|
|
Stranica: 6/7.
|
[ 153 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 17:14 |
|
|
Ne želim docirati, ali mislim da nitko od nas nema pravo na taj ton, posebno ja iz Zagreba, prema Hrvatima u Vojvodini. Jer znam kakva je žrtva bila samo nositi hrvatsko ime tamo, i prije i nekad, a kamoli predvoditi neke od procesa i strujanja poput onih maloprije spomenutih. Sad kad sam to rekla i ja sam primijetila ovaj fenomen kod nekih o kojima govoriš. Možda je kod dotičnog stvar osobnog uvjerenja ( ljevičar je, možda je uvjeren da je Praljak kriv). Nevezano uz taj primjer, može se primijetiti kako neki Hrvati koji su ostali u Vojvodini poprimaju neka uvjerenja srpskog mainstreama. Politička i druga. Čak i neka koja se ne bi očekivala. Tu se ponekad radi o nekoj vrsti čak stokholmskog sindroma, gdje u sredini koja ti nije sklona poprimaš neke stavove sredine kako bi bio prihvaćeniji i lakše "preživio."
Imaš i treću stvar, a ta je socijalna. Baš sa svim ovim promjenama od 80-ih nadalje posebno su bački Bunjevci naglo uskočili iz tradicionalnog načina života u modernizam i postmodernizam. Tradicionalne patrijarhalne obitelji su u krizi, tradicionalan život na zemlji više nije dovoljan i poželjan, sve te socijalne silnice, pogotovo uparene s užasnim političkim okolnostima strašno devastirajuće djeluju na tu zajednicu, posebno u posljednjih trideset i nešto godina. Ali ne samo tad i otad. Treba uvijek imati na umu da su Hrvati u Srbiji platili možda i najveću cijenu svoga hrvatstva, gledajući onako sveukupno cijeli korpus, iako su mnogi svoju pripadnost dosta krvavo plaćali u posljednjih trideset godina, nažalost. A kod te populacije radi se samo o tragičnoj kulminaciji pritisaka, nikako ne o početku istih.
Da zaključim, na kraju krajeva, ako mi iz centra lutamo politički i ne znamo ni kako, ni gdje, ni što kako to možeš očekivati od izmučene, male i okljaštrene zajednice. Ne možeš ništa bolje niti očekivati. Možeš li?
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 17:38 |
|
|
Bosonosorg je napisao/la: Isto je i sa druge strane, kući vam u Hrvatskoj recimo nisu smetali Petar Preradović i razni drugi srbi koji su pohrvatizovani . kako možeš pohrvatiti Hrvata?
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 17:41 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: To je tacno, ali ljudi koji zive na nekom podrucju vise od 300 godina su svakako autohtoni. to je stvar perspektive. pšitaj Indijanca jel itko od bijelacau SAd autohton, a ima ih tamo i 400 i više godina
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 17:45 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: dudu je napisao/la: Tko su poznati Hrvati iz Vojvodine u Hrvatskoj?
Bio je još netko iz Vojvodine tko nije baš dobro sjeo, ali ovaj je najtoksičniji primjer. Mada, je li to Novosađanin Hrvat ili Zagrepčanin, je diskutabilno. Nemam dovoljan uzorak, pa bulaznim, ali se nadam da nisu kolektivno neka "Balašević" ekipa. Nešto mi daje taj dojam, mada ne mogu objasniti što...vjerujem da sam vremenom kroz društvene komentatore ili običan puk kod njih detektirao neku žal za YU (jer je to pokrenulo i njihov nestanak kao zajednicu). Opet, rado bih čuo neke suprotne primjere (neke istaknute velike Hrvate), koji se odnose na ove koji su u RH dolazili od 1991. Citat: Zagreb je NAŠ! / Možemo! Tomislav Vukoja Rođen je 23. 3. 1978. u Novom Sadu, a u Zagrebu živi od 1991. godine, gdje je završio srednju školu.   Da je mural je u Zagrebu uklonjen po prijavi predsjednika Gradskog vijeća Novi Zagreb-zapad Tomislava Vukoja prvo je objavio dr. Herman Vukušić, a poslije se pojavio i pisani trag u kojem član stranke Možemo podnosi prijavu o muralu “neprimjerenog” sadržaja. Tomislav Vukoja, instruktor fitnesa, komunalanom redarstvu piše: Poštovani, na dvije lokacije u naselju Lanište nalaze se neprimjereni grafiti Na trafostanici koja se nalazi kod benzinske postaje Lukoil ( križanje Remetinečke ulice i Ulice Ive Robića) nacrtan je grafit Slobodana Praljka (u privitku maila). General Praljak je osuđeni ratni zločinac i molim da se u skladu s time izda rješenje za uklanjanje grafita.” Vukoja je hercegovačko prezime, iz Gruda čini mi se. Naš čovjek 1/1.
|
|
Vrh |
|
 |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 18:16 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Da je pameti, iselili bi ih organizirano 1995. Nešto bi ostalo od njih, ovako neće ništa. Pa iselili su organizirano, pola Virovitice danas su Srijemci, ima ih jos po sjevernoj Hrvatskoj na sve strane.
|
|
Vrh |
|
 |
Revolucionar
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 19:44 |
|
|
divizija je napisao/la: Revolucionar je napisao/la: To je tacno, ali ljudi koji zive na nekom podrucju vise od 300 godina su svakako autohtoni. to je stvar perspektive. pšitaj Indijanca jel itko od bijelacau SAd autohton, a ima ih tamo i 400 i više godina Da, svako moze koristiti definiciju autohtonosti kako mu odgovara. Ta indijanska plemena koja su prezivela su verovatno pokorila neka manja, slabija indijanska plemena. Isto je bilo i u Latinskoj Americi. Moze neko i tvrditi da Sloveni nisu autohtoni na Balkanu. Mislim da je taj Indijanski argument bio jaci u 17. ili 18. veku, tesko sada kada tamo ima mnogo belaca koji ni ne znaju odakle su im preci dosli u Ameriku.
|
|
Vrh |
|
 |
Bosonosorg
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 20:06 |
|
|
Ceha je napisao/la: Bosonosorg je napisao/la: Četnici nisu otišli u Vojvodinu da prave logore za domicilne Hrvate u Drugom Svetskom ratu  Ali su otišli u Hrvatsku i u njoj ubijali Hrvate. Dok su ustaše trpali Srbe u logore Jok, trebali su da sednu i mole se Budi Četnički odnos prema Hrvatima, tj prceiznije onim Hrvatima kojima su bili u ustašama je bilo čisto reakcionistički, nijedan pokolj Hrvata od strana četnika se nije desio pre nego što su ovi vaši ludaci krenuli da kolju Srbe uz blagoslov Vatikana. Za Muslimane je druga priča, njih su Četnici klali ovako i iz zabave, al opet nemerljivo manje i još je bilo obostrano...
|
|
Vrh |
|
 |
Bosonosorg
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 20:09 |
|
|
Revolucionar je napisao/la: divizija je napisao/la: to je stvar perspektive.
pšitaj Indijanca jel itko od bijelacau SAd autohton, a ima ih tamo i 400 i više godina
Da, svako moze koristiti definiciju autohtonosti kako mu odgovara. Ta indijanska plemena koja su prezivela su verovatno pokorila neka manja, slabija indijanska plemena. Isto je bilo i u Latinskoj Americi. Moze neko i tvrditi da Sloveni nisu autohtoni na Balkanu. Mislim da je taj Indijanski argument bio jaci u 17. ili 18. veku, tesko sada kada tamo ima mnogo belaca koji ni ne znaju odakle su im preci dosli u Ameriku. Evo recimo na Kosovu ima obrnuta situacija, da narod koji se skorijeg datuma naselio na određenu zemlju (u ogromnom delu, šiptari za vreme Tita i Druge Jugoslavije, a i ranije usled iseljavanja Srba u bogatije krajeve) tvrdi da je narod koji su proterali ustvari onaj koji ih je okupirao na prvom mestu Uglavnom svuda važi zakon jačeg, ko se bolje naoruža ili ima jača leđa bolje će proći u tim istorijskim tokovima. Očigledno je postojanje geopolitičkih lanca ishrane u kojima veći proždiru manje, bilo to ratom, kulturno ili demografski.
|
|
Vrh |
|
 |
Bosonosorg
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 20:17 |
|
|
Jednostavno politički Hrvati u Srbiji i politički Srbi u Hrvatskoj neće opstati jer ne mogu, prvo zbog demografskih parametara, a drugo zato što se nalaze u okolini koja kontrira njihovim idejama
S druge strane, Hrvati i Srbi koji se političke uklope u okolinu (ne da sad glasaju za ove druge, već da ih ne zanima politikanstvo) će opstati bolje.
I jedni i drugi će politički opstati u Bejha, s tim što Srbi imaju nemerljivo jače poluge u vidu Srpske gde mogu da regulišu praktički sve sami za sebe, a i na nivou Bejha da blokiraju antisrpske politike. Hrvati mogu tu i tamo, ači bez entiteta i samo sa kantonima ne nešto preterano osim da Bejha u celini ima dobre odnose sa HR. Ali to je druga tema...
|
|
Vrh |
|
 |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 20:38 |
|
|
Bosonosorg je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ali su otišli u Hrvatsku i u njoj ubijali Hrvate.
Dok su ustaše trpali Srbe u logore Jok, trebali su da sednu i mole se Budi Četnički odnos prema Hrvatima, tj prceiznije onim Hrvatima kojima su bili u ustašama je bilo čisto reakcionistički, nijedan pokolj Hrvata od strana četnika se nije desio pre nego što su ovi vaši ludaci krenuli da kolju Srbe uz blagoslov Vatikana. Za Muslimane je druga priča, njih su Četnici klali ovako i iz zabave, al opet nemerljivo manje i još je bilo obostrano... Ovakve cetnicke brljotine bi trebali perma banom kaznjavati, kad bi ovdje uredovali hrvatski moderatori.
|
|
Vrh |
|
 |
saskia
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 22:10 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2552 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
crni_bombarder je napisao/la: Bosonosorg je napisao/la: Dok su ustaše trpali Srbe u logore
Jok, trebali su da sednu i mole se Budi
Četnički odnos prema Hrvatima, tj prceiznije onim Hrvatima kojima su bili u ustašama je bilo čisto reakcionistički, nijedan pokolj Hrvata od strana četnika se nije desio pre nego što su ovi vaši ludaci krenuli da kolju Srbe uz blagoslov Vatikana.
Za Muslimane je druga priča, njih su Četnici klali ovako i iz zabave, al opet nemerljivo manje i još je bilo obostrano... Ovakve cetnicke brljotine bi trebali perma banom kaznjavati, kad bi ovdje uredovali hrvatski moderatori. Da. Samo u par dana su zaklali u mome širem kraju preko 3000 seljaka. Vidiš za njihove leševe i grobove se znalo i zna. No otić ćemo predaleko od teme
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 22:10 |
|
|
Bosonosorg je napisao/la: Jednostavno politički Hrvati u Srbiji i politički Srbi u Hrvatskoj neće opstati jer ne mogu, prvo zbog demografskih parametara, a drugo zato što se nalaze u okolini koja kontrira njihovim idejama
S druge strane, Hrvati i Srbi koji se političke uklope u okolinu (ne da sad glasaju za ove druge, već da ih ne zanima politikanstvo) će opstati bolje.
I jedni i drugi će politički opstati u Bejha, s tim što Srbi imaju nemerljivo jače poluge u vidu Srpske gde mogu da regulišu praktički sve sami za sebe, a i na nivou Bejha da blokiraju antisrpske politike. Hrvati mogu tu i tamo, ači bez entiteta i samo sa kantonima ne nešto preterano osim da Bejha u celini ima dobre odnose sa HR. Ali to je druga tema... Rekla sam da ti više na ovoj temi neću odgovarati, ali na ovo moram.... Uvijek se može opstati ako ti je okolina sklona ili barem neutralna. Zato se ne bojim toliko za opstanak naše manjine u Slovačkoj. Jednostavno, Slovaci vole Hrvate i obrnuto, pa vole i našu manjinu tamo. Kad ti okolina nije sklona, to ide daleko teže i onda je pitanje. Mišljenja sam da mi sa svoje strane moramo učiniti onoliko koliko je najviše moguće, jer nije istina da ništa ne možemo i da ništa od nas ne zavisi. Zavisi puno toga. Kako sam rekla, po receptu gospođe iz Pilara jer je to naš dug prema svima onima s tih prostora koji su i u prošlosti i danas obogaćivali našu kulturu i podnosili žrtve zbog našeg imena. Solidarnije zajednice opstaju dulje, a nisam zadovoljna sa stupnjem solidarnosti koji smo dosad iskazivali Hrvatima iz Srbije. Iako, tu ima pomaka nabolje. Bilo kako bilo, trebalo bi nam biti stalo da bez obzira na to koliko ih je, mogu biti samo dvoje, naši sunarodnjaci tamo imaju najbolje uvjete tamo za njegovanje svoje kulture i život dostojan čovjeka. P.S. S obzirom da pokušavam biti nelicemjerna, načelno nemam ništa protiv da Republika Srbija isto čini za svoju manjinu na našem ozemlju. Sada stvari izgledaju fatalistički, ali bi sada svaki fatalizam bio pranje ruku od vlastite odgovornosti, a mi odgovornost za položaj naših sunarodnjaka tamo imamo samo smo ju dosad odbijali preuzeti.
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 22:40 |
|
|
Nažalost, negativan faktor je vrijeme. Kako je to rekao i D. Živić, demograf, čiji sam osvrt postavila ovdje, nema se što čekati do sljedećeg popisa. Ako se želi djelovati, treba se djelovati sada. Na dva načina. Politički: dobro je da naša zajednica po prvi puta ima ministra u Vladi Srbije, i treba raditi na poboljšanju odnosa s tom zemljom, koliko god pokatkad teško bilo. Nadalje, treba raditi na poboljšanju vidljivosti naše manjine i kroz EU institucije, posebno Europski parlament. Tu posebno hvala Tomislavu Sokolu, vidjela sam da ih je spomenuo u svom komentaru na izvješće EP-a o napretku Srbije. Ali, to neće biti dovoljno. Tamošnji Hrvati trebaju posebnu, interventnu skrb.
Mora konačno profunkcionirati CRofond u punom kapacitetu, a ne da se bavi karitativnim djelatnostima kao dosad; mora se početi baviti gospodarstvom, posebno poljoprivredom, jer to je ono od čega velika većina Hrvata tamo živi. Uz pomoć RH, naravno. Hrvati tamo su u tolikoj mjeri oslabljeni da ne mogu ništa sami. Dakle, suma sumarum, ili ćemo mi ili neće nitko. A to ili ćemo mi podrazumijeva značajnija financijska ulaganja kroz Crofond.
Što me brine? Jučer kad sam počela pisati o ovome, pogledala sam što piše u tekućoj Strategiji o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan RH, a odnosilo bi se na Hrvate u Srbiji. Tamo je naglasak stavljen na kulturno i obrazovno povezivanje, što je lijepo i nužno, ali nije dovoljno u ovim okolnostima, treba se više fokusirati na gospodarstvo. Bez toga nikakvih pomaka biti neće. To nije kondicional, to je apsolutni "must".
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 22:51 |
|
|
Bosonosorg je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ali su otišli u Hrvatsku i u njoj ubijali Hrvate.
Dok su ustaše trpali Srbe u logore Jok, trebali su da sednu i mole se Budi Četnički odnos prema Hrvatima, tj prceiznije onim Hrvatima kojima su bili u ustašama je bilo čisto reakcionistički, nijedan pokolj Hrvata od strana četnika se nije desio pre nego što su ovi vaši ludaci krenuli da kolju Srbe uz blagoslov Vatikana. Za Muslimane je druga priča, njih su Četnici klali ovako i iz zabave, al opet nemerljivo manje i još je bilo obostrano... Ajd ne seri. Prije NDH je bila kSHS i raznorazne krađe i batinjanja. Kada su ustaški genijalci preuzeli Banovinu, oni su ju proširili i na sva područja gdje su trebali biti referendumi. Dakle, Vrbaška banovina, cisdrinski dio Drinske, zapadni dio Zetske i srijemski dio Dunavske. Osim većine Drinske, cazinskog kotara Vrbaške i eventualno još pokojeg kotara, tu su većina bili Srbi, koji baš i nisu bili oduševljeni. A imao si i neke ustanke na području Banovine. Ustaše jesu bili idioti dobrim djelom, i ratne zločine koje jesu radili treba osuditi, ali postotak Srba na području NDH je potpuno isti prije i poslije ww2. A da i nije, ništa od toga ne bi opravdalo okupaciju dijelova RH 90ih. Zauzeli ste trećinu RH, bilo vas je samo 12% u cijeloj populaciji, bili ste manjina na zauzetom području. Protjerali ste sve Hrvate 91, a zatim ste sami zbrisali 95. Bio je rat, sami ste pali i sami ste se ubili. Ništa od toga nije bilo u Vojvodini.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 22:58 |
|
|
Što se tiče Možemovca iz Vojvodine i slično, meni se čini da je on nešto slično Jergoviću. Prveviše samosrama, etničke samocenzure. Ispada da su ljudi iz nekih miješanih krajeva bili u nekim stvarima i antihrvati. Pogotovo oni koji su u SFRJ bili na jačim mjestima.
Da je SFRJ opstala, Hrvati izvan RH bi vjerojatno nestali, ostalo bi nas nešto u Zapadnoj Hercegovini i to je sve. A u SRH bi gledali da ih što više u Jugiće pretvore. Od doseljavanja na more i Zagreb, pa na dalje...
|
|
Vrh |
|
 |
bezimeni12
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 23:05 |
|
|
snowflake je napisao/la: ... Zato se ne bojim toliko za opstanak naše manjine u Slovačkoj. Jednostavno, Slovaci vole Hrvate i obrnuto, pa vole i našu manjinu tamo. Kad ti okolina nije sklona, to ide daleko teže i onda je pitanje. Mišljenja sam da mi sa svoje strane moramo učiniti onoliko koliko je najviše moguće, jer nije istina da ništa ne možemo i da ništa od nas ne zavisi. Slovaci i Hrvati dijele osnovne vrijednosti. Katolicka zemlja, slican jezik, u 2sr imali Nezavisnu Drzavu Slovacku koja je propala 1945...
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 23:12 |
|
|
Ceha je napisao/la: Što se tiče Možemovca iz Vojvodine i slično, meni se čini da je on nešto slično Jergoviću. Prveviše samosrama, etničke samocenzure. Ispada da su ljudi iz nekih miješanih krajeva bili u nekim stvarima i antihrvati. Pogotovo oni koji su u SFRJ bili na jačim mjestima.
Da je SFRJ opstala, Hrvati izvan RH bi vjerojatno nestali, ostalo bi nas nešto u Zapadnoj Hercegovini i to je sve. A u SRH bi gledali da ih što više u Jugiće pretvore. Od doseljavanja na more i Zagreb, pa na dalje... Ceha, pa kod nas u ZG etničke samocenzure više nego ikad... Pogledaj, molim te, kakve radikale je Zagreb izabrao, što realno onda očekivati od ranjenih, slabih, odvojenih i od onih o kojima se općenito nedovoljno, ako smo se i ikako brinuli. U nama je problem, u Zagrebu je problem; ma koliko mi to bilo teško reći. Zapravo, i nije mi više teško reći, jednostavno je previše očito. Zagreb je postao previše sebičan, i to će, prvenstveno kroz gospodarsku nejednakost, nedostatak političke vizije i nedostatak samosvijesti, urušiti i sve nas ostale ako se toga ne okanimo.
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 23:28 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: snowflake je napisao/la: ... Zato se ne bojim toliko za opstanak naše manjine u Slovačkoj. Jednostavno, Slovaci vole Hrvate i obrnuto, pa vole i našu manjinu tamo. Kad ti okolina nije sklona, to ide daleko teže i onda je pitanje. Mišljenja sam da mi sa svoje strane moramo učiniti onoliko koliko je najviše moguće, jer nije istina da ništa ne možemo i da ništa od nas ne zavisi. Slovaci i Hrvati dijele osnovne vrijednosti. Katolicka zemlja, slican jezik, u 2sr imali Nezavisnu Drzavu Slovacku koja je propala 1945... Dobro, i? Zato što niste katolici, morate šutirati one koji jesu? Hrvati i Slovaci prvenstveno dijele bivši zajednički državni okvir pod kojim su zajedno bili dugi niz stoljeća. Naravno da si morao spomenuti da su Hrvati i Slovaci "braća po fašizmu", iako je analogija niđe veze. Vidite brvno u svakom tuđem oku, a da malo, za promjenu, pogledate u svoje. P.S. Naravno, simpatični smo Slovacima i zbog turizma, mora i mentaliteta. 
|
|
Vrh |
|
 |
bezimeni12
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 24 svi 2023, 23:46 |
|
|
snowflake je napisao/la:
Dobro, i? Zato što niste katolici, morate šutirati one koji jesu? 33% pobiti, 33% prevesti u katolicku vjeru, 33% protjerati. Je li ovo registrovano u zavodu za patente?
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 25 svi 2023, 00:06 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: snowflake je napisao/la:
Dobro, i? Zato što niste katolici, morate šutirati one koji jesu? 33% pobiti, 33% prevesti u katolicku vjeru, 33% protjerati. Je li ovo registrovano u zavodu za patente? Pa, dobro, ima li koga normalnog tamo u tom vašem brodu od države?? Realno, post ti je za prijavu zbog mržnje i generaliziranja. No neću ga prijaviti, neka ga moderatori ostave. Ti znaš vrlo dobro da Hrvati ni u Drugom ratu nisu bili svi na fašističkoj strani, nadalje znaš vrlo dobro da su to još manje bili Hrvati u Vojvodini (to je jedna od rijetkih stvari oko koje smo se ovdje mogli složiti), koji su također bili i značajan faktor zašto ste naposljetku i dobili taj prostor. Ali sve i da smo i bili svi fašisti, zar bi to značilo da smo i danas i da se moramo svi kolektivno pobiti do posljednjeg zbog pravih ili izmišljenih grijeha predaka? Meni je vaše kolektivno rezoniranje posve neshvatljivo. Glad za tuđom zemljom pokrivate prošlom krvlju. P.S. U mojoj obitelji zasigurno je bilo više antifašista nego u tvojoj. P.P.S. Povijesno uopće nije sigurno da je citat koji si napisao autentičan. Što je poanta, whats the meaning of life, beskonačan krug osvete, sve da je i bilo kao što kažeš? I eto, svi smo fašisti, i nekad i danas. Ja prva priznajem. Izrod sam vlastite obitelji.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 25 svi 2023, 00:15 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: snowflake je napisao/la:
Dobro, i? Zato što niste katolici, morate šutirati one koji jesu? 33% pobiti, 33% prevesti u katolicku vjeru, 33% protjerati. Je li ovo registrovano u zavodu za patente? 2 dana, 2 dana, 2 dana i dan. Ban 7 dana.
|
|
Vrh |
|
 |
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 25 svi 2023, 00:20 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: bezimeni12 je napisao/la: 33% pobiti, 33% prevesti u katolicku vjeru, 33% protjerati. Je li ovo registrovano u zavodu za patente? 2 dana, 2 dana, 2 dana i dan. Ban 7 dana. Markane, trebao si ga ostaviti. Ionako to svi misle. Pozdrav ti. 
|
|
Vrh |
|
 |
Dutch01
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 25 svi 2023, 00:25 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Bosonosorg je napisao/la: Dok su ustaše trpali Srbe u logore
Jok, trebali su da sednu i mole se Budi
Četnički odnos prema Hrvatima, tj prceiznije onim Hrvatima kojima su bili u ustašama je bilo čisto reakcionistički, nijedan pokolj Hrvata od strana četnika se nije desio pre nego što su ovi vaši ludaci krenuli da kolju Srbe uz blagoslov Vatikana.
Za Muslimane je druga priča, njih su Četnici klali ovako i iz zabave, al opet nemerljivo manje i još je bilo obostrano... Ovakve cetnicke brljotine bi trebali perma banom kaznjavati, kad bi ovdje uredovali hrvatski moderatori. I kad ih baniraš, oni naprave klon.
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 25 svi 2023, 00:32 |
|
|
snowflake je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: 2 dana, 2 dana, 2 dana i dan. Ban 7 dana. Markane, trebao si ga ostaviti. Ionako to svi misle. Pozdrav ti.  Bez pitanja o patentu, tj. etiketiranja mog naroda kao genocidnog, ostavio bih ga. Ali da mi ovdje sere pripadnik naroda koji je iznjedrio četništvo i čiji su pripadnici, između svih drugih, poklali moje zarobljene suborce..neće moći. Pozz. Bosonosorg je napisao/la: Ceha je napisao/la: Ali su otišli u Hrvatsku i u njoj ubijali Hrvate.
Dok su ustaše trpali Srbe u logore Jok, trebali su da sednu i mole se Budi Četnički odnos prema Hrvatima, tj prceiznije onim Hrvatima kojima su bili u ustašama je bilo čisto reakcionistički, nijedan pokolj Hrvata od strana četnika se nije desio pre nego što su ovi vaši ludaci krenuli da kolju Srbe uz blagoslov Vatikana. Za Muslimane je druga priča, njih su Četnici klali ovako i iz zabave, al opet nemerljivo manje i još je bilo obostrano... Mjesec odmora.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine spali na populaciju Širokog Brijega Postano: 25 svi 2023, 10:35 |
|
|
snowflake je napisao/la: Ceha je napisao/la: Što se tiče Možemovca iz Vojvodine i slično, meni se čini da je on nešto slično Jergoviću. Prveviše samosrama, etničke samocenzure. Ispada da su ljudi iz nekih miješanih krajeva bili u nekim stvarima i antihrvati. Pogotovo oni koji su u SFRJ bili na jačim mjestima.
Da je SFRJ opstala, Hrvati izvan RH bi vjerojatno nestali, ostalo bi nas nešto u Zapadnoj Hercegovini i to je sve. A u SRH bi gledali da ih što više u Jugiće pretvore. Od doseljavanja na more i Zagreb, pa na dalje... Ceha, pa kod nas u ZG etničke samocenzure više nego ikad... Pogledaj, molim te, kakve radikale je Zagreb izabrao, što realno onda očekivati od ranjenih, slabih, odvojenih i od onih o kojima se općenito nedovoljno, ako smo se i ikako brinuli. U nama je problem, u Zagrebu je problem; ma koliko mi to bilo teško reći. Zapravo, i nije mi više teško reći, jednostavno je previše očito. Zagreb je postao previše sebičan, i to će, prvenstveno kroz gospodarsku nejednakost, nedostatak političke vizije i nedostatak samosvijesti, urušiti i sve nas ostale ako se toga ne okanimo. Slažem se, to u Zagrebu je teška sramota. Nadam se da ih nakon sljedećim izborima nećemo više gledati na vlasti, iako je vjerojatno da će u koaliciju s HDZom na državnoj razini. Ispada da je hrvatski nacionalizam kod nas rijedak, usporediv s Bjelorusijom, gdje većina ljudi govori ruski, ne osjeća se pretjerano samostalno. Što je žalosno.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: OAI-SearchBot, Tomba17 i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|