HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 sij 2026, 10:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvate u BiH danas se može prepoznati po govoru
PostPostano: 22 pro 2021, 16:41 

Naša Kvačica je napisao/la:
Planina je napisao/la:
Obezbeđenje. Veoma moćno mi zvuči.

Seljački.

Baš. Ne znam šta je tom inače ispravnom hrvatskom čoviku Plan'ni. Ta fasciniranost pravoslavcima koji imaju paničan strah od bijede pa im se na to svodi sigurnost. Samo da nema bijede. Osiguravati je puno jača riječ. Sigurnost. Osiguranje. Odmah osjetim poštovanje i zaštitu.

Te istočno ovanje isto nikad nisam podnosio. Bombardovanje. Čemu? Rolovana teletina, užas. Rolana. Toliko prirodnije, bolje, uzvišenije.

Hrvatski je općenito najsavršeniji jezik Slavena ali i šire i dobar je bio potez Srba što su ukrali hrvatski jezik da ne zvuče kao neki retardirani Bugari samo je šteta što su ga nagrdili tim svojim izgovorima i tuđicama. Ali i tu stvari idu prirodno i ostatak hrvatskih riječi se pridružuje osakaćenom hrvatskom jeziku kojeg oni nazivaju srpskim. Prirodni tijek stvari.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 16:54 

Arijevci, dajmo se malo kontrolirat :D

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 17:18 

Hroboatos je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ma nema smisla prepucavat se s luđacima :D

Ali neki su komentari urnebesni...

Ивана Ј.

Гоподе Боже, добро нас и оволико има!

Dragоn Vu

Довољно је знати да је Тито(србождер) дозвољавао величање Вука Караџића и Цвијића па закључити да су радили против србског интереса.Остале Србе,великане је затирао у темељу.

Миљан Алуровић

САМО НАПРЕД ЧАРАПАНИ!!!

guess who

Lepo je moj ćale rekao jos godinama prije,daj sinu ime koje hoćeš samo Vuk nemoj

Dimitrije Popovic

Pricam godinama da nas je copavi unakazio...
Ali mora da se postavi pitanje ko mu je to dozvolio. Tolika mreza dilovanja knjiga a niko da reaguje.
Uspeh jedne drzave je reciprocan njenoj sposobnosti da se odbrani od ovakvih stvari. Na njima je da probaju a na nama da se od toga branimo..

Eternal Battle14

Испадне Вук Караџић неко ко је желео паре и само паре!

Remsone Kalovadjo

Вазда неки хроми Даба лукаво криви нашу реалност.

Zorica Pavlovic

Znači, šokirana sam, pa je li moguće, kako je preveo Novi Zavet? još se sećam narodnih umotvorina, auuuu, emisija za 10-ku

Biljana Dojcinovic

EVO GLEDAM
VUK KARADZIC SA TURSKIM CRVENIM FESOM NA GLAVI

Вампир

карађић је Први усташа

=)) Komedija

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 17:23 

Ceha je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Ceha, evo ti ovih bumbara, no ne možeš im ništa, brišu sve kritike u komentarima ..

Ta dvojica degena su slika i prilika 90% srpskog naroda. Lažljivost, iskompleksiranost i teška šizofrenija.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 17:31 

DrMag je napisao/la:
Sto vise gledaju tv programe iz HR, to vise usvajaju hrvatske knjizevne standarde. Meni je nepojmljivo traziti "hljeb" u muslimanskoj i srpskoj pekari. Bude cudnih pogleda, no draze su im 2-3KM. Tako da je i njima postalo normalno. Moj stari bio u Fojnici na ljecenju i rekao "kruh", htjeli ga istjerati iz bolnice, nije se dao.

..za vrime yuge u mom mistu se nije moga hvatat tadašnji TV Zagreb nego se lovilo TV Sarajevo i naravno ljudi su pokupili te ne bosanske bolje receno srpske rijeci ...takobimas pravo to dosta utječe..pa čak i u hr imas ljude iz bih Bosne uglavnom koji govore srpsku verziju ijekavicu..nedavno sam na podcastu gleda mulaomerovica koji je tako rec cili život u hr i lete mu te rijeci bas sam bio razočaran..u Hercegovini barem moja generacija studenata iz širokog Ljubuškog a naročito iz Posušje govorilo je čistim hrvatskim dok mostarci i Čapljinci ne...čak su i stolcani imali čistiju verziju od njih..naravno govorim o vrimenu iz juge..

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:01 

Primjecujem da Muslimani koriste i hr i srb varijantu jezika, a da neki mijesaju obje u govoru.
Kako je to kod njih raspodjeljeno? U jednom gradu ovako, u drugom onako govore ili kako tko?
Jedan brat vise koristi hr izraze, a drugi srb izraze?

Inace to mijesanje dva standarda u govoru, to je u biti srpsko-hrvatski, odnosno hrvatsko-srpski.
Jezik se tako zvao za vrijeme SFRJ, mada su postojale dvije varijante. Ono kako Muslimani mixaju jezik, to je u biti h-s, s-h jezik.

"fudbaleri nogometnog kluba...", "napad iz zraka... protuvazdusna odbrana je djelovala...".

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:02 

Ma uvijek su se mogli prepoznati po ikavici, i pokojem kroatizmu ako su iz Zapadne Hercegovine. Kod nas u Sarajevu je bilo stare katoličke gospode koji su još ranih 80tih pričali čistim hrvatskim jezikom sasma normalno na ulici, u školi u poslu, dok su ovi mlađi poprimali čaršijski govor da se uklope. Zamisli neke 1981 veliš ravnatelj, općina, satnik i tako. Maltene se do 1971 za to moglo biti uhićeno.
Bilo je i muslimana, kako nije, refleks iz NDH.

Da ste slušali moju nanu (baku) u dimijama i kalošama negdje 1984, padali bi u nesvijest od starih kroatizama. Ko da je Dane Croatia obučavao. Nikad u životu nije rekla put, već cesta, nikad u životu sedmica, već tjedan, nikad u životu nije rekla naziv mjeseca da nije na hrvatskom. Od Siječnja do Prosinca. itd. itd. Ma ne mogu se sjetiti više, mi se djeca smijali. Nije nano općina, već opština. Tako nas učili u školi. Ma kad je jednom rekla Servus, ja zamalo pao u nesvijest.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:05 

..haha sad sam se sjetio teme koju sam otvorio na bosanskom forumu dok sam tamo bio:Bosanski jezik srpska verzija ijekavicu....to je bio šou...bas tako dobro sam to napisa..iako ima mali pomaka prema Hrvatskoj verziji

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:09 

dalmatinac181 je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ta dvojica degena su slika i prilika 90% srpskog naroda. Lažljivost, iskompleksiranost i teška šizofrenija.

Meni je najjači Vuk kako je Srbima prodao da je izmislio par sto novih "srpskih" riječi. A sve ih možeš naći u hrvatskim rječnicima izdanim desetljećima prije nego ih se Vuk sam dosjetio i koje je sasvim slučajno imao kod sebe jer je dobio od Janeza. :klanjam

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:12 

Ceha je napisao/la:

Ma klošari obični...

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:14 

Marko80 je napisao/la:
Primjecujem da Muslimani koriste i hr i srb varijantu jezika, a da neki mijesaju obje u govoru.
Kako je to kod njih raspodjeljeno? U jednom gradu ovako, u drugom onako govore ili kako tko?
Jedan brat vise koristi hr izraze, a drugi srb izraze?

Inace to mijesanje dva standarda u govoru, to je u biti srpsko-hrvatski, odnosno hrvatsko-srpski.
Jezik se tako zvao za vrijeme SFRJ, mada su postojale dvije varijante. Ono kako Muslimani mixaju jezik, to je u biti h-s, s-h jezik.

"fudbaleri nogometnog kluba...", "napad iz zraka... protuvazdusna odbrana je djelovala...".

Bila je neka priča da su u nekom selu u Bosni učitelji jedan tjedan pričali hrvatski, a drugi srpski.
Zato je muslićima sve to mix.
A čitelji bili redom Srbi u pravilu, Hrvate se baš i nije zapošljavalo:D
Kroatizmi u muslimana su vjeroatno iz dijalekata, oni koji govore šćakavski i ikavski pričaju hrvatskim dijalektima...

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:15 

Ceha je napisao/la:

Ma klošari obični...

Onaj tamnije puti lici na Bugarociganina. :D
A ovaj svijetlije puti lici na Šiptara. :D

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:15 

Planina je napisao/la:
dudu je napisao/la:

kad uđeš u Renomea i vikneš dudu, čut ćeš iz nekog kuta- tute!

Ja sam mislio da glumiš gospodina kad dođeš ovde među domoroce. Književni govor ovo ono. :D

kako kad, baš sam u Renomeu htio privući pažnju zgodnih konobarica, odradim jedan poslovni poziv, samo čuješ: kuiš pa nemreš mi poslat fakturu van valute plaćanja i pitat me zakaj nije plaćeno pa ne vadim miljone iz šešira... i naručim dupli Remy Martin XO.

kako u suprotnoj smjeni radi od susjede kćer u manje od 24h dolazi do moje babe info da su se sve uzjebale čiji li je onaj. dođem za 2 dana ponovno, časte me kolačima. sad je Renome poznat jer smo tamo bili Milanovića i ja. :zubati

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:22 

Skeletor je napisao/la:
zbl je napisao/la:
Kažemo lijevano, lijevati, zalijevati, polijevati...

Dakle to je klasična ijekavica. Onda možda i nije hiperkorekcija nego se stvarno tako kaže. Ja se izvinjavam/ispričavam što mi je zvučalo neprirodno, ekavska predrasuda. :smajl052

sve se to izgovara više manje kao lj, zaljevati, mljeko, ljevati itd., to je brzi izgovor koji je normalan, nije da ćeš stvarno čuti da netko kaže mlijeko.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:29 

Reconquista je napisao/la:

Seljački.

Baš. Ne znam šta je tom inače ispravnom hrvatskom čoviku Plan'ni. Ta fasciniranost pravoslavcima koji imaju paničan strah od bijede pa im se na to svodi sigurnost. Samo da nema bijede. Osiguravati je puno jača riječ. Sigurnost. Osiguranje. Odmah osjetim poštovanje i zaštitu.

Te istočno ovanje isto nikad nisam podnosio. Bombardovanje. Čemu? Rolovana teletina, užas. Rolana. Toliko prirodnije, bolje, uzvišenije.

Hrvatski je općenito najsavršeniji jezik Slavena ali i šire i dobar je bio potez Srba što su ukrali hrvatski jezik da ne zvuče kao neki retardirani Bugari samo je šteta što su ga nagrdili tim svojim izgovorima i tuđicama. Ali i tu stvari idu prirodno i ostatak hrvatskih riječi se pridružuje osakaćenom hrvatskom jeziku kojeg oni nazivaju srpskim. Prirodni tijek stvari.

jučer na jednom telcu kod partnera, nas par s jedne strane, svi drugi od koje kuda, dvoje Srba iz BG, neki muslić, ali valjda naš, par Slovaka i sad to je zapravo bio neki prvi telco gdje smo trebali biti mi "naši" da se skužimo šta treba, ali su se prišmajhali neprimjetno Slovaci i nakon samog uvoda javi se glavni Slovak i kaže: even tough we can quite easily understand Croatian, we are each year on your seaside, please switch to English so we can make precise follow up... tražim prvog do sebe da nas stavi na mute, i onda lagano burn bitch. :zubati komedija je u tome da su Srbi i Slovaci iz iste kompanije, garant su im jebali sve po spisku kad smo prekinuli.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:34 

fascinira me kako Zlatko Dalić nakon 30+ godina života u Hrvatskoj i to dominantno u Varaždinu još nije skužio da se kaže natjecanje, a ne takmičenje. dakle to je neka normalna riječ iz nogometnog žargona koju valjda svatko izgovori par puta tjedno i on i dalje hladno govori takmičenje. ograničenost mozga, što li je.

kad smo kod riječi skužiti, sablaznilo me prije 2 mjeseca kad sam od dva stara dida u sred duvanjskog polja (negdje pola puta od Tubolje do Stipanića) čuo da oba kažu skužiti, oni meni momak jesi me skužio. =))

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:34 

Meni je najjači Vuk kako je Srbima prodao da je izmislio par sto novih "srpskih" riječi. A sve ih možeš naći u hrvatskim rječnicima izdanim desetljećima prije nego ih se Vuk sam dosjetio i koje je sasvim slučajno imao kod sebe jer je dobio od Janeza. :klanjam

https://hrcak.srce.hr/file/300383

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:39 

Seljački.

Nije to baš tako. Pogledati poredbenu slavistiku.

-ovati je slavenski oblik u infinitivu i dominira u češkom, poljskom..pracovat'...

U hrvatskom ima i jedni i drugo, a -irati je prema njemačkom, a koji je prema francuskom (organizirati).

U ruskom je česta kombinacija- organizirovat'

Istočni utjecaj na srpski je u -isati, što je balkanizam iz grčkoga preko turskog- mobilisati...

https://hrcak.srce.hr/file/96187

https://hrcak.srce.hr/file/243835

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:42 

Doručkovati a ne doručkirati. :zubati

1435 of 2558 - 56.1%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:47 

o čemu ti, doručkidisat.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:53 

dudu je napisao/la:

o čemu ti, doručkidisat.

Je li to bošnjački? :zubati

1435 of 2558 - 56.1%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:58 

Zajutrak => Zajutrakovati

Muslimana 21,42%

RH i Protektorat BiH 2022:
Hrvata 62,23 %
Muslimana 19,74 %
Prečana 14,18 %
Ostalih 3,85 %

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 18:58 

Ko je rekao da nemamo glagol 'liti'?
Imamo - lijem liješ lije (olovo npr)

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 19:02 

DŽorDŽ je napisao/la:
Zajutrak => Zajutrakovati

Е to je rusizam.
Завтрак - doručak

Vrh

PostPostano: 22 pro 2021, 19:04 

Ta dvojica degena su dvojica degena. Naravno da ima degena u Srbiji ali ima ih i u Hrvatskoj, kao da nema priča hrvatsko je sve do Bugarske, Mađari ukrali hrvatsku zemlju, Slovenci su brdski Hrvati i sl.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 189 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: pakovic, Salivator, Tomba17 i 42 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: