mijat_tomic je napisao/la:
Lars Dietrich je napisao/la:
Odmah da razdvojimo neke stvari. RH je prepuna obrazovanih i konstruktivnih ljudi u odnosu na BiH, pa i istinskih hrvatskih domoljuba. Ne može se hrvatski narod po RH suditi po upisima na ovom forumu kao neki opće-hrvatski stav.
I znam vrlo dobro iz iskustva na vlastitoj koži da veliki broj tih ljudi NIJE ostrašćen religijom.
Nije duplo dno, doista nisu.
Neki ljudi mogu lagati neko vrijeme, ali svi ljudi ne mogu lagati svo vrijeme. Tako bi se i u Hrvatskoj pokazalo da se većina pretvara, negdje bi isplivalo, međutim nije, radi se o dobrim i čestitim ljudima, mada kao i svugdje ima i loših ljudi, manje nego u BiH, ali oni su tamo loši jedni prema drugima kroz mutljavinu i korupciju, nije to pitanje religija.
Taj kršćanski rimo-katolički naboj se najviše forsira i pokazuje na HB Hrvatima.
Pa gdje ih je to odvelo?
Da su HB Hrvati katolici kao oni u RH, ništa od sadašnjih prijepora u Federaciji ne bi postojalo.Doslovce.
Ima tu nešto i bošnjačke krivnje, ali svatko neka pođe od sebe prvo.
Irska je priča za sebe, Irci su legende od naroda, "runjavi nosevi" i borci za pravdu gdje god dođu, to je specijalan slučaj.
Za Hrvate je mjerodavnije praviti usporedbe sa Poljacima, Slovacima ili Mađarima koji su im/nam kulturološki bliži.
Citajuci ovaj tvoj post dobio sam proljev. Osim sto si neuk ispadas jos i glup. Ti nemas veze s hrvatskom. Vi mujage pokusate pravit neke razlike izmedju bih hrvata i pereca, onda kad napravite neki debilizam kao paljenje zastave ili navijanje za tursku onda bi kao njima malo supcic lizali, kao ne mrzite njih nego bih hrvate. Ta prica vam je mogla proc mozda prije 20 godina, zivio sam dugo u Zagrebu i ljudi vas ne mogu nacrtane. Ima njih koji mrze hercegovce, dalmatince, mrze se medjusobno, ali kad treba birat izmedju hrvata i mujage zna se na ciju ce stranu stat. Sto se tice ovoga da bi se s vama lakse dogovorili u federaciji, pa jesi ti retardiran idiote maloumni? Pa njima je problem sto im dijaspora par glasova uzme iako nikad nije odlucila izbore, pa nas peru nemilosrdno. Ne kamoli da im izaberete komsica, pobili bi vas ko zeceve.
Nemam veze sa Hrvatskom sem što dijelim genetički kod sa barem 60% Hrvata, govorim hrvatski jezik i mentalno-kulturološki pripadam hrvatskom svijetu. Doista nemam. Katolik urođenik sa Amazona ili istočni Timorac ima daleko više sa Hrvatskom nego ja.
Imamo različita iskustva sa Hrvatima u RH, ja i ti. Nije to samo zato što hodam u hrvatskom dresu kad je tekma hrvatske repke ili u crnim majama sa prigodnim domoljubnim porukama. Nije, doista, nije zbog toga. Isto pozitivno iskustvo imam i kad to ne radim.
U Hrvatskoj sam od 1995 samo jednom doživio negativno iskustvo, i to kada sam na graničnom prijelazu Gradiška ušao na auto-cestu, pa je neki lik dobacivao misleći da smo Srbi. I to je bilo 1999, i nikada više. Žališ li što je to tako?
Da smo jedna zemlja, ne bi imali Predsjedništvo, već 1 Predsjednika RH, i to bi bio 99% vremena Hrvat katolik. Ne znam ni gdje se sjeti da tu Komšića ubaciš.
On bi bio općinski ili županijski političar u zajedničkoj hrvatskoj državi i imao svoju regionalnu publiku.