HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 sij 2025, 01:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2659 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 107  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Etničke mape Bosne i Hercegovine
PostPostano: 03 stu 2009, 13:54 

RajvoSa je napisao/la:
Englezi veliki multietniĆari i Jugoslaveni :smijeh

No, dok netko od naših povjesničara ovdje ne potvrdi ovo, nema smisla gubit vrijeme.

A srpski i ruski predlog je podrazumevao kopnenu vezu između južnih i ostalih Slovena. Srpski predlog uključuje koridor između Mađarske i Rumunije, a ruski vezu preko Slovenije koja bi se na jugu graničila sa Srbijom a na severu sa Češkom. :zubati

Vrh

PostPostano: 03 stu 2009, 14:04 

aleksije radicevic je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:
Englezi veliki multietniĆari i Jugoslaveni :smijeh

No, dok netko od naših povjesničara ovdje ne potvrdi ovo, nema smisla gubit vrijeme.

A srpski i ruski predlog je podrazumevao kopnenu vezu između južnih i ostalih Slovena. Srpski predlog uključuje koridor između Mađarske i Rumunije, a ruski vezu preko Slovenije koja bi se na jugu graničila sa Srbijom a na severu sa Češkom. :zubati

Al da se ne žderete previše, koja bi razlika u stanju na terenu u Hrvatskoj bila i da je zemlja dobila ime "Srbija" a ne "Jugoslavija"? Vjerojatno nikakva. Rasplet vjerojatno identičan.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 03 stu 2009, 14:40 

RajvoSa je napisao/la:
Al da se ne žderete previše, koja bi razlika u stanju na terenu u Hrvatskoj bila i da je zemlja dobila ime "Srbija" a ne "Jugoslavija"? Vjerojatno nikakva. Rasplet vjerojatno identičan.

Vi ste lutali sa nacionalnom svešću kroz devetnaesti vek. Zvali ste se po krajevima u kojima ste živeli (Bošnjaci, Slavonci, Dalmatinci) dok nije pokušano sa Ilirskim pokretom, zato bi Vukov predlog o "Srbima tri zakona (vere)" možda mogao da prođe.
Jugoslovenski projekat je vaš izum, a mi smo se dobro prevarili prihvatajući ga. :neznam

Vrh

PostPostano: 03 stu 2009, 15:10 

Vi ste lutali sa nacionalnom svešću kroz devetnaesti vek. Zvali ste se po krajevima u kojima ste živeli (Bošnjaci, Slavonci, Dalmatinci)

Dalmacija je imala znatno veći postotak Hrvata od same Hrvatske i Slavonije, prema postotku više je Dalmacija bila hrvatska nego što je Srbija srpska, mnogo onih koji su se izjašnjavali regionalno bilo je samo u Slavoniji, no to su bili ljudi hrvatskog, srpskog, njemačkog, mađarskog i mješanog porijekla koji su htjeli graditi zajednički regionalni identitet. Što se tiče Bosne i Hercegovine, nemamo podatke o nacionalnom izjašnjvanju, ali sve glavne organizacije katolika bile su sa hrvatskim predznakom, čak i mnogi muslimani izjašnjavali se kao Hrvati, prihvatili su više hrvatstvo nego bošnjaštvo, početkom 20.stoljeća većina muslimanskih vjerskih poglavara bili su Hrvati, postojali su kod katolika i oni bošnjački orjentirani, više je bilo Bošnjaka katolika nego muslimana, no svejedno radi se o minornoj pojavi koja je zadobila pozornost samo zbog potpore austrijskih vlasti, isto vrijedi i za regionalni pokret u Dalmaciji. Ne radi se kod regionalizma o lutanju sa nacionalnom sviješću kod Hrvata, nego o pokušaju stvaranja zajedničkog identiteta u etnički miješanim sredinama, to vrijedi jednako za dalmatinski, šokački i bošnjački identitet, od kojih je samo šokački bio zaista razvijen u narodu.

Vrh

PostPostano: 03 stu 2009, 15:23 

RajvoSa je napisao/la:

Vi ste lutali sa nacionalnom svešću kroz devetnaesti vek. Zvali ste se po krajevima u kojima ste živeli (Bošnjaci, Slavonci, Dalmatinci) dok nije pokušano sa Ilirskim pokretom, zato bi Vukov predlog o "Srbima tri zakona (vere)" možda mogao da prođe.
Jugoslovenski projekat je vaš izum, a mi smo se dobro prevarili prihvatajući ga. :neznam

Sve je točno, samo objasni molim te zašto se Srbi nikad nisu vidjeli unutar tog ilirskog pokreta iako su svojatali tzv ilirske zemlje do crte Vt-Karlobag.

Vrh

PostPostano: 03 stu 2009, 16:22 

RajvoSa je napisao/la:

To nije nikakvo lutanje,19.stoljeće je period u kojem je nastala hrvatska moderna nacija.Slično je i sa Srbima,Slovencima,Makedonski nacionalni pokret je nastao malo kasnije,a Bošnjaci su se oblikovali kao nacija tek krajem 20.st.šta tek na ovo reći.Devetnesto stoljeće je bilo obilježeno stvaranjem nacija,ne samo na Balkanu nego i diljem Europe.
Ilirski pokret je u svojim začecima htio objediniti sve južnoslavenske narode,međutim kako ilircima to nije prošlo za rukom taj pokret je ostao u okvirima Hrvatske.
Po meni osobno uz stvaranje moderne hrvatske države 1991.g. i njenog međunarodnog priznanja,ilirski pokret je možda i jedan od najznačajnih događaja u povijesti hrvatskog naroda jer je širokim masama obezglavljenog hrvatskog puka usadio nacionalnu svijest i pripadnost hrvatskom narodu,a to je poslužilo kao jaka brana tada jakom mađarskom i austrijskom nacionalizmu koji je nastojao asimilirati Hrvate.

Vrh

PostPostano: 04 stu 2009, 20:31 

frane je napisao/la:
Drzavno Zemljiste BiH
neznan koliko su pouzdane ove karte koje slijede ..tu i tamo se daju primjetiti greske i li nedostaci
mozda i napumpane zelenih povrsina :zubati
ali karte ko karte

drzavno zemljiste
http://i25.tinypic.com/ip6ubr.jpg

zemljiste u privatnom posjedu muslimana
http://i28.tinypic.com/2vl4nkz.jpg

zemljiste u privatnom posjedu srba
http://i26.tinypic.com/f4i4xz.jpg

zemljiste u privatnom posjedu hrvata
http://i25.tinypic.com/b5ktiv.jpg

Huh, po meni su ovdje brojni nedostaci odnosno greške :D Šta je sa posjedima Crkve, Jugoslovena i sl.? Što se tiče grešaka, nemoguće da Hrvati na primjer u općini Teslić nemaju privatnih posjeda u gradu i predgrađu - Zečevu Brdu, Martinovićima, Bardacima, Banji Vrućici, Gomjenici. :) A i ovo što je ucrtano je minimalno. I još taj postotak, da u cijeloj BiH Hrvati drže tek 6-7% grunta... ne vjerujem.

Al dobro ti kažeš, karte ko karte :zubati

Vrh

PostPostano: 04 stu 2009, 23:33 

MRSHO je napisao/la:
frane je napisao/la:
Drzavno Zemljiste BiH
neznan koliko su pouzdane ove karte koje slijede ..tu i tamo se daju primjetiti greske i li nedostaci
mozda i napumpane zelenih povrsina :zubati
ali karte ko karte

drzavno zemljiste
http://i25.tinypic.com/ip6ubr.jpg

zemljiste u privatnom posjedu muslimana
http://i28.tinypic.com/2vl4nkz.jpg

zemljiste u privatnom posjedu srba
http://i26.tinypic.com/f4i4xz.jpg

zemljiste u privatnom posjedu hrvata
http://i25.tinypic.com/b5ktiv.jpg

Huh, po meni su ovdje brojni nedostaci odnosno greške :D Šta je sa posjedima Crkve, Jugoslovena i sl.? Što se tiče grešaka, nemoguće da Hrvati na primjer u općini Teslić nemaju privatnih posjeda u gradu i predgrađu - Zečevu Brdu, Martinovićima, Bardacima, Banji Vrućici, Gomjenici. :) A i ovo što je ucrtano je minimalno. I još taj postotak, da u cijeloj BiH Hrvati drže tek 6-7% grunta... ne vjerujem.

glupost,.....i nakraju krajeva kako to ustanoviti..naprimjer jel jedan Galic Zdravko upisan u grunt srbin ili hrvat itd

postoji popis po naseljenim mjestima i naseljima odnosno mjesnim zajednicama i toga se trebamo drzati ..ovako je nekad bilo 1981 a danas imamo nesto drugo na terenu i to treba prihvatiti
http://img258.imageshack.us/i/bih91prem ... malo6.jpg/

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 00:00 

ozna je napisao/la:
MRSHO je napisao/la:

glupost,.....i nakraju krajeva kako to ustanoviti..naprimjer jel jedan Galic Zdravko upisan u grunt srbin ili hrvat itd

postoji popis po naseljenim mjestima i naseljima odnosno mjesnim zajednicama i toga se trebamo drzati ..ovako je nekad bilo 1981 a danas imamo nesto drugo na terenu i to treba prihvatiti

Srbin koji upotrebljava riječ grunt...

Kaj smo iz Zagreba?

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 00:10 

Junuz Djipalo je napisao/la:
ozna je napisao/la:

Kaj smo iz Zagreba?

Ja sam rodjeni Banjalucanin..............i kod nas se kaze grunt i gruntovnica ne kontam po cemu je specificno za zagreb

desilo mi se da vozim djecu u autu 5 god i 2 god i da mi kazu tata pusti glazbu ... sta ces puno gledaju crtane na htv,rtl,novoj tv

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 00:17 

ozna je napisao/la:

Kaj smo iz Zagreba?

Ja sam rodjeni Banjalucanin..............i kod nas se kaze grunt i gruntovnica ne kontam po cemu je specificno za zagreb

desilo mi se da vozim djecu u autu 5 god i 2 god i da mi kazu tata pusti glazbu ... sta ces puno gledaju crtane na htv,rtl,novoj tv

Hebate, kad je već tako dat ćemo vam mi cjelovitu i neupitnu RS u okviru Hrvatske, nemam ništa protiv. A vama je ionako svejedno kad ne možete u Srbiju. A i odmah ćete u EU.

Žulja me kifla... :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 08:42 

ozna je napisao/la:

Hebate, kad je već tako dat ćemo vam mi cjelovitu i neupitnu RS u okviru Hrvatske, nemam ništa protiv. A vama je ionako svejedno kad ne možete u Srbiju. A i odmah ćete u EU.

Žulja me kifla... :hrvatinic

pa na što bi nam sličio bošnjakistan kad bi se RS i herceg-bosna spojile s RH? lesoto :zubati

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 14:22 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
ozna je napisao/la:

Frane svaka cast na kartama kako o stanovništvu tako o zemljistu pogotovo.. :palacgore2

Dao bi svoj komentar pogotovo za one koji osporavaju podatke iz karata...
Svaka se činjenica može tumačiti bukvalno (ja bi reko pogrešno) ili potpuno što znaći uzimati u obzir i kontekst u kom se nalazi ta činjenica..

Ne sumnjam u podatak da su Hrvati u BiH vlasnici 5 % zemljišta u BiH posebno pocrtavam zemljišta ne teritorije jer bi bio apsurad dovoditi to dvoje..
Da bi razumjeli vlasničke i teritorijalne odnose uzet ču za primjer područje općine Travnik..
U Travniku su Hrvati 1991 godine činili blizu 40% stanovništva, malo preko 26 000 i u svom privatnom vlasništvu imali oko 15 posto teritorije općine... E sad odtkud nešto tako..
Prvo u svim zemljama svijeta a imajući utemeljenje u Rimskom pravu određena zemljišta nemogu bit privatana, vode, rijeke, šume,javne površine gradova, pašnjaci i sl. tako je bilo i u BiH oduvijek i sad je i bit če uvijek...
Tako naprimjer ogromne površine Vlašića nikad nisu bile ničije sem državne ili carske i sl... postojao je spor za vrijeme Osmanske uprave u Bosni pred portom kad su seljaci krščani iz ovih naši podvlašički sela pred Portom u Carigrad tužili travničke Begove i Age što im žele uzimat naknade što njihova stoka je na ispašištu na Vlašiću. I ovi naši seljaci su dobili spor i car im dao ferman da Vlašić nije ničiji doli carski i da samo njemu su u obvezi travarinu davati, jel je tako bilo od vajkada.. i jeste još iz vremena bosanskih kraljeva... I danas se ogromni predjeli Vlašića nose imena onih koji su tu na ispaši imali stoku... Šantić, Pavo, Čavo, itd..
Za vrijeme komunizma je bilo ograničeno vlasništvo i masovno oduzimano, tako da su rijetki oni koji su imali veče zemljišne posjede ne samo od Hrvata nego i od ostali.. Ogromno zemljište je i oduzeto u TR npr. Travničko polje (između naselja Polja, Putičeva i Doca) je bilo u 90% vlasništvu Hrvata sada je u državnom i sl. Tako da nije realno očekivati neki veći udjel privatnog zemljišta Hrvata u BiH. I nikako to ne treba imati veze sa onim na koliko Hrvati u BiH imaju prava na teritorije. Suverenost naroda je njegovo kolektivno pravo dok je privatno zemljište privatno pravo i vlasništvo..
Svaki pojedinac ima 100 % prava na svom vlasništvu jer mu je to privatna imovina, njegovo pravo i sloboda. Svi Hrvati državljani BiH su i vlasnici svog državnog zemljišta u jednakom omjeru kao Srbi i Muslimani.
Jer na to imamo pravo, svi smo jednaki po zakonu, plačamo jednak porez od 17%, imamo jednaka prava i vlasništvo nad svim javnim dobrima BiH...

Vrh

PostPostano: 05 stu 2009, 14:54 

sioux111 je napisao/la:

Frane svaka cast na kartama kako o stanovništvu tako o zemljistu pogotovo.. :palacgore2

Dao bi svoj komentar pogotovo za one koji osporavaju podatke iz karata...
Svaka se činjenica može tumačiti bukvalno (ja bi reko pogrešno) ili potpuno što znaći uzimati u obzir i kontekst u kom se nalazi ta činjenica..

Ne sumnjam u podatak da su Hrvati u BiH vlasnici 5 % zemljišta u BiH posebno pocrtavam zemljišta ne teritorije jer bi bio apsurad dovoditi to dvoje..
Da bi razumjeli vlasničke i teritorijalne odnose uzet ču za primjer područje općine Travnik..
U Travniku su Hrvati 1991 godine činili blizu 40% stanovništva, malo preko 26 000 i u svom privatnom vlasništvu imali oko 15 posto teritorije općine... E sad odtkud nešto tako..
Prvo u svim zemljama svijeta a imajući utemeljenje u Rimskom pravu određena zemljišta nemogu bit privatana, vode, rijeke, šume,javne površine gradova, pašnjaci i sl. tako je bilo i u BiH oduvijek i sad je i bit če uvijek...
Tako naprimjer ogromne površine Vlašića nikad nisu bile ničije sem državne ili carske i sl... postojao je spor za vrijeme Osmanske uprave u Bosni pred portom kad su seljaci krščani iz ovih naši podvlašički sela pred Portom u Carigrad tužili travničke Begove i Age što im žele uzimat naknade što njihova stoka je na ispašištu na Vlašiću. I ovi naši seljaci su dobili spor i car im dao ferman da Vlašić nije ničiji doli carski i da samo njemu su u obvezi travarinu davati, jel je tako bilo od vajkada.. i jeste još iz vremena bosanskih kraljeva... I danas se ogromni predjeli Vlašića nose imena onih koji su tu na ispaši imali stoku... Šantić, Pavo, Čavo, itd..
Za vrijeme komunizma je bilo ograničeno vlasništvo i masovno oduzimano, tako da su rijetki oni koji su imali veče zemljišne posjede ne samo od Hrvata nego i od ostali.. Ogromno zemljište je i oduzeto u TR npr. Travničko polje (između naselja Polja, Putičeva i Doca) je bilo u 90% vlasništvu Hrvata sada je u državnom i sl. Tako da nije realno očekivati neki veći udjel privatnog zemljišta Hrvata u BiH. I nikako to ne treba imati veze sa onim na koliko Hrvati u BiH imaju prava na teritorije. Suverenost naroda je njegovo kolektivno pravo dok je privatno zemljište privatno pravo i vlasništvo..
Svaki pojedinac ima 100 % prava na svom vlasništvu jer mu je to privatna imovina, njegovo pravo i sloboda. Svi Hrvati državljani BiH su i vlasnici svog državnog zemljišta u jednakom omjeru kao Srbi i Muslimani.
Jer na to imamo pravo, svi smo jednaki po zakonu, plačamo jednak porez od 17%, imamo jednaka prava i vlasništvo nad svim javnim dobrima BiH...

niko ne spori da su rijeke, sume i planine... drzavno vlasnistvo ali..

kako tumacis onda da nema hrvatskog privatnog zemljista u opcini Grahovo (Unista,Korita)? .
kako to da je planina Podvelez obojana u privatno vlasnistvo muslimana ?
http://storage.canalblog.com/88/51/92110/46004248.png
slika

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 00:57 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
Koliko se može viditi iz karte dio obojenog područja u MO je oko Blagaja i onih sela prema Stocu dole gdje i žive muslimani, a i znam da ih ima i u Podveležju... e sad frane znam ti sigurno da su zemljišne ili što mi kažemo gruntovne knjige dosta neažurne (ako su one a ne katastarske knjige bile osnova za kartu)... tako da ima dosta i tog mada nije nešto uticalo na vlasništvo po naciona..
Mislim da je Grahovo i potvrđuje ono što kažem mislim da Srbi nisu vlasnici ni 10 % teritorije Općine, sve ostalo je državno.. U Uništima je bilo koliko znam nekih 200 Hrvata i nešto Srba... i to je selo s onu stranu Dinare znači u Dalmaciji... struju vodu i sve ostalo dobivalo iz Dalmacije, tako da je vjerovatno da se i zemlja vodila što bi rekli negdje u Drnišu ili tako nešto... a ne mislim da se radi o puno Zemlje...
Bilo bi dobro doći do podatka koliki je omjer privatnog/državnog zemljišta u npr. Švicarskoj ili sl. tako bi mogli komparirati podatke i možda bi nam šta bilo jasnije pa ako ko može doć do podataka nek pomaže...

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 02:16 

ako bolje pogledas vidjet ces da je cijelo ovo podrucje zeleno
slika

nisan znao da su muslimani vlasnici planine Velez .

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 16:40 

frane je napisao/la:
nisan znao da su muslimani vlasnici planine Velez .

Sa istocne strane Veleza, prema nevesinjskom polju i nevesinjskom jezeru, Hrvati su vlasnici dobar dio tih sumskih dobara

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 17:39 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Iluzorno je govoriti o vlasništvu nad zemljištem, kad je većina zemljišta skoro svugdje u svijetu u vlasništvu opće države.

Ne samo planine, rijeke i šumska dobra nego je dobar dio ravnih terena po BiH izvan naselja bio u vlasništvu opće države. Iako je od navedenog, nije sve u državnom vlasništvu, nego jedan dio u privatnom vlasništvu.

To treba biti u nadležnosti (i vlasništvu) druge razine vlasti države - tj. administrativnih jedinica.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 17:42 

lider30 je napisao/la:
Iluzorno je govoriti o vlasništvu nad zemljištem, kad je većina zemljišta skoro svugdje u svijetu u vlasništvu opće države.

Ne samo planine, rijeke i šumska dobra nego je dobar dio ravnih terena po BiH izvan naselja bio u vlasništvu opće države. Iako je od navedenog, nije sve u državnom vlasništvu, nego jedan dio u privatnom vlasništvu.

To treba biti u nadležnosti (i vlasništvu) druge razine vlasti države - tj. administrativnih jedinica.

Ja ne osporavam činjenicu da je država vlasnik većine grunta ali što se tiče ovih karti, za neka područja jasno vidim da su bojana bez veze.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 19:47 

lider30 je napisao/la:

To je i moje i mišljenje i to govorim, da su to dvije odvojene stvari privatno vlasništvo zemljišta i kolektivno pravo suverenog naroda, konkretno nas Hrvata u BiH, i te dvije stvari nigdje pa ni ovdje ne trebaju bit u nekoj međuzavisnosti...
Slično mišljenje imam i kad je demografska brojnost u pitanju... jedno brojno stanje populacije jednog naroda, drugo su prava jednog naroda...
Jednostavno država nije dioničko društvo i tako ne funkcionira... Svaka država je zasebna povijesna ili bolje reć društvena datost...i kao takva funkcionira svaka na svoj način...

E sad kad su u pitanju karte, za Travnik imam podatke po KO (katastarskim općinama) i po tim podacima niti jednoj KO na podrućju općine TR, nije isključivo 100 % hrvatska, muslimanska ili srpska, a taj procenat je samo u par njih preko 80%. Premda u Travniku nema puno tkzv. miješanih sela- a i u mješanim u skoro svim postoje zaseoci drugog naroda- znači grupiranje. Čak i u KO gdje nema muslimanski ili hrvatski sela postoji privatno zemljište muslimana ili hrvata u minimalnom procentu ali postoji...
Zato mislim da karte, pogotovo veliki razmjera npr 1:300000 i ne mogu nam puno pomoc... jenostavno velika mogučnost greške... dok planovi KO u razmjeri 1: 10 000 liće na tigrovu kožu koja je pretežno žuta (državna)... Bar je tako za TR

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 21:00 

Posto me par forumasa u zadnjih nekoliko mjeseci pozvalo da se uclanim na forum, konacno sam se sjetio to napraviti.

Nego, posao je srecom usporio pa imam vise vremena. Jel ima kakvih zelja sto se karti tice? :zubati

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 21:02 

Sve vezano za BiH je dobro došlo.

PS dobrodošao :zivili

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 21:20 

Pavo B. je napisao/la:
Posto me par forumasa u zadnjih nekoliko mjeseci pozvalo da se uclanim na forum, konacno sam se sjetio to napraviti.

Nego, posao je srecom usporio pa imam vise vremena. Jel ima kakvih zelja sto se karti tice? :zubati

Pavo, majstore, dobro dosao!

A zelja citatelja?
Zemljovide, kao one sto si pravio po popisu 1910, 1921 i 1931 glede Srijema, Backe, Slavonije itd bi bilo fantasticno!

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 21:57 

Bosnu pravim citavu za 1910., zavrsio sam mozda 2/3. Kad zavrsim, stavljam. Poslije toga vjerovatno 1921.

Mislio sam na malo detaljnije, "lokalnije" zelje.

Vrh

PostPostano: 06 stu 2009, 22:04 

Imam ja ideju. Ja ti napravim u google earthu (poljepim da bude veća rezolucija) čitavu općinu Mostar, a ti (ako je moguće) naljepiš granice naseljenih mjesta, te također ako je moguće da se u nekim svijetlim prozirnim bojama (da se vide kuće ispod i sve ostalo što ima na GE) oboji prema narodu koji je u određenom naseljenom mjestu bio većina 1991 ? S tim da je potrebno odrediti u prostoru i same granice općine Mostar.

Šta misliš jeli ovo tehnički moguće izvesti?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 2659 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 107  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: alh84001, Pejtonac sa juga, Teuton i 87 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: