Anduril je napisao/la:
Može li mi netko, tko se time bavi, napraviti kartu BiH i njezinih općina te da njima označi:
1.) Općine u kojima se broj Hrvata povećao, a u kojima smanjio... Napravio sam je i ja, ali nisam siguran.. Treba mi nešto
2.) Općine koje bi se danas-sutra mogle odvojiti od matičnih (ne samo s hrvatskom vecinom, vec i srpske i bošnjačke)
3.) Naznačiti samo općine (i novonastale ???) s hrvatskom vecinom, kako bi u konačnici mogla izgledati demografska karta BiH, koje bi se općine mogle povezati u našu republiku i tako to
Znam da mozda previse trazim, ali valjda vas ima što volite crtat, a meni bi to puno značilo

1) radio sam i ja, ali više nisam siguran.
Povećao se u cijelom HBŽu osim Livna i TG-a,
u cijelom ZHŽu,
u cijelom HNŽu, osim Ravna, Konjica i Jablanice,
U PŽu se smanjio,
u većem dijelu SBŽa, osim Kiseljaka i Viteza.
Mislim da se u ostatku BiH smanjio.
2) nove općine bi se mogle napraviti u Fojnici (Gojevići-Bakovići),
Travniku (NBila, Ovčarevo-Paklarevo, Gučaj Gora),
Uskoplju, Jablanici (Doljani),
Varešu (sjever sa samim gradićem),
Kaknju (Sutjeska),
Tuzli (Soli),
kao i izbaciti muslimanska sela
Vinac (Jajce),
Kaćune (Busovaća),
središnji dio NTravnika (da Sebešić na jugu ostane nama, bio kao dio ntravničke, viteške ili uskopljanske općine, kao i ona sela na zapadu Fojnice),
juga Žepča (i pripojiti zapad Maglaja oko NŠeera)
Također ovima treba pripojiti neka obližnja sela iz
Zenice (Čajdraš),
općina Živinice, Lukavac i Ćelić,
Zavidovići, Olovo,
Konjic (eventualno i napraviti neku malu općinicu oko Turije)-->kliška sela i nešto pripojiti Rami
od sjevera Gradačca, odnosno dijelova Turića i Tramošnice bi se dala napraviti nova općina,
kao i od djela Ravne-Brčko (dakle Sjever Srebrenika i istok Gradačca).
Muslimani bi eventualno mogli napraviti općinu u Drežnici(sjeveru) i istoku Mostara.
Možda hrv. općina na jugu Glamoča (međutim tamo su Srbi starije stanovništvo pa nema smisla)
i u Uništima i još par sela na jugu Grahova (isto nema smisla).
U ona 4 podplješivička sela kod Bihaća.
Možda i izvući par bugojanskih sela (čak i kvartova), eventualno i koje granično DVakufsko selo.
Ako gledaš RS, trebalo bi Liskovicu kod Jajca pripojiti Jajcu,
Kornićane hrv. dijelu Travnika,
Mišljen i Prhinje Ravnom,
Sv. Stjepan Krst Stocu,
Tišinu i sjever Šamca Domaljevcu.
Pripojiti djelove istočnog Broda, Vukosavlja i sjevera Modriče Odžaku,
Pelagićeva (sve osim samog Pelagićeva) Tramošnici, kao i par sela s juga Šamca,
od istočne Dervente, sjevera Doboja i nekih djelova Broda napraviti općinu Plehan (možda ostaviti i gradić Derventu, pa staviti poseban tretman), poseban tretman za ostatak Broda.
Novu općinu u Komušini kraj Teslića
Rubna sela kod Usore pripojiti Usori,
napraviti novu općinu kod Ljubije,
možda i kod Sasine, s izmjenom granice tako da bi uzela i par sela iz fBiH,
osnovati općinu kod KVaroša (iako tamo više nema Hrvata),
pripojiti par sela na sjeveru DŽabra Orašju
možda i ona 2 gradiška sela u novu općinu
možda napraviti i općinu oko Garevca na sjeveru Modriče, ali da Srbima ostane koridor.
Raskusurati Brčko ili mu pripojiti ove djelove Ravne-Brčko koje su u fBiH, eventualno i DŽabar, Pelagićevo, ostatak Šamca (Obudovac?) i sjever Modriče, tako da Srbima ostane koridor ( i da im se eventualno malo poveća postotak u Distriktu).
3) nove općine su ti Usora, Dobretići, a Žepču su mjenjane granice. I to je sve.
Ravno, Kupres, (u budućnosti i Glamoč i Grahovo) i Domaljevac su ti isto nove općine, ali do njih je došlo radi podjele tog teritorija entitetskom crtom.
Ako te zanimaju hr. općine, to ti je cijeli PŽ, Žepče i Usora, ZHŽ, HBŽ bez DGG-a (iako će GG u budućnosti dobiti HR većinu, u gradićuu Glamoč već sad je), HNŽ bez Konjica i Jablanice (ali zapadna Jablanica je HR, kao i neka rubna konjička sela, a tamo je pola grunta još uvijek formalno naše), te dioba općina u SBŽ (Dobretići, Vitez, Kiseljak i Kreševo su naši, Jajce, Busovača i NTravnik su pola-pola, u Uskoplju, Fojnici i Travniku smo 1/3, 1/5 u Bugojnu, a neprimjetni u DVakufu).
I još u ovih par sela i gradića po Varešu, Sutjesci, Soli, Tramošnici i RBrčko.
U RSu nas ima po par posavskih sela, par sela u zap. Bosni, ovim graničnim selima (iako s obzirom na prijeratno stanje su to većinom ruševine).
Sad kad sam te zatrpao s podacima, što točno od ovih karata želiš ?

Mislim da sutra neću stići to napraviti, ali kad ulovim vremena mogu se poigrati.