|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 32 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
potocnj
|
Naslov: Re: HB Stranka za izbore u Republici Hrvatskoj Postano: 05 vel 2024, 13:10 |
|
|
laganini je napisao/la: …za one koji nisu upoznati vrime radnje 2010-ta.. “Nikad nećemo dignuti ruke za promjenu Ustava, koji su doduše nužne za ulazak u Uniju, ako HDZ ne pristane na naš način glasovanja dijaspore”, rekao je ovih dana viđeniji esdepeovac u saborskim kualoarima nadmoćno se očekujući da “Kosor nema izbora jer će za neuspjeh”. pred Bruxellesom ona snositi krivnju“. Realno je bilo da se mora utanačiti broj zastupnika iz dijaspore, da nemože biti lutajući, kao do tada, a i da ne može biti 12 kao u jednoj izbornoj jedinici u Hrvatskoj. Međutim, moglo se pregovarati da taj broj bude recimo 5 zastupnika, a ne njih samo tri. Ispostavilo se poslije da je tvoja voljena premijerka mrzila hrvate iz BiH, samo to još nije javno obznanjivala i zato je cijela dijaspora svedena na tri slova. A i ta tri su tiši u Saboru od muhe na zidu.
_________________ Zabraniti vehabizam. Zabraniti SDA.
|
|
Vrh |
|
|
zet
|
Naslov: Re: HB Stranka za izbore u Republici Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 15:59 |
|
|
Procitao sam ovdje neke komentare o tome kako se cini da narod u matici ponekad nema sluha za Hrvate u BiH, kako su mediji povrsni i bave se tricarijama umjesto relevantim temama. Ja se s time slazem ali to nema veze s Hrvatima u Bosni, jer isto vrijedi i za Hrvate u Podravini naprimjer. Jednostavno je, mediji su se na svim razinama srozali. Postavli su povrsni i nefokusirani, to vrijedi i za portale i za televizije i sve ostalo.
Posljedica toga je i da su ljudi povrsni i nefokusirani. Evo, ovih dana svi mediji kao papagaji prenose identicne vijesti o Turudicu. Svi se bave time, svima je to odjednom bitno i nista drugo nije bitno. Prosli tjedan je bio Habijan i njegovo seskualno opredjeljenje, za tjedan dana ce biti nesto sasvim drugo. Na ljeto ce biti broj nocenja i automobila kroz Lucko itd. Dakle, vecinom bezvezarije. Pa mi danas na HRTu imamo prakticki jednu jedinu emisiju koja pokrece teme za raspravu (Otvoreno) i koja traje jedva 40 minuta. Ta emisija 2-3 puta godisnje prica o zdravstvu, 2-3 puta o Hrvatima u BiH, 3-4 puta o gospodarstvu...ali sve je to povrsno i kratko. Bezveze.
Da se vratim na temu. Ne znam treba li osnovati HB stranku u Hrvatskoj - to ostavljam drugima da prosude. Ja sam rodjen i odrastao u Hrvatskoj, u Zagrebu, i ne vucem korijene iz BiH, barem koliko znam. Ali u mjedjuvremenu sam ju upozano, posebice zapadnu Hercegovinu i - zavolio. Svidjaju mi se ljudi, nacin kako razgovaraju i izgovaraju, obozavam hranu i kvalitetu iste, obozavam klimu, sunce kojeg ima napretek, plavo nebo nakon bure, vino, sir. Priroda je prekrasna u cijeloj BiH, ne samo Hercegovini. Takvu geografiju i raznolikost npr. zemlje Beneluksa mogu samo sanjati. U medjuvremenu sam upoznao i povijest toga kraja, i to mi je odgovorilo na neka pitanja i objasnilo neke "stereotipe". Taj kraj je bio zapostavljan sistematski toliko dugo vremena. Zato ljudi tamo i jesu zilavi i pomalo grubi prema van. Suti, radi, i moli, jer nema druge pomoci, nema drzave ili sistema koji je iza tebe.
E pa, ja zelim reci da sam uz vas i da cu uvijek biti na vasoj strani. Niste bez podrske, nemojte to nikada misliti. I nisam jedini koji tako razmislja. Moj plan je kroz neko vrijeme doci zivjeti u Hercegovinu, vidim gomilu prednosti zivota "dolje". Kad dodje vrijeme, nadam se da ce se plan ostvariti...
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: HB Stranka za izbore u Republici Hrvatskoj Postano: 07 vel 2024, 16:09 |
|
|
Trebalo bi imati iste hrvatske stranke na prostoru RH i HB.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
Salivator
|
Naslov: Re: HB Stranka za izbore u Republici Hrvatskoj Postano: 08 vel 2024, 09:47 |
|
|
zet je napisao/la: Procitao sam ovdje neke komentare o tome kako se cini da narod u matici ponekad nema sluha za Hrvate u BiH, kako su mediji povrsni i bave se tricarijama umjesto relevantim temama. Ja se s time slazem ali to nema veze s Hrvatima u Bosni, jer isto vrijedi i za Hrvate u Podravini naprimjer. Jednostavno je, mediji su se na svim razinama srozali. Postavli su povrsni i nefokusirani, to vrijedi i za portale i za televizije i sve ostalo.
Posljedica toga je i da su ljudi povrsni i nefokusirani. Evo, ovih dana svi mediji kao papagaji prenose identicne vijesti o Turudicu. Svi se bave time, svima je to odjednom bitno i nista drugo nije bitno. Prosli tjedan je bio Habijan i njegovo seskualno opredjeljenje, za tjedan dana ce biti nesto sasvim drugo. Na ljeto ce biti broj nocenja i automobila kroz Lucko itd. Dakle, vecinom bezvezarije. Pa mi danas na HRTu imamo prakticki jednu jedinu emisiju koja pokrece teme za raspravu (Otvoreno) i koja traje jedva 40 minuta. Ta emisija 2-3 puta godisnje prica o zdravstvu, 2-3 puta o Hrvatima u BiH, 3-4 puta o gospodarstvu...ali sve je to povrsno i kratko. Bezveze.
Da se vratim na temu. Ne znam treba li osnovati HB stranku u Hrvatskoj - to ostavljam drugima da prosude. Ja sam rodjen i odrastao u Hrvatskoj, u Zagrebu, i ne vucem korijene iz BiH, barem koliko znam. Ali u mjedjuvremenu sam ju upozano, posebice zapadnu Hercegovinu i - zavolio. Svidjaju mi se ljudi, nacin kako razgovaraju i izgovaraju, obozavam hranu i kvalitetu iste, obozavam klimu, sunce kojeg ima napretek, plavo nebo nakon bure, vino, sir. Priroda je prekrasna u cijeloj BiH, ne samo Hercegovini. Takvu geografiju i raznolikost npr. zemlje Beneluksa mogu samo sanjati. U medjuvremenu sam upoznao i povijest toga kraja, i to mi je odgovorilo na neka pitanja i objasnilo neke "stereotipe". Taj kraj je bio zapostavljan sistematski toliko dugo vremena. Zato ljudi tamo i jesu zilavi i pomalo grubi prema van. Suti, radi, i moli, jer nema druge pomoci, nema drzave ili sistema koji je iza tebe.
E pa, ja zelim reci da sam uz vas i da cu uvijek biti na vasoj strani. Niste bez podrske, nemojte to nikada misliti. I nisam jedini koji tako razmislja. Moj plan je kroz neko vrijeme doci zivjeti u Hercegovinu, vidim gomilu prednosti zivota "dolje". Kad dodje vrijeme, nadam se da ce se plan ostvariti... Svaka čast i dobro nam došao :)
_________________ Inati se Slavonijo, ljepota nek tvoja boli! Nema onog 'ko te ne zna
'Ko te ne zna, a ne voli !
|
|
Vrh |
|
|
Neznam
|
Naslov: Re: HB Stranka za izbore u Republici Hrvatskoj Postano: 03 ožu 2024, 19:06 |
|
|
Brane je napisao/la: S obzirom na idealan razvoj događaja u RH i 3 izbora u 2024 god. Sabor, EUP, Predsjednik da li je vrijeme za osnivanje HBS (Herceg-Bosna Stranke) Predsjednik Milanović računa na glasove hrvata HB, pa nema razloga da bude protiv HB Stranke, naprotiv vjerovatno bi podržao to i osobno. Predsjednik Vlade RH Plenković i HDZ će bit kratki za nekih 10 mandata na izborima, tako da bi podržao to iz čisto pragmatičnih razloga da lakše složi vlast. Moja pretpostavka je da MOST ima barem 1/3 birača iz HB isto tako i DP. Po mom mišljenju i MOST i DP stagniraju ili padaju, tako da bi se ti HB birači rado prebacili drugoj stranci. Također bi nadodao da se ni MOST ni DP nisu baš prelomili od promocije strateški pitanja HB hrvata. Istina Nino se trudio i ukazivao na interese HB hrvata, a onda se i DP priključio, al više onako reda radi. 1/3 birača od MOST-a i 1/3 birača od DP-a bi bila 7-8 zastupnika S tim da treba uzet da je 18% birača koji će izaći na izbore još neodlučno za koga glasat odnosno traže neku novu opciju. Nek je 1/3 tih neodlučni HB hrvata to je još 5-6 mandata Znači sve zajedno oko 15 mandata + 3 izravno iz dijaspore to je 18 mandata. S 18 mandata Sabor Hrvata BH bi mogao poprilično promijenit kurs politike iz Zagreba koja realno kroji sudbinu svih hrvata i ako ćemo pošteno priznat Zagreb konstantno koristi HB hrvate kao nekakvu hipoteku za interese Hrvatske. Drugim riječima HB hrvati redovito popuše da bi Hrvatska dobila nekakav bod u EU ili USA S 20 mandata HBS bi u Saboru u Hrvatskoj vjerovatno bio 3 opcija i mogao bi strateški gurat projekte za HB hrvate. Šta vi kažete ?? U situaciji gdje su Hrvati HB odvojeni od narodne matice, jednostavno moraju biti politički faktor, subjekt, a trenutno to nisu. Srbi i Muslimani su politički subjekti u BiH, a Hrvati su objekt, potpuno ovisni o politici Zagreba. Ta politika (u ZG) može biti dobra za HB Hrvate, ali može biti i katastrofalna, što se već pokazalo. Ustavna obaveza Hrvatske prema Hrvatma u BiH sama po sebi je mrtvo slovo na papiru ako na vlasti nije opcija koja im je naklonjena i taj model se nije pokazao dobar. Politička opcija koja bi bila isključivo predstavnik HB Hrvata bi dala puno bolju poziciju nego što je sada imaju. HDZ je realno uvijek podružnica (pod kontrolom) HDZ-a u Hrvatskoj, a u hrvatskom HDZ-u također vrlo lako može doći opcija koja nije previše naklonjena Hrvatima u BiH i onda je to opet loša situacija. Tako da, kad se sve skupa zbroji, apsolutno podržavam.
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: HB Stranka za izbore u Republici Hrvatskoj Postano: 03 ožu 2024, 22:31 |
|
|
Neznam je napisao/la: U situaciji gdje su Hrvati HB odvojeni od narodne matice, jednostavno moraju biti politički faktor, subjekt, a trenutno to nisu. Srbi i Muslimani su politički subjekti u BiH, a Hrvati su objekt, potpuno ovisni o politici Zagreba. Ta politika (u ZG) može biti dobra za HB Hrvate, ali može biti i katastrofalna, što se već pokazalo. Ustavna obaveza Hrvatske prema Hrvatma u BiH sama po sebi je mrtvo slovo na papiru ako na vlasti nije opcija koja im je naklonjena i taj model se nije pokazao dobar. Politička opcija koja bi bila isključivo predstavnik HB Hrvata bi dala puno bolju poziciju nego što je sada imaju. HDZ je realno uvijek podružnica (pod kontrolom) HDZ-a u Hrvatskoj, a u hrvatskom HDZ-u također vrlo lako može doći opcija koja nije previše naklonjena Hrvatima u BiH i onda je to opet loša situacija. Tako da, kad se sve skupa zbroji, apsolutno podržavam. Da situacija je sad relativno stabilna, barem se tako priča po kavama u ZG Ministar Grlić-Radman (s lijeva Plenkoviću) i Kapulica (s desna Plenkoviću) oba iz Hercegovine, navodno informiraju Plenkovića o stanju dole, Ovaj preko stola Plenkoviću je Petešić-Frka iz Zadra on mu vodi Ured VladeRH to je ta stara francuska veza iz vremena dok su oba radili u ambasadi u Parizu.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
Neznam
|
Naslov: Re: HB Stranka za izbore u Republici Hrvatskoj Postano: 17 ožu 2024, 14:12 |
|
|
Brane je napisao/la: Neznam je napisao/la: U situaciji gdje su Hrvati HB odvojeni od narodne matice, jednostavno moraju biti politički faktor, subjekt, a trenutno to nisu. Srbi i Muslimani su politički subjekti u BiH, a Hrvati su objekt, potpuno ovisni o politici Zagreba. Ta politika (u ZG) može biti dobra za HB Hrvate, ali može biti i katastrofalna, što se već pokazalo. Ustavna obaveza Hrvatske prema Hrvatma u BiH sama po sebi je mrtvo slovo na papiru ako na vlasti nije opcija koja im je naklonjena i taj model se nije pokazao dobar. Politička opcija koja bi bila isključivo predstavnik HB Hrvata bi dala puno bolju poziciju nego što je sada imaju. HDZ je realno uvijek podružnica (pod kontrolom) HDZ-a u Hrvatskoj, a u hrvatskom HDZ-u također vrlo lako može doći opcija koja nije previše naklonjena Hrvatima u BiH i onda je to opet loša situacija. Tako da, kad se sve skupa zbroji, apsolutno podržavam. Da situacija je sad relativno stabilna, barem se tako priča po kavama u ZG Ministar Grlić-Radman (s lijeva Plenkoviću) i Kapulica (s desna Plenkoviću) oba iz Hercegovine, navodno informiraju Plenkovića o stanju dole, Ovaj preko stola Plenkoviću je Petešić-Frka iz Zadra on mu vodi Ured VladeRH to je ta stara francuska veza iz vremena dok su oba radili u ambasadi u Parizu. Da, samo što Hrvati u BiH moraju imati nekoga tko zastupa isključivo njihove interese. Plenković ili neki drugi HDZ-ov premjer u prvom planu ima interese RH i prilagođava se glasačima u RH, a ti interesi se ne poklapaju uvijek s interesima Hrvata u HB. Osim toga, HDZ-ova politika prema BiH se za BH Hrvate više puta pokazala jednako loša kao i politika ljevice. Ova ekipa sa slike vjerojatno funkcionira trenutno, ali već sutra mogu otići s vlasti ili ih u HDZ-u može zamjenit neka druga struja koja će bit lošija za HB Hrvate, što se već događalo.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|