HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 ožu 2025, 05:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1955 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 79  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: HSP se odlučio da gradi džamahiriju zajedno sa SDP-om
PostPostano: 19 pro 2010, 15:14 

KaRudar je napisao/la:
naravno posavina je blago Hrvatskog naroda u BiH i citave BiH
sto zbog svoje prijeratne multietnicnosti sto zbog poljoprivrede...
nadam se da ce u narednom periodu biti izdvojeno vise sredstava za posavinu nego do sad

Ništa manje blago nije ni Kraljeva Sutjeska, usmjeri energiju na brigu o njoj, da se poprave kuće, asfaltiraju ceste, napravi rasvjeta, poveže sa svijetom bolje...

Da se Hrvati ne osjećaju kao bića drugog reda, da postoji škola s programom na hrvatskom...

Elem, ono što su Srbi uradili Posavini to su uradili Bošnjaci Kraljevoj Sutjesci. S tim što je u Posavini ipak bila bitka gotovo ravnopravnih...

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 15:15 

KaRudar je napisao/la:
dudu je napisao/la:

s jedne strane imamo federalizam s težnjom secesije kod Dodika, a s druge unitarizam bošnjačkih političkih snaga. secesija je neizvediva u ovim okolnostima, tako da Dodiku ostaje samo federalizacija kao program, a to su mu dodirne točke s HDZ-om.

Unitarizam??? Ko radi na tome i ko to predlaze?
molim konkretan primjer

unitarizam je negiranje nacionalnih prava, mlaćenje prazne slame s ekonomskim regijama, politika jedan čovjek, jedan glas itd. to je ono što danas gledamo u Federaciji.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 15:17 

dudu je napisao/la:
KaRudar je napisao/la:

molim konkretan primjer

unitarizam je negiranje nacionalnih prava, mlaćenje prazne slame s ekonomskim regijama, politika jedan čovjek, jedan glas itd. to je ono što danas gledamo u Federaciji.

ahaa... sve sto nisu etnicke regije je unitarizam pa tako reci
Onda da... mi smo Unitaristi Srbi su Secesionisti a Hrvati?? Ah da oni nemaju nista

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 15:19 

Junuz Djipalo je napisao/la:

Ništa manje blago nije ni Kraljeva Sutjeska, usmjeri energiju na brigu o njoj, da se poprave kuće, asfaltiraju ceste, napravi rasvjeta, poveže sa svijetom bolje...

Da se Hrvati ne osjećaju kao bića drugog reda, da postoji škola s programom na hrvatskom...

Elem, ono što su Srbi uradili Posavini to su uradili Bošnjaci Kraljevoj Sutjesci. S tim što je u Posavini ipak bila bitka gotovo ravnopravnih...

Junuze dragi moj koliko dugo nisi bio u Kraljevoj Sutjesci pa ja mislim da je SDP tamo najvise pomogao bar sto se tice puta i rasvjete .. et moze koliko moze

A sto se tice skole na hrvatskom jeziku ja sam protivnik toga
ja mislim da svaka skola od Kladuse do Trebinja mora imati 3 programa pa nek se roditelji opredjele .. Posteno?

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 15:23 

KaRudar je napisao/la:
dudu je napisao/la:

s jedne strane imamo federalizam s težnjom secesije kod Dodika, a s druge unitarizam bošnjačkih političkih snaga. secesija je neizvediva u ovim okolnostima, tako da Dodiku ostaje samo federalizacija kao program, a to su mu dodirne točke s HDZ-om.

molim konkretan primjer

Prebacivanje nadležnosti i love s kantonalne razine na Federaciju ti je jako dobar primjer. Ne treba bolji...

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 15:27 

dudu je napisao/la:

Ovo jalijaško prenemaganje 'što vam fali imate sve' me podsjeća na situaciju kad dvojica braće prebace svu zemlju na sebe i kažu trećem bratu: 'Što ti fali, evo imaš televiziju, frezu , motorku, što bi ti još htio'

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 16:08 

Jutros stol pored mene na kavi u Piramidi, Zvonko Jurišić i Živko Budimir. Izgledaju sretni. :D

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 17:01 

hutt je napisao/la:
Jutros stol pored mene na kavi u Piramidi, Zvonko Jurišić i Živko Budimir. Izgledaju sretni. :D

Jesi li ih bar pozdravio sa "selam alejkum"?

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 17:18 

hutt je napisao/la:

I? Jesi nešto barem dobacio, ovako ispada da je to sve ok.

Ja bih mu u prolazu jasno rekao da je izdajnik. Oni moraju opipati pritisak hrvatske javnosti.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 18:07 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
hutt je napisao/la:

Boli ih briga, kad je Hercegovcima otupljena oštrica. Tu nitko nije smio ni dobaciti ili pljunuti ispred njega.

To nije zabranjeno.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 18:32 

hutt je napisao/la:

Sa naglaskom na ovo "izgledaju"!

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 18:49 

Pa, za Jurišića ne znam ali već to što je Budimir nasmiješen veseli...

Ako bi zubar i bio "izdajnik" ovaj drugi sumnjam.

Čini se meni da oni samo uživaju u neočekivanoj pozornosti koju izazivaju u medijima i političkoj sceni.

Nakon kraha na izborima vjerojatno nisu očekivali.

No, sad će se ugasit svjetla, i odoše oni u stranu...

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 18:56 

No, sad će se ugasit svjetla, i odoše oni u stranu...

Što misliš pod ovime, da će se povući :neznam

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 18:57 

A šta ti misliš, pa Zubakova sudbina nikom nije mila?

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 18:59 

A šta ti misliš, pa Zubakova sudbina nikom nije mila?

Hebe se njima za to on konta još 4 godine ima na Vlasti uz kakvu dobru poziciju, mislim da on nije kapacitet da sagleda dalje od 4 godine ako i toliko... ali vidjet ćemo što nosi bliska budućnost.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 19:08 

lider30 je napisao/la:
hutt je napisao/la:

Boli ih briga, kad je Hercegovcima otupljena oštrica. Tu nitko nije smio ni dobaciti ili pljunuti ispred njega.

To nije zabranjeno.

Boze, kako je moguce da ste tolike *icketine od ljudi? Otupljene ostrica??? Sto to uopce znaci...izdaje nas i smije vam se u lice a vi sutite...kakvo *** od naroda. Jucer Ministar pise o tome da je u redu da Simici iz Sarajeva drze portal na kome su Hrvatima prijeti genocidom i to komentira rijceima : 'Bolje oni da uzmu novce no netko drugi"...

Kod vas u Hercegovini je puno toga otislo u *urac. Di ste se moralu ucili ? Kod sotone? Dvojcu ste izroda izrodili. Dajte, cistka. Imate li imalo ponosa. Ovjde se priijeti mojoj djeci sto pljujem po Zagrebu, a vama izdajnici sjede dva stola od vas i vi muda nemate ista rec.

Hutt-e. *bem te u bute *icko jedna usrana. Ja Hercegovce nemogu prepoznat vise. Ovo kao da je ruzan san.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 19:42 

Izgleda da ni sami ne znamo šta hoćemo.

Čuj, Jurišić pije kavu i smije se... Jesi li se i ti njemu nasmiješio?

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 19:48 

pjosip je napisao/la:

A sto ce bolan, mora, mozda ce mu sutra tribat. Jos mu je i kavu platio. Vlast je to bolan. MuuuuuuuuuUUUU. Mu. Pa vidi sto pise na duroj temi, sto ti ne reagiras, sto cu ja. Ma stoka od naroda. STOKA.

Cuj..izgledaju sretni...mozda su im dvojica u ustaskim uniformama popusili *urac prije petnest minuta pa im se smjesak i dalje vije na licu.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 19:49 

Frankopan je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

A sto ce bolan, mora, mozda ce mu sutra tribat. Jos mu je i kavu platio. Vlast je to bolan. MuuuuuuuuuUUUU. Mu. Pa vidi sto pise na duroj temi, sto ti ne reagiras, sto cu ja. Ma stoka od naroda. STOKA.

Nabijem nas sve na ***

Bolje nismo ni zaslužili...

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 19:51 

pjosip je napisao/la:
Frankopan je napisao/la:

Nabijem nas sve na ***

Bolje nismo ni zaslužili...

Polako brate. Ima nas i drugacijih. Ako misle da ce proc kao u Alijansina vremena e vala krvavo ce se zajebat.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2010, 23:59 

Evo ljudi u Dnevnom listu izasla platforma pa da malo o tome popricamo

TO NUDI SDP Od ekonomske politike do reforme Ustava PDF Ispis E-mail

MOSTAR - Dnevni list je u posjedu nacrta platforme pod nazivom “Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom razdoblju 2010. - 2014.” koju je SDP poslao SDA, HSP-u BiH i Narodnoj stranci Radom za boljitak, koja u sebi sadrži sve ono što bi nova vlast trebala uraditi u idućem mandatu, polazeći od euroatlantskih integracija, političkih i ekonomskih prioriteta, pa sve do osnovnih načela ustavnih reformi u našoj zemlji.
Kad je u pitanju ovaj posljednji dio, moglo bi se reći da se radi o nadograđenom “travanjskom paketu”.
Iz platforme je vidljiv prijedlog niza ustavnih izmjena od kojih su najvažnije uvođenje nacionalnog veta u Vladu Federacije te biranje članova Predsjedništva neizravno kroz Parlament BiH. Na ovaj način više se neće moći ponoviti situacija u kojoj su hrvatskog člana Predsjedništva birali većinom Bošnjaci, a ono što se također treba naglasiti jest i činjenica da će Vlada Federacije početi funkcionirati na principu Vijeća ministara u kojem svaki narod ima mogućnost blokirati odluku, koja im ne odgovora. Naime, to podrazumijeva, navodi se u platformi, da svaka odluka mora imati podršku i glas barem po jednog ministra iz sva tri konstitutivna naroda. Ipak, neke stranke poput HSP-a BiH traže da se ovaj dio promjeni na način da se umjesto jednog ministra radi o jednoj trećini ministara iz reda svakog od triju naroda.

Nova ministarstva

Druga stvar koju je SDP predložio je način neizravnog biranja članova Predsjedništva, iako je zahvaljujući izravnom izboru u već dva mandata uspio osvojiti mjesto hrvatskog člana Predsjedništva. Ovom je, pak, platformom predviđeno da se predsjednik i potpredsjednici BiH biraju iz Parlamenta uz smanjenje ustavnih nadležnosti u predstavljanju države. U oči upadaju termini 'predsjednik' i 'potpredsjednici', što znači da se napušta dosadašnje uređenje s tri člana Predsjedništva, no ostaje nepoznato uključuje li novo rješenje i princip rotacije. Kada se govori o novim promjenama u vlasti, zanimljivo je i da se predviđa osnivanje tri nova državna ministarstva, a to su ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, znanosti i tehnologije te okoliša i zdravstva. Platforma predviđa i povećanje broja zastupnika u Zastupničkom domu BiH s zajamčenom kvotom za ostale, uz odgovarajuće smanjenje na nižim razinama, a također se traži i definiranje entitetskog glasovanja za ključna pitanja kao što je Ustav i proračun, s izuzetkom onih koji se odnose na EU i NATO. Promjene su zahvatile i Dom naroda BiH, pri čemu se traži jasno definiranje vitalnog nacionalnog interesa te izbor izaslanika kroz Zastupnički dom, a ne kao do sada iz Doma naroda Federacije, odnosno Narodne skupštine RS-a. Ipak, ovdje treba podsjetiti kako su se tijekom butmirskih pregovora Hrvati bunili protiv ovakvog rješenja jer postoji realna opasnost da im izaslanike biraju predstavnici drugih naroda.
Kao i do sada, predsjedatelji Zastupničkog doma, Doma naroda i Vijeća ministara se biraju na četverogodišnji mandat i dolaze iz različitih naroda.

Tri etape ustavnih reformi

Promjene je pretrpio i Izborni zakon BiH jer se sada predviđa uvođenje zatvorenih lista u funkciji osiguranja spolne i etničke zastupljenosti koja proizlazi iz principa konstitutivnosti naroda. Ovo u praksi znači da će građani moći glasovati samo za stranku, ali ne i za pojedinca na stranačkim listama. No, kao još uvijek nedogovoreno ostaje pitanje izbornog praga, jer HSP, primjerice, traži da izbor u državni, odnosno federalni Parlament podrazumijeva prelazak praga u dvije, odnosno za Federaciju u 4 izborne jedinice.
SDP-ova platforma predviđa da se proces ustavnih reformi odvija u 3 faze. Prva faza odnosi se na bazni paket ustavnih reformi koji se odnosi na EU i NATO i usklađivanje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u čitavom sustavu, s ciljem izjednačavanja prava svih građana na cijelom teritoriju BiH, odnosno konstitutivnih naroda i ostalih. Druga faza predviđa da se kroz pregovore s EU-om precizno definiraju nadležnosti države, središnje i lokalne razine vlasti. Na kraju, treća faza zaista predviđa teritorijalnu reorganizaciju, ali samo u mjeri u kojoj se ukaže potreba kroz fazu I i II.

Status kandidata do kraja 2012.

U platformi se poziva na ispunjavanje obveza koje proizlaze iz SSP-a (npr. Zakon o državnoj pomoći, Sejdić/Finci); usvajanje “EU klauzule” kako bi se ubrzale reforme koje BiH vode k EU-u i NATO-u. Također se predviđa da se onemogući korištenje instrumenata veta za reforme i zakone iz ovog seta sve do ulaska u EU, a najavljeno je i podnošenje aplikacije za članstvo u EU-u do kraja mađarskog predsjedavanja Unijom. Istodobno, u tom smislu SDP planira preuzimanje upitnika za ispitivanje spremnosti BiH za članstvo do kraja 2011. godine; odgovore na upitnik do sredine 2012. godine; dobivanje kandidatskog statusa do kraja 2012./početka 2013. godine te konačno početak pregovora 2013./2014.

Podrška izvozu i poljoprivredi

BiH je prema ovoj platformi sekularna i socijalna država s mehanizmima institucionalne jednakopravnosti građana i naroda na cijelom teritoriju BiH. No, hrvatske stranke traže da se prvo koristi termin naroda, a tek onda građana. U platformi se velika pozornost daje ekonomskom programu, tako da je od ključnog značaja usklađivanje inicijative prema međunarodnim financijskim institucijama (EBRD, Svjetska banka, EU) i državama za infrastrukturne (autocesta od Banje Luke k Doboju i Tuzle k koridoru Vc, te koridor Vc) i energetske projekte, znanost, poljoprivredu i okoliš. U istom se dijelu predviđa i izrada strategije energetskog sektora BiH i formiranje sektora za energetiku pri MVTEO-u. SDP traži povećanje poreza na luksuzne robe te dosljednu primjenu ugovora o slobodnoj trgovini, uključujući i zaštitne mjere iz ugovora. Predviđena je i jača podrška domaćoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, a posebno izvozno orijentiranoj iz proračuna Federacije BiH.

Piše: Dario Pušić

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 00:01 

da se okladimo, da ništa od toga u bih...

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 00:04 

osa je napisao/la:
da se okladimo, da ništa od toga u bih...

Ma mene zanima sta je ovdje HDZu neprihvatljivo ili tebi kao Hrvatu

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 00:05 

Prema ovom tekstu SDP je očito na tragu sanacije štete prema Hrvatima.

To semože prihvatiti no i dalje treba ići na teritorijalno grupiranje prema nacionalnom ključu.

Što se tiče ekonomije - nikakva fiskalna centralizacija neće pomoći ovoj zemlji. Jedina šansa da BiH nešto ekonomski učini je da postane svojevrsni europski duty-free.
A to zahtjeva jako puno liberalizma (ekonomskog, a vezano i političkog) što znači da je takvo što u BiH sa jalijašima neostvarivo. Oni bi kao i turske age najrađe carinili i zrak koji dišeš.

Nema ništa od toga -piši kući propalo. Još 4 godine će biti bačene.

Nakon toga vjerojatno još 4.

Pa još 4...

Pa 4....

Shvatili ste...

Vrh

PostPostano: 20 pro 2010, 00:08 

@rudar radite sa kvislinzima i nema dalje, koliko god pokušali to opravdati ne može se opravdati izbacivanje te negiranje 90%+ Hrvata :neznam , da nudiš ne znam što ne možeš jer nemaš legitimitet možeš pričati u ime 5% Hrvata (i to je pitanje mislim da je brojka ispod 3% danas koji podržavaju ove alijansaše) i njima to nuditi (što li već nudiš) ostalima ne, dakle ne može bez obzira o čemu se radi :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1955 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 79  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: