|
|
Stranica: 9/11.
|
[ 272 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
PCM
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 19:58 |
|
|
Pitanje je koliko smo mogli entitet dobit zbog Zapada , a koliko je tu Tuđmanova greška/kriva procjena ... Bilo kako bilo , sad nam je boriti se a ne jebavati majke međusobom.
Hrvatska gura svoja kola , mi svoja , gdje možemo skupa odlično , gdje ne možemo svak sebi i riješen problem ... Od riganja vatre nad događajima od prije 15 godina i više , ćeifa nema...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 21:03 |
|
|
Bosnjo24 je napisao/la: Real gone je napisao/la: Nemoj tako, vidiš da je potencijalni partner za kon-federaciju.. Ajde, neću više da se smejem, samo ću da pitam konfederalce, šta znači u 21. veku taj pojam i kako bi "država" tog tipa trebalo da funkcioniše. I da, da mi daju primer uspešnosti tog koncepta u svetu..(može i u istoriji.. ) Evo za vas dvije koje NE CITAJU nego preskacu Prvo nisam Mostarac i nisam u Svedskoj Drugo sto se tice Konfederacije malo cete se iznenaditi posto ne citate nego preskacete ali jedna najbogatijih drzava sa najacim zivotnim standardom u Evropi je Konfederalna drzava sa 26 kantona koji se dijele na kantone sa Njemackim,talijanskim,Francuskim i Retoromanskim govornim podrucijem A to je Svicarska E takvo nesto bi ja pozelio mojoj Bosni a naravno i Hercegovini Ali ko nas uopce nesto pita mi se samo malo pricamo BRAATA I nemojte biti bezobrazne jer ja Hercegovke uvazavam kao i Bosanke Švicarska je samo po imenu konfederacija. U stvarnosti federacija. Ako ne vjeruješ, pitaj prvog pravnika na kojeg naletiš.
|
|
Vrh |
|
|
caporegime
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 21:09 |
|
|
bošnjo valjda još misli da se u kraljevinama prakticira pravo ius noctus primus. da princ charles tuca svaku mladu u zemlji.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 21:17 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: horus je napisao/la: nisu nam opasnost ni englezka niti njemacka nego "mi" sami sebi, tj kokosari koji cine druztveno-politicku elitu Hrvatske isti oni koji su zbog vlastitog probitka razturili tzv "RH", te lobotomizirane mase koje iste stakore biraju na funkcije.
sto se tice zarobljenosti u proslosti, to su upravo razno razni "antifasiste" i slicna stoka koji se ni dan danas nije pomirila sa samostalnom Hrvatskom. Itekako su male države u raljama EU, Hrvatska još nije u EU a već je u raljama. No dobro. Odošmo u širinu, ne vidim razloga zašto ne bi iskoristili blok koji može dovesti kapital, razvoj, obrazovanje i štošta drugo. Što se "antifašista" tiče, e oni su mi tek za ismijavanje. Ljudima nikako objasnit: izvuci pouke iz prošlosti živi u sadašnjosti... Hrvatska se sama dovela u ralje, bilo je puno više mogućnosti od onog što se na kraju dogodilo. Ako, pak, nismo u stanju sami urediti državu (i HR i HB) na normalan način, bolje ne zaslužujemo. EU kao institucija nema puno veze s tim, nego korumpirana postkolonijalna društvena vrhuška i blizina Njemačke, Austrije i Italije čiji poltroni vladaju nad RH. Dakle, geopolitika, postojala prije EU, a postojat će i nakon.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 21:27 |
|
|
Crni bombarder je napisao/la: Hrvatska levica godinama trabunja kako nema govora da oni zele ukidanje pravga glasa Hrvatima van Hrvatske, vec su samo kme smizdr smrc nesretni sto se manipulira glasovima Hrgvata van Hrvatske... i onda danas ono *** od Pusicke, u udarnom popodnevnom terminu HRT-a otvoreno izadje sa idejom da se Hrvatimka van Hrvatske (sa akcentom na BH Hrvate) ili ukine pravo glasa kroz ustavne promjene, ili da se smanji broj zastupnika dijaspore u Hrvatskom saboru sa 11 ili 12 koliko je vec sada, na pazi sad, cijelog jednog zastupnika.
Kaze Pusicka da nije fer da gradjanima Hrvatske neko sa strane kroji izborne rezultate. Kakvih 11, 12? Broj zastupnika biranih van Hrvatske određuje se prema broju birača izašlih u RH, tako da svaki glas vrijedi jednako.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 21:29 |
|
|
zrikavac je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Ne mora su tu puno filizofirati, već smi imalu HB, napraviti nešto slično! Država hrvatskog naroda i svih njenih građana, ili poput Srba u RS ,radi reda ,ubaciti i konstitutivnost Bošnjaka i Srba, koja će u skladu sa zajedničkim intersima razvijati posebne odnose sa HR!
Kako misliš radi reda? Jel ti želiš i da Hrvat u bošnjačkom tj srpskom entitetu bude tek radi reda konstitutivan ili stvarno konstitutivan i kako ces mu to osigurati? Tako sto ces Srbinu i Bošnjaku dati "radi reda" pozitivinu diskriminaciju u hrv. entitetu ili stvarnu pozitivnu diskriminaciju? Evo jedan od prvih koraka Strategije jeste da se pazis ovakvih gafova. Ovo je dobro pitanje! Bi li rađe entitet u kojem su Srbi i Bošnjaci konstitutivni na papiru kao u RS ili u kojem su svi konstitutivni s tim da je tako i u druga 2 entiteta! Ja bi rađe entitet sa hrvatskom dominacijom, ostali s kulturnom autonomijom jer bi inače dobili 3 nove Bosne, nefunkcionalne, sukobljene i u stvari ne bi rijrešili ništa!
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 21:34 |
|
|
mateb je napisao/la: Crni bombarder je napisao/la: Hrvatska levica godinama trabunja kako nema govora da oni zele ukidanje pravga glasa Hrvatima van Hrvatske, vec su samo kme smizdr smrc nesretni sto se manipulira glasovima Hrgvata van Hrvatske... i onda danas ono *** od Pusicke, u udarnom popodnevnom terminu HRT-a otvoreno izadje sa idejom da se Hrvatimka van Hrvatske (sa akcentom na BH Hrvate) ili ukine pravo glasa kroz ustavne promjene, ili da se smanji broj zastupnika dijaspore u Hrvatskom saboru sa 11 ili 12 koliko je vec sada, na pazi sad, cijelog jednog zastupnika.
Kaze Pusicka da nije fer da gradjanima Hrvatske neko sa strane kroji izborne rezultate. Kakvih 11, 12? Broj zastupnika biranih van Hrvatske određuje se prema broju birača izašlih u RH, tako da svaki glas vrijedi jednako. Meni se osobno svidio Pusićkin prijedlog, 2 fiksna zastupnika i to je to! Dvojica koja će direktno odgovarati nama kao biračima , nametnuti koju temu i koji u biti neće moći mijenjati volju rezidenata jer to nije ni u redu!
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 21:58 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: mateb je napisao/la: Kakvih 11, 12? Broj zastupnika biranih van Hrvatske određuje se prema broju birača izašlih u RH, tako da svaki glas vrijedi jednako.
Meni se osobno svidio Pusićkin prijedlog, 2 fiksna zastupnika i to je to! Dvojica koja će direktno odgovarati nama kao biračima , nametnuti koju temu i koji u biti neće moći mijenjati volju rezidenata jer to nije ni u redu! To je diskriminacija. I onda tome dodaj još činjenicu da srpski glas vrijedi više od hrvatskog za ona njihova tri zastupnika. Meni se to gadi. Hrvati izvan RH trebaju imati isti broj zastupnika kao što je i sad, dakle razmjerno broju izašlih birača, tako da glasovi svih hrvatskih državljana vrijede jednako. Sve drugo su opasni presedani i sumrak pravne države (zbog nepoštivanja međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava). I nemojte pušiti priču da EU traži od Hrvatske ukidanje prava glasa Hrvatima izvan RH. To je glupost.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:04 |
|
|
Manjince , naravno, treba ukinuti!
|
|
Vrh |
|
|
cromwell
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:10 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: zrikavac je napisao/la: Kako misliš radi reda? Jel ti želiš i da Hrvat u bošnjačkom tj srpskom entitetu bude tek radi reda konstitutivan ili stvarno konstitutivan i kako ces mu to osigurati? Tako sto ces Srbinu i Bošnjaku dati "radi reda" pozitivinu diskriminaciju u hrv. entitetu ili stvarnu pozitivnu diskriminaciju?
Evo jedan od prvih koraka Strategije jeste da se pazis ovakvih gafova.
Ovo je dobro pitanje! Bi li rađe entitet u kojem su Srbi i Bošnjaci konstitutivni na papiru kao u RS ili u kojem su svi konstitutivni s tim da je tako i u druga 2 entiteta! Ja bi rađe entitet sa hrvatskom dominacijom, ostali s kulturnom autonomijom jer bi inače dobili 3 nove Bosne, nefunkcionalne, sukobljene i u stvari ne bi rijrešili ništa! Ovo ne možeš dobiti,u BiH su kao što svi znamo tri kons. naroda,ali na svakom njenom pedlju,barem papir tako kaže(praksa baš i ne).Ako bi BiH bila sastavljena od tri federalne jedinice(Hr,BO,SR) konstitutivnost naroda bi i dalje ostala,ne može se konstitutivnom narodu dati autonomija(onda bi bio bliže nekoj manjini) jer je on konstitutivan ili kako bi mi rekli "državotvoran".
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24081 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
cromwell je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Ovo je dobro pitanje! Bi li rađe entitet u kojem su Srbi i Bošnjaci konstitutivni na papiru kao u RS ili u kojem su svi konstitutivni s tim da je tako i u druga 2 entiteta!
Ja bi rađe entitet sa hrvatskom dominacijom, ostali s kulturnom autonomijom jer bi inače dobili 3 nove Bosne, nefunkcionalne, sukobljene i u stvari ne bi rijrešili ništa!
Ta konstutivnost na svakom pedlju teritorija meni nije primjenjiva na terenu, niti je jasna ili dorečena. U praksi ne funkcionira i svodi se samo brojnost. Ako te ima, imaš prava. Ako te nema u lokalnoj zajednici, nemaš ni prava. Ovo ne možeš dobiti,u BiH su kao što svi znamo tri kons. naroda,ali na svakom njenom pedlju,barem papir tako kaže(praksa baš i ne).Ako bi BiH bila sastavljena od tri federalne jedinice(Hr,BO,SR) konstitutivnost naroda bi i dalje ostala,ne može se konstitutivnom narodu dati autonomija(onda bi bio bliže nekoj manjini) jer je on konstitutivan ili kako bi mi rekli "državotvoran".
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
cromwell
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:25 |
|
|
lider30 je napisao/la: cromwell je napisao/la: Ta konstutivnost na svakom pedlju teritorija meni nije primjenjiva na terenu, niti je jasna ili dorečena.
U praksi ne funkcionira i svodi se samo brojnost. Ako te ima, imaš prava. Ako te nema u lokalnoj zajednici, nemaš ni prava.
Ovo ne možeš dobiti,u BiH su kao što svi znamo tri kons. naroda,ali na svakom njenom pedlju,barem papir tako kaže(praksa baš i ne).Ako bi BiH bila sastavljena od tri federalne jedinice(Hr,BO,SR) konstitutivnost naroda bi i dalje ostala,ne može se konstitutivnom narodu dati autonomija(onda bi bio bliže nekoj manjini) jer je on konstitutivan ili kako bi mi rekli "državotvoran".
Slažem se s tobom,i u prethodnom sam komentaru naveo da je to samo na papiru.Konstitutivnost u slučaju BiH će biti najviše u interesu najbrojnijeg naroda,sasvim logično jer ih je puno,a loše su raspoređeni,tako da inzistiraju na tome kako bi dobili kakvu takvu ravnopravnost na području gdje su manjina,a takvih je puno(RS i Županije s hrv.većinom). Ako se dobro sjećam konstitutivnost na teritoriju čitave BiH uvedena je amandmanima na Ustav(e),za vrijeme kolonijalne uprave lord-a Peddya
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:35 |
|
|
cromwell je napisao/la: lider30 je napisao/la: Slažem se s tobom,i u prethodnom sam komentaru naveo da je to samo na papiru.Konstitutivnost u slučaju BiH će biti najviše u interesu najbrojnijeg naroda,sasvim logično jer ih je puno,a loše su raspoređeni,tako da inzistiraju na tome kako bi dobili kakvu takvu ravnopravnost na području gdje su manjina,a takvih je puno(RS i Županije s hrv.većinom). Ako se dobro sjećam konstitutivnost na teritoriju čitave BiH uvedena je amandmanima na Ustav(e),za vrijeme kolonijalne uprave lord-a Peddya Sviranje kurcu. Konstitutivnost na cijelom teritoriju bi postojala jedino ako bi u svakom mjestu svaki narod imao zajamčenu trećinu lokalne skupštine. Naravno, nemoguće. Pravo na vlastiti jezik, kulturu, pismo nisu specifična prava konstitutivnih naroda, budući da manjine mogu imati ista ta prava. Pravo glasa, izražavanje vjerskih osjećaja i slično su, pak, temeljna individualna prava koja pripadaju svakom pojedincu. Ukratko, pojam konstitutivnosti je pojam bez sadržaja koji nigdje na svijetu ne postoji osim kod nas. Vani postoje opće odredbe koje se odnose na narod (većinski) i posebna prava manjina, kojima one dobivaju više prava, nego što bi po općim odredbama imale. Puno je važniji sadržaj. Neka Hrvati imaju trećinu mjesta u bar jednom domu parlamenta, federalne jedinice sa svojom većinom i financijsku autonomiju pa neka brišu tu glupu floskulu o konstitutivnosti.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:35 |
|
|
cromwell je napisao/la: Ako se dobro sjećam konstitutivnost na teritoriju čitave BiH uvedena je amandmanima na Ustav(e),za vrijeme kolonijalne uprave lord-a Peddya Naravno da ne ide bez takve konstitutivnosti, ali takva nam ne bi ne smetala u našem entiteu jer bi ona značila manje od kulturne autonomije! Dakle jeste li za HB u kojoj bi Hrvati bili dominantini pout Srba u RS ili ste za 3 entiteta s većinskim narodom u kojima su druga dva u odlučivanju ravnopravna?
|
|
Vrh |
|
|
cromwell
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:53 |
|
|
mateb je napisao/la: cromwell je napisao/la:
Slažem se s tobom,i u prethodnom sam komentaru naveo da je to samo na papiru.Konstitutivnost u slučaju BiH će biti najviše u interesu najbrojnijeg naroda,sasvim logično jer ih je puno,a loše su raspoređeni,tako da inzistiraju na tome kako bi dobili kakvu takvu ravnopravnost na području gdje su manjina,a takvih je puno(RS i Županije s hrv.većinom). Ako se dobro sjećam konstitutivnost na teritoriju čitave BiH uvedena je amandmanima na Ustav(e),za vrijeme kolonijalne uprave lord-a Peddya
Sviranje kurcu. Konstitutivnost na cijelom teritoriju bi postojala jedino ako bi u svakom mjestu svaki narod imao zajamčenu trećinu lokalne skupštine. Naravno, nemoguće. Pravo na vlastiti jezik, kulturu, pismo nisu specifična prava konstitutivnih naroda, budući da manjine mogu imati ista ta prava. Pravo glasa, izražavanje vjerskih osjećaja i slično su, pak, temeljna individualna prava koja pripadaju svakom pojedincu. Ukratko, pojam konstitutivnosti je pojam bez sadržaja koji nigdje na svijetu ne postoji osim kod nas. Vani postoje opće odredbe koje se odnose na narod (većinski) i posebna prava manjina, kojima one dobivaju više prava, nego što bi po općim odredbama imale. Puno je važniji sadržaj. Neka Hrvati imaju trećinu mjesta u bar jednom domu parlamenta, federalne jedinice sa svojom većinom i financijsku autonomiju pa neka brišu tu glupu floskulu o konstitutivnosti. Da,ali BiH ima tri konstitutivna naroda,a ne jedan,u tome je razlika između BiH i recimo Hrvatske ,Srbije,Slovenije,Mađarske itd. koje poznaju samo jedan konstitutivni narod i manjine.Ako su tri konstitutivna u jednoj zemlji,to znači da su konstitutivni na cijelom teritoriju,opet ponavljam sve ovo na papiru... Trećinu mjesta možemo imati u gornjem domu,tu mora postojati paritet,donji je ionako predstavništvo građana,tako da ga nećemo naći tu. Teško,vrlo teško,i meni je jasno da je to zamišljeno apstraktno,i da je vrlo teško provodivo(da ne spominjemo koliko to malo Hrvatima znači),ali Bošnjaci će inzistirati na tome kakvo god državno uređenje bilo.
|
|
Vrh |
|
|
cromwell
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:55 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: cromwell je napisao/la: Ako se dobro sjećam konstitutivnost na teritoriju čitave BiH uvedena je amandmanima na Ustav(e),za vrijeme kolonijalne uprave lord-a Peddya Naravno da ne ide bez takve konstitutivnosti, ali takva nam ne bi ne smetala u našem entiteu jer bi ona značila manje od kulturne autonomije!Dakle jeste li za HB u kojoj bi Hrvati bili dominantini pout Srba u RS ili ste za 3 entiteta s većinskim narodom u kojima su druga dva u odlučivanju ravnopravna? U praksi da,slažem se,jer većina odlučuje.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 22:59 |
|
|
cromwell je napisao/la: mateb je napisao/la: Sviranje kurcu. Konstitutivnost na cijelom teritoriju bi postojala jedino ako bi u svakom mjestu svaki narod imao zajamčenu trećinu lokalne skupštine. Naravno, nemoguće.
Pravo na vlastiti jezik, kulturu, pismo nisu specifična prava konstitutivnih naroda, budući da manjine mogu imati ista ta prava. Pravo glasa, izražavanje vjerskih osjećaja i slično su, pak, temeljna individualna prava koja pripadaju svakom pojedincu.
Ukratko, pojam konstitutivnosti je pojam bez sadržaja koji nigdje na svijetu ne postoji osim kod nas. Vani postoje opće odredbe koje se odnose na narod (većinski) i posebna prava manjina, kojima one dobivaju više prava, nego što bi po općim odredbama imale.
Puno je važniji sadržaj. Neka Hrvati imaju trećinu mjesta u bar jednom domu parlamenta, federalne jedinice sa svojom većinom i financijsku autonomiju pa neka brišu tu glupu floskulu o konstitutivnosti.
Da,ali BiH ima tri konstitutivna naroda,a ne jedan,u tome je razlika između BiH i recimo Hrvatske ,Srbije,Slovenije,Mađarske itd. koje poznaju samo jedan konstitutivni narod i manjine.Ako su tri konstitutivna u jednoj zemlji,to znači da su konstitutivni na cijelom teritoriju,opet ponavljam sve ovo na papiru... Trećinu mjesta možemo imati u gornjem domu,tu mora postojati paritet,donji je ionako predstavništvo građana,tako da ga nećemo naći tu. Teško,vrlo teško,i meni je jasno da je to zamišljeno apstraktno,i da je vrlo teško provodivo(da ne spominjemo koliko to malo Hrvatima znači),ali Bošnjaci će inzistirati na tome kakvo god državno uređenje bilo. Ja ti kažem da pojam konstitutivnosti na ovaj način ne postoji niti u višenacionalnim državama. Postoje narodi, kantoni, provincije koji imaju određena prava i to je to. Pojam konstitutivnost je ovdje ubačen da se ljudi glođu oko fraza, a ne sadržaja. Kako reče jedan legendarni profesor prava: "Kako se pišu zakoni? Ubaciš neku nebitnu zvučnu riječ oko koje se političari i javnost kolju do kosti, a one bitne stvari prođu saborsku proceduru neprimijećene." Tako imamo i tu konstitutivnost, da se trkelja o toj izmišljotini, a ne o stvarnim kolektivnim pravima pojedinih naroda.
|
|
Vrh |
|
|
cromwell
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 23:27 |
|
|
Da,ali BiH ima tri konstitutivna naroda,a ne jedan,u tome je razlika između BiH i recimo Hrvatske ,Srbije,Slovenije,Mađarske itd. koje poznaju samo jedan konstitutivni narod i manjine.Ako su tri konstitutivna u jednoj zemlji,to znači da su konstitutivni na cijelom teritoriju,opet ponavljam sve ovo na papiru... Trećinu mjesta možemo imati u gornjem domu,tu mora postojati paritet,donji je ionako predstavništvo građana,tako da ga nećemo naći tu. Teško,vrlo teško,i meni je jasno da je to zamišljeno apstraktno,i da je vrlo teško provodivo(da ne spominjemo koliko to malo Hrvatima znači),ali Bošnjaci će inzistirati na tome kakvo god državno uređenje bilo.
Ja ti kažem da pojam konstitutivnosti na ovaj način ne postoji niti u višenacionalnim državama. Postoje narodi, kantoni, provincije koji imaju određena prava i to je to. Pojam konstitutivnost je ovdje ubačen da se ljudi glođu oko fraza, a ne sadržaja. Kako reče jedan legendarni profesor prava: "Kako se pišu zakoni? Ubaciš neku nebitnu zvučnu riječ oko koje se političari i javnost kolju do kosti, a one bitne stvari prođu saborsku proceduru neprimijećene." Tako imamo i tu konstitutivnost, da se trkelja o toj izmišljotini, a ne o stvarnim kolektivnim pravima pojedinih naroda. Razumijem što želiš reći.Ali koje je onda rješenje,možda da se država uredi kao federalna s tim da svaki narod u svojoj fed.jedinici(u federalnoj jedinici u kojoj je većina) bude konstitutivan,a u druge dvije jedinice bude manjina sa zagarantiranim pravima,a na državnom nivou da bude paritet u gornjem domu??Ovo mi je odmah palo na pamet. Ili da država bude unitarna sa jednom zak.,izv., i sudskom vlasti i načelom jedan čovjek jedan glas?
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 23:27 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Mateb je u pravu, nije slučajno tražio Ante Jelavić pred uklanjanje da nas se pretvori u manjinu jer je smatrao da bi imali veća prava nego ovako.
Tu konstitutivnost su imali i Srbi u Hrvatskoj i ukinuta je u hrvatskom saboru 91. mislim.
No kad je već imamo ajmo je prodat za kantone, koji nisu u entitetima, koji opet nisu ništa drugo do kantoni. Shvatili ste nadam se...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 23:32 |
|
|
cromwell je napisao/la: mateb je napisao/la: Ja ti kažem da pojam konstitutivnosti na ovaj način ne postoji niti u višenacionalnim državama. Postoje narodi, kantoni, provincije koji imaju određena prava i to je to. Pojam konstitutivnost je ovdje ubačen da se ljudi glođu oko fraza, a ne sadržaja.
Kako reče jedan legendarni profesor prava: "Kako se pišu zakoni? Ubaciš neku nebitnu zvučnu riječ oko koje se političari i javnost kolju do kosti, a one bitne stvari prođu saborsku proceduru neprimijećene." Tako imamo i tu konstitutivnost, da se trkelja o toj izmišljotini, a ne o stvarnim kolektivnim pravima pojedinih naroda.
Razumijem što želiš reći.Ali koje je onda rješenje,možda da se država uredi kao federalna s tim da svaki narod u svojoj fed.jedinici(u federalnoj jedinici u kojoj je većina) bude konstitutivan,a u druge dvije jedinice bude manjina sa zagarantiranim pravima,a na državnom nivou da bude paritet u gornjem domu??Ovo mi je odmah palo na pamet. Ili da država bude unitarna sa jednom zak.,izv., i sudskom vlasti i načelom jedan čovjek jedan glas? Federalne jedinice (mogu se zvati kantoni kao u Švicarskoj) s etničkom većinom i to je to. Unutar federalnih jedinica princip jedan čovjek-jedan glas. Tako je u modernim višenacionalnim državama. Gornji dom se popunjava po teritorijalnom principu (svaka federalna jedinica bira jednaki broj predstavnika). Sva prava koja ima narod u općini, kantonu, entitetu u kojemu je faktično manjina su, zapravo, ono što se u unitarnim nacionalnim državama naziva manjinskim pravima.
|
|
Vrh |
|
|
cromwell
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 23:40 |
|
|
Razumijem što želiš reći.Ali koje je onda rješenje,možda da se država uredi kao federalna s tim da svaki narod u svojoj fed.jedinici(u federalnoj jedinici u kojoj je većina) bude konstitutivan,a u druge dvije jedinice bude manjina sa zagarantiranim pravima,a na državnom nivou da bude paritet u gornjem domu??Ovo mi je odmah palo na pamet. Ili da država bude unitarna sa jednom zak.,izv., i sudskom vlasti i načelom jedan čovjek jedan glas? Federalne jedinice (mogu se zvati kantoni kao u Švicarskoj) s etničkom većinom i to je to. Unutar federalnih jedinica princip jedan čovjek-jedan glas. Tako je u modernim višenacionalnim državama. Gornji dom se popunjava po teritorijalnom principu (svaka federalna jedinica bira jednaki broj predstavnika). Sva prava koja ima narod u općini, kantonu, entitetu u kojemu je faktično manjina su, zapravo, ono što se u unitarnim nacionalnim državama naziva manjinskim pravima. Slažem se. Kod Gornjeg doma vidim da ciljaš na državnu razinu,tu se slažem,ali za Donji dom onda vrijedi jedan čovjek jedan glas.Federalna jedinica- gornji dom da ili ne???Recimo u SAD-u sve savezne države osim mislim Nebraske imaju Gornji dom. Sa zadnjim se isto slažem.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 23:54 |
|
|
cromwell je napisao/la: mateb je napisao/la: Federalne jedinice (mogu se zvati kantoni kao u Švicarskoj) s etničkom većinom i to je to. Unutar federalnih jedinica princip jedan čovjek-jedan glas. Tako je u modernim višenacionalnim državama. Gornji dom se popunjava po teritorijalnom principu (svaka federalna jedinica bira jednaki broj predstavnika).
Sva prava koja ima narod u općini, kantonu, entitetu u kojemu je faktično manjina su, zapravo, ono što se u unitarnim nacionalnim državama naziva manjinskim pravima.
Slažem se. Kod Gornjeg doma vidim da ciljaš na državnu razinu,tu se slažem,ali za Donji dom onda vrijedi jedan čovjek jedan glas.Federalna jedinica- gornji dom da ili ne???Recimo u SAD-u sve savezne države osim mislim Nebraske imaju Gornji dom. Sa zadnjim se isto slažem. Ovo za gornji dom u federalnoj jedinici treba ostaviti svakoj jedinici da samostalno odredi. U konačnici, ti gornji domovi u jedinicama ne moraju biti bazirani na etničkom ključu. Može svaka općina imati po dva zastupnika (dakle, Mostar i Grude jednako), ali to su već detalji. Na saveznoj razini je bitno da taj Gornji dom ima pravo veta na sve bitne (financijske) stvari. Pa neka onda u Donjem bude jedan čovjek-jedan glas.
|
|
Vrh |
|
|
Stecak
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 09 vel 2010, 23:56 |
|
|
cromwell je napisao/la: Slažem se. Kod Gornjeg doma vidim da ciljaš na državnu razinu,tu se slažem,ali za Donji dom onda vrijedi jedan čovjek jedan glas.Federalna jedinica- gornji dom da ili ne???Recimo u SAD-u sve savezne države osim mislim Nebraske imaju Gornji dom. Sa zadnjim se isto slažem.
To nisam znao za Nebrasku. Provjerio sam na wiki.
|
|
Vrh |
|
|
Bosnjo24
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 10 vel 2010, 00:03 |
|
|
mateb je napisao/la: Bosnjo24 je napisao/la: Evo za vas dvije koje NE CITAJU nego preskacu Prvo nisam Mostarac i nisam u Svedskoj Drugo sto se tice Konfederacije malo cete se iznenaditi posto ne citate nego preskacete ali jedna najbogatijih drzava sa najacim zivotnim standardom u Evropi je Konfederalna drzava sa 26 kantona koji se dijele na kantone sa Njemackim,talijanskim,Francuskim i Retoromanskim govornim podrucijem A to je Svicarska E takvo nesto bi ja pozelio mojoj Bosni a naravno i Hercegovini Ali ko nas uopce nesto pita mi se samo malo pricamo BRAATA I nemojte biti bezobrazne jer ja Hercegovke uvazavam kao i Bosanke Švicarska je samo po imenu konfederacija. U stvarnosti federacija. Ako ne vjeruješ, pitaj prvog pravnika na kojeg naletiš. Da se ne svadjamo oko nekog pojma recicu ti samo jednu stvar.Svicarska u svom imenu ima pojam i tako se zove SVICARSKA KONFEDERACIJA i njihovi kantoni imaju svoju drzavnost zato im se povjesti dogadjalo da su se kantoni odvajali i pripajali drugim drzavama npr Austriji sto ti govori koliko je njihova tkz Kantonalna drzavnost jaka ali necu te zamarati sa tim pojedinostima sto zelim reci a to je da kad bi mi u BH imali takvu vrstu autonomnosti po kantonima da bi se izgubila nacionalna retorika nego bi se gledao ekonomski faktor i sigurnan budi da zapadnohercegov.kanton ili kako se vec zove nebi trcao da se pripoji Hrvatskoj jer veca prava bi imao u svom kantonu nego da budu pripojeni Hrvatskoj i cekaju milost iz ZG kao kninska oblast.Isto to vrijedi i za Srpske oblasti Ali mislim da ce to sve doci na svoje cim se razbije RS kao kocnica svega a do tada uzivajmo u obespravljenosti sviju na svakom pedlju bih i cekamo bolje sutra.sto reko Djole Putuj Evropo
|
|
Vrh |
|
|
cromwell
|
Naslov: Re: Druga Hrvatska Postano: 10 vel 2010, 00:07 |
|
|
Bosnjo24 je napisao/la: mateb je napisao/la: Švicarska je samo po imenu konfederacija. U stvarnosti federacija. Ako ne vjeruješ, pitaj prvog pravnika na kojeg naletiš.
Da se ne svadjamo oko nekog pojma recicu ti samo jednu stvar.Svicarska u svom imenu ima pojam i tako se zove SVICARSKA KONFEDERACIJA i njihovi kantoni imaju svoju drzavnost zato im se povjesti dogadjalo da su se kantoni odvajali i pripajali drugim drzavama npr Austriji sto ti govori koliko je njihova tkz Kantonalna drzavnost jaka ali necu te zamarati sa tim pojedinostima sto zelim reci a to je da kad bi mi u BH imali takvu vrstu autonomnosti po kantonima da bi se izgubila nacionalna retorika nego bi se gledao ekonomski faktor i sigurnan budi da zapadnohercegov.kanton ili kako se vec zove nebi trcao da se pripoji Hrvatskoj jer veca prava bi imao u svom kantonu nego da budu pripojeni Hrvatskoj i cekaju milost iz ZG kao kninska oblast.Isto to vrijedi i za Srpske oblasti Ali mislim da ce to sve doci na svoje cim se razbije RS kao kocnica svega a do tada uzivajmo u obespravljenosti sviju na svakom pedlju bih i cekamo bolje sutra.sto reko Djole Putuj Evropo Mateb ti je dobro rekao, Švicarska je samo po imenu Konfederacija.Švica je federalna država.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|