|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 75 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 15:41 |
|
|
Normalno, cilj je nezavisnost....
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 16:25 |
|
|
dzamijas je napisao/la: sev je napisao/la: Pretpostavimo da je tako. Po čemu ste vi onda sad drugačiji sa građanskom? Što vi ne uredite BiH tako da odgovara svima u njoj. Srbi i Hrvati jasno kažu da im ne odgovara unitarna, građanska jer bi onda sva vlast bila u vašim rukama, osim mrvica koje bacite sa stola. Vi hoćete za Srbe i Hrvate ono što sami niste bili spremni da prihvatite krnjom Jugoslavijom.
Alija I. je 90-ih prije izbijanja rata, zajedno sa ostalim (npr. Gligorovim) iznosio niz prijedloga kako bi mogla funkcionirati savezna Jugoslavija. Vi ste ih sve do jednog odbili. Dakle, mi smo htjeli da sačuvamo Jugoslaviju, ali ne po svaku cijenu. Vi BiH ne želite ni po koju cijenu. Vratimo se na 1995. Potpisan Daytonski sporazum. I pročitaj, molim te, stenogram sa prve sjednice NSRS nakon Daytona. Samo par dana nakon Daytona, Srbi na svojoj sjednici govore kako je to samo prolazna faza, kako je RS srpska država, Plavšićka trabunja o nekim biljnim procesima sazrijevanja sjemenke i ne znam o čemu još... Dakle, vi od prvog dana niste bili za Dayton. Šta smo mi mogli uraditi da to promijenimo? Koji su to prijedlozi prije rata?
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 16:50 |
|
Pridružen/a: 23 lis 2021, 22:13 Postovi: 2122 Lokacija: Na granici svjetova - begova i kmetova
|
novem je napisao/la: dzamijas je napisao/la: Alija I. je 90-ih prije izbijanja rata, zajedno sa ostalim (npr. Gligorovim) iznosio niz prijedloga kako bi mogla funkcionirati savezna Jugoslavija. Vi ste ih sve do jednog odbili. Dakle, mi smo htjeli da sačuvamo Jugoslaviju, ali ne po svaku cijenu. Vi BiH ne želite ni po koju cijenu. Vratimo se na 1995. Potpisan Daytonski sporazum. I pročitaj, molim te, stenogram sa prve sjednice NSRS nakon Daytona. Samo par dana nakon Daytona, Srbi na svojoj sjednici govore kako je to samo prolazna faza, kako je RS srpska država, Plavšićka trabunja o nekim biljnim procesima sazrijevanja sjemenke i ne znam o čemu još... Dakle, vi od prvog dana niste bili za Dayton. Šta smo mi mogli uraditi da to promijenimo? Koji su to prijedlozi prije rata? Jedan od njih, vjerovatno i najpoznatiji, je prijedlog o tzv. stepenastoj federaciji, prema kojem bi Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina formirale neku vrstu federacije koja bi bila u konfederalnom odnosu sa Slovenijom i Hrvatskom. Zatim prijedlog o savezu država umjesto savezne države, ali koja bi bila negdje između ta dva pojma...
_________________ "Bosnom se ne može upravljati bez Bošnjaka!"
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 16:55 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Alija dao prijedlog kojeg ni Slovenija ni Hrvatska ni u ludilu nisu mogli prihvatiti. Baš mu hvala, od srca kafirskog.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 18:06 |
|
|
dzamijas je napisao/la: novem je napisao/la: Koji su to prijedlozi prije rata?
Jedan od njih, vjerovatno i najpoznatiji, je prijedlog o tzv. stepenastoj federaciji, prema kojem bi Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina formirale neku vrstu federacije koja bi bila u konfederalnom odnosu sa Slovenijom i Hrvatskom. Zatim prijedlog o savezu država umjesto savezne države, ali koja bi bila negdje između ta dva pojma... To nikad nije bio ni po čemu ozbiljan prijedlog, jer je prakički bio ne ostvariv i nigdje na svijetu ne postoji takav model. Alija: Citat: "Ne zalažem se ni za konfederativnu, ni za federativnu Jugoslaviju. Ja sam za slobodnu i demokratsku Jugoslaviju, jer je prvi uvjet za njen opstanak – sloboda i demokratija..." Alija je lupetao na sve strane, jer ako već nije za federativnu ili konfederativnu, kako bi onda tek bio za kombinaciju tih. Nakon komunizma opet neki novi eksperiment. On i Gligorov su sve vrijeme bili samo gledatelji zbivanja. Kad već ozbiljni prijedlozi (konfederacija) od Tuđmana i Kučana nisu mogli u Beogradu proći, kako bi tek onda od ovih rezervnih "igrača" nešto što po samom opisu nikom nije jasno. Da ne govorim za realizaciju. Aliji je bilo jasno da Jugoslaviji nema spasa i da će takija samo neko vrijeme još produžavati vrijeme, koje vam je istjecalo.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 18:21 |
|
|
dzamijas je napisao/la: novem je napisao/la: Koji su to prijedlozi prije rata?
Jedan od njih, vjerovatno i najpoznatiji, je prijedlog o tzv. stepenastoj federaciji, prema kojem bi Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina formirale neku vrstu federacije koja bi bila u konfederalnom odnosu sa Slovenijom i Hrvatskom. Zatim prijedlog o savezu država umjesto savezne države, ali koja bi bila negdje između ta dva pojma... …Alija Srbin točno ono sto govorim federacija koja bi s vrimenom postala država….al Srbija..opet kriva procjena previše je virova Srbima i da će ih Srbi poštedit u ratu Itd…
|
|
Vrh |
|
|
3AJE6
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 18:26 |
|
|
laganini je napisao/la: …Alija Srbin točno ono sto govorim federacija koja bi s vrimenom postala država….al Srbija..opet kriva procjena previše je virova Srbima i da će ih Srbi poštedit u ratu Itd… Nonsens. Mi smo ti koji su vjerovali da će Alija poštovati potpis na lisabonskom sporazumu. Kriva procjena, nije poštovao i normalno je da nisu pošteđeni od stradanja.
_________________ Sponzor lige hokejaških prvaka, brzog klizanja i ostalih zimskih sportova - vaš Gazprom.
|
|
Vrh |
|
|
storarare
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 19:07 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2021, 10:38 Postovi: 8643 Lokacija: Tu negde
|
dzamijas je napisao/la: sev je napisao/la: Pa kao i Crna Gora. To bi i dalje bila federativna republika. Ne bismo to napravili jer biste vi sad bili na preko 60% demografski. Ovako će i te Bošnje u Sandžaku dobiti autoput i poslove bolje od pola BiH. Ej Sandžak, bogu iza nogu, prvi sledeći veći grad 100km udaljen.
Sistem bi bio takav da sve i da Bošnjaci budu na 80% demografski u BiH, vlast opet bude u rukama Srba, osim mrvica koje nam vi bacite sa stola. Da ste vi željeli dijeliti vlast sa drugima, uradili biste to na način da Jugoslavija odgovara svima u njoj, i Slovencima, i Hrvatima, i Makedoncima, pa i nama. Ali vi ste htjeli Srboslaviju. 'Krnja Jugoslavija' je samo jedna od njenih manifestacija. Pa mi smo je starali , mi smo krvarili za nju .
_________________ Popis 2022-ge 99,99%Srbendi . "Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage". "Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".
|
|
Vrh |
|
|
storarare
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 19:10 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2021, 10:38 Postovi: 8643 Lokacija: Tu negde
|
dzamijas je napisao/la: ShahidMaker je napisao/la: Ne kaki... da smo hteli Srboslaviju pobili bi vas sve do jednog, sve ostale narode. Vecina partizana su bili Srbi.. Sada zelimo RS sa KiM, RS, CG, eventualno SMKD.... u principu, apsolutno nista ne zavisi od vas... videcemo kako se veliki dogovore, na terenu samo Srbi imaju batinu.
Pa to ste radili tokom WW2. A onda ste se privremeno pritajili misleći da ćete moći mirno provesti ono što niste ratom. Kad je Tito umro, krenuli ste u proces stvaranja Srboslavije. Zato ste preuzeli JNA, savezne institucije, izveli antibirokratsku revoluciju, osmislili plan RAM, medijski satanizirali Hrvate, Albance i Bošnjake i čekali znak da krenete. Završilo se tako što ste izgubili u HR, na Kosovu, CG i SMKD gotova priča, a u Bosni se još ćeramo. Gnjdo lojava , mi smo AB revolucijom vratili dostojanstvo Srbiji i srpskom narodu . Kakva Srboslavija , ako je samo špvraćena kontrola nad pokrjinama ? Koje su i po ustavu bile naše .
_________________ Popis 2022-ge 99,99%Srbendi . "Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage". "Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 19:11 |
|
|
novem je napisao/la: dzamijas je napisao/la: Jedan od njih, vjerovatno i najpoznatiji, je prijedlog o tzv. stepenastoj federaciji, prema kojem bi Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina formirale neku vrstu federacije koja bi bila u konfederalnom odnosu sa Slovenijom i Hrvatskom. Zatim prijedlog o savezu država umjesto savezne države, ali koja bi bila negdje između ta dva pojma... To nikad nije bio ni po čemu ozbiljan prijedlog, jer je prakički bio ne ostvariv i nigdje na svijetu ne postoji takav model. Alija: Citat: "Ne zalažem se ni za konfederativnu, ni za federativnu Jugoslaviju. Ja sam za slobodnu i demokratsku Jugoslaviju, jer je prvi uvjet za njen opstanak – sloboda i demokratija..." Alija je lupetao na sve strane, jer ako već nije za federativnu ili konfederativnu, kako bi onda tek bio za kombinaciju tih. Nakon komunizma opet neki novi eksperiment. On i Gligorov su sve vrijeme bili samo gledatelji zbivanja. Kad već ozbiljni prijedlozi (konfederacija) od Tuđmana i Kučana nisu mogli u Beogradu proći, kako bi tek onda od ovih rezervnih "igrača" nešto što po samom opisu nikom nije jasno. Da ne govorim za realizaciju. Aliji je bilo jasno da Jugoslaviji nema spasa i da će takija samo neko vrijeme još produžavati vrijeme, koje vam je istjecalo. Iako je istina, prijedlog je bio stepenasta federacija iz 3 dijela: 1. Slovenija i Hrvatska 2. BiH i Makedonija 3. Srbija i Crna Gora
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 19:42 |
|
|
..bas simpatično bih i Makedonija bas ono prirodno.. sto nije bio prijedlog slo hr i bih..
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 14 kol 2022, 23:12 |
|
|
laganini je napisao/la: ..bas simpatično bih i Makedonija bas ono prirodno.. sto nije bio prijedlog slo hr i bih.. Nisu to cjeline, nego po stupnju autonomije. Srbija i Crna Gora bi bile zajedno. BiH i Makedonija bi imale federalni nivo autonomije. Hrvatska i Slovenija konfederalni nivo autonomije.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
sev
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 15 kol 2022, 01:24 |
|
|
U svakom slučaju, jedan od najglupljih predloga koji sam čuo.
|
|
Vrh |
|
|
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 15 kol 2022, 02:30 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7141 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
Alija je moja omiljena tema.Jeste značajna ličnost u istoriji bejhaja ali ne u smislu kako ulogu istog predstavljaju velikobošnjaci 1995.lik je bio vjerski fanatik i žrtva grubijanskog režima.znači kombinacija za potpuno odsustvo volje za kompromis.Rezultat svi znamo.
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
|
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 15 kol 2022, 02:32 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7141 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
laganini je napisao/la: ..bas simpatično bih i Makedonija bas ono prirodno.. sto nije bio prijedlog slo hr i bih.. Jer bi BiH bila uljez u tom društvu.
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 15 kol 2022, 09:26 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25696 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Možeš si misliti naroda kojemu je Alija najvažnija osoba u modernoj povijesti. :)
Tko li im je onda najveća osoba u cijeloj povijesti? Mula-Mustafa Bašeskija?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 15 kol 2022, 10:26 |
|
|
dzamijas je napisao/la: Citat: "Ja sam uvjeren da možemo tri frtalјa države da pretvorimo u četiri frtalјa. Možemo, mi imamo više nego ijedna jugoslovenska republika po Ustavu iz 74. godine, imamo mogućnosti da dalјe sabotiramo tu uniju, iako onaj Živanović iz Banjaluke preporučuje da iskreno priđemo izgradnji BiH, moramo mi našem narodu ukazati na to ko bi iskreno gradio BiH, a ko RS. Ako se opredjelimo da nastavimo političkom borbom onda vas molim da ne očajavamo nego da zasučemo rukave i da napravimo završnicu, bez obzira što će mnogim našim lјudima biti teško, ali vjerujte teško je, ja ne znam kada sam zaplakao, gledam g. Lukića kako mu suze probijaju. Ja sam se jedva u Beogradu pred Miloševićem suzdržao se da ne zaplačem i od tuge i od muke, jer morao sam da se stisnem.
Moramo stisnuti srce, nije vrijeme za očajavanje. Treba pomoći onima koji su ostali bez teritorije i sjedišta i ova tri frtalјa države pretvoriti u čitavu državu." Evo neka stoji ovdje za svakog ko kaže kako Bošnjaci iskreno ne prihvataju mirovne sporazume. Karadžićev govor tri dana nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Kako je moguće da tada govori o tri frtalja, toliko, odnosno nešto manje su kontrolirali prije Daytona. I kako će pretvoriti u sve kad je rat završen ako ima samo pola? Postoje ne logičnosti da je to govorio baš u vrijeme kako navodiš. Koji ti je izvor tog citata?
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 17 kol 2022, 20:00 |
|
Pridružen/a: 23 lis 2021, 22:13 Postovi: 2122 Lokacija: Na granici svjetova - begova i kmetova
|
novem je napisao/la: dzamijas je napisao/la: Evo neka stoji ovdje za svakog ko kaže kako Bošnjaci iskreno ne prihvataju mirovne sporazume. Karadžićev govor tri dana nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.
Kako je moguće da tada govori o tri frtalja, toliko, odnosno nešto manje su kontrolirali prije Daytona. I kako će pretvoriti u sve kad je rat završen ako ima samo pola? Postoje ne logičnosti da je to govorio baš u vrijeme kako navodiš. Koji ti je izvor tog citata? On ne govori o teritoriji, nego o "tri frtalja" državnosti tada potpisane RS. Prema njemu, RS je u Daytonu dobila tri frtalja državnosti, a Srbi će mirnim putem ostvariti i taj preostali frtalj, odnosno, definitivno će otkinuti RS i pripojiti je Srbiji. Izvor: https://srebrenicamemorial.org/app/tg/a ... ednica.pdf str. 75 na dnu, ovo je original stenograma.
_________________ "Bosnom se ne može upravljati bez Bošnjaka!"
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 17 kol 2022, 21:17 |
|
|
Jes´ti jaka izjava. Citiraš one koji su nakon tri dana ošamućeni došli iz Daytona, jer ih je Sloba sam zajebo i udaljio od pregovora i u njihovo ime potpisao. Nego, hoćeš da kažeš da su Srbi zli a vi fini i pošteni, i sve nakon što je Alija dvije godine prije Srbima i Hrvatima prijetio ratom ako ne bude po muslimanskom ćeifu. To je jedna od najtežih izjava cijelog razdoblja.
|
|
Vrh |
|
|
Josip Filipović
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 17 kol 2022, 21:21 |
|
|
Džaferović je u pravu, Izetbegović i jest najznačajnija osoba u suvremenoj povijesti BIH. Doduše, nije napomenuo da se radi o ratnom zločincu.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 18 ožu 2024, 18:04 |
|
|
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 18 ožu 2024, 18:28 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 18 ožu 2024, 18:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76586 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Naravno da je Alija značajan.
Potpisao federalizaciju Bosne, prvi put u 1000 godišnjoj historiji Bosna je federacija ko Jugoslavija ili SSSR.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 18 ožu 2024, 18:39 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39363 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Naravno da je značajan kao Srbin koji je stvorio prvu srpsku državu za Srbe Prečane. Otac Republike Srpske.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Džaferović: Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH Postano: 18 ožu 2024, 18:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76586 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Jugoslavenski ustav iz 74. je kamilica za ono šta nam je Alija potpisao.
Naravno da je vrlo značajan državnik.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|