finansija, pri zaključivanju koncesionog ugovora Pavlović je platio jednokratnu koncesionu naknadu od 87.750 KM kao i nešto više od milion KM za korištenje mineralnih resursa do maja 2015. godine.
Predsjednik Komisije za koncesije RS-a Predrag Aškrabić rekao je novinaru CIN-a da se dodjela koncesije kod privatizacije rudarskih preduzeća dogovara direktno sa resornim ministarstvom: „U principu, to ide po inerciji“.

To objašnjava zašto Pavlović nije od upravnika Đurđevića kupio imovinu starog rudnika, iako je bilo razgovora na tu temu, već je od Vlade RS-a kupio novi rudnik koji je sačinjen od te stare imovine.

Đurđević je u razgovoru za CIN rekao da je on samo prodavao imovinu bez koncesije. “Ne dajem ja koncesiju. Ja nemam ništa sa kopovima, ni površinskim, a ni jamskim.“

Prema podacima Vlade, u Miljevini kod Foče ima oko 40 miliona tona potencijalnih rezervi uglja. Jedan od poslijeratnih direktora Rudnika Aleksandar Golijanin smatra da je tolika količina uglja u jami dok na površini ima još oko 10 miliona tona. „To je izuzetan resurs, izuzetan“, kaže Golijanin.

S obzirom da je najniža tržišna cijena uglja iz „Miljevine“ 60 KM po toni, to daje potencijalnu vrijednost nalazišta od najmanje tri milijarde KM.

Prema podacima do kojih su došli novinari CIN-a, Pavlović u Rudniku nije nastavio jamsku eksploataciju, već je prilikom preuzimanja Rudnika naredio zatvaranje jame.

„Za podzemnu eksploataciju su potrebni stručnji ljudi, a njih u Miljevini nema“, kaže Golijanin.

Na rudniku radi oko 40-ak radnika 12 sati dnevno sa prosječnom platom od 600 KM. Prema finansijskim podacima firme, na kraju trgodišnjeg poslovanja u Rudniku nije radilo stotinu radnika kako je dogovoreno.

Predviđena kazna za nepoštivanje obaveze zapošljavanja je 10.000 KM po radniku i ona je mogla biti naplaćena iz priloženih garancija za izvršenje ugovorenih obaveza koje su predviđene u iznosu od pola miliona maraka sa ograničenim rokom trajanja.

S obzirom da je na kraju 2013. godine u rudniku radio 41 radnik, to znači da je Pavlović trebao platiti kaznu od skoro 600.000 KM. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva su potvrdili da kaznu nisu naplatili i da nisu radili kontrolu ispunjavanja ugovorom definisanih obaveza.

U obrazloženju koje je dostavljeno CIN-u navedeno je da je Pavlović za izvršenje ugovorenih obaveza dostavio garanciju od 100.000 KM koja je važila do 17.1.2012. godine.

S obzirom da je u međuvremenu povećao osnovni kapital preduzeća za 10.125.000 KM, “on je time izvršio ugovorenu obavezu u smislu ulaganja u preduzeće, pa nije bilo potrebno dostavljati bankarske garancije za drugu i treću godinu ulaganja“.

Ne samo da nije kažnjen za neispunjene ugovorne obaveze nego je Novi rudnik mrkog uglja „Miljevina“ iz Foče ostvarivao privilegije Vlade Republike Srpske. Prema podacima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, u trogodišnjem periodu poslovanja ovaj Rudnik je dobio podsticaje za izvoz u vrijednosti od 266.433 KM.

U periodu od 2011. do 2014. godine iz „Miljevine“ je izvezeno 20,8 miliona KM vrijednosti uglja prema Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Kosovu, navedeno je u podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.
Osim toga, ugalj kupuju i brojna javna preduzeća u BiH.

Finansijski pokazatelji govore da je za četiri godine poslovanja, u periodu od 2011. do 2014. godine, Pavlović na Rudniku zaradio 15,3 miliona KM, što je gotovo jednako njegovim ulaganjima u kupovinu i razvoj „Miljevine“.

Ipak, Pavlović nije zadovoljan poslovanjem. Ne pristaje na intervju, ali u kratkom razgovoru s novinarima CIN-a je rekao da mu posao ne ide dobro i da hoće Rudnik da zatvori.

Izvor: CIN

Izvor: http://www.rtvbn.com/366729/Iskopao-milione-iz-vladinog-rudnika

Vrh

PostPostano: 30 stu 2015, 19:50 

Citat:
Ombudsmani istražuju "Boksit" u Milićima

Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine odlučili su da, shodno odredbama člana 14. stav 1. Pravila postupka pred Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH ("Službeni list BiH" 104/11), sprovedu istraživanje po službenoj dužnosti (ex officio), vezano za informacije koje ukazuju na kršenje prava radnika i prisustvo posebnih oblika diskriminacije u kompaniji „Boksit“ a.d. Milići.

slika

Zakonom o zabrani diskriminacije su između ostalog kao posebni oblici diskriminacije zabranjene radnje uznemiravanja i mobinga, gdje uznemiravanje predstavlja radnju koja ima za svrhu ili čiji je efekat povreda dostojanstva lica i stvaranje zastrašujućeg, neprijateljskog, degradirajućeg, ponižavajućeg ili uvredljivog ambijenta, dok je mobing oblik nefizičkog uznemiravanja na radnom mjestu koji podrazumijeva ponavljanje radnji koje imaju ponižavajući efekat na žrtvu čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa zaposlenih.

Informacije kojim raspolažu Ombudsmani, a na osnovu ranije zaprimljenih žalbi ukazuju da su pojedini uposlenici Kompanije „Boksit“ a.d. Milići u posljednje vrijeme bili izloženi različitim radnjama od strane poslodavca koje su dovele do njihovog uznemiravanja.

Istraživanje ombudsmana će biti usmjereno i na postupanje organa koji imaju nadležnost da zaštite radna prava i spriječenjihovo kršenje, kao i institucija koje trebaju da zaštite javni poredak i obezbjede vladavinu prava.

BN TV

Izvor: http://www.rtvbn.com/366737/Ombudsmani-istrazuju-Boksit-u-Milicima

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 16:57 

Citat:
Srbija zainteresovana da kupi dio ERS

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija zainteresovana da kupi udio u "Elektroprivredi Republike Srpske" ukoliko Srpska za to iskaže interes.

slika

On je podsjetio da je Srbija kupila 11 odsto elektromreže Crne Gore i naglasio da ima interesa da se proširi u region.

"Kupili smo 11 odsto elektromreže Crne Gore, i Srbija će biti spremna, ukoliko za to pokaže interesovanje Republika Srpska, da kupi i udeo u Elektroprivredi Republike Srpske. Imamo želju da se širimo u regionu - imaćemo novac" rekao je Vučić sinoć za RTS.

slika

On je potvrdio zainteresovanost Srbije i za kupovinu Luke Bar.

"Mi ćemo u 2016. godini, poslije ozbiljne analize, ukoliko se pokaže kao dobro za Srbiju, dati ponudu i za kupovinu luke Bar", rekao je Vučić.

Izvor: http://www.rtvbn.com/366800/Srbija-zainteresovana-da-kupi-dio-ERS

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 17:01 

Citat:
Od Ustavnog suda BiH prave surogat OHR-a

Ustavni sud BiH kroz djelovanje dva Bošnjaka i tri stranca pravi zamjenu za OHR, a to srpski predstavnici neće prihvatiti, rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

slika

Dodao je da će u roku od 120 dana sa partnerima u FBiH pokušati riješiti taj problem na zakonit način kroz djelovanje u parlamentu BiH.

"Složili smo se da treba pitati građane Republike Srpske da li smatraju da je 9. januar Dan Republike. Naš je utisak da je opšte stanje javnosti takvo da Dan Republike nije moguće pomjeriti", rekao je Čavić.

NN: Nakon sabora NDP-a izabrani su novi organi, ponovo ste predsjednik. Jeste li zadovoljni?

ČAVIĆ: Promijenili smo Statut i organizaciju. Umjesto izvršnog odbora uveli smo Predsjedništvo, uže, koje ima pet, i šire, koje ima 16 članova. To će nas učiniti efikasnijim i skratiće vrijeme za donošenje odluka. Dopunili smo program u kojem njegujemo ideju umjerenog narodnjaštva i težimo da u perspektivi postanemo članica Evropske narodne partije.

NN: Čini mi se da sve naše stranke boluju od toga da postoje jaki lideri, a ostalo članstvo nekako padne u drugi plan.

ČAVIĆ: U posljednje dvije decenije cijela koncepcija političkog organizovanja temelji se na liderstvu jer je došlo do promjene percepcije stranaka u medijima i javnoj slici. Na čelu svih stranaka u Evropi danas postoje prepoznatljivi lideri i stranke se u pravilu identifikuju s njima. Ali, ja sam u svom obraćanju jasno rekao da mi moramo u naredne četiri godine u svojim redovima profilisati i osnažiti sposobne ljude koje imamo. Oni moraju da dobiju šansu da učestvuju na izborima i da poslije učestvuju u javnim poslovima. Do kraja ovog mandata mi moramo izvršiti izbor predsjednika iz reda novih ljudi i to izborom između više kandidata.

NN: U najkraćim crtama, šta je pozadina odluke o Danu Republike?

ČAVIĆ: Mi smo proljetos imali isti ovakav sastanak lidera partija koji je organizovao predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović i tada smo gradili koncepciju prema pitanju apelacije Ustavnom sudu. Ono što se desilo je da Ustavni sud nije razmatrao apelaciju na zakon, već je po njihovoj ocjeni donio svoj sud o 9. januaru. Oni su rekli da je neprimjereno da se Dan Republike obilježava na dan koji je istovremeno vjerski praznik i Srbi praktikuju da tog dana obilježavaju slavu Sveti Stefan, a to ne mogu Bošnjaci i Hrvati. Međutim, u zakonu koji je izmijenjen 2007. na osnovu apelacije Sulejmana Tihića to smo izmijenili, a taj zakon nije osporen od strane Bošnjaka u Vijeću naroda. A onda se desila apelacija Bakira Izetbegovića.

NN: Kako se onda može objasniti ovo što se desilo?

ČAVIĆ: Pa može se objasniti tako što je Izetbegović bio ubijeđen da će zakon pasti jer u Ustavnom sudu ima dvoje bivših članova svoje stranke koji su očigledno svoj profesionalni profil direktno podredili ideologiji SDA i koji su odluku donijeli u kombinaciji sa troje stranih sudija. U svim vrlo važnim pitanjima po identitet Republike Srpske ishod je bio ovakav, pet prema četiri. To je za nas neprihvatljivo jer je očigledno da se radi o političkoj, a ne pravnoj kvalifikaciji. Igor Radojičić je, dok je bio predsjednik Skupštine, obezbijedio vrhunske pravne stručnjake, prije svega sa velikim iskustvom rada Suda za ljudska prava u Strazburu, koji su pazili na sve norme koje propisuju ljudska prava demantujući navode apelacije.

NN: Dakle, po ovoj odluci 9. januar nikako ne može biti Dan Republike Srpske?

ČAVIĆ: Jeste. A po odluci istog tog suda iz 2001. ne može nijedan kanton imati ustav koji nije usaglašen sa odlukom o konstitutivnosti. A i dan-danas postoje tri kantona u kojima Srbi nisu konstitutivni narod. Ako su dosad imali 89, imaće i 90. odluku koja neće biti implementirana, i to zato što nije utemeljena na pravu. Moje duboko ubjeđenje je da je ovo što se desilo daleko opasnije od djelovanja OHR-a jer kad visoki predstavnik donese odluku ona ima vanparlamentarni i vanustavni kapacitet i ona je oktroisana sve dok je ne prihvate domaće institucije.

O tome se na taj način izjasnila i Venecijanska komisija još 2004. o djelovanju visokih predstavnika suprotnom Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Od tada je dramatično smanjena intervencionistička uloga visokog predstavnika. Moj je utisak da se perfidno pravi surogat visokog predstavnika kroz tri stranca i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu. A najtragičnije i najopasnije je što se donose odluke koje mijenjaju ustavni poredak ove zemlje. Nema tog ustavnog suda u cijelom svijetu koji može mijenjati ustavni poredak.

Sudovi, valjda, štite postojeći ustavni poredak! Po Dejtonskom sporazumu mandat stranih sudija trebalo je da traje pet godina, a da se nakon toga donese novi zakon koji će odrediti novi način izbora sudija. Mi smo 2005. imali prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu Momčila Novakovića, koji je odmah odbijen u prvom čitanju. A 2007. isti čovjek je imao isti pokušaj uz podršku svih Srba u Predstavničkom domu, i tada je odbijen. Mnogi su zaboravili da je Pedi Ešdaun 2005. formirao komisiju koja je trebalo da izradi nacrt zakona. Ta komisija nikad nije zaživjela. I sad mi imamo situaciju da u zemlji koja je navodno suverena imamo trojicu stranaca koji odlukama koje donose prekrajaju ustavnu strukturu zemlje! E, to više nećemo tolerisati.

NN: Na sastanku kod predsjednika Dodika kristalizovala su se dva koncepta - jedan da Srbi napuste institucije BiH, a drugi da ostanu...

ČAVIĆ: Nije tu bilo dva koncepta, nego smo se dogovorili kako doći do novog zakona o US i kako privoliti naše partnere u FBiH da se taj potpuno razumni prijedlog usvoji. Jer problemi Republike Srpske su problemi BiH. Zato smo i rekli da imamo 120 dana da ovo pitanje razriješimo kroz parlament BiH zajedničkim djelovanjem predstavnika Republike Srpske u oba doma. Mi hoćemo zakon! Ako naši partneri iz FBiH to ne žele, to znači da žele da US bude zamjena za OHR. A onda ćemo morati sasvim drugačije razgovarati. A to znači da ćemo nakon 120 dana razmotriti naše dalje mjere.

NN: Uključujući i referendum?

ČAVIĆ: Složili smo se da treba pitati građane Republike Srpske da li smatraju da je 9. januar Dan Republike. Naš je utisak da je opšte stanje javnosti takvo da Dan Republike nije moguće pomjeriti. Kako možete pomjerati datum osnivanja?

NN: U FBiH će reći da je Republike Srpske osnovana 21. novembra u Dejtonu, a ne 9. januara u Sarajevu i da zato to ne može biti datum osnivanja.

ČAVIĆ: Čekajte malo. Pa nije ni Jugoslavija priznata 29.11.1943. na kongresu u Jajcu. Ona je u tom trenutku bila nepoznata. Ali kao ideja je definisana, iako je tada formalno postojala Kraljevina. Ili, mogu li SAD utvrditi drugi datum osnivanja osim 4. jula, kad su donijeli Deklaraciju o nezavisnosti? Na toj deklaraciji temeljena je ideja SAD iako tada nisu bili priznati. Naravno, to nije za poređenje, nego se radi o datumu osnivanja.

Izvor: Nezavisne novine

Izvor: http://www.rtvbn.com/366803/Od-Ustavnog-suda-BiH-prave-surogat-OHR-a

Vrh

PostPostano: 01 pro 2015, 17:26 

Citat:
Ivanić: Ustavni sud vraća BiH godinama unazad

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je proglašen neustavnim Dan Republike Srpske - 9. januar, bila sasvim nepotrebna i da će taj događaj vratiti BiH godinama unazad.

slika

- Sva priča u posljednjih godinu dana da će se BiH okrenuti budućnosti očigledno da ne pije vode, jer je očito da u BiH ima mnogo ljudi kojima je stalo da se bave samo prošlošću, bez ikakvog efekta. Ako hoćemo da se igramo, dovoljno je da Republika Srpska poništi Zakon o praznicima i da donese zakon o svetkovinama, i šta onda - rekao je Ivanić novinarima u Rajlovcu.

Prema njegovim riječima, Srpska ima odgovor – ne može se ukinuti Dan Republike, jer je Republika Srpska nastala upravo 9. januara 1992. godine.

On je naglasio da su se "grdno prevarili" svi oni koji su mislili da će posredstvom dvoje sudija iz SDA /Mirsad Ćeman i Seada Palavrić/ u Ustavnom sudu BiH i troje međunarodnih sudija "napraviti novi OHR".

- Mi iz Republike Srpske imali smo to iskustvo sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Pedijem Ešdaunom i to više nikada neće moći da bude - poručio je Ivanić.

Savez za promjene, ističe on, pokazao je da je za kompromis, ali nikada neće pristati na ponižavanje i eliminaciju institucija Republike Srpske.

Ivanić je najavio da će sve ove stavove, samo na još drastičniji način, prenijeti i članovima Upravnog odbora za provođenje mira u BiH, koji danas i sutra zasijeda u Sarajevu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovo se zauzeo za striktno poštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Njemu smeta i entitetsko glasanje u Predstavničkom domu PS BiH, za koje tvrdi da je "etničko" glasanje i "brana za donošenje zakona koji vode BiH ka EU".

- I mi smo nezadovoljni kako se imenuje Ustavni sud na entitetskom nivou u Republici Srpskoj i kako funkcioniše. Sva ta pitanja možemo otvoriti i o njima razgovarati, ali ne smijemo ignorisati odluke bilo kojeg organa, a kamoli Ustavnog suda BiH - naveo je Izetbegović.

On je rekao da, s obzirom da čak 91 odluka tog suda nije provedena, treba krenuti redom u njihovo provođenje, a ne baš od ove posljednje koja traži ukidanje Dana Republike Srpske.

Što se tiče stranih sudija, smatra Izetbegović, oni su profesionalci i nepristrasni arbitri. Kaže da se bošnjačka politička elita jasno odredila prema terorističkom napadu na Oružane snage BiH u Rajlovcu, ali da će to još jasnije reći u petak, 4. decembra, na skupu na kojem će biti mnogi bošnjački politički lideri i intelektualci, među kojima i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

- Naš stav je nedvosmislen – ti ljudi /teroristi/ se pozivaju na dobro, a definitivno rade zlo i napraviće problem svugdje gdje dođu - smatra Izetbegović.

On od sjednice PIK-a očekuje podršku za rad i odluke Ustavnog Suda BiH i vladavinu zakona i prava u BiH.

Izvor: http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=178488

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34131 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305 ... 1366  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Banya, Naša Kvačica, Tomba17 i 38 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: