HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 ruj 2025, 21:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 308 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvati- u cjelini jedini normalan narod u BH
PostPostano: 01 stu 2011, 03:12 

Zapravo je riječ o Poljacima u njegovom tekstu, navodno... :zubati

Odlične dvije kolumne o Lavovu, Galiciji, Poljskoj...ne sjećam se da sam od njega pročitao zanimljiviju kolumnu.

http://www.radiosarajevo.ba/novost/6662 ... seljenih-2

Pomaže, ako ništa, i spoznaja da nismo samo mi na Balkanu ludi koljači...

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 03:19 

teranova je napisao/la:

Džoni, uzalud se trudiš, sa njihove strane nikad nećeš pročitati post poput tvog, a iskrenost će se redovno protumačiti kao slabost i spremnost na dugo očekivano posipanje pepelom po glavi. Ti si za njih ili genocidaš ili onaj koji ga podržava i tu je kraj.

Pa neka sam sve to... :neznam

Nisam uopste ja vazan, ma kako da im pridjes, vecito ces biti neobrijani ili obrijan cetnik koji prodaje folisku...ja mogu da kazem sta mislim, i to je plafon.

Iks puta sam govorio da znam sta su neki Srbi radili njima... nikad to nisam podrzavao, svesno ulazio u sredinu gde sam za Srbende izdajnik a za njih namazani slihtaros koji im u ime toga posle uvali noz u ledja... sve su to gluposti od kojih i nema smisla braniti se.

Poziv na budjenje iz kosmara je krajnje dobronameran, ne zelim da prve komsije gledam kao zaludjene luzercine, i da se radujem sto je njima lose...nece tako nama biti bolje. Uvek sam verovao da izmedju mase ekstremista je uvek tiha vecina ljudi koji zele nesto bolje na pravi nacin, samo im treba skinuti lance obmana kojima su okovani.

Mozda je to borba sa vetrenjacama, mozda nikad necemo izaci iz tog blata, ali nemam pravo na drugaciji stav, najlakse je skrenuti u misao - ma ko im jebe mater... al to ne vodi nigde, proces ozdravljenja mora biti sinergijski, jer ako mi od kojih se ocekuje da pokrenemo nesto im zelimo sve najgore, onda i oni sa punim pravom mogu da nastave kao do sada.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 03:32 

DzoniBG je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Džoni, uzalud se trudiš, sa njihove strane nikad nećeš pročitati post poput tvog, a iskrenost će se redovno protumačiti kao slabost i spremnost na dugo očekivano posipanje pepelom po glavi. Ti si za njih ili genocidaš ili onaj koji ga podržava i tu je kraj.

Nisam uopste ja vazan, ma kako da im pridjes, vecito ces biti neobrijani ili obrijan cetnik koji prodaje folisku...ja mogu da kazem sta mislim, i to je plafon.

Iks puta sam govorio da znam sta su neki Srbi radili njima... nikad to nisam podrzavao, svesno ulazio u sredinu gde sam za Srbende izdajnik a za njih namazani slihtaros koji im u ime toga posle uvali noz u ledja... sve su to gluposti od kojih i nema smisla braniti se.

Poziv na budjenje iz kosmara je krajnje dobronameran, ne zelim da prve komsije gledam kao zaludjene luzercine, i da se radujem sto je njima lose...nece tako nama biti bolje. Uvek sam verovao da izmedju mase ekstremista je uvek tiha vecina ljudi koji zele nesto bolje na pravi nacin, samo im treba skinuti lance obmana kojima su okovani.

Mozda je to borba sa vetrenjacama, mozda nikad necemo izaci iz tog blata, ali nemam pravo na drugaciji stav, najlakse je skrenuti u misao - ma ko im jebe mater... al to ne vodi nigde, proces ozdravljenja mora biti sinergijski, jer ako mi od kojih se ocekuje da pokrenemo nesto im zelimo sve najgore, onda i oni sa punim pravom mogu da nastave kao do sada.

Srpska boljka je paternalistički odnos prema drugim narodima, osećaj da si neka vrsta starijeg i pametnijeg roditelja koji treba da razume ludo dete u pubertetu i da mu pomogne da prebrodi slabe ocene i rošavo lice. Iskreno da ti kažem - dosta mi je toga, i nama je bilo teško pa niko ne reče ni reč razumevanja. Čitam po raznim Avazima kako se sprdaju sa srpskom nesrećom na Kosovu i zbog toga i razmišljam kako razmišljam. Ima ko će da brine o njima, eno im Željko, Bakir i Zlatko, siti su oni beogradskih prijatelja.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 03:43 

teranova je napisao/la:

Srpska boljka je paternalistički odnos prema drugim narodima, osećaj da si neka vrsta starijeg i pametnijeg roditelja koji treba da razume ludo dete u pubertetu i da mu pomogne da prebrodi slabe ocene i rošavo lice. Iskreno da ti kažem - dosta mi je toga, i nama je bilo teško pa niko ne reče ni reč razumevanja. Čitam po raznim Avazima kako se sprdaju sa srpskom nesrećom na Kosovu i zbog toga i razmišljam kako razmišljam. Ima ko će da brine o njima, eno im Željko, Bakir i Zlatko, siti su oni beogradskih prijatelja.

Mnogi se nasladjuju nasom mukom, ne pravim se da to ne vidim...ali ja necu da budem kao oni, ako se ja nasladjujem njihovom mukom, onda sam isti kao i oni koje napadam.

Nije to paternalisticki odnos, ne cutim koliko je kod nas stvari rdjavo, a onda dociram njima kako treba... svi smo mi u istom bunaru, i necemo se popeti gore ako sutiras ostale u njemu... nije tajna da cemo jos dugo biti nepoverljivi i na distanci, ali ajde da uradimo neke stvari koje mozemo da ne budemo vise u bunaru, kad izadjemo gore, moci cemo i da napravimo pristojnu distancu, i ponasamo se kao odrasli ljudi.

Lako je bacati hejt, uvek ces naci dosta onih koji cete tapsati po ramenu... ajde da busanje o patriotske grudi ostavimo za kafanu, a ovako se ponasamo odgovorno.

Ko ce prvi da popusti...nece ispasti glup i slab, inat je vanvremenska glupost, a u nasim krajevima vrhunska vrlina.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 03:53 

DzoniBG je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Mnogi se nasladjuju nasom mukom, ne pravim se da to ne vidim...ali ja necu da budem kao oni, ako se ja nasladjujem njihovom mukom, onda sam isti kao i oni koje napadam.

Nije to paternalisticki odnos, ne cutim koliko je kod nas stvari rdjavo, a onda dociram njima kako treba... svi smo mi u istom bunaru, i necemo se popeti gore ako sutiras ostale u njemu... nije tajna da cemo jos dugo biti nepoverljivi i na distanci, ali ajde da uradimo neke stvari koje mozemo da ne budemo vise u bunaru, kad izadjemo gore, moci cemo i da napravimo pristojnu distancu, i ponasamo se kao odrasli ljudi.

Lako je bacati hejt, uvek ces naci dosta onih koji cete tapsati po ramenu... ajde da busanje o patriotske grudi ostavimo za kafanu, a ovako se ponasamo odgovorno.

Ko ce prvi da popusti...nece ispasti glup i slab, inat je vanvremenska glupost, a u nasim krajevima vrhunska vrlina.

Sve je to lepo i krasno, ali valja sačekati i odgovor druge strane. Ovako je to račun bez krčmara, jer dok ti prizivaš otrežnjenje i odgovornost, neko tamo reži i psuje ti milu majku. Nismo više u Jugoslaviji da bismo bili odgovorni jedni za druge. Razveli smo se i to ne sporazumno, nego u krvavoj zavadi. Bolje da se jedno vreme ne približavamo suviše jedni drugima.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 11:06 

Jos uvjek ste vi muslimanima nesto posebno. Iako ste ih toliko polupali u zadnjm ratu. Izgleda da kod njih vazi ona " sto je vise tuces vise te voli".. samo naprijed :palacgore2

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 11:19 

Tulkas je napisao/la:
Jos uvjek ste vi muslimanima nesto posebno. Iako ste ih toliko polupali u zadnjm ratu. Izgleda da kod njih vazi ona " sto je vise tuces vise te voli".. samo naprijed :palacgore2

Ti vidiš nešto što niko živ ne vidi. Nemam nikakvih iluzija o omiljenosti mog naroda u regionu, i to mi izuzetno odgovara. Konačno sami.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 12:51 

Oprosti, ali zar ti doista mislis da ja sve ozbiljno shvacam. .... prvenstveno glede odnosa vas i muslimana
A sad ozbiljno
Tvoja je zabluda da su svi nekako pratili srbe u ex YU,da ste bili neki kurcev svjetionik ostalima. Mozda muslimanima i Makedoncima, Hrvatima sigurno niste. Isuvise si uvjerena u vasu nadmoc nad ostalima (nisi jedina, 90% vas tako misli) sto vas je i dovuklo u situaciju da gubite gdje god pocnete frku.
Spusti se malo na tu svoju " terru " ...

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 12:59 

Tulkas je napisao/la:
Oprosti, ali zar ti doista mislis da ja sve ozbiljno shvacam. .... prvenstveno glede odnosa vas i muslimana
A sad ozbiljno
Tvoja je zabluda da su svi nekako pratili srbe u ex YU,da ste bili neki kurcev svjetionik ostalima. Mozda muslimanima i Makedoncima, Hrvatima sigurno niste. Isuvise si uvjerena u vasu nadmoc nad ostalima (nisi jedina, 90% vas tako misli) sto vas je i dovuklo u situaciju da gubite gdje god pocnete frku.
Spusti se malo na tu svoju " terru " ...

Nigde to nisam rekla, ne podvaljuj.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 13:00 

Srpska boljka je paternalistički odnos prema drugim narodima, osećaj da si neka vrsta starijeg i pametnijeg roditelja koji treba da razume ludo dete u pubertetu i da mu pomogne da prebrodi slabe ocene i rošavo lice. Iskreno da ti kažem - dosta mi je toga

Niti lazem niti podvaljujem

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 13:03 

Tulkas je napisao/la:
Srpska boljka je paternalistički odnos prema drugim narodima, osećaj da si neka vrsta starijeg i pametnijeg roditelja koji treba da razume ludo dete u pubertetu i da mu pomogne da prebrodi slabe ocene i rošavo lice. Iskreno da ti kažem - dosta mi je toga

Pa to je kritika onih koji tako misle, metni naočare jbt!

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 13:15 

Čitam Carla Bildta danas, i čovjek navodi kako očekuje sad Srbiju, CG u EU uskoro, a odmah nakon toga i BiH. To otprilike znači da smatraju Srbe, bar ove iz Srbije, normalnijim od Bošnjaka.

A to objašnjava i ovu nežurbu s vlasti u BiH i ustavnim promjenama. Sve ovo dosad isforsala je Amerika.

Europski recept je, uvali Hr, Srbiju i CG u EU, a BiH u tom slučaju neće moći ostat izvan toga. Imat će u tom slučaju i Srbi i Hrvati u BiH veliki razlog za ulazak, a Bošnjaci su ionako stjegonoše ulaska u EU, doduše deklarativne, no, ko će ih pitat.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 13:27 

Možda ne bi bilo loše. Onda masovne tužbe u Brisel i Strasbourg za entitet. Zaobiđeš Amere.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 15:16 

teranova je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Pa to je kritika onih koji tako misle, metni naočare jbt!

Ne laprdaj mala.. Hajde sto mene lazes ali sto lazes sebe :nono

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 16:25 

teranova je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

Zbog nase katarze i konacnog odrastanja. treba izvrsiti ritualno ubijanje roditelja, tako ide svako samostalno svojim putem.
Povremeno saveznici, ali nikada vise u jednoj kuci.
znam iz vlastitog iskustva biti i ostati dobar roditelj i prihvatiti da djeca samostalno odlucuju je prilicno tesko.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 16:28 

BBC je napisao/la:
Možda ne bi bilo loše. Onda masovne tužbe u Brisel i Strasbourg za entitet. Zaobiđeš Amere.

Nemozes ih zaobici. oni opet upravljaju evropom. u evropi najmanje cetiri velika samostalna interesa i politike, u americi samo jedan.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 16:30 

Old Fridolin je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Nemozes ih zaobici. oni opet upravljaju evropom. u evropi najmanje cetiri velika samostalna interesa i politike, u americi samo jedan.

Ne odgovara baš situaciji na terenu. Suci u EU sudnicama izgleda imaju neki prezir prema USA, ponekad.
Dosta su neovisni o političarima u Briselu.

Do sad su donijeli masu presuda protiv jakih US tvrtki i ukrali im masu novca time.
Da Ameri imaju utjecaj na njih to se sigurno ne bi dogoilo.

Političari u EU su druga priča. To je jasno.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 17:06 

Tulkas je napisao/la:

Mislim Tulkas da je ocigledno...ko Srbe voli,a ko ne voli... :evotigana

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 17:10 

Nego...zanimljivi USB-ovi u Srbiji

slika

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 17:38 

Hroboatos je napisao/la:

Kod Hrvata toga- nema.

Ako komu nije jasno da je to važno i prevažno- nazdravlje, onda mu nije jasna obična abeceda nacionalnoga pitanja i društvenih odnosa.

čuj nema
a ti sam tvrdiš da su nekakvi Hrvati naselili Bosnu u 7.vijeku
što nema veze ni s čim
evo kako Balkan vidi "Atlas svjetske povijesti" HR izdanje
i šta je na njemu potrebno prepravit
click me

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 17:40 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Zapravo je riječ o Poljacima u njegovom tekstu, navodno... :zubati

Odlične dvije kolumne o Lavovu, Galiciji, Poljskoj...ne sjećam se da sam od njega pročitao zanimljiviju kolumnu.

http://www.radiosarajevo.ba/novost/6662 ... seljenih-2

Pomaže, ako ništa, i spoznaja da nismo samo mi na Balkanu ludi koljači...

Pročitao sam tekst u kojem za mene nema neke novosti.
Jedino, u nekim detaljima, Jergović laže.

Najočitiji je primjer pisanije o Židovima, prema kojima, kao narodu, osobno
imam simpatije- uz neke rezerve, ali eto.

Naime- točno je da se tu i tamo zbio pogrom nad Židovima kojeg su proveli Poljaci u okupiranoj Poljskoj.

No međutim:

Drug Jergović je "zaboravio"

a) da je Poljska bila jedina zemlja u kojoj se ikakva pomoć Židovima kažnjavala smrću (nije ni u Njemačkoj i ni okupiranim dijelovima SSSR-a)

b) i da je u takvim okolnostima neusporedivo najviše Poljaka nosilaca
spomenice "pravednika među narodima", koju dodjeljuju Izraelci

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ri ... by_country

Glede pogroma, žalosno je što se to zbilo i što je stradalo mnoštvo nedužnih ljudi. No, ne zaboravimo da se glasine šire vrlo brzo, a da su Židovi u Poljskoj bili - na istoku- prezastupljeni među boljševicima i vrlo često presretni kad su Sovjeti umarširali- što će reći, izdajice (još su se gore ponašali u baltičkim republikama).

Tako da je ne opravdivo, ali razumljivo da se ponegdje zbila erupcija nasilja prema Židovima kao ruskim kolaboracionistima, pogotovo uzme li se u obzir da je status Židova u boljševizmu od ppočetka bio "specijalan", da ne idemo u razglabanje ...

Dansko spašavanja Židova je dobra fora za mazanje očiju- Danci su znali da ih Nijemci neće kazniti jer su em arijevska "braća", em prevažni zbog opskrbe Njemačke sirom i mliječnim prerađevinama. Nijemci su znali da će doći do prebacivanja Židova i mogli su to prekinuti kad god su htjeli- ali nisu, jer su cinično vodili globalnu politiku.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 18:33 

Old Fridolin je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Zbog nase katarze i konacnog odrastanja. treba izvrsiti ritualno ubijanje roditelja, tako ide svako samostalno svojim putem.
Povremeno saveznici, ali nikada vise u jednoj kuci.
znam iz vlastitog iskustva biti i ostati dobar roditelj i prihvatiti da djeca samostalno odlucuju je prilicno tesko.

Svako treba da se stara sam o sebi i da odgovara za svoje postupke. Moj post je bio reakcija na Džonijev, gde on kao i svaki prosvećeni humanista poziva na razumevanje i strpljivo čekanje da ludilo prođe (konkretno kod bosanskih Muslimana na konto današnje mržnje i želje za osvetom koja je prisutna kod njih). Ja nasuprot njemu ne odobravam takvo rasipničko ponašanje pogotovo kada se zna da simetričnih razmišljanja nema niti u naznaci. Naša propast je njihovo veselje i tako će još dugo biti. Kod Hrvata su emocije identične, bar prema onome što se da iščitati iz medija.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2011, 19:47 

Neki su mi zamjerili što sam, kao, preradikalno u naslovu
adresirao pojedine narode- u ovom slučaju Muslimane i Srbe.
A sami upisi pokazuju da nisam, nego da sam bio još i preblag...

Koji su to ozbiljniji srpski & muslimanski znanstvenici
ili javni djelatnici-
ne mislim na političare, oni se priklanjaju situaciji- koji
ozbiljno i iskreno misle:

+ da u BH sva tri naroda trebaju biti ravnopravna, a ne samo formalno
+da tu ravnopravnost moraju moći artikulirati uvlastitim medijima i ostalim sustavima
+da BH povijesno- ne samo danas- nije u cjelini ničija nacionalno-povijesna zemlja,
nego mozaik od više dijelova na koji su razni narodi u raznim periodima
polagali više ili manje prava
+ koji Srbi imaju snage priznati da ih u sadašnjem Bihaćko-Banjalučkom području do Turaka nije bilo
+ koji Bošnjaci imaju snage priznati da se njihovo ime, ili ime njihova jezika
ili nešto u vezi nacionalnoga, vrlo često stavlja u paketu s hrvatskim, sve do 19. st.,
a napose u turskim izvorima
+koji Srbi imaju snage priznati da su Bošnjaci ne samo zasebna nacija, nego
imaju pravo na sva obilježja nacije, uključujući i jezik- kojeg
nisu ni od koga "uzeli", nego je oduvijek njihov, a kako će ga zvati ili
su ga zvali- to je njihova stvar
+koji Bošnjaci imaju snage priznati da do 19.st. nije postojao nikakav "bosanski narod",
nego tri vjersko- narodne zajednice koje nisu imale nikakav osjećaj zajedništva-a
kasnije još manje
+ koji Srbi imaju snage priznati da im je situacija s Albancima kao 90% stanovništvom Kosova potpuno neprihvatljiva, i da ne bi mogli živjeti u zemlji u kojoj
je ta pokrajina, a naseljena stranim narodom.
I da stalno fantaziraju o tom da će tih 1.7 milijuna Albanaca nekako istjerati,
iako znaju da od toga- ništa.
+ koji Muslimani imaju snage priznati da su u srednjoj Bosni
po svim značajkama islamizirani katolici, a u Sandžaku, islamizirani pravoslavci
+koji to javni ljudi, uglednici, imaju snage priznati
da ne mogu ostavriti maksimalističke ciljeve, a da ne žele i ne mogu živjeti
s druga dva naroda, pa je najbolje naći metode za miran razlaz ili život
u odijeljenim, paralelnim društvima bez jačih dodira..

Vrh

PostPostano: 09 stu 2011, 01:20 

Zadar1993 je napisao/la:
Bog-i-Hrvati je napisao/la:
Ma pametni su oni, znaju dobro kakav je to kraj i da im nije za zajebavat se. Probali su, nije prošlo, a sad žive ka profesionalni Srbi, imaju za sebe i jebe im se. Tu i tamo nešto odrade za srpsku zajednicu, i to opet za rodbinu/kumove itd. da ispadne da se bore za srpstvo, malo kenjaju oko izbornog zakona i popisa, RADI SEBE, i to je to.

I dok im iz Beograda kliču "drž'te se bratjo i čuvajte se ustaškog noža", oni se ode "drže" bolje nego većina Hrvata, a o Srbima iz Srbije da ne pričan.

Istina, boli njih ona stvar za srpstvo , jedini koji imaju muda u zadnje vrijeme su SDSSovci iz Gračaca jer su tamo opet većina , pitanje je jedino dokle s obzirom da su opet u tu vukojebinu vratili samo starčad, a Hrvati koji su tamo dovedeni su puno mlađi, situacija slična kao u Glamoču, Grahovu i Drvaru.

Nebi reko da su u Gracacu vecina trofazni,,ispravi me ako se varam,,organiziraju buseve kada dolaze izbori jer se ne radi samo o njihov starcadi koja zivi tamo...dobar dio cetnika koji dns zivi u srbiji planira se pod stare dane vratit u liku...mladje generacije nema sanse,imaju svoje zivote po Bg, Novom Sadu...
Bravo za :HVO

Vrh

PostPostano: 09 stu 2011, 01:47 

crni1990 je napisao/la:
Nebi reko da su u Gracacu vecina trofazni,,ispravi me ako se varam,,organiziraju buseve kada dolaze izbori jer se ne radi samo o njihov starcadi koja zivi tamo...dobar dio cetnika koji dns zivi u srbiji planira se pod stare dane vratit u liku...mladje generacije nema sanse,imaju svoje zivote po Bg, Novom Sadu...
Bravo za :HVO

Čuješ, kažem ti, situacija je u Gračacu ista kao i u Udbini , a opet te situacije su iste kao u Drvaru, Glamoču i Grahovu. Imaš dvije potpuno različite dobno-spolne piramide za Hrvate i za Srbe.

Primjerice u Udbini mi činimo oko 80% stanovništva samog mjesta Udbina, a oni su većina u okolnim selima... nažalost i ta sela brzo odumiru čime se dodatno depopulira to područje. Isto ti je stanje i u Gračacu. Hrvati čine većinu u samom Gračacu oko 60-70% ako se ne varam po nekim procjenama , a Srbi su većina u mjestu Srb i okolnim selima, opet se problem ponavlja, povratnici u ta sela su većinom kako bi ti rekao "trofazni" :zubati , čime se dalje depopulira taj prostor.

Dakle za 10ak do maks 20 godina imat ćeš situaciju da u općini Udbina postoji jedno mjesto : Udbina i isto tako u općini Gračac , jedno mjesto : Gračac, eventualno u tom slučaju i mjesto Srb ukoliko se poboljšaju uvjeti za život tamo (no u to čisto sumnjam) .

To moj je, moj je dom!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 308 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, Bošnjak...007, Fredericktown, mrnjav, Patriota i 34 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: