|
|
Stranica: 15/116.
|
[ 2892 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Tuta
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 02 srp 2015, 20:34 |
|
|
yayo je napisao/la: Nije mi jasno kako se Srbija pobrine da ljudi tipa Naser Orić koji su navodno počinili zločine nad Srbima budu uhićeni a Hrvatska ne hebe ni 2% Rasima Delića, Sefera Halilovića i slične. Posebno što Sefer Halilović i dalje prijeti Hrvatima. Slušaj šta ti ja govorim, ne proglašavaj me četnikom, pa ćeš shvatit zašto.
|
|
Vrh |
|
|
kolubara
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 09:19 |
|
|
yayo je napisao/la: kolubara je napisao/la: Navodno počinili zločine?
Hehehe Ništa nije dokazano. Kao ni u procesu Veljku Mariću. Nije za srpske dusmane dokazano. Jer nece.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 11:20 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Radončić je rekao svoje. Propale 4 godine, Komšić je dar sa neba. Citat: Radončić: Riješenje su prijevremeni ili izvanredni izbori Objavljeno 02.07. - 21:20
Radončić: Ne želim biti zakrpa SDA Predsjednik SBB Fahrudin Radončić izjavio je da je izlaz iz aktualne krize vlasti u F BiH u raspisivanju prijevremenih ili izvanrednih izbora, zašto je neophodna izmjena izbornog zakona, koji ne predviđa takvu mogućnost, javlja Hrvatski Medijski Servis.
Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije Radončić je rekao da ne želi ulaziti u koaliciju sa Bakirom Izetbegovićem i, kako je rekao , radikalnim krilom SDA.
– On (Izetbegović, op. hms) zastupa Erdoganom koncept konzervativnog islama, feudalni koncep, on misli da nekoliko bošnjačkih obitelji trebaju vladati ovom zemljom. Oni su lažno obećali 100. 000 radnih mjesta. Bakir Izetbegović i SDA su na vlasti 25 godina, doveli su ovu zemlju dotle da nas je i Albanija pretekla na europskom putu. Naš koncept je prozapadni koncept s tradicionalnim islamom, i zašto bi ja sada bio zakrpa takvoj, sada podijeljenoj, SDA kao što su to bili S BiH, SDP, DF, kazao je Radončić.
On je rekao da bi s obzirom da se SDA podijelila, da se pokrene pitanje povjerenja pala ne samo Federalna vlada već i Vijeće ministara BiH.
Na upit bi li prihvatio ući u vlast da mu se ponudi mjesto državnog premijera Radončić je odgovorio ” ne bih”, a na upit što bi poručio predsjedatelju Vijeća ministara Denisu Zvizdiću odgovorio je: “Da podnese ostavku”.
Radončić je rekao i da ga je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pitao bi li ušao u vlast, na što je on kratko rekao da ne bi.-Poslije smo za radnim ručkom razgovarali o drugim temama.
-Gospodin Čović je dobio nadpolovičnu podršku hrvatskog korpusa i njemu ne treba partner, treba SDA, ali gospodin Čović ne može meni nuditi koaliciju sa SDA umjesto SDA, kazao je Radončić.
Na pitanje tko bi onda njegovom SBB-u mogao biti koalicijski partner kazao je: reformsko krilo SDA, DF i SDP bez Lagumdžije.
Lider SBB-a rekao je i da u Federalnom parlamentu njegova stranka neće podržati prijedlog zakona o radu./HMS/
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
chubura
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 14:14 |
|
|
Juče je bila vest da su još 4 poslanika SDA u drzavnom parlamentu otkazali poslušnost Bakiru i stranci.BBC,znaš li nešto o tome?
|
|
Vrh |
|
|
Amidza
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 14:52 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 16:40 Postovi: 3294 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
Spekulacije. Radoncic se razigrao kao Ronaldino birvaktile, a da za to realno nema pokrica. Kurcenje bez pokrica. Kao sto sam rekao prije, pokazao je svoje pravo lice i svoju prljavu antibosnjacku agendu. Ljudi su ga prokuzili, pogotovo nakon lizanja s onom nakazom kebom i postupanja u toku proslogodisnjih poplava. Tiraz mu je ogromno pao.
Radoncic je Frankenstein, produkt SDA koji je se oteo kontroli i okrenuo se protiv svog stvoritelja. Sada pljuje po SDA, a da nije bilo SDA on bi jos uvijek kuhao kahvu i raznosio istu po stranackim centalama.
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 17:23 |
|
|
chubura je napisao/la: Juče je bila vest da su još 4 poslanika SDA u drzavnom parlamentu otkazali poslušnost Bakiru i stranci.BBC,znaš li nešto o tome? Me znam a i ne zanima me. Sve je to isti ***. Husein ili Džemal.
|
|
Vrh |
|
|
Amidza
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 17:28 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 16:40 Postovi: 3294 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
Ne zanima te, ali malo sutra... Da te ne zanima ne bi posvetio 50.000 forumskog opusa jednom narodu.
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
Vrh |
|
|
chubura
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 21:48 |
|
|
25 muslimanskih poslanika iz PS BiH samoinicijativno je uputilo generalnom sekretaru UN pismo u kome navode da PS BIH podrzava britansku rezoluciju o Srebrenici.PS BiH nikada nije donela odluku o tome i BiH nema jedinstven stav o ovome.Dakle,oni se nisu obratili u svoje lično ime već su naveli da je to stav PS BiH.Ovo je teško krivično delo,falsifikovanje i napad na ustavni poredak BiH,najveći od rata pa na ovamo,teško kršenje dejt.sporazuma.Ovo je izazvalo zestoku reakciju SDS,NDP,PDP,posebno Ivanića i Bosića.Sutra će Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova Bih Igor Crnadak obavestiti gen.sekretara UN da je ovo falsifikat i privatna inicijativa muslimanskih poslanika.Ivanić i Bosić traze od tuzilaštva i suda da reaguje.Kakve budaletine,ništa nisu ovim postigli,a okrenuli su protiv sebe,SDS,PDP,NDP.Još jedan autogol.Uz raskol u SDA ovo bi mogao biti i kraj koalicije na nivou BiH. http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=157644
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 22:04 |
|
|
chubura je napisao/la: Juče je bila vest da su još 4 poslanika SDA u drzavnom parlamentu otkazali poslušnost Bakiru i stranci.BBC,znaš li nešto o tome? Sviđa mi se ova pobuna unutar SDA. Zabavno je gledati sav taj kaos unutar SDA.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 22:07 |
|
|
Treba to početi preko suda raditi. Pa neka se češkaju kasnije.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 22:08 |
|
|
yayo je napisao/la: chubura je napisao/la: Juče je bila vest da su još 4 poslanika SDA u drzavnom parlamentu otkazali poslušnost Bakiru i stranci.BBC,znaš li nešto o tome? Sviđa mi se ova pobuna unutar SDA. Zabavno je gledati sav taj kaos unutar SDA. A zašto ti je zabavno? Pukne li SDA, pukli smo svi. Onda ne ćeš moć ni jednomjesečnu, a kamo li 4-godišnju koaliciju sklepat. Pukne li SDA ima da se svi selimo iz ove države.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 22:10 |
|
|
Citat: Poslanici iz FBiH se lažno predstavili Ban Ki Munu
Pismo koje je potpisalo 25, uglavnom bošnjačkih poslanika iz Federacije,a upućeno je Ban Ki Munu, generalnom sekretaru UN-a, a u kojem se podržava britanska Rezolucija o Srebrenici, izazvalo je oštru rekaciju srpskih predstavnika. Ukazuju na očiglednu zloupotrebu Predstavničkog doma i njegovog memoranduma. Stigao je i zahtjev, da Tužilaštvo BiH ispita ima li u u ovom postupku i elemenata krivičnog djela.
Poslanik NDP-a Momčilo Novaković pozvao je poslanike SNSD-a i SDS-a da Savjetu bezbjednosti pošalju i potpišu pismo u kojem će se demantovati navodi bošnjačkih partija. Na prvoj narednoj sjednici tražiće i formiranje anketne komisije da se vidi šta se desilo. Novaković će od klubova SDS-a i SNSD-a tražiti da se sutra u Bratuncu potpiše pismo srpskih poslanika koje će takođe biti upućeno Savjetu bezbjednosti.
Posebno je problematično, kaže Novaković, što je svoj potpis na nikad usvojene zaključke u Predstavničkom domu stavio njegov predsjedavajući Šefik Džaferović. Na to upozoravaju i iz SNSD-a koji do sada nisu imali podršku ostalih partija iz Srpske za smjenu Džaferovića.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić je sa uputio pismo Predsjedništvu i ministru inostranih poslova BiH u kojem zahtijeva da se Savjet bezbjednosti UN-a i Ban Ki Mun diplomatskim putem obavijeste da je riječ o ličnom stavu 25 poslanika koji su zloupotrijebili memorandum sa grbom parlamenta BiH. Osim obavještavanja Savjeta bezbjednosti diplomatskim putem, Bosić je zatražio i izvještaj o slanju pisma od službi bh parlamenta.
Ivanić: Obavijestiti SB o zloupotrebi
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će on ili ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obavijestiti Savjet bezbjednosti UN o zloupotrebi Predstavničkog doma PS BiH.
- Dobio sam danas pismo zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića u kojem me upozorava u vezi sa ovim pitanjem. Ovo je stvarno prešlo sve mjere, oni nisu u svoje ime poslali pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, te je ovo lažno predstavljanje - rekao je Ivanić novinarima.
On je ocijenio da je strašna zloupotreba i krivično djelo to "što su se drznuli da pišu u ime Predstavničkog doma".
- Ko ima pravo da govori ako odluka nije donesena na takav način. To će imati vrlo negativne posljedice - dodao je on.
Komentarišući otvoreno pismo koje mu je danas poslao poslanik u Predstavničkom domu Denis Bećirović u kojem se navodi da Ivanić želi da "uskrati i zabrani da predstavnici građana u drugim organima BiH iznose svoje stavove", Ivanić je rekao da ne poznaje Bećirovića i da "nema namjeru da sa irelevantnim i ekstremistima razgovara".
On je napomenuo da BiH ne može nastupiti pred Savjetom bezbjednosti UN kada se bude razmatrala rezolucija o Srebrenici, jer nema jedinstvenog stava.
Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH ocjenjuje pismo skandaloznim s obzirom na činjenicu da u njegovom sadržaju stoji nešto što ne odgovara ukupnom stanju u BiH.
"Koriste se lažima, podvalama, potpuno svojstveno određenim politikama Bošnjaka, ne naravno svih, nego onih koji se bave politikama i na nama jeste da tražimo odgovore na tako nešto", zaključuje Košarac.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 22:22 |
|
|
Muslimani prave sprdnju od države. I ne vide nikakve poveznice sa svim sranjem u kojem se država nalazi. Ovo je samo mali primjer, ostali su kršenje odluka Ustavnog suda. Tu su rekorderi.
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 03 srp 2015, 22:26 |
|
|
Tuta je napisao/la: yayo je napisao/la: Sviđa mi se ova pobuna unutar SDA. Zabavno je gledati sav taj kaos unutar SDA. A zašto ti je zabavno? Pukne li SDA, pukli smo svi. Onda ne ćeš moć ni jednomjesečnu, a kamo li 4-godišnju koaliciju sklepat. Pukne li SDA ima da se svi selimo iz ove države. Ma znam dobro da ako SDA pukne da smo svi u k*rcu ali mi je jednostavno zabavno gledat **** kako se glupiraju.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 09 srp 2015, 13:30 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5903 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Citat: 12:15 Skupština TK prihvatila ostavku premijera Gutića čime je pala kompletna Vlada TK.
Isti sastav Skupštine zakazao je novu sjednicu Skupštine TK na kojoj će kako kažu imenovati novi sastav Vlade TK.
10:11 Nakon samo pola godine što je proveo u mandatu premijera Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je podnio ostavku, javlja BHT1. Član stranke SDA, i bivši ministar MUP-a TK, također je obnašao i dužnost zapovjednika policijske stanice u Banovićiima
Trenutno je u Skupštini TK pauza nakon koje bi se trebalo nastaviti zasijedanje. Prihvaćanjem ostavke kantonalnog premijera prestaje mandat Vladi TK
- Točno je da sam podnio ostavku na mjesto premijera Vlade TK još prije dva dana u Skupštini TK, danas sam to i službeno potvrdio.
Razlog zbog kojeg sam podnio ostavku jest sporost procesa u radu Vlade TK, kao i jedan dio ministara koji nisu ispunjavali svoje obveze koje su bile postavljene pred njih. Mislim da reforme u Vladi TK trebaju ići dosta brže - kazao je Bego Gutić za Avaz. http://www.avaz.ba/clanak/186137/pala-vlada-premijer-tuzlanskog-kantona-bego-gutic-podnio-ostavku#sthash.8L0UWUUQ.dpuf
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 09 srp 2015, 13:42 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5903 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Nicholas Hill poznat kao "Debil". Citat: Blog zamjenika veleposlanice SAD u BiH
Hill pisao o tvrdolinijašima SDA, njihovom utjecaju na Tužilaštvo BiH, Dodiku koji je spreman na bijeg i HDZ-u
Objavljeno: 09. 07. 2015 - 07:40 Novosti » Pogledi AAATimesArial 0 Google +1 Hill pisao o tvrdolinijašima SDA, njihovom utjecaju na Tužilaštvo BiH, Dodiku koji je spreman na bijeg i HDZ-u (Hill: SDA ima najveću odgovornost)
Zamjenik ambasadorice SAD-a u BiH Nicholas Hill objavio je na blogu novi komentar i svoje viđenje situacije u BiH. Prenosimo ga u cjelosti:
"Ovo su ozbiljna vremena za Bosnu i Hercegovinu i, ustvari, za cijeli region, i teško vrijeme za mene jer odlazim iz Ambasade nakon tri godine. Iskreno sam govorio o situaciji ovdje za vrijeme mog mandata i tako ću uraditi i ovdje. Ne mogu reći da je zemlja značajno napredovala na putu reformi u protekle tri godine, ali uslovi za postizanje napretka i dalje postoje. Fokus treba biti na unapređenju ekonomije i otvaranju radnih mjesta, te smanjivanju mogućnosti za političke stranke da koriste državna preduzeća kao sredstva za nagrađivanje sljedbenika i izvlačenje gotovine iz njih. Unapređenje klime za investiranje i uvođenje većeg stepena političke i ekonomske transparentnosti ključni su za budućnost ove zemlje. Pošto ove vrste reformi nisu popularne kod aktuelnih političkih stranaka, sporo se dolazi do konsenzusa o stvarnim reformama. Nažalost, etničke politike – koje zajedno sa korupcijom čine dvije strane iste medalje – i dalje muče one koji žele da ova zemlja uđe u 21. stoljeće. Mada gospodin Dodik to može tako shvatiti, ja ne govorim samo o mahinacijama predsjednika Republike Srpske kada osuđujem etničke politike.
Da bi ova zemlja napredovala u budućnosti, tri najveće stranke koje predstavljaju tri konstitutivna naroda – SDA, HDZ i SNSD – ne moraju odustajati od etničkih pitanja, ali ih moraju ostaviti po strani kako bi se posvetile hitnom rješavanju ekonomskih problema koji uništavaju živote građana. SDA je trenutno najveća stranka koja predstavlja najveću etničku skupinu i u tom smislu možda ima najveću odgovornost da prigrli više BiH-orijentiranu, a manje bošnjačko-orijentiranu platformu za napredak. Bilo istina ili ne, posmatrači, od kojih su mnogi Bošnjaci, kažu mi da je SDA trenutno čvrsto pod kontrolom stare garde koja želi promovirati uskogrudniju, tvrdolinijašku agendu. Možda pretjerujem, jer je na neki način stranački predsjednik Izetbegović pokazao velikodušnost prilikom uspostave koalicije sa srpskim, a posebno sa hrvatskim partnerima, ali demografija zemlje nalaže da SDA bude inkluzivnija i da stalno uvažava multietničku realnost zemlje. Da li je to opravdano ili ne, da li je to rezultat besmislene političke manipulacije, oni koji nisu Bošnjaci postaju nervozni kada govore o budućnosti u državi u kojoj su u manjini.
Ima primjera kada bi SDA mogla pokazati veću privrženost multietničkoj državi na mnogo konkretniji način. Uzmimo u obzir besmislena prepucavanja koja su uslijedila nakon hapšenja Nasera Orića u Švicarskoj. Orić je izručen BiH i treba biti procesuiran u potpunosti u skladu sa zakonom. Da bi trajno učvrstilo reputaciju vjerodostojne institucije, državno tužilaštvo pod vođstvom glavnog tužioca za kojeg se uveliko smatra da je pod ozbiljnim uticajem bošnjačkih političkih snaga, treba revnosno raditi na detaljnom sagledavanju svih dokaza i njihovom predstavljanju sudu. Ako Orić bude proglašen krivim, ništa ne bi više učvrstilo kredibilitet državnih institucija od njegovog slanja u zatvor. Također ima pritužbi da u Tužilaštvu radi previše slijepih sljedbenika SDA. Bilo da je to istina ili ne, SDA mora voditi računa o percepciji javnosti i raditi na tome da se ona izmijeni. Slično tome, u dogovorima o podjeli vlasti, SDA ima vodeću ulogu u odabiru novog direktora OSA-e. Pozicija direktora obavještajne službe je iznimno osjetljivo pitanje za sve građane ove zemlje i SDA ne bi trebala nastojati na tu poziciju postaviti nekoga ko će ovu instituciju pretvoriti u instrument stranke.
Potreba za širim konsenzusom
Prije desetak godina sam službovao u Zagrebu i bio zapanjen dvostranačkom podrškom za evro-atlantsku agendu, uključujući podršku tadašnjeg premijera Ivice Račana i lidera opozicije Ive Sanadera. Široki konsenzus političkih stranaka bio je od ključne važnosti za brzi napredak Hrvatske, prvo prema NATO savezu, a potom i članstvu u Evropskoj Uniji. Ovo spominjem samo zato jer se radi o nevjerovatnom kontrastu u poređenju sa politikom Hrvata u BiH danas koja ima tendenciju da bude samosažaljevajuća i nekonstruktivna. I dok Hrvatima prijeko treba zaposlenje i ekonomske mogućnosti, dominantno političko rukovodstvo HDZ-a jedva da se kreće, stalno vrteći priču o “nejednakosti Hrvata” i kako je treba riješiti reformom izbornog zakona. Reforma izbornog zakona jeste važna i ona se mora svakako rješavati u ovoj zemlji da bi ušla u EU, ali ta reforma ne mora potrošiti sav kisik u prostoriji i onemogućiti aktivnosti na mnogo urgentnijim ekonomskim reformama koje su ovoj zemlji potrebne.
Stranački lider i član Predsjedništva Čović je uporan u sklapanju dogovora, ali je previše distanciran od najnovijih ekonomskih reformskih aktivnosti. Jedini ekonomski prioritet kojem je stranka posvetila pažnju nakon izbora je imenovanje stranačkih ljudi u unosne odbore državnih preduzeća. A nezainteresiranost koju pokazuje prema reformskoj agendi doprinosi jedino ugrožavanju položaja Hrvata u BiH. Hrvati, koji gotovo svi imaju pasoše EU, u potrazi sa poslom odlaze u druge dijelove Evrope. Obitelji su razdvojene po generacijskim linijama. U poređenju s brojem Hrvata, oni imaju ogroman politički uticaj. Imaju i ogromne ekonomske prednosti s obzirom na blizinu profitabilnih primorskih turističkih mjesta, pa ipak narativ koji posljednjih godina rabi HDZ je uvelike negativan i rigidan. To se mora promijeniti ili će vodstvo HDZ-a riješiti “hrvatsko pitanje” drugim sredstvima. Hrvati će odlaziti iz ove zemlje i jedino pitanje će biti ko će otići posljednji da pogasi svjetla u Hercegovini.
Jednom nogom na aerodromskoj pisti
Na reformskom putu zemlje najveća prepreka je trenutno u Republici Srpskoj, gdje predsjednik Milorad već godinama igra ulogu koju je teško shvatiti. Bio sam predodređen da budem naklonjen Dodiku. Prvi put sam prisustvovao razgovorima o njemu na sastanku u Belom Dvoru u Beogradu, kada je tadašnji američki izaslanik za Balkan razgovarao sa Slobodanom Miloševićem o provedbi Dejtonskog sporazuma. Na svaki pomen Dodikovog imena, srbijanski moćnik bi napravio podrugljivu grimasu, a moje poštovanje prema tada mladom SNSD lideru je raslo. O Dodiku, navodnom ratnom šverceru, pričalo se da se slaže sa svima, a u doba kada su etničke tenzije bile na vrhuncu on je bio spas i lijek. Rečeno mi je da se neki Bošnjaci kunu da im je njegova intervencija spasila živote. Ali, nažalost, švercerski instinkt je prevladao. Rukovođenje je postalo stalna trka za ličnu finansijsku dobit. Smjenjivale su se priče o korupciji i kroz tu prizmu njegovo je ponašanje postajalo sve lakše za shvatiti i predvidjeti. Zapravo, prelako za predvidjeti.
I baš kao što je Milošević na pola karijere od socijalističkog apartčika postao nacionalistički huškač zarad konsolidacije sopstvene moći, Dodik je uradio isto – postajao je sve vatreniji u svojoj retorici dok je korupcija rasla, a ekonomija klizila u ambis. Stopa od 25% nezaposlenosti, 60% nezaposlenosti među mladima, pajdaški ugovori o izgradnji, Bobar banka – ne postoji niti jedna priča o lošem upravljanju sa koje se pažnja ne odvlači ksenofobičnom tiradom ili imenovanjem škole po Radovanu Karadžiću. Kako javnost sve više uviđa da je ova retorika neautentična, Dodik postaje nervozniji. Predlaže referendum o pravosuđu? Predvidivost njegovog ishoda je stopostotna, kao i njegova nezakonitost. Predsjednik RS želi da se održi na vlasti. Želi da živi u svijetu u kojem je on taj koji kontroliše sudove, sudije, tužioce, policiju, revizore banaka...pretpostavljam i revizore Integral inžinjeringa. Da kojim slučajem njegova zapaljiva retorika ponovo izazove izazove požar u zemlji, predsjednik Republike Srpske već je jednom nogom na aerodromskoj pisti u Banjaluci. Već sutra će možda piti kaficu sa Mirom i Markom i pričati o „papcima“ koje su ostavili na cjedilu. Nemojte se zavaravati: nacionalisti motivirani pohlepom mogu biti izuzetno opasni po narod kojeg tvrde da štite.
Rođen sam u Beogradu i proveo sam više od 12 godina života u ovom regionu i jako mi je stalo do njegove budućnosti. Nikada nisam imao tako sjajne lokalne kolege kao što sam imao ovdje, bez obzira da li su iz Beograda ili Banja Luke, Sarajeva ili Zagreba. Upoznao sam veliki broj studenata u regionu zahvaljujući svojoj supruzi koja je univerzitetski profesor jezika. Svi su oni pametni i domišljati i uglavnom bez predrasuda. Ulice su sigurne, a ljudi iskreni. Kulturu korupcije je, nažalost, nametnula politička elita. Ali, sposobnost političke elite da manipuliše javnim mnenjem koristeći etničku retoriku kao mamac postepeno slabi. To danas možemo vidjeti u Banjaluci. To smo vidjeli nakon poplava prošle godine. Zato sam malo veći optimista danas nego kada sam stigao. Zato ova zemlja jednog dana može biti energična ekonomska sila, njene planine raj za turiste, a njeni gradovi centri za proizvodnju softwarea. Prije toga, međutim, puno posla treba uraditi", napisao je Hill. http://www.avaz.ba/clanak/186044/hill-pisao-o-tvrdolinijasima-sda-njihovom-utjecaju-na-tuzilastvo-bih-dodiku-koji-je-spreman-na-bijeg-i-hdz-u#sthash.7uazVNES.dpufDakle, Dragan Čović dobro radi svoj posao. Good to know. Thanks, Nick. Bye, bye.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 09 srp 2015, 14:09 |
|
|
Jebote, ovaj je gori od svih muslimanskih tvrdolinijaša... tako je to kad sarađuješ sa sarajevskim AID-NVO građanistima.
Čuj Izetbegović pokazao velikodušnost!
Čuj Hrvati imaju previše uticaja s obzirom koliko ih je... mada se s tim slaže i dio Srba koji vas ne voli gledat po zajedničkim institucijama :)
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 09 srp 2015, 16:54 |
|
|
Rednneck Hill, podudlaj ga lagano. I čuo sam da traže posrednike između shia i sunni muslimana. Radno mjesto zagarantirano do mirovine, čak se i djeci može ostaviti, Perspektivan posao i ne sumnjamo da će Hill znati dati sve od sebe da izmiri te islamske sekte i sačuva cjelovit i multi-kulturalan Iraq.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 27 srp 2015, 09:17 |
|
|
Jedna od rijetkih vijesti sa Klixa koja nema veze sa đenosajdom i ratom. Heroj Damir Kavgić: Nešto me vuklo nesretnoj djevojčici Samiri kada su se sve nade ugasileDamir Kavgić, obični čovjek kojega je duboko dotakla priča o izgubljenoj djevojčici iz Rašljana, heroj je koji je sedam dana od njenog nestanka pronašao nestalu Samiru Alić i to baš u trenutku kada su sve nade u njen pronalazak ugasile.gospodin Damir Nakon potrage za nestalom petogodišnjakinjom koja je trajala sedam dana i sedam noći, odlučeno je da će potraga biti obustavljena.
No, Damiru Kavgiću, dobrom čovjeku iz Gornjeg Srebrenika, priča o malenoj Samiri nije dala mira. Pogledavao je zajedno sa svojom suprugom na svoju petogodišnju kćerku i samo mislio o izgubljenom djetetu. U petak je sam krenuo u potragu. "Srce me je vuklo toj djevojčici i svaku noć smo od Samirinog nestanka moja supruga i ja o njoj razgovarali. Svake noći smo se pitali da li je živa, gdje je i kako li je sama i izgubljena u divljini. Duboko nas je to diralo. Tako sam ja i odlučio da je pođem tražiti, bio mi je dovoljan samo pogled na moju djevojčicu", priča Kavgić za Klix.ba. Djevojčica u džungli
Nakon što je Samirin brat Elvedin pronađen sam, iako su zajedno nestali, nešto ga je, priča Kavgić, vuklo njoj. "Pokušao sam u selu u kojem živim organizovati potragu no niko se nije htio priključiti. Taj dan su rekli da se djevojčica više neće tražiti. No, mene je nešto vodilo njoj i odlučio sam da idem u šumu. Poveo sam svog tirnaestrogodišnjeg sina i prijatelja i krenuli smo na Majevicu", pojašnjava Damir.
Kako je istakao, uputili su se prema obližnjoj klisuri i rijeci Bistrici. Hodali su sat vremena i uzvikivali smo Samirino ime nadajući se da ćemo čuti odgovor.
"Išli smo rijekom 100 metara i nismo mogli dalje jer je neko drveće upalo u vodu. Tako smo krenuli desno uz planinu. To je džungla, vikali smo, a kada nismo čuli odgovor odlučili smo da malo sjednemo i da se odmorimo. Kroz pet minuta čuli smo slabašan glasić, bilo je to kao oglašavanje malog janjeta. Shvatili smo da se radi o dječijem glasu", ispričao je Damir.
Poljubio sam je i potrčao koliko me noge nose
Podijelili su se. Damir je otišao uz potok a njegov sin i prijatelj niz potok. Na udaljenosti od oko 30 metara Damir je ugledao djevojčicu. "Glava joj je bila među koljenima, bila je bez odjeće, u nekoj polu komi, navalile su muhe na nju, imala je otvorene rane i već su crvi bili na njoj. Uspjela je podići glavu i pogledati me. Uhvatila me je panika ali polako sam je uzeo i rekao sam joj: "Dođi da te čiko vodi mami i babi." "Zagrlila me je, imala je još malo snage u ručicama i kao da je mamu dozivala. Poljubio sam je u obraz i potrčao koliko me noge nose", dodao je. Žurio je, kako dalje priča, da izađe na vrh planine kako bi uhvatili signal i mogli pozvati Hitnu pomoć i policiju. Penjali su se najbrže što su mogli, kao bez duše.
Ona će živjeti
"Trčao sam koliko sam mogao, samo sam molio boga da stignem djevojčicu spasiti. Molio sam se Bogu i govorio da mene uzme ali da nju poživi. Kad smo izašli gore pozvao sam policiju i Dom zdravlja Srebrenik. Pomoć je stigla u roku od sedam minuta. Tada sam se onesvijestio od iscrpljenosti, stresa, i ja sam dehidrirao. Međutim, samo je važno da će djevojčica preživjeti, ona će živjeti“, kazao nam je Damir.
Nakon svega posjetio je i Samirine roditelje ali oni jednostavno nisu mogli vjerovati da im je kćer pronađena. "Morao sam im pokazati ličnu kartu kako bi vjerovali da sam to ja i da sam našao njihovu djevojčicu", kazao nam je Damir. Ističe on da je sigurno da Samira još jedan dan ne bi preživjela u divljini naročito zbog činjenice da je upala u korioto iz kojeg sama nije mogla izaći.
Podsjećamo Elvedin i Samira Alić nestali su prošloga petka 17. 07. kada su navodno, pod izgovorom da se idu kupati u obližnjoj rijeci otišli od kuće. Tada im se zagubio svaki trag. Elvedin je pronađen u teškom stanju i polu nag pet dana kasnije dok je djevojčica pronađena prije dva dana. Pukom srećom su ostali u životu naročito imajući u vidu da su proteklih dana bile velike vrućine u našoj zemlji ali i da je Elvedin dijete sa posebnim potrebama.http://www.klix.ba/vijesti/bih/heroj-da ... /150726047Duboko poštovanje, gospodine Damire.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 30 srp 2015, 13:29 |
|
|
"12:20 - Radnici su federalnom premijeru Fadilu Novaliću dali pola sata roka da im se obrati inače će, kako su kazali, "stvari preuzeti u svoje ruke"."
A šta je u 12:50? Radnici uzeli *** i počeli drkat.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 30 srp 2015, 13:39 |
|
|
Tuta je napisao/la: "12:20 - Radnici su federalnom premijeru Fadilu Novaliću dali pola sata roka da im se obrati inače će, kako su kazali, "stvari preuzeti u svoje ruke"."
A šta je u 12:50? Radnici uzeli *** i počeli drkat. Kakvo je ovo izražavanje?Nemoj to radiš.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 30 srp 2015, 14:08 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Tuta je napisao/la: "12:20 - Radnici su federalnom premijeru Fadilu Novaliću dali pola sata roka da im se obrati inače će, kako su kazali, "stvari preuzeti u svoje ruke"."
A šta je u 12:50? Radnici uzeli *** i počeli drkat. Kakvo je ovo izražavanje?Nemoj to radiš. Htjedoh reć, tresla se brda - rodio se miš.
|
|
Vrh |
|
|
master_mind_
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 30 srp 2015, 14:25 |
|
|
Jeli ovo novo bošnjačko proljeće?
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 14 kol 2015, 23:57 |
|
|
Citat: B – SDA Ukoliko im Izetbegović ne udovolji najavili formiranje “Bolje SDA” Objavljeno 14.08. - 16:00
Zastupnici SDA koji su otkazali poslušnosti Izetbegoviću Reformska struja SDA okupljena oko zastupnika u Parlamentu BiH Sadika Ahmetovića, Salke Sokolovića, Senada Šepića i Šemsudina Mehmedovića uputit će sljedeći tjedan finalnu verziju dokumenta na adresu rukovodstva SDA, a u kojem će tražiti smjene, u prvom redu potpredsjednika stranke Asima Sarajlića, saznaje Dnevni avaz.
Podsjetimo, zbog neslaganja s politikom kojom rukovodi predsjednik SDA Bakira Izetbegović, ova četvorka je prije tri mjeseca otkazala poslušnost rukovodstvu stranke, najavivši formiranje nove “Bolje SDA” ukoliko se ne uvaže njihovi zahtjevi.
Jedan dio dokumenta, objavile su prije nekoliko dana banjalučke “Nezavisne novine”, a Ahmetović i Šepić su potvrdili da je ovo tek početak njihove borbe, dok je Mehmedović na drušvenim, mrežama također najavio dolazak “bolje SDA”.
U dokumentu je navedeno da „zbog primitivnog čina prema Ahmetoviću, kojeg je davio u Parlamentu BiH, Sarajlić ne zaslužuje da bude na čelu Kluba, niti u vrhu stranke, te da predstavnici SDA moraju položiti račun za poslove koje rade.
Istaknuto je da je u dokumentu dan ultimatum Izetbegoviću da zahtijevi moraju biti ispunjeni do lokalnih izbora ili će oni krenuti svojim putem. U jednom dijelu dokumenta navodi se da se SDA mora promijeniti nabolje, odnosno početi istinski boriti protiv nepotizma, jer je, prema Ahmetoviću, Sokoloviću, Šepiću i Mehmedoviću, neprihvatljiv dosadašnji način “kontrole resursa i institucija, pravljenja policijske države, kao i ustrojavanja SDA na sarajevsko-familijarnim osnovama”.
Bakir Izetbegović odgovorio je jučer na novinarski upit o tome šta misli o formiranju “Bolje SDA”.
– Ne bih rekao da će doći do toga, ako se tu misli na neke nezadovoljne bivše potpredsjednike SDA koji su u Državnom parlamentu. To su zreli ljudi. Ako bude tog nekog njihovog pisma ja ću se očitovati – kazao je on./HMS/
|
|
Vrh |
|
|
Forumašš
|
Naslov: Re: FBiH: Vijesti i politika Postano: 15 kol 2015, 00:02 |
|
|
Ako se formira B - SDA to će dovesti do podijeljenosti bošnjačkih kandidata na dvije konzervativne opcije u miješanim općinama. Prilika da Hrvati počnu vraćati srednju Bosnu. S druge strane formiranje vlasti bi bilo teško.
_________________ Giggity giggity goo!
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|