HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 srp 2026, 11:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: EU integracije - Nova metodologija
PostPostano: 05 vel 2020, 16:30 

Vujadine, ne kapiram tvoje ponašanje na ovom forumu gde većinom pišu normalni i razumni ljudi. Koja je poenta :neznam

Što se tiče EU, isto tako je glupo da ubeđujemo jedni druge da li je članstvo dobro ili nije. Ne živimo u istoj državi pa da se svađamo gde je vidimo u doglednoj budućnosti. Hr državljani su izabrali šta žele, to je njihovo pravo.

Srbija polako ali sigurno napreduje ka članstvu, poglavlje po poglavlje, treba napraviti temeljne reforme. Ne valja žuriti, što je brzo to je i kuso. Nadamo se da će i Čačak jednog dana biti prestonica evropske kulture, kao što je Rijeka ovih dana.

PS Nemojte da nas blokirate dragi susedi, please :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 16:38 

Vujo bi u saveznistvo s Rusijom i Kinom samo formalno, da zadovolji neke svoje frustracije, dok ekonomski gleda u europu.
Sličnu taktiku ima i Vučić al nema vise sjedenja na 2 stolice... :D

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 16:39 

weasel je napisao/la:
novovrijeme je napisao/la:

Kako gubimo vrijeme kad Srbija napreduje iz dana u dan?
Prije ce biti da vi gubite vrijeme u tvorevini od koje nemate ništa al ok to je vaša stvar ne interesuje me.
Jasni, dosljedni, blablabla... bićemo pametni.

Kako nemamo ništa? Postali smo dio ujedinjene Europe i zajedno smo s drugim suverenim nacijama tamo gdje nam je mjesto. Više nas ne mogu Slovenci maltretirati, sada mi gledmo sa strane i smijemo se kako Slovenci pišaju u vjetar oko Savudrijske vale. Neće nas natjerati na ništa što mi ne želimo. Povlačimo novac iz EU fondova i barem dobivmo nešto nazad dok vi i muje gubite stanovništvo a od fondova nemate ni eura.
Današnja EU nema alternative ili si unutra i sudjeluješ u razvoju događaja ili se sam izbaciš van EU kao UK pa te nitko ne pita a opet osjetiš posljedice odluka koje EU donosi. Srbija nije superbogata Švicarska ili Norveška da možete gledati sa strane i bavit se svojim poslovima. Niste vi ta kategorija.
Nama ne smeta, slobodno se vi izolirajte, super vam je to prošlo zadnji put.

Realno, zemlje balkana koje nisu u EU su u najvecem kurcu jer ce im EU svejedno uzimati mlado stanovništvo (pogotovo nakon 1.3.2020.) a neće dobivati EU fondove i opcenito prednosti EU tržišta.
Lose-lose situacija.
Još kad ti je jedina komparativna prednost zbog koje dolaze "investitori"(aka goniči robova) jeftina radna snaga, a iste neće biti nakon 1.3.2020, isti "investitori" će sada pomalo premiještati tvornice za motanje kablova u zemlje u kojima jeftine radne snage još ima (na primjer u Balgladeš ili negdje u Afriku) i te ekonomije će se naći u ozbiljnim problemima, možda čak i pred krahom ekonomije.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 16:40 

NSOS je napisao/la:
Ti stvarno u to verujes? Finansijska kriza, imigrantska kriza, Bregzit. Cak i sam ultraevropejac Makron najavljuje reforme koje ce fakticki ukinuti EU, zapravo je podeliti na pravu EU i pridruzene clanice na jugu i istoku. Gubite stanovnistvo mnogo brze nego Srbija, jer vasi mogu da odu kad hoce. Evo sada i clanka da je u Hrvatskoj realna zarada manja nego 2010. Niti vas iko ista pita niti ce. EU je prakticno vec gotova samo je pitanje kada ce se to priznati. U prakticno svim clanicama antiEU stranke sve vise jacaju. EU je izlaskom Britanije postala politicki i vojni patuljak sa jednom vojno jakom drzavom Francuskom i jednom jakom ekonomijom Nemackom. Ostalo je sve neitno. EU ne moze da opstane ovakva kakva je iz istog razloga kao i bivsa Jugoslavija. Ili da se stvori federativna Evropa sto je odavno propalo jos od onog pokusaja donosenja ustava EU, ili se ide ka razlazu. Jedino sto u EU nece biti rata.
https://www.youtube.com/watch?v=ZyKYX8OdiyY

Ma kakvo ukidanje, mislite da će financijski svijet i politička elita koja je uložila milijarde i milijarde novaca plus desetke godina na stvaranje ovog poretka jednostavno dignuti ruke od svega? Ništa od toga, ako je Euro i Europa preživjela globalnu financijsku krizu 2008. preživjet će sve. Ovo je jedan dugoročan projekt koji je zamišljen da traje godinama. Efekt koji je Hrvatska proživjela nije jedinstven, sve nove članice su imale odljev stanovništva koji je trajao 5 godina i zatim je stao, isto se događa i u Hrvatskoj. U globalnoj ekonomiji kakva je danas svima u Europi odgovara jedinstveno tržište i nastup prema svijetu kao jedinstven trgovinski blok. Puno pustih želja a malo realnosti. O raspada neče biti ništa, Englezi su budale što su se sami izbacili van. Vjerojatno će se ta zajednica mijenjati i redefinirati ali teško da će se raspasti, trend suverenizma samo naglašava važnost dogovora i donošenja odluka u sluglasnosti s manjim članicama, čak ni Orban ili Poljaci ne žele van EU, pa nisu budale odreći se EU fondova.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 16:45 

Diablo je napisao/la:
nema vise sjedenja na 2 stolice... :D

Naravno da ima.
Uvijek je bilo i uvijek ce biti.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 16:46 

Nbgd88 je napisao/la:
Vujadine, ne kapiram tvoje ponašanje na ovom forumu gde većinom pišu normalni i razumni ljudi. Koja je poenta :neznam

Što se tiče EU, isto tako je glupo da ubeđujemo jedni druge da li je članstvo dobro ili nije. Ne živimo u istoj državi pa da se svađamo gde je vidimo u doglednoj budućnosti. Hr državljani su izabrali šta žele, to je njihovo pravo.

Srbija polako ali sigurno napreduje ka članstvu, poglavlje po poglavlje, treba napraviti temeljne reforme. Ne valja žuriti, što je brzo to je i kuso. Nadamo se da će i Čačak jednog dana biti prestonica evropske kulture, kao što je Rijeka ovih dana.

Aj ne seri padobranac.
Ja unosim dinamiku i različitost mišljenja u ovaj forum. Neka pati kome smeta.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 16:53 

Eto super, vi srecni u EU, mi srecni izvan EU, sve 5.
Ne mozemi svi biti isti. Vas usrecuje to da budete poput Slovenaca, Slovaka i tako tih EU satelita. Ja bih pao u depresiju da mi ikad budemo u takvoj ulozi. Jebo takav zivot.

Mi smo u EU zato što je većina zemlja Europe tamo i zato što je to mjesto gdje mi prirodno pripadamo. Hrvatska je uvijek bila dio srednjeeuropskog kulturnog kruga i samo smo se tamo vratili nakon nekoliko desetljeća. Svi smo mi sateliti oko neke velike zemlje, samo supersile mogu biti 100% suverene. Europa se danas vrti oko osovine Francuska-Njemačka koje su kamen temeljac nove Europe. Nama je opet nepojmljivo životariti na rubu, u nekom tamo kutu dok su svi drugi za stolom. To je ono što vi želite. Nečete s time ništa postiči, EU vas neće ništa pitati zato što ste premalo tržište i opet ćete se morati prilagođavati njima dok će se Hrvatsku barem nešto pitati. Vi se sami izolirate i radite si štetu. Nitko vas ne tjera da ulazite u NATO, možete vi biti u vojnom savezništvu s Rusima ali nekakva ekonomska suradnja baš i nije najpogodnije. Pogledajte kartu svijeta di se nalazite, niste vi pored Latvije ili Bjelorusije. Što je najsmješnije vi mislite da tom izolacijom pokazujete neku snagu i kao neki suverenizam, pokazujete samo da ste politički nebitni, tvrodoglavi Ruski pijun koju žrtvuje svoju ekonomiju i standard ljudi radi nekog prkosa zbog rata koji se dogodio prije više od 20 godina. Jesu, bombardirali su vas, što sad, ni prvi ni zadnji. Vi ste nas napali i zapalili nam trećinu zemlje pa opet postoji međusobna razmjena i trgovina.
Ovo je čisto neko razmišljanje iz neutralne perspektive, što se tiče Hrvatske nama odgovara da vi nikad ne uđete u EU.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 17:03 

Vujadin je napisao/la:
Nbgd88 je napisao/la:

Aj ne seri padobranac.
Ja unosim dinamiku i različitost mišljenja u ovaj forum. Neka pati kome smeta.

Cccc kakav je to rečnik, tako nikad nećeš ući u modernu Evropu. To ti je minus. Ali imaš plus za dinamiku i različitost. To se traži, samo progresivno!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 17:08 

Diablo je napisao/la:
nema vise sjedenja na 2 stolice... :D

Naravno da ima.
Uvijek je bilo i uvijek ce biti.

Ovisi iz koje perspektive gledas. Ja sam stalnom stolicom smatrao EU dok ti mozda za dvije stolice racunas Rusiju i Kinu il nesto sasvim trece... :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 17:13 

weasel je napisao/la:
Eto super, vi srecni u EU, mi srecni izvan EU, sve 5.
Ne mozemi svi biti isti. Vas usrecuje to da budete poput Slovenaca, Slovaka i tako tih EU satelita. Ja bih pao u depresiju da mi ikad budemo u takvoj ulozi. Jebo takav zivot.

Mi smo u EU zato što je većina zemlja Europe tamo i zato što je to mjesto gdje mi prirodno pripadamo. Hrvatska je uvijek bila dio srednjeeuropskog kulturnog kruga i samo smo se tamo vratili nakon nekoliko desetljeća. Svi smo mi sateliti oko neke velike zemlje, samo supersile mogu biti 100% suverene. Europa se danas vrti oko osovine Francuska-Njemačka koje su kamen temeljac nove Europe. Nama je opet nepojmljivo životariti na rubu, u nekom tamo kutu dok su svi drugi za stolom. To je ono što vi želite. Nečete s time ništa postiči, EU vas neće ništa pitati zato što ste premalo tržište i opet ćete se morati prilagođavati njima dok će se Hrvatsku barem nešto pitati. Vi se sami izolirate i radite si štetu. Nitko vas ne tjera da ulazite u NATO, možete vi biti u vojnom savezništvu s Rusima ali nekakva ekonomska suradnja baš i nije najpogodnije. Pogledajte kartu svijeta di se nalazite, niste vi pored Latvije ili Bjelorusije. Što je najsmješnije vi mislite da tom izolacijom pokazujete neku snagu i kao neki suverenizam, pokazujete samo da ste politički nebitni, tvrodoglavi Ruski pijun koju žrtvuje svoju ekonomiju i standard ljudi radi nekog prkosa zbog rata koji se dogodio prije više od 20 godina. Jesu, bombardirali su vas, što sad, ni prvi ni zadnji. Vi ste nas napali i zapalili nam trećinu zemlje pa opet postoji međusobna razmjena i trgovina.
Ovo je čisto neko razmišljanje iz neutralne perspektive, što se tiče Hrvatske nama odgovara da vi nikad ne uđete u EU.

To je čisto potreba da Srbe ubjeđuješ u svoje stavove jer očigledno ni sam nisi siguran u njih pa bi ti potvrda od Srba pomogla. Ono da mi krenemo vašim putem. To se neće desiti.
Eto vas tamo gdje ste, radite šta hoćete, imate svoju državu i manite se nas. Previše smo i onako živili zajedno i jedne druge u nešto ubjeđivali. Rješavajte se te navike. Da je sreće da se još razdruzimo u BiH, pa da još izmjenite jezik do mjere da se ne razumijemo, bili bi puno srećniji i mi i vi.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 17:25 

To je to. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 17:53 

To je čisto potreba da Srbe ubjeđuješ u svoje stavove jer očigledno ni sam nisi siguran u njih pa bi ti potvrda od Srba pomogla. Ono da mi krenemo vašim putem. To se neće desiti.
Eto vas tamo gdje ste, radite šta hoćete, imate svoju državu i manite se nas. Previše smo i onako živili zajedno i jedne druge u nešto ubjeđivali. Rješavajte se te navike. Da je sreće da se još razdruzimo u BiH, pa da još izmjenite jezik do mjere da se ne razumijemo, bili bi puno srećniji i mi i vi.

Nisi naveo niti jedan argument protiv toga što sam napisao, što samo znači kako podsvjesno znaš da sam u pravu ali vi iz nekog samo vama razloga tjerate inat. Mi ni ne želimo vas na svojem putu što sam bio i napisao. Taj moj komentar je bio iz neke neutralne perspektive. Ako mislite da ćete se usrećiti s Kinom i Rusijom, radite što vas je volja. Meni je smiješno što radite sami protiv sebe i onda su opet drugi krivi kad vam planovi propadnu.
Što se tiče jezika, mi smo samo izbacili na silu uvedene Srbizme, i to je to. Nema neke velike razlike. Uvijek ćemo se na našu (ne)sreću razumjeti zato što živimo blizu i jezici su nam slični.
Hrvatska u EU i NATO integracijama, a Srbija ekonomski i politički izolirana. Nama ne smeta, samo naprijed komšije.
Još kad bi utrpali BiH preko reda u EU i geopolitički je vezali za sebe te stavili vam šengen na Drinu, gdje češ bolje. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 17:59 

Nbgd88 je napisao/la:

Dvije bježanije bi bilo za njega previše. Ovu iz Hrvatske još nije prebolio. Čovjek ima opravdan
strah. Još jedan put bježati bi bio kraj. Zato ovolika frustracija. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:23 

Muslimanski podstanar se javlja, majoriziran u 21. veku poput njegovih predaka bosanskih katolika majoriziranih preko 400 godina.

Pozdrav iz etnički čisto srpskog Zemuna, nekoć punog katolika. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:25 

Vujadin je napisao/la:
Muslimanski podstanar se javlja, majoriziran u 21. veku poput njegovih predaka bosanskih katolika majoriziranih preko 400 godina.

Ne stoji ti nimalo usporedba.
Ali stoji da si ti zauvijek dobio nogu. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:29 

Vujadin je napisao/la:

slika
Jel ti fali? Pogledaj kako lijepo piše na Hrvatskoj latinici. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:29 

novem je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Ja živim na tlu koje nikad do 1918. nije bilo Srbija, a sad je čisto od nesrba. Osećaj je divan i pobednički. :palacgore1
Pogotovo uz prizor praznih i napuštenih katoličkih crkvi.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:31 

Vujadin je napisao/la:
novem je napisao/la:

Ja živim na tlu koje nikad do 1918. nije bilo Srbija, a sad je čisto od nesrba. Osećaj je divan i pobednički. :palacgore1

Ma džaba ti to. Do zadnjeg dana će ti biti u glavi prizor traktorske kolone
kako napuštaš rodni kraj. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:34 

weasel je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

slika
Jel ti fali? Pogledaj kako lijepo piše na Hrvatskoj latinici. :zubati

Nemoj ga slikama dražiti, pobjesniti će. Ma zajebavam se, stavi još koju. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:35 

novem je napisao/la:

Smiješni ste. Službeno vodite pregovore i nikakvih naznaka nema da želite iz toga uzaći.
Jedino vidim da ste prešli u buncanje. Ali dobro, dozvoljeno je. :zubati

Nikakvih naznaka osim sto iz same Eu kazu da od prosirenja nema nista. I sto po svim anketama u Srbiji ima daleko vise onih koji nisu za EU od onih koji jesu. Vlada sluzbeno vodi pregovore za koje se zna da ih nikada nece zavrsiti. E sad sto se buncanja tice toga ima svugde ne samo u Srbiji. Recimo ovi koji veruju da je Hrvatska neki faktor jer je usla u uniju koja se raspada. Ali dobro dozvoljeno je.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:38 

NSOS je napisao/la:
novem je napisao/la:

Smiješni ste. Službeno vodite pregovore i nikakvih naznaka nema da želite iz toga uzaći.
Jedino vidim da ste prešli u buncanje. Ali dobro, dozvoljeno je. :zubati

Nikakvih naznaka osim sto iz same Eu kazu da od prosirenja nema nista. I sto po svim anketama u Srbiji ima daleko vise onih koji nisu za EU od onih koji jesu. Vlada sluzbeno vodi pregovore za koje se zna da ih nikada nece zavrsiti. E sad sto se buncanja tice toga ima svugde ne samo u Srbiji. Recimo ovi koji veruju da je Hrvatska neki faktor jer je usla u uniju koja se raspada. Ali dobro dozvoljeno je.

Ne, nije istina. EU definitvno ima za cilj proširenje na tzv. Zapadni Balkan. To je neupitno.
Sada jeste privremeni zastoj, ali praktički danas je to otklonjeno, jer su kriteriji pooštreni.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:43 

novem je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Ma džaba ti to. Do zadnjeg dana će ti biti u glavi prizor traktorske kolone
kako napuštaš rodni kraj. :biceovodobro

To najbolje znaju stotine tisuća mladih koji napustiše od 2013. Za sva vremena lijepu našu. :sad

Nego kako izdržavaš turski zulum? :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:46 

Kakvo plavetnulo, mirisne livade, čisti zrak..., a crni Vujo umjesto da uživa u rodnoj grudi, on u smrdljivom Zemunu tuguje i "liječi" frustracije na hrvatskom forumu. Drugi put kada tuda prođem, misliti ću ekstra na tebe. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:49 

novem je napisao/la:
Kakvo plavetnulo, mirisne livade, čisti zrak..., a crni Vujo umjesto da uživa u rodnoj grudi, on u smrdljivom Zemunu tuguje i "liječi" frustracije na hrvatskom forumu. Drugi put kada tuda prođem, misliti ću ekstra na tebe. :zubati

Zemun je divan - bez Hrvata, bez Nemaca, bez Mađara.
Prelepo i čisto mesto na Dunavu.

Kako ono - najiztočniji poviestni =))

Vrh

PostPostano: 05 vel 2020, 18:49 

weasel je napisao/la:
Hrvatska u EU i NATO integracijama, a Srbija ekonomski i politički izolirana. Nama ne smeta, samo naprijed komšije.
Još kad bi utrpali BiH preko reda u EU i geopolitički je vezali za sebe te stavili vam šengen na Drinu, gdje češ bolje. :zubati

Sengen koliko znam nemate ni vi. Iz EU izasla druga najvaznija clanica, za NATO Makron kaze da je u stanju mozdane smrti a Tramp napustio zadnji samit i izvredjao ostale zvanicnike. Ne bih se ja na vasem mestu toliko uzdao u njih. Od EU ste dobili masovno iseljavanje i pretvaranje Slavonije u pustos i manje plate nego pre ulaska. A od NATO saveznika zabranu kupovine aviona i pokojeg mrtvog Hrvata u Avganistanu. E sad ako je to vama dobro u redu.
Ne kazem da Srbija prolazi bolje od Hrvatske ali da udje u EU bilo bi joj jos gore. I usput bi morala da se odrekne i Kosova i Metohije i Republike Srpske i Srba u Crnoj Gori kojih je kao sto se vidi mnogo vise nego sto se misli. Jednostavno ne postoji ni jedan razlog zasto da udje. Ekonomija joj se od toga nece popraviti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: pomocnik kuhara i 99 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: