|
|
Stranica: 30/30.
|
[ 744 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
novem
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 06 ožu 2023, 19:46 |
|
|
Šporet je napisao/la: novem je napisao/la: Mene ne bi smetalo da netko i tuži. U EU ima 10 nuklearnih centrala uz granicu susjednih zemalja. Pogledajte samo npr. gdje su Švicarci tik uz Rajnu, koja je granica, napravili svoju.  moj apsolutni favorit  Ovo je gore navedeno. Rijeka je granica. 
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Amiđa
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 06 ožu 2023, 21:52 |
|
Pridružen/a: 11 tra 2016, 17:17 Postovi: 7719 Lokacija: Сарај Чадор
|
Rika sv Vida je napisao/la: Inače Muslimani i Srbi lupetaju o ovome kao da ćemo na divljaka bacat u rijeke nuklearni otpad a ne po najvišem svjetskom standardu zakopavat u betonska skladišta u kojima se nalaze metalni sanduci baš namjenjeni za radioaktivni otpad i to sve duboko pod zemljom. No uspkros svemu tome mislim da bi trebali poput Italije platit Somaliji da primi nuklearni otpad. Ja sam za skladište nuklearnog otpada na trgovskoj gori. Apsolutno za. Moja puna podpora. To je vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Protiv sam skladišta blizu Dubrovnika zbog opasnosti za tamošnje turiste.
_________________ Skidanje okova je imperativ.
Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.
The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.
Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 06 ožu 2023, 22:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64466 Lokacija: DAZP HQ
|
Rika sv Vida je napisao/la: Inače Muslimani i Srbi lupetaju o ovome kao da ćemo na divljaka bacat u rijeke nuklearni otpad a ne po najvišem svjetskom standardu zakopavat u betonska skladišta u kojima se nalaze metalni sanduci baš namjenjeni za radioaktivni otpad i to sve duboko pod zemljom. No uspkros svemu tome mislim da bi trebali poput Italije platit Somaliji da primi nuklearni otpad. to je generalno nisko radioaktivni otpad, praktički bezopasan. onaj opasniji će se skladištiti u Sloveniji, 50-tak km od Zagreba.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 10 ožu 2023, 19:42 |
|
|
Džamija news kaže 850 m. Sad sam izmjerio, Vojarna Čerkezovac do granice, najbližeg zavoja rijeke Une 2,63 km. Džamija news pravi hajku u lojavoj kotlini. 3x je duža udaljenost. Čerkezovac - Novi Grad 3,5 km Čerkezovac - Novi Grad - centar 4 km Citat: Problem zbrinjavanja otpada nuklearne elektrane Krško koja je u suvlasništvu Hrvatske i Slovenije postaje problem BiH budući da se odlagalište radioaktivnog otpada planira graditi na 850 metara od državne granice naše zemlje.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 11 pro 2024, 17:57 |
|
|
Vlada RH predložiti će vijeću ministara BiH izgradnju i zajedničko skladištenje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.  Naime BiH nema centralno skladište niti stručnjake koji bi se brinuli za zbrinjavanje takvog otpada. Trenutno se u BiH radioaktivni materijal nalazi na 26 lokacija bez stručnog nadzora. Jedan od uvjeta na putu ka EU biti će i zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Pitam se gdje bi BiH mogla izgraditi takvo skladište po propisima EU, a da ne "zagadi vodu", "ozrači Bošnjake i Srbe" i "da bude daleko od granice" :) RS bi mogla evenutualno zatražiti izvoz tog smeća u Srbiju i skladištenje pored glavnog grada svih Srba (otadžbinski nema šta). A FBiH?
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 08 lis 2025, 12:26 |
|
|
|
Bivša vojarna na Baniji postat će skladište radioaktivnog otpada
U PROTEKLA četiri mjeseca srušeni su svi objekti bivše vojarne JNA Čerkezovac na Trgovskoj gori kako bi se oslobodio prostor za izgradnju skladišta radioaktivnog otpada, odnosno Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, izvijestio je Fond za financiranje razgradnje NEK.
Projekt uklanjanja građevina iz bivše vojarne obuhvatio je ukupno osam skladišnih građevina. U protekla četiri mjeseca svi objekti su srušeni, građevinski otpad je obrađen i oporabljen dok je metalni otpad pripremljen za odvoz u ovlašteno reciklažno dvorište.
Planirane aktivnosti i zakonska procedura Fond za financiranje razgradnje NEK najavljuje da će aktivnosti na pripremi terena trajati do idućeg proljeća, a obuhvaćaju iskop zemlje, pripremu i ravnanje radnog platoa te odvoz iskopanog materijala uz završno održavanje cestovne infrastrukture unutar same lokacije.
Završilo je i javno savjetovanje o prijedlogu Zakona o gradnji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a prijedlog je upućen u saborsku proceduru.
Hrvatska, s obzirom na preuzete obveze u EU, već znatno kasni u gradnji skladišta radioaktivnog otpada. Projekt Centra još prolazi proceduru, protiv njega je lokalno stanovništvo no, baušterlci i bageri odradili su svoj posao za ovu godinu.
Hrvatske obveze zbrinjavanja radioaktivnog otpada Hrvatska ima obvezu zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koji su nastali na njezinom teritoriju primjenom izvora ionizirajućeg zračenja u medicini, industriji, znanosti, vojnoj i javnoj uporabi.
Također mora zbrinuti polovicu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, sukladno obvezama preuzetim ugovorom između hrvatske i slovenske vlade.
Lokacija s najmanjom vjerojatnošću potresa Lokacija na kojoj se planira zbrinuti nuklearni otpad je bivša vojarna Čerkezovac, gdje bi trebala biti podignuta nova građevina veličine nogometnog igrališta, na površini od 6000 četvornih metara.
Čerkezovac je na teritoriju Općine Dvor, a zauzima površinu od približno 60 hektara. Riječ je o krajnjem istočnom dijelu masiva Trgovske gore, nedaleko od doline rijeke Une i državne granice s BiH.
Područje je izolirano, a stručnjaci ističu kako nije riječ o slučajno odabranoj lokaciji jer su se deset godina istraživale razne moguće lokacije po cijeloj Hrvatskoj.
Odabrana je zato što je tamo najmanja vjerojatnost potresa na čitavom teritoriju Hrvatske, najdalje je od bilo kojeg geološkog rasjeda, ima granitno gorje i nema podzemnih voda, osim toga je udaljena od naselja. Također ima dobru prilaznu cestu, rekao je nuklearni fizičar Tonči Tadić za Novi List.
Tehnologija odlaganja istrošenog goriva Fond je krajem svibnja objavio da će se istrošeno nuklearno gorivo odlagati u bakrenim spremnicima na dubini od 500 metara. Spremnike će posebno dizajnirani strojevi spuštati u bušotinu ispunjenu prešanom bentonitnom glinom – barijerom koja sprječava širenje radionuklida u okoliš. Potom će strojevi zatvoriti tunele s blokovima prešane gline.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 08 lis 2025, 13:44 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 12:39 Postovi: 10499 Lokacija: Herceg-Bosna
|
MiB je napisao/la:
Tehnologija odlaganja istrošenog goriva Fond je krajem svibnja objavio da će se istrošeno nuklearno gorivo odlagati u bakrenim spremnicima na dubini od 500 metara. Spremnike će posebno dizajnirani strojevi spuštati u bušotinu ispunjenu prešanom bentonitnom glinom – barijerom koja sprječava širenje radionuklida u okoliš. Potom će strojevi zatvoriti tunele s blokovima prešane gline.
"Ali će i tako odložen nuklearni otpad curiti u okoliš susjedne Bosne i Hercegovine gdje će trovati gradžane sve do Sarajeva." Izostavio si ovu ključnu rečenicu pa da ti upotpunim 
_________________ OHR = mirnodobska sigurnosna zona za bošnjake
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 08 lis 2025, 15:03 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 08 lis 2025, 15:09 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 4950 Lokacija: Dridska Župa
|
MiB je napisao/la: Počela kmeka https://www.klix.ba/vijesti/regija/hrva ... /komentariOčekujem osnivanje bosanskog nuklearnog društva u ruševinama TAS ili FAMOS-a. Stvarno su glupi ko točak, predlažu odlaganje otpada u Ivanici, još bošnjo nije naučio što je kanton i hrvatska općina.
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 09 lis 2025, 08:28 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: MiB je napisao/la: Počela kmeka https://www.klix.ba/vijesti/regija/hrva ... /komentariOčekujem osnivanje bosanskog nuklearnog društva u ruševinama TAS ili FAMOS-a. Stvarno su glupi ko točak, predlažu odlaganje otpada u Ivanici, još bošnjo nije naučio što je kanton i hrvatska općina. Prije bi dali Hrvatskoj da tu odloži svoj nuklearni otpad nego što bi dopustili bošnjacima da po našim mjestima pale stare gume. Nuklearnog otpada ni nemaju. Godinama žive u iluziji da je karta kakvu su sebi nacrtali to sve gdje oni nešto mogu da određuju. Dodatno samozavaravanje je biranje Komšića. Pokušaj naše eliminacije kod institucija u Sarajevu ne utječe na regionalnu i lokalnu vlast tamo gdje ju imamo. Ali to im Sejdo željan mandata neće reći.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zet
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 09 lis 2025, 12:05 |
|
|
Citat: gooUser1725512647 prije 21 sat Samo im isto napravis iznad Dubrovnika na Ivanici ! A slatko. Oni misle da mogu nesto graditi na Ivanici. Nego, to me dovodi do pitanja, gdje Bosnje mogu svoj imaginarni nuklearni otpad odlagati a da bude njablize Hrvatima? Ispod Starog mosta u Mostaru? U Doljanima u jablanickoj opcini? Ispod "pirmaida" u Visokom pored Kiseljaka? Izacic kod Bihaca?
_________________ "...to work together to pursue local solutions that have the support of all constituent peoples." - Sincerely, Donald J. Trump.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 09 lis 2025, 12:56 |
|
|
zet je napisao/la: Citat: gooUser1725512647 prije 21 sat Samo im isto napravis iznad Dubrovnika na Ivanici ! A slatko. Oni misle da mogu nesto graditi na Ivanici. Nego, to me dovodi do pitanja, gdje Bosnje mogu svoj imaginarni nuklearni otpad odlagati a da bude njablize Hrvatima? Ispod Starog mosta u Mostaru? U Doljanima u jablanickoj opcini? Ispod "pirmaida" u Visokom pored Kiseljaka? Izacic kod Bihaca? Peh im je što su to sve relativno gusto naseljeni prostori, osim Jablanice, no Doljani su naše selo svakako.
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 09 lis 2025, 12:58 |
|
|
|
Trebalo bi napravit veliko skladište otpada na sjeveru Livna u onim praznim srpskim selima, pretvorit Bajin Gubin u mega deponij.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 09 lis 2025, 14:42 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29405 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Ne kužim dreku Mujaga, za ovim skladištem nije prvenstveno potencijalno ugrožen Novi Grad, tj Srbi?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 09 lis 2025, 16:41 |
|
|
|
Ne razumijem tematiku pa se neću miješat previše...
Logički razmišljam, dakle mi moramo 100 godina (ubiti to je samo procjena, može bit i 200 godina) brinut o tome NE Krško otpadu + ostali opasni otpad.
Zašto jednostavno ne platimo većim državama da nam to zbrinu ??
- Ukrajina bi mogla u Černobilu koji je već kontaminiran radijacijom zbrinut naš otpad - Rusija bi mogla zbrinut naš otpad u beskrajnim prostranstvima Ruske Azije - Negdje u Africi da Hrvatska zajedno sa EU državama skupno zbrine otpad (Zapadna Sahara ničija država, dio je okupiro Maroko ima izlaz na Atlanski Ocean)
Mene najviše brine slovensko zbrinjavanje NE otpada, mislim da oni za to nisu kadra.
Inače na razini UN-a dogovaralo se sa Australiom koja se sama ponudila da zbrine EU otpad u Australskoj pustinji po određenoj cijeni.
Mi zbrinjavamo 2 vrste NE otpada 1. nisko radioaktivni otpad to ide u beton itd. 2. srednje radioaktivni otpad, on se drži u posebnim bazenima s tekućinom i nakon 100 godina bi se mogao i on zabetonirat. Međutim to su sve procjene jer nema relevantnog iskustva, to je sve nova tehnologija, možda bude 200 godina.
Ja sam za zajedničko rješavanje na razini EU da li je to Afrika, Australia, Rusia to mi je manje bitno.
Takav je model primjenjen i na Černobil koji je saniran preko EBRD i to vrlo uspješno. Neću bit patetičan, ali sam ponosan kako smo to zajednički riješili za dobrobit svih nas i naših nasljednika.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 17 lis 2025, 12:29 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 18 lis 2025, 13:28 |
|
|
|
Najopasnija faza skladištenja nuklearnog otpada je njegova doprema na lokaciju gdje ga treba skladištiti.
Nakon toga, čak i u slučaju "katastrofalnih" događaja, šanse da taj otpad ikoga ugrozi su zanemarive.
Nikad nigdje sustavno skladišten otpad od nuklearnih elektrana nije izazvao problem za širu javnost.
Iznimka je naravno ovaj otpad koji će se skladišti na Trgovskoj gori, i koji će definitivno otrovati sve muslimane Bosne i sve srbe RS-a koji glasaju za SDS i Vukanovićevu stranku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 18 lis 2025, 13:34 |
|
|
|
Kad je Mujo pravio tzv azilantski centar u USK, tik uz granicu, nije tražio "okolišnu" studiju, niti je se posavjetovao u HR koliko je to štetno interesima Hrvatske.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Hrvatska namjerava graditi skladište za nuklearni otpad na granici Postano: 19 pro 2025, 12:58 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|