|
|
Stranica: 27/147.
|
[ 3652 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 10:04 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Po direktivi se uključila očito u hajku na savjetnike Josipovića, s obzirom da se Indexu ne sviđaju savjetnici kao i mnogima ovdje pitam se kakve bi spodobe došle ako bi Indexu odgovarale, očito može biti gore...
@Jud e nasmija me pravo...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 10:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Juda Iškariot je napisao/la: Picek, a sada mala sugestija za slijedeću kolumnu. ..... Eto ti članka Picek.
Lakše malo, nije postala lutka
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 10:44 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ma ona je naša "moralna vertikala"...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Škutor Mate
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 12:23 |
|
|
Citat: Po svim Nostradamusima i Vidovitim Kojekakvima planeta je trebala izgledati apokaliptično kao raspolovljena lubenica u kolovozu sa kriškama razbacanim svuda naokolo, a ljudi su ustvari dan dočekali očekivano zapleteni u ispovraćanu plahtu mamurluka, kao i svih prethodnih dvije tisuće godina. valjda planet, a ne planeta
_________________ Gango moja ko te je donijo škutor Mate đava ga odnijo.
|
|
Vrh |
|
|
Frankopan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 16:13 |
|
|
OldSkul je napisao/la: Juda Iškariot je napisao/la: Picek, a sada mala sugestija za slijedeću kolumnu.
Ja ću poludit.... Štas bola' ti sebi umislio papak... :pepam I još vako na izvolte'...kad vas provale rvacki ljevičari da ovdje filate piskaralo desničarskim lajt-motivima raščerečit će nas ko Isusa...masonska loža kamenjara djeluje najmračnijim sredstvima... Old...znas onu staru srpku ( cooori Judek..jopet cu po 'anglosaxsonskom') dont djudj me before u nou mi...znas ono ba..internet..zbilja ne znas da li razgovaras sa tipom iz Sirokog kome je lopovluk HDZ-ovih cirilicara dopizdio ili ti odgovaras netkom tko ubija $100/sat na Wall stritu i koji iz najaltruistickij pobuda ili cisto ba zajebancije ponekad upise koju ovdje... Tako..nemoj o umisljanju...mada Judeku fiskal nije potreban...mir i dobro...
|
|
Vrh |
|
|
OldSkul
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 16:23 |
|
|
Citat: ili odgovaras netkom tko ubija $100/sat na Wall stritu i koji iz najaltruistickij pobuda ili cisto ba zajebancije ponekad upise koju ovdje. a ono...ovo bi me tol'ko fasciniralo da neb znala kud sa sobom od sriće i radosti, od spoznaje što je naša zemlja dala takav ekstravagantan primjerak koji 24/7 u odjelcetu maše pomahnitalo rukama ko dikaprijo dok se dušio... rodila ga majka... ja i Đuud imamo intimizirani odnos papak-tuka..nothing personal..oukej?
_________________ Ona je-ko pjesma M.Ilića(G.Jozo)narcisoidna gđica Bijes(Juda)ima muda(P.dux)tajni agent(Junuz)vatrena(Markan)nije normalna(Ultras)vašar taštine(Gazda)rigidna(Lider)opaka(Sotto)agresivna(Hrvat).
|
|
Vrh |
|
|
Frankopan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 16:49 |
|
|
OldSkul je napisao/la: Citat: ili odgovaras netkom tko ubija $100/sat na Wall stritu i koji iz najaltruistickij pobuda ili cisto ba zajebancije ponekad upise koju ovdje. a ono...ovo bi me tol'ko fasciniralo da neb znala kud sa sobom od sriće i radosti, od spoznaje što je naša zemlja dala takav ekstravagantan primjerak koji 24/7 u odjelcetu maše pomahnitalo rukama ko dikaprijo dok se dušio... rodila ga majka... ja i Đuud imamo intimizirani odnos papak-tuka..nothing personal..oukej? O tome se i radi Starice. Sto je u toj posraniji od zemlje aka Bumerangiji rasisticki stereoptip HB-under-kromanjona vjecno poluotvorenih usta res judicata ....nesto o cemu se vise cak ni ne govori jer je jednostavno tako. Vrijedajuci ljude nazivajuci ih papcima while writing in Index...je ili zalostan primjer samomrznje i samoprezira ....ili totalno gubljenje kompasa... Ovdje gdje mi zivimo mi zbilja vjerujumo da nam je Stvoritejl svima dao fer sejk...te iako smo sa kamenjara ( ja nazalost eto nisam iz Hercegovine..Bosanac sam..) imamo sansu otic daleko...ne zavrivsi pritom u uskom..lutkarskom odjelu... O tome ja govorim... PS Da ne bude zabune..ja ne pravim takve novce....ali za Judeka vec ne bih bas bio siguran. Mir i dobro.
|
|
Vrh |
|
|
OldSkul
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 16:59 |
|
|
Frankopan je napisao/la: Vrijedajuci ljude nazivajuci ih papcima while writing in Index...je ili zalostan primjer samomrznje i samoprezira ....ili totalno gubljenje kompasa...
o maj gudi godness...široke širine obzora prekooKeanskih...auuu... da raščlanimo da najprostije faktore...Đuudas je moj fejvorit vrijeđalac...mi se onako - tako razgovaramo, you know, obostrano uzajamno od dragosti.. i ne padaju nam krune s glave, jelte, zbog jednog papka i jedne koze... tako da..ti apsolutamente nemaš ništa s tim... mada bi vo'lo da imaš... ....moralna policijo da te nije amer'ka bi propala ko hercegbosna.
_________________ Ona je-ko pjesma M.Ilića(G.Jozo)narcisoidna gđica Bijes(Juda)ima muda(P.dux)tajni agent(Junuz)vatrena(Markan)nije normalna(Ultras)vašar taštine(Gazda)rigidna(Lider)opaka(Sotto)agresivna(Hrvat).
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 17:06 |
|
|
vat a fak hier,tventi sevn pejdžs of bulšit...
|
|
Vrh |
|
|
Frankopan
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 17:25 |
|
|
OldSkul je napisao/la: Frankopan je napisao/la: Vrijedajuci ljude nazivajuci ih papcima while writing in Index...je ili zalostan primjer samomrznje i samoprezira ....ili totalno gubljenje kompasa...
o maj gudi godness...široke širine obzora prekooKeanskih...auuu... da raščlanimo da najprostije faktore...Đuudas je moj fejvorit vrijeđalac...mi se onako - tako razgovaramo, you know, obostrano uzajamno od dragosti.. i ne padaju nam krune s glave, jelte, zbog jednog papka i jedne koze... tako da..ti apsolutamente nemaš ništa s tim... mada bi vo'lo da imaš... ....moralna policijo da te nije amer'ka bi propala ko hercegbosna. Drago mi je da je krivnja na meni...Jasno je da u ovaj two-som nece prerast u menage a troix... Sad tko bi sto htio..drugom prilikom...Ono sto je meni osobno vazno od osobe koja pise na portalu koji moj narod naziva stokom i dehumanizira ga je to da se od toga jasno distancira....u protivnom dozvoli da budem malo osjetljiviji kad se sjena siljata nosica spusti na nas..
|
|
Vrh |
|
|
unknown
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 24 vel 2010, 17:43 |
|
|
Juda Iškariot je napisao/la: Picek, ovo je bio moj prijedlog, ali ako si ionako ovo htjela napisati, dobro, još bolje: Citat: Progutajte baterije kojima Vas pokreću. Uključite pravdu i poštenje s kojima ste nas kupili i dajte nam arhiv predsjednika Mesića. Picek, a sada mala sugestija za slijedeću kolumnu. Dakle, naslov: "Privatizacija - bolna rana hrvatskog društva! Kao prvo slijedi uvod u par redova, kojeg možeš napisati sama, znaš, nešto u tvom stilu, jedno desetak redaka a da zapravo ništa ne kažeš. Nakon toga, počinješ ozbiljnije....dakle, evo prijedloga "Sigurno, početkom devedesetih Hrvatsku su zadesile dvije nesreće, jedna je bila izvana, velikosrpska agresija, ali druga, i po mnogima gora, dok je branitelj ratovao, u pozadini se desila privatizacija, čije posljedice i dan danas osjećamo....na vlasti je tada bio Dr Franko Tuđman. "Tko ovo ne potpiše, leti iz HDZa"....oštre riječi, koje su se odnosile na famozni "Zakon o privatizaciji". Te oštre riječi izgovorio je, a sada jedno pitanje za vas čitatelje, tko od ovih vodećih HDZovaca u tadašnje doba: a) Dr Franjo Tuđman osobno b) Dr Ivić Pašalić, siva eminencija c) Josip Manolić koji se kasnije razišao s Tuđmanom d) Gojko Šušak ...i odgovor je - Tuđman, Pašalić, recite iskreno jeste li izabrali jednog od te dvojice....ili pak točan odgovor, da, to je bio nitko drugi nego - Josip Manolić. Bivši oznaš i kosovac koji je kasnije s Mesićem 1994 u sred agresije pokušao puč. Vezano za tu privatizaciju, još jedna zanimljiva činjenica. Prvi pokušaj privatizacije je bila Našička Cementara a drugi Splitska Cementara. U prvoj je bio uključen Mesić, u drugoj Hrvoje Šarinić. Obojica su kasnije bili gorljivi svjedoci "Hrvatske agresije na BiH". Zanimljivo zar ne dragi čitatelji...godinama nam se pere mozak o grijesima iz privatizacije, a da niti jedan od takozvanih istraživačkih novinara ne analizira tematiku malo dublje....svi mi "znamo" da je "Tuđman donio zakon o privatizaciji i s Hercegovcima opljačkao Hrvatsku". Hercegovci opljačkali Hrvatsku? Pogledajmo i ovo. Evo liste pedeset najvećih hrvatskih tvrtki (ovdje postavi listu najvećih tvrtki i imenuj direktore i njihovo porijeklo ili mjesto rođenja, evo primjera): 1) Zagrebačka Banka - Direktori: Franko Luković rođen u Zagrebu, Madren Vedriš rođen u Zagrebu 2) Tvornica Duhana Rovinj - Bivši Direktor Ante Vlahović iz Metkovića, današnji direktor Davor Tomašković rođen u Zagrebu 3) Croatia Osiguranje - Direktor Hrovje Vojković rođen u Zagrebu 4) NEXE Grupa- direktor bla-bla...inače, NEXE Grupa je zanimljiva što kćerke predsjednika Mesića imaju povelik udio dionica 5) Adris Grupa - direktor Emil Tedeschi rođen u Zagrebu 6) Riječka Banka - direktor Slavko Linić (nije, ali je bio umiješan) rođen u Rijeci 7) INA - Direktor Tomislav Dragičević, rođen u Strizivojno pored Đakova itd.... I onda lijepo završiš članak...dakle, razotkrili smo još dva mita, zakon o privatizaciji, te prvi pokušaji privatizacije, su došli upravo od onih koji danas o tome najviše grme, od bivšeg tehnomenedžerskog establishmenta....a kada pogledamo nadalje, uz sav trud, nismo mogli naći nit jednog jedinog Hercegovca u upravi pedeset najvećih hrvatskih tvrtki. Nešto tu smrdi dragi čitatelji....=> Sada slijedi zaključak. Eto ti članka Picek. Svaka čast maestro, ali si joj trebao poslati na PP, ali može i ovako, Škulica treba samo copy/paste.
|
|
Vrh |
|
|
zrikavac
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 25 vel 2010, 03:11 |
|
|
Zanimljivo je da medju ovim vecim firmamam nema ni HDZ-ovaca. Dragicevic HNS , Ovaj iz CO HSLS
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
|
zrikavac
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 25 vel 2010, 03:19 |
|
|
caporegime je napisao/la: dragi moji, pa nije uopće problem što čekinjavi tvrdi da u tuzlanskom bazenu ima više hrvata nego na kolokvijalno nazvano prostoru hercegovine, od grahova do ravnog, od granice do makljena. pa takvih idiota smo imali i imat ćemo. meni je najveći problem taj što orangutanče takve nebuloze ispaljuje svako malo a nikoga da ga javno popljuje, da javno kaže da predsjednik republike ima obrazovanje i opću kulturu kao i informacije na razini peščeničke čerge. nije problem mesićeva galama. veći je problem šutnja ostatka. Nemoguće. Potpisujem.
_________________ Sarajka Đevojka: " Želim reći da Komšić izgleda poput simpatičnog dječaka iz susjedstva"
|
|
Vrh |
|
|
zrikavac
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 25 vel 2010, 03:30 |
|
|
Frankopan je napisao/la: OldSkul je napisao/la: o maj gudi godness...široke širine obzora prekooKeanskih...auuu... da raščlanimo da najprostije faktore...Đuudas je moj fejvorit vrijeđalac...mi se onako - tako razgovaramo, you know, obostrano uzajamno od dragosti.. i ne padaju nam krune s glave, jelte, zbog jednog papka i jedne koze... tako da..ti apsolutamente nemaš ništa s tim... mada bi vo'lo da imaš... ....moralna policijo da te nije amer'ka bi propala ko hercegbosna. Drago mi je da je krivnja na meni...Jasno je da u ovaj two-som nece prerast u menage a troix... Sad tko bi sto htio..drugom prilikom...Ono sto je meni osobno vazno od osobe koja pise na portalu koji moj narod naziva stokom i dehumanizira ga je to da se od toga jasno distancira....u protivnom dozvoli da budem malo osjetljiviji kad se sjena siljata nosica spusti na nas.. imas pp
|
|
Vrh |
|
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 27 vel 2010, 10:55 |
|
|
Frankopan je napisao/la: Da ne bude zabune..ja ne pravim takve novce....ali za Judeka vec ne bih bas bio siguran. Mir i dobro. Franc, u pravu si. Ja sam čovjek koji koristi glavu na poslu. Svaki dana kada odem na bauštelu, stavim vreću cementa na glavu i odnesem kolegama na četvrti kat. Da mi nije glave, vjerovatno bih izgubio posao.
_________________ Montreal, Quebec, Canada hercegbosna.org, 72.55.146.19 Čuvajte se velikosrpskih lobista, musli kameleona, XD3-ovih operativaca te dvoličnih angloidnih moderatora koji imaju po više nickova.
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 27 vel 2010, 12:16 |
|
|
gore kariola, dolje pikaner
|
|
Vrh |
|
|
Juda Iškariot
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 04 ožu 2010, 21:50 |
|
|
Zanimljiv članak o spomenutom Tedeschiju... Tedeschi svoj prvi milijun izvukao iz Sinja?
Pozivam Tedeschija da kaže odakle mu prvi milijun. Je li ga uzeo u Sinju?, upitao je sinjski vijećnik Miro Bulj na sjednici Gradskog vijeća.Citat: Nezavisni vijećnik Miro Bulj na posljednjem je zasjedanju Gradskog vijeća Sinja postavio pitanje je li najuspješniji hrvatski biznismen mlađe generacije Emil Tedeschi, vlasnik ''Atlantic grupe'', svoj prvi milijun uzeo u Sinju, piše Slobodna Dalmacija.
- Jeste li upoznati o nestanku 3 milijuna njemačkih maraka gradskog novca namijenjenog za kupnju oružja preko poduzeća ''Trgosirovina''? - pitanje je koje je Bulj postavio gradonačelniku Ivici Glavanu.
Glavan mu je na to odgovorio kako ne zna što je s tim novcem i da je to njemu potpuna nepoznanica.
- Pozivam Tedeschija, koji je postao i članom gospodarskog tima predsjednika Ive Josipovića, da kaže odakle mu prvi milijun. Je li ga uzeo u Sinju? Radi li se o novcu koji je općina Sinj 1990. dobila za otklanjanje posljedica od potresa, potom ga u iščekivanju velikosrpske agresije prenamijenila za kupnju oružja da bi umjesto oružja, novac krajem 1991. preko ''Trgosirovine'' završio u Tedeschijevoj tvrtki? Ako je o tome riječ, pozivam Tedeschija da, kada kupi ''Podravku'', na Sinj prenese dio dionica koji bi nam pripadao na ime našega novca iz 1991. - rekao je Bulj.
Photo Goran Rusmir
Naime, iz bogate se korčulanske trgovačke obitelji u Sinj udala Klara Tedeschi 1917. i postala suprugom Marka Dalbella. Tako je nastala rodbinska veza između oca i sina, Emila Tedeschija, sa Davorom i Markom Dalbellom. Marko Dalbello je 1991. bio direktor ''Trnovače'', a Davor “Dalbello ''Trgosirovine'' i član Izvršnog vijeća Skupštine općine Sinj zadužen za financije.
Atlantic grupa: Nema potrebe odgovarati na ovakav tip paušalnih, nerealnih i proizvoljnih optužbi
Nakon što je pogođena potresom, općina Sinj je 1990. dobila velika sredstva iz proračuna tadašnje SR Hrvatske, no već je u to vrijeme započela velikosrpska agresija na Hrvatsku. Zbog toga je odlučeno da se novac za potres preusmjeri za nabavu oružja. No, njime oružje nikad nije kupljeno, a na računu je nedirnut stajao čak četiri mjeseca.
Predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine i predsjednik Kriznog štaba Vicencije Biuk, koji je sada veleposlanik RH u Australiji, i Davor Dalbello iz ''Trgosirovine'' potpisali su 3. prosinca 1991. ugovor u kratkoročnoj pozajmici kojom je općinski novac prebačen na račun ''Trgosirovine''.
Istog je dana novac prebačen na račun tvrtke ''Meteor – paper'', koja je bila u vlasništvu Tedeschijevih. Ministarstvo financija SRH, u kojem je na dužnosti pomoćnika ministra bio Joško Zavoreo, dalo je ''Trnovači'' 20 milijuna i ''Trgosirovini'' 30 milijuna tadašnjih dinara za nabavu hrane i strateških sirovina. ''Trnovača'' je od svoji 20 milijuna zadržala dva, dok je 18 milijuna proslijedila ''Meteor - paperu''. S druge strane, ''Trgosirovina'' je svojih 30 milijuna dinara u potpunosti proslijedila na račun Tedeschijeve tvrtke.
I sav novac s računa ''Trgosirovine'', za kojeg se procjenjuje da ga je bilo preko pet milijuna tadašnjih njemačkih maraka oročenih u više banaka, završio je na računu ''Meteor - papera''. Emil Tedeschi mlađi 1992. postaje vlasnik 47 posto poduzeća ''Trgosirovina'', koja nije vratila pozajmice Skupštini općine Sinj. Tedeschi se 1993. sastaje sa čelnicima novonastalih gradova i općina, nasljednicima općine Sinj, i obećava im da će vratiti pozajmice. Osim toga, Tedeschi traži obročnu otplatu pozajmice.
Glasnogovornica Atlantic grupe Gabrijela Kasapović rekla je kako su teze koje je Bulj iznio nepotvrđene i da joj nije jasno čime se vodio kada je iznio optužbe. Poslovanje naše tvrtke u svakom trenutku je uredno, sve je transparentno, pa mislim da i nema potrebe odgovarati na ovakav tip paušalnih, nerealnih i proizvoljnih optužbi, rekla je Kasapović. E sada, kada bi imali pravo istraživačko novinarstvo, malo bi valjalo prokopoati uspon Tedeschija, ADRIS Grupice, povezanost s Tvornicom Duhana Rovinj, Zagrebačkom Bankom, pa bi lako došli do Franje Lukovića, Mladena Vedriša, Franje Gregurića, Mateše, Valentića te naravno Mesića i Manolića.... Kako muljave narod već toliko godina....bacaju prašinu u oči...tamo gdje je nestala koja tisuća eto njih da viču "držte lopova...krađa...lopovluk"...a tamo gdje se vrte milijarde vlada tišina kao u mrtvačnici.... Stoga, pozivam Zrikavca i Picek da riješe svoje animozitete koje su: Zegej-rikavac prema Piceku: "Ja sam jedini zaslužan za njezin uspon, da nije bilo mene ne bi ona danas bila tamo gdje je." Picek preka Zegej-rikavcu: "Da nije bilo mene, nikada Poskok ne bi danas bio gdje je, bilo je pitanje vremena kada će netko veći otkriti moje kapacitete." Dakle, vas dvoje, odbacite svoje privatne ratove i objavite konačno istinu o privatizaciji.
_________________ Montreal, Quebec, Canada hercegbosna.org, 72.55.146.19 Čuvajte se velikosrpskih lobista, musli kameleona, XD3-ovih operativaca te dvoličnih angloidnih moderatora koji imaju po više nickova.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 04 ožu 2010, 21:55 |
|
|
Juda Iškariot je napisao/la: Zanimljiv članak o spomenutom Tedeschiju... Tedeschi svoj prvi milijun izvukao iz Sinja?
Pozivam Tedeschija da kaže odakle mu prvi milijun. Je li ga uzeo u Sinju?, upitao je sinjski vijećnik Miro Bulj na sjednici Gradskog vijeća.Citat: Nezavisni vijećnik Miro Bulj na posljednjem je zasjedanju Gradskog vijeća Sinja postavio pitanje je li najuspješniji hrvatski biznismen mlađe generacije Emil Tedeschi, vlasnik ''Atlantic grupe'', svoj prvi milijun uzeo u Sinju, piše Slobodna Dalmacija.
- Jeste li upoznati o nestanku 3 milijuna njemačkih maraka gradskog novca namijenjenog za kupnju oružja preko poduzeća ''Trgosirovina''? - pitanje je koje je Bulj postavio gradonačelniku Ivici Glavanu.
Glavan mu je na to odgovorio kako ne zna što je s tim novcem i da je to njemu potpuna nepoznanica.
- Pozivam Tedeschija, koji je postao i članom gospodarskog tima predsjednika Ive Josipovića, da kaže odakle mu prvi milijun. Je li ga uzeo u Sinju? Radi li se o novcu koji je općina Sinj 1990. dobila za otklanjanje posljedica od potresa, potom ga u iščekivanju velikosrpske agresije prenamijenila za kupnju oružja da bi umjesto oružja, novac krajem 1991. preko ''Trgosirovine'' završio u Tedeschijevoj tvrtki? Ako je o tome riječ, pozivam Tedeschija da, kada kupi ''Podravku'', na Sinj prenese dio dionica koji bi nam pripadao na ime našega novca iz 1991. - rekao je Bulj.
Photo Goran Rusmir
Naime, iz bogate se korčulanske trgovačke obitelji u Sinj udala Klara Tedeschi 1917. i postala suprugom Marka Dalbella. Tako je nastala rodbinska veza između oca i sina, Emila Tedeschija, sa Davorom i Markom Dalbellom. Marko Dalbello je 1991. bio direktor ''Trnovače'', a Davor “Dalbello ''Trgosirovine'' i član Izvršnog vijeća Skupštine općine Sinj zadužen za financije.
Atlantic grupa: Nema potrebe odgovarati na ovakav tip paušalnih, nerealnih i proizvoljnih optužbi
Nakon što je pogođena potresom, općina Sinj je 1990. dobila velika sredstva iz proračuna tadašnje SR Hrvatske, no već je u to vrijeme započela velikosrpska agresija na Hrvatsku. Zbog toga je odlučeno da se novac za potres preusmjeri za nabavu oružja. No, njime oružje nikad nije kupljeno, a na računu je nedirnut stajao čak četiri mjeseca.
Predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine i predsjednik Kriznog štaba Vicencije Biuk, koji je sada veleposlanik RH u Australiji, i Davor Dalbello iz ''Trgosirovine'' potpisali su 3. prosinca 1991. ugovor u kratkoročnoj pozajmici kojom je općinski novac prebačen na račun ''Trgosirovine''.
Istog je dana novac prebačen na račun tvrtke ''Meteor – paper'', koja je bila u vlasništvu Tedeschijevih. Ministarstvo financija SRH, u kojem je na dužnosti pomoćnika ministra bio Joško Zavoreo, dalo je ''Trnovači'' 20 milijuna i ''Trgosirovini'' 30 milijuna tadašnjih dinara za nabavu hrane i strateških sirovina. ''Trnovača'' je od svoji 20 milijuna zadržala dva, dok je 18 milijuna proslijedila ''Meteor - paperu''. S druge strane, ''Trgosirovina'' je svojih 30 milijuna dinara u potpunosti proslijedila na račun Tedeschijeve tvrtke.
I sav novac s računa ''Trgosirovine'', za kojeg se procjenjuje da ga je bilo preko pet milijuna tadašnjih njemačkih maraka oročenih u više banaka, završio je na računu ''Meteor - papera''. Emil Tedeschi mlađi 1992. postaje vlasnik 47 posto poduzeća ''Trgosirovina'', koja nije vratila pozajmice Skupštini općine Sinj. Tedeschi se 1993. sastaje sa čelnicima novonastalih gradova i općina, nasljednicima općine Sinj, i obećava im da će vratiti pozajmice. Osim toga, Tedeschi traži obročnu otplatu pozajmice.
Glasnogovornica Atlantic grupe Gabrijela Kasapović rekla je kako su teze koje je Bulj iznio nepotvrđene i da joj nije jasno čime se vodio kada je iznio optužbe. Poslovanje naše tvrtke u svakom trenutku je uredno, sve je transparentno, pa mislim da i nema potrebe odgovarati na ovakav tip paušalnih, nerealnih i proizvoljnih optužbi, rekla je Kasapović. E sada, kada bi imali pravo istraživačko novinarstvo, malo bi valjalo prokopoati uspon Tedeschija, ADRIS Grupice, povezanost s Tvornicom Duhana Rovinj, Zagrebačkom Bankom, pa bi lako došli do Franje Lukovića, Mladena Vedriša, Franje Gregurića, Mateše, Valentića te naravno Mesića i Manolića.... Kako muljave narod već toliko godina....bacaju prašinu u oči...tamo gdje je nestala koja tisuća eto njih da viču "držte lopova...krađa...lopovluk"...a tamo gdje se vrte milijarde vlada tišina kao u mrtvačnici.... Stoga, pozivam Zrikavca i Picek da riješe svoje animozitete koje su: Zegej-rikavac prema Piceku: "Ja sam jedini zaslužan za njezin uspon, da nije bilo mene ne bi ona danas bila tamo gdje je." Picek preka Zegej-rikavcu: "Da nije bilo mene, nikada Poskok ne bi danas bio gdje je, bilo je pitanje vremena kada će netko veći otkriti moje kapacitete." Dakle, vas dvoje, odbacite svoje privatne ratove i objavite konačno istinu o privatizaciji. Tedeschi je vlasnik Atlantica, ne Adrisa.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 05 ožu 2010, 13:34 |
|
|
OLDSKUL U INTERVJUU ZA BH DANE: Dopizdilo je Hrvatima u BiH Petak, 05 Ožujak 2010 11:33 Martina Mlinarević-Sopta (28), rođena Ljubušanka, završila je studij engleskog jezika u Mostaru, a danas živi i radi u Širokom Brijegu, gdje vodi centar za strane jezike. Mnogima je poznatija kao Oldskul, što je pseudonim koji je koristila pišući kolumne tokom posljednje tri godine za hercegovački portal poskok.info. Polovicom januara počinje pisati za hrvatski portalindeks.hr, između ostalog o "ničijim Hrvatima na ničijoj zemlji", što joj je priskrbilo imidž "zagrebačke plaćenice", "sarajevske miljenice", "Feralovogdjeteta". Martina koja, također, iza sebe ima dvije knjige poezije: Firentinske suze i Otok u prosincu, za Dane govori o njezinom angažmanu u novinarstvu, odnosu Hercegovaca prema zvaničnom Zagrebu i Sarajevu…ž DANI: Gospođo Mlinarević-Sopta, posljednje tri godine bili ste aktivni kao kolumnistica portala poskok.info, dok danas pišete za index.hr. Kako je uopće došlo do Vašeg angažmana u novinarstvu? MLINAREVIĆ-SOPTA: Pisanjem se bavim od malena, a tokom studija bila sam glavna urednica studentskog časopisa. Preko ljeta sam honorarno radila na Radio Ljubuškom, potom dvije godine uDnevnom listu kao dopisnica iz Zapadno-hercegovačke županije. Moje studentske tekstove prenijeli su dva-tri puta na portalu poskok.info, pa smo dogovorili suradnju. Pisala sam kolumne pod pseudonimom Oldskul, jer je uredništvo smatralo da u ovakvoj Hercegovini žensko s imenom i prezimenom neće dugo moći pisati. Teme su bile lokalnog karaktera, ogoljeno oslikavanje hercegovačke stvarnosti. Pišući zaposkok.info sve vrijeme sam provlačila svoje viđenje, koje je njima bilo patetično, prepuno, kako su mi često znali reći, bosanske memle. Ljubuški, u kojem sam rođena, u odnosu na ostali dio zapadne Hercegovine, je svijet za sebe. Nakon članka o Nini Raspudiću, koji je izazvao mnogo polemika budući da je mnogo ljudi zvalo uredništvo, uključujući i političke stranke, odlučujem izići u javnost pod vlastitim imenom. Ubrzo potom došlo je nekoliko ozbiljnijih ponuda za nastavak pisanja. Pristala sam pisati za index.hr upravo zbog njihove percepcije, da i njima pružim sliku drugačije Hercegovine, ali i da našim ljudima pokažem da postoji mogućnost da se objavi istina o stvarima u Hercegovini. Tim angažmanom automatski sam ovdje postala etiketirana kao "Indexov komunjarski plaćenik". Ali, ja ne pripadam nikakvoj struji, niti političkoj opciji, jednostavno reagiram na nepravdu u trenutku kad je čujem i osjetim. DANI: Vaše pisanje ima različite reakcije na forumima, portalima, koje se kreću od odobravanja, komplimentiranja Vašoj visprenosti, do onih koji ne prezaju da se obruše na Vašu ličnost nazivajući Vas pogrdnim imenima. Jeste li bili suočeni s određenim vrstama pritiska? MLINAREVIĆ-SOPTA: Reakcije sam očekivala, ponajviše zato jer ono stajalište koje zastupam nije stajalište većine gdje živim. Ja i moja uža obitelj smo, u više navrata, dobivali verbalne, telefonske prijetnje od lokalnog stanovništva. Dok sam bila Oldskul, pa se nije znalo ništa o mom identitetu, i tada je bilo etiketiranja - da sam potomak obitelji koja ima crvene knjižice i vikendice po moru, da sam komunjarsko dijete itd. Međutim, kada sam se predstavila - a moja obitelj je srednjestaleška, prosječna hercegovačka, katolička, uvijek na misi, imamo čak i časnih sestara i fratara u obitelji - govorilo se: "Šta je tebi, šta ti se umetnulo u sjeme?" U firmi u kojoj sam vodila komercijalu u Hercegovini, dobila sam otkaz zbog pisanja - tema je bila Branimir Glavaš. Dali su mi ultimatum: prestati pisati ili nastaviti raditi. Naravno da sam odabrala nastaviti pisati. Najveća vrijednost koju su mi dali roditelji je moj izbor, slobodna volja s kim ću se družiti, šta ću misliti, kakvi će biti moji stavovi. Samo zbog toga sam ono što jesam, a ne zbogdežulovića, ivančića i crvenih knjižica. DANI: Poručili ste hrvatskom predsjedniku da su "građani Hrvatske mačji kašalj koliko je dopizdilo Hrvatima u BiH". Na kojem stepenu je, uistinu, dijagnoza koju postavljate? MLINAREVIĆ-SOPTA: Pa, ja mislim da je Hrvatima u BiH jako dopizidilo, jer se osjećaju totalno izdano i od Zagreba i od Sarajeva. Pričam o dijelu hrvatskog naroda kojeg ću nazvati normalni - dobar i pošteni radni dio hrvatskog naroda - a ne o onima koji su se obogatili u vlasti, o sitnim kriminalcima i tajkunima. Govorim o običnom narodu, koji je u totalnoj depresiji. Ljudi ovdje imaju strašnu averziju prema Sarajevu, koja je plastično stvorena. Ovdje, recimo, ne možete naći troje ljudi koji plaćaju Federalnoj TV pretplatu. Mislim da bi bilo potrebno raditi na tom odnosu, da Sarajevo shvati da hrvatska opstojnost, odnosno jačanje hrvatskog dijela korpusa, ne može naškoditi bh. budućnosti, isto kao što mi trebamo shvatiti da Zagreb nije jedino mjesto kojem se trebamo okrenuti. DANI: Zašto se Hrvati u BiH osjećaju izdanima od Zagreba? MLINAREVIĆ-SOPTA: Zadnji udarac je onaj s prebivalištima i vraćanjem osobnih. Zagreb je kao takav odgovoran od onog dana kada je potpisao sporazum u Daytonu za sudbinu hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski narod u BiH služio je Zagrebu fantastično dok je bio uljuljana masa za izbore, tada su im bili super. Ali, svaki put nakon toga bili su automatski odsječeni, vraćeni na mjesto gdje pripadaju - negdje preko granice. Mislim da je i dan-danas idealistična vizija da će hrvatski narod u BiH nekad početi shvaćati BiH kao svoju zemlju, jer je još u glavama mnogih Hrvatska jedina domovina koja postoji. Ali ja vjerujem da postoji novi val mladih ljudi koji ne misle da je sav smisao života u Zagrebu i s hrvatskom putovnicom i osobnom. Najveću krivnju za obespravljenost hrvatskog naroda u BiH snose hrvatski lideri, od Bože Ljubića, Dragana Čovića, Zvonke Jurišića... Hrvati u BiH, što je sada popularno, dive se Dodiku, očajnički traže lidera kojeg nemaju među svojim političkim vodstvom. DANI: A Dodik, shodno potrebi, uvijek hrvatskom korpusu u BiH baca mamac u vidu trećeg entiteta? MLINAREVIĆ-SOPTA: Treći entitet je kost za uigranu masu kad god treba. Istina je da političkog pluralizma mora biti i da je ovakva situacija, jednostavno, nepodnošljiva, da se Hrvati u BiH sustavno preglasavaju. Ne mislim da se preglasavaju zbog nečije volje, nego jer su takvi, bez ikakvih ideja, govorim o hrvatskim liderima u Federalnom parlamentu, hrvatskim zastupnicima u Hrvatskom saboru, a da ne spominjem političare na lokalnoj razini, gdje se sve svodi na vlastitu grabežljivost. S druge strane, imamo paradoks gdje će taj isti narod koji toliko plače zbog svoje ugroženosti, kad dođu izbori u 10. mjesecu, prodati svoj glas za 100 KM Lijanovićima. DANI: U jednom od tekstova tvrdite da je Crkva s oltara blagoslovila tajkunizaciju Hercegovine. Koliko je to tabu tema? MLINAREVIĆ-SOPTA: Da, Crkva je tabu tema ovog podneblja. Sve se može dirati samo Crkvu ne. Ja smatram da su ljudi u Crkvi itekako podložni kritici, kao i svi mi. Nedavno sam dobila mail od fratra iz Posušja, koji kaže da se ne slaže sa mnom u većini stvari, što je i očekivano, ali da mu one služe da sebe preispituje. Što se tiče Crkve i tajkunizacije, to se veže uz poslijeratni period. Ali, sve to ovisi o pojedincima. Crkva i vlast su usko povezane, kao recimo i u islamu, jer je poznato šta radi reisul-ulema. Jednostavno, to jedno bez drugog ne ide, s tim da je ovdje izuzetno jaka vjera ljudi, ukorijenjena u njima od davnina, tako da će progledati bilo šta kroz prste. To je još uvijek mentalitet ljudi gdje su fratar, učitelj i liječnik na svetom pijedestalu. DANI: Pišući o najvećem poslijeratnom kriminalu u vezi s HT ERONET-om, spominjete dvije struje u BiH, koje vode žestoku bitku za foteljama i prevlast nad kompanijom. O kome je tačno riječ? MLINAREVIĆ-SOPTA: To je konstantna problematika, ERONET je najveća hercegovačka zlatna koka. Ujedno je jedna od ne znam koliko telekomunikacijskih firmi u svijetu, čiji promet u zadnjih godinu-dvije pada, što je sasvim nelogično. To se dešava zbog političkih igara koje se odvijaju oko ERONET-a. U više navrata pisalo se u medijima o tome, samo što je problem što pojedini ne žele objaviti da se sustavna pljačka ERONET-a odvija pod dirigentskom palicom Zagreba, odnosno zagrebačke tvrtke Digitel. Ovdje su to već dobro poznate struje - Dragan Čović i prof. Slavo Kukić, sve u vidu zadržavanja svojih fotelja i bitke za prestiž, odnosno ERONET. DANI: Koliko se pokazuje želja za raščišćavanjem s prošlošću, tzv. Herceg-Bosne? MLINAREVIĆ-SOPTA: To je sve poteklo iz poslijeratnog razdoblja, odnosno ratne hercegovačke "povijesti", gdje su Hercegovci imali nekog vođu, kakav god on bio. Mislim da je to stvar koja ih podsvjesno zaokuplja, pa su danas što se toga tiče izgubljeni. Što se tiče raščišćavanja s prošlošću, mislim da ih Republika Hrvatska itekako primorava i vraća u realnost svakim novim danom i svojim odlukama. DANI: U jednom od tekstova kažete: "Hercegovina će jednog dana biti Hrvatska droga je kojom su djeca po naputcima hranjena od djetinjstva, prvotno uz beatove Thompsona bez zuba, pa kasnije, evolucijski, i Thompsona sa zubima..." Nije li takav način življenja postao uvriježen? MLINAREVIĆ-SOPTA: Kada kažem da djeca odrastaju "na Thompsonu", to je metafora za sva obilježja desničarstva, od Tuđmanovih, Šuškovih dana do danas. To su ljudi koji su ovdje i dalje duboko štovani, a narod koji ovdje živi njih dvojicu gleda bez ikakve mrlje i bez ikakve želje da se realno sagledaju stvari. Koliko god je, recimo, Široki mitsko mjesto, jer su ovdje kao najzagriženiji desničari, s druge strane ima jednu jaku alternativnu scenu. To je mali broj ljudi, poput ekipe West Herzegowina Fest ili Mediteran Film Festival, koja se bori da nešto uradi od ovog primitivizma, da se probije drugačijim sposobnostima. http://www.poskok.info/index.php?option ... Itemid=401
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 05 ožu 2010, 13:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Real gone je napisao/la: DANI: Koliko se pokazuje želja za raščišćavanjem s prošlošću, tzv. Herceg-Bosne?
MLINAREVIĆ-SOPTA: To je sve poteklo iz poslijeratnog razdoblja, odnosno ratne hercegovačke "povijesti", gdje su Hercegovci imali nekog vođu, kakav god on bio. Mislim da je to stvar koja ih podsvjesno zaokuplja, pa su danas što se toga tiče izgubljeni. Što se tiče raščišćavanja s prošlošću, mislim da ih Republika Hrvatska itekako primorava i vraća u realnost svakim novim danom i svojim odlukama.
Mačka. Vruća kaša. Red je više da ples prestane pa da vidimo što se krije iza sintagme "raščićavanje s prošlošću". Dobro je eskivirala odgovor, kao i uostalom Ivo Josipović u intervjuu BeHa Danima.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
OldSkul
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 05 ožu 2010, 13:44 |
|
|
Noup Ministrići, nego su mi, kako to obično Dani rade - raskasapili neke odgovore. Neki ih ovdje imaju u orđinalu. S tim da je i ovo ovako objavljeno totalno fascinantno, mislila sam da neš ni toliko... a sad se aj ujtite Tupsona. de.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 05 ožu 2010, 13:48 |
|
|
Hebeš odgovore, važno je da je slika dobro ispala.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 05 ožu 2010, 13:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59928 Lokacija: DAZP HQ
|
Juda Iškariot je napisao/la: Zanimljiv članak o spomenutom Tedeschiju...
Tedeschi svoj prvi milijun izvukao iz Sinja?
Pozivam Tedeschija da kaže odakle mu prvi milijun. Je li ga uzeo u Sinju?, upitao je sinjski vijećnik Miro Bulj na sjednici Gradskog vijeća.
osnovna kućna pristojnost...za prvi milijun se ne pita.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
OldSkul
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 05 ožu 2010, 13:51 |
|
|
Meni ipak najbolje od svega jer je u nakladi od 200 000 primjeraka po vas celoj Bosni, u Senadovim Danima, tim i takvim, intelektualnoj novini koja je u ruci svakog "umnog" multikultića i strendžera međunarodne zajednice danas, otišao naslov preko dvije stranice - Dopizdilo Hrvatima u BiH. Ja sad mogu ić spavat jedno tri mjeseca. pees - nisu mi 'tili objavit mesića i privatizaciju.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Index ima kolumnisticu iz Širokog Postano: 05 ožu 2010, 13:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59928 Lokacija: DAZP HQ
|
dobro je ovo. vidi se da bi mala najradije viknula tri put hura za Šušku i Bobana, ali i ovako im je poručeno da nam je dopizdilo.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], Patriota, Tomba17 i 29 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|