|
|
Stranica: 96/107.
|
[ 2659 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
NoviSeer
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 18 vel 2012, 15:13 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 16:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
Postoji li kojim slučajem negdje online? Volio bih je pročitati, ili barem nekakav sažetak.
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
ivica je napisao/la: Tuđman je za muslimane učinio više i od alije...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 18 vel 2012, 15:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Nisam ju je još vidio online, a meni se ne da skenirati, nema gore pokore.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NoviSeer
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 18 vel 2012, 15:22 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 16:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
MRSHO je napisao/la: NoviSeer je napisao/la: Ja nisam nikad čuo za takvo šta, ali znam da ti ljudi u mnogočemu gravitiraju Zenici. Da se mene nešto pita ja bi tim naseljima prema Zenici dao jednu zasebnu općinu. Ionako ih ima pun jarac. Ali pošto me se ne pita, meni samo u glavi granica žepačke općine ostaje na mostu u Želećoj ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) . Inače nešto ovako bi bilo posve idealno. ![slika](http://i39.tinypic.com/2a4qq8j.jpg) Po popisu iz '91. 25037 Hrvata naspram 7368 Muslimana. Mašala ![HercegBosanac :HercegBosanac](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/HercegBosanac.gif) . Dobra, dobra, radio sam i ja neku analizu te potencialne općine, ima negdje na ovom forumu... Može se to još doradit. Npr. iz Rajševa samo izdvojit naša sela odnosno zaseoke na lijevoj obali Usore Bučići, Kruškovci, Stjepići. To je još minus 479 Muslimana, Hrvati na istom broju... Mogla bi se izradit i varianta da se ostavi Kamenicu u teslićkoj općini... Vidio sam te karte i slažem se sa ovim da bi mogli izdvajati Kamenicu ili Rajševu, ali neka ostavimo malo multivitaminosti da nam ovi s Ćaršije previše ne kukaju ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) .
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
MRSHO
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 18 vel 2012, 18:10 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Ministry of Sound je napisao/la: Jeste li pročitali Marinčićevu knjigu, zanimljivi događaji i pozadina kako su se izborili za današnje granice općine Žepče ![slika](http://shop.knjizaranova.hr/images/product_images/info_images/Picture-2044.jpg) Zanimljiva je i priča oko formiranja općine Usora, opstrukcije "saveznika", referendumi, blokade, sporovi oko nekih objekata... sve samo da se ne formira hrvatska općina.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NoviSeer
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 18 vel 2012, 18:28 |
|
|
MRSHO je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Jeste li pročitali Marinčićevu knjigu, zanimljivi događaji i pozadina kako su se izborili za današnje granice općine Žepče ![slika](http://shop.knjizaranova.hr/images/product_images/info_images/Picture-2044.jpg) Zanimljiva je i priča oko formiranja općine Usora, opstrukcije "saveznika", referendumi, blokade, sporovi oko nekih objekata... sve samo da se ne formira hrvatska općina. Upravo sam pročito na temi o Usori o ovome. Nego de ti meni reci kako ti ona karta napreduje? ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) U kojem si ono programu za Teslić napravio?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
MRSHO
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 18 vel 2012, 18:38 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
NoviSeer je napisao/la: MRSHO je napisao/la: Zanimljiva je i priča oko formiranja općine Usora, opstrukcije "saveznika", referendumi, blokade, sporovi oko nekih objekata... sve samo da se ne formira hrvatska općina.
Upravo sam pročito na temi o Usori o ovome. Nego de ti meni reci kako ti ona karta napreduje? ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif) U kojem si ono programu za Teslić napravio? Biće karta sutra ili u ponedjeljak, danas se spremam za maskenbal Program za "pite" se zove GIMP 2, no u osnovnom nema te funkcije, mora se instalirat još dodatak.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ibar
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 18 vel 2012, 21:52 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Ibar je napisao/la: prije rata je ta opcina imala 36 tisuca ljudi a sad dudu kaze da ima 7
bilo je 8 tisuca srba samo prije rata
opcina je propala ko nijedna
Ti stvarno neznas sta je se desilo na ljeto 95´u Srebrenici?? Kad je ubijeno izmedu 6 do 9 tisuca muslimana a prije toga kad je ABiH drzala taj grad ubijeno je negdje oko 2 do 3 tisuce Srba. Znaci tu imas 10 000 ljudi ubijeni onda izbjeglice koji je mnogo ima kad se desavaju tak grozne stvari. I rezultat toga ti je prazna opcina u kojoj gotov niko i ne zivi. nisu svi ubijeni bili iz srebrenice. opcina je imala 36 tisuca ljudi 36
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Vujadin
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 19 vel 2012, 18:01 |
|
|
Gustina naseljenosti Republike Srpske. Male, nefunkcionalne opštine sam pripojio susjednim. ![kava :kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif)
Privitak/ci: |
![naseljenost RS.png (29.96 KiB) Pogledano 5392 put/a. naseljenost RS.png](./download/file.php?id=2869&t=1&sid=9062f822e09118046ec661c010798c75)
naseljenost RS.png [ 29.96 KiB | Pogledano 5392 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Vujadin
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 19 vel 2012, 18:02 |
|
|
Gustina naseljenosti Bošnjačko-hrvatske Federacije.
Privitak/ci: |
![naseljenost FBH.png (31.7 KiB) Pogledano 5390 put/a. naseljenost FBH.png](./download/file.php?id=2870&t=1&sid=9062f822e09118046ec661c010798c75)
naseljenost FBH.png [ 31.7 KiB | Pogledano 5390 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 10:12 |
|
|
U nekoliko postova ću ponuditi svoj koncept rješenja hrvatskog pitanja u BiH. Za podjelu sam Mostara, ali pod uvjetom da se dijele i ostale općine. Stoga sam odlučio poslati par svojih rješenja za hrvatske "torove" u BiH. Pritom sam htio biti realan, dakle ne nekakve maksimalističke zamisli (što nismo uspjeli 1993, još manje ćemo 2012!), a opet ne ići u defetističko "samo ono što je čisto hrvatsko". Istovremeno sam vodio računa da bude prihvatljivo Bošnjacima, što je najteži dio. U ovom prvom postu, odmah u sridu: MOSTAR! Dakle, s obzirom da se dijeli jedan grad, popustiti treba onaj koji traži podjelu. Hrvatima ostaje cijela središnja zona, osim autobusne stanice na lijevoj obali Neretve. ![slika](http://img600.imageshack.us/img600/8061/mostargrad.jpg) Zona je nužna za normalan razvoj svih sadržaja glavnog grada. Hrvatskoj općini bi pripao i dio zone koji je bio pod kontrolom Armije BiH, dakle dio MZ Aleksa Šantić i Cernica. Bošnjacima bih na desnoj obali ostavio Donju Mahalu i dio neposredno uz Stari most. Njima je to psihološki važno, a nas ništa ne košta. Niti ugrožava. Što se tiče mostarske općine, ratna linija razgraničenja može slobodno biti i granica općina, s izuzetkom što bi cijeli Potoci pripali hrvatskoj općini. Iako se tako presijeca magistrala Mostar-Sarajevo, nije nešto neizvedivo, jer na kraju krajeva, riječ je o razgraničenju općina, a ne država. Pa neće biti carinskih prijelaza. ![slika](http://img408.imageshack.us/img408/4201/mostaropina.jpg) I plan B: ako linija ratnog razgraničenja postane u potpunosti granica novih općina, dakle i Cernica i Potoci ostanu Bošnjacima, treba tražiti nešto drugo, a ne teritorij: to je 50 % vlasništva nad hidrocentralama Grabovica i Salakovac za Elektroprivredu Herceg Bosne. Trenutno samo HE Mostar u Vrapčićima pripada EHZHB, a ove dvije su pod Sarajevom. Sjevernije, područje Doljana obavezno priključiti Rami. Ja bi tu dodao i selo Slatinu, koja je a) bila napola pod kontrolom HVO-a, b) ima 35 % Hrvata, c) povijesni je dio Rame, te pripada Vrhbosanskoj biskupiji kao i Doljani te d) na strateški je bitnoj poziciji. ![slika](http://img835.imageshack.us/img835/5631/jablanica.jpg) Što se tiče podjele Stoca, nema šanse. U tom slučaju, treba tražiti Vareš, što trenutno ipak ne bih. Zamijenili smo ih. Vareš je jedina općina s hrvatskom većinom pod bošnjačkom vlašću, Stolac obratno. Što se mene tiče, neka tako i ostane. Ako se spomene kakva općina Počitelj, treba im spomenuti i moguću podjelu Konjica, pa će odmah ušutjeti.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 10:18 |
|
|
E sad, jedna stvar za koju sam primijetio da je valjda nitko osim mene ne spominje. A meni jako bode oči. To je dio općine Bosansko Grahovo koji se nalazi na Livanjskom polju te Uništa. Bošnjaci su mudro izvukli granični dio Drvara i priključili ga Bihaću. Nije ni za nas ispalo nekorisno, jer to crijevo za sva vremena dijeli većinski srpsku općinu Drvar od većinski srpske općine Donji Lapac i vrlo vjerojatno većinski srpske (2011) općine Gračac. Isto bi mi trebali učiniti s područjem Grahova. Područje MZ Crni Lug priključiti Livnu, jer prilično ima smisla da je cijelo Livanjsko polje u livanjskoj općini, a ne da granica dva naroda (budimo realni) ide posred ravne livade. Također, Uništa treba priključiti Livnu, što geografski uopće nema smisla. Ali nema smisla da Uništa pripadaju ni Grahovu, pa ipak pripadaju. Zašto to učiniti? Zato jer treba gledat 30 godina unaprijed. Hrvatski entitet će se stvoriti, makar kao zajednica općina. Ali ne može se predvidjeti gdje će biti Grahovo, ni u kojem kantonu ni u kojem entitetu. Vjerojatno u hrvatskom, ali treba puhati i na hladno. Što ako teoretski općina Grahovo pripadne nekom srpskom kantonu ili čak entitetu, pa u Uništima, s južne strane Dinare, samo osvane policija RS, na što imaju pravo. Također, kad se bude dogovaralo o granicama RH i BiH, većinski hrvatska općina Livno će se lakše odreći Uništa u korist Hratske, nego nekakav grahovski SDP ili SNSD, čisto da Hrvatskoj radi komplikacije. ![slika](http://img36.imageshack.us/img36/4371/bosanskograhovolivno.jpg) Što se tiče Jajca, vrlo jednostavno: MZ Vinac priključiti Donjem Vakufu, općinu Dobretići Jajcu. I to je to. Ako Bošnjaci ne budu skloni tome, kao argument izvući to da im praktički darujemo i Bugojno i Travnik za sva vremena. ![slika](http://img811.imageshack.us/img811/2617/jajce.jpg) Da, Uništa su me podsjetila na općinu Ravno. Za slučaj da se skoro pojavi kakva srpska glasačka mašinerija na Ivanici, što me uopće ne bi čudilo, jednostavno tu općinu s pet baka i dva djeda ukinuti i priključiti Neumu. Ako već Neum dijeli Dubrovnik od ostatka Hrvatske, neka ga i zaokružuje. To bi čisto psihološki još više naglasilo njihovu međusobnu povezanost.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 10:25 |
|
|
E sad ide problem svih problema: Uskoplje! Mi trenutno jesmo u strateškoj prednosti u Federaciji, čisto radi Mostara, ali moramo je brzo iskoristiti. Ili će se posve istopiti. Ove promjene bi trebalo izvesti čak i prije popisa 2013. godine, po mogućnosti. Dobar primjer za to je Uskoplje. Hrvati pomalo cure u Hrvatsku, a Bošnjaci ostaju jer nemaju gdje. Prije rata desetak tisuća Hrvata, danas svega sedam tisuća, možda i manje. Ako se ne dobije općina skoro, iscurit će ih još. A kad popis 2013. pokaže da Hrvata u Gornjem Vakufu - Uskoplju ima možda svega 30 %, Bošnjaci će jednostavno smatrati da im pripada čitava općina. A stvaranje hrvatske općine ipak ovisi i o njihovoj dobroj volji. Karta 1. - ovo bi bila idealna hrvatska općina Uskoplje. Zaboravite! Moglo se to 1993, ali danas, nema šanse. ![slika](http://img6.imageshack.us/img6/6789/gv1x.jpg) Karta 2. - područje koje je bilo pod kontrolom HVO-a. Nije mi neki ideal, jer je najveća važnost i vrijednost općine Uskoplje u tome što povezuje Hercegovinu s Novim Travnikom (eto to je razlog zašto sam protiv Lašvapolisa, i radije dajem cijeli Travnik Bošnjacima u zamjenu za cijeli Novi Travnik Hrvatima). Međutim, ako Bošnjaci ne budu htjeli dati Bistricu (koja je sad njihovo većinsko selo), zadovoljio bih se i rješenjem s karte 2., čisto radi opstanka skopaljskih Hrvata. ![slika](http://img20.imageshack.us/img20/5871/gv2s.jpg) Karta 3. - ovo je cirkuliralo kao prijedlog (mislim čak i službeni u Parlamentu FBiH krajem 90-ih). Sumnjam da bi Bošnjaci pristali na ovo, čisto jer djeluje kao da ih se naguralo u tri strateški i ekonomski neodrživa geta. ![slika](http://img208.imageshack.us/img208/784/gv3mr.jpg) Karta 4. - moj kompromisni prijedlog, koji se mnogima vjerojatno neće svidjeti. Ali to je i bit kompromisa: svak dobije nešto, nitko sve. A možda ga čak i Bošnjaci prihvate. Pazi, ako ga odbiju, a mogu, jer se njima u Gornjem Vakufu nikud ne žuri, možda nas 2021. bude svega 20 % tamo. A tad ćemo dobit ništa, a ne kompromis. ![slika](http://img845.imageshack.us/img845/2049/gv4b.jpg) Dakle, mojim prijedlogom, stvara se održiva hrvatska općina Uskoplje, koja okuplja najveći dio Hrvata tog kraja i omogućuje vezu sa Srednjom Bosnom (dva osnovna cilja ispunjena!). Također, stvara se održiva bošnjačka općina Gornji Vakuf, u granicama koje su im prihvatljive i daju osjećaj da nisu ništa izgubili te da nisu u getu. Najzapadniji dio sadašnje općine (oko Pajić Polja) bi bilo logično priključiti Bugojnu. Hrvatska općina Uskoplje bi dobila MZ Voljice (jedino geografski logično), ali bi se odrekla Ždrimaca i Dobrošina u korist bošnjačke općine. Ždrimci ionako imaju 50 % Bošnjaka danas, a mala je cijena dati dva sela u zamjenu za hrvatsku općinu. Uostalom, nitko ne govori da bi se trebali iseliti. Ipak se stvaraju općine, a ne države! P.S. Takvu je cijenu platila Mladoševica, da ostali maglajski Hrvati mogu ići u općinu Žepče. A cijeli rat bila pod kontrolom HVO-a! Dakle, bošnjački dio grada Gornjeg Vakufa i sela Batuša i Vrse bi se spojila s područjem Voljevca u funkcionalnu cjelinu. Toj općini bi bilo neloše dodati i ona bošnjačka sela na istoku Rame (Kute i Šćipe). I svi zadovoljni. Više - manje.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 10:30 |
|
|
Evo na kraju šaljem i kartu BiH, kako bi to nekako izgledalo ako bi se usvojile moje ideje za promjene općinskih granica. ![slika](http://img513.imageshack.us/img513/4646/hrvatibih.png) Bit promjena nije da se obuhvati svako hrvatsko selo, što često povuče ekipu s Foruma Herceg Bosne. To niti je izvedivo, niti bi Bošnjaci pristali na to. Važno je stvoriti povezanu i smislenu cjelinu iz koje će se onda lako pružati potpora Hrvatima u sredinama gdje ostaju manjina. Ovako kako je sad, ne može nitko ni sam sebi pomoći. Mi npr. možemo tražiti podjelu Travnika, ali Bošnjaci neće pristati. A istovremeno gubimo i Novi Travnik, gdje oni sigurno čine preko 50 % stanovništva. Ako osiguramo Novi Travnik i ojačamo ga pripojenjem Nove Bile, on će skupa s Vitezom i Busovačom uvijek biti jako i bogato zaleđe Hrvatima u Travniku. A njih bi se umjesto općinama moglo prilično ohrabrit jednom biskupijom i sveučilištem! Zamislite, stvoriti ekonomski jaku i politički čvrstu povezanu skupinu općina s hrvatskom većinom, a njihov centar, crkveni i kulturni, staviti u grad izvan tog područja: Travnik! Tad nam Putin ništa ne bi mogao, a kamo li neki Lagumdžija! P.S. Izračunao sam okvirno, u općinama s hrvatskom većinom živjelo bi nekih 360.000 Hrvata, ili 80 % svih Hrvata koji danas žive u BiH. Neloše! I sasvim izvedivo. Toliko o Mesićevim teorijama da bi pola Hrvata ostalo izvan eventualne hrvatske jedinice.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Bobovac
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 10:35 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25900 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
HB Logistika je napisao/la: P.S. Izračunao sam okvirno, u općinama s hrvatskom većinom živjelo bi nekih 360.000 Hrvata, ili 80 % svih Hrvata koji danas žive u BiH. Neloše! I sasvim izvedivo. Toliko o Mesićevim teorijama da bi pola Hrvata ostalo izvan eventualne hrvatske jedinice.
Znači po tebi Hrvata u BiH ima nekih 430000? Otakle ti te procjene moliću lijepo?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 10:37 |
|
|
Zašto si poplavio Drvar, Glamoč i Grahovo.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1099 of 2558 - 42.96%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 11:38 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60308 Lokacija: DAZP HQ
|
prije nego se krene s kuknjavom, ajmo pogledati podatke o prirodnom kretanju za 2011., pa da vidimo što eventualno dobijamo ili gubimo i kog se na kraju krajeva bojimo.
rođeni/umrli 2011.
Bugojno 273/275 Busovača 182/171 Dobretići 1/10 Donji Vakuf 124/126 Fojnica 108/156 Uskoplje 151/152 Jajce 210/195 Kiseljak 178/171 Kreševo 34/56 Novi Travnik 251/180 Travnik 499/493 Vitez 276/188
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NoviSeer
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 12:47 |
|
|
Naša većina, odnosno tamo gdje smo 50-50: Busovača, Dobretići, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Vitez: 1132/971 Njihova većina: Bugojno, Donji Vakuf, Uskoplje, Travnik, Fojnica: 1155/1202
Po Ultrasovim procjenama u ovim prvim općinama živi 120573 stanovnika, a u ovim drugim 133692.
Sad samo ostaje pitanje koji od dva naroda je vitalniji.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jajce10
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 14:06 |
|
|
HB Logistika je napisao/la: Evo na kraju šaljem i kartu BiH, kako bi to nekako izgledalo ako bi se usvojile moje ideje za promjene općinskih granica. ![slika](http://img513.imageshack.us/img513/4646/hrvatibih.png) Bit promjena nije da se obuhvati svako hrvatsko selo, što često povuče ekipu s Foruma Herceg Bosne. To niti je izvedivo, niti bi Bošnjaci pristali na to. Važno je stvoriti povezanu i smislenu cjelinu iz koje će se onda lako pružati potpora Hrvatima u sredinama gdje ostaju manjina. Ovako kako je sad, ne može nitko ni sam sebi pomoći. Mi npr. možemo tražiti podjelu Travnika, ali Bošnjaci neće pristati. A istovremeno gubimo i Novi Travnik, gdje oni sigurno čine preko 50 % stanovništva. Ako osiguramo Novi Travnik i ojačamo ga pripojenjem Nove Bile, on će skupa s Vitezom i Busovačom uvijek biti jako i bogato zaleđe Hrvatima u Travniku. A njih bi se umjesto općinama moglo prilično ohrabrit jednom biskupijom i sveučilištem! Zamislite, stvoriti ekonomski jaku i politički čvrstu povezanu skupinu općina s hrvatskom većinom, a njihov centar, crkveni i kulturni, staviti u grad izvan tog područja: Travnik! Tad nam Putin ništa ne bi mogao, a kamo li neki Lagumdžija! P.S. Izračunao sam okvirno, u općinama s hrvatskom većinom živjelo bi nekih 360.000 Hrvata, ili 80 % svih Hrvata koji danas žive u BiH. Neloše! I sasvim izvedivo. Toliko o Mesićevim teorijama da bi pola Hrvata ostalo izvan eventualne hrvatske jedinice. Ovo je realno. Pitanje je hoće li se u promjene ići prije ili poslije ovogodišnjih lokalnih izbora. Mislim, za Mostar je potrebno prije izbora, ali su izbori značajni za općine u SBŽ-u, jer će pokazati kakvo je danas stanje tamo.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ceha
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 15:18 |
|
|
Jajce10 je napisao/la: HB Logistika je napisao/la: Evo na kraju šaljem i kartu BiH, kako bi to nekako izgledalo ako bi se usvojile moje ideje za promjene općinskih granica. ![slika](http://img513.imageshack.us/img513/4646/hrvatibih.png) Bit promjena nije da se obuhvati svako hrvatsko selo, što često povuče ekipu s Foruma Herceg Bosne. To niti je izvedivo, niti bi Bošnjaci pristali na to. Važno je stvoriti povezanu i smislenu cjelinu iz koje će se onda lako pružati potpora Hrvatima u sredinama gdje ostaju manjina. Ovako kako je sad, ne može nitko ni sam sebi pomoći. Mi npr. možemo tražiti podjelu Travnika, ali Bošnjaci neće pristati. A istovremeno gubimo i Novi Travnik, gdje oni sigurno čine preko 50 % stanovništva. Ako osiguramo Novi Travnik i ojačamo ga pripojenjem Nove Bile, on će skupa s Vitezom i Busovačom uvijek biti jako i bogato zaleđe Hrvatima u Travniku. A njih bi se umjesto općinama moglo prilično ohrabrit jednom biskupijom i sveučilištem! Zamislite, stvoriti ekonomski jaku i politički čvrstu povezanu skupinu općina s hrvatskom većinom, a njihov centar, crkveni i kulturni, staviti u grad izvan tog područja: Travnik! Tad nam Putin ništa ne bi mogao, a kamo li neki Lagumdžija! P.S. Izračunao sam okvirno, u općinama s hrvatskom većinom živjelo bi nekih 360.000 Hrvata, ili 80 % svih Hrvata koji danas žive u BiH. Neloše! I sasvim izvedivo. Toliko o Mesićevim teorijama da bi pola Hrvata ostalo izvan eventualne hrvatske jedinice. Ovo je realno. Pitanje je hoće li se u promjene ići prije ili poslije ovogodišnjih lokalnih izbora. Mislim, za Mostar je potrebno prije izbora, ali su izbori značajni za općine u SBŽ-u, jer će pokazati kakvo je danas stanje tamo. Pojma nemaš. U Glamoču je uskoro hrvatska većina. Iz Fojnice si izdvojio samo frtalj sela koja je držao HVO, i neka koja su držali Muslimani. Travnik nisi ni pipnuo, a Mostar si podijelio. Isto si bezveze dirao Ramu, a Konjic ne. Jug Jajca si isto krivo secirao, Žepču nisi dao zapad Maglaja, a Vareš i Kakanj(Sutjesku) nisi ni pipnuo. Linija u Uskoplju ti je posve kriva. Itd. Dakle, za pola Mostara (odnosno kasabu) nismo dobili ništa što već nije naše.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mirko_foodor
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 15:32 |
|
|
dugo vas čitam i nikako mi se ne da da se prijavim i najzad se odlučim. smeta me uporno krivo "iscrtavanje" granica na području Uskoplja! Evo sad ova karta mi se čini najsvježija. po njoj bi župna crkva na Humcu i nekoliko stotina Hrvata ostala u nekoj bošnjačkoj općini ili priključeno Bugojnu umjesto da se dio Bugojna gdje se nalazi crkva priključi hrvatskoj općini. Nekada sam imao granice općine Uskoplje koju nam nisu odobrili iz dobro znanih razloga. Hrvatska općina Uskoplje mogla se vrlo lako dobiti davanjem muslimanima Privora kao zasebne općine i da se 100% muslimansko selo Bojska priključilo Bugojnu. Po popisu iz 1991. bi imali tanku većinu s tim da bi dio muslimana nageo u Bugojno ili negdje drugo što su neki i ovako učinili , uvjeren sam da bi povratak Hrvata bio veći, pa bi s vremenom ojačali tu većinu. Ali sad je ovako, šta se može (pročitao sam ja tekst ispod da se ne želi uzeti svako selo, ali govorim općenito o svim kartama) lijep pozdrav i živili ![HercegBosanac :HercegBosanac](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/HercegBosanac.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 15:39 |
|
|
HB Logistika je napisao/la: Karta 4. - moj kompromisni prijedlog, koji se mnogima vjerojatno neće svidjeti. Ali to je i bit kompromisa: svak dobije nešto, nitko sve. A možda ga čak i Bošnjaci prihvate. Pazi, ako ga odbiju, a mogu, jer se njima u Gornjem Vakufu nikud ne žuri, možda nas 2021. bude svega 20 % tamo. A tad ćemo dobit ništa, a ne kompromis. ![slika](http://img208.imageshack.us/img208/784/gv3mr.jpg) Vidim da sam napravio ozbiljnu grešku s moje strane prilikom postavljanja karata. Karta 4. - moj kompromisni prijedlog je ova: ![slika](http://img845.imageshack.us/img845/2049/gv4b.jpg) Dakle, mojim prijedlogom, stvara se održiva hrvatska općina Uskoplje, koja okuplja najveći dio Hrvata tog kraja i omogućuje vezu sa Srednjom Bosnom (dva osnovna cilja ispunjena!). Također, stvara se održiva bošnjačka općina Gornji Vakuf, u granicama koje su im prihvatljive i daju osjećaj da nisu ništa izgubili te da nisu u getu. Najzapadniji dio sadašnje općine (oko Pajić Polja) bi bilo logično priključiti Bugojnu. Hrvatska općina Uskoplje bi dobila MZ Voljice (jedino geografski logično), ali bi se odrekla Ždrimaca i Dobrošina u korist bošnjačke općine. Ždrimci ionako imaju 50 % Bošnjaka danas, a mala je cijena dati dva sela u zamjenu za hrvatsku općinu. Uostalom, nitko ne govori da bi se trebali iseliti. Ipak se stvaraju općine, a ne države! P.S. Takvu je cijenu platila Mladoševica, da ostali maglajski Hrvati mogu ići u općinu Žepče. A cijeli rat bila pod kontrolom HVO-a! Dakle, bošnjački dio grada Gornjeg Vakufa i sela Batuša i Vrse bi se spojila s područjem Voljevca u funkcionalnu cjelinu. Toj općini bi bilo neloše dodati i ona bošnjačka sela na istoku Rame (Kute i Šćipe). I svi zadovoljni. Više - manje.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 15:56 |
|
|
Bobovac je napisao/la: HB Logistika je napisao/la: P.S. Izračunao sam okvirno, u općinama s hrvatskom većinom živjelo bi nekih 360.000 Hrvata, ili 80 % svih Hrvata koji danas žive u BiH. Neloše! I sasvim izvedivo. Toliko o Mesićevim teorijama da bi pola Hrvata ostalo izvan eventualne hrvatske jedinice. Znači po tebi Hrvata u BiH ima nekih 430000? Otakle ti te procjene moliću lijepo? Što se tiče postotka hrvata obuhvaćenog većinskim općinama, to je bio moj izračun iz glave. Ima ih negdje oko 450.000, a 360.000 JEST 80 % od toga. Ne znam zašto je prigovoreno da smatram da ih je 430.000. Uostalom, za ovaj prijedlog stvarno nije najbitnije da li je Hrvata 430, 450 ili 470 tisuća, što nitko ne može ni znati točno. Naša Kvačica je napisao/la: Zašto si poplavio Drvar, Glamoč i Grahovo. Drvar, Glamoč i Grahovo su plavi zato što u njima u ovom trenutku nisu većina Hrvati, nego Srbi. Ovo nije karta hrvatskog entiteta, nego karta općina s hrvatskom većinom. To je bitna razlika. Nitko nije rekao da te općine neće biti u eventualnoj hrvatskoj jedinici. Dapače, to je jedino i logično. Prijedlog je išao za tim da bude REALAN. A vidim da su primjedbe već krenule u smjeru zašto nije uključeno baš svako hrvatsko selo. Ljudi previše razmišljaju srcem. I ja bih volio da je Vareš hrvatski, ali zašto bi i kad bi Bošnjaci pristali na to, ako Hrvati dobivaju recimo i cijeli Stolac? Isto tako, kako ćemo dobiti pola Travnika, ako zadržavamo gotovo cijele Busovaču, Novi Travnik i Vitez? @ Ceha: I ja bih Konjic, ali hoćeš li ti osigurati kompletnu brigadu, da se to ostvari? Ja ne mogu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 15:59 |
|
|
Za kolegu koji je tražio putem PP-a. Čista karta Uskoplja: ![slika](http://img269.imageshack.us/img269/816/gornjivakufresize.jpg)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
HB Logistika
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 16:19 |
|
|
Da je poštar Bošnjo na drugoj strani pregovaračkog stola, imali bismo Treći entitet za dva dana. Nacrtano smatram optimumom, za koji se bojim da ga nećemo uspjeti dobiti. A ljudima malo! Okrivit ću za to bolonjski proces. Podsjećaju me na Srbe koji odbijaju Z4 jer u njega nisu uključeni Drežnica kod Ogulina i Glušci kod Metkovića.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mirko_foodor
|
Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine Postano: 11 ožu 2012, 16:44 |
|
|
![slika](http://img52.imageshack.us/img52/6841/uskoplje.png) ovako je to nekako bilo, uzmite ovo sa rezervom jer sam to davno gledao na topo-karti pa se više i ne sjećam. Pola Bistrice, pola grada, pola Jagnjida su kod nas, nisam siguran za Dušu i Kute jesul ostala ta sela kod nas. uglavnom je bila povezana cjelina ponavljam davno je bilo, sigurno sam negdje pogrješio. ovo je bila nerealna općina jer su u nju ušli gotovo svi uskopaljski hrvati.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|