HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 kol 2026, 00:41.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 562 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatski odgovor: Utemeljiti savez hrvatskih općina u Republici Srpskoj
PostPostano: 15 ožu 2013, 01:14 

volvoks je napisao/la:

Ti si sa zadovoljstvom reagirao na Vujadinove ideje, tako da mogu i tebe citirati :D
Ako je tako, zašto su onda gotovo sve općine u Hrvatskoj gdje ste većina-nove općine??
Zašto nije problem napraviti općinu Civljane od jednog i pol srpskog zaseoka, ali je problem napraviti recimo općinu Komušina, gdje postoji solidan povratak??

Ajde ne smaraj...

Vuju nisam replicirao, usao sam u dijalog sa Aleksijem gde sam izrazio neslaganje sa ukrupnjavanjem srpskih opstina u Hrvatskoj i Federaciji(sto je i ova tema), ali ni u RS...

NIsam protiv resenja koja unapredjuju zivot odredjenih nacionalnih zajednica, ali sam protiv ovakvih aranzmana koji mirisu na neke trule veliko-politike, bojenje mapa do D-daya kada ce to biti stih u trgovini...

Da postoji stvarna zelja da se pomogne, neko bi odresio vrecu pa bi pomagao tim zajednicama koje su stare i malobrojne, sagradio im neku infrastrukturu, davao novcane stimulanse, izgradio bolnice i skole, radio na vracanju izbeglica... tako se ponasa onaj ko hoce iskreno da radi na tom polju...

A ne ovako, nista ne ulazes godinama, i onda zbog nekih politickih interesa bacas maglu...

Vrh

Naslov: Re: Hrvatski odgovor: Utemeljiti savez hrvatskih općina u Republici Srpskoj
PostPostano: 15 ožu 2013, 01:15 

Uostalom ne znam zašto nekome pravdati osnivanje općine. To je pitanje za lokalno stanovništvo, i to je temelj lokalne samouprave.

Kao da je se netko protivio što su Srbi formirali općinu Šodolovci ili onu sa 137 stanovnika u RH. Ili kad su Mađari u Sloveniji osnovali općinu od 2 sela, nisu susjedi protesitrali i počeli postavljat barikade...

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:16 

DzoniBG je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Sve države na svijetu su ograničene djelovanjem drugih država, čak i Amerika. Dakle, sad relativiziraš do beskraja, za što voliš mene optuživati.

Osporio si neke elemente klasicne drzavnosti, ja sam ponovio da RS nije u tom smislu potpuno nezavisna, ali je nezavisna u najvecem broju bitnih stvari...a to je da se na samom terenu Srbi pitaju o svakodnevnom zivotu, od skole, policije, bolnice, upravljanju opstinama, gradovima, drzavnoj sluzbi, zakonima, oznakama...

To je srz drzave, to je ono sto ljudi konzumiraju u svakodnevnim zivotima... vazno je to sto sami Srbi tamo imaju snazan osecaj da odlucuju o svojoj sudbini, i taj socio-mentalni element jos utvrdjuje ubedjenje da je to njihova drzava, a BiH samo provizorijum u kome se trenutno nalaze.

MOderne drzave imaju ogranicenu nezavisnost ako ih poredima sa uredjenjima drzava iz drugih epoha... nisu pre postojale ni EU, ni NATO, ni STO, niti citav konglamerat globalistickih organizacija... i zato potenciram da sam pojam nezavisnosti je jako varljiv u sirem smislu.

Počeli ste s pričom da je RS de facto država, a sad si reterirao na to da je prvenstveno stvar o percepciji ljudi u samoj RS. Percepcija i realnost nisu ista stvar.

Svakodnevni život u Kaliforniji uglavnom je stvar same te savezne države pa nitko ne tvrdi da je Kalifornija samostalna država.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:16 

Da bude lakše ovako taksativno:

- Ustav (s Ustavnim sudom)
- izvršna vlast (Vlada s ministarstvima i Predsjednik)
- zakonodavna vlast (Narodna Skupština)
- sudska vlast (sa sve Vrhovnim sudom i Republičkim javnim tužilaštvom)
- uprava (direkcije; uprave; zavodi - statistički zavod, hidrometeorološki zavod, geodetski zavod, itd.)
- državljanstvo
- državni simboli (zastava, grb i himna)
- predstavništva u inostranstvu (7 zasad)
- fiskalni sistem (kompletan sistem direktnog oporezivanja)
- obrazovni sistem (potpuno samostalan, posebni nastavni planovi, itd)
- centralne kulturno-naučne ustanove (Akademija nauka i umjetnosti RS, Arhiv RS, Narodna biblioteka RS, itd.)
- medijski sistem (RTRS, informativnu agencija SRNA)
- infrastrukturna preduzeća (Elektroprivreda RS, Željeznice RS, Putevi Srpske, Šume Srpske, Telekom Srpske, Pošta Srpske, itd.)

Sve ovo u kompletu a da nije samostalna i suverena država već dio neke države tj. državne zajednice (federacije, konfederacije, itd.), hoću primjer!

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:17 

Ne razumijem čemu sada ovo relativiziranje srpskog entiteta i autonomnosti unutar BiH kada bi većina Hrvata koji žive u BiH htjeli upravo tako nešto, da imaju svoju vlastitu autonomnu jedinicu i/ili entitet gdje nas poglaviti muslimani, a potom ni Srbi nebi mogli "jebati u zdrav mozak", da se izrazim vulgarno.

Što se povoda prepirke tiče, oni su očistili svoj dio Bosanske Posavine jednako kao što su npr. Hrvati očistili Krajinu, jedina je zamjerka što smo propustili to isto učiniti i u DGG, odnosno što nam to više instance nisu dale, pa nas sada Srbi mogu zajebavati oko tog područja DGG, dok mi sa Posavinom baš nemamo tolikih mogućnosti jer više nismo većina (mada povratnika tamo ima i svakako trebaju zahtjevati svoja prava).

Vrh

otvorite novu temu.

Vrh

SDB je napisao/la:
Gligorije je napisao/la:

Neke imaju ovo, neke imaju ono, ali nijedna nema sve što ima Srpska. Ako misliš da griješim, još jednom ću te zamoliti da mi navedeš koji subdržavni entitet ima sve ovo što ima Srpska? Koji?

Američke savezne države imaju sve bitne elemente, ovako na prvu, osim pošte.

S time da telekom, elektroprivredu, poštu i državne šume ima i danas nažalost nepostojeća HB

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:22 

Gligorije je napisao/la:
Da bude lakše ovako taksatvino:

- uprava (direkcije; uprave; zavodi - statistički zavod, hidrometeorološki zavod, geodetski zavod, itd.)
- državljanstvo
- centralne kulturno-naučne ustanove (Akademija nauka i umjetnosti RS, Arhiv RS, Narodna biblioteka RS, itd.)
- medijski sistem (RTRS, sopstvenu informativnu agenciju SRNA)
- infrastrukturna preduzeća (Elektroprivreda RS, Željeznice RS, Putevi Srpske, Šume Srpske, Telekom Srpske, Pošta Srpske, itd.)

Sve ovo u kompletu a da nije samostalna i suverena država već dio neke države tj. državne zajednice (federacije, konfederacije, itd.), hoću primjer!

Američke savezne države. Naravno, o nekim stvarima kao što su ove naše (tipa akademije ili Ustavnog suda, kojeg sama Amerika nema odvojenog, već je sve objedinjeno u Vrhovnom sudu) nema smisla govoriti u državi koja nema tradiciju toga na takav način.

Poštu priznajem. Eto, RS ima vlastitu poštu i to ju čini državom, u usporedbi s, recimo, Kalifornijom. Zadovoljni? :zubati

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:22 

SDB je napisao/la:
Gligorije je napisao/la:

Neke imaju ovo, neke imaju ono, ali nijedna nema sve što ima Srpska. Ako misliš da griješim, još jednom ću te zamoliti da mi navedeš koji subdržavni entitet ima sve ovo što ima Srpska? Koji?

Američke države ovako na prvu nemaju sopstveno državljanstvo za svoje građane kao što ima Srpska.

Doduše, možemo se zadržati na Evropi i navesti neki primjer iz iste, ipak nam je bliža...

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:23 

MRSHO je napisao/la:
Uostalom ne znam zašto nekome pravdati osnivanje općine. To je pitanje za lokalno stanovništvo, i to je temelj lokalne samouprave.

Kao da je se netko protivio što su Srbi formirali općinu Šodolovci ili onu sa 137 stanovnika u RH. Ili kad su Mađari u Sloveniji osnovali općinu od 2 sela, nisu susjedi protesitrali i počeli postavljat barikade...

Uporedi funkcije i ovlašćenja opština u Srpskoj, sa onima u Hrvatskoj i Sloveniji!

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:24 

Gligorije je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Američke države ovako na prvu nemaju sopstveno državljanstvo za svoje građane kao što ima Srpska.

Doduše, možemo se zadržati na Evropi i navesti neki primjer iz iste, ipak nam je bliža...

Članak 4. američkog Ustava izričito spominje državljanstvo saveznih država.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:26 

DzoniBG je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Ti si sa zadovoljstvom reagirao na Vujadinove ideje, tako da mogu i tebe citirati :D
Ako je tako, zašto su onda gotovo sve općine u Hrvatskoj gdje ste većina-nove općine??
Zašto nije problem napraviti općinu Civljane od jednog i pol srpskog zaseoka, ali je problem napraviti recimo općinu Komušina, gdje postoji solidan povratak??

Ajde ne smaraj...

Vuju nisam replicirao, usao sam u dijalog sa Aleksijem gde sam izrazio neslaganje sa ukrupnjavanjem srpskih opstina u Hrvatskoj i Federaciji(sto je i ova tema), ali ni u RS...

NIsam protiv resenja koja unapredjuju zivot odredjenih nacionalnih zajednica, ali sam protiv ovakvih aranzmana koji mirisu na neke trule veliko-politike, bojenje mapa do D-daya kada ce to biti stih u trgovini...

Da postoji stvarna zelja da se pomogne, neko bi odresio vrecu pa bi pomagao tim zajednicama koje su stare i malobrojne, sagradio im neku infrastrukturu, davao novcane stimulanse, izgradio bolnice i skole, radio na vracanju izbeglica... tako se ponasa onaj ko hoce iskreno da radi na tom polju...

A ne ovako, nista ne ulazes godinama, i onda zbog nekih politickih interesa bacas maglu...

Je li Aleksije stavio onu kartu?? Onda sam na njega mislio...

Ja tu primjećujem licemjerje, nakon što ste dobili općine koje ste tražili, sada je to odjednom potpuno nepotrebno...

Ovo o čemu ti pišeš je puno lakše ostvariti u vlastitoj općini, a i povratak bi u takvoj situaciji bio bolji..

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:26 

SDB je napisao/la:
Gligorije je napisao/la:
Da bude lakše ovako taksatvino:

- državljanstvo
- medijski sistem (RTRS, sopstvenu informativnu agenciju SRNA)

Američke savezne države. Naravno, o nekim stvarima kao što su ove naše (tipa akademije ili Ustavnog suda, kojeg sama Amerika nema odvojenog, već je sve objedinjeno u Vrhovnom sudu) nema smisla govoriti u državi koja nema tradiciju toga na takav način.

Poštu priznajem. Eto, RS ima vlastitu poštu i to ju čini državom, u usporedbi s, recimo, Kalifornijom. Zadovoljni? :zubati

Namjerno si uzeo američke države i eto Kaliforniju za primjer kako bi iskarikirao cijelu moju poentu.

Jel ima jedna Bavarska koja ima veliku državotvornu tradiciju sva ovlašćenja kao Srpska? Jel ima jedna Škotska, Katalonija, Tatarstan?

I najvažnije, jel ijedna ima onakav instrumentarij i mehanizme kontrole pomoću kojih može da utiče na prilike u cijeloj državi kao što može Srpska na BiH? Srpska može kad god hoće institucionalno da potpuno parališe cijelu državu, a da joj centralni nivo ne može pera odbiti...

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:27 

MRSHO je napisao/la:

MRSHO ključnu stvar ste rekli (crveno). Politika ne poznaje pojam pravdanja! Idemo li tom linijom, ni oni koji su nadležni za strukturne promjene se ne pravdaju nikome. Tako je bilo sa Drinićem,I.Mostarom.... Al čemu to vodi?! Ničemu. Banana opštine nigdje u regionu nisu apsolutno sposobne sprovoditi tu nekakvu čak ni formalnu demokratiju. (Suštinski, svako pravo je ozakonjena nepravda - Čavoški).

Dakle, zašto bi od mene,petog,desetog ili ja od nekog tražio dozvolu za nešto ukoliko isto je dopušteno zakonom?! Međutim teritorijalne promjene moraju proći kroz sudske institucije (kod nas je to još komplikovanije),raznorazna glasanja da bi se konačno došlo do rješenja. A porediti protektorat sa uređenim državama kakve su Srbija i Hrvatska u ovom momentu i nije neki argument. ;)

Potezanje priče o slučajevima u državama regiona,svijeta također neće dati rješenje problema! A i sami ste odrasli,svjesni, u ovoj državi bez saglasnosti je nemoguće ništa uraditi,pa tako i promjenu statusa jedne teritorije.

To je cijela poenta, valjda sam vas do sada uvjerio da sve gledam kroz pravno-zakonsku i tehničko-teritorijalnu interesnu politiku,nipošto kroz nacionalne animozitete, vjerske predrasude ili manipulističke kontraargumente ;)

Stvar je viših instanci. Da bi narodu koji živi u tim selima,ali i gomili drugih sela sa srpskom i bošnjačkom većinom bilo bolje - ne bi. Da bi lokalnoj zajednici sa dobijenim statusom opštine bilo bolje - relativno i veoma malo. Da bi vođstvu u izvršnom smislu tih opštinica bilo bolje - itekako,sva dobijena sredstva potrpali bi u sopstvene džepove.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:27 

SDB je napisao/la:

Počeli ste s pričom da je RS de facto država, a sad si reterirao na to da je prvenstveno stvar o percepciji ljudi u samoj RS. Percepcija i realnost nisu ista stvar.

Svakodnevni život u Kaliforniji uglavnom je stvar same te savezne države pa nitko ne tvrdi da je Kalifornija samostalna država.

Driblamo se oko forme, ali sustina je jasna...

RS je drzava, ne u potpunosti dovrsena, ali sa jakim atributima koji ukazuju da se u najvecem broju stvari Srbi tamo pitaju...

Amerika nije dobar primer za ovo, jer bi onda mogli reci da i drzave u EU su po mnogim stvarima slicne Californiji ili Floridi, ni one nemaju sopstvenu monetarnu politiku, i tamo nema faktickih drzavnih prelaza, sve te drzave su u jednom sirem smislu integrisane, i ekonomski, i vojno... ako odemo tako siroko, necemo daleko stici...

U korenu ove rasprave je ipak jedno intimno neslaganje vas Hrvata sa postojanjem RS... da nije tako, prihvatili bi ono sto ona danas jeste... to je sve razumljivo, i odatle poticu negativne emocije...

Da vam je ostala Herceg-Bosna, znas kako bi biranim recima pricali o njenim svojstvima... za razliku od nekih, ja nemam nista protiv da to napravite, cak vas podrzavam u tome, kao i Bosnjake da i oni osnuju nesto svoje, i da onda u takvoj raspodeli sednemo i vidimo kako mozemo ekonomski da se povezemo, jer bez toga nema zivota...

Mislim da vam je jako pogresna strategija da trosite energiju na RS, na sta vas usmeravaju Bosnje kako bi podgrejali taj sukob, i sklonili pogled sa Federacije... Srbi su raspolozeni da saradjuju po nekim pitanjima ako je to u obostranom interesu... ni manje ni vise...

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:30 

Gligorije je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Namjerno si uzeo američke države za primjer kako bi iskarikirao cijelu moju poentu.

Jel ima Bavarska, Katalonija, Škotska, Lombardija, Tatarstan sva ovlašćenja kao Srpska?

I najvažnije, jel ijedna ima onakav instrumentarij i mehanizme kontrole pomoću kojih može da utiče na prilike u cijeloj državi kao što može Srpska na BiH? Srpska može kad god hoće institucionalno da potpuno parališe cijelu državu, a da joj centralni nivo ne može pera odbiti...

Tipično. Ti pitao ima li ijedna država, ja naveo primjer, i onda ja karikiram. =)) =))

Mehanizmi kontrole, iliti entitetski veto, su najvažnija stvar, to stoji. Međutim, to još uvijek ne čini RS državom, samo federalnom jedinicom s velikim ovlastima, koje graniče s konfederalnim uređenjem.

Međutim, gospodo, vi ste počeli s pričom da je RS de facto država, a očito nije.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:32 

DzoniBG je napisao/la:
SDB je napisao/la:

RS je drzava, ne u potpunosti dovrsena, ali sa jakim atributima koji ukazuju da se u najvecem broju stvari Srbi tamo pitaju...

Amerika nije dobar primer za ovo, jer bi onda mogli reci da i drzave u EU su po mnogim stvarima slicne Californiji ili Floridi, ni one nemaju sopstvenu monetarnu politiku, i tamo nema faktickih drzavnih prelaza, sve te drzave su u jednom sirem smislu integrisane, i ekonomski, i vojno... ako odemo tako siroko, necemo daleko stici...

U korenu ove rasprave je ipak jedno intimno neslaganje vas Hrvata sa postojanjem RS... da nije tako, prihvatili bi ono sto ona danas jeste... to je sve razumljivo, i odatle poticu negativne emocije...

Da vam je ostala Herceg-Bosna, znas kako bi biranim recima pricali o njenim svojstvima... za razliku od nekih, ja nemam nista protiv da to napravite, cak vas podrzavam u tome, kao i Bosnjake da i oni osnuju nesto svoje, i da onda u takvoj raspodeli sednemo i vidimo kako mozemo ekonomski da se povezemo, jer bez toga nema zivota...

Mislim da vam je jako pogresna strategija da trosite energiju na RS, na sta vas usmeravaju Bosnje kako bi podgrejali taj sukob, i sklonili pogled sa Federacije... Srbi su raspolozeni da saradjuju po nekim pitanjima ako je to u obostranom interesu... ni manje ni vise...

Uvijek ti isto. Kad ti ne odgovara, promijeniš priču. Vi ste počeli s pričom da je RS država, ja sam objasnio zašto nije i to je to.

Što se tiče neslaganja ili slaganja, mene zaboli za RS. Niti bih ju dirao, niti bih išao u bilo kakve razmjene teritorija, niti davao Srbima u FBiH kantone u nadi da bi to na neki način moglo pomoći položaju Hrvata u Federaciji.

Kužiš sad?

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:33 

SDB je napisao/la:
Gligorije je napisao/la:

Namjerno si uzeo američke države za primjer kako bi iskarikirao cijelu moju poentu.

Jel ima Bavarska, Katalonija, Škotska, Lombardija, Tatarstan sva ovlašćenja kao Srpska?

Tipično. Ti pitao ima li ijedna država, ja naveo primjer, i onda ja karikiram. =)) =))

Mehanizmi kontrole, iliti entitetski veto, su najvažnija stvar, to stoji. Međutim, to još uvijek ne čini RS državom, samo federalnom jedinicom s velikim ovlastima, koje graniče s konfederalnim uređenjem.

Međutim, gospodo, vi ste počeli s pričom da je RS de facto država, a očito nije.

Ja sam te samo kad sam vidio kuda si krenuo zamolio da se zadržiš na Evropi.

Dobro je da si bar priznao da entitetski veto ili neki kontrolni mehanizam sličan njemu nema nijedan subdržavni entitet. Hvala, doviđenja.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:38 

Gligorije je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Dobro je da si bar priznao da entitetski veto ili neki kontrolni mehanizam sličan njemu nema nijedan subdržavni entitet. Hvala, doviđenja.

Zašto bih se zadržao na Europi? Jer se tebi tako hoće? :neznam

Što se drugog dijela tiče, tu je Flandrija koja ima kontrolne mehanizme itekakve i puno jače razvijene međunarodne odnose nego RS, al ajde, svako ... ima svoje veselje. :zubati

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:41 

SDB je napisao/la:

Uvijek ti isto. Kad ti ne odgovara, promijeniš priču. Vi ste počeli s pričom da je RS država, ja sam objasnio zašto nije i to je to.

Što se tiče neslaganja ili slaganja, mene zaboli za RS. Niti bih ju dirao, niti bih išao u bilo kakve razmjene teritorija, niti davao Srbima u FBiH kantone u nadi da bi to na neki način moglo pomoći položaju Hrvata u Federaciji.

Kužiš sad?

Nista ja nisam promenio, od pocetka sam rekao da je RS drzava, ne u potpunosti dovrsena, ali sa najvecim brojem svojstava koje danas karakterisu nezavisnost... rekao sam da je RS u konfederalnom odnosu sa drugim entitetom, i da zajednicka pitanja nisu od sustinskog znacaja na zivot i percepciju Srba u RS...

Ako povratite Herceg-Bosnu, kakav bi bio odgovor da ja kazem da to nije drzava...ne verujem da bi se slozio, i da bi navodio primere iz Amerike kako to ipak nije to...

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:42 

SDB je napisao/la:
Gligorije je napisao/la:

Eto uspio si. Doduše, tu je Flandrija koja ima kontrolne mehanizme itekakve i puno jače razvijene međunarodne odnose nego RS, al ajde, svako ... ima svoje veselje. :zubati

Ne, nego zato što živimo u Evropi.

Flandrija nema entitetski veto niti nešto slično tome. Flandrija nema svoj Ustav, nema državljanstvo, itd. Ajmo dalje, pokušaj s nekim drugim primjerom...

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:45 

DzoniBG je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Kužiš sad?

Nista ja nisam promenio, od pocetka sam rekao da je RS drzava, ne u potpunosti dovrsena, ali sa najvecim brojem svojstava koje danas karakterisu nezavisnost... rekao sam da je RS u konfederalnom odnosu sa drugim entitetom, i da zajednicka pitanja nisu od sustinskog znacaja na zivot i percepciju Srba u RS...

Ako povratite Herceg-Bosnu, kakav bi bio odgovor da ja kazem da to nije drzava...ne verujem da bi se slozio, i da bi navodio primere iz Amerike kako to ipak nije to...

Ili je država, ili nije država. Po tvojoj logici, i Škotska je država, ali ne u potpunosti dovršena. Ako ti to tvrdiš, onda ok.

Što se odnosa s drugim entitetom tiče, već sam jedno 20 puta ovdje nabrajao osobine federacija i konfederacija, a o tome sam pisao i večeras, pa ti opet dolaziš sa izričitom tezom da je BiH konfederacija.

Stvarno sam trebao na elektrotehniku, u tom području se bar ne upušta svatko u davanje vlastite verzije složenih pojmova, za razliku od prava.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:47 

DzoniBG je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Kao i obično veoma argumentovano i racionalno mišljenje i viđenje. ;)
Iako imamo nekih sitnijih razlika u pogledu,slažem se sa gotovo svime. Štaviše daću sebi za pravo i osvrnuti se na neke djelove.

1.

Srbi donose odluke. Pitaju se sva tri konstitutivna naroda u domenu osporavanja odluka NSRS,za to uostalom i služe (nisam siguran za definiciju) Vijeća naroda. Ali suštinski Srbi su ti koji donose odluke,mimo njih se ne donosi ni jedna odluka. S druge strane "viša" instanca BIH ne može donijeti nijednu odluku bez saglasnosti svojih federalnih jedinica!

2.
Apsolutno je da je svaka vrsta komparacije u slučaju protektorata totalno besmislena,tim prije jer dobar dio javnosti zapravo nikada nije imao priliku susresti se sa nezavisnim istraživačem i analitičarem Zapadnih društava,USA društva,njihovim podjelama, "slijepom demokratijom".

3.

Nekada je potrebno riječi birati, stoga kažu zbog sopstvenih principa ne treba podlijeći utisku mase. Pa čak i ako to podlijeganje žito na sopstvenu vodenicu.
Jasno je da animozitet među narodima postoji on je rezultat sukoba i različitosti,bliže istorije. Donekle razumljivo,ali to u 21. vijeku kada se radi o konkretnoj racionalnoj politici gdje se minimalizam ne prašta,a skromnost je mana ne smije biti isključiv,duh totaliteta ne smije nadvladati svijest, dio ne može biti bitniji od cijeline.

Uvjeren sam da i sami Hrvati među sobom nisu ponosni na to što Srbi imaju entitet,sasvim jasno,bez cinizma, isto bi mi Srbi smatrali da je suprotna situacija. S druge strane, Hrvati će sami shvatiti sopstvene interese, da li je njihov interes rad na rušenju postojećeg entiteta Republike Srpske,ili rad na onom "po ličnom shvatanju" puno važnijeg, užurban rad na dobijanju sopstvenog. Vremena nema puno!

4.

Svak bira svoju strategiju i način kako ostvariti interes,korist.
Hrvatskom narodu niko ne smije nametati pravolinijsko usmjerenje, hrvatski narod je svjestan ili makar djelimično sopstvenih interesa, proporcionalno mogućnostima. Ne postoje dva puta,postoji jedan put, ukoliko se pogrešna ruta uzme od starta,cilj neće biti ostvaren.

Ne sumnjam i neću ništa novo reći, hrvatski narod je svjestan sopstvenog položaja,pored svog animoziteta prema vjerovatno srpskom narodu i Republici Srpskoj,oni znaju da trenutno za rješenje svog pitanja moraju imati podršku Srba. I to prvenstveno na najvišem nivou. Mogu pokušavati i bez te podrške,ali bojim se da će ići sporije. Jasno to ne znači da su Srbi iskreni prijatelji,štaviše, Srbi su kroz istoriju bili naivan i neracionalan narod sa poprilično netransparentnim vlastitim žrtvama i vlastitim gubicima, takvi stavovi su prošlost. Srbi i sama Republika Srpska ima takvu poziciju koja je praktično slobodno bacanje,gdje produžetaka nema. Koš neće odlučiti poraz,koš odlučuje da li Republika Srpska želi pomoći jednom dijelu protektorata u njegovoj borbi.

Hoće li to biti shvaćeno iz reda hrvatskog naroda kao nekakva svesrpska licemjernost ili pomoć,stvar je duha totaliteta,jedno je sigurno, Srpska će gledati prvenstveno svoj interes,ukoliko je interes iste ili bolje reći uloga iste u sveruskoj zamisli,totalno pasivna uloga i status kvo, institucije i politički establišment RS neće prstom mrdnuti.

Dakle,odužih ko Ilija Gromovnik, Hrvati sami biraju svoj put,znaju oni bolje od svojih komšija šta je njihov put, jasno je međutim, da svako njihovo negiranje institucija i same teritorijalne zajednice RS odmaže vlastitom cilju stvaranja zasebne federalne jedinice.

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:48 

Gligorije je napisao/la:
SDB je napisao/la:

Eto uspio si. Doduše, tu je Flandrija koja ima kontrolne mehanizme itekakve i puno jače razvijene međunarodne odnose nego RS, al ajde, svako ... ima svoje veselje. :zubati

Ne, nego zato što živimo u Evropi.

Flandrija nema entitetski veto niti nešto slično tome. Flandrija nema svoj Ustav, nema državljanstvo, itd. Ajmo dalje, pokušaj s nekim drugim primjerom...

Kad pogledaš način odlučivanja u belgijskim saveznim institucijama, jasno je da Flandrija (predstavnici izabrani u njoj) može blokirati sve bitne odluke.

http://www.dekamer.be/kvvcr/pdf_section ... dwetEN.pdf

Ovo ostalo nisam ni tvrdio, ali tvoja tvrdnja je bila da niti jedan subdržavni entitet nema mehanizam kontrole kao RS. Dakle...

Vrh

PostPostano: 15 ožu 2013, 01:49 

SDB je napisao/la:

Znaš li koji su konstitutivni elementi države? Teritorija, vlast i stanovništvo. To zna svako ko je samo jednom prošao pored pravnog fakulteta.

Republika Srpska ima jasno definisanu teritoriju.

Republika Srpska vrši vlast na toj teritoriji.

Republika Srpska ima lojalnost većine stanovništva na teritoriji na kojoj vrši vlast.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 562 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown i 31 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: